![]() |
ruperea turtei si taierea motului
care este sensul traditiilor legate de ruperea turtei si taierea motului?
au vreo legatura cu traditii vechi, chiar precrestine? cand au aparut aceste traditii? eu am cautat pe net, dar nu am gasit decat explicatii despre ce trebuie sa faci ... |
Taierea motului nu are nicio semnificatie religioasa, nu avem rugaciuni pentru acest lucru. In cartile de cult nu avem nicio randuiala in acest caz. Taierea motului tine de implinirea primului an de viata al copilului. Si eu sunt interesat de cum s-a ajuns de la tunderea de la botez a copilului, la taierea motului.
|
Citat:
In schimb am auzit de ele in sud, de la Sibiu in jos (mai este inca unul: datul de grinda, sau ridicatul la grinda, nu stiu exact cum se spune). |
Citat:
voiam sa stiu daca este un obicei relativ recent, sau are legatura cu traditii imprumutate sau chiar pre-crestine. |
Citat:
Despre masa ursitoarelor am scris pe topicul "Intre teologie si cultura populara". http://www.crestinortodox.ro/forum/s...6&postcount=10 De fapt, "taierea motului" e combinata acum si cu "masa ursitoarelor" din traditia populara, care se facea dupa nastere, nu la un an. Pentru a te naste intr-un ceas bun si a primi un destin favorabil este necesar, conform traditiei, sa le indupleci pe cele 3 surori ursitoare prin diverse metode. În a treia zi de la naștere, moașa scălda fătul și lăuza, făcea curățenie prin casă și pregătea Masa Ursitoarelor. Masa țărănească, joasă și rotundă, devenea un altar încărcat cu ofrande, din care nu lipseau colacii/painea, sarea, cana cu vin sau cu apă, obiectele care le sugerau anumite idei de ursit (fierul plugului în satele de agricultori, fluierul în cele de păstori, caietul și condeiul ca să învețe copilul carte etc). |
Citat:
dar traditia actuala desparte ursitosrele de taierea motului si ruperea turtei. am vazut ca mai nou, ursitoarele "vin" la botez ... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
dar am un prieten in situatie si m-a intrebat ce reprezinta. si m-a prins nepregatit. |
Citat:
raspuns: asa se face ... |
Mie toate obiceiurile astea mi se pare ca tradeaza un tribalism feroce, o intoarcere la barbarie. Orice om civilizat este dator sa respinga aceste superstitii, sa se opuna din rasputeri.
Am mai observat ca aceste obiceiuri stupide capata o dintr-o data legitimitate pentru multi cand sunt ambalate la kilogram sub titulatura "traditii". Si mai scarboase sunt persoanele care se insinueaza la nunti si botezuri si se autoproclama cunoscatoare absolute ale "traiditei", contrazicand pe cei din jur, apucandu-se sa taie si sa spanzure, dand peste mana celor care gresesc ritualul etc. Cunoasteti specia. Sunt persoane de toate varstele, preocupate de băbisme, prost informate, dar care sustin ca stiu tot. |
Putini stiu ca pruncul este uns cu Sfantul si marele Mir la Botez, atunci cand preotul rosteste "pecetea darului Sfantului Duh". Cei mai multi vorbesc insa de baita pe care trebuie sa o faca nasii pruncului dupa Botez. Si e un intreg ritual cu privire la ce trebuie sa fie prezent in apa in care va fi scaldat pruncul. Asa si aici, in loc ca parintii sa fie preocupati de impartasirea cat mai deasa a copilului botezat, ei sunt preocupati de cum sa arate turta, unde sa fie facuta, si sa comenteze indelung obiectele pe care le-a ales copilul de pe tava cu ocazia taierii motului (obiectul simbolizand traseul pe care il va avea pruncul in cariera sau inclinatia spre bani, aur etc)
|
Citat:
|
Am vazut buletine parohiale tiparite foarte bine, dar lipsite de lucruri practice. Ar fi ideal ca macar din cand in cand sa se combata devierile prezente atat la savarsirea, cat si dupa savarsirea Sfintelor Taine. Poate asa se vor imputina aceste practici neconforme cu invatatura Bisericii.
|
Citat:
doar cand am botezat eu, preotul fiindu-mi prieten, mi-a fost explicat ce trebuie sa fac. in rest ... |
off topic (scriu aici, ca să nu deschid alt subiect)
de 24 de ore parcă nu mai comentează nimeni după mine. dacă scriu un comentariu, nu mai,apare nimeni după mine. văd comentariile pe alte subiecte, dar dacă scriu ceva ... gata ... sunt ultimul pe listă. parcă a plecat toată lumea în vacanță. am supărat pe cineva??? |
Citat:
|
Citat:
deși, sincer, în cazul de față nu văd cu ce te-am supărat. oricum, sunt obișnuit să nu contez. |
Citat:
Cred că ți se pare ție că nu mai comentează nimeni după tine. P.S.: mi-a trecut supărarea :) |
Citat:
|
Am fost si eu saptamanile trecute la aniversarea primului ani de viata a fetitei unei verisoare... a pus- o sa aleaga de pe o "tapsie" pe care erau puse: bani, margele, o carte cu coduri juridice, o insigna a min. justitiei, un aparat de ras (?) ... si dupa ce a pus mana pe margele: "Vai ce cocheta o sa fie fie-mea"! dupa care i-a taiat motu ! Penibil :( . De la niste oraseni cu pretentii mutati la tara asteptam mai mult.. Mai bine o duceau la biserica sa o impartaseasca ... sau chemau acasa preotul satului s- o faca ca tot sunt prieteni...
|
Citat:
Crăciun fericit! (până atunci, poți ține post negru - în ajun - așa ne-a recomandat nouă părintele :-)) |
Citat:
|
Na, că acum am rămas eu să sting lumina aici.
|
Citat:
|
întrebări
am două întrebări, pentru cei ce-și aduc aminte:
1. când se citește "vedenia oaselor", Iezechiel 37? 2. când se citește apostolul: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=70&cap=2 (Romani 2:10-16)? nu este un test. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
iar la punctul 2, dacă îmi aduc bine aminte, se citește în duminica sfinților români, a două după Rusalii. nu sunt sigur. |
Am găsit un triod pe net și mi s-a confirmat că așa este la punctul 1 (apare în slujba sâmbetei mari, care se ține vineri).
Punctul 2 nu știu. Caut și penticostar. |
Citat:
|
Cu a doua carte n-am nimerit-o. Nu în penticostar trebuie; poate în liturghier.
|
Citat:
|
Da, însă nu m-aș fi prins dacă nu mi-ai fi stârnit interesul. Proorocia lui Iezechiel, când am auzit-o prima dată în biserică citită de părintele Galeriu cu un fior sfânt, a avut un impact zguduitor asupra mea.
Acum căutam un Apostol, însă mai greu. Cred că mă dau bătut. |
Citat:
|
Citat:
a fost ... după aceea, vreme de vreo 15 ani, cât timp am mai mers la biserica, nu mi-am dorit să cânt vreun apostol, sau să citesc altceva, decât "vedenua oaselor". nu a fost să fie. |
Citat:
http://edituradeisis.ro/opencart/ind...product_id=185 Legătura dintre cele două zile mari ale anului liturgic, dezvăluie parțial o taină foarte adâncă, fiind două străfulgerări eshatologice convergente pe care Biserica ne îngăduie să le vedem de departe. |
Mulțumiri, Mihail.
|
credincioși vs. atei
am ajuns la mijloc.
aici mă chinui să conving că ateii nu sunt rai, nu toți anti-teisti, că nu sunt gata să sară la gâtul primului credincios pe care îl întâlnesc, etc. pe grupul de atei de pe Facebook pe care scriu, încerc să conving că religiosii nu sunt niște idioți, ignoranți, fără rațiune, etc. e atât de greu ca fiecare să recunoaștem că cealaltă tabără are și valori și uscaturi? până la urmă suntem cu toții asa cum este societatea. fiecare are un grup de elite, o mare masă de mediori, dar și "uscaturile" care nu fac cinste grupului respectiv. |
Citat:
Daca eu , ca om credincios, vreau sa spun ceva intr-o discutie de pe o pagina de facebook a ateilor , imediat mi se dedica jigniri peste jigniri, ironii ieftine, si glume perverse. Ca sa nu mai spun ca acele pagini de Fb dau zilnic share la tot felul de poze in care sunt denigrati crestinii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:44:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.