![]() |
Mitul vitaminei B12 (cobalamina)
Citat:
După un pic de căutare pe net, am găsit un eseu care pare exhaustiv în ce privește acest mit al vitaminei B12 care, se spune, nu s-ar găsi decît în alimente de origine animală: VEGAN MYTH-BUSTER #11 Acolo scrie că această vitamină se găsește în zmeură, iar în alt articol spune că există și în drojdia de bere, plante marine, soia, miso șamd. Or mai fi și alte alimente vegetale care să ne ofere cobalamină. Ce-i drept, sînt puține vegetale în care e prezentă B12, dar asta nu e de speriat deoarece organismul uman are nevoie de o foarte puțină cantitate pentru a trăi sănătos o viață îndelungată. Ceea ce ne lipsește de fapt este cobaltul din alimente, de care în tubul digestiv este folosit pentru a sintetiza natural vitamina B12. Cît despre vitaminele pe care le luăm din ouă, carne, lactate, știm bine că la temperatură înaltă se distrug în întregime împreună cu o parte din proteine. Doar sînt bacterii, iar puține microorganisme trăiesc la temperaturi de peste 100 de grade, nu? Deci consumul lor nu ne ajută în asimilarea lui B12. Asta o știu din cultura generală, nu din acel articol. Întrebare retorică: dacă aceste animale conțin B12 în structura lor, cele ierbivore de unde o obțin dacă mănîncă numai plante? :) Iar vitaminele generate artificial nu sînt bune. În primul rînd deoarece conțin substanțe adiacente "purtătoare" care sînt toxice pentru organism, apoi excesul de orice vitamină sau altceva luăm ca supliment dăunează corpului. Excesul înseamnă și o pastiluță "nevinovată" de vitamina C, care este percepută de corp ca o explozie, punînd la lucru ficatul și mai știu eu ce alte mijloace de autoapărare. Este exact ce spun nutriționiștii noștri (Bojor, Mencinicopschi) despre așa-numita proporție divină care este gîndită în vegetale. O dată ce stricăm echilibrul substanțelor ingerate, ne facem singuri rău: "The truth is that there is a very delicate balance among hormone secretions, vitamins, enzymes, minerals, etc. This is something that scientists know very little about. These substances do not work alone, but in fact require other factors for them to be effective, like fats, etc. We know very little about life within a cell. The use of supplements can disturb this delicate balance and diminish the efficiency of body functions. Health is reduced commensurate to the imbalance that occurs. Commercially, vitamin B12 tablets are made from bacteria and the bacteria is deeply fermented. A healthy body will usually expel fermented substances. The main problem with pill supplements is that they: 1) Do not contain the hundreds of other nutrients we may need to be healthy that raw foods provide, and 2) they contain artificial substances/contaminants that are detrimental to health." De fapt, citiți acolo tot textul, că merită. Mă adresez celor interesați de alimentația sănătoasă constantă, nu celor care s-au bucurat că vineri s-a terminat postul. |
Citat:
Să știi că iubirea față de apropele e mult mai importantă decât propiul nostru obicei de a nu mânca carne. Și mai cred că "a nu consuma carne" nu ne va mântui mai repede, ci mântuirea va depinde de cum avem sufletul legat de aceste mâncăruri. De exemplu degeaba ești vegetarian și mănânci mult și cu poftă. În cazul acesta mai bine stă cel care mănâncă o bucățică de pește făcând acest lucru ca pe o necesitate sau ca pe o iubire fața de cel care l-a îmbiat cu această bucată de pește. Însă, renunțarea la mâncărurile grele sunt sfaturi pe care le găsim la Sf Apostol Pavel și la sfinții noștri părinți. Să nu ne îngrijim de trup (respectiv ce mâncăruri) mai mult decât de suflet, de biserică, de rugăciune, de spovedanie, de milostenie. Am observat că un vegetarian care nu se ține de biserică, de un duhovnic....foarte ușor poate aluneca în alte capcane...crezând că el este pe calea ca bună. Așadar fără duhovnic suntem pierduți cu toate teoriile noastre legate de cum să mâncăm. |
Citat:
B12 este produsa exclusiv de bacterii. Citat:
Alte surse, exclusiv vegetariene? Tanti ceea din articol zice ea ca a vazut pe un pachet de zmeura produsa de nu's ce firma ca ar contine B12 (chipurile, "naturala"). Sa-mi gasesti si mie un studiu stiintific despre continutul de B12 in zmeura. Intre timp ia si citeste aici: http://www.veganforum.com/forums/arc...-4550-p-3.html "It's been mentioned earlier in the thread about B12 being in fruits. I didn't think that B12 was to be found in any fruits or vegetables. I think it was either Tesco's or Sainsbury's that used to say on the packaging for raspberries that they contained B12, but it's now been removed. " Cu alte cuvinte, asta da articol stiintific cu referinte la studii serioase. Si mai sunt si alte impleticeli asemanatoare, dar banuiesc ca nu s-a obosit nici macar cel care l-a postat sa-l citeasca si cu un ochi critic. Citat:
Daca mergem mai departe cu paralela, ar putea la o adica sa se hraneasca si omul doar cu iarba si fan, nu? :21: |
Se pare ca se gaseste in graul incoltit si probabil si alte cereale incoltite.
|
Citat:
Un link spre un studiu ceva? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
B 12 este o vitamină ce se gasește în intestinul animalelor și al omului, deoarece este "produsă" de bacteriile de acolo. Orice produs de fermentație contine B12. Numărul de cazuri de carențe în B12, se întâlnesc în egală măsură în rândul celor vegetarieni cât și în rândul celor carnivori, pentru că ea nu ține de cantitatea de carne pe care o ingeri, ci ține de funcționarea optimă a sistemului tău digestiv. Deci dacă nu îți funcționează sistemul digestiv, ai carență de B12, fie ești vegan, fie ești omnivor. |
Citat:
Iar muraturile sunt practic rezultatul unor bacterii (acetice). Pentru restul as vrea referinte. Spirulina e o mare pacaleala, daca s-ar vinde la punga poate ca da, dar acele pastile minuscule la preturi exorbitante putin probabil ca ajuta la ceva (dincolo de efectul placebo). Si nu contine B12 http://en.wikipedia.org/wiki/Spiruli...t)#Vitamin_B12 "Spirulina is not considered to be a reliable source of Vitamin B12. Spirulina supplements contain predominantly pseudovitamin B12, which is biologically inactive in humans.[9] Companies which grow and market spirulina have claimed it to be a significant source of B12 on the basis of alternative, unpublished assays, although their claims are not accepted by independent scientific organizations. The American Dietetic Association and Dietitians of Canada in their position paper on vegetarian diets state that spirulina cannot be counted on as a reliable source of active vitamin B12.[10] The medical literature similarly advises that spirulina is unsuitable as a source of B12.[" Citat:
Citat:
|
http://www.vitamine-lexikon.de/vitam...obalamin.shtml
Pentru cine stie germana. Acum depinde fiecare ce doreste. Exista pagini de internet (probabiul scrise de vegani) unde se scrie una, si altele medicale si stiintifice unde scrie alta. In general se scrie ca se gaseste numai in produse animale si este produsa de microorganisme, inclusiv in organismul uman. Exista persoane cu nevoi mai ari (anemii, talasemii etc.) care trebuie sa ia mai multe vitamine. Vitaminele B sunt toate f.necesare organismului. Se gasesc si in vegetale. Dar daca o lume intreaga spune ca B12 nu se gaseste in vegetale, sau mult prea putin, asa o fi. Acum nu stiu ce rost au toate aceste discutii pro si contra produse animale. Si in Scripturi sta scris: "cel ce mananca sa nu judece pe cel ce nu mananca si cel ce nu mananca sa nu judece pe cel ce mananca". Dumnezeu ii stie pe fiecare ce pot, ce boli si neputinte au. @ Ovidiu - cei de care vorbesti nu traiau asa mult. Si nici nu munceau asa mult (cu mintea si trupul). Nu mai tot comparati. Depinde de multi factori. |
Citat:
Ce referință mai bună pote fi decât cei care nu mai mănâncă de ani buni produse de origine animală și sunt foarte sănătoși. Îți recomand "Medicina Isihastă" ieromonah Ghelasie Gheorghe. Citat:
Citat:
Potrivit cuviosului Ghelasie de la Frăsinei, "pâinea pusnicească are toata hrana". In același sens, Sfântul Grigorie Sinaitul spune: "Nu întăresc trupul celelalte mâncăruri, cât îl întărește împărtășirea de pâine și apa.” In continuare, isihastul de la Frăsinei, spune: "Sfântul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine și a trăit peste o sută de ani. Mulți pustnici, ajungând să folosească pâinea coaptă, s-au îmbolnăvit, făcând carențe de hrănire. Această pâine aduce o ameliorare îndeosebi în bolile psihice și în potolirea patimilor. Indeosebi în specificul tradiției carpatine este folosită această pâine pustnicească, deodată cu gestul iconic al închinării (rugăciunea)." - extras din "Rețetele Medicinii Isihaste" Citat:
|
Citat:
|
Citat:
11. Și a grăit Daniel către supraveghetorul pe care căpetenia famenilor îl pusese peste Daniel, Anania, Misael și Azaria: 12. "Încearcă o dată cu servii tăi timp de zece zile și dă-ne să mâncăm bucate din zarzavaturi și să bem apă! 13. Apoi să te uiți la chipurile noastre și la chipul tinerilor care mănâncă din bucatele regelui și cum ți se va părea, așa fă cu supușii tăi!" 14. Atunci el le-a ascultat această rugăminte și a încercat timp de zece zile. 15. Și după un răstimp de zece zile, ei arătau mai frumoși și mai grași la trup decât toii tinerii care mâncau din bucatele regelui. 16. Atunci supraveghetorul le-a înlocuit mâncarea lor și vinul - băutura dor - și le-a dat mâncăruri de legume. 17. Și acestor patru tineri le-a dat Dumnezeu știință și pricepere în oricare scriere, precum și înțelepciune, încât Daniel putea să tâlcuiască vedeniile și visele. Oare din ce își luau ei B12...dacă B12 e numai în produsele animaliere? |
Nu mai vorbi prostii, Ovidiu.
Oamenii nu traiau mai mult. Erau molimi carew acum sunt eradicate, era mizerie, lipsa de higiena. Mureau de ciuma, de tuberculoza, de varsat, holera si alte cele. Inainte abia ajungeau la 30-40 ani, acum depasesc suta de ani. Cum iti explici asta? Ah, in Rai, da, acolo erau nemuritori si nu mancau nimic. Dar pe pamant si Iisus manca ceva. Cate miliarde erau acum 2000 ani si cate suntem acum? Ah, da, erau (unii) mai apropiati de Dumnezeu. Dar ma cam indoiesc daca aveau taria sa-i vada pe cruce, sa-i duca la ghilotina sau alte pedepse din astea. Cred ca erau mult mai rai ca noi. Daca l-au trimes ei pe Iisus nevinovat la moarte si nu l-au recunoscut a fi Fiul...! Nu mai deschidem subiectul. Si ce e ala isihast? Vitamine se gasesc in multe. Si B-urile intre ele se mai si compenseaza. De ex. scrie ca se compenseaza cu acidul folic (care se gaseste mult in tomate). Mancau si ei ce aveau. Si analize de sange nu le facea nimeni sa vada cat de anemici erau sau ce le lipsea. B-uri sunt multe in cereale, paine si etc. Dar omul este un mamifer omnivor. La inceput traia din fructe, radacini si vanat. Apoi, mai traziu a descoperit agricultura, graul, legumele, painea etc. Eu asa am invatat la scoala? Dar tu? |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Sunt persoane care au mintea inchisa la absolut orice idee, drept urmare nu prea cred ca cineva va face prea curand,prea usor lumina in mintea lor. Problema este ca au si o rezistenta anume,incapatanarea,indarjirea cu care se opun sa-si pastreze opiniile intacte,de parca orice discutie este pe viata si pe moarte iar daca dau cuiva dreptate vor fi trimisi la galere! |
Citat:
29. Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră. Unde găsim aici vânat? Omului i-a fost îngăduit vânatul după potop. Sf Apostol Pavel ne sfătuiește: ”Bine este să nu mănânci carne, nici să bei vin, nici să faci ceva de care fratele tău se poticnește, se smintește sau slăbește (în credință).” Citat:
|
Nu am la dispozitie studii stiintifice, dar, din simtul comun, nu este greu sa-mi dau seama ca persoanele a caror alimentatie se bazeaza pe legume, fructe si cereale sunt mai sanatoase si manifesta mai multa energie vitala.
Asta NU inseamna ca pldez pentru un regim vegetarian COMPLET (o mare inselare). Stramosii nostri consumau cu precadere alimente de origine vegetala alaturi de lactate, oua si, mai rar (FARA a o elimina complet), carne. Faceti socoteala ca posturile de peste an depaseau 1/3 din totalul celor 365 de zile. In rest, erau indicate (FARA abuz) alimentele de origine animala. Ce se intampla insa in prezent: taranul si muncitorul nu mai servesc posturile, ci fast-food-urile, carnatii, mezelurile si, daca se poate, cat mai multa carne, alaturi de mititei. Penibil ca micii, berea si shaorma au ajuns mancarea nationala romaneasca! In consecinta (avand in vedere ca esti ceea ce mananci), speranta de viata a romanilor a scazut ingrijorator, ajungand pe ultimul loc in Europa in acest sens. Obiceiuri alimentare romanesti deosebit de proaste: saritul peste mese, in special micul dejun, grasimi, combinatia de carne si cartofi(de fapt, sunt preferati cartofii ion detrimentul altor legume), hrana procesata (inclusiv stupiditatea numita "alimente cu continut scazut de grasimi", de fapt, "bogate" in calorii. e-uri si substante cancerigene), mancatul pe fuga,consumul ridicat de fainoase, produse de patiserie, napolitane, biscuiti, inghetata si ciocolata, preferinta pentru GUST si CANTITATE, in detrimentul calitatii si al sanatatii. Se observa cu ochiul liber faptul ca romanii care consuma mititei, fripturi, carnati, branzeturi grase sunt mai bolnavi si mai putin energici decat persoanele a caror alimentatie este axata pe verdeturi si legume. Spre deosebire de noi, occidentalii care prefera dietele mediteraneene -bazate pe salate, rosii, vinete, peste, branzeturi mai slabe, masline- traiesc mai mult si mai bine, mentinandu-si sanatatea si tonusul. |
Citat:
DAR nu excludeau lactatele si carnea. Ouale, branza si laptele erau o componenta esentiala a maselor traditionale, FARA exces. De stiut: carnea, laptele, ouale, branza, sunca si cascavalul au un continut ridicat de grasimi. Daca la micul dejun ai consumat oua cu cascaval, continutul de grasimi este arhisuficient. iar daca la pranz/seara adaugi o friptura, abuzul de grasimi este enorm. Spre deosebire de hrana animala, hrana de origine vegetala nu contine grasimi. In concluzie, optati pentru SANATOS, NU pentru GUSTOS. |
Citat:
Postul original presupunea nemîncarea pe o perioadă de timp. Adică era post negru. Astăzi dacă avem cîteva zile de post negru într-un an. |
1. Fiecare are dreptul sa aduca argumente si sa-si sustina o parere. Nu inteleg de ce unora nu le convine acest lucru.
2. Oamenii aia din Biblie, precum Adam si Eva si Noe si mai nu stiu care au trait poate 900 ani simai bine. In Rai insa. Nu pe pamant. Sursa citata nu-mi inspira incredere, nu stiu cine este dl. Rapcea. Ma indoiesc eu ca au trait in secolul al 18 lea oamenii mai mult de 100 ani. Pana una alta nu avem dovezi nici pro si nici contra. Iar faptul ca unele persoane ating varste matusalemice nu se poate pune numai pe seama alimentatiei, sau a altui criteriu. Exista anumite predispozitii genetice. Nu trebuie generalizat. De altfel au fost intervievate recent persoane care aveau peste 100 ani si nu au stiut sa spuna carui fapt se datoreaza. Traiau normal, mancau normal, poate nu chiar sanatos, mancau si carne si produse animaliere, mai si consumau alcool si avusesera mai multi parteneri. Stiu aici doua persoane care au fost/sunt fumatori tigara de la tigara. Unul a murit anul trecut la 107 ani mi se pare, iar celalalt traieste inca si are 93 ani. Iar altii care nu fumeaza deloc mor de cancer pulmonar si alte cele la varste fragede. Fiecare om are o constructie genetica. Unul se imbolnaveste, poarta genele unor boli, altul dimpotriva, unul imbatraneste f.repede, aratand la 40 ani ca la 80, altul dimpotriva. Nu conteaza numai mancatul si felul de viata. Unul albeste la 20 ani, altul nici la 70. De ce trebuie sa generalizam? 3. Ca ce am invatat eu si altii ca mine la scoala este gresit si ne-ortodox. Ma rog, nu este vina noastra. La vremea aia asa era, azi o fi mai bine. Mai stiu ca la tara nu exista gospodarie fara animale. Si asa o fi fost de sute de ani. La orase nu este asa. Pana mai acum ceva ani, abia gaseai sa cumperi o bucatica de carne si branza. Afirmatia ca vegetarienii sau veganii sunt mai sanatosi si se simt mai bine, au mai multa energie este iar o generalizare. Am auzit si pareri contrare de la oameni care au experimentat aceste regimuri. Unii s-au reintors la alimentatie completa, simtindu-se fara putere. Nu spune nimeni ca trebuie sa cazi in extrema cealalta, ci doar sa mentii un echilibru. Putin din fiecare. Si trebuie totul individualizat. Exista oameni cu boli care necesita anumite diete. Unul are probleme cu stomacul sau intestinul si nu suporta legume si fructe, sau numai anumite, sau moderat si numai preparate. Altul nu suporta carnea, sau grasimile, altul nu suporta lactatele, altul n u suporta painea si cerelalele (alergii la lactoza, sau la celuloza). Altul e diabetic si nu suporta glucide si carbohidrati. Altul este anemic si trebuie sa manance de toate. Si sa nu uitam un lucru: vorbim de unii si de altii cau trait sute de ani sau dimpotriva. Pana mai acum cativa ani (putini) la noi in tara nu se faceau analize si nu se cunosteau boli ca: hepatita B si C, talasemie, alte forme de anemii etc. Habar nu s-a avut cati oameni poarta in ei aceste boli. Asa ca, sa fim seriosi. 4. Ca lumea mananca acum f.nesanatos: fast-food, mici, paste, shaorma etc. De ce? Pentru ca viata este nebuna. Nu ai timp sa gatesti, iti iei ceva din zbor ca sa-ti astamperi foamea. Se lucreaza 10-12 si mai multe ore pe zi. Oamenii cad de astenii si suprasolicitare, unii intra in spital si chiar mor in aceste conditii. Stres, spaime, griji, lipsa de bani. Organismul trebuie sa se refaca intr-un fel. Si am aflat-o pe propria piele. Ori dormi cat ai nevoie si atunci nu-ti este asa foame, ori daca nu ai timp sa dormi, ai tot timpul foame si nevoia sa mananci ceva care sa te energizeze. De obicei ai crize de foame: de carne, dulciuri, paine cu ceva, cartofi prajiti etc.. Lucruri satioase. Plus ca poftesti la alimente care sa te faca si sa te simti mai bine sufleteste de ex. ciocolata si dulciuri). Sa simti o placere si o bucurie pe langa tristetile si necazurile vietii. Oamenii de la oras nu au curte sa cultive un fruct, o leguma, sa creasca macar un pui. Cumpara ce gasesc. Preturile si calitatea sunt asa cum sunt. Cine poate si are bani cumpara, cine nu, mananca paine cu mamaliga. Sa nu mai vorbim de ceea ce contin legumele si fructele in ultima vreme: chimicale, modificari genetice, hormoni etc. Oh, ce sanatos e sa fii vegetarian si vegan cu chimicale. Animalele mai au si ele antibiotice si hormoni. Conteaza deci si cumsunt produsele pe care le consumam. Poate ca un pui crescut de mana ta e mai sanatos decat o rosie de la piata, cu chimicale. Si modul de viata conteaza enorm. Un creier, un ficat, un stomac obosit si stresat, cer anumite lucruri ca sa se refaca si sa reziste. O stiu pe pielea mea. E o diferenta de la cer la pamant cat si ce consumi in perioade de stres si cat si ce consumi cand esti acasa, in concediu. Poti dormi, nu-ti trebuie nimic special, nici dulciuri. Poti tine si post. Poti sa-ti gatesti mancaruri sanatoase. Stresul si lipsa de odihna/somn afecteaza cel mai mult organismul omenesc. In fine cine poate sa tina post este f.bine pentru el poate. Asa cum am spus sunt oameni care nu pot. Unora le trebuie anumite produse, altii nu suporta alte produse (legume, paine, fructe). Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel, la sablon si ne-a lasat pe pamant de toate: si animale si legume si fructe. |
Citat:
Deci, dacă nu consumați carnea crudă, nu veți avea parte nici de B12 în mod sigur. Deci vă rămîne să mîncați pește crud și cireșe cu viermi (care conțin și enzime valoroase pentru digestie, enzime anihilate la temperaturi mari). :107: |
Citat:
Si postul negru este si ala diferentiat. Pentru unii post negru inseamna sa nu gai nimic in gura, nici apa. Pentru altii inseamna doar lichide: supe, sucuri de fructe si legume. Nici postul negru nu este sanatos si nu poate fi tinut mai mult de 1-2 zile, asa fara chiar nimic. Stomacul freaca in gol cu acidul ala si ajungi la ulcer. Rinichiul nu poate fara lichide. Adica tu ce propui in fond? Sa traim din aer? Si sa mai si muncim? Atentie nici cei ce traiau un pustie si nevointa nu traiau din aer. Mancau ceva totusi. Si mai ales nu aveau stres, nu aveau serviciu, familie, nu erau activi. Tare mult as vrea sa citesc undeva concret cum traiau. |
Citat:
|
În prealabil postat de Florin-Ionut
Oameni buni, cîtă vreme consumați carne gătită, adio cu vitaminele! Prin prăjire, coacere sau fierbere, microvietățile atît de necesare organismului uman mor de la A la Z! Chiar și o parte din proteine sînt distruse, cam o treime din ele. Structura mineralelor în molecule complexe este și ea alterată prin dizolvarea în apă la căldură. Deci, dacă nu consumați carnea crudă, nu veți avea parte nici de B12 în mod sigur. Deci vă rămîne să mîncați pește crud și cireșe cu viermi (care conțin și enzime valoroase pentru digestie, enzime anihilate la temperaturi mari). Citat:
O să-ți dau un exemplu de tehnică de supraviețuire, furată de la Bear Grylls: dacă nu ai ce mînca și ești la limită, poți supraviețui cu viermii culeși din cadavrele în putrefacție. Fără să consumi direct din animalele respective, se înțelege. Asta ar putea să-ți salveze viața într-o zi, chiar dacă acum te scîrbește. |
Editat.............
|
Citat:
Luca 4 1. Iar Iisus, plin de Duhul Sfânt, S-a întors de la Iordan și a fost dus de Duhul în pustie, 2. Timp de patruzeci de zile, fiind ispitit de diavolul. Și în aceste zile nu a mâncat nimic; și, sfârșindu-se ele, a flămânzit. În trecut oamenii erau solizi, nu slăbănogi ca noi, vorba lui Rafail Noica. Ei puteau să nu mănînce nimic 40 de zile în continuu. Ce-i drept, nu știu dacă beau sau nu apă în post - probabil că da. |
Citat:
Ca sunt citite sau deduse , asta are mai putina importanta , cert este ca sunteti o biblioteca ambulanta privitor la alimentatie. Partea proasta este insa ca stiti multe , dar multe falsuri. Reflectati numai la urmatorul aspect : daca hrana preparata termic ar avea vreun efect negativ (bine inteles, nu pun in discutie orice fel de preparare termica) cit de mic asupra omului , inchipuiti-va ca de la descoperirea focului si pina in prezent omul ar fi trebuit sa fi disparut de mult de pe fata pamintului numai din cauza alimentatiei . Ceea ce nici pe departe nu este adevarat . La ora actuala , desi exista universitati celebre si nume, cica "somitati" , in domeniul alimentatiei , nimeni nu stie absolut precis care este cel mai bun mod de alimentatie a omului sanatos . Exista dovezi pro dar exista si evidente contra ! Ceva mai bine stiu aceste somitati, unele dintre ele, cum este necesar sa fie alimentatia omului in anumite stari de boala . Dar s-a dovedit clar experimental, clinic, teoretic ca acelasi aliment poate fi un medicament sau o otrava pt. om , in functie de cum este preparat ! In alta ordine de idei , trebuie sa cititi o carte de medicina serioasa , privitoare la cine sunt si ce vor sa fie vitaminele si sarurile minerale, pt. ca aveti un virvar in minte legat de ele ... si mai aiuriti si pe altii! Sunt vitamine care se distug prin fierbere dar altele nu . Pe unele le luam din mincarea preparata termic , pe celelalte din fructele si legumele crude , facind in felul acesta o alimentatie echilibrata . Exista vegetale bogate in ceva si sarace in altceva , tot asa cum exista carnuri bogate in ceva si sarace in altceva . Ba exista unele principii alimentare care se gasesc exclusiv intr-un singur tip de aliment Un aspect particular este la aportul si absortia sarurilor minerale . Dar oricum, omul nu poate fi substituit nici unei feline singeroase (desi exista eschimosi care maninca in primul sfert de ora de la vinare ochii focilor, ficatul si inima ; ca si chinezii care maninca ficat crud , splina, inima , creeier de la animale !) dar nici unei zebre ierbivore . Omul este mai mult decit atit ! Cind este insa bolnav , omul consuma alimentele exact ca pre medicamente . Alimentele consumate si stilul de alimentatie devine o terapie de baza si nu doar un act simandicos si imperios necesar . Va propun sa mai studiati ca sa nu ajungeti sa va ... sinucideti in necunoastiinta de cauza sau sa va dezvoltati instincte animalice nesocializate ! |
Hmmm...
Uneori ma intreb care e credinta noastra: ortodoxia sau ortorexia? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Exemple ar trebui să fe cuvioșii noștri părinți și sfinții părinți. Nu îmi veni cu ideea că ei au fost sfinți și să nu ne mai compărăm cu ei. Să știi, fiecare dintre noi se poate sfinți prin modul său de viață. Oamenii mai demult se împărtășeau zilnic. Și știi când? Seara...deci ei nu mâncau nimic toată ziua pentru a se împărtăși. Vezi ei erau sfinți prin modul lor de viață. Oare noi de ce nu putem? Noi nu suntem urmașii lor și fiii a lui Dumnezeu? Citat:
|
Unul din putinele subiecte la care sunt de acord cu Zaharia.
@Ovidiu b. - Nu stiu sa fi jignit cumva prin mesajele mele. Eu ma rezum sa raspund la subiect si nu ma leg de persoane aici pe forum. Daca am gresit totusi im cer scuze. Exista oameni aici pe forum care lovesc puternic la persoana. Dar lor nu le spune nimeni nimic. Si jignita ma simt eu (si be una dreptate) cand la fiecare vorba sunt luata peste picior, cand mi se batjocoreste scoala pe care am facut-o, cand mi se dau sfaturi ce sa mananc, ce sa fac, ce sa imbrac, sa nu am copii, aia e pacat, aia e rau, aia nu e ortodx etc. Numai lectii. Si intrati in permanenta in sfera f.privata a omului. Eu n-am dat lectii nimanui. Mi-am expus niste pareri pe marginea unor subiecte si in majoritate din experienta personala. Imi spui aici ce este la tara si ce aveai. Inteleg ca aveati animale acasa. Ia incearca sa-ti inchipui ce am mancat noi la oras pana in 1989. Si nu poti stii nici ce-mi permit eu sau altii sa mananc acum. Eu nu mananc nici fast-food , nici shaorma, nici slanina, nici mici. Vorbeam in general la ceea ce spunea Andra_v. Si n-am spus nimic impotriva celor ce pot si vor sa tina post. Am spus numai ca nu toti poti sa manance sau sa nu manance anumite lucruri. Am mai spus ca sunt oameni care au probleme de sanatate si nu pot, nu suporta anumite alimente sau au nevoie mai multa de altele. Eu sunt destul de deschisa. Incearca tu sa fii mai deschis, cand spune atata lume (printre care si medici) anumite lucruri. Uite, citeste si ce a scris Zaharia mai sus. Mai mult nu mai scriu. Mai citeste si tu si vezi cam ce trebuie sa manance omul si ce regim sa tina pentru anumite boli. |
Sunt unele persoane care pe mine ma smintesc rau de tot pe forum...cateodata mai cad in plasa si nu am pace pana nu le pun la punct,desi de cele mai multe ori nu-mi aduc mie vreun prejudiciu ci comunitatii in sine!
Bine ca ma ajuta reactia unor colegi mult mai inbunatatiti decat mine si cand observ cat de stapani sunt pe situatie si cu cat discernamant vorbesc,imi zic ca grozave persoane mai sunt... Bine ca totusi mai am puterea sa-mi editez mesajele,insa este o lupta apriga... |
Citat:
Citat:
Citat:
Iți propun ceva....hai să lăsăm supărările și orgoliile...fiecare cu părerea lui...dar fără supărari. Fiecare avem de învățat unul de la celalalt. Îmi cer iertare dacă te-am supărat cu ceva. |
Mesaj publicat de 2 ori
|
Inapoi in istorie
Cu toate cunostintele medicinei de astazi, genetica nu mai poate studia direct ceva esential in privinta consangvinitatii, asa ca ne intoarcem in timp, de unde ramasem. Primele generatii de oameni nu au fost in starea pe care o cunoastem astazi. Ca lucrurile au stat altfel, reiese usor din genealogiile lor:
De la Adam [7] si pana la Noe [8] oamenii au trait in medie cam 900 de ani, iar dupa Potop, durata de viata incepe sa scada semnificativ, de la o generatie la alta, pana ajungem la durata medie pe care o stim astazi: Sem a trait 600 de ani [9], Cainan a trait 460 de ani [10], Ragav a trait 339 de ani [11], Nahor a trait 204 ani [12], Avraam a trait 175 de ani [13], si iata ca tinand firul istoriei ajungem la Iosif care a trait 110 ani [14], adica foarte aproape de cat traiesc oamenii astazi, si foarte departe de cat traiau oamenii inainte de Potop. Drept urmare la toate acestea, bine a a concluzionat Pr. Seraphim Rose: "E vădit deci că omenirea era cu totul altfel decât așa cum o cunoaștem astăzi, chiar și trupește". Ce inseamna defapt aceasta scadere a duratei de viata atat de drastica, de la inceput si pana astazi? Lucrul acesta arata ca longevitatea mare a primilor oameni, a fost determinata in mare parte de calitatea materialului genetic aflat aproape de perfectiune, si de care acestia se bucurau din plin. Sa nu uitam ca Dumnezeu facuse lucrurile "bune foarte"[15], si ca apoi a intrat pacatul in ecuatia timpului, a trupului, a sufletului si a mediului. Daca longevitatea extrem de mare nu ar fi fost determinata de aceste cauze, atunci sa ne gandim cum ar fi trait primele generatii de oameni atat de mult, daca nu ar fi avut un metabolism exemplar, daca nu ar fi avut o zestre genetica net superioara celei de astazi, care sa ii fereasca de boli ereditare, si daca mediul inconjurator nu ar fi fost atat de ostil ca astazi? Asadar, daca nu existau mutatii genetice daunatoare, boli in general, si mai ales boli cu transmitere ereditara, inseamna ca nu exista niciun pericol ereditar determinat de casatoria intre frati si verisori. Biologul si geneticianul A. E. Wilder-Smith confirma: "Pe vremea lui Cain, căsătoria cu una dintre multele sale surori nu ar fi constituit nici o dificultate din punct de vedere genetic, neexistând decât o mică sau chiar nici o deteriorare a zestrei genetice de care să se teamă vreuna dintre părți". Odata cu trecerea timpului insa, vedem cum durata de viata a oamenilor scade aproape la cea cunoscuta astazi, semn clar al degenerarii cauzate de pacat, atat in firea umana, cat si in mediul ce ne inconjoara. Sursa: http://www.crestinortodox.ro |
Mulțime de oameni însă nici grijă nu au de cuvintele chemării acesteia, oricât le-ar vedea cu ochii și-ar trece prin ele. Dacă nici după asprimea unor atare chemări, care ustură pielea vieții, oamenii totuși nu se întorc la Dumnezeu, viața începe să fie în primejdie: încep necazurile morții, surlele chemării a patra.
Viața o avem de la Dumnezeu: Prin El trăim și ne mișcăm și suntem (Fapte 17, 28). Adică Dumnezeu este izvorul, susținătorul și rostul sau destinul vieții noastre. Dacă mergem așa, potrivit acestora, avem viața asigurată de Dumnezeu, iar dacă nu urmăm așa, ci încâlcim viața noastră în toate fărădelegile și spurcăciunile, care îndrăcesc și sufletul și trupul și o ducem așa vreme îndelungată, atunci Dumnezeu - după greșeala noastră - se desface de viața noastră. Totuși nu se desface îndată după greșeală, ci rabdă o vreme rătăcirea omului, a fiului Său mai mic, în tot chipul chemându-l, până în sfârșit deznădăjduiește de mântuirea multora(?!). Iar moartea o avem de la ucigașul. Deci, când oamenii se bagă cu totul în voile dracilor, viața le e în primejdie și primejduiesc și pe alții. Iar de se leagă ca robii cu inima de lumea aceasta și de voile trupului, cele împotriva firii, mintea li se strâmbă, încât nu mai deosebesc adevărul de rătăcire; atunci Dumnezeu se îndepărtează din mintea, din inima și din voința lor și ajung că nu vor să mai știe de Dumnezeu și așa vine osânda la moarte, și așa vine prăpădul în fiecare rând de oameni. Întâi e moartea sufletească a ateismului, a necredinței, pe urmă se arată și moartea din afară a trupului, după vrednicie și spre înțelepciunea multora. La început oamenii trăiau mai mult. "Toate zilele lui Matusalem au fost 969 de ani, apoi a murit." (Facere 5, 27). Cu trecerea de vreme, înmulțindu-se oamenii pe pământ, s-a înmulțit și stricăciunea, desfrânarea, în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup. Și a zis Dumnezeu: "Nu va rămânea Duhul Meu în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup, deci zilele lor să fie numai 120 de ani" (Facere 6, 3). Iar după trecere de vreme și înmulțirea fărădelegilor între oameni, David zice: "Toate zilele vieții noastre sunt 70 de ani, iar pentru cei mai în putere 80 de ani; iar ce este mai mult decât aceștia, nu-i decât osteneală și durere" (Psalm 89, 10). - Extras din "Cărarea Împărăției"- Părintele Arsenie Boca |
@ Sophia, aici poți afla mai multe despre credință și știință: http://ortodoxiatinerilor.ro/credinta-si-stiinta.html
|
Citat:
Nu ar trebui să existe varianta: "puțină otravă nu strică, altfel exagerăm, e prea de tot". Echilibrul în alimentație nu presupune a mînca și greșit, altfel riscînd să cădem "în extrema cealaltă", cum se zice. Dar, așa cum pe plan spiritual nu putem avea pretenții de la ceilalți să atingă perfecțiunea din prima, nici aici nu putem petinde de la unii mai puțin hotărîți, ca să spun așa, să mănînce corect începînd de astăzi. Fiecare e înzestrat cu rațiune și are capacitatea de a alege pentru sine. Pînă atunci, eu sînt dator să mărturisesc în primul rînd cu exemplul personal și apoi scriid și vorbind despre celălalt fel de mîntuire, mîntuirea de relele materialnice. Este și asta o formă mai subțire a dragostei manifestată către celălalt, anume să-ți pese de ceea ce mănîncă. Dacă omului îi lipsește mecanismul de autoapărare și eu văd că își grăbește moartea, eu mă simt dator să-l avertizez, să-l atenționez cel puțin. Dacă omul nu pricepe și nu vrea să se îndrepte, nu am ce să-i mai fac. Îmi pare rău de înșelarea lui, dar am conștiința împăcată măcar că am făcut ceea ce trebuie. |
Domnule Zaharia,
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
intamplarea face ca am petrecut in mai multe randuri cateva zile in manastiri unde oamenii traiesc ca sfintii. Nu am intalnit nicaieri asa o lupta acerba ptr a manca sanatos, de aici si concluzia mea ca aceasta atitudine e usor(deocamdata) devianta. AM intalnit oameni care isi petrec noptile in rugaciune, iar chipul lor radiaza de lumina, asemeni sfintilor. Dar aceeasi oameni mananca mancare fiarta,peste, fructe,legume crude sau murate, uneori si lactate. (nu seminte,nu faina de nu stiu care s.a) Nu cred ca noi ducem o ortodoxie mai curata si mai frumoasa ca aceia. MAnanca cu bucurie,multumindu-i Domnului ptr toate. SI mai ales Rugandu-se atat inainte cat si dupa masa. Si bunicii nostri mancau si traiau cumpatat.Si erau...mult mai in putere ca noi. Spre ex, bunicul la 89 de ani cosea de nu se tineau tinerii in rand cu el, il lasau inainte zicand ca li frica sa nu le taie picioarele. Muncea de dimineata pana seara. Apoi s-a simtit rau,l-acuprins o neputinta, a stat o luna in pat(fara a fi dependent de el) dupa care s-a stins cu pace. Cred ca grija excesiva ptr ce bagam in gura sufoca acea grija(Doamne, ce bine ar fi daca ar fi si ea excesiva) ptr ceea ce scoatem din gura,sau ptr ceea ce gandim, facem. Nu ne preocupa atat grija de a ne sfinti, de a perseversa in rugaciune, in lucrarea faptelor buna, in lupta cu patimile cat ne preocupa grja ptr o hrana sanatoasa. Si deja o grija care umbreste grija de cele sfinte nu mai e buna. Devine, asa cum am spus, ortorexie. Sunt de acord ca traim intr-o lume in care ne sunt servite otravuri in ambalaje frumos colorate si cu gust bun. Si din comodiate si ignoranta le consumam. Dar avem si alternative: fructe si legume din piata,lactate de la tarani,chiar si carne daca este tot din surse sigure dela tarani, crescuta la curte(carnea de pui din comert e un pericol major ptr sanatate, la fel ca si lactatele ambalate in cutii de carton sau plastic). Asta e una. Cu totul altceva e sa spui ca doar mancarea cruda e sanatoasa, si culmea cea fiarta distruge vitaminele si din cea crude , evetual sa recomanzi ca solutie fructele"de dulce"(adica cu tot cu viermi) si alte lucruri asemnatoare pe care din repulsie refuz sa le pomenesc aici. Cred ca ar fi minunat daca raporturile s-ar schimba si grija ptr santatea sufletasca ar inlocui ptr cea trupeasca, fara a o neglja pe cea din urma. Nu hrana ne mantuie, ci cuvantul Domnului care ar trebuie sa lucreze in viata noastra. In definitiv,trupul va fi dat taranei dupa un nr de ani, pe cand sufletul si comoara adunata ptr mantuirea lui va fi vesnica. Acum extra, spunea Sf lavrentie al Cernigovului ca acei crestini care vor fi mai slabi in credinta ptr a nu si-o pierde in timpul prigoanei lui Antihrist vor primi boli in trup prin care se vor curata repede. Asadar revin cu ideea, ce ramane ca o concluzie,sa trecem grija cea trupeasca pelocul doi,lasand pe primulloc grija cea adevarata, aceea de a spori in rugaciune si fapte bune si de a incepe lupta ptr despatimire. Sa ne ingrijim si de ce mancam, dar nu excesiv, iar ceea ce consumam sa consumam cu multumire, cu rugaciune si cu nadejdea ca Domnul ne va purta de grija. Sa pastram curata ortodoxia, nu ortorexia! |
Citat:
Eu nu am glumit , dar nici de acum incolo nu glumesc . Cititi orice carte de medicina (nu de medicina populara sau distractiva !) legat de igiena alimentatiei umane . Asta referitor la subierctul vitamine si saruri minerale . La acest capitol nu veti intilni greseli referitoare la realitatea lucrurilor (este vorba de integritatea moleculara a vitaminei conditionata termic !). La alte caspitole insa , cartile clasice si moderne de medicina alimentatiei pot contine greseli , lucruri neconforme cu realitate. Si chiar la vitamine , lucruri legate de stereochimia moleculei de vitamina , de ansamblul vitamina -enzime insotitoare , modalitate si rata de absortie intestinala, biodisponibilitatea acestora , ca si metabolizarea si excretia surplusului cantitativ, cartile simandicoase de medicina clasica pot contine erori . Dar pe dvs. va intereseaza stabilitatea termica moleculara a vitaminei si nu alte aspecte . Acest lucru este tratat corect in toate cartile . Daca nu aveti un abonament la o biblioteca intrati de acasa de la dvs. pe net si veti mai afla cite ceva , fara a-l idolatriza pe Google ! Eu va spun insa ca singura vitamina care se inactiveaza (se distruge) la peste 60 grade C este doar vit. C. Adica , mincarurile de legume si fructe fierte isi pierd , in procent de 95%, cantitatea totala de asemenea vitamina . Aceasta este singura care necesita sa fie administrata in stare nepreparata (alimentele care o contin, desigur) termic. Cea mai mare c% de Vit. C se gaseste in : catina, patrunjel, citrice, fructe autohrone (in aceasta ordine descrescatoare)! Dar sa tineti minte , nu orice fruct sau leguma care are gust acrisor insemneaza ca in mod obligatoriu duhneste de Vit.C ! Daca se administreaza cantitati sporite de vitamina C (prin fobia de avitaminoza, instalata intr-o lunga durata de timp sau in cea acuta prin transpiratii masive asa cum se intimpla in zilele acestea datorita caldurilor toride ) care in final depasesc nevoile zilnice ale organismului, aceasta se va elimina prin urina , pt. ca nu se stocheaza in organismul uman decit extrem de putin ! La fel se intimpla cu vitaminele din grupul mare B si cu toate vitaminele numite "Hidrosolubile". Putem sa bagam cit vrem in noi din clasa hidrosolubilelor ca tot in toaleta ajung daca aporul este excesiv. Cea de-a doua categorie de vitamine , cele liposolubile (solubile in grasimi) precum Vit. A, Vit D, Vit.E, prezinta pericolul intoxicarii cu ele atunci cind sunt administrate in exces deoarece acestea se acumuleaza in organism , avind o eliminare mult mai lenta decit cele hidrosolubile . Dar de la preceptele clasice ale medicinei alopate sau ale celei naturiste exista multe abateri evidente in realitate (ceea ce nu permite atribuirea coroanei de regina niciuneia dintre aceste medicini legat de alimentatia omului) a caror cauza si existenta sunt stiute numai de Dumnezeu , tocmai pt. a se proslavi numele Lui si nu al omului cu stiinta sa ! Asa de exemplu stim ca Sf. Simeon stilpnicul a trait multa, multa, vreme doar cu un bob de mazare pe zi si cu sfinta Impartasanie - si n-a patit nici o carenta si nici nu a murit din cauza aceasta- deasemenea Vietile Sfintilor, Proloagele si Patericul arata nenumarate asemenea exemple . Chiar si femei - Sf. Maria Egipteanca- au putut face asa ceva fara sa se intimple ceva rau cu ele. Asata ne trimite cu gindul , dar mai ales cu multa credinta , la cuvintele Domnului : ,,... nu numai cu piine va trai omul, ci cu tot cuvintul care iese din gura lui Dumnezeu. Dar intre stiinta si Dumnezeu este musai sa fi condus de duhovnic , deoarece altfel te dai peste cap si nu numai ca te imbolnavesti dar ajungi de risul dracilor (fie ca te increzi numai in stiinta , fie ca tu te-ai facut singur talmaci al cuvintului lui Dumnezeu !) care vorba gheronului Cleopa : rid de se scarpina pe burta ! Desi am un pic de carte si leteratura in domeniu , prefer cuvintul lui Dumnezeu , desi de multe ori nu il implinesc , dar ma straduiesc sa fac precum a invatat Sf. Sisoe cel Mare , a carui prasnuire astazi se face , adica , chiar daca mai cad ca nu fac numai poruncile Domnului , dar ma ridic si o iau de la inceput cu gindul mai intii la El. Si 'oi vedea cum ma va prinde sfirsitul ! Fiecare sa faca cum o crede de cuvinta , dar eu asta am spus ... si alta nu mai adaug ! |
Citat:
Prajirea si coacerea (gratar, cuptor, etc) se face in jur de 250 grade celsius sau mai mult. In acest fel o parte din "componente" se pot trasforma radical sau chiar descompune in produsi daunatori. Prin fierbere nu se depasesc 100 grade (poate ceva mai mult la oala cu presiune). Este destul de ok. Afirmatiile cum ca se distrug 1/3 din proteine si se pierd sarurile minerale nu au nici o baza stiintifica, sunt aiureli inventate de raw vegani pentru a-si sustine cauza (deh, scopul scuza mijloacele, nu?). Citat:
Stiu un copil care s-a ales cu un vierme tare pacatos, de care se scapa foarte greu daca scapi cumva, de la niste legume. Din acest motiv de altfel regimul "raw vegan" nu este recomandat la gravide si la copii (la adulti merge in ideea ca daca se imbolnavesc, duc mai usor boala). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 00:01:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.