![]() |
Impartasirea la Greco-Catolici
Este pacat, si cat de grav, ca un neofit ortodox sa se impartaseasca la greco-catolici?
Prin neofit inteleg botezat ortodox din pruncie, dar practic incepator ca practicant crestin-ortodox. Iar ca loc, acel lacas greco-catolic putea trece foarte bine drept unul ortodox. Daca se facea abstractie de o placuta cu "firma" pusa la intrare, si tabloul Papei din sala festiva. Preotul purta vesminte ca orice preot de-al nostru ortodox, savarsea Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur - ca si la noi, Crezul spus era acelasi ca si la noi (niciun filioque). Iar Sf. Impartasanie se dadea credinciosilor ca si la noi, cu Trupul si Sangele Domnului. |
Credincioșii catolici care s-ar împărtăși, fără să o știe, într-o biserică ortodoxă ar putea fi cel mult ținuți pentru neglijență, dar nu pentru act schismatic. Bănuiesc că aceeși situație este și invers, pentru ortodocșii care, fără să o dorească, s-ar împărtăși la catolici.
De aceea trebuie să fim atenți la slujbă și să ciulim urechile ca să auzim cine este pomenit. Este pomenit Papa ? Atunci aceea e o biserică catolică. Nu este pomenit Papa ? Înseamnă că e o biserică acatolică. |
Da :1: trebuie sa recunosc ca eram tare nedumerita de ce era pomenit Papa la slujba, chiar nu puteam sa-mi explic! Multumesc ptr raspunsul prompt, Mihnea.
PS: de impartasit nu cred ca m-am impartasit acolo; pentru ca nu-mi aduc aminte sa ma fi spovedit la acel preot (un croat care vorbea si putin romaneste, si un OM deosebit). Eu am gasit intre timp biserica ortodoxa, insa multi romani ortodocsi mergeau curent, de ani de zile, la acea misiune greco-catolica. Si ma gandeam daca si-or fi pus vreodata problema impartasirii gresite.. |
............................
|
Citat:
|
Citat:
Asta cu aflatul in comuniune (intre Biserici) o stiu prea putini incepatori. Decebal, eu una am inteles toate precizarile tale denominationale. Dar de ce trebuie sa te complici cu exprimarea asta super-compusa? Aici majoritatea nu suntem mari teologi. Nu este un for academic. Cred ca e spre binele si intelegerea tuturor sa pastram denumirile consacrate: Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica, aceasta din urma cu ramurile ei ** romano-catolicii si greco-catolicii. Cred ca Mihnea a folosit termenul de "acatolic" in sens de nesurbornat Papei. Nu ptr a-i ofensa pe ortodocsi prin negarea sobornicitatii bisericii noastre. |
.........................
|
Citat:
|
Citat:
"În legătură cu comportamentul sacramental și liturgic al ierarhilor, preoților, diaconilor, monahilor, monahiilor și credincioșilor mireni ai Bisericii Ortodoxe Române în relație cu alte culte, pe temeiul Sfintelor Canoane și al învățăturii de credință ortodoxă, Sfântul Sinod a hotărât că nu este îngăduit niciunui ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtășească euharistic în altă Biserică creștină. De asemenea, nu este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine și Ierurgii cu slujitori ai altor culte. Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă și, în consecință, vor suporta sancțiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, și oprirea de la împărtășanie a credincioșilor mireni." Deci e vazut ca cel mai grav pacat, ca o apostazie, se pierde comuniunea cu BO. Dar nu e ceva definitiv, in cazul pocaintei (si bineinteles a intreurperii impartasirii la altii) se iarta si se reia comuniunea. In cazul special al nestiintei probabil e ceva mai putin grav, se marturiseste la spovedanie si probabil se da un canon. Orice pacat se iarta prin spovedanie si renuntarea la el, chiar si cei care se lepadasera de Hristos in timpul prigoanei romane. De ce se considera un pacat atat de grav? In hotarare se mentioneaza Sfintele Canoane si invatatura de credinta ortodoxa. la invatatura de credinta ortodoxa este si citatul din sfantul Teodor Studitul: http://hristofor.wordpress.com/2010/...acelasi-lucru/ "Așadar, după cum dumnezeiasca pâine cu care se împărtășesc ortodocșii îi face pe toți cei ce se împărtășesc de ea un singur trup, tot așa și pâinea ereticească îi face părtași unii cu alții pe cei ce se împărtășesc de ea și îi înfățișează un singur trup potrivnic lui Hristos." Sfantul se referea in principal la cei ce nu cinsteau icoanele, deci o erezie considerata nu foarte grava azi. Mai trebuie spus ca ignoranta nu e intotdeauna o scuza, tot cel ce este ortodox trebuie sa cunoasca invatatura ortodoxa, de altfel si cel ce vine la ortodoxie face o catehizare inainte. |
..........................
|
Citat:
|
Citat:
|
.....................
|
Citat:
|
Citat:
Multumesc de restul clarificarilor. Sper ca si altii care mai citesc pe-aici au inteles care ceva din studiul asta de caz. :) |
Mi-aduc si eu aminte ca pe vremea cand aveam 15-16 ani, am mers la Satu-Mare. Am fost la slujba de duminica impreuna cu niste colege. Dintre toate bisericile diferitelor confesiuni de acolo, acea ni se parea noua ortodoxa. Slujba la fel ca la ortodocsi, Crezul fara filioque, niciun cuvant despre Papa, ce-i drept, pe vremea aceea, nu stiam cine e episcopul locului... Banci stiam ca sunt si in bisericile ortodoxe din Ardeal. Nu ne-am impartasit, dar in acea zi am ramas cu impresia ca am participat la o slujba ortodoxa. Mai tarziu am aflat ca era catedrala greco-catolica. Mi se parea mie ciudat ca oamenii erau foarte politicosi si nu se inghesuiau deloc...
|
Frumos,. dar trist.
Forma da, continut ba. Si multi cauta mai degraba forma si o forma de ajutor/binecuvantare divina, mai mult nu stiu, nu ii intereseaza. Eu am intrat intr-o biserica greco-catolica care cu exceptia cutiei de confesional (care pe moment nici nu mi-a atras atentia, nici nu mi-a spus nimic semnificativ), parea 100% ortodoxa. Culmea, avea icoane mai ortodoxe decat adevarata biserica ortodoxa care am gasit-o mai tarziu, cu icoane intr-un stil tipic romanesc/transivanean care ar putea parea chiar ciudat pentru unii, nici o tangenta cu cel bizantin. Insa senzatia avuta calcand acolo (intr-o biserica greco-catolica) mi-a spus ca ceva nu e in regula, sufleteste nu "mirosea" a ortodoxie. |
Citat:
|
Citat:
O mătușă de-a mea, ortodoxă oarecum practicantă, pe care am invitat-o la prima împărtășanie solemnă a copiilor, nu a priceput de ce am trecut la catolicism. "Dacă slujba e la fel, de ce ai mai trecut ?" "Fiindcă sunt Biserici diferite, mătușă !" "Cum să fie Biserici diferite, dacă au aceeași slujbă ?" Nu s-a dumirit nici acum. Mai amuzant, dar și, paradoxal, mai trist, este când întâlnești la catolici opinii de același gen despre...catolici. Mai aud câte un "ce ești, catolic sau greco-catolic ?" Se vede că termenul de "catolic" e atribuit lui "noi și-ai noștri". În mințile multor romano-catolici, ei se consideră catolici-catolici, pe câtă vreme cei de rit bizantin ar fi catolici-nu-chiar-catolici. Culmea este că marea lor majoritate sunt, adică ar trebui să fie din punct de vedere canonic, greco-catolici. Nu există un act formal de trecere a lor sau a părinților lor la romano-catolicism, iar existența largă a romano-catolicilor de naționalitate română este o curiozitate foarte recentă, de când a fost interzisă Biserica Greco-Catolică. "Știți că, între timp, a ieșit la lumină!" le spun "avem și biserici, și preoți, și cateheză, și școli și de toate.". "Ah, nu !" aud "noi ne-am obișnuit să fim catolici-catolici". Dialogul continuă: "Bine", spun, "dar noi de ce nu suntem catolici-catolici???". "Nuuuu, voi aveți liturghie ortodoxă". "Dar nu e liturghie ortodoxă, e liturghia bizantină compusă de un sfânt doctor al Bisericii Catolice: Ioan Chrysostomul !". N-ai ce să le faci. Când îmi sare muștarul, le mai dau replica: "părerea mea e că liturghia Sf Ioan este la fel de catolică și un pic mai venerabilă decât liturghia lui Bugnini, aia care datează de la 1975, pe care o faceți voi". Dar, în general, acestea sunt amănunte care deja le scapă. Până la urmă, e ceva care seamănă cu "noi suntem români !". Aromânii, care au încasat-o așa de frecvent de la greci, turci, bulgari etc fix pentru românitatea lor ? "Nuuu, noi suntem români-români, aceia sunt români-dar-nu-chiar-români !" Dacă asta nu vă sună familiar, atunci întreb: de câte ori nu ați auzit de ceva "cumpărat din piață, de la ruși". Adică de la români-dar-nu-chiar-români care au avut ghinionul să viețuiască pe actualul teritoriu al "Republicii Moldova". |
Apropo de asta cu rușii... în Argentina există prostul obicei, mai ales între populația incultă, ca datorită unor coincidențe de conjunctură cel mai probabil, să se facă următoarele confuzii:
- evreilor li se spune "rusos" - adică ruși - rușilor li se spune "polacos" - adică polonezi - tuturor din rasa galbenă li se spune "chinos" - adică chinezi |
1. Ioan Chrysostomul este Sf. Ioan Gura de Aur si este ortodox.
Dar o fi fost preluat si de catolici. 2. Nu erau de parte de adevar oamenii aceia: Chiar asa - de ce ai renuntat la Ortodoxie? (daca poti/vrei sa ne spui) Iar greco-catolicii sunt catolici-dar nu catolici si in acelasi timp ortodocsi-dar nu ortodocsi. Eu consider ca au mai multa ortodoxie decat catolicism. De fapt nu pot defini ce au catolic (in afara ca apartin de Papa). Preotii se pot casatori? Si nu stiu care este diferenta intre liturghia bizantina si cea ortodoxa. Bizantin pentru mine este "de la greci" si deci tot ortodox. Mai ales ca si slujba se tine partial in limba greaca. Este putin diferita de slujba ortodoxa, dar daca ma gandesc eu bine si rusii au slujba diferita de a noastra si poate si grecii (n-am asistat la o slujba intreaga la ortodocsii greci). Si atunci cum judecam? |
Citat:
Greco-catolicii sunt azi catolici si nu ortodocsi. Fac parte din BC si nu au nicio legatura cu BO. La inceput a fost o trecere mai de nevoie, dar azi sunt in cadrul BC. Diferenta este in primul rand de dogma, au adoptat dogmele catolice. Au pastrat aceeasi liturghie pe care o aveau cand erau ortodocsi, cea bizantina. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Preoții nu se pot căsători (în mod normal) în nicio religie. În catolicism, unii episcopi admit preoți căsătoriți anterior preoțirii lor, în timp ce alții nu admit. Episcopii greco-catolici fac parte dintre episcopii catolici care admit în eparhiile lor ambele tipuri de preoți: și preoți căsătoriți anterior, și preoți care au ales să fie celibi. Citat:
|
Sf. Ioan Hrisostom
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
E adăvărat că domnul Mihnea Dragomir nu-și impune cu "răutate și agresivitate concepțiile", ci practică un prozelitism viclean prin metoda "lup în blană de oaie", specifică demonilor de elită care sunt capabili de o abilă acomodare "irenică" la mediul familiar al victimei, selectând cu grijă momentul cel mai potrivit pentru infecția mortală cu virusul ideologiei catolice vulgare (în cazul de față).
Mă tot gândesc cât de hipnotizat poți să fii de propria prostie să vehiculezi asemenea falsuri, deopotrivă istorice și teologice, cum sunt cele din postarea 23 a acestui topic. De fiecare dată când cineva îl numește "frate" pe Mihnea Dragomir, îmi vine în minte spontan zicala românească de inspirație machiavelică "fă-te frate cu dracul până treci puntea". Later edit - am văzut ulterior postarea lui Vlad la care subscriu fără nicio rezervă! |
Nu știu unde vedeți atâtea "mesaje subliminale", "viclenii" etc. Eu am spus, destul de lămurit, ceea ce, în fond, mă așteptam să fie o banalitate: a fi catolic înseamnă a fi în comuniune cu Papa. Or, Sf Ioan Gură de Aur a fost în comuniune cu Papa. Prin urmare, acest sfânt a fost catolic.
Chiar mi se pare destul de simplu. |
Citat:
|
Erau vorbele alea:
-"dacă tăceai, filozof rămâneai!" -"ai ratat o ocazie excelentă să taci". |
Citat:
Si asta nu ar fi fost nimic, dar fara sa ii spun nimic a incercat cand a intrat pe topic sa arate ca nu stiu sa scriu, ca am o intelegere redusa, si de aceea nu ar trebui sa mai scriu despre aceste lucruri. Culmea e ca de fapt i-am aratat in mesajul urmator ca el nu stia despre ce vorbeste, eu scrisesem corect. La fel a facut si cu catolicismul, incercand sa ma forteze sa nu mai scriu despre catolicism. Si ca o cireasa de pe tort, cand a fost banat incerca sa demonstreze ca nu sunt ortodox si sa ma determine sa nu mai scriu despre ortodoxie. Pare SF, dar chiar asa este, asta e un forum fara stapan, dupa parerea mea e cel mai agresiv forum pe care l-am vazut, si eu am fost si in medii unde erau atei. Au mai fost cativa eterodocsi care se comportau asa (de fapt nu chiar asa agresivi), chiar isi faceau si tabara si se sprijineau reciproc in dispute. Problema e cu unii useri eterodocsi ecumenisti, acestia nu concep sa scrii ca nu sunt la fel toate cultele. Asta era si diferenta pe care vroiam sa o evidentiez, un user traditionalist din alt cult va scrie si impotriva ortodoxiei, dar poate intelege ca si tu ai conceptiile proprii. Un user ecumenist eterodox nu va scrie prea des impotriva ortodoxiei, dar nu poate concepe ca un ortodox sa scrie ceva negativ despre cultul lui sau al altora si multi sunt agresivi si te ataca. |
@Mihnea - m-a socat mesajul tau. Chiar m-a socat, in sensul ca faci niste afirmatii atat de grave. Mai trist este ca nici cei ce au scris dupa tine nu au facut corectii.
Nu ma deranjeaza modul in care scrii si nici confesiunea ta. In mesajele tale se vede ca de fapt nici tu insuti nu ai clara confesiunea si credinta ta. Prin conceptiile tale esti cumva intre catolicism si ortodoxie. Ce este bun la tine (desi in ultima vreme pare ca te-ai schimbat in privinta asta) este ca esti/erai mai moderat atat in idei cat si in modul de a scrie. Revenind la subiect: 1. Ca sa-mi revin din soc m-am uitat acum in mai multe materiale. Peste tot Sf. Ioan Gura de Aur este considerat ortodox. Din pacate nu am gasit cuvantul ortodox nicaieri, ci crestin. Totusi a fost patriarh, a activat in ortodoxie, este considerat printre Sf.Parinti Ortodocsi. E posibil sa fie cum spunea cineva mai sus, ca a fost ininte de schisma side aceea preluat (ca si alti cativa sfinti) si de catolici. A colaborat in anumite imprejurari cu un papa si a fost sprijinit de acesta, dar de aici pana la a fi catolic este o distanta. Si eu si poate si alti ortodocsi ne-am ajutat in imprejurari mai grele poate si de catolici si chiar de iudei si musulmani, dar asta nu inseamna ca suntem nici catolici si nici musulamani. Am ramas ortodocsi. As dori ca cineva care stie mai multe sa ma ajute si sa lamureasca aici problema cu Sf. Ioan Gura de Aur. Nu de altceva dar afirmatii ca cea facuta de tine poate provoca derute morale si chiar si sufletesti deptilor acestui sfant si a scrierilor lui. Eu una chiar incercam sa-l cunosc mai bine prin scrierile lui. 2. Nu ma pricep prea mult. Am asistat si eu la slujbe in biserica greco-catolica si am vazut ca exista multe elemente pe care le au si ortodocsii. N-am vazut nimic tipic catolic in schimb. Nici macar ostie nu au. Botezul este ca la ortodocsi, cununia la fel. De asta este considerata o confesiune mai incerta. Eu nu spun nici ca este catolica si nici ortodoxa. Nu stiu s-o definesc. Pot compara numai prin slujbe si elementele lor. Mai mult nu mai spun. 3. Deruta cu privire la liturghia bizantina: Mai intai ca am gasit asa ceva: "Ritul bizantin este un rit creștin oriental, întrebuințat de Bisericile ortodoxe și de Bisericile greco-catolice." Pe urma Bizantul/Constantinopole cu toate elementele (arhitectura, arta, religie) inseamna pentru mine Grecia, ortodoxie etc. Catolic - apartine de Imperiul Roman (Roma, papa, alta arhitectura, arta, credinta). Nu cred ca poti afirma ca elementul bizantin din greco-catolic este catolic. Dintr-o data numele este mixt: greco+catolic Deci catolic este separat de grec. Ori eu am vazut in slujbele voastre mai mult grec decat catolic. Poate vorbim totusi de alta confesiune? Esti sigur ca vorbesti de greco-catolicism si nu de romano-catolicism? E drept ca mie nu-mi este clara diferenta sau identitatea bizantin si ortodox. |
.............................
|
Citat:
2. Greco-catolicii au fost ortodocsi, dar in 1700 unii au trecut la catolicism. S-au inteles cu catolicii sa pastreze slujba la fel ca cea dianite, si calendarul. Dar in rest sunt in BC, cred aceleasi dogme ca BC. 3. Ritul tine in primul rand de Liturghie, dar si imbracamintea preotuilor, etc. |
Citat:
Ortodocsii spun: soborniceasca si apostoleasca biserica Catolicii spun: catolica si apostoleasca Grecii sunt ortodocsi ca si noi de spun tot soborniceasca si spostoloeasca. Cum sa spun catolica? Sobornicesc nu inseamna catolic. http://www.dexonline.news20.ro/cuvant/sobornicesc.html Stai putin! Poate tu vorbesti acolo de greco-catolici. Nu mai inteleg nimic... |
Citat:
|
Sophia, tu știi ce înseamnă 'catolic'?
|
Citat:
|
Citat:
Apropo, dacă nu sunteți deloc înghitiți de romano-catolici, nu vad de ce insistați atâta să fiți în comuniune cu ei si al lor Papă. Vremea când erați fortați s-o faceți a trecut de mult! Dna Nutucutu : Nu mai FALSIFICAȚI citate !! Ar trebui sa-i cereti scuze lui Cătălin și nouă tuturor. Ce mai manevre, ca să nu zic lipsă de obraz si de maniere ! |
Citat:
Pe de alta parte Biserica Catolica il are in calendar pe sfantul Ioan Gura de Aur. Daca eu ma cert cu sora mea si nu mai vorbesc cu ea, iar ea merge la mormantul mamei, dar merg si eu, asta inseamna ca sora mea incearca sa-mi ia mama? Asa e si cu sfantul Ioan Gura de Aur. Pana la 1054 atat crestinii din estul Europei cat si cei din vest il cinsteau pe acest sfant. Dupa 1054 au continuat sa o faca, doar ca nu o mai fac impreuna, la aceiasi data si in aceleasi conditii. Si nu in ultimul rand: de unde ati scos-o ca romano-catolicii nu-i inghit pe greco catolici? Mi se pare ca faceti niste afirmatii ciudate, bazate pe ce? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:41:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.