Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Un preot a fost înjunghiat mortal la Focsani ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15109)

cristiboss56 16.06.2012 18:44:23

Un preot a fost înjunghiat mortal la Focsani !

Un preot din Focșani a fost înjunghiat chiar în biserică. Agresorul a fugit de la fața locului, iar oamenii care au observat scena spun că individul ar putea avea probleme psihice. Preotul nu a mai putut fi salvat. Lumea este în stare de șoc. UPDATE: Reprezentanții poliției au declarat că arma crimei a fost găsită și este în prezent si analizată. Crima a avut loc în Biserica "Nașterea Sf. Ioan Botezătorul" din centrul Focșaniului

Tudor Marin, un preot din Focșani, în vârstă de 69 de ani, a fost înjunghiat în Biserică. Agresorul a fugit de la fața locului. Oamenii care au observat scena spun că individul ar putea avea probleme psihice.
Agresorul a fugit de la fața locului
Din primele informații, se pare că agresorul ar fi fugit în zona gării. Medicii au încearcat să salveze viața preotului, însă acesta nu a putut fi resuscitat. Potrivit Ziarul de Vrancea, bărbatul a intrat în biserică și l-a înjunghiat cu un cuțit în zona toracelui pe preotul Marin, imediat după săvarșirea sfintei slujbe, în biserica Sfântul Ioan Botezătorul. Se pare că atacatorul i-ar fi cerut preotului să-i citească ceva din Biblie și a profitat de moment pentru a-l ataca pe slujitor. Acesta dorea lămuriri asupra unor citate din Biblie.
Preotul a fost găsit de femeia de serviciu
Preotul Marin a fost găsit de femeia de serviciu de la biserică, care a alertat gardienii. Agresorul nu a fost încă prins. La intrarea în Biserică se văd încă urme de sânge. Femeia care l-a găsit a declarat că preotul a fost înjughiat în timp ce stătea pe scaun și că în acel moment a strigat "Hoții". Femeia a mărturisit că nu l-a mai văzut pe agresor niciodată și că acesta era îmbrăcat cu o cămașă neagră.
Cine este preotul care a căzut victimă atacatorului de la Focșani

Preotul, înjughiat de un psihotic cu delir religios
Psihologii spun că agresorul ar putea fi psihotic cu delir religios. Mihaela Săhlean, psiholog, a declarat pentru REALITATEA TV că lipsa tratamentului duce la aceste acte de violență. Oamenii s-au adunat în număr mare în Piața Unirii din Focșani și sunt îngroziți de această crimă. Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea a spus că momentan agresorul nu a fost prins însă există informații cu privire la identitatea acestuia.
Plagă în zona inimii
Medicul Simona Ionescu de la Ambulanță a declarat că la venirea echipajului părintele era în stop cardio-respirator și prezenta o plagă înjunghiată în zona inimii. Aceasta a spus că i s-au făcut manevre de resuscitare timp de 50 de minute. Trupul preotului va fi dus la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie.
Agresorul a mai abordat doi preoți: Dorea interpretarea pasajelor legate de RĂZBUNARE și PĂCAT
Potrivit anchetatorilor agresorul a mai abordat doi preoți cu aceleași pasaje din Biblie. Acesta le-a cerut să interpreteze pasaje care făceau referire la răzbunare, pedeapsă, dar și la păcat. Ceilalți doi preoți l-au refuzat.

cristiboss56 16.06.2012 18:45:42

Reactia Patriarhiei

Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează: http://www.basilica.ro/_upload/img/1...8731408385.jpg

Patriarhia Română a aflat cu profundă uimire și durere de uciderea preotului Tudor Marin în biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din municipiul Focșani, județul Vrancea, astăzi, 16 iunie 2012.

Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un preot pașnic și venerabil este ucis cu cruzime. Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violență și de nesiguranță din societatea românească de azi. Prin urmare, este nevoie ca și bisericile, fiind spații de utilitate publică religioasă a comunităților locale, să fie mai bine păzite și protejate.

Familiei îndurerate a Părintelui Tudor Marin și parohiei îndoliate din Focșani Patriarhia Română le adresează condoleanțe și se roagă Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepților.

maria32 16.06.2012 19:23:44

am si eu o nelamurire... parintele Tudor Marin era preot ortodox?

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

mihai07 16.06.2012 19:35:08

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 453161)
am si eu o nelamurire... parintele Tudor Marin era preot ortodox?

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!

Da, era ortodox.

maria32 16.06.2012 19:39:21

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 453164)
Da, era ortodox.

am intrebat pentru ca, in cazul asta, inseamna ca iarasi cei de la tv dezinformeaza grav populatia :2:, caci au spus ca familia parintelui era adunata in Focsani pentru a asista la o slujba de cununie la care urma sa slujeasca chiar parintele in aceasta Duminica.
Ori asa ceva nu se poate pentru ca suntem in post.

claudiu-marius 16.06.2012 19:58:36

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 453165)
am intrebat pentru ca, in cazul asta, inseamna ca iarasi cei de la tv dezinformeaza grav populatia :2:, caci au spus ca familia parintelui era adunata in Focsani pentru a asista la o slujba de cununie la care urma sa slujeasca chiar parintele in aceasta Duminica.
Ori asa ceva nu se poate pentru ca suntem in post.

:5: Nu e nici o dezinformare a presei ,in postul Sfintilor Apostoli BOR are obiceiul de a acorda dispense de casatorie in post .E singurul post de peste an in care acorda astfel de dispense :5:

Yasmina 16.06.2012 20:08:11

Aceasta crima imi aminteste de un alt preot ucis in America,prin anii 80,in California. Tot de niste nebuni,tot in biserica.

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca la loc cu dreptii!

maria32 16.06.2012 20:08:27

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 453170)
:5: Nu e nici o dezinformare a presei ,in postul Sfintilor Apostoli BOR are obiceiul de a acorda dispense de casatorie in post .E singurul post de peste an in care acorda astfel de dispense :5:

si care este motivul acordarii acestor dispense? Nu sunt suficiente biserici sau suficiente sambete si duminici in restul anului si trebuie sa ne cununam in posturi incalcand astfel sfintele canoane?

Simply_me 16.06.2012 20:15:09

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 453174)
si care este motivul acordarii acestor dispense? Nu sunt suficiente biserici sau suficiente sambete si duminici in restul anului si trebuie sa ne cununam in posturi incalcand astfel sfintele canoane?

Nu judecam noi asta, treaba lor.

claudiu-marius 16.06.2012 20:17:03

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 453174)

Motivele ar fi multe ,deoarece in foarte multe locuri din tara programarile se fac cu un an doi si chiar trei inainte de cununie altfel nu gasesti local iar cand postul este foarte scurt cum se intampla anul acesta atunci se acorda dispense pt ca Biserica in primul rand nu opreste pe om de la a se casatori sunt trei mari posturi cand nu se fac cununii si din acest motiv se tine seama si de aspectul acesta al organizarii si da nu sunt suficiente sambetele si duminecile de peste an mai ales ca multi isi doresc sa se casatoreasca vara pe soare pe caldura si nu in alta perioda a anului si este bine ca lasa si fac acest pogoramant biserica nu ar mai fi biserica fara ingadiunta .Canoanele nu se incalca chiar ele prevad pogoraminte pt diferite nevoi neputinte sau ocazii in diferite perioade ale anului bisericesc

maria32 16.06.2012 20:25:01

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 453175)
Nu judecam noi asta, treaba lor.

Nu sunt de acord cu nu judecam noi asta... biserica este lasata de Dl Hristos pentru a fi calauza drept credinciosilor nu pentru a-i duce pe cai gresite.

maria32 16.06.2012 20:28:57

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 453176)
Motivele ar fi multe ,deoarece in foarte multe locuri din tara programarile se fac cu un an doi si chiar trei inainte de cununie altfel nu gasesti local iar cand postul este foarte scurt cum se intampla anul acesta atunci se acorda dispense pt ca Biserica in primul rand nu opreste pe om de la a se casatori sunt trei mari posturi cand nu se fac cununii si din acest motiv se tine seama si de aspectul acesta al organizarii si da nu sunt suficiente sambetele si duminecile de peste an mai ales ca multi isi doresc sa se casatoreasca vara pe soare pe caldura si nu in alta perioda a anului si este bine ca lasa si fac acest pogoramant biserica nu ar mai fi biserica fara ingadiunta .Canoanele nu se incalca chiar ele prevad pogoraminte pt diferite nevoi neputinte sau ocazii in diferite perioade ale anului bisericesc

eu stiu ca sunt 4 posturi si in niciunul nu se fac cununii. Ma intreb oare ce legatura au rezervarile la local si dorinta de a ne cununa vara pe caldura cu dreapta credinta? Oare la restaurant cei care-si fac cununia in post servesc mesenii cu bucate de post si nu consuma alcool? sau poate doar vin si peste cum este astazi dezlegare? Si ce treaba are vara cu Taina Sfintei Cununii? Oare aceasta nu are aceeasi insemnatate si putere de taina indiferent in ce anotimp o faci? catre ce ne duc oare atatea ingaduinte?
Da, am mai auzit-o si pe-aia cu "daca sunt prea asprii preotii lumea se indeparteaza de biserica".... insa uite ca exista si alta situatie... din prea multa ingaduinta eu risc sa ma smintesc si sa nu mai am incredere intr-o institutie care nu e ferma in respectarea canoanelor insasi de ea instituite.

Simply_me 16.06.2012 20:38:13

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 453179)
eu stiu ca sunt 4 posturi si in niciunul nu se fac cununii. Ma intreb oare ce legatura au rezervarile la local si dorinta de a ne cununa vara pe caldura cu dreapta credinta? Oare la restaurant cei care-si fac cununia in post servesc mesenii cu bucate de post si nu consuma alcool? sau poate doar vin si peste cum este astazi dezlegare? Si ce treaba are vara cu Taina Sfintei Cununii? Oare aceasta nu are aceeasi insemnatate si putere de taina indiferent in ce anotimp o faci? catre ce ne duc oare atatea ingaduinte?
Da, am mai auzit-o si pe-aia cu "daca sunt prea asprii preotii lumea se indeparteaza de biserica".... insa uite ca exista si alta situatie... din prea multa ingaduinta eu risc sa ma smintesc si sa nu mai am incredere intr-o institutie care nu e ferma in respectarea canoanelor insasi de ea instituite.

Ai dreptate dar ce sa facem daca asta e situatia eu stiu un preot care a refuzat sa faca slujba inmormantarii unui sinucigas si familia decedatului s-a dus in parohia vecina ca preotul acela a fost de acord, din pacate nu este o regula peste tot si un alt exemplu la mine in parohie s-a botezat ortodox un italian (catolic) si cand a ajuns in Italia a mers la o biserica ortodoxa la sf Liturhie si a stat de vorba cu acel preot(ortodox) si a zis ca nu trebuia sa se boteze pt ca botezul catolic e valabil. Deci asta e situatia...:107:

glykys 16.06.2012 20:50:56

Daca tot suntem offtopic, intreb si eu: ce se intampla cu biserica aceea in care s-a savarsit o crima? Se mai poate sluji in ea? Se resfinteste?...

Dumnezeu sa-l ierte! Nu credeam sa apucam asemenea vremuri.

claudiu-marius 16.06.2012 20:52:02

Citat:

În prealabil postat de maria32 (Post 453179)

Daca fratia ta doreste sa fie smintita pt ca Biserica cum am mai spus prin canoane ingaduie un astfel de pogoramant vei da seama pt lipsa de ingaduinta a ta in fata Celui de sus.Eu ti-am spus cum stau lucrurile pt ca stiu ce vorbesc si experienta mea in BO e vasta.Canoanele sunt norme doar norme de ghidare nu legi in sine nu se fac pogoraminte sau dispense la canoanele de ordin dogmatic si moral .la cele de ordin disciplinar se fac pogoraminte atata timp cat nu aduc atingere moralei sau dogmei .Nu poti sili pe cineva sa faca ceva doar ca tu vezi rdaga doamne te smintesti sau ca e post si pt ca nu e un post aspru dur si nu e legat de un praznic imparatesc sau al Maicii Domnului prin canoane sa hotarat astfel de pogoramant .Cerceteaza si vei vedea De altfel ar trebui sa incheiem aici subiectul pt ca locul lui nu e aici .

Simply_me 16.06.2012 20:56:10

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 453182)
Daca tot suntem offtopic, intreb si eu: ce se intampla cu biserica aceea in care s-a savarsit o crima? Se mai poate sluji in ea? Se resfinteste?...

Eu stiu ca daca moare cineva in biserica trebuie resfintita, acum asteptam sa vedem ce se va intampla.

claudiu-marius 16.06.2012 20:57:09

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 453182)

Biserica va fi resfintita .in biserica nu este voie sa se faca varsare de sange de orice fel si daca te tai la deget sau aluneci pe marmura dai cu capul si curge pe jos biserica trebuie resfintita . Ei uite ca sunt vremuri si vremuri si crede-ma nu va fi nici primul nici ultimul caz din nefericire .Oameni frustrati pe biserica pe preotii lor sunt cu duiumul dar sunt si preoti care nu fac cele de cuviinta ale preotiei si din pacate cel care cade e cel nevinovat .Nu stim de ce ingaduie Dumnezeu asa ceva dar uite ca se intampla .In orice caz parintele acu sa odihnit si a aflat usurare multa caci sa mutat din moarte la viata si de pamant la cer cum spune cantrarea de la slujba imormantarii.Dumnezeu sa il odihneasca

claudiu-marius 16.06.2012 20:59:22

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 453180)
Ai dreptate dar ce sa facem daca asta e situatia eu stiu un preot care a refuzat sa faca slujba inmormantarii unui sinucigas si familia decedatului s-a dus in parohia vecina ca preotul acela a fost de acord, din pacate nu este o regula peste tot si un alt exemplu la mine in parohie s-a botezat ortodox un italian (catolic) si cand a ajuns in Italia a mers la o biserica ortodoxa la sf Liturhie si a stat de vorba cu acel preot(ortodox) si a zis ca nu trebuia sa se boteze pt ca botezul catolic e valabil. Deci asta e situatia...:107:

si eu am invatat ca botezul catolic este valid de fapt in acest sens exista si un protocol semnat intre cele doua biserici cred totusi ca dar nu sunt sigur ca ar trebui sa ii se administreze doar partea cu ungerea cu sfantul si marele mir

maria32 16.06.2012 21:04:23

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 453184)
Eu stiu ca daca moare cineva in biserica trebuie resfintita, acum asteptam sa vedem ce se va intampla.

au spus deja ca va fi resfintita

maria32 16.06.2012 21:10:06

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 453183)
Daca fratia ta doreste sa fie smintita pt ca Biserica cum am mai spus prin canoane ingaduie un astfel de pogoramant vei da seama pt lipsa de ingaduinta a ta in fata Celui de sus.Eu ti-am spus cum stau lucrurile pt ca stiu ce vorbesc si experienta mea in BO e vasta.Canoanele sunt norme doar norme de ghidare nu legi in sine nu se fac pogoraminte sau dispense la canoanele de ordin dogmatic si moral .la cele de ordin disciplinar se fac pogoraminte atata timp cat nu aduc atingere moralei sau dogmei .Nu poti sili pe cineva sa faca ceva doar ca tu vezi rdaga doamne te smintesti sau ca e post si pt ca nu e un post aspru dur si nu e legat de un praznic imparatesc sau al Maicii Domnului prin canoane sa hotarat astfel de pogoramant .Cerceteaza si vei vedea De altfel ar trebui sa incheiem aici subiectul pt ca locul lui nu e aici .

de acord cu faptul ca suntem off-topic. cu restul nu!

cristiboss56 16.06.2012 21:20:09

Una dintre ultimele fotografii cu Parintele Tudor Marin , difuzate de cei de la doxologia :

http://www.doxologia.ro/sites/defaul...udor_marin.jpg

cristiboss56 16.06.2012 21:26:40

Exista si unele imagini-inregistrari video de la locul crimei , dar sunt destul de neclare . . . :http://www.rtv.net/primele-imagini-c...ate_32660.html

Lucian008 16.06.2012 21:47:43

Citat:

În prealabil postat de claudiu-marius (Post 453187)
si eu am invatat ca botezul catolic este valid de fapt in acest sens exista si un protocol semnat intre cele doua biserici cred totusi ca dar nu sunt sigur ca ar trebui sa ii se administreze doar partea cu ungerea cu sfantul si marele mir

Botezul catolic nu este valid. Botezul valid se face in numele Sfintei Treimi, cu marturisirea corecta privind invatatura despre Sfanta Treime (asta cam exclude marturiserea referitoare la "filioque") prin intreita afundare in apa. "Botezul" catolic nu intruneste aceste conditii.

Simply_me 16.06.2012 21:56:46

Sunt cam off-topic dar vreau sa spun ca acest italian a fost botezat in butoi si a fost afundat asa cum trebuie ca un copil, iar dupa cele 3 taine a urmat si taina cununiei.

Laura19 16.06.2012 22:01:59

Tot pe realitatea tv am inteles ca ucigasul este sectar. Nu se mai face asa mare tam-tam, insa cand un preot greseste, toata presa huleste si sare in sus...In sfarsit.
Dumnezeu sa il ierte pe acest preot!

Doar ptr. ca s-a semnat acel acord, nu inseamna ca este si corect. Invataturile Sfintilor Parinti spun cu totul altceva. Astfel de tratate s-au mai semnat si in trecut, de ex. pe timpul Sfântului Maxim Mărturisitorul,
Sfântului Fotie al Constantinopolului, Sfântului Marcu Eugenicul, Sfinților Visarion și Sofronie, Unitatia etc.. Daca tu vrei sa treci la catolici trebuie sa te botezezi, mai ales daca esti in Italia, ei nu iti recunosc botezul, dar noi cica il recunoastem un-doi. Adica, pana la semnarea acelui acord duhovnicii greseau cand botezau catolicii? Nu, nu greseau. Acel acord este doar un pas facut ptr. unirea falsa a celor 2 biserici. Iar unirea adevarata nu se face de oameni, ci de Dumnezeu.
Pe Sf.Munte te botezeaza daca esti catolic,musulman,sectar etc. Iar SF.Munte este inima ortodoxiei. Asa zic Sfintii Parinti, asta trebuie facut. Ca nu se respecta peste tot, ca se semneaza tratate de unire cu papistii, asta e alta problema. Adevarul nu se schimba dupa vreme, ramane acelasi.

cititi: Învățăturile Sfinților Părinți asupra catolicismului
http://traditiaortodoxa.files.wordpr...hia-romana.pdf
http://www.catacombeleortodoxiei.ro/...ism-nr-07.html

MihaiG 16.06.2012 22:59:12

Citat:

În prealabil postat de Laura19 (Post 453201)
Daca tu vrei sa treci la catolici trebuie sa te botezezi, mai ales daca esti in Italia, ei nu iti recunosc botezul,

FALS.

Total fals. Biserica Catolica recunoaste validitatea botezului savarsit in Bisericile Rasaritene.

Va rog sa nu mai raspanditi informatii false despre Biserica Catolica.

Adriana Cluj 16.06.2012 23:01:06

A fost prins criminalul.

ioanna 16.06.2012 23:02:39

N-a fost prins, doar se fac audieri. Au spus ca au luat o persoana de acasa pentru audieri.

Adriana Cluj 16.06.2012 23:06:52

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 453214)
N-a fost prins, doar se fac audieri. Au spus ca au luat o persoana de acasa pentru audieri.

L-au numit suspectul principal. Nu cred ca isi permit sa balmajeasca intr-un caz atat de mediatizat.

ioanna 16.06.2012 23:10:19

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 453218)
L-au numit suspectul principal. Nu cred ca isi permit sa balmajeasca intr-un caz atat de mediatizat.

Eu nu cred in ce spune presa sau oamenii politici, ci astept ca Politia sa dea un comunicat oficial. Din moment ce audiaza mai multi oameni, n-ar trebui ca unii sa se hazardeze si sa spuna cine-i suspectul principal si sa-i mai dea si numele pe post. Nu se face asa ceva. Doar Politia (procuratura) e indreptatita sa o faca. Pana maine sigur mai audiaza si alte persoane

cristiboss56 16.06.2012 23:13:58

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 453213)
A fost prins criminalul.

23:00 - Criminalul preotului din Focșani a fost prins, a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Potrivit acestuia, bărbatul este audiat de polițiști. El va primi duminică mandat de arestare pentru 29 de zile.

Anchetatorii nu au confirmat încă această informație. Ei nu exclud ca motivul crimei să fi fost legat de covingerile religioase.
Se pare că atacatorul ar fi cerut și altor doi preoți din Focșani să interpreteze aceleași pasaje din Biblie, dar că el a fost refuzat. Pasajele biblice se refereau la răzbunare și la păcate.

AlinB 17.06.2012 00:50:28

Se vede dragostea de can-can, 3 topice pe o intamplare tipica pentru "stirile de la ora 5".

Cica ei ni le baga pe gat, noi nu nu, nu ne plac..

ioan cezar 17.06.2012 03:38:36

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 453154)
Biroul de Presă al Patriarhiei Române ne informează: http://www.basilica.ro/_upload/img/1...8731408385.jpg

[b]Patriarhia Română a aflat cu profundă uimire și durere de uciderea preotului Tudor Marin în biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din municipiul Focșani, județul Vrancea, astăzi, 16 iunie 2012.

Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un preot pașnic și venerabil este ucis cu cruzime. Această crimă oribilă arată starea alarmantă de degradare, de violență și de nesiguranță din societatea românească de azi. Prin urmare, este nevoie ca și bisericile, fiind spații de utilitate publică religioasă a comunităților locale, să fie mai bine păzite și protejate.

Familiei îndurerate a Părintelui Tudor Marin și parohiei îndoliate din Focșani Patriarhia Română le adresează condoleanțe și se roagă Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepților.

Cam mare densitatea de stiri despre crime in ultimele zile pe Forum, imi pare... Parca nu era asa, de obicei...
Si nu orice crime, ci omorarea unor crestini - soldatul rus in Cecenia, tunisianul decapitat, iar acum un preot roman ucis chiar in Biserica.
Him... Cum vi se pare asta? Se aduna miros de sange in jurul nostru. Sange de crestini.
Oare ce urmeaza, Doamne?

Pe de alta parte, citesc si recitesc comunicatul Patriarhiei si ma tot minunez: vom intra cu gardieni la slujba? Ne vom inarma cu topoare pentru Spovedanie, Nunta si Botez?
Asa era in Biserica Apostolilor? Mergeau Pavel si Petru cu soldati protectori imprejur? (de mers mergeau, ca si Mantuitorul, dar nu inconjurati cu soldati protectori, ci la moarte martirica, iar nu la slujbele sfinte) Avea garda de corp Mantuitorul? Eu stiam ca soldatii l-au inconjurat pentru altceva...
A ajuns armata si politia sa protejeze pe crestinii dreptmaritori care merg la inchinaciune? Dupa ce considerente duhovnicesti? In acord cu ce hotarari sinodale? In continuitatea carei Sfinte Traditii?

Fratilor, ce este asta???
Ce traim noi de fapt???

Nu, nu imi place deloc comunicatul Patriarhiei.
Am subliniat cu bold pasajul pe care eu nu il pot considera decat o gluma sinistra in ton cu vremurile mizere pe care le traim. Are oare, impresia, patriarhatul nostru, ca se poate revitaliza cu injectii armate un cadavru moral?
Biserica e atat de neputincioasa si inspaimantata de moarte, azi, dupa multiplele fortificari/cadouri primite din partea societatii/lumii, incat sa apeleze si la paza fizica?

Iata starea institutiei noastre bisericesti. M-ati certat cand am adus o critica punct cu punct a unor stari de lucruri anormale. V-ati ferit ca de un ratacit sa comentati, ca de un ciumat. Foarte bine, prieteni: refuzati mai departe, simulind smerenia si ascultarea, refuzati sa marturisiti ce vedeti, ce ganditi si ce simtiti. Si veti merge intre baionete la Sfanta Liturghie, intr-o zi, ca sa nu ne atace huliganii cu pietre sau cu sisuri...

Nu, Biserica lui Hristos nu are nevoie de paza si protectie de la firmele de bodyguarzi ai borfasilor Capitalei. Nu este cazul sa acceptam si aceasta incredibila insulta. Nu suntem, inca, atat de necredinciosi, de fara de nadejde in Dumnezeu. Nu facem in pantaloni de frica tocmai in drum spre Casa Domnului. Cine se teme, de fapt, si de ce?

Mergem la Sfanta Biserica asa cum a mers si Domnul nostru in Templu: pe jos, pe picioarele noastre, fara paza si protectie. Nu avem nevoie de paza lumii, a lumescului. Suntem ocrotiti de Insusi Dumnezeu si de credinta noastra in Pronia si Dreptatea Lui!
Iar de vom fi ucisi in Biserica, acesta "sfarsit crestinesc al vietii noastre" se va chema.
Dumnezeu sa ne ocroteasca!

ioanna 17.06.2012 06:37:19

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 453255)
Pe de alta parte, citesc si recitesc comunicatul Patriarhiei si ma tot minunez: vom intra cu gardieni la slujba? Ne vom inarma cu topoare pentru Spovedanie, Nunta si Botez?

Am subliniat cu bold pasajul pe care eu nu il pot considera decat o gluma sinistra in ton cu vremurile mizere pe care le traim. Are oare, impresia, patriarhatul nostru, ca se poate revitaliza cu injectii armate un cadavru moral?

Comunicatul e pripit, o reactie emotionala ce nu are de a face cu realitatea. E regretabil ce s-a intamplat, dar nu trebuie facuta din moartea unui preot in biserica un fenomen generalizat ce a cuprins Romania, inducand sentimentul de panica. Cat de sec a putut suna "institutie religioasa de utilitate publica" , eliminandu-l total pe Domnul. Daca Dumnezeu a ingaduit sa se intample o nenorocire in casa Sa, este pentru a ne intari in bine, nu pentru a ne prabusi in rau. Comunicatul e o cadere, transforma preotii in securisti ce raporteaza orice miscare, iar oamenii in jandarmi cu urechile ciulite la ce se intampla in jur, nu la rugaciune. Mai bine ar fi spus ca isi vor intensifica activitatile catehetice pentru adulti.

Poate cer eu prea mult de la Patriarhie, dar m-as fi asteptat la:

Patriarhia Română a aflat cu profundă uimire și durere de uciderea preotului Tudor Marin în biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din municipiul Focșani, județul Vrancea, astăzi, 16 iunie 2012. Este regretabil faptul că tocmai în biserică, unde preotul predică pacea și iubirea față de semeni, un preot pașnic și venerabil este ucis. Aceasta nenorocire arata o decadenta spirituala si psihica a omului, drept urmare Biserica isi va intesifica efortul ca mesajul ei sa fie inteles, pentru a ajuta cat mai multi oameni sa-si refaca echilibrul in fiinta lor, patrunzand in tainele vietii. Familiei îndurerate a Părintelui Tudor Marin și parohiei îndoliate din Focșani Patriarhia Română le adresează condoleanțe și se roagă Domnului Iisus Hristos să odihnească sufletul preotului Tudor Marin în ceata drepților.

UPDATE:
"Motivația crimei este una cu caracter religios. O să vedem ce spun și specialiștii. Avem îndoieli cu privire la starea psihică a acestuia, pentru că în ultimele luni, cât a fost plecat în Italia, comportamentul său s-a schimbat foarte mult. Și-a făcut rost de cărți de religie și nu a găsit răspunsuri în aceste cărți, iar ieri, când a mers la biserică, nu a primit explicațiile pe care le dorea și l-a lovit pe preot de două ori, o dată în cap și apoi cu cuțitul în inimă", a declarat primul procuror Ioan Lefter într-o miniconferință de presă făcută la ora 2.30, imediat după audierea suspectului.
Film conferinta:http://www.youtube.com/watch?v=W0nz0...yer_embedded#!

Mihnea Dragomir 17.06.2012 08:35:06

Citat:

Pe de alta parte, citesc si recitesc comunicatul Patriarhiei si ma tot minunez: vom intra cu gardieni la slujba? (...)
(...)
Are oare, impresia, patriarhatul nostru, ca se poate revitaliza cu injectii armate un cadavru moral?
Eu nu citesc cuvântul "poliție" în comunicatul Patriarhiei. Nici alte cuvinte, precum "armată", "bodyguarzi", "gardieni", etc. Nu credeți că sunt interpretările dv ?

Interpretarea mea este că e vorba de un apel pentru ca oamenii să se păzească singuri. Prea am ajuns paternaliști, așteptând ca toate să vină de la Culte, de la primar sau de la marinar. Parohiile sunt (sau ar trebui să fie) capabile să aibă voluntarii lor. Este o misiune a laicatului. Dacă eu și cei din Consiliul Parohial am depune azi cerere ca biserica să fie deschisă permanent, prima întrebare a preotului este cine asigură paza bisericii și cine face de jurnă la Preasfântul Sacrament. Putem face noi, sau putem bugeta paznic pentru exterior, dar în interior tot cel puțin unul dintre noi va trebui să stăm în fiecare moment. Ce frumos să asemănăm biserica cu o corabie! Dar corabia noastră are nevoie de mateloți, care să facă de cart. Dacă suntem capabili să facem și să semnăm o listă cu Ionescu de pază de la 2 la 3 dimineața și Popescu de pază de la 3 la 4, cererea are șanse. Dacă nu, biserica va sta încuiată. Același laicat este chemat să asigure ordinea și buna desfășurare în caz de procesiuni, de expuneri de relicve, de pelerinaje de grup.

Creștinii s-au păzit mereu. Sf Petru este de obicei pictat cu sabie la brâu. Cheile sunt în mână, dar și sabia e la vedere. Chiar și Sf Pavel este pictat, de multe ori, cu sabie. Indiferent că unii țin în mână cheile, alții pergamentele desfășurate ale Corpului Paulin, toți au sabie sau junghere, spre a-L păzi pe Domnul, a păzi biserica sau a se păzi pe ei înșiși.

Prin urmare, decât să cârtim, ar fi mai nimerit să ne întrebăm ce am putea face noi (și mai ales noi, bărbații) pentru ca misiunea Bisericii, adică a noastră, să se desfășoare în mai bună siguranță. Episcopii noștri au datoria de a ne îndruma. Eventual de a ne păzi sufletele. De păzit trupurile, asta trebuie să organizăm noi înșine.

ghriscu 17.06.2012 10:23:38

Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac !

Omul este fiinta capabila de cele mai bune lucruri, dar si de cele mai rele.
Daca "si-a pierdut busola" ne putem astepta la ce-i mai rau.

Sunt multe lucruri bune in lume, dar le dam importanta doar celor rele: de senzatie, socante, violente.

De unde? Din placerea egoista de a ne subordona propriilor noastre capricii si nu unor idealuri cu adevarat UMANISTE.

Cand un om moare asa, ma consider cumva vinovat si eu. Voi?

cristiboss56 17.06.2012 13:25:54

Citat:

În prealabil postat de ghriscu (Post 453263)
Cand un om moare asa, ma consider cumva vinovat si eu. Voi?

Cu siguranta ! ! !
Redau cuvintele postate de fratele nostru Ioan Cezar pe threadul vecin de pe acest topic , care nu au nevoie de comentarii :

"Imi e rusine, pentru a cata oara, ca port numele de om.
Blestemata fie rautatea salasluita in pantecele mintii omenesti.

Vai noua, tuturor, vai noua!..............."

ioan cezar 17.06.2012 23:24:40

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 453260)
Eu nu citesc cuvântul "poliție" în comunicatul Patriarhiei. Nici alte cuvinte, precum "armată", "bodyguarzi", "gardieni", etc. Nu credeți că sunt interpretările dv ?

Interpretarea mea este că e vorba de un apel pentru ca oamenii să se păzească singuri. Prea am ajuns paternaliști, așteptând ca toate să vină de la Culte, de la primar sau de la marinar. Parohiile sunt (sau ar trebui să fie) capabile să aibă voluntarii lor. Este o misiune a laicatului. Dacă eu și cei din Consiliul Parohial am depune azi cerere ca biserica să fie deschisă permanent, prima întrebare a preotului este cine asigură paza bisericii și cine face de jurnă la Preasfântul Sacrament. Putem face noi, sau putem bugeta paznic pentru exterior, dar în interior tot cel puțin unul dintre noi va trebui să stăm în fiecare moment. Ce frumos să asemănăm biserica cu o corabie! Dar corabia noastră are nevoie de mateloți, care să facă de cart. Dacă suntem capabili să facem și să semnăm o listă cu Ionescu de pază de la 2 la 3 dimineața și Popescu de pază de la 3 la 4, cererea are șanse. Dacă nu, biserica va sta încuiată. Același laicat este chemat să asigure ordinea și buna desfășurare în caz de procesiuni, de expuneri de relicve, de pelerinaje de grup.

Creștinii s-au păzit mereu. Sf Petru este de obicei pictat cu sabie la brâu. Cheile sunt în mână, dar și sabia e la vedere. Chiar și Sf Pavel este pictat, de multe ori, cu sabie. Indiferent că unii țin în mână cheile, alții pergamentele desfășurate ale Corpului Paulin, toți au sabie sau junghere, spre a-L păzi pe Domnul, a păzi biserica sau a se păzi pe ei înșiși.

Prin urmare, decât să cârtim, ar fi mai nimerit să ne întrebăm ce am putea face noi (și mai ales noi, bărbații) pentru ca misiunea Bisericii, adică a noastră, să se desfășoare în mai bună siguranță. Episcopii noștri au datoria de a ne îndruma. Eventual de a ne păzi sufletele. De păzit trupurile, asta trebuie să organizăm noi înșine.

Da, Mihnea, intru totul de acord cu majoritatea precizarilor tale. Eu, insa, sper sa intelegi, imi fac griji un pic aparte pentru B.O.R. Eu traiesc in B.O.R. si, ca membru in aceasta familie, am desigur recunostinta pentru sprijinul tau colateral. Insa te rog sa imi ingadui sa vad Comunicatul ca un fiu al BOR, asa cum sunt eu; desigur, subiectiv si interpretativ. Cu starea de fapt din BC imi permit sa fiu, poate, un pic mai calm/detasat si, din aceasta pricina, cine stie, poate chiar util pe ici pe colo...
Domnul sa ne ocroteasca!

glykys 17.06.2012 23:33:10

Pana si Becali a facut niste afirmatii mai inteligente, de m-am mirat si eu:

"Cei de la Patriarhie trebuie să facă rugăciune, autoritățile trebuie să facă rugăciune, toți trebuie să facem rugăciune, să ne întoarcem cu fața spre Dumnezeu pentru că lucrurile astea nu putem să le oprim cu bodyguarzi și pază pentru că Diavolul e mult mai șiret pentru că se spune că are atâta putere că poate distruge chiar pământul, numai că nu-l lasă Dumnezeu", a spus europarlamentarul.

http://www.rtv.net/becali-despre-uci...#ixzz1y5EvfFvO

Frate Ioan Cezar, si pe mine m-a marcat asemanarea cu cazul tunisianului martirizat, la topicul cu cecenul nu am ajuns inca... Traim timpuri de martiriu. Nu e o stire de la ora 5, pentru ca se vede ca ucigasul nu a avut o rafuiala cu persoana preotului, ci cu investitura acestuia, cu Biserica, din care facem parte si noi. Eu ma gandeam ingrozita, cand am auzit, cum ar fi fost, Doamne fereste, sa se fi intamplat la mine in biserica toata treaba asta...

In ceea ce priveste paza, bucurestenii care mai merg la Patriarhie, stiu ce se intampla, cand iese Patriarhul de la slujba.
Sunt ierarhi cu garzile de corp dupa ei, ce-i drept, in civil. Si la procesiuni, la moaste sunt jandarmi si politisti. Am ajuns intr-un an la catedrala Sf. Spiridon, la hram, pe la vreo 10. Lume afara, jandarmi proptiti in usa, nu dadeau voie nici sa se iasa, nici sa se intre, ca tinea predica patriarhul... am plecat la alta biserica.
Dar, totusi, in vechime era paza in biserica. De aia se zice "Usile, usile...", inainte de Crez. Pentru ca niciun credincios sa nu iasa si niciun necredincios sa intre.

ioan cezar 18.06.2012 00:18:50

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 453338)
Dar, totusi, in vechime era paza in biserica. De aia se zice "Usile, usile...", inainte de Crez. Pentru ca niciun credincios sa nu iasa si niciun necredincios sa intre.

Eu credeam, si mai cred, ca acele usi sunt duhovnicesti, nu din lemn.
Asa cum "Usa milostivirii..."

Iar paza am crezut ca nu e cu sabia (vezi raspunsul Domnului catre Petru in Ghetsimani) din fier, ci precum spunem noi, cu sabia Duhului, cu arma rugaciunii.

Altfel nu mai inteleg nimic...

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:05:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.