![]() |
Unul dintre parintii copilului nu este crestin ortodox
Daca unul dintre parintii copilului nu este crestin ortodox, in speta mama, dar mama isi doreste ca fiul sa fie botezat in credinta ortodoxa, iar tatal este crestin ortodox, poate biserica refuza botezul copilului?
Mamei, ca sa participe la slujba, trebuie sa i se citeasca molifte? |
Biserica nu va refuza botezul chiar daca mama nu este crestina.
|
Ce-ar fi să se boteze și mama odată cu copilul ? dacă are atâta credință... noi cred că am avut un caz din ăsta, la biserică.
|
Citat:
Dumnezeu s-o mai inteleaga... Si sa ne miluiasca pe toti, ca multiplicati/neunitari mai suntem... |
Citat:
Citat:
Mai in gluma mai in serios, daca mama e vreo vrajitoare, vreo superstitioasa, adica vreo satanofila, satanomorfa, satanodula mai mult sau mai putin direct, da atunci este indicat sa i se citeasca si ei rugaciuni de exorcizare... Fiecare situatie trebuie analizata cu discernamant duhovnicesc de catre Pr. Duhovnic, caci mama poate fi: romano-catolica, atee, adepta a altei religii, adepta a altor culte crestine... poat fi si "satanista": vrajitorie, magie, ocultisme, ezoterisme. Compatibilitatile si incopatibilitatile se stabilesc in functie de fiecare situatie in parte... "problemele mari" apar in familie abia dupa Botez, caci una este a vietui ortodox intru Hristos Iisus prin colucrare cu harul Duhului Sfant... si altceva sunt alte moduri de vieturie fie crestina fie necrestina. "Ce partasie are lumina cu intunericul"? Sunt de parere ca oricum in famile va fi o "lupta" (duhovniceasca) si Doamne ajuta ca lumina harului lui Dumnezeu sa fie biruitoare in dragoste si adevar. Dar este posbil sa biruiasca si vrasmasul (patimile, pacatele, duhurile dracesti)... Consider ca trebuie sa fim cu "luare aminte" cu "discernamant duhonvnicesc". Sa ne ajute Dumnezeu. Dumnezeu cu harul sau sa lumineze pe cei implicati in aceasta situatie: soti, preoti... prunci. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
ar trebui intrebata din ce motive doreste totusi ca acel copil sa fie botezat ortodox.
Am impresia ca destui isi boteaza copiii mai degraba de dragul unei traditii asociate cu superstitiei (sa ii mearga bine copilului, in genul unui talisman). Daca e asa si in cazul asta, poate ar trebui sa i se spune ca botezul nu-l fereste pe copil de nenorocirile care le aduce necredinta parintilor. |
Citat:
As adauga inca una care m-a catranit tare, ceva vreme in urma: o mama care se impartasea cand era gravida, ca sa ii mearga bine copilului din pantec (auzise ea ceva pe undeva, pe la savanti si savante, si asa zicea si facea). Ceva magie acolo, ceva alifie, alifia aia de har... Doamne iarta-ma! Iar dupa ce a nascut, n-a mai dat pe la biserica si si-a reluat vechile obiceiuri dinainte de graviditate... Care nu au desigur nici in clin nici in maneca cu Biserica... Mult m-a necajit, fiind si dintre apropiati, dintre rubedenii... S-a folosit in inchipuirea ei de cele sfinte, facindu-se de fapt fur... Sarmana fata... Sarmanii ei copilasi... |
Doamne ajuta!
Si eu sunt din pacate in aceeasi situatie. Daca vom binevoi sa facem un copil, tatal lui nefiind crestin practicant, ci liber cugetator (adica a fost botezat, dar nu crede cu adevarat in Isus Hristos, ci doar ce ii convine lui) copilul va fi botezat probabil doar de forma, tatal considera ca omul trebuie sa se boteze deabia cind se face mare daca vrea asta. Probabil nici nasul nu va fi crestin practicant si nici preotul care va oficia sfanta taina nu va fi duhovnicul meu (decat daca face o oferta irezistibila, eventual sa oficieaze botezul gratis). De fapt traditia ce spune, nasii trebuie sa aleaga preotul (sa fie duhovnicul lor) sau parintii? Preotul poate refuza sa oficieze o sfanta taina daca nu-i convin nasii ( nu sunt cununati, refuza sa se spovedeasca, au pacate mari, etc)? Oare in ce masura vor influenta toate astea (faptul ca nu suntem cununati, ca nasii nu vor fi practicanti, etc) evolutia spirituala a copilului? Va mai fi el crestin vreodata cu adevarat? Poate o sa reusesc sa-l impartasesc pe ascuns cand va fi mic, dar dupa doi ani nu voi mai putea sa-l tin nemancat pana la 11 -12 sau sa plec cu el deacasa nemancat fara sa stie tata sau bunicii. Bunicii ar fi de acord cu sfanta imparatsanie, dar ar zice sa-i dau copilului sa manince ca n-are nimic. Si apoi nu stiu daca i-ar conveni copilului, ar putea chiar el sa refuze sfanta impartasanie, daca simte ca tata si bunicii nu sunt de acord si l influenteaza. S-ar putea cand se face mare sa considere ca l-am silit eu ca mama sa practice crestinismul cand el de fapt doreste sa creada in altceva. Nici nu stiu sigur, Dumnezeu sa ma ierte, daca in conditiile astea e bine sa imi mai doresc un copil. Imi doresc un copil dar vreau sa am si binecuvantarea lui Dumnezeu, vreau sa fie si el crestin cand va fi mare, sa mosteneasca Imparatia cerurilor, nu sa-i fac inca un servitor necuratului. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Daca vorbim strict de botez si il izolam de context, apai parintii aleg nasii - in cazul asta, parintele credincios iar nasii platesc preotul - deci pentru unii nasi, aspectul pecuniar va avea probabil ceva de spus in alegerea lor. Spovedania incepe de la 7 ani, deci nu cred ca inante de aceasta varsta este musai postul pentru a primi Sf. Impartasanie. Duhovnicul - ar fi chiar o tragedie daca i s-ar cere sa oficieze gratuit in botez si ar refuza. Cu greu cred i s-ar mai putea spune asa. Educatia - in mod sigur, mama are influenta cea mai mare, mai ales cand tatal ateu (sa nu ne ferim sa-i zicem pe nume) cu greu s-ar spune ca a dorit copilul. Dar daca e sa ne dam doi pasi inapoi si sa privim problema in ansamblu, oare toata bataie de cap nu se trage de la un singur aspect, si anume faptul ca mama, in loc sa caute un sot credincios sau chiar o viata singura, dar demna - a preferat concubinajul cu un necredincios, crezand ca va putea duce aceasta povara pana la capat, cand de fapt nu face decat sa puna aceasta povara si asupra unei (eventuale) noi vieti care ar veni in lume si care practic ar avea doar un singur parinte, si acela indoielnic vizavi de educatia care i-o poate da? |
Citat:
Oare educatia are o putere mai mare decat cea a Sf. Botez? Romano-Catolicii nu cred in liberul arbitru? Sa nu existe in traditia lor cazuri in care oameni din familii pagane, cu proasta educatie, nu au venit la Hristos, cu atat mai mult n-ar face asta daca au primit Sf. Botez? Sau nu cred ca Dumnezeu ar lua in calcul la Judecata, toate circumstantele vietii unui om? "ar putea" nu este un argument in baza careia sa refuzi Sf. Botez, ca sa nu mai vorbim ca de fapt in traditia romano-catolica se administreaza doar "jumatate" de Botez, "confirmarea" ramanand pentru varsta maturitatii. |
Citat:
In rest, botezatii sunt la fel de susceptibili ca si nebotezatii de a-si pierde credinta, lucru pe care il putem constata pe teren. O rea educatie, un anturaj si exemple care sa il departeze pe om de Dumnezeu pot face Botezul ineficient din punctul de vedere al mantuirii, in vreme ce semnul de nesters al Botezului este pururea acolo, spre mai marea rusine si osanda a apostatului. Citat:
Pe vremuri, asta era si traditia greco-catolica. Nu numai confirmarea (mirul) ramanea la varsta maturitatii, ci si botezul insusi. Spre exemplu, imparatul Constantin, acela numit de ortodocsi "intocmai cu apostolii", s-a botezat mult timp dupa convertirea lui, cand cazuse pe patul de moarte. |
Citat:
Poate ne dati alt exemplu mai potrivit, adica de la 1700 incoace. Am vazut ca la 7 ani se face mica comuniune. Ce reprezinta ea? Dar marea comuniune la 14 ani? |
Citat:
Citat:
"Marea comuniune" este termen informal pentru Confirmatiune sau Sf Mir, precedata de impartasanie si de cateheza, de aceasta data, mai aprofundata. Este specifica romano-catolicilor, fiindca la greco-catolici toate cele trei Sacramente ale Initierii Crestine se dau in aceeasi zi, potrivit unei venerabile traditii rasaritene. |
Citat:
Multumesc pentru restul raspunsului, dar nu m-am lamurit inca. Deci catolicii primesc Sf. Mir abia la 14 ani. Si atunci in ce consta "intregul" la botezul catolic? Sper sa nu va suparati daca va rog sa-mi spuneti daca Taina Sf. Mir se oficiaza si cu ocazia botezului sau doar la 14 ani. Dar la greco-catolici? Ma refer la ce ati scris aici: Citat:
|
Citat:
Inca binisor inainte de schisma catolicii oficiau dupa mai multe rituri. Una era la Roma, unde se oficia dupa Missa Sf Grigore cel Mare, alta era la Constantinopol, unde se oficia dupa Liturghia Sf Vasile si, mai apoi, a Sf Ioan Gura de Aur. Acuma, e adevarat ca imparatul Constantin a trait putin inainte de aceste forme liturgice, dupa cum iarasi e adevarat ca el era de limba latina. Dar, fiind chiar intemeietor al Bizantului, nu este gresit sa il numim "catolic bizantin". Sau "greco-catolic", fie si oarecum "avant la lettre". Citat:
Citat:
Citat:
La catolici (de oricare rit) exista practica de a se celebra Botezul la varsta primei copilarii. In ceea ce priveste Mirul, intre catolicii de rit apusean si cei de rit rasaritean exista urmatoarea deosebire: -la catolicii de rit apusean (romano-catolici), Sacramentul Mirului, numit si Confirmatiune (deoarece confirma calitatea de crestin primita la Botez) este conferit la 14 ani. -la catolicii de rit rasaritean (greco-catolici, armeano-catolici, etc) Taina Mirungerii se face imediat dupa incheierea Botezului si imediat inainte de impartasire. Din cauza faptului ca greco-catolicii au primit deja Mirul imediat dupa Botez si in virtutea faptului ca se da o singura data in viata, dupa cum am aratat, ei nu mai primesc mirul inca o data, la 14 ani. In speranta ca acuma e mai clar, M.D. |
Va multumesc, domnule Mihnea Dragomir, pentru explicatii. Asa cum ati explicat acum, inteleg.
Mai sus vorbiti de "botez intreg". Ce inseamna "botez intreg"? Stiind ca e vorba de cele trei Sf. Taine (botez, mirungere, impartasanie), atunci cand se efectueaza doar botezul, e vorba de botez 100%; cand se face si Sf. Taina a Mirungerii, avem 1/2 botez, si asa mai departe? Asa sa intelegem? Deasemeni scrieti mai sus, despre greco-catolici: Citat:
|
Cum se procedeaza cand vrei sa te convertesti mai tarziu in viata, la varsta adulta (daca ai fost pana atunci ortodox si te-ai impartasit de multre ori in copilarie, si te-ai miruit la fiecare slujba)?
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Atata doar ca in acest moment particular inca nu doreste copii, intr-adevar. A fost doar o posibilitate care s-a dovedit ulterior neintemeiata. Citat:
Dar acum e cam tarziu, nu vad cum s-ar mai putea schimba ceva, poate doar intoarcerea la o viata singura si demna, posibilitatea unui alt sot (si credincios pe deasupra) mi-e imposibil sa mi-o imaginez macar. Ura! Am reusit in sfarsit sa fragmentez citatul...dar a fost greu de tot, si tot nu am reusit pana la sfarsit. |
Citat:
|
Citat:
În fapt, cel ce dorește să treacă Tibrul va fi catehizat, apoi numele îi va fi înscris în registrul parohiei de care urmează să aparțină, va fi spovedit și împărtășit. În mod tradițional, primirea în Biserica lui Cristos se face în perioada Paștilor, adică cu prilejul Liturghiei de Înviere. |
Fallen, vrei să treci la catolicism?
|
Citat:
Si chiar daca as vrea nu cred ca m-ar primi si oricum ei sunt mult mai stricti decat noi in unele privinte. Cu toate ca si "corabia" lor (sau mai bine zis in zilele noastre compania navala) probabil e la fel de valabila ca si a noastra. In asa ape tulburi, e normal sa se clatine si sa se zdruncine si cele mai bune corabii si cei mai buni capitani. Nu vorbesc in dodii, fac o comparatie cu ce a scris un celebru autor, ca pe marea vietii biserica e asemuita unei corabii cu ajutorul careia credinciosii navigheaza in siguranta, in timp ce altii inoata pe langa ea si in urma ei incercand sa ajunga pe cont propriu la destinatie. As putea spune, tot inzilele noastre, au mai aparut tot felul de ambarcatiuni, iachturi, plute, salupe, cu care mai incearca sa se salveze cei care au cazut din corabia mama. Probabil si o parte dintre acestea vor ajunge pana la urma la destinatie, poate chiar si unii inotatori. |
Tot legat de botez/cununie, ca sa nu mai ocup spatiu in alta parte, m-ar interesa ce se intampla in urmatoarele situatii:
1. botezi un copil si la un moment dat parintii copilului se hotarasc sa paraseasca biserica; ce mai poti tu face ca nas, ca doar ti-ai luat o obligatie morala fata de copil, in fata lui Dumnezeu: 2. ai ca nasi de cununie un cuplu credincios, practicant, la momentul respectiv, dar pe parcurs o iau razna si se intorc impotriva bisericii; desigur la varsta asta esti matur, dar cand vezi niste oameni care erau un exemplu moral pt tine ca ezita , abandoneaza, sau chiar se intoarce impotriva sistemului, nu incepi sa ai unele indoieli? |
Citat:
Daca nu ai acces la copil, poti inca sa faci urmatoarele doua lucruri care l vor ajuta enorm: -sa te rogi -sa fii tu insuti un exemplu de viata de credinta. Citat:
|
Dar tu, fallen esti statuie, n-ai nici un cuvant de spus? Adica totul se face dupa voia concubinului tau si a parintilor lui? Apoi, de ce nu v-ati casatorit pana acum, ci preferati sa fiti doar concubini? Ce te impiedica sa faci acest pas? Tot dorintele lui? Iti convine sa traiesti in pacat cu el?
Citat:
|
Fallen, sa stii ca eu am un coleg de serviciu pe la 27-28 de ani care traieste cu o fata, ei par a se iubi, sunt fideli unul altuia, el e om cuminte, gospodar, dar de fiecare data cand il intrebi cand se insoara cu ea da din colt in colt. Acum cateva zile ne-a zis: "La anul ma insor." Noi credeam ca, in sfarsit, a cerut-o de sotie. Nu, nu a cerut-o de sotie. Atunci ne-am intrebat: oare ea l-o fi cerut pe el de sot? Nu. Doar si-a luat inima in dinti si i-a zis: "Ne casatorim la anul!"Nu i-a zis "Vrei sa ne casatorim la anul? Vrei sa ma ceri de sotie?" Iar el nu mai are ce face, se vede ca nu e prea entuziasmat si convins, dar se complace in aceasta situatie, tot asa cum se complacea si inainte.
Unii trebuie manati de la spate si trebuie sa le pui piciorul in prag, pur si simplu, oricat de netraditional ar fi sa faci tu, ca femeie, primul pas. |
Citat:
trebuie ca aceia doi sa fie constienti ca relatia de concubinaj nu este aprobata de Biserica si ca traiesc in pacat. iar fata nu trebuie sa puna piciorul in prag, ci trebuie sa refuze a mai trai cu acel barbat pana la casatorie (daca va avea loc!) |
Barbatul care se complace in a trai cu o femeie necununat, rar are de gand sa o ia de nevasta, ce sa se mai gandeasca daca e crestineste sau nu, ce face . Iar o femeie care se respecta, nu accepta traitul in concubinaj. Adica e buna cat barbatul n-are obligatii, dar daca o trece pe numele lui, gataaa, nu mai poate sari gardul in alte curti.(desi fie vorba intre noi, majoritatea tot o fac)
|
Citat:
|
un alt caz
Sora mea, ortodoxa, este casatorita cu un catolic si traiesc intr-o comunitate catolica in alta tara...nu este practicant nici sotul ei. O biserica ortodoxa este foarte departe.
Cumnatul meu are o sora, Mara. Sora mea va avea in septembrie un bebe...nici nu stim inca daca este fetita sau baiat. M-am interesat cum doresc sa boteze copilul. Sora mea a spus ca vrea ca eu si Mara sa fim nasele copilului (ceea ce nu prea vad posibil). Exista aceasta posibilitate? Sora mea a zis ca vrea sa faca un botez in Romania, caz in care nu stiu daca Mara si prietenul ei vor veni in tara. Mai tarziu..la 7-8 ani copilul este imbracat in alb si este un "ritual"...Botezul? Va fi botezat a 2-a oara? (din cate am citit pe forum raspunsul este nu). Botezul din Romania este recunoscut acolo? (din cate inteleg da...in orice tara?). Va mai avea copilul Sacramentul Mirului la 14 ani? Sentimentul meu este ca sora mea nu vrea sa lipseasca copilul de etape pe care ceilalti copii din vecini/scoala le vor avea... Si sa impaci si capra si varza nu vad cum... |
Nu, draga mea, botezul e cand e mic, la 7-8 ani e prima comuniune, adica impartasanie a copilului ( precedata de cateheza si prima spovedanie)
Daca majoritatea de acolo sunt catolici, poate ca asa e cel mai bine pt copil, caz in care indiferent daca il boteaza acolo sau in tara, botezul se va face ntr-o biserica catolica. Ideal ar fi atunci casi nassul copilului sa fie tot catolic, tu fiind ortodoxa nu ai avea cum sa-l inveti credinta catolica... Insa, de ce am facut eu sapaturi in aceasta sectiune: a venit la noio proaspata bunica, a carei fata e cununata catolic si va boteza si fetita tot la ei. Bunica zicea " lasa ca e mai bne ca nu o scufunda"... iar eu i'am zis ok, insa vedeti ca nici nu o vor impartasi pana la 7 ani...la care dansa parea destul de ne-convinsa... zicea ca o alta bunica, dupa ce a fost botezat copilul catolic, l-a dus si l-a mai botezat odata si ortodox (?). Oare daca s-ar duce cineva cu copilul la biserica ortodoxa, totusi preotul l-ar impartasi daca ar sti ca e botezata catolic? Sau nu s-ar baga in reglementarile celorlalte confesiuni ? Sau poate doar in caz de maxima urgenta, pericol de moarte, etc, cand numai conteaza in ce religie a fost botezat crestinul ( sau conteaza totusi, daca botezul a fost fotusi in numele Sfintei Treimi de ctre un preot hirotonit, purtator de har ( adica nu protestant sau alta secta)etc, iar daca nu, fiind necesar intai asta, si apoi sf impartasanie, macar in ultimul ceas? Sau dacapreotul e chemat la spital de exemplu, la un muribund, si nu stie nmeni ce religie are acesta, ce poate face pt el? |
Sfanta Impartasanie se da numai la ortodocsi. Catolicii au si ei un fel de impartasanie.
Daca cineva e in pacate grele nu poate fi impartasit ,chiar ortodox fiind. Se spovedeste ,face un canon ,trece un numar de ani si apoi e impartasit. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:54:40. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.