Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Pericolul relativizarii in Ortodoxia contemporana (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15788)

LgMihail 27.11.2012 16:38:41

Pericolul relativizarii in Ortodoxia contemporana
 
Am scris recent pe blogul personal un eseu cu titlul "Relativ si Absolut". Vi-l redau intocmai:

"Se întâmplă că astăzi știința a devenit măsura impusă, idealizată, pentru religie. Știința a devenit un fel de “Index al Vaticanului”, ce-și permite să catalogheze și să anuleze aspecte sau înțelesuri religioase după bunul (sau mai bine zis “răul”) plac.

Nimic nou sub soare când ne referim la creștinism! Astfel de prigonitori și cenzori au existat pe tot parcursul istoriei care ne leagă de Învierea Domnului. Problema apare atunci când “creștinii noștri” devin “torționarii” de mâine, adepți ai unui amalgam de ortodoxisme (rămase fără substanță, fără valoare) și raționamente științifico-ateiste. Vom omite latura religioasă a științei moderne, preferând axarea pe o cu totul altă latură: relativitatea.

Aș prefera să spun “relativizarea”, aceasta fiind consecința acestui “intrus” ideologic. Știința, astăzi, postulează relativ; aspectul acesta este esențial. Relativizarea conduce pe o pantă abruptă, abisală, direct în ceea ce aș dori să numesc nihilism științific: negarea existenței însăși prin echivalarea originii ei cu valoarea 0 (zero). Acest “zero” originar, ce ne paște la un moment dat în cadrul dispariției universului, nu este decât frontiera dublă care ne arată că însăși ceea ce există echivalează cu 0 (e o logică primară care ne îndeamnă să credem că între 0 și 0 nu poate fi ceva… prea considerabil).

Religia în schimb joacă un joc de-a absolutul. Tot ce afirmă creștinismul trebuie să aibă valoare absolută. Însăși perioada de inexistență a unui om este absolută și preștiută de Dumnezeu, iar vocația și localizarea omului post-mortem este, de asemenea, absolută. Între aceste “granițe” se impune o adevărată și neîngrădită libertate.

Jocul acesta al creștinului “de-a absolutul” se arată cu slavă și nespusă măiestrie în jocul ascetului cu firea, jocul sfântului cu legile firii, jocul martirului cu legile vieții, jocul Creatorului cu legile logicii (și ale rațiunii) și jocul Mântuitorului cu legile morții, toate spre Înviere – miza și biruința, “jack-potul” cel mare!

Relativitatea unei vieți laice, “încoronate” de ateism, surprind un joc tenebros, înspăimântător… Se joacă patimile, se joacă bolile, se joacă suferința, se joacă deznădejdea, ura, disperarea, agonia, frica, lașitatea, meschinăria, minciuna, se joacă moartea… acest bal mascat al dracilor… iar jucăria?! Omul însuși devine jucăria lor, după legile lor! Legi pe care le studiază cu atenție, pe care le iubește și le păzește, pe care le venerează, pe care încearcă să le impună aproapelui și pe care încearcă forțat să le prefacă în absolute; toate acestea într-o teorie a relativismului și relativității.

Dar cum înțelegem noi absolutul? Îl înțelegem? Ce este de fapt pus în pericol de către relativism?

Hristos-Dumnezeu S-a prezentat pe Sine astfel: “Eu sunt Cel ce sunt!” (Ieșire 3,14). Iar întrupat S-a “definit” în acest chip: “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (Ioan 14, 6). Mă cutremur îndrăznind… încercând să tâlcuiesc…

Poruncile și predaniile Mântuitorului sunt vii, nu seci. Odată împlinite, urmate, ele devin Calea care duce la Adevăr. Adevărul este absolutul, culmea poruncilor, adică împlinirea lor; să nu zic certitudinea supremă, ci să zic credința supremă! Când ești deplin întru Adevăr, adică deplin împlinești poruncile lui Hristos, “te-ai mutat din moarte la viață” (Ioan 5, 24). Când călătorești, cu Hristos ești, căci Însuși este Calea. Când te unești cu Adevărul, cu El te unești. Când în sfârșit te strămuți de la moarte la Viață, atunci înțelegi cuvântul “Eu sunt Cel ce sunt”. Atunci și tu ești!

Toate acestea sunt absolute, culminând una în alta nici una nu e mai prejos, căci toate (și Calea și Adevărul și Viața) una sunt, Însuși Dumnezeu. Cum altfel să exprimi mai adevărat și mai curat ideea vie de Absolut?

Absolutul este “ceva” de neatins, de necuprins, de neînțeles, ș.a.m.d. Singur Dumnezeu-Tatăl este izvorul și esența absolutului, dând ființare unui absolut Treimic. Fiul din Tatăl, iar Duhul tot din Tatăl, dar toate Una! Așa ceva nu poți delimita cu anii, nu poți pătrunde cu rațiunea, nu poți cuprinde cu spațiul. Toate acestea finite sunt valențe umane, relative. Nu le poți amesteca! Totuși, pentru a nu ajunge la o erezie deistă, afirm că Dumnezeu a absolutizat și creația Sa.

Ceva ființează ca absolut atâta timp cât este desăvârșit. Ce este desăvârșirea? Împlinirea creației în voia Creatorului. Mai mult nu există, iar mai puțin este insuficient, nedesăvârșit. Dumnezeu prin porunca Gurii Sale celei preasfinte a poruncit creației să fie. Spre exemplu, în ziua a treia, Dumnezeu poruncește vegetației să fie, iar porunca Sa poartă un anumit tipar (include și un “cum să fie”), un anumit proiect. Iarba a împlinit voia Domnului și s-a desăvârșit pe dată! Știm aceasta tot de la Dumnezeu: “Și a văzut Dumnezeu că este bine” (Facere 1,12). Apoi, zice, “a fost seară și a fost dimineață”. Dumnezeu și-a lăsat acest răstimp ca să “cerce” creația și s-o admire totodată, să se vădească puterea voii Sale întru ascultarea creației – iar ele au stat întru desăvârșire și stau și astăzi, împlinind cuvântul Creatorului: “să fie!”

Din toată creația, însă, singur omul era nedesăvârșit și la vremea încercării a căzut. El a fost opera de căpătâi, cununa creației și rege din dar. Dumnezeu a zis: “Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră” și a făcut om după chipul Său. În voia sa liberă, omul primise porunca asemănării (ca țintă), pe care a știut “a o împlini” prin neascultare!

În omul căzut s-a născut atunci “pofta”, ca manifestare vădită a neîmplinirii, nedesăvârșirii sale. Ce însemnă asemănarea cu Dumnezeu pentru om, acest nivel absolut al său? Cuvântul acesta: “să fie!”. Cum Dumnezeu este Cel ce este, așa și omul să fie. De asta în predica de pe multe, Hristos ne reactualizează această perspectivă: “Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este” (Matei 5, 48). Și ca dovadă a acestei intenții divine stă însăși realitatea contrară și imediată căderii: omul primește moartea!

Pofta aceasta a desăvârșirii și moartea ca teroare produc în om o cumplită și îndoită frângere. În golul rămas se toarnă patimi, timp în care omul încearcă să-l umple în acest chip, să-l plinească. Rezultatul este unul de proporțiile căderii adamice: golul (ruptura) se adâncește într-un pseudo-absolut (îl putem numi “abis”). Omul disperă și încearcă să atenueze agonia, să panseze rana: soluția “de urgență” și care în mod părut funcționează este relativizarea absolutului. Astfel îi pare că scapă de rană. Negând-o, începe s-o uite… E ca un fel de anestezic, ba mai mult – ca o paralizie! Dar asta nu oprește rana, ci te împiedică desăvârșit s-o mai poți vindeca! Treptat orice simțire (conștiință) dispare și – vorba poetului – rămâne “un noian de disperare”.

Adam a fost răscumpărat. Hristos a plinit rana lui și l-a tras în Ceruri. Dar iată că un “alt Adam” (în sensul de om neîmplinit și căzut) se plimbă liber prin “Eden” (Biserica de pe Pământ). Unit cu șarpele, “vechiul Adam” de astăzi devorează pomii cunoașterii, îi smulge din rădăcini și nu se sfiește să-i planteze chiar invers. Relativizează cu patima lui întreg absolutul!

Să nu fie!"

Sursa: http://mihailul.wordpress.com/2012/1...iv-si-absolut/

(Sper sa nu fiu acuzat de reclama sau ceva de genul. Daca se considera astfel, voi edita imediat mesajul si nu voi mai posta niciodata linkul - dar voi mai cita de acolo, fiind blogul meu personal).

Titlul Topicului de fata face obiectul unei scrieri ceva mai ample pentru care eseul prezentat poate juca rol de prefata. As prefera totusi ca mai intai sa dezbatem problema in duhul teologic si filosofic (mai putin stiintific) sugerat de articol.

1.Cum vedeti incercarea aceasta de apropiere dintre stiinta si religie?
2.Nu sesizati ca in cadrul acestui dialog, stiinta este cea care "comanda"?
3.Considerati ca postulatele apusenilor din vremea noastra sunt infailibile, Sfintii Parinti neputand fi sub nici o forma suficienti sau chiar superiori?
4.De ce niciodata in Rasarit nu a existat o asa manifestare rationalista ca astazi? (aceasta fiind varianta apuseana pentru teologie)


Desigur, pot exista multe intrebari. Acestea 4 ar fi esentiale.

Mentionez: Nu as dori o polemica asemeni celorlalte topicuri, ci strict exprimarea opiniei si asumarea ei. Oricum niciodata nu se va ajunge la un consens.


Doamne-ajuta!

catalin2 27.11.2012 18:37:10

De fapt exista doua extreme, punctate si de Cuv. Paisie Aghioritul. Una mai grava si mai raspandita azi, ce tine de relativizarea credintei, alunecarea de-a stanga (ecumenismul, modernismul), iar cealalta e alunecarea de-a dreapta (stilismul, zelotismul radical). Noi trebuie sa o tinem pe cea de mijloc.

neica_nimeni2 27.11.2012 20:07:06

Articol bun
 
Felicitări pentru articol, punctează foarte bine problema.

Acum la cele 4 întrebări:

1.Cum vedeti incercarea aceasta de apropiere dintre stiinta si religie?

Ca foarte periculoasă și dăunătoare pentru religie/biserică/creștinism.

A existat o vreme binecuvântată care a ținut în Apus(-ul Europei desigur) cam 1000 de ani - aprox. între sec. V - XV, între căderea Romei vechi și cea a Romei noi (Constantinopolul), numită de către liberii cugetători, masoni și atei, "evul mediu întunecat", iar la noi în Răsărit aprox. sec. V - XIX, deci cu 300 de ani mai mult, în care știința și religia (dar și filosofia și cultura, artele) au fost strâns unite sub același acoperământ: Biserica.
Știința a funcționat și a înflorit în centrele monahale atât răsăritene și apusene, și a fost o știință adevărată, în armonie și ascultare smerită cu revelația și religia, deci cu Dumnezeu.

După sec. XVI, în Apus apare Renașterea pe fondul deja slăbit de scolastica de după marea schismă, și de atunci știința se desprinde treptat și din ce în ce mai hotărât de religie (și filosofie), căpătând aici în sec XVIII un statut de adevărată autonomie, iar din sec. XIX preia conducerea asupra religiei, culturii și filosofiei. În această perioadă aici a avut loc o luptă "pe viață și pe moarte" în vederea obținerii acestei supremații. În final biserica (de toate confesiunile) a trebuit să cedeze și să schimbe tactica - e vorba în special de Vatican, cea mai conturată și închegată instituție eclesială din apus - recurgând în sec. XX

La noi acest lucru se întâmplă, cum am arătat, începând cu sec. XIX, iar în sec. XX, sub regimurile comuniste dominante se ajunge cam la același numitor cu apusul.

2.Nu sesizati ca in cadrul acestui dialog, stiinta este cea care "comanda"?

Spre sfârșitul secolului trecut s-au inițiat aceste dialoguri și încercări de reconciliere. Cum și era de așteptat, știința este cea care comandă, întrucât dialogurile se poartă în "terenul ei" imanent și material: creația (văzută), și nu în domeniul teologic duhovnicesc.

S-a creat un fel de "pact de neagresiune", prin delimitarea domeniilor de competență: clericii cu slujbe, spovedanii, sfeștanii, masluri, parastase, etc., oamenii de știință cu cosmologia, biologia, antropologia, fizica, chimia, geologia, istoria, psihologia, etc.

Deci, cum era de așteptat, știința comandă biserica în acest dialog, iar biserica ori îl continuă și face melanjuri și compromisuri, ori renunță la el, altă șansă se pare că nu e. (urmare...)

neica_nimeni2 27.11.2012 20:22:08

...urmare
 
...în mesajul anterior apare o omisiune la editare. Deci:

...e vorba în special de Vatican, cea mai conturată și închegată instituție eclesială din apus - recurgând în sec. XX la o tactică opusă confruntării anterioare. De acum încolo Vaticanul face un joc diplomatic iezuit, numit chiar de ei "aggiornamento", adică pactul cu lumea, intrând în domeniile științei, având proprii lui savanți iezuiți astronomi, etc. Se acceptă evoluționismul, big bang-ul, extratereștrii, etc. și apar hibrizi teologici mutanți de genul evoluționismului teist.

3.Considerati ca postulatele apusenilor din vremea noastra sunt infailibile, Sfintii Parinti neputand fi sub nici o forma suficienti sau chiar superiori?

Pentru mine întrebare retorică: Evident că Sfinții Părinți sunt și suficienți și superiori acelor "postulate apusene infailibile", și aceasta în toate domeniile cunoașterii (desigur că tehnica/tehnologia nu se încadreaza aici, e vorba de "teoriile științifice")

Dar nu suntem singuri pe lume, și iată că, inclusiv în rândurile noastre ale creștinilor "ortodocși" acele postulate cântăresc mai mult decât toți Sfinții Părinți la un loc. Ei sunt socotiți ca bine intenționați dar depășiti, odată cu "știința vremii lor" de care se foloseau în tâlcuiri, rămasă mult în urma ultimilor cercetări și descoperiri (vezi în special cosmologia/cosmogonia). Asta e...

4.De ce niciodata in Rasarit nu a existat o asa manifestare rationalista ca astazi? (aceasta fiind varianta apuseana pentru teologie)

Ba a existat, cum să nu. În primul mileniu toate marile erezii au apărut în Răsărit, ca urmare a unor speculații raționaliste opuse revelației duhovnicești.

Lucrurile s-au inversat după marea schismă, când Apusul a preluat partea aceasta negativă raționalistă din Răsărit și a ajuns la scolastica raționalistă.

Chiar și fenomenul umanist al Renașterii se datorează unor umaniști raționaliști bizantini, de felul celor biruiți la vremea lor de către Sf. Grigorie Palama în special, și refugiați mai târziu (sec. XV) în Italia.

Astăzi - încă de la sfârșitul sec. XIX, acest raționalism apusean a pătruns cu surle și trâmbițe și la noi...

Patrie si Credinta 27.11.2012 21:04:38

iesiti toti 3 de aici, ca sufocati forumul.

neica_nimeni_altul 27.11.2012 21:23:58

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 484606)
iesiti toti 3 de aici, ca sufocati forumul.

Iar te doare capul, zi drept ?

Patrie si Credinta 27.11.2012 21:30:58

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484609)
Iar te doare capul, zi drept ?

a treia-patra oara nici nu mai are haz.

LgMihail 27.11.2012 21:46:56

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 484606)
iesiti toti 3 de aici, ca sufocati forumul.

Care e problema ta? Iarta-ma: am cerut evitarea polemicilor. Daca nu te intereseaza topicul, sincer, nu trebuie sa te bagi ca musca-n lapte, doar ca apoi sa strigi: "ma simt inghesuit, n-am aer!" Ai aere dupa cate vad. Asa ca daca nu binevoiesti sa raspunzi, te socotesti offtopic. Si insist din nou: orice offtopicuri, atacuri la persoana, aberatii si mojicii sa aiba loc in afara acestui Topic! Cred ca am fost clar.

Astfel de indivizi care si-au luat calculator ca sa nu moara de plictiseala sa-si faca de lucru pe site-uri gen:

http://femeiok.ro/forum.html
http://forum.egaming.ro/
http://anime.kage.ro/forum/

Si ce alte locuri "de joaca" a mai randuit internetul pentru voi....

Va multumesc!

neica_nimeni_altul 27.11.2012 21:49:38

Subscriu cu totul la cele de mai sus ...

Patrie si Credinta 27.11.2012 22:40:58

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484616)
Care e problema ta? Iarta-ma: am cerut evitarea polemicilor. Daca nu te intereseaza topicul, sincer, nu trebuie sa te bagi ca musca-n lapte, doar ca apoi sa strigi: "ma simt inghesuit, n-am aer!" Ai aere dupa cate vad. Asa ca daca nu binevoiesti sa raspunzi, te socotesti offtopic. Si insist din nou: orice offtopicuri, atacuri la persoana, aberatii si mojicii sa aiba loc in afara acestui Topic! Cred ca am fost clar.

Astfel de indivizi care si-au luat calculator ca sa nu moara de plictiseala sa-si faca de lucru pe site-uri gen:

http://femeiok.ro/forum.html
http://forum.egaming.ro/
http://anime.kage.ro/forum/

Si ce alte locuri "de joaca" a mai randuit internetul pentru voi....

Va multumesc!

stii ce s-ar intampla cand 80% din muzica data la Tv ar fii manele? nu mai pot ceilalti sa isi bage muzica lor, ca sunt coplesiti de Guta&co.

neica_nimeni_altul 27.11.2012 22:59:23

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 484574)
De fapt exista doua extreme, punctate si de Cuv. Paisie Aghioritul. Una mai grava si mai raspandita azi, ce tine de relativizarea credintei, alunecarea de-a stanga (ecumenismul, modernismul), iar cealalta e alunecarea de-a dreapta (stilismul, zelotismul radical). Noi trebuie sa o tinem pe cea de mijloc.

Cum ar fi mai bine, sa fim pasivi sau sa incercam sa explicam si altora la ce se refera calea ce dreapta (de mijloc)?
Daca eliminam din Facere componenta evolutionista (vechea big bang) cu ce ramanem?

Tomita 27.11.2012 23:28:56

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484537)
1.Cum vedeti incercarea aceasta de apropiere dintre stiinta si religie?
2.Nu sesizati ca in cadrul acestui dialog, stiinta este cea care "comanda"?

1. Incercarea de apropiere dintre religie si stiinta este foarte frumoasa, atat timp cat cea din urma serveste celei dintai.
2. "Comanda" cea de care inima noastra asculta...se pare ca cei mai multi asculta de stiinta.
Nu este logica stiintifica in minuni, cu toate acestea, odata ce au loc (sau odata ce le vedem pentru ca ne inconjoara mereu), stiinta isi pierde din valoare sau trece in plan secundar.
Iar daca stiinta "comanda" Biserica in acest dialog, Biserica ar fi bine sa se retraga decat sa "continue sa faca compromisuri si melanjuri" caci "valorile" nu se impun cu forta, nu se negociaza, nu se altereaza...altfel se pierd (si cine nu "vede" sa nu "vada").

AlinB 28.11.2012 01:03:09

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484609)
Iar te doare capul, zi drept ?

Recunosc, pe mine da (virtual macar).

Mai rar mi-a fost dat sa citesc un articol atat de imbacsit, in care sa scrii atat de mult si de fapt sa nu ajungi nicaieri.

Am mai intalnit pe la neoprotestanti tehnica "bate saua sa priceapa iapa" dar pe undeva pe la mijlocul articolului se indreptau totusi spre o idee care incearcau totusi sa o faca clara.

Am citit articolul asta sperand ca poate undeva dincolo de jumatate autorul se va indura sa dezvaluie pana la urma la ce realitate se refera in mod concret, pe urma am sperat ca undeva dincolo de 3/4 din articol (tardiv, dar na..speranta moare ultima) va face acest gest si uite asa am ajuns la sfarsit ramanand cu convingerea ca autorul traieste niste experiente extrem de convingatoare pentru propria persoana dar din pacate, asemena fumatorului de canabis (sau alegeti orice altceva din gama..) nu le poate impartasi intr-o maniera convingatoare si potentialului auditoriu.

LgMihail 28.11.2012 18:05:17

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 484657)
Recunosc, pe mine da (virtual macar).

Mai rar mi-a fost dat sa citesc un articol atat de imbacsit, in care sa scrii atat de mult si de fapt sa nu ajungi nicaieri.

Am mai intalnit pe la neoprotestanti tehnica "bate saua sa priceapa iapa" dar pe undeva pe la mijlocul articolului se indreptau totusi spre o idee care incearcau totusi sa o faca clara.

Am citit articolul asta sperand ca poate undeva dincolo de jumatate autorul se va indura sa dezvaluie pana la urma la ce realitate se refera in mod concret, pe urma am sperat ca undeva dincolo de 3/4 din articol (tardiv, dar na..speranta moare ultima) va face acest gest si uite asa am ajuns la sfarsit ramanand cu convingerea ca autorul traieste niste experiente extrem de convingatoare pentru propria persoana dar din pacate, asemena fumatorului de canabis (sau alegeti orice altceva din gama..) nu le poate impartasi intr-o maniera convingatoare si potentialului auditoriu.

Mda... Tragic pentru tine :) Initial vroiam sa-ti mai recomand sa-l recitesti dar stiu ca nu va avea nici o valoare.

Ai mai citit vreodata un eseu filosofic? Spune sincer :D

Si daca da, numeste autorul si lucrarea... Dar eseu teologic?

Stiu, unii aici sunt intr-atat de "logici" si "rationalisti" incat doresc sa vada o insiruire de formule si deduceri interminabile spre "satisfacerea" (alege un drog din gama de care vorbeai) propriului sevraj stiintifico-ateist.

Daca nu stii sa inoti, nu te obliga nimeni sa vi sa stai pe plaja. Poti merge foarte bine la munte, unde te vei simti in "largul" tau. Sper ca macar analogia asta ai inteles-o :D

LgMihail 28.11.2012 18:29:01

Citat:

În prealabil postat de Tomita (Post 484635)
1. Incercarea de apropiere dintre religie si stiinta este foarte frumoasa, atat timp cat cea din urma serveste celei dintai.
2. "Comanda" cea de care inima noastra asculta...se pare ca cei mai multi asculta de stiinta.
Nu este logica stiintifica in minuni, cu toate acestea, odata ce au loc (sau odata ce le vedem pentru ca ne inconjoara mereu), stiinta isi pierde din valoare sau trece in plan secundar.
Iar daca stiinta "comanda" Biserica in acest dialog, Biserica ar fi bine sa se retraga decat sa "continue sa faca compromisuri si melanjuri" caci "valorile" nu se impun cu forta, nu se negociaza, nu se altereaza...altfel se pierd (si cine nu "vede" sa nu "vada").

Apreciez si subscriu interventiei tale.

AlinB 28.11.2012 20:08:35

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484764)
Mda... Tragic pentru tine :) Initial vroiam sa-ti mai recomand sa-l recitesti dar stiu ca nu va avea nici o valoare.

Daca este ceva de calitate, de ce nu.
Dar daca si tu ai indoieli in privinta calitatii mai bine ba.

Citat:

Ai mai citit vreodata un eseu filosofic? Spune sincer :D
Asa...ciudat (un cuvant sa zicem mai degraba neutru) .. nu.

Citat:

Stiu, unii aici sunt intr-atat de "logici" si "rationalisti" incat doresc sa vada o insiruire de formule si deduceri interminabile spre "satisfacerea" (alege un drog din gama de care vorbeai) propriului sevraj stiintifico-ateist.
Sa zicem ca prefer sa fie spuse lucrurilor pe nume.
Incoerenta nu e tot una cu o gandire mistica.

Citat:

Daca nu stii sa inoti, nu te obliga nimeni sa vi sa stai pe plaja. Poti merge foarte bine la munte, unde te vei simti in "largul" tau. Sper ca macar analogia asta ai inteles-o :D
Dar ce faci cand vine marea peste tine?
Vrei nu vrei, innoti.

LgMihail 28.11.2012 20:24:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 484800)
Dar ce faci cand vine marea peste tine?
Vrei nu vrei, innoti.

Ce faci tu se cheama balaceala.

AlinB 28.11.2012 21:01:44

Pentru ca e o baltoaca.

neica_nimeni_altul 28.11.2012 21:22:45

Persuasiunea este o formă de influențare. Este modalitatea de argumentare prin intermediul căreia o persoană încearcă să convingă o altă persoană sau un grup de persoane să creadă sau să facă un anumit lucru. Persuasiunea este un proces de ghidare al oamenilor pentru a adopta idei, atitudini sau acțiuni (raționale sau mai puțin raționale). Persuasiunea se bazează pe discuții și "atractivitatea prezentării" în locul folosirii mijloacelor de forță.

Persuasiunea este o formă extremă a convingerii.

Aristotel a afirmat că:

"Retorica este arta descoperirii, iar într-un caz particular, a descoperiri mijloacelor de persuasiune aflate la îndemână".

LgMihail 29.11.2012 14:51:01

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 484814)
Pentru ca e o baltoaca.

Iarta-ma ca sunt cel care iti da vestea cea sumbra: pacatul iti apartine, caci nu te-a aruncat nimeni in "baltoaca" asta. Singur ai ales sa intri. Haide, fi bun si du-te. Si ia si morcirla pe care ai adus-o, cu tine.

:)

Maria Popescu 29.11.2012 20:42:57

Bucură-te Sfinte Andreie Apostole!
 
1.Cum vedeti incercarea aceasta de apropiere dintre stiinta si religie?

Întrebarea presupune că între acestea două a existat până în prezent o despărțire încă de la începuturi. Așa este, linia cainită s-a ocupat de "știința și tehnica vremii lor", iar cea setită de ... altele, care nu se vor lua de la ei. Asta nu înseamnă neapărat că e vreun păcat că nu ștergem praful pe tastatură sau faptul că am descoperit coregrafia satelitului pe orbită. Dar la un moment dat, mai ales de la iluminism încoace, știința a început să își aroge drepturi depline în cunoașterea celor lumești, în bunăstarea cotidiană - o lipsă de cutremur sau cel puțin de respect în fața celor sfinte, lucru care culminează cu atitudinile ateiste ale majorității oamenilor de știință contemporani.
Încercarea de reconciliere în sine este ceva bun, mimarea acesteia este ceva destul de rău, utilizarea acesteia cu intenții perfide poate deveni ceva mortal. Dorința de apropiere de biserică a ateilor poate fi un simbol al apropierii științei de religie, adică reprezintă aceste manevre mai mult sau mai puțin sincere de dialogare. Cercetați duhurile, și vedeți dacă sincer-sincer știința dorește să se plece puterilor sfinte, Creatorului, Atotțiitorului, sau doar să înșele pe copiii slabi ai bisericii?? Există scăpări ale vigilenței religioase care nu mai are duh drept, care nu se scârbește de mizeriile pe care unii le lasă când încearcă să intre în biserică. Ateii în teologie nu aduc nici un folos, nu se îmbogățește nimeni punând paie peste lingourile de aur. Dar aceasta este o manevră a hoților pentru a-l distruge pe proprietar. Mai degrabă să îi osândim pe față pe cei rău voitori, pe cei slabi de înger care nu păzesc intactă comoara mântuirii!!

2.Nu sesizati ca in cadrul acestui dialog, stiinta este cea care "comanda"?

Evoluționismul teist este unul dintre rezultatele dialogului de colaborare dintre verigile slabe ale teologiei cu verigile slabe ale atitudinii științifice, nu degeaba a fost numit struțocămilă. Este un fel de "religia viitorului" despre care vorbea fericitul Serafim Rose, un fel de "altceva" decât credința care trebuie să fie una, sfântă, pe care ne-a lăsat-o Domnul Nostru împreună cu Sfintele Scripturi, Sfânta Tradiție, Sfinții Părinți: cum credeau ei, să credem și noi! Sfînta Scriptură este de neschimbat, dar ni se șoptește că este de reinterpretat, adică s-o credem altfel decât Sfinții Părinți, altfel decât tradiția. Există multe curente moderne care încearcă să redefinească lucruri de mult stabilite. Mithbusters care decompoziționează chiar și sentimente și senzații ... și ce se mai poate când totul se poate, se explică, nașterea din fecioară, trecerea Mării Roșii, Învierea ... etc!!!!! Aceste acțiuni sunt izvorâte nu atât din atitudinea atee, deoarece un ateu nu s-ar mai îngriji de lucrurile pe care le desconsideră, ci dintr-o atitudine anticreștină, otrăvită, începând cu Taxil. Să nu călcăm pe urmele lor, ci să credem cu toată ființa că tot ce au crezut părinții noștri așa este!
Și pentru că noi, iubitorii de praznice îl sărbătorim pe Sfântul Andrei care ne-a adus credința noastră, peste credințele ... "deiste" ...ale strămoșilor păgâni, pentru că aceștia au avut curajul și puterea să le lase și să treacă la credința adevărată, să ne bucurăm!
Bucură-te Andreie prealăudate, care din adâncul înșelăciunii ai vânat popoarele! ... Bucură-te, al tainelor lui Hristos slujitor! ... Bucură-te, luminătorul cereștii cunoștințe! Bucură-te învățătorul dreptei credințe! Bucură-te prin care Domnul Hristos se sălășluiește! Bucură-te prin care satana se nimicește! Bucură-te, Sfinte Andreie, apostole!

Maria Popescu 30.11.2012 19:03:28

... continuare
 
3.Considerați ca postulatele apusenilor din vremea noastra sunt infailibile, Sfintii Parinti neputand fi sub nici o forma suficienti sau chiar superiori?

În apus există și ortodocși. Dacă aici "apusean" înseamnă doar neortodocși, nu prea se potrivește termenul deoarece bunii părinți ortodocși apuseni ar fi scoși din listă... dar să ne referim la neortodocși: ei bine, în materie de materie, materiale, aplecarea spre cele pământești, sunt mult superiori celor ce provin din mediile ortodoxe, aceasta dovedind încă o dată nepăsarea ortodocșilor pentru cele materiale și "de genul". Postulatele catolicilor, ale protestanților și "de genul" nu au nici o valoare, chiar dacă ar da copy-paste la adevărul ortodox. Strigătele lor valorează atât cât îi ajută să vină la Biserica din care au plecat, dacă "postulatele" cu care operează sunt un drum spre lumină. Sfinții Părinți sunt insuficienți pentru cei slabi în ortodoxie, care nu au credință, care nu se preocupă să păstreze comoara de mântuire a tradiției ortodoxe. Sfinții Părinți nu sunt cunoscuți nici teologilor, majoritatea absolvenților citind superficial pentru examene sau neavând materialul necesar pentru a-l parcurge la prima mână. Mai este de vină și curriculumul care nu prea se omoară cu raw-material-ul. Oare teologia, preoția, nu este o meserie de suflet? Nu este aceasta o pasiune și nu o acumulare de cunoștințe? Chiar dacă programa nu prevede să-i citească pe Sfinții Părinți la prima mână, nu ar fi trebuit ca dragostea discipolilor contemporani să suplinească lacunele curriculumului față de "PSB"? Iar dacă ingineri sau alții au lăsat o pregătire științifică pentru a se adăpa la izvorul dragostei de Dumnezeu, atunci ar trebui ca pe aceasta să o desăvârșească și apoi să modifice în sufletul lor toate celelalte informații pe calapodul viziunii Sfinților Părinți și nu invers, cum o fi făcut "Lemetru"... dar el săracul este "apusean" ... Pe calapodul Sfinților Părinți - unii dintre ei martiri - trebuiesc calate toate celelalte. Să nu uităm nici Sfintele Scripturi și nici Tradiții. Dacă am fi gândit așa de la început, nu am fi ajuns în situații de cul-de-sac, ca în prezent cu resursele și cu mediul, dezvoltarea omenirii ar fi fost alta, mai luminoasă, de la timpurile medievale și până acum. Sensul pe care l-a impus forța renașterii păgâne și iluminismul a șters din vedere comportamentul Sfinților primari din țelurile omenirii. Acest păcat este al nostru al tuturor și ar trebui să îl asumăm pentru ceea ce ar fi putut greși străbunii noștri din acea vreme, poate că s-au mai "dat" și ei cu apusenii că vremurile au fost mai mult tulburi ...


4.De ce niciodata in Rasarit nu a existat o asa manifestare rationalista ca astazi? (aceasta fiind varianta apuseana pentru teologie)


Răsăritul este colonia actuală a vestului și terenul de experimentare al vestului. Slăbiciunea pregătirii teoretice se vede că a dat loc ideilor și raționamentelor de împrumut ca și entuziasmului cumpărăturilor la mall. Tinerii sunt școliți să raționeze critic, cerințele educației moderne impuse de programele "Phare" de după 1989 dau roade. Dar nu ți se pare că existența acestui FORUM este dovada că nu și-au atins scopul pe deplin? Vreau să spun că aceste dezbateri teologice la care participă mulți credincioși este votul negativ cu care ne prezentăm într-o lume a "material girl"-ei!! și mai există și spectatori, așa cum am fost eu până m-am decis să intru în discuții. Faptul că au loc asemenea exprimări de sentimente, convingeri, raționamente teologice este totuși îmbucurător! Că mai există și greșeli, da, e adevărat, dar se pot corecta, să ne rugăm! Și dacă se aduc injurii bunilor păstori, Sfinților Părinți prin ricoșeu sau chiar direct, nu este oare aceasta un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru toate? Apostolul zilei de azi zice: "Huliți fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor, până astăzi." Să ne bucurăm, că viața noastră nu se termină aici, să o pregătim pe cealaltă!

AlinB 01.12.2012 00:46:01

Sfintii Parinti sunt autoritati recunoscute in domeniul duhovnicesc.

Sa incerci sa faci din ei fizicienii absurdului e o tentativa ridicola de a importa o moda neoprotestanta in ortodoxie.

AlinB 01.12.2012 00:47:38

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484951)
Iarta-ma ca sunt cel care iti da vestea cea sumbra: pacatul iti apartine, caci nu te-a aruncat nimeni in "baltoaca" asta. Singur ai ales sa intri. Haide, fi bun si du-te. Si ia si morcirla pe care ai adus-o, cu tine.
:)

Daca nu deschideai topicul asta sa te fuduleti cu creatiile tale cu pretentii duhovnicesti, discutia asta nu avea loc.

Oricum, nu-i prea tarziu sa refaci totul, cu o doza de coerenta de data asta.
Succes.

Maria Popescu 01.12.2012 14:34:57

De ziua României pace și dragoste pentru toată lumea!
 
Dragă AlinB, în care dintre mesaje au fost etichetați Sfinții Părinți ca "fizicieni ai absurdului"? (nu mi-am pus ochelarii ...) În rest, acest articol de la care pronește topicul, dacă e scris de o persoană de vârsta pe care o indică site-ul respectiv, este foarte îmbucurător! Dacă tot e ziua noastră, a românilor de pretutindeni, fac un apel către toți să găsească doar cele bune la membrii forumului (topicului) și a le prezenta ca atare. Oricum, felicitări AlinB pentru preocupările tale duhovnicești!


Ora este GMT +3. Ora este acum 20:56:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.