![]() |
ce ati face in locul meu?
Am cam ajuns la 0 cu banii. Perspective roze nu sunt in urmatoarele 10-11 zile cam asa. Mama mea e trista din cauza neajunsurilor. Din cand in cand eu mai tehnoredactez. Am in lucru o carte pe care am luat-o neuitandu-ma la continut prea bine. Acum, pe masura ce o tehnoredactez, vad ca are la baza concepte nu tocmai ortodoxe - puterea gandirii pozitive, sa atragi lucruri pozitive in viata ta gandindu-le in mod repetat, sa ti le imaginezi repetat - chiar si bani etc. etc.
O tehnoredactez, sprijinind astfel raspandirea invataturilor, dar facand rost de niste bani in casa sau nu? Daca pare ciudat pentru cineva, scuze. Doamne ajuta! |
|
Citat:
Dumnezeu sa-ti lumineze gandurile si drumurile. PS - De obicei, genul acesta de compromis aduce mai degraba paguba, decat castig, iar aici ma refer la cel material. |
Vom da raspuns pentru pacatele cu fapta, cu vorba (spusa sau scrisa) si cu gandul. Apoi mai stim cuvintele Mantuitorului ,,Vai de cel prin care vine sminteala.'' Stiind acestea, e bine sa evitam situatiile care ne pun in pericol mantuirea.
Ceea ce la oameni este imposibil, la Dumnezeu este cu putinta. Intreaba-l si pe duhovnic. Ce as face? Depinde in ce stare duhovniceasca m-as afla. Ca la sfaturi ma cam pricep, dar am mai calcat in strachini si eu. Am cumparat cu mult timp in urma o astfel de carte, am citit-o, apoi am citit carti duhovnicesti si m-am convins ca acea carte trebuie aruncata, alaturi de alte carti nepotrivite pentru un ortodox, pe care le mai aveam prin casa. Daca Iisus ar fi acceptat de la satana tot aurul lumii, ar mai fi inviat? Daca Sfantul Antonie s-ar fi oprit in mijlocul pustiei sa ia discul de argint pus acolo de satana, si-ar mai fi putut continua urcusul duhovnicesc? Cred ca as motiva ca m-am imbolnavit subit si ca nu mai pot termina de tehnoredactat cartea. Dintre doua rele, il alegem pe cel mai mic, iar dintre doua virtuti, pe cea mai mare. M-as prezenta si la medic, ca o boala acolo are oricine. Intre timp, as cauta alternative pentru surse de venituri. Ideal este sa stim sa facem cat mai multe lucruri. Sau, poate, as cere o alta carte pentru tehnoredactare, motivandu-mi alegerea. Asta ar insemna sa sfintesc locul in jur, adica sa atrag atentia tuturor ca vom da raspuns daca smintim semenii prin publicarea unor carti nepotrivite. Daca as fi dispusa sa suport consecintele... Si eu ma gandesc la ziua cand mi s-ar cere la seviciu sa fac ceva care mi-ar crea probleme de constiinta. De aceea, chiar imi propun sa mai urmez niste cursuri cand voi avea timp. Dumnezeu si Preasfanta Nascatoare sa te ajute, pentru rugaciunile Sfantului Nicolae, al Sfantului Nectarie, al Sfintei Xenia si ale Tuturor Sfintilor. |
Citat:
Tu personal ai un duhovnic? L-ai consultat in acest sens? Pentru ca este posibil sa faci din tantar armasar. |
Tehnoredactarea n-ar fi chiar cine stie, mai rau daca ai fi fost traducator.
Acum, totul depinde de credinta ta. Generic vorbind, poti sa spui "nu fac asta chiar daca e sa mor de foame" sau sa spui "nu e cine stie ce, banii nu cad din cer". In ambele cazuri trebuie sa-ti asumi consecintele, doar ca in primul caz sunt pe termen scurt, in al doilea pe termen lung, nu e ceva care sa mai poti schimba. Cel mai bun raspuns pana la urma vine prin rugaciune, trebuie sa ceri doar. |
Citat:
Citat:
Este vorba de o situație pe care morala catolică o califică drept "cooperare materială la păcat", care diferă pe ici pe colo, anume prin punctele esențiale, de păcat. Pe scurt, e vorba de lucruri care contribuie la răspândirea răului în lume, lucruri care în mod ideal ar fi bine să nu fie făcute, dar care totuși nu sunt păcate, adică nu îl duc pe cel care le face la căderea din starea de grație. Analogiile ajută mereu. Este o situație asemănătoare cu a fi barman. Sau cu a fi tehnician al aparaturii barurilor, pentru ca analogia să fie mai congruentă. Așa cum asemenea edituri sunt pâinea ereticilor, așa barul este pâinea bețivilor. Așa cum un tehnoredactor în această privință contribuie la răspândirea ereziilor, deși nu este el însuși eretic, așa un barman contribuie la răspândirea alcoolismului, fără a fi, prin asta, alcoolic. Sarcina barmanului în fața lui Dumnezeu este să fie un bun barman: să măsoare corect cantitățile de băutură, să respecte rețeta cocktailurilor, etc. Și totuși, barmanii nu vor fi judecați pentru bețiile altora, ci pentru bețiile lor și pentru furtișagurile lor. Prin urmare, meseria de barman, deși nu ar trebui să fie un ideal al unui vânzător creștin, nu este nici păcătoasă, nici lipsită de onorabilitate, așa cum meseria de curvă este păcătoasă și lipsită de onorabilitate. Vinderea alcoolului nu este păcat intrinsec, pe când vinderea trupului este păcat intrinsec. Acuma, un lucru este bun dacă servește unui scop bun, folosindu-se de mijloace bune sau moral neutre. Dimpotrivă, un lucru este rău, deși servește unui scop bun, dacă se folosește de mijloace rele. Scopul dv, care e subzistența familiei și dv înșivă, este un scop bun. Este misiunea specială a bărbatului, lăsată de Dumnezeu încă de la vremea Genezei, de a fi provider, de a asigura cele necesare materiale și spirituale familiei lui: unul din aspectele misiunii de cap al familiei a bărbatului. Mijlocul găsit, tehnoredactarea, este un mijloc moral neutru. Clar diferit de furt, curvie, mită, etc. Prin urmare, puteți să o faceți în bună conștiință. În speranța că ajută, M.D. |
Citat:
Domnul să te binecuvânteze! |
Sf Nectarie a lucrat la o fabrica de facut tigari.
|
Citat:
|
Citat:
Acum prin analogie, poti sa lucrezi intr-o fabrica detigari sau sa fi desfranata ca asa au facut si sfintii? Asta au facut-o inainte de a deveni sfinti. Mi se pare o fatarnicie sa spui ca contribui la dezvoltarea raului in lume, fara sa fi vinovat de aceasta. In aceste conditii,nici ginecologul nu e vinovat de avorturile facute, datoria lui e doar sa fie un bun ginecolog, nici purtatorii de cuvant ai asociatiilor pro homosexualitate nu sunt vinovati, repet aceeasi datorie inaintea lui Dumnezeu de a-si face bine treaba.Acum poti sa tehnoredactezi si o carte prin care se aduce blasfemie lui Dumnezeu fara sa te faci vinovat de nimic. Poate doar de apa cu care s-a spalat si Pilat pe maini. Vanzatorul nu e vinovat ca vinde tigari, barmanul ca vinde bautura, traficantul ca vinde droguri. Poate nici prostituata ca isi vinde trupul. Vinovati sunt cei care cumpara si le folosesc.... Oare, stau si ma intreb, asa a adormit de tare constiinta multora? Ca nu mai avem puterea sa vedem raul si sa ii zicem pe nume? Mai mult, cu fatarnicie il invelim in staniol si ii zicem"cooperare materiala la pacat", dar cu precizarea ca nu e pacat. Domnule Dragomir, ne-ati mai "imbogatit" si pe alte topicuri cu idei care ridica parul pe spinare, in special cea cu Hristos si tigarea in gura. Poate ar fi cazul sa il mai intrebati si pe Domnul cum stau treburile astea, inainte ca deviatiile sa devina prea mari. La fel de fatarnic mi se pare sa faci un pacat cu buna stiinta pe premisa ca Domnul ma iarta. Personal, cred ca greu iarta Domnul pacatul facut cu premeditare. Ptr ca prin insasi gandul acesta il sfidezi pe Domnul. E ca si cum ai zice"Ei, ce daca imi insel sotia, pe urma vin cu un buchet de flori si un inel frumos si ma iarta". Doamne , iarta-ne, ca tot mai mult ne indepartam de Tine! |
Acum, on topic.
Renuntati la a tehnoredacta cartea, cu rugaciunea. Doamne renunt la asta de dragul Tau.Te rog sa nu ma lasi si sa te ingrijesti Tu de painea mea zilnica. Si garantat Domnul nu va lasa nerasplatita dragostea de a_i cinsti numele si de a nu contribui la raspandirea raului in lume. Mai mic e pacatul de a-ti incalca fagaduinta(de fapt e minuscul, infinit mai mic) comparativ cu aceea de a contribui la raspandirea ideilor dracesti(scuze ptr urechile delicate pe care le-am zgariat) in lume. |
Citat:
Vad tot felul de sfaturi de care eu am spus din capul locului ca ma feresc. Oameni buni, toti suntem "mai vrednici"... Cunosc... Dar daca cercetam in trecutul nostru nu tocmai indepartat, pe cati am smintit cu sfaturile noastre, de cate ori am exagerat ceva, de cate ori am luat de buna o informatie, iar altul a dat cu oistea-n gard in timp ce noi eram departe si dormeam linistiti. Oare vamesului ii era usor sa doarma cand avea atatea pe constiinta? Si totusi, Mantuitorul l-a ridicat pe el mai presus de cei care pretindeau ca isi cunosc bine legea si o urmeaza... Pana la urma, cu ajutorul lui Dumnezeu, o s-o scoata el la capat, dar uite-asa ne cunoastem si noi mai bine... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Si cine decide ca acele invataturi sunt pacate? Poate pentru unii oameni vor fi un ajutor.. Am inteles ca este vorba despre indemnuri catre o gandire pozitiva. Haideti sa nu cadem in penibil!
|
Fratilor, eu nu i-as fi spus nici da, nici ba, ca nu o faceam pe pielea mea, ci pe a altuia.
Dar daca tot ne erijam sa dam asemenea sfaturi, mai bine haideti sa o ajutam concret, cei care putem, cu un ban, sa treaca prin acest hop si sa renunte la dilema. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Dacă este păcat, a-l face cu gândul de a te spovedi după aceea este inacceptabil: un gând mult mai grav decât eventualul păcat însuși, numit "păcat împotriva Duhului Sfânt". De păcate trebuie să fugim, nu să le facem ca să avem ce spovedi. Dimpotrivă, dacă nu este păcat, nu e nimic de spovedit. Dar, având în vedere degringolada din BOR, asemenea abordări nu mă mai miră. M-a mirat când am întâlnit în carne și oase un forumist de pe aici care declara sus și tare ce păcat mare e fumatul în timp ce fuma spunându-mi chestia asta. La nedumerirea mea, mi-a spus că fumează cu dezlegare de la preotul său confesor. Asta a adâncit nedumerirea mea: de dezlegare de a face păcate eu nu am auzit. Prima oară m-a mirat când am citit că un om păcătuia ca să se spovedească după aceea când am citit biografia lui Rasputin și câte ceva despre secta ortodoxă al cărei membru a fost acel călugăr. Secta se numea "hlâstî" și se dedau la orgii și la curvii ca să aibă ce "penitență" să facă. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Este totusi o diferenta intre desfranarea Mariei Egipteanca si situatia Sfantului Necatarie. Sfantul Il "descoperise" si Il urma deja pe Hristos, dar neavand alternativa a ales o cale mai putin corecta. |
Citat:
|
Citat:
|
Si eu am ajuns la concluzia ca este periculos sa dai sfaturi cuiva,in plus de asta cand formulezi un sfat pt cineva tinzi sa-i dai o nuantare idealista,ipotetica si nu neaparat legat de experienta ta sau de greselile pe care le-ai facut.Cand cineva se pare ca greseste,ne amintim ca si noi am gresit si atunci ne aruncam in spatele"pacatosului"cu o agresivitate sora cu moartea.Nu vorbesc neaparat de altii,probabil ca si eu am facut-o la randul meu.
In orice caz,fiindca se vorbea despre prostituate,eu incerc mai intai un sentiment de mila si ingrijorare pt ele,decat unul de sila si ostilitate. Faptul ca in momentul de fata,noi suntem in alte pozitii decat altii care nu au fost atat de norocosi ca noi,nu ne da dreptul sa ne consideram mai buni;sunt situatii pt care noi nu am avut nici un merit(unii se nasc in familii care dovedesc un profund simt religios,in schimb ce alti amarati au parte de o educatie salbatica,animaliera a vietii). In fine,revenind la subiectul intrebarii cred ca Dumnezeu ne poate ajuta la modul efectiv sa parasim viata in pacat sau modurile viciate de a obtine painea cea de toate zilele. Am trecut printr-un caz concret si deoarece aveam constiinta incarcata in fiecare noapte ca as conlucra la pacat impreuna cu colegele mele de serviciu,ma rugam disperata ori de cate ori aveam ocazia,sa-mi dea Dumnezeu sansa unui serviciu linistit,in care sa nu fiu implicata la nivel moral,iar miracolul s-a intamplat. Probabil ca daca ne consolam cu realitatea nu prea onorabila a situatiilor nu vom obtine iesire, in schimb daca cerem ajutorul sa parasim acel decor imoral,am toata increderea ca vom fi ajutati! |
Citat:
Personal, nu cred ca sfantul ar incuraja lucratul intr-o fabrica de tigari si implicit fumatul.Abia daca vine cineva cu un exemplu concret din viata sfantului, din care ar reiesi acest lucru o sa ajung sa cred ca sfantul nu a facut pocainta dupa jobul acela. In invatatura ortodoxa, fumatul e un pacat. Cine marturiseste altfel nu e ortodox. Acum, in sens invers: Autorul care contribuie la tehnoredactarea Biliei, a unei carti din viata sfintilor, a unei carti de rugaciune are vreo plata sau nu?Din punct de vedere duhovnicesc, spiritual vobind... Are, ptr ca contribuie la raspandirea adevarului de credinta in lume. LA fel si invers. Si orice lucru cat de mic, facut in numele Domnului si care ajuta la raspandirea binelui in lume va fi rasplatit. Amintea cineva de pacatele impotriva Duhului Sfant. Ei, unul din acestea e tocmai increderea nesocotita in bunatatea lui Dumnezeu. Altfel spus pot pacatui in voie, chiar daca stiu ca fapta mea e pacat caci Domnul in bunatatea lui ma va ierta.:( Acum, revenind din nou la topic. Personal cred, ca un om care nu cunoaste bine invatatura bisericii se poate rani destul usor si chiar isi poate impropria anumite idei"bune" dintr-o carte new-ageista. Si daca nu ajunge sa le marturiseasca public, incet dar sigur isi poate cladi o intreaga gandire proprie, cu convingerea ca el e ortodox. De aceea multi duhovnici recomanda sa nu citim carti sectare,atee sau de filosofie necrestina precum si sa evitam discutiile cu cei de alte confesiuni. Ei, acum la incheire, imi aduc aminte de o invatatura primita undeva in clasa a patra Nu te juca cu focul, ca te arzi! |
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/dis...cerurilor.html
Te rog citeste acest articol si sper ca vei gasi rezolvare la framantarile tale Doamne ajuta! |
Citat:
Foarte frumos... Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu... Niciodata Domnul nu i-a lasat pe cei care si-au pus nadejdea in El. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 14:51:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.