Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce masuri putem lua pentru a supravietui acestor vremuri aspre? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15455)

heaven 28.08.2012 21:50:37

Ce masuri putem lua pentru a supravietui acestor vremuri aspre?

Salutare,dragii mei!Revin in atentia voastra cu o dilema care pe mine ma framanta destul de mult in ultimele zile si cred ca, cu cat se gasesc mai rapid niste solutii viabile, cu atat vom reusi sa facem fata perioadei ce va urma.
Traim niste vremuri grele,din ce in ce mai aspre,iar seceta,instabilitatea politica precum si refuzarea de catre ministrul de agricultura in luna iulie de a decreta stare de urgenta si continuarea exportarii rezervelor de alimente ale tarii in afara,ne aduc intr-o situatie destul de ingrijoratoare.
Si eu am fost avertizata nu mai departe de inceputul acestei veri despre ceea ce va urma,dar stiti cum e...o parte din tine crede,o alta parca n-ar vrea sau isi spune "ei,lasa,ca n-o fi Aghiuta asa de negru!" .Poate da Domnul si nu o fi chiar atat de rau,insa tot va fi un hop pe care sa il trecem si atunci,intrebarea se pune...ce facem,ce solutii putem gasi?
Eu am fost sfatuita sa imi fac rezerve de alimente,pentru ca preturile vor sari foarte mult.Am facut asa,cateva,insa nu m-am omorat cu firea ce-i drept,am spus ca am timp si in septembrie,insa azi...am avut un soc cand am intrat in piata: era forfota mare si cu mult mai multa marfa decat de obicei,insa preturile...dublate,triplate,iar in alte cazuri am vazut diferenta si de 4 lei,fata de cat se cerea inainte.Si ..retineti,e una dintre cele mai ieftine piete din Brasov!Iar sub motiv ca e seceta,in septembrie se anunta o noua etapa de scumpiri!Adica,imi spun in sinea mea ca...ok,faci rezerve,o zacusca,un ghiveci,dar oare mai apuci cu scorurile astea care cresc ametitor?
Evident ca in piete,marea majoritate sunt intermediari,nicidecum producatorii.
Ma intreb cum putem proceda sa ne procuram niste alimente la niste preturi mai omenesti?Unde ii putem gasi pe producatori?De exemplu,eu locuiesc in Brasov de putin timp si chiar nu stiu de unde sa ii iau...poate vreun user de pe forum din Bv ar putea sti.
Si mi-as dori sa "ascult" si alte sugestii ale voastre referitoare la solutiile pe care le-am putea adopta in aceste vremuri,pentru ca evident,nu doar preturile la mancare vor sari,ci si la utilitati si multe altele si consider ca atunci cand te pregatesti dinainte pentru o incercare,vei trece mult mai usor prin ea,decat daca te ia pe nepusa masa.
Va multumesc si o seara frumoasa sa aveti!

heaven 28.08.2012 21:57:58

PS: As dori sa postez si un articol destul de complet scris pe aceasta tema....http://www.razbointrucuvant.ro/recom...tara-irigatii/

AlinB 28.08.2012 22:09:08

Gandeste-te ce vrei sa cumperi.

In general produsele agricole expira intr-un an de zile - ce trece peste sunt mai cu semnul intrebarii.

Cele de anul asta clar vor intra la pretul de anul asta, valabil probabil tot restul anului + ceva inflatie.

Ai banii necesari sa cumperi cele necesare pentru un an in avans?

glykys 28.08.2012 22:21:44

Draga Heaven, eu nu am fost azi in piata, si mie mi se pare ca preturile cresc de la o saptamana la alta, dar, totusi, nu e bine sa fim alarmisti. Tu esti o persoana echilibrata si nu socotesc ca ai crede in teoria conspiratiei.
E seceta, pentru ca suntem oameni rai. Uite, a propos de piete, eram cu taica-meu la inceputul lunii prin Obor (o piata vestita si ieftina pentru bucuresteni). Tin minte ca a fost prima zi in care a plouat putin in capitala, dupa muuulte zile de arsita. Cum nu am fost atenta putin, tatal meu a fost fraierit un "intermediar" de fructe caruia ii daduse o bancnota de 50 lei si astepta rest. Intermediarul sustinea insa sus si tare ca a primit o hartie de 5 lei si ca marfa face mai mult. Ii luase repede bancnota de 50 din mana si i-o schimbase cu una de 5 lei! A trebuit sa il amenint cu politia ca sa ii dea banii inapoi, ca nu recunostea!!! Nu mi se mai intamplase niciodata treaba asta si tin minte ca apoi am cumparat niste dovlecei de la o batrana, de la care ma cam codeam sa cumpar, pana cand mi-a dat mai multi la acelasi pret, spunandu-mi: "Ia, mama, sa ne gaseasca ploaia curati!" Si stiu ca imediat a inceput sa ii toarne cu galeata! Cunosc destul de bine pietele si a motive foarte evidente sa dau credit teoriei cum ca arsita, inundatiile si calamitatile naturale sunt rasplata pacatelor noastre. Putinul care iese de pe campuri se vinde la suprapret, se foloseste pentru a insela cumparatorii de buna credinta (a se vedea cazul de mai sus), se trage la cantar, se indoaie laptele si vinul cu apa si apoi ne mai miram de ce ne pedepseste Domnul! Toate aceste "gainarii" atarna greu. Am si eu certitudinea ca vor veni vremuri si mai rele, pentru ca omul, in loc sa se intoarca cu fata spre Dumnezeu, nu stiu ce sa faca ca sa mai bage un leu din munca altuia in buzunar.

Parerea mea, ca om care mai umblu prin piete:
1. Toate abuzurile trebuie reclamate. Orice furt la cantar, orice inselaciune, orice marfa stricata... adminsitratia pietii, politia sau OPC.
2. Negociatul.
3. Cercetarea atenta a raportului calitate-pret, identificarea punctelor de vanzare cu marfa mai ieftina etc etc.
4. Incurajarea consumului "de la tarani", nu de la intermediari.
5. Imprietenirea cu tarabagiii. Odata ce te stiu, iti pot da marfa mai ieftina.

Din punct de vedere duhovnicesc, trebuie nadejde si rugaciune: "Scoate-mi, Doamne, in cale, niste rosii mai ieftine... " oricat de caraghios ar parea, e si asta o rugaciune, mai ales cand iti sufla vantul prin buzunare. Si functioneaza, va spun eu.

heaven 29.08.2012 08:03:06

Draga Alin si Glykys va multumesc pentru raspunsurile voastre!
@Alin Referitor la produsele alimentare ce expira,eu ma gandeam in primul rand la cele ce se pot congela-legume,unt,branza (carne nu mananc,deci imi sunt suficient cele mentionate),depozita in beci sau camara si probabil ceva faina,malai,fasole boabe,nuca si poate ceva miere.
Insa,pentru a fi rentabil,ideal ar fi sa gasesc niste producatori ce isi ofera marfa la niste preturi mai omenesti.Deja in piata,preturile au galopat ceva de speriat.Probabil,in alte zone s-a facut mai treptat trecerea,insa la piata asta unde merg eu in Bv,practic peste noapte s-au dublat,triplat.Iar daca si in septembrie vor salta,asa cum s-a anuntat dealtfel,o sa fie un vis...
Desigur ca nu am banuti sa fac provizii pentru inca 1 an de acum incolo,insa imi doresc sa am provizii ca macar sa reusesc sa ies din iarna asta ce va urma,cand si preturile la facturi vor urca destul de mult.
@Glykys Sunt o persoana echilibrata,insa aici nu este vorba de panica,ci de precautie.
Nu este o teorie a conspiratiei,desi eu iti spun sigur ca lucrurile acestea se stiu de ceva timp si eu la randul meu cunosc persoane care inca de acum ceva luni au inceput sa isi faca provizii.Nu se bate toba,fiecare dintre cei care stiu se pregateste in tacere,cum poate.
Iar pe de alta parte,este o consecinta oarecum logica a evenimentelor ce se leaga de instabilitatea politica si seceta teribila din acest an.
Acum,ce sa spun,putem ignora aceste avertismente sau putem,bineinteles,fara a ne pierde cumpatul,sa ne pregatim si in ideea de a dezbate cum am putea sa ne luam masuri eficace si cu costuri cat mai mici,am deschis acest subiect.
Referitor la negociat,sa stii ca in general fac asta,insa doar cei de la branza sunt mai flexibili,cei care vand legume sau fructe nu vor sa lase neam din pret,nici sa nu auda si nici macar 50 de bani.Asta am observat-o in vara asta,pentru ca pana acum se putea fara probleme cu multi dintre ei.
Sa stii ca o sa incerc si sugestia ta de a ma ruga lui Dumnezeu sa imi scoata in cale niste produse mai ieftine,insa si niste informatii mi-ar fi de folos...:)
Va multumesc si astept in continuare sugestiile voastre!

N.Priceputu 29.08.2012 09:08:46

Heaven, multă lume gândește ca tine și încearcă să-și facă provizii. Oamenii se panichează, vor să cumpere mai mult, cererea crește și, prin urmare, și prețurile. S-ar putea ca produsele astea să se mai ieftinească peste câteva luni. Nu putem ști. Însă la creșterea prețurilor reacția ar trebui să fie scăderea consumului.

În ceea ce privește producătorii, sunt tot mai greu de găsit. În Câmpulung, unde stau acum, este un târg destinat lor, unde se vinde și angro, iar prețurile sunt mai mici. Poate există ceva asemănător și prin Brașov, deși am și eu o soră care stă acolo și nu știe de așa ceva. E posibil, însă, să existe prin localitățile apropiate.

Glykys: Piața Obor nu mai este de mult o piață bună. În urmă cu 2-3 ani am pățit același lucru ca tatăl tău (păcăleala cu banii); însă eu m-am prins abia acasă. Era multă hoție acolo, iar producătorii au fost eliminați.

Eugen7 29.08.2012 10:56:15

"Ce masuri putem lua pentru a supravietui acestor vremuri aspre?"

Parintii din Sfantul Munte Athos (Pr. Chiril - Sf. Man. Vatopedu) spun: "daca in vremurile trecute Dumnezeu ajuta "cu o mana" pe cei ce doreau sa faca voia LUI, acum (intrucat atacurile demonilor sunt si mai perfide decat in trecut, intrucat se foloseste si de "puterea" vremurilor noastre, inclusiv descoperiirile stiintifice pe care vrea sa le foloseasca impotriva omului) Dumnezeu ajuta cu doua maini".

Fratilor oare am uitat Psaltirea:
"Dumnezeu da semn celor ce se tem de EL sa fuga de la fata arcului"
"Tanar am fost si am imbatranit si nu am vauzt pe cel drept cersind paine..."
"Caci nu va lasa Dumnezeu toiagul pacatosilor peste viata dreptilor, ca nu cumva sa fie fortate sa lucreze mainile dreptilor faradelege"
"vremea este sa lucreze DOMNUL (Iisus Hristos) caci oamenii au stricat legea Ta" (Doamne).

Asadar sa luam aminte.

Ce putem noi face: Pai ce au facut si Parintii nostri (mai ales Sfintii Parinti si Sfintii), au trait dupa voia lui Dumnezeu, centrul vietii (atat duhovnicesti cat si biologice) fiind Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica, Sfintele Taine.
Sa cautam sa ne pocaim sincer, sa ne smerim onest... sa facem TOATA voia lui Hristos Iisus (nu doar cat vrem noi), asa cum ne indeamna (si ne ajuta) si Maica Domnului si toti Sfintii.

Fratilor credeti voi ca noi il aparam pe Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica si pe Maica Domnului? Nu cumva este mai intelept sa ne smerim, sa ne pocaim (mai ales de slava desarta, mandrie) si sa "vedem" (duhovniceste in principal) ca Hristos Iisus si Sfanta Sa Biserica (Sfintele Taine), Maica Domnului, Sfintii lui Hristos... ne apra pe noi de: patimi, pacate, demoni...

Doamne ajuta! Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

P.S. Din nefericire multi crediciosi ortodcsi se tem de Sfantul Ilie Tesviteanul, ca de' a fost rau si dorea pedepsirea oamenilor (moartea lor) si de aceea a oprit cerul sa ploua. Doamne fereste o asemnea cugetare! Sfantul Ilie Tesviteanul a iubit pe Dumnezeu si pe semenii sai mai mult decat pe sine insusi! Sfantul Ilie Tesviteanul stia ce patesc pacatosii: foc si pucioasa celor ce treiesc asemenea Sodomei si Gomorei si de aceea din iubire pentru popor
Sfantul Ilie Tesviteanul a oprit cerul ca sa mai dea ploaie ca oamenii, in lipsuri fiind sa se pocaiasca asemnea ninivitenilor si Dumenzeu sa ii ierte si sa ii tamaduiasca!

Asdar sa multumim lui Dumnezeu ca ne smereste prin foamete, seceta, lipsuri materiale... ca doar doar ne vom smeri si ne vom pocai si vom dori sa facen noi in viata noastra voia lui Dumnezeu (asemenea ninivitenilor ce s-au pocait)... si nu sa il constrangem pe Dumnezeu sa faca El voia noastra pacatoasa, sa tolereze: minciuni, hotii, adultere, desfranari, avorturi...
Daca nu ne pocaim cosiderati ca vom putea opri mania lui Dumnezeu? Oare in sodoma si gomora nu erau tot oameni "dupa chipul si asemnararea lui Dumnezeu"!?

Eugen7 29.08.2012 11:27:06

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 467377)
Parerea mea, ca om care mai umblu prin piete:
1. Toate abuzurile trebuie reclamate. Orice furt la cantar, orice inselaciune, orice marfa stricata... adminsitratia pietii, politia sau OPC.

Pertienta atitudinea. Subscriu. Cu precizara ca inainte sa i se oferea posibilitatea de pocainta iselatorului... si daca nu vrea, sa fie spus Bisericii, si daca nici de Biserica nu vrea sa asculte, atuci sa fie dat pe mana autoritatilor, care il vor ajuta sa fie corect.
Intodeaua sunt doua cai de pocaita:
a) cea usoara: prin acceptarea greselii si indreptarea ei daca este posibil (precum a facut cand s-a pocait Zaheul vamesul si hraparatul), prin semerenie onesta prin cererea iertarii si milei lui Dumenzeu.
b) cea grea: ne ajuta Dumnezeu cu toiagul sau sa ne smerim si sa ne pocaim... caci "Dumnezeu ne iubeste si El nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu" si Dumnezeu spune: "Mila voiesc iar nu jertfa".

Citat:

2. Negociatul.

Negociatul nu trebuie confudat cu targuaiala si inselaciunea. Pe de alta parte nu toti oamenii au timp "de targuiala" mai ales pentru nimicuri.
Personal detest stilul negocierii aparente (sub care se ascunde inselaciuna) practicata de multi. Preturile nu sunt afisate si sunt "facute" pe loc de vanzator in functie de client. "Lasa ca ne intelegem noi" spun multi inselatori si cei ce pica in capcana aceasta sunt jupuiti. "Vorba trece scrisul ramane".
Prefer stiul de comert scandinavic unde exista transparenta si onestitate. Preturile sunt afisate. Daca vrei cumperi daca nu nu. Daca esti inselat atutoritatile iau atitudine corespunzatoare.

Citat:

3. Cercetarea atenta a raportului calitate-pret, identificarea punctelor de vanzare cu marfa mai ieftina etc etc.

Mai ieftin nu inseama intodeauna si mai eficient.

Citat:

4. Incurajarea consumului "de la tarani", nu de la intermediari.

Consider ca taranii trebuie ajutati sa lucreze eficient. Sunt speriati de comunism, nu vor sa se asocieze (caci sunt jupuiti mai rau in unele cazuri mai rau decat de comunisti) si de aceea nu pot produce eficient caci nu au puterea de munca si tehnologia adecvata. Cat timp inca gandesc egoist, fiecare cu "bucatica lui" (cuprinsi fiind in multe cazuri si de invidie "sa moara si capra vecinului") nu o sa aiba productie eficienta.
"Unde-s doi puterea creste!"

Citat:

5. Imprietenirea cu tarabagiii. Odata ce te stiu, iti pot da marfa mai ieftina.

iarta-ma te rog dar asta suna un pic a egoism.
tarabagii... de multe ori sunt intermediari. Fiecare om are rolul sau si rostul sau. Cinstea cuvenita trebuie acordata fiecaruia.
In comunism valorile sociale, intelectuale au fost rasturnate. Vanzatorii si maturatorii "umileau": medici, profesori, ingineri etc. ... care erau infometati si exterminati in inchisori, "canal".
"Bateti pastorul si oile se vor imprastia". Distrugeti conducatorii poporului (Preotii, medicii, inginerii, profesorii...) si "turma" va putea fi pradata dupa bunul plac.

Am fost martor zilele acestea la situatii incredibile (desi nu eram in Romania protagonisti erau roamanii). Soferi cu pretenii de ghid turistic "dadeau lectii" de teologie (si nu numai) chiar si preotilor! Le vorbeau cu impertienta intelectualilor (inclusiv preotilor) si ii tratau ca pe niste "saci de cartofi". Cum am procedat: evident ca am "concediat soferul cu pretenii de ghid turistic la locuri sfinte" (nu dau nume caci nu infieram omul ci pacatul... ii veti recunoste usor). ("Concedierea" a fost pe duara pelerinajului, transportul fiind platit -"tapa" deja luata- a trebuit sa ne intoarcem in tara tot cu "soferu' " impertinent si obraznic...)
Lectia a fost invatata... mai ales ca sunt si alte agentii ce au pentru pelerinaje la locuri sfintie si preturi mai bune si servicii mai de calitate, ghizi ce sunt absolventi de teologie (nu dau nume, ii recunoasteti usor...)

Citat:

Din punct de vedere duhovnicesc, trebuie nadejde si rugaciune: "Scoate-mi, Doamne, in cale, niste rosii mai ieftine... " oricat de caraghios ar parea, e si asta o rugaciune, mai ales cand iti sufla vantul prin buzunare. Si functioneaza, va spun eu.

Asertiunea este pertinenta... insa consider ca trebuie sa ridicam nivelul duhovnicesc al tintei rugaciunii catre popor (si nu doar la nivel individual, sau famililal...), sa ne rugam mai ales sa ne pocaim, sa ne smerim, sa ne daruiasca Dumnezeu conducatori capabili sa codunca poporul sa lucreze adecvat (pamantul, industire...) altfel stam si ne lamentam ca nu avem nici cele de baza necesare traiului... nu avem pentru ca nu muncim eficient, nu muncim eficient pentru ca: nu stim, suntem micinosi, hrapareti, hoti, cautam munca necistita, inselarea aproapelui...

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos.

N.Priceputu 29.08.2012 11:47:30

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 467483)
Cu precizara ca inainte sa i se oferea posibilitatea de pocainta iselatorului... si daca nu vrea, sa fie spus Bisericii, si daca nici de Biserica nu vrea sa asculte, atuci sa fie dat pe mana autoritatilor, care il vor ajuta sa fie corect.

Am o nelămurire: ca să-l spunem întâi Bisericii cum facem? Îl întrebăm care e duhovnicul lui, ca să ne ducem la el să-i spunem? Sau care e parohia de care aparține? Ne adresăm în scris episcopiei?

Eugen7 29.08.2012 11:56:02

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 467486)
Am o nelămurire: ca să-l spunem întâi Bisericii cum facem? Îl întrebăm care e duhovnicul lui, ca să ne ducem la el să-i spunem? Sau care e parohia de care aparține? Ne adresăm în scris episcopiei?

Trec peste ironia subtila...
Consider pertient ca in situatia in care observam un inselator in comert, sa il atentionam si daca nu se pocaieste atunci sa discutam cu duhovnicul nostru si sa cerem binecuvantare sa il reclamam la autoritatilor competente pe inselator, pentru ca nu cumva si alti frati de-ai nostri sa fie inselati.
Ma veti intreba: de ce sa cer binecuvantare de la duhovnic? Simplu pentru ca sunt situatii in care merita efortul nostru (cand cei inselati se asociaza si este adecvat sa cheme in judecata spre exemplu pe un inselator activitatea acestuia fiind paralizata)... si sunt situatii in care inselatorul pica singur in groapa pe care o sapa. Dumnezeu ne calauzeste in toate... trebuie in toate sa cautam voia LUI caci "cel ce a zidit ochiul vede si cel ce a zidit urechea aude".

AlinB 29.08.2012 14:35:22

De citit:

Canibalismul provocat de sovietici în Basarabia

http://www.historia.ro/exclusiv_web/...tici-basarabia

Foametea din Transnistria (1932-1933) si din Basarabia (1946-1947)

http://politicom.moldova.org/news/fo...08704-rom.html

Laura19 29.08.2012 14:51:29

Heaven, la ce piata te duci? Cand stateam in Brasov, venea mereu in cartier la mine un batranel si vindea lapte de la vaca lui. Mai aducea si branza etc. De venit vin in Brasov, dar trebuie sa ii descoperi.
Oricum. zi-mi la ce piata mergi si am sa iti zic ce stiu.

heaven 30.08.2012 08:12:54

Va multumesc din suflet tuturor pentru raspunsuri!
Laura,de obicei la piata Dacia merg sa imi fac cumparaturile.
In alta ordine de idei,ma gandeam si la utilitati...oare ce variante de a mai face economie exista?
Cineva m-a sfatuit sa cumpar,spre exemplu,becuri economice pentru ca voi plati destul de putin factura de electrica.Voi aveti,folositi?Merita sa cumperi asa ceva?
Multumesc mult,o zi minunata va doresc!

antoniap 30.08.2012 09:01:40

Nu e rau sa avem in casa si felinare economice. Invarti de o manivela si iti lumineaza toata noaptea, daca vrei. Sa avem grau si seminte in general.

In rest, asa cum spunea si parintele Cleopa, sa incercam sa ne multumim cu putin, caci s-ar putea sa ajungem iar la lampas si la festila. Dar sa nu intram in panica, ci sa valorificam duhovniceste saracia ca si cum am fi vrut sa ne calugarim si am fi renuntat noi insine la averi. Putem fi bogati in cele sufletesti daca valorificam duhovniceste incercarile oranduite de Dumnezeu. Doamne ajuta.

N.Priceputu 30.08.2012 09:41:32

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 467640)
Cineva m-a sfatuit sa cumpar,spre exemplu,becuri economice pentru ca voi plati destul de putin factura de electrica.Voi aveti,folositi?Merita sa cumperi asa ceva?

Se face o oarecare economie cu becurile economice, dacă iei unele cu o durată de viață mai lungă, chiar dacă puțin mai scumpe. Cât am locuit într-o garsonieră, folosind 5 becuri, am redus factura de la 50 de lei la mai puțin de 40 de lei pe lună. Totuși, frigiderul este cel mai mare consumator, după care, la mine, calculatorul, pt. că stă deschis de dimineața până noaptea.

ovidiu b. 30.08.2012 09:53:30

Citat:

In alta ordine de idei,ma gandeam si la utilitati...oare ce variante de a mai face economie exista?

Cu siguranță că merită. Chiar și calitatea luminii e una superioară. Așa informativ pentru tine, factura de curent îmi vine undeva intre 50-60, în condițiile în care și gătim pe electric. Pentru a reduce consumurile de asemenea recomandabil este când îți cumperi un aparat electrocasnic, în primul rând să urmărești să fie un consumator de vârf în ceea ce privește consumul de energie (A+). Frigiderul și mașina de spălat sunt doi consumatori care ar putea reduce consumul de energie. Consumul îl reducem de asemenea prin stingerea becurilor în camerele unde nu avem treabă sau oprirea aparatelor care nu ne folosesc în momentul respectiv. Spre exemplu observ în foarte multe cazuri sunt cosumatori activi deși nu servesc cuiva (spre exemplu becuri aprinse într-o anumită cameră care nu servește în acel moment sau un televizor care merge permanent, deși nimeni nu privește la TV).

ovidiu b. 30.08.2012 10:05:29

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 467651)
Totuși, frigiderul este cel mai mare consumator, după care, la mine, calculatorul, pt. că stă deschis de dimineața până noaptea.

Un frigidfer No Frost și un laptop ar fi soluția. :1: Calculatorul nu-l mai vad de mult timp eficient, de 5 ani am renunțat la el, e un dulap în casă, pe când un laptop ocupă puțin spațiu, e mobil și ușor de manevrat. Știu că e mai scump un laptop, dar merită. Tragând linie după ce analizezei avantajele și dezavantajele, e mult mai eficient. Singurul dezavantaj este că un laptop nu poate fi îmbunătățit ca un calculator, iar când vrei să faci o îmbunătățire trebuie să cam schimbi laptopul. La un calculator îți iei un procesor mai bun și niște rami sau poate numai niște rami și deja altfel procesează, dacă placa suportă bineînțeles.

philalex 30.08.2012 11:08:38

Pai, nu cred ca a mai ramas decat sa ne rugam sa fie bine...

ovidiu b. 30.08.2012 11:14:45

Referitor la subiectul acestui topic, consider că în primul rând noi ar trebui să alegem simplitatea care nu este alteceva decât primul vlăstar al smereniei. Și când amintesc de simplitate mă refer la simpliate în cuvinte, în fapte, în gânduri, simplitate în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, simplitate în îmbrăcăminte, simplitate în alimentația de zi cu zi etc... Simplitate să existe în orice și prin acestea, noi nu facem decât să-l imităm pe Domnul nostru Iisus Hristos. Simplitatea îl odihnește pe om, dar și pe cei din jur. Prin simplitate ne eliberăm de griji, iar când în om există simplitate, există și dragoste, jertfă, bunătate, mărinimie sufletească. Prin simplitate ne jertfim sub orice formă, ajungem să renunțăm la multe lucruri și obiceiuri care de fapt nu erau folositoare. Prin simplitate am dobândi curăție sufletească și o încredere neiscoditoare în Dumnezeu. Prin simpliatate toată nădejdea noastră ar fi îndreptată către Dumnezeu așa cum Adam înainte de cădere era unit cu Dumnezeu în toate. Simplitatea a fost starea lui Adam înainte de cădere, când le vedea pe toate curate. În Rai animalele îl recunoșteau pe Adam ca stăpân al lor. După călcarea poruncii însă, au ieșit și ele din Rai, fără să fie de vină, și nu l-au mai recunoscut pe Adam ca stăpân al lor, ci se repezeau să-l sfâșie. Era ca și cum i-ar spune: „Ești rău. Nu ești stăpânul nostru”. Animalele ne-au întrecut în neagoniseală și în răbdare și în ascultare, să nu mai vorbim de jertfă...ele mereu se jertfesc pentru noi. Dacă vom cerceta cu de-amănuntul noblețea sufletească pentru întreaga zidire a lui Dumnezeu, atunci vom găsi ascunsă în ea măreția lui Dumnezeu.

În concluzie prin simplitate vom putea trece mult mai ușor peste problemele vremurilor noastre, spre exemplu creșterea prețurilor, căci prin simplitate suntem pregătiți mereu să renunțăm și să ne jertfim, mereu vom avea dragostea aprinsă față de Dumnezeu, față de aproapele și fața de întreaga zidire, mereu vom avea bunătate și noblețe sufletească, toate făcute cu dicernământ, slăvindu-L pe Dumnezeu pentru toate câte ni le-a dat și ni le dă.

N.Priceputu 30.08.2012 11:42:37

@ovidiu.b: Calculatorul nu-l prea pot înlocui cu un laptop, deși aș vrea, însă mă ocup de tehnoredactare, și pt. asta e nevoie de un monitor mare.

În ce privește simplitatea, e întrutotul adevărat ceea ce ai scris. De altfel, simplitatea se poate traduce și ca post, smerenie.
E bine să nu ne speriem de greutățile care vin, dar e bine și să le luăm în considerare și să le răspundem cum se cuvine. Buna chivernisire e, și ea, o virtute creștină. Omul care nu risipește poate fi bogat în sărăcia lui. Admir persoanele care, cu niște venituri modeste, reușesc să-și țină casa în bună rânduială și chiar să mai dea și celor în nevoi.

P.S. Tot la reducerea consumurilor intră și deconectarea totală (eventual scoatere din priză), cel puțin pe timpul nopții, a electronicelor cu led de stand-by (monitor, TV, calculator etc.).

Eugen7 30.08.2012 11:47:22

Citat:

Folosesc. Merita.
Recomand achizitionarea becurilor economice cu lumina calda (galbena) intucat au un indice de redare al culorilor foarte bun.

Eugen7 30.08.2012 11:51:09

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 467662)
@ovidiu.b: Calculatorul nu-l prea pot înlocui cu un laptop, deși aș vrea, însă mă ocup de tehnoredactare, și pt. asta e nevoie de un monitor mare.

Se pot atasa laptop-urilor monitoare (precum si tastaturi, mouse etc)... astfel nu este un impediment necesitatea monitorului mare.

Laptop-ul are avantajele lui. In primul rand mobilitatea.

Doamne ajuta.

ovidiu b. 30.08.2012 12:17:46

Citat:

Sunt laptopuri cu ecran de 19 inch, apărut acum chiar cu 21 inch. Și eu butonez zilnic pe laptop...eu cred că ține de obișnuință. :1:

Citat:

P.S. Tot la reducerea consumurilor intră și deconectarea totală (eventual scoatere din priză), cel puțin pe timpul nopții, a electronicelor cu led de stand-by (monitor, TV, calculator etc.).

Nu știu dacă astea reduc simțitor costurile...însă eu le scot de multe ori când e foarte cald pentru a stinge orice sursă de căldură ...de ex receiver-ul Digi care se încălzește foarte tare.

ovidiu b. 30.08.2012 12:19:42

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 467664)
Se pot atasa laptop-urilor monitoare (precum si tastaturi, mouse etc)... astfel nu este un impediment necesitatea monitorului mare.

Laptop-ul are avantajele lui. In primul rand mobilitatea.

Doamne ajuta.

Și unde e mai ai mobilitate când mai adaugi ecran, tastatură? :4:

N.Priceputu 30.08.2012 12:30:11

Ba nu, are dreptate Eugen. E și fix, e și mobil, după cum ai nevoie.
Știu că sunt și laptopuri cu ecran mare. Dar costă. Mult.

ovidiu b. 30.08.2012 12:37:25

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 467669)
Ba nu, are dreptate Eugen. E și fix, e și mobil, după cum ai nevoie.

Înțeleg ideea lui Eugen...dar eu am făcut referire la nevoia ta. :1:

Plus că nu mai văd utilitatea laptopului când îi pui tastaură și ecran...laptopul e atunci pe post de unitate și nimic mai mult...și din nou ajungem să avem dulapuri prin casă.

Eugen7 30.08.2012 12:44:23

Citat:

E și fix, e și mobil, după cum ai nevoie.

Se pot folosi "Docking Station"-uri si astfel se lucreza intocmai ca la un calculator desktop.
http://en.wikipedia.org/wiki/Docking_station
Exista atat doking station-uri universale cat si dedicate pentru anumite modele de laptop, ultrabook...
http://www.emag.ro/docking-station-l.../pd/EDSKMBBBM/

Apropo de ultrabook-uri, avantajele mobilitatii laptop-urilor ultrabook sunt evidente:
http://www.emag.ro/search/laptopuri/...8275/ultrabook

Citat:

Știu că sunt și laptopuri cu ecran mare. Dar costă. Mult.

Nu ma refer la eranul laptopului ci la faptul ca se poate atasa un monitor (de Desktop PC) la laptop.
http://www.intel.com/content/www/us/...-a-laptop.html

Doamne ajuta.

Eugen7 30.08.2012 12:48:11

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 467667)
Și unde e mai ai mobilitate când mai adaugi ecran, tastatură? :4:

Daca foloseti mai multe docking station-uri (unul acasa si altul la birou spre exempu, sau daca ai mai multe puncte de lucru birouri...daca esti un business man) atunci avantajul laptopului este evident.

Desktop-urile au avantajelor lor cand vine vorba in special de putere de calclul, grafica...
Spre exemplu un laptop nu va putea inlocui usor o statie grafica... si daca o face gabaritul laptopului creste considerabil.

Doamne ajuta.

Eugen7 30.08.2012 12:50:34

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 467666)
Sunt laptopuri cu ecran de 19 inch, apărut acum chiar cu 21 inch.

Personal, prefer un laptop ultrabook cu ecran de 14" wide la care se ataseaza (acasa si/sau la birou) un monitor de 21".

Doamne ajuta.

Laura19 30.08.2012 18:20:09

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 467656)
Referitor la subiectul acestui topic, consider că în primul rând noi ar trebui să alegem simplitatea care nu este alteceva decât primul vlăstar al smereniei. Și când amintesc de simplitate mă refer la simpliate în cuvinte, în fapte, în gânduri, simplitate în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, simplitate în îmbrăcăminte, simplitate în alimentația de zi cu zi etc... Simplitate să existe în orice și prin acestea, noi nu facem decât să-l imităm pe Domnul nostru Iisus Hristos. Simplitatea îl odihnește pe om, dar și pe cei din jur. Prin simplitate ne eliberăm de griji, iar când în om există simplitate, există și dragoste, jertfă, bunătate, mărinimie sufletească. Prin simplitate ne jertfim sub orice formă, ajungem să renunțăm la multe lucruri și obiceiuri care de fapt nu erau folositoare. Prin simplitate am dobândi curăție sufletească și o încredere neiscoditoare în Dumnezeu. Prin simpliatate toată nădejdea noastră ar fi îndreptată către Dumnezeu așa cum Adam înainte de cădere era unit cu Dumnezeu în toate. Simplitatea a fost starea lui Adam înainte de cădere, când le vedea pe toate curate. În Rai animalele îl recunoșteau pe Adam ca stăpân al lor. După călcarea poruncii însă, au ieșit și ele din Rai, fără să fie de vină, și nu l-au mai recunoscut pe Adam ca stăpân al lor, ci se repezeau să-l sfâșie. Era ca și cum i-ar spune: „Ești rău. Nu ești stăpânul nostru”. Animalele ne-au întrecut în neagoniseală și în răbdare și în ascultare, să nu mai vorbim de jertfă...ele mereu se jertfesc pentru noi. Dacă vom cerceta cu de-amănuntul noblețea sufletească pentru întreaga zidire a lui Dumnezeu, atunci vom găsi ascunsă în ea măreția lui Dumnezeu.

În concluzie prin simplitate vom putea trece mult mai ușor peste problemele vremurilor noastre, spre exemplu creșterea prețurilor, căci prin simplitate suntem pregătiți mereu să renunțăm și să ne jertfim, mereu vom avea dragostea aprinsă față de Dumnezeu, față de aproapele și fața de întreaga zidire, mereu vom avea bunătate și noblețe sufletească, toate făcute cu dicernământ, slăvindu-L pe Dumnezeu pentru toate câte ni le-a dat și ni le dă.

Corect. Un raspuns frumos.

Aceste cuvinte mi-au adus aminte de ce a zis bunul Pr.Iustin Parvu: "Sărăcia este un lucru firesc pentru creștini. Societatea modernă ajunge la un apogeu în care omul vrea și mai mult lux, teribilism, plăcere. Această criză e necesară să ne smerim în fața lui Dumnezeu." [...] "Dar aceasta este taina dăinuirii neamului nostru – suferința. Prin suferință ne vom izbăvi."

Tomita 30.08.2012 19:55:00

Masuri nu prea stiu sa iau...
Ce sa faci cand ai nunta unei prietene, de cumparat sandale, reparat prize etc. in aceeasi luna?
Bine ca ma ajuta parintii si bunica. Dar si asa sunt la limita...

Miha-anca 07.02.2013 22:38:31

Revenind la topic: Ce masuri se pot lua pentru a supravietui?

Noi, cei care am trait anii "Epocii de Aur" stim cum: vara faceam conserve pentru iarna si ne ajungeau pana cand apareau legumele proaspete.
Unii ar zice ca nu tin prea mult conservele; dar am vazut ca ele tin, daca sunt sterilizate cum trebuie, si 50-60 ani. S-a facut o asemenea demonstratie la TV germana RTL prin 2002, unde au adus un borcan de compot de caise din timpul razboiului, pe care cu tot efortul, tot nu au reusit sa-l deschida, pentru a gusta continutul. Deci sterilizarea conservelor este esentiala!
Au deschis cu acesta ocazie si o conserva de peste: continutul nu mai era la fel de estetic, pestele isi pierduse din culoare, dar din punct de vedere al gustului nu s-a constatat o alterare, fiind perfect comestibil.
Sa nu ne lasam indusi in eroare de "data minima de valabilitate". Aceasta induce o frica, menita sa duca la un mai mare consum de produse.
Nu stiu cum este in Romania, dar in Germania oamenii arunca jumatate din cantitatile de mancare cumparate, din teama de a nu manca un produs, care a depasit data minima de valabilitate.
Oare, care e data maxima de valabilitate?!?

Dar ar mai fi o problema: locuintele noastre moderne nu mai au spatii de depozitare.

DragosP 08.02.2013 07:24:39

Normal. NUMAI în epoca de aur se făceau conserve. DECÂT atunci.
Acum se fac converse.

Florinvs 08.02.2013 08:57:31

Ce masuri putem lua pentru a supravietui acestor vremuri aspre

Inainte de 1990, din cauza faptului ca puterea de cumparare era destul de mare (salariu mediu era cca 2500 lei/luna, iar preturile foarte mici comparativ cu acest salariu), si alimentarele erau pline de conserve de fructe-legume (celebra "borcaniada""), nu prea se merita sa stai sa faci conserve acasa! La aprovizionarea in comertul de stat si cel cooperatist cu legume-fructe nu au existat nicioadata restrictii! Restrictiile care au aparut dupa 1981 au aparut numai la aprovizionare cu anumite produse: carne si preparate din carne, lactate, zahar, ulei si produse zaharoase!
Aparusera si magazinele de tip "gospodina""!

Insa intradevar, dintr-un anumit traditionalism, multe femei preparau conserve acasa!

Si ca sa raspund si la subiectul topicului: important este sa ne pastram credinta ortodoxa, insa in accelasi timp sa ne bucuram de viata si de tot ce ne ofera aceasta mai frumos!
Sunt intradevar vremuri grele- mai ales cu dezastrul economic din Romania- insa trebuie sa trecem peste asta si sa ne traim viata!

Florinvs 08.02.2013 09:19:31

Ce masuri putem lua pentru a supravietui acestor vremuri aspre

Totusi "vremurile"" pot fi facute sa fie si bune:

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=QzsSfdvp4fE

philalex 08.02.2013 09:22:05

da, e o viata foarte grea....din cauza pacatelor acestei lumi....se pare ca oamenii nu constientizeaza si prefera sa mearga spre pacat...solutii?
Incredere in Creator si luam de unde e mai ieftin...

mara19 08.02.2013 09:31:19

Citeva mici trucuri ;

-scoate din priza tot ce are stand-by(s-a calculat o economie de aprox.40kw/luna)
-nu tine in priza incarcatoarele
-becuri economice(cu lumima galbena)
-microundele sint mari consumatoare
-expresorul si aparatele de apa consuma daca sint lasate in asteptare
-cumpara ce se poate la cantitate mare(lichid de sp.geamuri, detergent,ulei, zahar,faina,paste,conserve etc)mai ales ca atunci cind ai mai mult acasa dai mai usor si altora
-cauta in piata particulari ;lapte,brinza,cartofi si cam tot ce se cultiva in gradina-daca iei de la aceeiasi ajung sa-ti dea de sub pult (proaspat) ca sa nu te piarda de client
-fa acasa sana,iaurt cu musli,fructe(ieftin si calitatea mmmmmm!!!)
_nuci si alune de padure in coaja ia toamna
-pe net sint retete fabuloase si ieftine pt conserve de tot felul-mai ales cele care se folosesc la imbunatatirea mincarurilor gatite

Referitor la asteptata criza alimentara ;increderea in Dumnezeu!!!El nu va lasa poporulSau!
Provizii poti sa faci dar pe cit timp? Un an ...doi? Cu siguranta nu va fii de ajuns.Eu cred ca grija pt viitor nu ar trebui sa o avem noi.

Incredere, cumpatare ,credinta ,multumire si bucurie pt ieri-azi-miine astea sint pt mine prioritare.Am avut o experienta care m-a adus aici si ma bucur ca altfel poate iroseam tot ce-i bun si frumos in viata!M-am eliberat de stres si sint linistita ,multumita chiar fericita!
Cu drag....

sophia 08.02.2013 14:09:17

Ma uit ca lumea este foarte preocupata de mancare.
Pe un alt fir se discuta cum sa nu se manance si sa se traiasca din aer (moda cu raw vegan, adica mancat numai hrana rece, neprelucrata, paine cruda (n-am inteles cum adica), si alte minuni).
Pe acest fir exista preocuparea sa facem rezerve.
Bun, inteleg, e vorba de o criza alimentara care poate sa vina nu se stie cand.

Avem nevoie de hrana.
Si da, pe vremuri se gatea economic si se punea multe conserve pentru iarna. De toate. Acum de ce-o fi disparut moda asta? Posibile motive: lipsa de timp, nu mai renteaza din cauza preturilor, si...?
Eu stiu ca nu era rau atunci, pe vremuri. Era munca multa si carat ce-i drept.
Dar existau legume si fructe din primavara pana in iarna. La preturi bune.
Acum se pot cumpara multe conserve: gremuri, zacusca, ghiveciuri etc. pana si fasole batuta la borcan.

Nu stiu in tara, dar in alte zone exista saptamanal oferte de lucruri la pret redus, in spuermarketuri, de la alimente la produse de imbracaminte, rechizite si alte cele. Se mai pot cumpara lucruri la pret mai scazut si depozita.

Acum problema cu alte economii.
Cel mai mult ma deranjeaza economia la lumina si la caldura.
Adica le inteleg pana la un punct.

Mai intai ca nu ma impac si am probleme cu lampile astea economice (cica), dar care sunt chioare. Nu vad bine, nu am lumina destula.
Si ca mine or fi multi cu diverse probleme de vedere care trebuie sa se chinuie.
De ce trebuie sa ne chinuim ochii? Ce alte solutii de iluminat mai exista?
Cine o fi inventat aceste lampi chioare?

Pe urma cu caldura.
Eu nu inteleg un lucru (sau ma rog, mai multe):
1. Se pusesera in tara repartitoare si apometre. Acum citesc si aud ca nu sunt bune, lumea e nemultumita si vrea sa renunte. Poate imi explica si mie cineva care este problema.
In alte tari este solutia ideala. Iti reglezi cum vrei caldura, cat si unde (in ce incaperi iti trebuie), daca pleci de acasa mai mult timp, poti s-o opresti.
Si platesti atat cat consumi. Nici nu vine in casa sa-ti faca citirea. Se citeste cu dispozitive speciale si PC, din strada.
Care este problema? De ce la romani nu este bine nici asta?
Era/e mai bine sa platim caldura in nestire, la preturi mari (si tot mai mari) pentru ca nu se poate opri, sau regla?

2. Si si asa sunt probleme pentru toti combustibilii sunt scumpi si trebuie sa reducem caldura, deci si temperatura in case.
Eu ma gandesc mereu la vremurile apuse in care abia aveam caldura in casa si apa calda, se mai oprea si curentul electric.
De ce-or fi murit oare atatia oameni mai acum 22 ani? Ca sa traim tot rau?

In afara de aceste aspecte materiale, pe mine ma ingrijoreaza mult alte lucruri.
Si mereu imi spun: se va schimba, trebuie sa se schimbe. Nu se poate.

Si la acest subiect imi pun intrebarea ce putem face sa supravietuim psihic?
Si vorbesc in general in lume.

- numai banul peste tot si perfectionism
- somajul asta si lipsa de locuri de munca fara solutie si sfarsit
- saracie si prapastia cu cei bogati
- boli si necazuri in jur - eu parca nu mai aud de voie buna, de nasteri, de botezuri, de reusite. Numai boli, morti, tristete, falimente, necazuri, saracie.
Parca inainte era altfel. Mai si serbai ceva.
- lipsa de omenie si rautatea oamenilor (nu vedem ce se intampla in jurul nostru. Zilele trecute scria de un caz de o persoana gasita moarta in casa dupa 2 ani!!! Pai da chiar nimeni nu i-a simtit lipsa? Nici vecinii? Nici cei care incaseaza bani din facturi? Nici rude? Chiar asa? Sau femei gravide de care nimeni nu stie ca au avut copii si ce s-a intamplat cu ei. Sau oameni care isi iau viata sau fac amokuri pentru ca nimeni nu le vede problemele si nu discuta cu ei. Si altele)
Pana unde se va ajunge?
O fi si credinta (sau lipsa ei), dar mai exista si calte cauze si trebuie facut asa. Si chiar credinta. Nu inseamna totusi numai sa stam in biserica, sau cu nasul in carti. Fratilor, mai trebuie sa vedem si pe aproapele!!!

Ultimele doua puncte sunt cauze care duc la depresii si boli psihice. La care se adauga perfectionismul si suprasolicitarea de la serviciu. Degeaba o sucim dupa deget. Oamenii sunt singuri, fiecare se uita numai la el si la ai lui, sunt munciti si plini de necazuri si tot mai sensibili sufleteste.

In final inca un aspect la supravietuirea materiala si economii.
Inainte existau mestesugari si puteai face lucruri bune la comanda (imbracaminte, lenejerie, pantofi, plapumi, diverse late obiecte), puteai mai ales repara lucruri. Unde sunt astia? Unde se mai gasesc mestesugari: instalatori, cizmari, croitori, plapumari, modiste, lenjerese, electricieni etc.?

Suntem nevoiti sa aruncam lucruri bune, care trebuie doar reparate!!! Aruncam cu sacul: pantofi, haine, PC-uri, televizoare, frigidere, si alte cele.
Ce facem? Ce solutii exista?

sophia 13.02.2013 14:41:17

Un subiect interesant, care se pierde...

anita 13.02.2013 16:15:12

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 502043)

Pe urma cu caldura.
Eu nu inteleg un lucru (sau ma rog, mai multe):
1. Se pusesera in tara repartitoare si apometre. Acum citesc si aud ca nu sunt bune, lumea e nemultumita si vrea sa renunte. Poate imi explica si mie cineva care este problema.
In alte tari este solutia ideala. Iti reglezi cum vrei caldura, cat si unde (in ce incaperi iti trebuie), daca pleci de acasa mai mult timp, poti s-o opresti.
Si platesti atat cat consumi. Nici nu vine in casa sa-ti faca citirea. Se citeste cu dispozitive speciale si PC, din strada.
Care este problema? De ce la romani nu este bine nici asta?
Era/e mai bine sa platim caldura in nestire, la preturi mari (si tot mai mari) pentru ca nu se poate opri, sau regla?

Si la acest subiect imi pun intrebarea ce putem face sa supravietuim psihic?
Si vorbesc in general in lume.

- numai banul peste tot si perfectionism
- somajul asta si lipsa de locuri de munca fara solutie si sfarsit
- saracie si prapastia cu cei bogati
- boli si necazuri in jur - eu parca nu mai aud de voie buna, de nasteri, de botezuri, de reusite. Numai boli, morti, tristete, falimente, necazuri, saracie.
Parca inainte era altfel. Mai si serbai ceva.
- lipsa de omenie si rautatea oamenilor (nu vedem ce se intampla in jurul nostru. Zilele trecute scria de un caz de o persoana gasita moarta in casa dupa 2 ani!!! Pai da chiar nimeni nu i-a simtit lipsa? Nici vecinii? Nici cei care incaseaza bani din facturi? Nici rude? Chiar asa? Sau femei gravide de care nimeni nu stie ca au avut copii si ce s-a intamplat cu ei. Sau oameni care isi iau viata sau fac amokuri pentru ca nimeni nu le vede problemele si nu discuta cu ei. Si altele)
Pana unde se va ajunge?
O fi si credinta (sau lipsa ei), dar mai exista si calte cauze si trebuie facut asa. Si chiar credinta. Nu inseamna totusi numai sa stam in biserica, sau cu nasul in carti. Fratilor, mai trebuie sa vedem si pe aproapele!!!

Ultimele doua puncte sunt cauze care duc la depresii si boli psihice. La care se adauga perfectionismul si suprasolicitarea de la serviciu. Degeaba o sucim dupa deget. Oamenii sunt singuri, fiecare se uita numai la el si la ai lui, sunt munciti si plini de necazuri si tot mai sensibili sufleteste.

In final inca un aspect la supravietuirea materiala si economii.
Inainte existau mestesugari si puteai face lucruri bune la comanda (imbracaminte, lenejerie, pantofi, plapumi, diverse late obiecte), puteai mai ales repara lucruri. Unde sunt astia? Unde se mai gasesc mestesugari: instalatori, cizmari, croitori, plapumari, modiste, lenjerese, electricieni etc.?

Suntem nevoiti sa aruncam lucruri bune, care trebuie doar reparate!!! Aruncam cu sacul: pantofi, haine, PC-uri, televizoare, frigidere, si alte cele.
Ce facem? Ce solutii exista?

Repartitoarele nu sunt bune deoarece sunt pierderi pe care trebuie sa le suporte si cel care are caldura si cel care are mai putina caldura
In afara de asta ,sunt persoane care fura caldura ,imi explica mie cineva cum da jos repartitorul si nu mai plateste
Ma intrebam care e cel furat
Astea sunt vremurile
Cel care a murit si a fost descoperit dupa 2 ani unde locuia ,in Romania ?
In Romania exista si cizmari ,si croitori si reparatori de electrice

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:31:09.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.