![]() |
Iadul este vesnic?
Este posibil ca acest topic sau unul asemanator sa existe. Am observat ca majoritatea cultelor neoprotesatante vorbesc despre milenarism si despre o suferinta vesnica, insa foarte putine culte neoprotestante sustin ca in urma imparatiei de o mie de ani vor fi judecati si pacatosii si ca acestia vor fi nimiciti. Trecerea in nefiinta a unei persoane mai inseamna suferinta vesnica?
|
Cîteva din caracteristicile chipului divin sădit în oameni, respectiv în îngeri:
EXISTENȚA și VEȘNICIA Faptul-de-a-exista este un dar al Creatorului, Care nu Se răzgîndește o dată ce creatura alege despărțirea de El. Cînd o parte dintre îngeri au păcătuit, Dumnezeu nu i-a anihilat anulîndu-le condiția de a fi, ci i-a coborît din cele înalte într-o existență inferioară (în văzduh, pe Pămînt și în Iad), mai departe de El decît erau inițial. LIBERTATEA Iadul a apărut ca soluție la alegerea ființelor de a se îndepărta de Dumnezeu. Oricine ajunge acolo o face în mod liber și oricine rămîne acolo o face pentru că așa vrea. Dumnezeu nu duce pe nimeni în Rai cu forța. Deci trecerea în neființă sau anularea sau anihilarea sau distrugerea ar presupune o nedreptate din partea Creatorului, Care este iubire și rămîne iubitor al creaturilor Sale indiferent de alegerea lor. |
Citat:
|
Citat:
|
|
Citat:
|
Stiu ca noi ii putem muta pe cei din iad in Rai,nu am contestat. Insa eu am combatut afirmatia respectiva,cum ca Dumnezeu respecta vointa lor. Mi s-a dat de inteles ca ei vor sa fie acolo pe vesnicie,caci daca s-ar pocai Dumnezeu i-ar primi,insa in iad nu mai exista pocainta. Probabil doar daca lucifer se va pocai vreodata atunci tot iadul se va muta in Rai. Ca si cu copiii avortati. Daca mama se mantuieste,atunci o va face si copilul...
|
Citat:
Recomand a se citi cu atentie paginile 180-181, din Teologie Dogmatica Vol III a parintelui Staniloae, editia aII-a, 1997. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Dumnezeu să-l ierte! |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Dovezile biblice (ca să mă limitez la ele) asupra cracterului veșnic al iadului sunt zdrobitoare.
Iau una, între altele: Matei 18 cu 8: Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te smintește, taie-l și aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viață ciung sau șchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic.. Verbis Domini. Nu vă amăgiți ! |
Citat:
"Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi" (Luca 16:26) |
Eu am gasit ca Iadul va fi aruncat in Iazul de foc, care este moartea a 2-a.
Apocalips 20:14 Apoi Moartea și Iadul au fost aruncate'n iezerul de foc. Aceasta e moartea cea de-a doua: iezerul de foc. http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=NT-Ap-20 |
Citat:
- in versetul indicat de dumneavoastra, nu se spune nimic despre suflet, ca ar arde in foc vesnic ci despre trupul fizic, trupul fizic fiind, in aceste versete, cel aruncat in focul vesnic De asemenea, as dori sa va arat in Scripturi doua pasaje in care expresia "foc vesnic" desemneaza o ardere care s-a terminat de mult : Ieremia 17: 27Dar va fi că dacă nu Mă veți asculta să sfințiți Ziua-odihnei prin a nu ridica poveri și a nu le căra în Ziua-odihnei prin porțile Ierusalimului, atunci foc voi aprinde în porțile lui și el va mistui ulițele Ierusalimului și nu se va mai stinge“. http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=VT-Ir-17 si: Iuda 7 așa cum Sodoma și Gomora și cetățile dimprejurul lor care'n același chip ca ele s'au dat la desfrânare și au umblat după trup nefiresc a, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui veșnic. http://www.biblia-bartolomeu.ro/inde...?id=NT-Iuda-01 nici casele din Ierusalim, nici cetatile Sodoma si Gomora nu mai ard astazi. |
Citat:
|
Citat:
În focul veșnic ard din pricina remușcărilor doar suflete. |
Citat:
Arată unde scrie că nu poți să te mîntuiești de Iad, cu citate din Biblie sau din Sfînta Tradiție. |
Citat:
Totusi, eu am gasit ca atat sufletul cat si trupul vor fi aruncate in Gheena (deci nu in Iad), Gheena fiind probabil Iezerul de foc, unde este aruncat si Iadul: Matei 10: 28 Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar sufletul nu pot să-l ucidă; ci mai degrabă temeți-vă de acela care poate ca și sufletul și trupul să le piardă în gheenă. http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=NT-Mt-10 Asta spune multe despre ce este "gheena". |
Citat:
se spune un calugar, nu mai stiu de unde, se afla cu ascultare la munca, undeva pe un camp, singur. nu le avea deloc cu cantatul, dar fiind singur si din dragoste tot timpul inalta imnuri religioase catre Dumnezeu. probabil canta tare urat, caci la un moment dat a aparut un diavol care a inceput sa faca misto de el. "ce faci ba tu aici?" "ba tu iti bati joc de Dumnezeu cu cantarile tale" si vrand sa-l umileasca i-a spus: "uite cum se canta" si a inceput diavolul sa cante in graiuri ingeresti, de ramasese calugarul mut. si canta diavolul, mai mult, mai frumos. si tot cantand a inceput sa-si aduca aminte de vremurile cand strabatea Raiul si tot vazduhul se bucura de cantarile lui. a inceput sa-i fie dor si sa-i para rau. si canta tot mai frumos. si deodata, a vazut calugarul cum diavolul incepe sa-si piarda din intunecime si sa se lumineze. iar la sfarsit l-a vazut transformat in inger de lumina si a vazut cum s-a inaltat la cer. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Etiologia poate fi in fel si chip: de la o sensibilitate retiniana anume pentru radiatiile monitorului (ori vreo discromatopsie-ceva) pana la vreo forma sau alta de tulburari ale mediilor transparente (cornee, cristalin, umori sau impreuna). Dar cand citesti din carte cum e? Daca o patesti doar la monitor, e limpede ca de vina e lumina speciala a monitorului. Si acum da si mie partea leului: daca doftoru nu gaseste nimic, stii si tu frate... e de la cap! ...:) Dar se trateaza la psihanalist, in 5-7 ani 3 sedinte pe saptamana (ei ash, nu ma crede ca habar n-am!). Cum e, totusi, cu doctorul? Ai fost? Zau asa... |
Da-l incolo de doctor,nu prea ma atrag spitalele de niciun fel! Am altele pe cap,crezi ca numai de doctori nu-mi arde mie? Nu stiu,e alta senzatie pe monitor,ma enerveaza,mai ales cand vad un volum mare de litere,fara un inceput sau sfarsit fizic,asemenea paginilor cartii. La o carte pot numara paginile,vad cat am citit,cat mai am de parcurs etc.,e o alta senzatie. Pe monitor efectiv ma enerveaza sa o fac,desi mai am si momente cand citesc si texte mai lungi. Lasa-ti-ma cu doctorii,mie nu imi place formatul digital si punct. Poate doar sa imi iau o tableta,sa gasesc niste setari optime (luminozitate + dimensiune font) si sa stau in pat. Altfel nicio sansa sa ma apuc sa citesc carti intregi sau acatiste de pe net.
Intrebai cum e cand citesc dintr-o carte: cum sa fie,e ok,e normal,doar ca obosesc si asa,ma ia somnul parca. Asta se datoreaza si oboselii mele generale si mai ales depinde si cat de mult ma fascineaza ceea ce citesc. O carte care-mi place o termin imediat,am citit si 400 pagini in 3 zile,dintre care 200 in una singura. Deci depinde de multi factori. |
Citat:
In fine, bine ca nu ai vreo boala. Ma bagasesi la idei...:) Domnul cu tine, frate! Bucurie, pace! |
Pai banuiesc ca nu am,adica asa sper. Ca volum citesc mult in mediul digital,insa nu pot citi mult cumulat,nu am rabdarea necesara :1:
Doamne-ajuta! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Multam fain Laura:) Eu una citesc in proportie de 95% online,probabil ca majoritatea celor din strainatate. Carte romaneasca? Un adevarat moft,de unde s-o iei? Pachetele din Romania au preturi astronomice as prefera ca parintii mei sa faca altceva cu banii(300 Ron) decat sa-i dea pe pachetele mele cu carti... Bine ca nu am probleme cu ochii si stau cu orele in fata ecranului :) |
Si eu stau cu orele in fata calculatorului insa nu stiu cat de sanatos e...
|
"Ce este iadul? Și cuget în sinea mea: e suferința de a nu mai putea iubi" (F. M. Dostoievski, Frații Karamazov)
Iadul = lipsa comuniunii cu Dumnezeu. Poate exista o suferință mai cumplită? "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" |
Citat:
|
În prealabil postat de Dumitru73 http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
imi aduc aminte de o povestire. se spune un calugar, nu mai stiu de unde, se afla cu ascultare la munca, undeva pe un camp, singur. nu le avea deloc cu cantatul, dar fiind singur si din dragoste tot timpul inalta imnuri religioase catre Dumnezeu. probabil canta tare urat, caci la un moment dat a aparut un diavol care a inceput sa faca misto de el. "ce faci ba tu aici?" "ba tu iti bati joc de Dumnezeu cu cantarile tale" si vrand sa-l umileasca i-a spus: "uite cum se canta" si a inceput diavolul sa cante in graiuri ingeresti, de ramasese calugarul mut. si canta diavolul, mai mult, mai frumos. si tot cantand a inceput sa-si aduca aminte de vremurile cand strabatea Raiul si tot vazduhul se bucura de cantarile lui. a inceput sa-i fie dor si sa-i para rau. si canta tot mai frumos. si deodata, a vazut calugarul cum diavolul incepe sa-si piarda din intunecime si sa se lumineze. iar la sfarsit l-a vazut transformat in inger de lumina si a vazut cum s-a inaltat la cer. Citat:
Varianta în care demonul cîntă de bunăvoie și cîntînd se smerește, se pocăiește "amintindu-și" mai bine de starea lui inițială este plauzibilă. Eu cred că și diavolii au posibilitatea de a se întoarce spre Dumnezeu dacă vor, dar nu o fac deoarece nu le convine ideea de bine, de iubire, de ascultare, de smerenie, de armonie șamd. Deci nu pentru că nu pot, ci pentru că nu au chef - exact ca oamenii care au ales o viață rea, foarte departe de Binele suprem. Iar asta nu este o idee apocatastatică (sau chiar budistă din cîte rețin), adică pînă la urmă toate ființele vor ajunge la Dumnezeu într-o stare de bine, indiferent că în viitorul apropiat sau peste miliarde de ere cosmice inimaginabil de lungi. |
În prealabil postat de stefan florin http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
ai dovezi biblice care sa sustina afirmatiile tale? Eu unul nu le-am gasit. Mai mult in Biblie scrie asta: "Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi" (Luca 16:26) Citat:
1 Petru 3 18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, 19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare, 20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă. Ce anume le-a propovăduit? Și de ce? E limpede: le-a explicat că încă mai pot alege viața datorită Jertfei mîntuitoare pe care El tocmai a săvîrșit-o, le-a dat șansa de a ajunge în Rai dacă le convine Raiul. Nu a forțat pe nimeni, așa cum nici un predicator al zilelor noastre nu obligă prin cuvîntul său pe nimeni la nimic. Iată cum a fost posibilă tranziția de la Iad la Rai prin bunăvoința și prin dragostea Creatorului. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:47:20. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.