Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   soia si alte seminte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15766)

nechifor bogdan 23.11.2012 12:50:53

soia si alte seminte
 
salutare tuturor. am o intrebare, voi ce parere aveti despre produsele din soia ( lapte din soia, tofu, carnati, parizer...)? adica daca le consumati, ce recomandati? eu sunt un carnivor, iar acum in perioada postului mi-este ff greu sa ma adaptez...multumesc anticipat!

Florin-Ionut 23.11.2012 13:36:23

Citat:

În prealabil postat de nechifor bogdan (Post 483675)
salutare tuturor. am o intrebare, voi ce parere aveti despre produsele din soia ( lapte din soia, tofu, carnati, parizer...)? adica daca le consumati, ce recomandati? eu sunt un carnivor, iar acum in perioada postului mi-este ff greu sa ma adaptez...multumesc anticipat!

Nu cumpăra produse pe bază de soia, cumpăr-o sub formă de boabe și gătește-o cum vrei. Aici aici o rețetă de drob:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...2&postcount=28

Pe lîngă soia, sînt N feluri de boabe care conțin proteine și tot ce ai nevoie. De exemplu azi soția îmi gătește humus:

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...4&postcount=29

O mîncare excelentă este și lintea cu mujdei și mămăligă, o mîncare care se face în 20 de minute (lintea roșie nu trebuie lăsată în apă cîteva ore). Nu mai zic de borșul cu fasole...

Relativ recent am făcut cunoștință cu boabele sud-americane de quinoa și amaranth care se prepară ca și orezul, tot în 20 de minute. Conțin toate proteinele de care ai nevoie și sînt delicioase. Se pot combina între ele și cu ciupercile, cu gogoșarii, cu ceapa verde sau veche, cu verdeața - cît mai este la piață. Altfel se pot consuma cu murături.

Poftă bună!

nechifor bogdan 23.11.2012 13:57:39

pai si de unde ai cumparat boabele de quinoa și amaranth? on-line sau din magazin?

Tina06 23.11.2012 13:58:12

Citat:

În prealabil postat de nechifor bogdan (Post 483675)
salutare tuturor. am o intrebare, voi ce parere aveti despre produsele din soia ( lapte din soia, tofu, carnati, parizer...)? adica daca le consumati, ce recomandati? eu sunt un carnivor, iar acum in perioada postului mi-este ff greu sa ma adaptez...multumesc anticipat!

Parerea mea este ca soia trebuie consumata in cantitati fff reduse deoarece modul de procesare al soii este foarte toxic pentru organism.

A fost un studiu facut pe o persoana care timp de 6 luni a consumat soia in loc de carne si a dezvoltat afectiunie a bolii tiroide.

Eu insumi avand fluctuatii ale tiroidei, de cate ori mancam cu soia sau gluten, ma afecta mai mult.

Mai degraba recomand fasolea, nucile sau lapte din orez

Florin-Ionut 23.11.2012 14:15:14

Citat:

În prealabil postat de nechifor bogdan (Post 483681)
pai si de unde ai cumparat boabele de quinoa și amaranth? on-line sau din magazin?

Surse: Enigma, Miracolul Plantelor (Timișoara), Plafar (în mai multe orașe, dar e mai scump la ei) sau diverse magazine specializate locale în orașul unde locuiți plus magazine online (relativ mai ieftine).

Am uitat de hrișcă, în special hrișca verde. Se gătește la fel ca orezul.

Fani71 23.11.2012 16:49:36

Se pare ca branza de soia este plina de chimicale. Aici nu se mai vinde din cauza asta.
Dar de laptele de soia ma auzit in general de bine.

ovidiu b. 23.11.2012 17:07:46

Citat:

În prealabil postat de nechifor bogdan (Post 483675)
salutare tuturor. am o intrebare, voi ce parere aveti despre produsele din soia ( lapte din soia, tofu, carnati, parizer...)? adica daca le consumati, ce recomandati? eu sunt un carnivor, iar acum in perioada postului mi-este ff greu sa ma adaptez...multumesc anticipat!

Nu-ți recomand nici un produs de soia din comerț, ci doar boabele de soia nemodificate genetic, pe care apoi tu le prepari în diferite mâncăruri sau le folosești la obținerea laptelui, iaurt, tofu etc...

ovidiu b. 23.11.2012 17:19:32

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 483680)
O mîncare excelentă este și lintea cu mujdei și mămăligă, o mîncare care se face în 20 de minute (lintea roșie nu trebuie lăsată în apă cîteva ore).

Poți detalia...sunt interesat de rețetă.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 483680)
Nu mai zic de borșul cu fasole...

La fel, poate detaliezi, deși pentru mine fasolea boabe este interzis, îl mănânc doar așa când mai am o poftă și mai schimb meniul. În schimb fasolea păstăi este un aliment de bază și foarte important.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 483680)
Relativ recent am făcut cunoștință cu boabele sud-americane de quinoa și amaranth care se prepară ca și orezul, tot în 20 de minute. Conțin toate proteinele de care ai nevoie și sînt delicioase.

Adică, vrei să spui, că au toți aminociazii esențiali, lucru pe care foarte puțini îl știu, mă miră în special doctorii când le spui de boabele astea, se uită cam strâmb la tine. De subliniat faptul că aceste boabe conțin foarte mult calciu, mai mult decât laptele.

Florin-Ionut 23.11.2012 17:21:03

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 483704)
Dar de laptele de soia ma auzit in general de bine.

Este preferabil să consumăm semințele și boabele în întregime. Laptele de soia, uleiul de măsline, sucul de fructe șamd nu sînt rele în sine, dar făcînd această filtrare le separăm de celelalte elemente care se aruncă, stricînd astfel așa-numita proporție divină pe care Dumnezeu a gîndit-o pentru digestia noastră. Mencinicopschi detaliază în cele două celebre manuale de "ce și cum să mai mîncăm" dacă sînteți curioși, eu atît am reținut.

Vorba soției, noi nu am putea în mod normal să consumăm la o masă atîtea fructe din care am obținut sucul respectiv - valabil și pentru laptele de soia.

Florin-Ionut 23.11.2012 17:37:41

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 483707)
Poți detalia...sunt interesat de rețetă.

Lintea verde trebuie pusă în apă vreo cîteva ore pînă se umflă, dar nu 24 de ore ca fasolea.

Pe perioada verii noi am înlocuit apa în care fierbe lintea cu sucul de roșii și gogșari făcut la blender. Oricum, cantitatea de lichid trebuie să fie de trei ori mai mare decît cea de boabe (numai la orez e 1 / 4). Se pune apa la fiert și imediat se adaugă lintea, după care se lasă cam 15 minute. Între timp poți adăuga ceapa mărunțită, chiar și ciuperci, după gust, și la urmă sarea (de mină sau de mare, fără iod). Se prepară mujdeiul care se face cu puțină apă și ulei de măsline și care se amestecă cu lintea după ce s-a oprit focul. La urmă se adaugă pătrunjel cît vrei.

Mămăligă sper că știi să faci. :) De mestecat, vorba lui bunicu', de 101 ori!

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 483707)
La fel, poate detaliezi, deși pentru mine fasolea boabe este interzis, îl mănânc doar așa când mai am o poftă și mai schimb meniul. În schimb fasolea păstăi este un aliment de bază și foarte important.

Aici trebuie să răspundă nevastă-mea. Eu știu doar de unde să cumpăr borșul și rețeta aproximativă observată de la distanță...

ovidiu b. 23.11.2012 18:40:12

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 483715)
Lintea verde trebuie pusă în apă vreo cîteva ore pînă se umflă, dar nu 24 de ore ca fasolea.

Pe perioada verii noi am înlocuit apa în care fierbe lintea cu sucul de roșii și gogșari făcut la blender. Oricum, cantitatea de lichid trebuie să fie de trei ori mai mare decît cea de boabe (numai la orez e 1 / 4). Se pune apa la fiert și imediat se adaugă lintea, după care se lasă cam 15 minute. Între timp poți adăuga ceapa mărunțită, chiar și ciuperci, după gust, și la urmă sarea (de mină sau de mare, fără iod). Se prepară mujdeiul care se face cu puțină apă și ulei de măsline și care se amestecă cu lintea după ce s-a oprit focul. La urmă se adaugă pătrunjel cît vrei.

Mulțumesc pentru rețetă. Sare deloc, degeaba ai subliniat fără iod, că tot nocivă e...în sfârșit fiecare cu alegerea lui. Săruri sunt destule în legume, în rădăcinoase...nu mai avem nevoie de supliment de sare.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 483715)
Aici trebuie să răspundă nevastă-mea. Eu știu doar de unde să cumpăr borșul și rețeta aproximativă observată de la distanță...

Borș îți recomand să ți-l prepari tu...îți dau rețeta dacă vrei.

Florin-Ionut 25.11.2012 13:35:17

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 483722)
Mulțumesc pentru rețetă. Sare deloc, degeaba ai subliniat fără iod, că tot nocivă e...în sfârșit fiecare cu alegerea lui. Săruri sunt destule în legume, în rădăcinoase...nu mai avem nevoie de supliment de sare.

Sarea e bună dacă e de mină și nu e separată de mineralele originale cu care e în legătură. Chiar ieri am cumpărat sare de Praid cu 10 lei / 2kg, care e 100% naturală.

Ai auzit de vorba aia, că sfinții sînt sarea lumii? Sarea nu e rea dacă nu depășește 1 gram la litru de sînge pe zi, deci un om are voie să mănînce cel mult o linguriță rasă de sare într-o zi.

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 483722)
Borș îți recomand să ți-l prepari tu...îți dau rețeta dacă vrei.

Am umplut o dată borș din huști aduse de cineva. E banal de simplu, doar că acum nu mai am cu ce să-l încep. Oricum, pune rețeta s-o vadă toată lumea.

Ai mai jos rețeta de borș cu fasole:

Ingrediente (pentru 10 litri de bors):

- 1 kg de fasole
- 4-5 cepe mari
- 4-5 morcovi
- 2-3 radacini de patrunjel
- 1 capatana de telina
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de frunze de patrunjel
- frunzele de telina, daca exista
- 250 de grame de taitei din faina de grau integral
- 2 rosii
- 3 ardei sau gogosari
- 1-1,5 litri de bors
- cimbru
- sare

- Fasolea se inmoaie in apa timp de 24 de ore, apoi se pune la fiert pentru aproximativ doua ore. Cand este aproape fiarta se schimba apa si se mai lasa la fiert inca aproximativ o ora, cu o cantitate de apa potrivita. (Se gusta periodic.)
- Separat, ceapa, morcovii, radacinile de patrunjel si de telina se curata de coaja, se taie marunt sau se dau pe razatoare si se fierb inabusit, cu foarte putina apa.
- Se paseaza impreuna (la blender, de exemplu) rosiile si ardeii/gogosarii - daca nu e sezon, se foloseste bulion de casa sau rosii pasate din magazin, dar sa nu contina decat rosii si sare.
- Se fierb taiteii (integrali) in putina apa, dupa timpul indicat pe ambalaj (aproximativ 4-5 minute).
- Se toaca marunt mararul si frunzele de telina si de patrunjel.
- Cand fasolea este fiarta se adauga peste ea fiertura de morcov, ceapa, patrunjel si telina, precum si borsul incalzit putin in prealabil (nu fiert).
- Se opreste focul si se adauga sosul de rosii, taiteii si verdeata, precum si cimbru si sare dupa gust.
- Se mananca impreuna cu mamaliga. Pofta buna!

ovidiu b. 27.11.2012 10:14:23

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 484074)
Ai auzit de vorba aia, că sfinții sînt sarea lumii?

Eu știam de faptul că sarea pământului sunt preoții, monahii, iar când sarea pământului se strică sfârșitul nu e departe.

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 484074)
Sarea nu e rea dacă nu depășește 1 gram la litru de sînge pe zi, deci un om are voie să mănînce cel mult o linguriță rasă de sare într-o zi.

Are voie să mânânce cât îi cade bine sau cât vrea, dar asta nu îseamnă că îi este de folos. Sunt săruri suficiente în legume. Bolile cadriovasculare, osteoporoza, boli de rinichi, creșterea tensiunii arteriale, reținerea apei în corp și multe altele care pot deriva din aceste boli, sunt sficiente motive pentru care SAREA să fie eliminată complet din meniul zilnic.

ps: mulțumesc pentru rețetă


Ora este GMT +3. Ora este acum 12:59:45.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.