Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Este pacat sa gasesti bani pe jos si sa ii iei? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15412)

Marcel_Ionut 19.08.2012 21:50:35

Este pacat sa gasesti bani pe jos si sa ii iei?

Cred ca multi ati patit asa, sa va spun cum a patit eu , mergeam sambata la varul meu si pe drum nu mai era nimeni merg ce merg si vad ceva in dreapta ma aplec erau 10 lei , apoi ma uit si in stanga pac erau 5 lei, ma uitam daca nu i-a pierdut careva insa nu erau oameni. Acum banii i-am luat o sa imi cumpar carti cu ei :)) dar ma gandesc daca este pacat , ar trebui in schimb sa ii fi dat la vreun sarac? Ce spune biserica despre asta?

Simply_me 19.08.2012 21:59:21

Citat:

În prealabil postat de Marcel_Ionut (Post 465994)
Cred ca multi ati patit asa, sa va spun cum a patit eu , mergeam sambata la varul meu si pe drum nu mai era nimeni merg ce merg si vad ceva in dreapta ma aplec erau 10 lei , apoi ma uit si in stanga pac erau 5 lei, ma uitam daca nu i-a pierdut careva insa nu erau oameni. Acum banii i-am luat o sa imi cumpar carti cu ei :)) dar ma gandesc daca este pacat , ar trebui in schimb sa ii fi dat la vreun sarac? Ce spune biserica despre asta?

Eu am patit-o la Sf Ioan Rusul-Grecia , am gasit 5 euro pe jos, m-am uitat sa vad daca se vede cineva dar nu era nimeni, prietena care era cu mine mi-a zis ca mi-a dat sfantul acei bani.

Nu stiu daca este pacat....

antiecumenism 19.08.2012 22:12:22

mie imi arde de glume acum si mi-am amintit de :

B D intra in actiune Ce facem cu portofelul:

http://www.youtube.com/watch?v=bOppT...ature=youtu.be

TunsDiana 19.08.2012 22:15:52

Citat:

.................................................. ........................................

Simply_me 19.08.2012 22:16:55

Citat:

În prealabil postat de antiecumenism (Post 466000)
mie imi arde de glume acum si mi-am amintit de :

B D intra in actiune Ce facem cu portofelul:

http://www.youtube.com/watch?v=bOppT...ature=youtu.be

:71:

muzicianul2012 tu esti?

glykys 19.08.2012 22:25:11

Eu nu iau de pe jos bani straini. Acum nici nu am gasit pe jos asa, o suma importanta, care sa ma tenteze. Gandeste-te ca banii aceia pe care ii culegi tu i-au putut apartine unei persoane care acum plange dupa ei.
Intr-un stat in care lumea ar fi corecta si in care orice furt ar fi reclamat, ai putea sa mergi la politie si sa spui ca ai gasit niste bani, in speranta ca pagubitul va fi facut o plangere.

Daca tot ii iei, macar spune bogdaproste. Stiti povestea lui Stan Patitul si a botului de mamaliga, asa-i? :9:

mihaiB 19.08.2012 22:27:08

Pana la 10 Euro nu se pedepseste. Daca gasesti mai multi bani si ii iei atunci infunzi puscaria.

TunsDiana 19.08.2012 22:35:53

.................................................. ..........

glykys 19.08.2012 22:41:01

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 466014)
Furtul este sport national la noi.

Daca au ajuns sa fure si cateva milioane de lei vechi de la o femeie oarba, de abia operata de cancer, bani care trebuiau sa fie folositi pentru tratament!

Ce spuneti insa de furatul la cantar practicat prin pietele noastre sau de indoitul laptelui, al vinului sau al uleiului cu apa? Si ne mai miram apoi ca e seceta si ca nu mai creste nimic pe camp sau ca vin inundatiile si sfarama totul in cale.

Simply_me 19.08.2012 22:47:34

Una este sa furi si alta sa gasesti o suma mica de bani pe jos, fireste ca daca as gasi o suma mare as merge la politie.

Citat:

Ce spuneti insa de furatul la cantar practicat prin pietele noastre sau de indoitul laptelui, al vinului sau al uleiului cu apa? Si ne mai miram apoi ca e seceta si ca nu mai creste nimic pe camp sau ca vin inundatiile si sfarama totul in cale.
In piete ca-n piete dar suntem pacaliti chiar si prin supermarketuri, de ex balsamul de rufe niciodata nu ai sa gasesti o sticla plina sau sticlele sa fie la acelasi nivel. Si exemple sunt multe.

Fiecare va da socoteala pt ceea ce face.

TunsDiana 19.08.2012 22:50:23

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 466017)
Daca au ajuns sa fure si cateva milioane de lei vechi de la o femeie oarba, de abia operata de cancer, bani care trebuiau sa fie folositi pentru tratament!

.................................................. ......................

TunsDiana 19.08.2012 22:56:03

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 466021)
Una este sa furi si alta sa gasesti o suma mica de bani pe jos, fireste ca daca as gasi o suma mare as merge la politie.

In piete ca-n piete dar suntem pacaliti chiar si prin supermarketuri, de ex balsamul de rufe niciodata nu ai sa gasesti o sticla plina sau sticlele sa fie la acelasi nivel. Si exemple sunt multe.

Fiecare va da socoteala pt ceea ce face.

.................................................. ..............................

Simply_me 19.08.2012 23:00:04

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 466028)
Nu incercati sa va amagiti. Si luatul de bani de pe jos e tot furt.

E totusi o diferenta, oricum pentru linistea mea o sa-mi intreb duhovnicul.

antiecumenism 19.08.2012 23:00:22

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 466002)
:71:

muzicianul2012 tu esti?

da eu sunt

glykys 19.08.2012 23:05:36

putin offtopic - o lectie de corectitudine

Un student in varsta de 20 de ani din Craiova le-a dat o lectie de onestitate si de omenie angajatilor unei banci, dupa ce a inapoiat mai multe pungi in care erau 30.000 de lei, uitate pe un bancomat.

Chiar daca aceasta mica avere i-ar fi asigurat tanarului un trai lejer multa vreme de acum incolo, studentul a ales sa nu pastreze banii, ci sa se duca la politie si sa anunte ce s-a intamplat si cum a gasit banii, informeaza Antena 3.

Cinci elevi au inapoiat o mica avere fara sa accepte nici recompensa

Se pare ca baiatul lucra, impreuna cu colegii lui, la un proiect, cand paznicul i-a anuntat ca s-a blocat poarta de la intrare. Baietii au coborat sa-l ajute pe om, iar ca sa faca asta au intrat in camera prin care se alimenteaza bancomatul.

Pungile in care se aflau 30.000 de lei, uitate chiar pe bancomat, i-au atras atentia tanarului. Dupa ce s-a uitat mai atent la ele, a vazut ca erau pline cu bancnote.

Banii au fost uitati acolo de un agent al bancii care venise sa alimenteze bancomatul. Pe numele lui, politistii au deschis deja un dosar penal. Cat despre eroul zilei, Cristian, acesta a fost recompensat pentru gestul facut. Cu zeci de... felicitari.
http://www.ziare.com/scoala/studenti...ncomat-1151946

TunsDiana 19.08.2012 23:07:47

Citat:

În prealabil postat de Simply_me (Post 466030)
E totusi o diferenta, oricum pentru linistea mea o sa-mi intreb duhovnicul.

.................................................. .....................

TunsDiana 19.08.2012 23:16:45

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 466032)
Un student in varsta de 20 de ani din Craiova le-a dat o lectie de onestitate si de omenie angajatilor unei banci, dupa ce a inapoiat mai multe pungi in care erau 30.000 de lei, uitate pe un bancomat.

Chiar daca aceasta mica avere i-ar fi asigurat tanarului un trai lejer multa vreme de acum incolo, studentul a ales sa nu pastreze banii, ci sa se duca la politie si sa anunte ce s-a intamplat si cum a gasit banii, informeaza Antena 3.

Cinci elevi au inapoiat o mica avere fara sa accepte nici recompensa

Se pare ca baiatul lucra, impreuna cu colegii lui, la un proiect, cand paznicul i-a anuntat ca s-a blocat poarta de la intrare. Baietii au coborat sa-l ajute pe om, iar ca sa faca asta au intrat in camera prin care se alimenteaza bancomatul.

Pungile in care se aflau 30.000 de lei, uitate chiar pe bancomat, i-au atras atentia tanarului. Dupa ce s-a uitat mai atent la ele, a vazut ca erau pline cu bancnote.

Banii au fost uitati acolo de un agent al bancii care venise sa alimenteze bancomatul. Pe numele lui, politistii au deschis deja un dosar penal. Cat despre eroul zilei, Cristian, acesta a fost recompensat pentru gestul facut. Cu zeci de... felicitari.
http://www.ziare.com/scoala/studenti...ncomat-1151946

.................................................. ................................

Christian 19.08.2012 23:17:06

cu banii gasiti se face milostenie

Banii gasiti se dau la saraci sau la biserica sau se face cu ei milostenie de orice fel.
Asta in cazul in care persoana care i-a pierdut nu poate fi gasita. simplu :)
Doamne ajuta!

AlinB 19.08.2012 23:34:12

Sa fim seriosi..sa zicem ca ar fi vorba chiar de 100euro, fara un element de identificare (intr-un portmoneu de ex.), nimic..

Cine crezi ca pierde timp sa mearga la politie sa reclame pierderea a 100Euro crezand ca ii va aduce cineva?

AlinB 19.08.2012 23:39:09

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 466037)
E bina ca mai exista astfel de oameni corecti. Poate de asta ne mai rabda Dumnezeu pe noi ceilati. Oricum, a fost neglijenta in serviciu, i se putea intampla oricui.

Nici nu ma asteptat ca bancherii, acesti camatari cu acte sa recompenseze pe baieti, sunt prea zgarciti si prea preocupati sa ia pielea de pe oameni.

Daca nu ii inapoia, era usor de gasit si atunci intra la furt calificat.
Cred ca a fost destul de inteligent sa-si dea seama de asta.

iustin10 19.08.2012 23:44:14

Citat:

În prealabil postat de Christian (Post 466038)
Banii gasiti se dau la saraci sau la biserica sau se face cu ei milostenie de orice fel.
Asta in cazul in care persoana care i-a pierdut nu poate fi gasita. simplu :)
Doamne ajuta!

De abia la a 10 a postare ,o solutie simpla la un fapt simplu.
Cum se poate sa inapoiezi o suma asa mica,cine se mai intereseaza la politie pentru ei?
Asa ca da,aceasta e bine ,sa ii iei,si sa ii dai la saraci sau la Biserica. Aceasta e bine.Iar desavarsit este sa dublezi suma ,sa mai pui si de la tine,cand dai. Si astfel Domnul ii va da inapoi celui ce i-a pierdut,pentru credinta ta :)

ioan cezar 20.08.2012 05:59:31

Un evreu singuratic gaseste pe strada o bancnota de 100 de dolari. Se uita in jurul lui... nimeni...
Da sa o ia, bucuros, insa isi aminteste ca e sambata...
Ce ghinion!, isi spune evreul in sinea lui. Tocmai azi sa gasesc bogatia asta... O sa ma rog lui Dumnezeu sa ma ajute cu o minune!...
Si deodata, pe o raza de 1 km, se facu marti...

MihaiG 20.08.2012 09:58:37

ÎNSUȘIREA BUNULUI GĂSIT (art. 216 C. pen.) - Fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritaților sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepsește cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeași pedeapsa se sancționeaza și însușirea pe nedrept a unui bun mobil ce aparține altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului.

sophia 20.08.2012 12:03:00

In cazul unui obiect, poti sa-l duci la un birou de obiecte pierdute/gasite.
Proprietarul poate dovedi ca este al lui si il recupereaza.
La bani este greu.
Daca se afla intr-un portofel, sau intr-o geanta, e una. Proprietarul poate dovedi.
Dar daca este o hartie cazuta pe strada? Cum poate dovedi cineva ca i-a pierdut?
Oricine se poate duce si spune: am pierdut bani, sunt ai mei. Si de fapt nu sunt.
Ah, poate daca vine cu martori. Dar cine se ocupa cu asa efort, pagubas si politie si martori eventual, pentru 10-15 lei?

Si banii aceia cazuti pe strada poate sa-i ia oricine, sau poate sa fie distrusi de ploaie, masini sau animale.

Si aici exista o lege care mai intai ca spune niste limite de suma si pe urma un termen dupa care daca nu s-a prezentat pagubasul, ce ai gasit ramane al tau.

Nu e chiar asa ca gata am furat. Prea usor aruncam cu termeni si judecati.
Furt inseamna sa iei ceva cu buna stiinta de la altul, cu forta.

http://dexonline.ro/definitie/fura

Da, si eu spun: dat banii la un om sarac. Dar uneori se poate sa fii tu insati in nevoie...

Simply_me 20.08.2012 12:55:08

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 466067)
La bani este greu.
Daca se afla intr-un portofel, sau intr-o geanta, e una. Proprietarul poate dovedi.
Dar daca este o hartie cazuta pe strada? Cum poate dovedi cineva ca i-a pierdut?
Oricine se poate duce si spune: am pierdut bani, sunt ai mei. Si de fapt nu sunt.
Ah, poate daca vine cu martori. Dar cine se ocupa cu asa efort, pagubas si politie si martori eventual, pentru 10-15 lei?

Si banii aceia cazuti pe strada poate sa-i ia oricine, sau poate sa fie distrusi de ploaie, masini sau animale.

Si aici exista o lege care mai intai ca spune niste limite de suma si pe urma un termen dupa care daca nu s-a prezentat pagubasul, ce ai gasit ramane al tau.

Nu e chiar asa ca gata am furat. Prea usor aruncam cu termeni si judecati.
Furt inseamna sa iei ceva cu buna stiinta de la altul, cu forta.

http://dexonline.ro/definitie/fura

Da, si eu spun: dat banii la un om sarac. Dar uneori se poate sa fii tu insati in nevoie...

Sunt de acord cu tot ce ai spus.

MihaiG 20.08.2012 13:03:27

Citat:

Îmi pare rău, dar nu există o astfel de lege. Singurul text de lege care reglementează chestiunea este cel citat de mine mai sus - a-ți însuși un bun găsit constituie infracțiune.

AlinB 20.08.2012 13:10:13

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 466075)
Îmi pare rău, dar nu există o astfel de lege. Singurul text de lege care reglementează chestiunea este cel citat de mine mai sus - a-ți însuși un bun găsit constituie infracțiune.

Nu tot ceea e ce e ilegal e neaparat si imoral.

Normal este ca cel care gaseste un bun sa fie incurajat sa-l restituie proprietarului de drept, iar daca acesta nu apare, bunul sa revina celui care l-a gasit sau macar o parte din el daca e vorba de o suma mai mare.

Daca legea ar specifica acest lucru, oamenii ar fi incurajati sa returneze aceste bunuri gasite dar prin lege asa cum este data, lucrul asta nu se intampla.

Ce se intampla daca cineva gaseste sa zicem un obiect din aur, care are si valoare istorica?
Sigur in majoritatea cazurilor va incerca sa-l distruga pentru a valorifca aurul - nu-l va returna pentru a obtine un castig cinstit si la o adica meritat.

S-a mai intamplat..

TunsDiana 20.08.2012 14:23:49

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 466044)
De abia la a 10 a postare ,o solutie simpla la un fapt simplu.
Cum se poate sa inapoiezi o suma asa mica,cine se mai intereseaza la politie pentru ei?
Asa ca da,aceasta e bine ,sa ii iei,si sa ii dai la saraci sau la Biserica. Aceasta e bine.Iar desavarsit este sa dublezi suma ,sa mai pui si de la tine,cand dai. Si astfel Domnul ii va da inapoi celui ce i-a pierdut,pentru credinta ta :)

.................................................. ..........

Simply_me 20.08.2012 14:39:44

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 466086)
Milostenie pe banii altora! Vi se pare normal? Poate persoana care a pierdut nu crede in Dumnezeu si atunci ce ati rezolvat?

Deja despicam firul in 14.....c-o fii c-o pati....prea multe intrebari

TunsDiana 20.08.2012 14:41:37

Citat:

La bani este greu.

a, si eu spun: dat banii la un om sarac. Dar uneori se poate sa fii tu insati in nevoie...

.................................................. .............................................

glykys 20.08.2012 14:51:10

Cand am fost eu pe vremuri la Satu-Mare, stiu ca mi-am uitat in camin, in sala de mese, paltonul in care aveam actele si banii. Am revenit peste cateva ore si l-am gasit fix acolo unde il lasasem, cu tot cu bani. Altcineva isi pierduse tot acolo o vesta si un casetofon. Nu le-a gasit unde le uitase, ci le receptie (vreun coleg sau personalul de la curatenie) le adusese acolo.
Ala oras cu oameni civilizati. Din pacate (sau din fericire), e la granita cu alta tara! Imi amintesc bine, deoarece foarte rar mi-am recuperat obiectele pierdute si uitate in Bucuresti.

TunsDiana 20.08.2012 14:53:08

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 466076)
Nu tot ceea e ce e ilegal e neaparat si imoral.

Normal este ca cel care gaseste un bun sa fie incurajat sa-l restituie proprietarului de drept, iar daca acesta nu apare, bunul sa revina celui care l-a gasit sau macar o parte din el daca e vorba de o suma mai mare.

Daca legea ar specifica acest lucru, oamenii ar fi incurajati sa returneze aceste bunuri gasite dar prin lege asa cum este data, lucrul asta nu se intampla.

Ce se intampla daca cineva gaseste sa zicem un obiect din aur, care are si valoare istorica?
Sigur in majoritatea cazurilor va incerca sa-l distruga pentru a valorifca aurul - nu-l va returna pentru a obtine un castig cinstit si la o adica meritat.

S-a mai intamplat..

.................................................. .................................................. .......

glykys 20.08.2012 15:02:13

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 466091)
Furtul e atat ilegal cat si imoral, mai ales imoral. Sa nu furi este o porunca de la Dumnezeu.

La partea de ortodoxie stam foarte bine, dar la ortopraxie, Dumnezeu cu mila! De aia ne merge, noua crestinilor, numele de fatarnici!

TunsDiana 20.08.2012 15:16:35

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 466093)
La partea de ortodoxie stam foarte bine, dar la ortopraxie, Dumnezeu cu mila! De aia ne merge, noua crestinilor, numele de fatarnici!

.................................................. ......................................

TunsDiana 20.08.2012 15:26:34

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 466090)
Cand am fost eu pe vremuri la Satu-Mare, stiu ca mi-am uitat in camin, in sala de mese, paltonul in care aveam actele si banii. Am revenit peste cateva ore si l-am gasit fix acolo unde il lasasem, cu tot cu bani. Altcineva isi pierduse tot acolo o vesta si un casetofon. Nu le-a gasit unde le uitase, ci le receptie (vreun coleg sau personalul de la curatenie) le adusese acolo.
Ala oras cu oameni civilizati. Din pacate (sau din fericire), e la granita cu alta tara! Imi amintesc bine, deoarece foarte rar mi-am recuperat obiectele pierdute si uitate in Bucuresti.

.................................................. .................................................. ...........

TunsDiana 20.08.2012 15:31:16

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 466075)

.................................................. .........................

glykys 20.08.2012 15:48:58

Citat:

În prealabil postat de TunsDiana (Post 466098)
Nu am fost niciodata in Bucuresti, in mare am auzit numai de rele despre capitala, atat de la oameni cat si din ce vad la TV, mi-am format o parere negativa, dar nu e bine sa avem prejudecati, poate daca l-as vizita mi-as schimba parerea. Nu vad de ce ar fi mai putin civilizati ca ardelenii, dar d-voastra trebuie sa stiti mai bine daca stati acolo si aveti experiente negative in privinta obiectelor pierdute.

In Bucuresti poti avea si experiente placute, printre altele, mie personal imi place orasul, dar este o mare diversitate de oameni, pe care nu o poti defini intr-un sens general.
Eu nu inteleg de ce oamenii se bucura asa mult la bunul altuia. Parca mancarea vecinului e mai buna decat cea de acasa, desi are aceleasi ingrediente si parca leul de pe jos e binecuvantare, desi au in portofel niste bancnote.

mihaila_alin 20.08.2012 16:10:48

se intimpla si la animale acelasi lucru,fiind un instinct primar.

TunsDiana 20.08.2012 16:12:17

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 466102)
In Bucuresti poti avea si experiente placute, printre altele, mie personal imi place orasul, dar este o mare diversitate de oameni, pe care nu o poti defini intr-un sens general.
Eu nu inteleg de ce oamenii se bucura asa mult la bunul altuia. Parca mancarea vecinului e mai buna decat cea de acasa, desi are aceleasi ingrediente si parca leul de pe jos e binecuvantare, desi au in portofel niste bancnote.

Hahahaha, pai la noi functioneaza bine si in sens invers, si anume capra vecinului, suntem interesati de tot ce au ceilalti ca ii invidiem daca au mai mult, iar daca noua ne merge prost am vrea tuturor sa le mearga asa si ne bucuram de raul altuia Suntem interesati de ce fac altii ca sa ii barfim etc. Cred ca e tipic romanesc, sau poate si altii au comportamentul acesta, provine de la tara unde toata lumea stia despre toata lumea tot dar diferenta este ca acolo era mai multa iubire si ajutor reciproc.

Florin-Ionut 20.08.2012 16:32:14

Citat:

Ce spune biserica despre asta?

Era odată un părinte care mergea la drum cu ucenicul lui. Și văzînd ucenicul un ban pe jos îl întreabă pe părinte: "Să-l iau sau să-l las acolo?" Și părintele îi răspunde: "Dacă l-ai pus tu jos, atunci ia-l."

Mi s-a întîmplat să găsesc în Mall un telefon scump uitat pe o bancă. Am mai gpsit și altădată un telefon ieftin, dar ăsta era ceva de genul 1500 - 2000 de lei la liber. Am cugetat în sinea mea așa: dacă-l las acolo și-l găsește altcineva, un copil de exemplu, omul care l-a pierdut nu-l va primi înapoi. Așa că m-am așezat și am început să sun la cele mai folosite nume din log, dar în scurt timp a apărut proprietarul care l-a recuperat fericit.

Am mai văzut prin ziare cazuri de sume mari de bani găsite de binevoitori și returnate proprietarului. Evident că nu e bine să lăsăm valori pierdute în stradă dacă le găsim, ci să le luăm încercînd a le returna cui le-a pierdut. Uneori este mai complicat, dar se poate chiar și cu ajutorul poliției sau punînd anunțuri...

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:46:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.