![]() |
Israel-poporul ales
Am si eu o nelamurire.Va rog sa nu va suparati pe mine,sunt nou aici,si nu stiu cum/unde sa postez.De asemenea,nu am terminat de citit Biblia,am doar 15 ani,insa din cate am citit pana acum,mi-a sarit un lucru in evidenta.Va rog sa nu va suparati pe mine ca intreb un lucru asa de banal dar,pur si simplu nu am avut altundeva unde sa intreb.
Am observat in Biblie ca Dumnezeu le-a spus in dese randuri Israelitilor ca sunt poporul ales,si ca vor fi cel mai apropriat popor de el,daca vor face in toata deplinatatea faptului ce spune El.Asa cum este mentionat des in Biblie,toti suntem egali in fata Domnului.De ce Dumnezeu spune despre Israeliti ca ii iubeste cel mai mult ? Mi se pare o discriminare,nicidecum ca ar fi toti egali.Inca odata imi cer scuze pentru postarea aceasta aiurea,dar as vrea sa lamuresc asta pentru mine.Multumesc anticipat. |
Unii oameni sunt constienti ca umbla in prezenta lui Dumnezeu, altii se incred in tot felul de inchipuiri desarte, iar restul sunt indiferenti fata de El. Ivrei a carui radacina este „ever” inseamna parte. Aceasta parte a oamenilor care are constiinta existentei Sale, este mai apropiata de Dumnezeu, pentru ca ea raspunde la apelul lui Dumnezeu la comuniunea cu Sine, are o relatie personala cu El prin credinta, relatie ce se reflecta in relatiile cu cei din jur.
|
Citat:
Mai pe intelesul tuturora : intocmai cum dulgherul isi alege rindeaua potrivita ca sa dea fata lemnului...de salcam. Citeste Biblia pana la capat si vei intelege. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Avraam avea un stramos pe care il chema Eber (fiul lui Selah, fiul lui Cainan, fiul lui Arfaxad, fiul lui Sem, fiul lui Noe) - vezi Facerea, cap. 11. Ca urmare a acestui fapt (parerea mea), Avraam este numit in Facerea, cap. 14, "Avram, Evreul" (adica urmasul lui Eber): Facerea14:13, " A venit unul, care scăpase, și a dat de știre lui Avram, Evreul; acesta locuia lângă stejarii lui Mamre, Amoritul, fratele lui Eșcol, și fratele lui Aner, care făcuseră legătură de pace cu Avram." Avraam este mostenitorul lui Sem, cel mai ascultator fiu al lui Noe. Mergand pe aceasta linie genealogica (pentru ca Dumnezeu ne spune ca pacatul se regaseste in genele noastre generand defecte pe care le transmitem urmasilor nostrii), Dumnezeu l-a ales pe Avram pentru ca el a ales sa Il asculte cu orice pret. Dumnezeu l-a scos din lumea pagana care ar fi putut sa il influenteze si i-a pus credinta la incercare. Avraam a demonstrat credinta in Dumnezeu si pe baza acestei credinte Dumnezeu l-a ales pe el si urmasii sai (poporul evreu). Alegerea poporului evreu nu este una partinitoare. Scopul alegerii nu este acela de a crea sentimente de gelozie celorlalte popoare si de a arata ca Dumnezeu ii iubeste mai mult pe evrei. Ceea ce Dumnezeu i-a spus lui Avraam a fost (Facerea, cap. 12): "12:2 Voi face din tine un neam mare, și te voi binecuvânta; îți voi face un nume mare, și vei fi o binecuvântare. 12:3 Voi binecuvânta pe cei ce te vor binecuvânta, și voi blestema pe cei ce te vor blestema; și toate familiile pământului vor fi binecuvântate în tine. " De aici eu deduc ca Dumnezeu a ales poporul evreu pentru ca vroia sa faca din el un popor sfant care sa fie un exemplu pentru celelalte popoare. Daca evrei ar fi ascultat de Dumnezeu si ar fi indeplinit poruncile sale, ei ar fi devenit prin aceasta, un exemplu pentru restul lumii - un exemplu de urmat. Noi (neamurile) - pentru ca dacii si romanii din care ne tragem erau "neamuri" - am fi vazut in poporul evreu un popor cu un Dumnezeu drept si bune, observand legile lui si felul in care ar fi avut grija de ei, si ne-am fi dat seama (logic) ca doar El este adevaratul Dumnezeu. Din pacate, evreii nu au ascultat de Domnul, astfel ca azi ei nu sunt un exemplu pentru noi. Teoretic, azi, crestinul (cel care il urmeaza pe Hristos cu adevarat, nu doar cu numele) este membru al poporului lui Dumnezeu si are responsabilitatea de a le impartasi si celor in necunostinta de cauza Adevarul si de a avea grija sa nu devina pentru ei o piatra de poticnire. Este o mare responsabilitate! ... si o mare onoare in acelasi timp! |
Citat:
Dacă ai început să citești Biblia și ai terminat prima ei carte, probabil că deja știi cum au ajuns evreii să fie poporul ales. Potopul, în care Dumnezeu îi înecase pe nelegiuiți, avusese loc deja de multișor. După Potop, oamenii, urmașii lui Noe, au ținut, o vreme, legea lui Dumnezeu. Dar, cu timpul au început să uite de ea și să trăiască în păcat. Dumnezeu nu mai putea face un al doilea potop, fiindcă promisese acest lucru. Atunci, a căutat un drept în care să Se oglindească. Și l-a găsit pe Abraham, pe care l-a pus la încercare. Mulțumindu-l foarte Abraham pe Dumnezeu, a primit promisiunea că, din el (care suferea de sterilitate și era supărat că nu are copii) va apărea un popor întreg și că acestui popor Dumnezeu i se va revela în chip deosebit. Astea ar fi faptele brute. Dar, în lumina care deja începe să lumineze înțelegerea noastră când citim a doua carte a Bibliei, Exodul, și, mai ales, în lumina deplină a Noului Testament, vedem că poporul ales a fost preînchipuirea Bisericii. Devine limpede acest lucru când vedem că Domnul și-a ales 12 apostoli, același număr pe care îl aveau și patriarhii. Apostolii sunt, fiecare, conducătorii unui "trib", care este Biserica Particulară din jurul unui episcop, apostolul de azi. Toate triburile, împreună, formează Poporul Ales, adică Biserica Universală. Mana este prefigurarea Sfintei Împărtășanii, trecerea miraculoasă a Mării Moarte, moment începând cu care aleșii nu au mai putut fi ajunși de cei care îi ținuseră în robie este prefigurarea Botezului, care înseamnă ruperea aleșilor de azi de robia păcatului. Nimic, absolut nimic din ce a făcut Dumnezeu nu e nici întâmplător, nici fără rost. Toate pe care le citim în Biblie au un sens, pe care începem a-l descoperi, cu ajutorul Spiritului Sfânt și îndrumați de Sf Biserică, deîndată ce începem a citi "încrucișat", comparând verset cu verset, carte cu carte, Nou Testament cu Vechi Testament. Toate, până și partea pe care cade capul lui Isus în momentul când moare: spre partea dreaptă, după cum ne spune evaghelistul cu cel mai fin simț de observație, Matei. Și așa este El reprezentat pe Crucifix. Putea foarte bine să cadă pe partea stângă, dar a căzut pe partea dreaptă și, dacă Matei a menționat acest lucru, înseamnă că există o semnificație. A descoperi toate înțelesurile Bibliei este provocare pentru o viață și, de multe ori, muncă pentru o viață. |
Citat:
Sfantul Nicolae Velimirovici spunea: Citat:
<FONT face=Verdana>Cand unui om care merge la lumina a cinci candele si se sting toate cinci, se gaseste intr-un intuneric cu mult mai mare decat unul care merge la lumina unei singure candele care i se stinge. Cand doi oameni se gasesesc in acelasi intuneric, mai negru e intunericul pentru ochii celui care vine dintr-o lumina mai mare. Cei care merg la lumina doar a unei singure candele si merg cu inima curata si cu minte neintunecata, pot razbi prin valea intunecoasa a acestei lumi spre lumina cea mare a lui |
Citat:
dar citind VT, prima impresie este ca nu a fost o alegerea prea inspirata. |
Citat:
Cand unui om care merge la lumina a cinci candele i se sting toate cinci, se gaseste intr-un intuneric cu mult mai mare decat unul care merge la lumina unei singure candele care i se stinge. Cand doi oameni se gasesesc in acelasi intuneric, mai negru e intunericul pentru ochii celui care vine dintr-o lumina mai mare. Cei care merg la lumina doar a unei singure candele, si merg cu inima curata si cu minte neintunecata, pot razbi prin valea intunecoasa a acestei lumi spre lumina cea mare a lui Dumnezeu; dar mai usor pot strabate cei al caror drum e luminat de un sfesnic cu cinci lumini. Iar daca cei care merg cu o candela sunt fara cuvant de aparare, daca se abat din cale si se pierd in intuneric, ce cuvant de aparare inaintea lui Dumnezeu vor avea cei carora Dumnezeu le-a dat cinci lumini, daca ei se abat din cale si se pierd in intuneric ? Cu adevarat, intre toti oamenii de pe pamant, cea mai mare raspundere inaintea lui Dumnezeu o poarta cel ce se numeste pe sine crestin." sursa:http://www.crestinortodox.ro/sarbato...lii-71609.html |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu nu mai cunosc niciun alt popor, nici nu gândesc că ar fi posibil prin simpla desfășurare naturală a istoriei, care să fie risipit vreme de sute și mii de ani, și totuși să își păstreze conștiința că este un același popor, limba, obiceiurile, religia. Nu mai cunosc niciun alt popor care să numere doar 18 milioane de locuitori, și totuși să aibă un cuvânt atât de greu de spus în literatură, în arte, în știință și practic să controleze finanțele lumii. Dintre toate popoarele menționate în Biblie, cu care evreii au fost în contact și au fost în jurul lor, s-a ales praful și pulberea. Până acolo încât unele nici nu mai știm exact ce au fost și nu mai știm nimic despre ele decât ce este menționat în Biblie, de exemplu teribilii hittiți. Despre alte popoare nu mai știm cu siguranță, ci doar sub formă de controverse, ce areal au ocupat. Sciții, de exemplu. Nu mai există nici un hittit și niciun scit. Nu mai există nici akkadieni, nici asirieni, nici filisteni. Mai există egipteni, fără nicio legătură cu egiptenii lui Faraon menționați în detaliu în Biblie. Altă limbă, altă credință, alte obiceiuri și chiar altă rasă de oameni. Dacă îmi arătați alt popor care nu a avut o țară timp de mii de ani și totuși are acum, păstrând în întregime moștenirea din antichitate și până azi, eu mănânc globul pământesc. Atât de mare este suportul oferit de Dumnezeu evreilor chiar și acum, în epoca Noului Legământ, încât, după cum spune Apostolul în Epistola către Romani, Advențiul și evenimentele finale nu vor avea loc până când evreii de azi nu se vor converti la religia cea adevărată și până când opera de misiune și evanghelizare a Bisericii Catolice nu va cuprinde Ierusalimul, astfel încât Domnul să fie, din nou, întâmpinat cu flori și ramuri de finic. |
Citat:
|
Citat:
-grecii de azi nu mai au nici cea mai mică legătură cu religia grecilor de atunci. -grecii de azi vorbesc o cu totul altă limbă decât grecii de atunci. Dacă veți merge în concediu în Thassos sau orice altă parte a Greciei și veți vorbi în greacă veche, nici măcar un singur grec nu va pricepe nimic din ce spuneți. Dimpotrivă, ebraica este limba oficială a Statului Evreu. Ea mai era cunoscută doar de rabini, din cărți și fără fluență, cam așa cum cunosc preoții catolici latina. Retransformarea, în anii 50 și 60, a ebraicei din "limbă moartă" în "limbă vie", practic în timpurile noastre, este o realizare care are în ea însăși ceva incredibil. -grecii nu au fost lipsiți nicicând de o patrie. Chiar și în anii lungi de dominație turcă, grecii sunt cei care au locuit Grecia. Dimpotrivă, nu mult după ce L-au răstignit pe Isus, evreii au fost risipiți. Ierusalimul a fost complet distrus, începând cu Templul, din care romanii nu au lăsat piatră peste piatră. Din Ierusalim TOȚI evreii au fost alungați. Chiar și la sfârșitul anilor 40, când ONU a luat în discuție refacerea politică a statului evreu, pe teritoriul de azi al Israelului, fostă Palestina, mai locuiau...2000 de evrei, ceea ce nu a fost cazul grecilor. |
Citat:
eu nu vorbeam de momentul actual. ci de VT. si nu sunt nici cei mai buni, nici cei mai destepti, nici cei mai sfinti. pentru mine acel "mister" de care vorbesti, nu e chiar un mister. cine a scris VT? evreii. e ca si cum mi-as acorda o diploma de merit. |
Citat:
ti se pare putin lucru? crestineste vorbind. |
Citat:
Avraam nu poate avea legatura cu ceea ce au facut urmasii lui, nu avea cum sa-i determine sa faca altceva. |
Citat:
nu vreau sa imping discutia prea departe. dar totusi, era cel mai bun popor de pe pamant? |
Citat:
Și totuși, acest popor puțin numeros și carent sub toate aspectele beneficiază de ajutorul lui Dumnezeu. Citim în Carte că Lui i-a plăcut de multe ori să își arate măreția strălucind în cei slabi. Când omul lui Dumnezeu vine să-l caute pe cel ales de Dumnezeu dintre frați, Iosif nici nu este pomenit, nefiind socotit vrednic de tatăl lor. Drept care, așteptându-se tatăl lor la o vizită simandicoasă, fusese trimis să păzească porcii, fiindcă îi era și rușine cu el. Era și cel mai mic (Benjamin nu se născuse), cine oare ar fi văzut în acea oaie neagră a familiei pe viitorul prim-ministru al lui Faraon ? Mai departe, vedem că cel care îi conduce pe evrei pe drumul eliberării este ciobanul Moise. Unul adus cu pluta pe ape, un neam prost căruia nici nu-i trece prin cap să se descalțe când vorbește cu Dumnezeu. Și exact în Moise va străluci Dumnezeu, făcând din el un profet mai mare decât toți profeții. Alt cioban a fost și David, magnificul rege de mai târziu. Aceștia sunt oamenii pe care i-a ales Domnul, așa sunt și aleșii Lui de azi. Cine ar fi bănuit că într-o călugăriță albaneză urâtă de 1 metru cincizeci, ca cea care va fi mai târziu Maica Tereza, zace o sfântă capabilă de atâtea miracole și care va face o operă mondială îngrijindu-L pe Cristos în "cei mai săraci dintre săraci"? Ceea ce frapează la evrei, de-a lungul timpului, este exact acest contrast între puținătatea mijloacelor lor de toate felurile, începând cu cele demografice, și poziția eminentă pe care au avut-o și o au în lume. Acest contrast, susțin eu, are în el ceva supranatural. |
Eu sunt convinsa ca Dumnezeu a stiut de la inceput ce or sa faca evreii (ca nu o sa-L asculte). Parerea mea este ca, asa cum am scris mai sus, El a incercat sa aleaga pe cel mai cel (pe Avraam) si, mergand pe ideea ca dint-un om drept credincios iasa alti drepti credinciosi, pe urmasii sai.
Daca ar fi ales oricare alt popor, noi am fi putut acum aduce argumente de genul: pai de ce i-a ales Dumnezeu pe aia, nu i-a vazut cat de pacatosi erau inainte de a-i alege? normal ca nu aveau nici o sansa..... daca i-ar fi ales pe evrei ..... Dumnezeu a vrut sa aiba un popor al Sau, care sa traiasca asa incat sa para ca in tara respectiva e Raiul pe pamant: un popor de oameni care Il iubesc pe Dumnezeu din toata inima lor, din tot sufletul si cu tot cugetul lor si pe aproapele lor ca pe ei insisi; un popor binecuvantat de Dumnezeu, care nu duce lipsa de nimic. Aceasta pentru a da un exemplu (ca se poate) si pentru a-i trezi pe ceilalti din idolatrie. Faptul ca evrei nu au devenit poporul acesta demonstreaza cat de mic si slab e omul si ca nu poate face nimic fara Dumnezeu. Nici eu azi, daca incerc sa respect poruncile lui Dumnezeu nu reusesc - in afara de cazul in care Dumnezeu imi trimite Duhul Sfant sa ma ajute sa le respect. Astfel, din experienta poporului evreu ar trebui sa invatam dependenta noastra absoluta de Creatorul nostru. Daca evreii care erau urmasii lui Avraam, ai lui Sem, nu au putut tine poruncile prin forte proprii, cu cat mai putin am putea noi, urmasii lui Iafet si Ham? Sa ne mai bazam oare pe noi insine in viata asta, sau sa dam eul nostru deoparte (eu pot, eu stiu, eu fac) si sa ne bazam pe Dumnezeu si DOAR PE DUMNEZEU? |
Dumnezeu a ales poporul Israel ca să fie poporul în care să se nască Domnul Iisus – Mântuitorul care ne salvează de păcat și moarte (Ioan 3:16). Prima dată când Dumnezeu a promis venirea lui Mesia a fost după căderea în păcat a lui Adam și Eva (Geneza capitolul 3). Mai târziu, Dumnezeu a confirmat venirea lui Mesia pe linia genealogică a lui Avraam, Isac și Iacov (Geneza 12:1-3). Iisus Hristos este motivul fundamental pentru care Dumnezeu a ales ca poporul Israel să fie poporul Său. Dumnezeu nu avea nevoie să aibă un “popor ales”, dar a decis să procedeze astfel. Domnul Iisus trebuia să se nască într-un popor și Dumnezeu a ales Israelul.
Totuși, venirea lui Mesia nu a fost singurul motiv pentru care Dumnezeu a ales Israelul. Dorința lui Dumnezeu era ca Israelul să meargă și să învețe pe alte popoare despre El. Israelul trebuia să fie o națiune de preoți, profeți și misionari pentru întreaga lume. Intenția lui Dumnezeu pentru Israel a fost ca acesta să fie un popor distinct, o națiune care să-i îndrepte pe alții către Dumnezeu și promisiunea Lui de a trimite un Răscumpărător, Mesia și Mântuitor. Dar Israel a ratat în cea mai mare parte îndeplinirea acestei misiuni. Totuși, scopul fundamental al lui Dumnezeu pentru Israel, acela de a-L aduce pe Mesia, a fost împlinit perfect – în Persoana Domnului nostru Iisus Hristos. |
Citat:
Iar ca mărime(dar nu ca locuitori în Israel): 12. Ca Tu esti Cel ce ai zis: Mult bine iti voi face, iar neamul ti-l voi face ca nisipul marii, ca nu va putea fi numarat din pricina multimii. (FC 32:12) Restul mesajului nu mi se pare relevant și sunt convins că puteți scrie ceva la fel de credibil din opoziție, adică invers. Voi prezenta două idei: 1-Am citit toate mesajele topicului(cred) și constat că nimeni nu ia în considerare că Dumnezeu alege din veșnicie pe fiecare popor în parte și li se adresează direct prin proorocii dinainte desemnați să le comunice cuvintele Lui. De la evrei însă, care sunt foarte organizați și respectuoși cu tot ce le aduce profit(nimic nu respectă ei mai mult), au rămas scrieri de pe urma acestor prooroci, scrieri care s-au răspândit pretutindeni; toate popoarele au avut prooroci, dar de la prea puțini s-au păstrat scrieri. Proorocii care le-au transmis conducătorilor evreilor restricții ce le scădeau profitul(ca și cum acestea ar veni de la Dumnezeu), au fost omorâți; la fel și Iisus. De ce le-a trimis Dumnezeu evreilor așa de mulți prooroci? Pentru că ei au exagerat(păcătuit) de cele mai multe ori în acțiunile lor de a-și mări profitul; merticuloși fiind, au scris tot, iar cărțile sfinte s-au găsit datorită providenței divine. Dacă toate popoarele ar fi scris prin proorocii lor mesajele trimise lor de Dumnezeu am vedea că, logic, toate popoarele au fost alese, adică chemate. 2-Supranatural mi se pare mie a fi, nu contrastul dintre mijloacele lor și pozițiile ocupate (care prin organizare ireproșabilă este perfect realizat), ci cultul evreilor pentru aur(valori materiale); unele scrieri sumeriene(mi s-a citat odată) argumentează că la origine ei sunt extraterestrii și divini(foarte inițiați spiritual), iar scopul prezenței lor aici pe Pământ e... aurul, ceea ce este Scris(Fac2,11-12). |
in vechiul testament relatia lui Dumnezeu cu poporul lui israel era una de stapin respectiv rob: ps.135 v.14,[pentru gresala primordiala probabil].insa rascumparatorul fiind promis din vt. intruparea Domnului, scoala apostoliei,rastignirea,moartea,invierea Domnului. poporului lui israel[si intreagii lumi crestine] s-a dat, darul de a se numi prieteni ev.ioan c. 15 v.14.in versetul urmator 15 se scrie lamurit de ce i-a numit prieteni -ca sluga nu stie ce face stapinul.nu este al nostru sa judecam poporul lui israel,pentru aurul si toate cele ce a mai facut,si vor face, are cine-i judeca, ci sa ne rugam blindului judecator, de e cu putinta, sa ne ierte pentru faradelegile noastre.
Binecuvintarea Domnului cu ai Sau Har si cu a Sa Iubire de oameni totdeauna si acum si pururea si-n vecii vecilor.Amin. |
Citat:
"Evreii sunt poporul ales. Despre aceasta, conform credintei lor, nu trebuie sa depuna marturie doar evreii, ci si crestinii. Sunt poporul ales pentru ca au fost primii cu care Dumnezeu si-a luat un angajament fata de oameni, situatie de care evreii sunt perfect constienti. Ca popor ales, inseamna fara indoiala ca li s-a rezervat o anumita functie; cu alte cuvinte, evreii nu au fost alesi din cauza unui anumit lucru, ci in vederea unui anumit lucru, daca nu cumva pentru un scop bine determinat." |
Vechiul Testament ne prezinta poporul israel ca fiind poporul ales de Dumnezeu, insa, intrebarea se pune: Israelul este si astazi poporul ales al lui Dumnezeu? Daca astazi, mantuirea se obtine numai prin credinta in Domnul Iisus Hristos si avand in vedere ca cetatenii statului Israel de astazi in marea lor majoritate nu cred in Hristos, pe ce baza ar avea Israelul, astazi, statutul de popor ales? adica Domnul s-a exprimat destul de clar cand a spus ca Imparatia va fi luata de la poporul evreu si data celor care vor aduce roadele cuvenite - (Mat.21:43)
|
Citat:
Pe de altă parte, cei care se numesc, astăzi, evrei, în care vedem, deocamdată, pe urmașii fariseilor și cărturarilor, continuă să fie mult iubiți de Dumnzeu, Care îi așteaptă să se întoarcă la El. Mare ospăț va fi atunci, mare bucurie în Cer și pe pământ! |
Citat:
Ca argument, acesti predicatori neoprotestanti, aduc victoriile Israelului contra a mai multor state arabe, victorii care, zic ei, nu ar fi fost posibile fara interventie divina (insa ei se fac ca uita faptul ca Israelul dispune de cea mai sofisticata tehnologie militara, deci omul a castigat razboaiele si nu Dumnezeu, care nu a trimis niciun profet sa proclame vreun mesaj cu privire la acele razboaie, deci acele conflicte cu statele arabe nu le putem numi "razboaiele Domnului"). |
Citat:
-va exista -va veni "ca un fur". Pe de altă parte, există o veche profeție (dar nu mai țin minte unde am găsit-o) care leagă Advențiul nu atât de Statul Israel, cât de Al Treilea Templu. Nici măcar nu mai țin minte dacă este o profeție iudaică sau una creștină. Deocamdată, însă, putem fi liniștiți: niciun alt Neemia nu se arată la orizont. Citat:
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
ca a fost ales de Dumnezeu inteleg. dar care e virtutea lui? tot VT este plin de cartire si razvratire. |
Citat:
|
Citat:
si care era acest rol? |
salut!
Israel a fost si va fi poporul ales al Bunul Dumnezeu,dar si noi crestinii sunt poporul Sau ales dupa Legea cea Noua cei care urmam invatatrile Mantuitorului nostru Iisus Hristos iar cine crede in Mantuitorul Iisus Hristos face parte din poporul ales si din Legea cea Noua,Legea Desavarsirii,Legea Harului.Unii dispretuiesc pe Israel poporul Bunului Dumnezeu spre pieirea lor,dar mai cu seama fiin vorba de Israel poporul ales care multe neamuri au incercat sa.l distruga dar nu au reusit pentru ca Bunul Dumnezeu si Fiul Sau Iisus Hristos is Duhul Sfant era cu ei.Iti dau cateva pasaje din Sfanta Biblie din Vechiul Testament care ne arata clar ca Bunul Dumnezeueste cu poporul Sau de la inceput si pana in veac.Amin.,,Căci așa zice Domnul Savaot: "Pentru slava Sa, El m-a trimis la neamurile care v-au jefuit pe voi; căci cel care se atinge de voi se atinge de lumina ochiului Lui!,,(Zaharia2:12).
,,Așa zice Domnul despre toți vecinii mei cei răi, care năpădesc asupra părții pe care El a dat-o de moștenire poporului Său Israel: "Iată, îi voi smulge din țara lor și casa lui Iuda o voi înlătura din mijlocul lor. 15. Dar după ce îi voi smulge, iarăși ,i voi întoarce și-i voi milui și voi aduce pe fiecare la țarina sa și la ogorul său. ,,(Ieremia 12:14-15). Reintoarcerea poporului evreu in Israel inca din 1800 dupa ce au fost imprastiati prin toate popoarele este unua din profetiile implinite. ..Și voi fi găsit de voi, zice Domnul, și vă voi întoarce din robie și vă voi strânge din toate popoarele și din toate locurile, de pe unde v-am izgonit, zice Domnul, și vă voi întoarce din locul de unde v-am dus.,,(Ieremeia 29-14). ,,După aceea zi: Așa grăiește Domnul Dumnezeu: Vă voi aduna de prin popoare și vă voi întoarce de prin țările unde sunteți risipiți și vă voi da pământul lui Israel.,,(Iezechiel 11:17). ,,Iată, ii voi aduce din țara cea de la miazănoapte și-i voi aduna de la marginile pământului. Orbul și șchiopul, cea însărcinată și cea care naște vor fi împreună cu ei; se va întoarce aici mare mulțime.,,(Ieremia 31:8).Amin. Uita.te si la videoul acesta dupa canalul meu si la altele. http://www.youtube.com/watch?v=hLQL4...7&feature=plcp Amin. |
Citat:
|
Există o temă a patristicii târzii, reluată apoi de scolastică dar în alt mod, legată de preparatio evanghelica, adică un fel de chivernisire îndepărtată a Duhului Sfânt prin care oikumena nonevreiască a fost pregătită pentru primirea revelației depline în Hristos.
Practic, în primul mileniu n-a existat comentariu dogmatic care să nu se fi folosit de limbajul și conceptele filosofiei grecești, pentru a face distincții fundamentale în doctrina creștinismului (de exemplu, disticția între ființă și ipostas în teologia trinitară). Biserica a recunoscut întotdeauna, dar discret, contribuția elenismului, în primul rând prin limba greacă și mai apoi prin instrumentarul conceptual necesar pentru elaborarea metafizicii creștine, toate însă transfigurate, adică orientate ferm spre adevărul revelat. |
Citat:
Nu stiu de am zis tocmai ce am vrut, nadajduiesc insa ca intuiesti ce vreau sa zic; oare are sens si pentru tine? In fond, e un raport asemanator intre filosofia si psihologia culturii (inclusiv teologice), pe de o parte / si miezul trairii duhovnicesti, exprimate in continutul sfintelor slujbe si al iconografiei, pe de alta parte. |
Citat:
|
Citat:
M-am bucurat, apoi, ca mi-ai oferit prilejul de a adauga un scurt comentariu. Iti multumesc, Mihail! Doamne ajuta! |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:12:43. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.