Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Iadul este vesnic? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15096)

georgeval 13.06.2012 09:57:29

Iadul este vesnic?

Este posibil ca acest topic sau unul asemanator sa existe. Am observat ca majoritatea cultelor neoprotesatante vorbesc despre milenarism si despre o suferinta vesnica, insa foarte putine culte neoprotestante sustin ca in urma imparatiei de o mie de ani vor fi judecati si pacatosii si ca acestia vor fi nimiciti. Trecerea in nefiinta a unei persoane mai inseamna suferinta vesnica?

Florin-Ionut 13.06.2012 10:29:28

Cîteva din caracteristicile chipului divin sădit în oameni, respectiv în îngeri:

EXISTENȚA și VEȘNICIA

Faptul-de-a-exista este un dar al Creatorului, Care nu Se răzgîndește o dată ce creatura alege despărțirea de El. Cînd o parte dintre îngeri au păcătuit, Dumnezeu nu i-a anihilat anulîndu-le condiția de a fi, ci i-a coborît din cele înalte într-o existență inferioară (în văzduh, pe Pămînt și în Iad), mai departe de El decît erau inițial.

LIBERTATEA

Iadul a apărut ca soluție la alegerea ființelor de a se îndepărta de Dumnezeu. Oricine ajunge acolo o face în mod liber și oricine rămîne acolo o face pentru că așa vrea. Dumnezeu nu duce pe nimeni în Rai cu forța.

Deci trecerea în neființă sau anularea sau anihilarea sau distrugerea ar presupune o nedreptate din partea Creatorului, Care este iubire și rămîne iubitor al creaturilor Sale indiferent de alegerea lor.

georgeval 13.06.2012 10:38:49

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 452539)
Cîteva din caracteristicile chipului divin sădit în oameni, respectiv în îngeri:

EXISTENȚA și VEȘNICIA

Faptul-de-a-exista este un dar al Creatorului, Care nu Se răzgîndește o dată ce creatura alege despărțirea de El. Cînd o parte dintre îngeri au păcătuit, Dumnezeu nu i-a anihilat anulîndu-le condiția de a fi, ci i-a coborît din cele înalte într-o existență inferioară (în văzduh, pe Pămînt și în Iad), mai departe de El decît erau inițial.

LIBERTATEA

Iadul a apărut ca soluție la alegerea ființelor de a se îndepărta de Dumnezeu. Oricine ajunge acolo o face în mod liber și oricine rămîne acolo o face pentru că așa vrea. Dumnezeu nu duce pe nimeni în Rai cu forța.

Deci trecerea în neființă sau anularea sau anihilarea sau distrugerea ar presupune o nedreptate din partea Creatorului, Care este iubire și rămîne iubitor al creaturilor Sale indiferent de alegerea lor.

Asa este. Cunosc si raspunsul minunat al sfantului Ioan Damaschin: "Dumnezeu nu distruge iadul ptr ca nu poate, ci ptr ca rspecta ptr vesnicie libertatea celor care vor sa traiasca o vesnicie in afara comuniunii cu El, ......, ptr Dumnezeu a fi bun sau rau este mai de pret decat a nu fi deloc", dar ma intreb cum mai vorbesc aceste culte neoprotestante despre suferinta vesnica?

Raoul 13.06.2012 17:01:30

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 452543)
respecta ptr vesnicie libertatea celor care vor sa traiasca o vesnicie in afara comuniunii cu El

Da dar acolo nu mai exista cle de optiune,asa ca degeaba cei din iad vor sa se schimbe,ei nu o mai pot face!

ovidiu b. 13.06.2012 17:34:16

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=433

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=434

costel 13.06.2012 17:35:01

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 452645)
Da dar acolo nu mai exista cle de optiune,asa ca degeaba cei din iad vor sa se schimbe,ei nu o mai pot face!

Rugaciunile noastre si ale Bisericii pot face ca sufletul cuiva sa fie miscat si sa-si doreasca mantuirea. E o lucrare in chip minunat a lui Dumnezeu. Sunt multe cazurile cand un cuvant le-a adus unora dorinta unirii cu Hristos. Nu vad de ce acest lucru nu ar fi posibil si pentru cei trecuti la cele vesnice. Daca nu ar fi posibil, atunci nu mai vad sensul rugaciunilor noastre pentru ei.

Raoul 13.06.2012 18:23:17

Stiu ca noi ii putem muta pe cei din iad in Rai,nu am contestat. Insa eu am combatut afirmatia respectiva,cum ca Dumnezeu respecta vointa lor. Mi s-a dat de inteles ca ei vor sa fie acolo pe vesnicie,caci daca s-ar pocai Dumnezeu i-ar primi,insa in iad nu mai exista pocainta. Probabil doar daca lucifer se va pocai vreodata atunci tot iadul se va muta in Rai. Ca si cu copiii avortati. Daca mama se mantuieste,atunci o va face si copilul...

georgeval 13.06.2012 19:35:13

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 452659)
Stiu ca noi ii putem muta pe cei din iad in Rai,nu am contestat. Insa eu am combatut afirmatia respectiva,cum ca Dumnezeu respecta vointa lor. Mi s-a dat de inteles ca ei vor sa fie acolo pe vesnicie,caci daca s-ar pocai Dumnezeu i-ar primi,insa in iad nu mai exista pocainta. Probabil doar daca lucifer se va pocai vreodata atunci tot iadul se va muta in Rai. Ca si cu copiii avortati. Daca mama se mantuieste,atunci o va face si copilul...

Obiectia ta vizeaza afirmatia Sfantului Ioan Damaschin mi se pare cam indrazneata sau poate ca nu ai inteles afirmatia.
Recomand a se citi cu atentie paginile 180-181, din Teologie Dogmatica Vol III a parintelui Staniloae, editia aII-a, 1997.

Florin-Ionut 13.06.2012 23:39:30

Citat:

Insa eu am combatut afirmatia respectiva,cum ca Dumnezeu respecta vointa lor. Mi s-a dat de inteles ca ei vor sa fie acolo pe vesnicie,caci daca s-ar pocai Dumnezeu i-ar primi,insa in iad nu mai exista pocainta.

Caută această credință prin Sfînta Tradiție și arată-ne cine ar fi scris sau spus așa ceva. Știu că oamenii în general cred asta, dar părerea majorității nu este neapărat și adevărată.

Citat:

Probabil doar daca lucifer se va pocai vreodata atunci tot iadul se va muta in Rai.

Poți fi sigur că dacă demonii ar vrea, Dumnezeu i-ar primi înapoi aproape de El. Dar nu vor - asta e explicația! Nu le place ideea de iubire, de conviețuire în armonie, de smerenie șamd. Drept urmare au parte de o existență potrivită alegerii lor libere.

Florin-Ionut 13.06.2012 23:52:49

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 452652)
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=433

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=434

<< Și iată, părinte sfinte, sunt 80 de ani de când mă muncesc în iad. Și când intri tu, părinte sfinte, în grădina asta și te rogi, îngerul Domnului vine și mă scoate din foc. Și toți care stau în baie, numai răutăți fac, și nu se gândesc la Dumnezeu. Iar dumneata și când stai în baie și când intri în grădină, intri cu rugăciunea. Asta dreptate mi-a făcut Dumnezeu, că trimite pe îngerul Domnului și mă ia din foc, „cât va sta preotul în baie și în grădină, pentru rugăciunile lui, fiindcă se folosește și preotul, tu să stai în grădina ta”. >>

Eu m-am mutat vara trecută în alt apartament și aici am primit o boxă la demisol. Boxa a fost făcută de cineva care a murit între timp. De multe ori cînd merg acolo mulțumesc Lui Dumnezeu pentru darul omului care a construit încăperea cu spațiu generos, rafturi și tot ce trebuie și sper ca acela să se folosească de gîndul meu acolo unde este. Omul a lăsat niște lucruri în boxă, printre care un bomfaier. Ori de cîte ori am nevoie de el, deși am și eu unul al meu, merg și-l folosesc pe al lui ca să facă și el o faptă bună.

Dumnezeu să-l ierte!

Raoul 14.06.2012 01:30:59

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 452679)
Obiectia ta vizeaza afirmatia Sfantului Ioan Damaschin mi se pare cam indrazneata sau poate ca nu ai inteles afirmatia.
Recomand a se citi cu atentie paginile 180-181, din Teologie Dogmatica Vol III a parintelui Staniloae, editia aII-a, 1997.

Da,multumesc. Si tu citeste la pagina 1044 din istoria Burkinei Faso. Decat asa raspunsuri... Nu am cartea aceea,ce vrei sa fac?? Posibil sa nu fi inteles eu,insa asta e altceva. Ma asteptam sa dialogam,eu mi-am dat doar cu parerea,nu am facut nicidecum o afirmatie de care sa fiu sigur.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 452730)
Caută această credință prin Sfînta Tradiție și arată-ne cine ar fi scris sau spus așa ceva. Știu că oamenii în general cred asta, dar părerea majorității nu este neapărat și adevărată.

La ce anume te referi mai exact?

Citat:

Poți fi sigur că dacă demonii ar vrea, Dumnezeu i-ar primi înapoi aproape de El. Dar nu vor - asta e explicația! Nu le place ideea de iubire, de conviețuire în armonie, de smerenie șamd. Drept urmare au parte de o existență potrivită alegerii lor libere.

Stiu,dar cei care ajung in iad nu au aceasta optiune de alegere.

Mihnea Dragomir 14.06.2012 03:12:43

Dovezile biblice (ca să mă limitez la ele) asupra cracterului veșnic al iadului sunt zdrobitoare.

Iau una, între altele: Matei 18 cu 8:
Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te smintește, taie-l și aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viață ciung sau șchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic.. Verbis Domini. Nu vă amăgiți !

stefan florin 14.06.2012 09:10:47

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 452653)
Rugaciunile noastre si ale Bisericii pot face ca sufletul cuiva sa fie miscat si sa-si doreasca mantuirea. E o lucrare in chip minunat a lui Dumnezeu. Sunt multe cazurile cand un cuvant le-a adus unora dorinta unirii cu Hristos. Nu vad de ce acest lucru nu ar fi posibil si pentru cei trecuti la cele vesnice. Daca nu ar fi posibil, atunci nu mai vad sensul rugaciunilor noastre pentru ei.

ai dovezi biblice care sa sustina afirmatiile tale? Eu unul nu le-am gasit. Mai mult in Biblie scrie asta:
"Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi" (Luca 16:26)

sad story 14.06.2012 10:20:51

Eu am gasit ca Iadul va fi aruncat in Iazul de foc, care este moartea a 2-a.

Apocalips 20:14 Apoi Moartea și Iadul au fost aruncate'n iezerul de foc. Aceasta e moartea cea de-a doua: iezerul de foc.

http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=NT-Ap-20

sad story 14.06.2012 13:04:20

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 452758)
Dovezile biblice (ca să mă limitez la ele) asupra cracterului veșnic al iadului sunt zdrobitoare.

Iau una, între altele: Matei 18 cu 8:
Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te smintește, taie-l și aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viață ciung sau șchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel veșnic.. Verbis Domini. Nu vă amăgiți !

As dori sa fac urmatoarele observatii:
- in versetul indicat de dumneavoastra, nu se spune nimic despre suflet, ca ar arde in foc vesnic ci despre trupul fizic, trupul fizic fiind, in aceste versete, cel aruncat in focul vesnic

De asemenea,
as dori sa va arat in Scripturi doua pasaje in care expresia "foc vesnic" desemneaza o ardere care s-a terminat de mult :

Ieremia 17: 27Dar va fi că dacă nu Mă veți asculta să sfințiți Ziua-odihnei prin a nu ridica poveri și a nu le căra în Ziua-odihnei prin porțile Ierusalimului, atunci foc voi aprinde în porțile lui și el va mistui ulițele Ierusalimului și nu se va mai stinge“.

http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=VT-Ir-17

si:

Iuda 7 așa cum Sodoma și Gomora și cetățile dimprejurul lor care'n același chip ca ele s'au dat la desfrânare și au umblat după trup nefiresc a, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui veșnic.

http://www.biblia-bartolomeu.ro/inde...?id=NT-Iuda-01

nici casele din Ierusalim, nici cetatile Sodoma si Gomora nu mai ard astazi.

georgeval 14.06.2012 18:13:24

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 452744)
Da,multumesc. Si tu citeste la pagina 1044 din istoria Burkinei Faso. Decat asa raspunsuri... Nu am cartea aceea,ce vrei sa fac?? Posibil sa nu fi inteles eu,insa asta e altceva. Ma asteptam sa dialogam,eu mi-am dat doar cu parerea,nu am facut nicidecum o afirmatie de care sa fiu sigur.

Imi pare rau, dar obiectia mea nu a fost cu rautate. Exista volumul III si in format electronic. Daca nu ma insel cred ca si pe forum am gasit cateva linkuri de unde am descarcat cartea. Sigur ne va ajuta cineva sa gasim cartea si in format electronic si sa intri in posesia ei.

Demetrius 14.06.2012 18:42:33

Citat:

În prealabil postat de sad story (Post 452818)
As dori sa fac urmatoarele observatii:
- in versetul indicat de dumneavoastra, nu se spune nimic despre suflet, ca ar arde in foc vesnic ci despre trupul fizic, trupul fizic fiind, in aceste versete, cel aruncat in focul vesnic
...

Nici vorbă; trupul fizic e țărână.
În focul veșnic ard din pricina remușcărilor doar suflete.

Florin-Ionut 14.06.2012 22:35:04

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 452777)
ai dovezi biblice care sa sustina afirmatiile tale? Eu unul nu le-am gasit. Mai mult in Biblie scrie asta:
"Și peste toate acestea, între noi și voi s-a întărit prăpastie mare, ca cei care voiesc să treacă de aici la voi să nu poată, nici cei de acolo să treacă la noi" (Luca 16:26)

Sînul lui Avraam era un spațiu temporar al Iadului în care drepții dinainte de întruparea Lui Hristos Îi așeptau venirea. Adică aici se vorbește despre două tipuri de stări ale Iadului, nu despre Rai și Iad.

Arată unde scrie că nu poți să te mîntuiești de Iad, cu citate din Biblie sau din Sfînta Tradiție.

sad story 15.06.2012 11:39:40

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 452848)
Nici vorbă; trupul fizic e țărână.
În focul veșnic ard din pricina remușcărilor doar suflete.

Ma referisem strict la acele versete aduse in discutie de domnul Dragomir.

Totusi, eu am gasit ca atat sufletul cat si trupul vor fi aruncate in Gheena (deci nu in Iad), Gheena fiind probabil Iezerul de foc, unde este aruncat si Iadul:

Matei 10: 28 Nu vă temeți de cei ce ucid trupul, dar sufletul nu pot să-l ucidă; ci mai degrabă temeți-vă de acela care poate ca și sufletul și trupul să le piardă în gheenă.

http://www.biblia-bartolomeu.ro/index-C.php?id=NT-Mt-10

Asta spune multe despre ce este "gheena".

Dumitru73 15.06.2012 16:29:23

Citat:

imi aduc aminte de o povestire.
se spune un calugar, nu mai stiu de unde, se afla cu ascultare la munca, undeva pe un camp, singur.
nu le avea deloc cu cantatul, dar fiind singur si din dragoste tot timpul inalta imnuri religioase catre Dumnezeu.
probabil canta tare urat, caci la un moment dat a aparut un diavol care a inceput sa faca misto de el.
"ce faci ba tu aici?"
"ba tu iti bati joc de Dumnezeu cu cantarile tale"
si vrand sa-l umileasca i-a spus: "uite cum se canta"
si a inceput diavolul sa cante in graiuri ingeresti, de ramasese calugarul mut.
si canta diavolul, mai mult, mai frumos.
si tot cantand a inceput sa-si aduca aminte de vremurile cand strabatea Raiul si tot vazduhul se bucura de cantarile lui.
a inceput sa-i fie dor si sa-i para rau. si canta tot mai frumos.
si deodata, a vazut calugarul cum diavolul incepe sa-si piarda din intunecime si sa se lumineze.
iar la sfarsit l-a vazut transformat in inger de lumina si a vazut cum s-a inaltat la cer.

Raoul 16.06.2012 04:21:29

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 452843)
Sigur ne va ajuta cineva sa gasim cartea si in format electronic si sa intri in posesia ei.

Nu pot sa citesc un tex mai lung de cateva randuri in format electronic decat cu greu. Ma dor ochii,nu stiu cum sa zic,am mai expus aceasta problema pe forum.

Cornel Urs 17.06.2012 11:38:40

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 453076)
Nu pot sa citesc un tex mai lung de cateva randuri in format electronic decat cu greu. Ma dor ochii,nu stiu cum sa zic,am mai expus aceasta problema pe forum.

s-ar impune un control medical, mai ales ca esti tanar, ce vei face cand vei fi ca mine?

Laura19 17.06.2012 12:59:55

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 452843)
Imi pare rau, dar obiectia mea nu a fost cu rautate. Exista volumul III si in format electronic. Daca nu ma insel cred ca si pe forum am gasit cateva linkuri de unde am descarcat cartea. Sigur ne va ajuta cineva sa gasim cartea si in format electronic si sa intri in posesia ei.

Dumitru Staniloae- Teologia Dogmatica Ortodoxa (vol.III)

Raoul 18.06.2012 02:41:41

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 453266)
s-ar impune un control medical, mai ales ca esti tanar, ce vei face cand vei fi ca mine?

Crezi ca e neaparat boala? Pur si simplu cartile nu au fost concepute sa se citeasca pe un monitor,literele nu s-au inventat ca sa fie alcatuite din niste pixeli etc. Prefer varianta clasica,care e problema? Ca sa nu mai zic ca imi place sa stau intr-o pozitie comoda cand citesc,nu cocosat si cu ochii holbati in monitorul laptopului,stand pe scaunul de la birou...

ioan cezar 18.06.2012 03:02:54

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 453076)

Pai probabil ai fost la doctor sau ai citit ceva oftalmologie, asa-i?
Etiologia poate fi in fel si chip: de la o sensibilitate retiniana anume pentru radiatiile monitorului (ori vreo discromatopsie-ceva) pana la vreo forma sau alta de tulburari ale mediilor transparente (cornee, cristalin, umori sau impreuna).
Dar cand citesti din carte cum e?
Daca o patesti doar la monitor, e limpede ca de vina e lumina speciala a monitorului.

Si acum da si mie partea leului: daca doftoru nu gaseste nimic, stii si tu frate... e de la cap! ...:) Dar se trateaza la psihanalist, in 5-7 ani 3 sedinte pe saptamana (ei ash, nu ma crede ca habar n-am!).
Cum e, totusi, cu doctorul? Ai fost? Zau asa...

Raoul 18.06.2012 03:20:03

Da-l incolo de doctor,nu prea ma atrag spitalele de niciun fel! Am altele pe cap,crezi ca numai de doctori nu-mi arde mie? Nu stiu,e alta senzatie pe monitor,ma enerveaza,mai ales cand vad un volum mare de litere,fara un inceput sau sfarsit fizic,asemenea paginilor cartii. La o carte pot numara paginile,vad cat am citit,cat mai am de parcurs etc.,e o alta senzatie. Pe monitor efectiv ma enerveaza sa o fac,desi mai am si momente cand citesc si texte mai lungi. Lasa-ti-ma cu doctorii,mie nu imi place formatul digital si punct. Poate doar sa imi iau o tableta,sa gasesc niste setari optime (luminozitate + dimensiune font) si sa stau in pat. Altfel nicio sansa sa ma apuc sa citesc carti intregi sau acatiste de pe net.

Intrebai cum e cand citesc dintr-o carte: cum sa fie,e ok,e normal,doar ca obosesc si asa,ma ia somnul parca. Asta se datoreaza si oboselii mele generale si mai ales depinde si cat de mult ma fascineaza ceea ce citesc. O carte care-mi place o termin imediat,am citit si 400 pagini in 3 zile,dintre care 200 in una singura. Deci depinde de multi factori.

ioan cezar 18.06.2012 03:30:15

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 453392)
Da-l incolo de doctor,nu prea ma atrag spitalele de niciun fel! Am altele pe cap,crezi ca numai de doctori nu-mi arde mie? Nu stiu,e alta senzatie pe monitor,ma enerveaza,mai ales cand vad un volum mare de litere,fara un inceput sau sfarsit fizic,asemenea paginilor cartii. La o carte pot numara paginile,vad cat am citit,cat mai am de parcurs etc.,e o alta senzatie. Pe monitor efectiv ma enerveaza sa o fac,desi mai am si momente cand citesc si texte mai lungi. Lasa-ti-ma cu doctorii,mie nu imi place formatul digital si punct. Poate doar sa imi iau o tableta,sa gasesc niste setari optime (luminozitate + dimensiune font) si sa stau in pat. Altfel nicio sansa sa ma apuc sa citesc carti intregi sau acatiste de pe net.

Intrebai cum e cand citesc dintr-o carte: cum sa fie,e ok,e normal,doar ca obosesc si asa,ma ia somnul parca. Asta se datoreaza si oboselii mele generale si mai ales depinde si cat de mult ma fascineaza ceea ce citesc. O carte care-mi place o termin imediat,am citit si 400 pagini in 3 zile,dintre care 200 in una singura. Deci depinde de multi factori.

Ah, inteleg. Pai se pare ca nu e treaba oftalmologica, ci doar de psihologie a lecturii. Ai anumite asteptari si preferinte si te jeneaza artificialitatile astea. E de inteles. Eu unul, insa, m-am obisnuit. Ba, cu vremea, chiar si un roman ori niscaiva poezie, citesc tot la birou. In pat nu ma pot concentra, ma ia repede somnul.
In fine, bine ca nu ai vreo boala. Ma bagasesi la idei...:)
Domnul cu tine, frate! Bucurie, pace!

Raoul 18.06.2012 03:47:01

Pai banuiesc ca nu am,adica asa sper. Ca volum citesc mult in mediul digital,insa nu pot citi mult cumulat,nu am rabdarea necesara :1:

Doamne-ajuta!

stefan florin 18.06.2012 08:22:22

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 452968)
se spune un calugar, nu mai stiu de unde, se afla cu ascultare la munca, undeva pe un camp, singur.
nu le avea deloc cu cantatul, dar fiind singur si din dragoste tot timpul inalta imnuri religioase catre Dumnezeu.
probabil canta tare urat, caci la un moment dat a aparut un diavol care a inceput sa faca misto de el.
"ce faci ba tu aici?"
si tot cantand a inceput sa-si aduca aminte de vremurile cand strabatea Raiul si tot vazduhul se bucura de cantarile lui.
si deodata, a vazut calugarul cum diavolul incepe sa-si piarda din intunecime si sa se lumineze.
iar la sfarsit l-a vazut transformat in inger de lumina si a vazut cum s-a inaltat la cer.

astea sunt povestiri influentate de doctrina apocatastazei lui Origen

georgeval 18.06.2012 11:18:22

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 453273)

Multumim din suflet. Este un volum remarcabil, merita citit si de cei care sunt de alta confesiune.

Raoul 18.06.2012 16:18:39

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 453402)

Deci un ademenea lucru nu este realizabil? Adica diavol care sa se pocaiasca?

Yasmina 18.06.2012 16:36:59

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 453273)

Multam fain Laura:)
Eu una citesc in proportie de 95% online,probabil ca majoritatea celor din strainatate. Carte romaneasca? Un adevarat moft,de unde s-o iei? Pachetele din Romania au preturi astronomice as prefera ca parintii mei sa faca altceva cu banii(300 Ron) decat sa-i dea pe pachetele mele cu carti...

Bine ca nu am probleme cu ochii si stau cu orele in fata ecranului :)

Raoul 18.06.2012 16:49:06

Si eu stau cu orele in fata calculatorului insa nu stiu cat de sanatos e...

laurastifter 19.06.2012 01:10:56

"Ce este iadul? Și cuget în sinea mea: e suferința de a nu mai putea iubi" (F. M. Dostoievski, Frații Karamazov)
Iadul = lipsa comuniunii cu Dumnezeu. Poate exista o suferință mai cumplită?

"Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!"

Cornel Urs 19.06.2012 09:33:25

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 453386)
Crezi ca e neaparat boala? Pur si simplu cartile nu au fost concepute sa se citeasca pe un monitor,literele nu s-au inventat ca sa fie alcatuite din niste pixeli etc. Prefer varianta clasica,care e problema? Ca sa nu mai zic ca imi place sa stau intr-o pozitie comoda cand citesc,nu cocosat si cu ochii holbati in monitorul laptopului,stand pe scaunul de la birou...

s-au invetat dispozitive numite e-reader special concepute pentru a citi carti, cauta cu google si informeaza-te !

Florin-Ionut 19.06.2012 11:23:52

În prealabil postat de Dumitru73 http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
"ce faci ba tu aici?"

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 453402)

Povestirea asta circulă și în varianta că un călugăr l-a legat pe demon cu puterea Lui Hristos și nu l-a lăsat să plece pînă nu a cîntat o rugăciune de iertare, iar atunci a revenit la condiția originală de înger luminos. Ceea ce contravine libertății respectivei ființe, care a făcut o pocăință falsă, cu cuvîntul, nu o căință autentică.

Varianta în care demonul cîntă de bunăvoie și cîntînd se smerește, se pocăiește "amintindu-și" mai bine de starea lui inițială este plauzibilă. Eu cred că și diavolii au posibilitatea de a se întoarce spre Dumnezeu dacă vor, dar nu o fac deoarece nu le convine ideea de bine, de iubire, de ascultare, de smerenie, de armonie șamd. Deci nu pentru că nu pot, ci pentru că nu au chef - exact ca oamenii care au ales o viață rea, foarte departe de Binele suprem. Iar asta nu este o idee apocatastatică (sau chiar budistă din cîte rețin), adică pînă la urmă toate ființele vor ajunge la Dumnezeu într-o stare de bine, indiferent că în viitorul apropiat sau peste miliarde de ere cosmice inimaginabil de lungi.

Florin-Ionut 19.06.2012 11:39:25

În prealabil postat de stefan florin http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 452874)
Sînul lui Avraam era un spațiu temporar al Iadului în care drepții dinainte de întruparea Lui Hristos Îi așeptau venirea. Adică aici se vorbește despre două tipuri de stări ale Iadului, nu despre Rai și Iad.

Arată unde scrie că nu poți să te mîntuiești de Iad, cu citate din Biblie sau din Sfînta Tradiție.

Iată și dovada care arată că sufletele celor care au murit în stare de rău înainte de venirea Lui Hristos în lume au avut parte de o predică acolo unde erau, adică în Iad:

1 Petru 3

18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Ce anume le-a propovăduit? Și de ce? E limpede: le-a explicat că încă mai pot alege viața datorită Jertfei mîntuitoare pe care El tocmai a săvîrșit-o, le-a dat șansa de a ajunge în Rai dacă le convine Raiul. Nu a forțat pe nimeni, așa cum nici un predicator al zilelor noastre nu obligă prin cuvîntul său pe nimeni la nimic. Iată cum a fost posibilă tranziția de la Iad la Rai prin bunăvoința și prin dragostea Creatorului.

Raoul 19.06.2012 18:46:13

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 453608)
s-au invetat dispozitive numite e-reader special concepute pentru a citi carti, cauta cu google si informeaza-te !

Sunt la curent cu tehnologia,stai linistit. Insa nu as da atatia bani pe un dispozitiv care sa il folosesc decat la citit. Prefer o tableta,poti face mult mai multe cu ea. De citit pot si pe smartphone,nu ma opreste nimeni.

stefan florin 20.06.2012 10:28:16

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 453462)
Deci un ademenea lucru nu este realizabil? Adica diavol care sa se pocaiasca?

Nu.Demonii cred si se cutremura, cum zice apostolul Iacob in epistola lui, dar nu fac fapte de pocainta. Parerea mea este ca demonii au evoluat in rau atat de mult incat chiar daca ar vrea sa faca o fapta buna, nu m-ai pot

sad story 20.06.2012 10:42:17

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 453621)

Iată și dovada care arată că sufletele celor care au murit în stare de rău înainte de venirea Lui Hristos în lume au avut parte de o predică acolo unde erau, adică în Iad:

1 Petru 3

18. Pentru că și Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul,
19. Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare,
20. Care fuseseră neascultătoare altădată, când îndelunga-răbdare a lui Dumnezeu aștepta, în zilele lui Noe, și se pregătea corabia în care puține suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.

Ce anume le-a propovăduit? Și de ce? E limpede: le-a explicat că încă mai pot alege viața datorită Jertfei mîntuitoare pe care El tocmai a săvîrșit-o, le-a dat șansa de a ajunge în Rai dacă le convine Raiul. Nu a forțat pe nimeni, așa cum nici un predicator al zilelor noastre nu obligă prin cuvîntul său pe nimeni la nimic. Iată cum a fost posibilă tranziția de la Iad la Rai prin bunăvoința și prin dragostea Creatorului.

Sunteti sigur ca e vorba in acel text de sufletele mortilor sau cumva de duhuri demonice care au pacatuit (despre care vorbeste si Iuda)?

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:47:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.