Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Religia pe Marte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15790)

UNNOOM 27.11.2012 18:46:50

Religia pe Marte

Cum vedeti viitorul omenirii cand aceasta va reusi colonizarea planetei Marte?

Ce caracteristi credeti ca va avea viitorul religios al omenirii, in special al celei martiene?

Crestinismul va fi prezent acolo?

Lupta dintre bine si rau, idee prezenta la dfierite religii de pe Pamant (ilustrata in diferite moduri), va include si planeta Marte?

http://www.descopera.ro/dnews/103526...ei-rosii-video

Tina06 27.11.2012 18:59:48

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484577)

Ce caracteristi credeti ca va avea viitorul religios al omenirii, in special al celei martiene?

http://www.descopera.ro/dnews/103526...ei-rosii-video

faci misto, nu?

UNNOOM 27.11.2012 19:01:50

Citat:

În prealabil postat de Tina06 (Post 484583)
faci misto, nu?

Nu. Eu personal am convingerea ca omul poate ajunge acolo (eforturile sunt mari dar trebuie sa ajungem acolo).

ioanna 27.11.2012 19:53:51

Citat:

Nu inteleg intrebarea. Atata timp cat martienii vom fi tot noi, oamenii, inseamna ca ne vom comporta la fel ca aici, doar credinta in Dumnezeu nu variaza in functie de spatiu, nu? Daca un colonist a budist, crezi ca odata ajuns acolo spune "gata, nu-s mai budist?" :) Oricum, e mult prea utopic planul de colonizare, daca ne gandim doar la atmosfera de acolo care contine 0,1% oxigen si are o presiune atmosferica de 150 de ori mai mica ca aici.

Citat:

Nu vad necesitatea colonizarii planetei Marte, nici acum, nici in viitor. Omenirea e mult prea distructiva ca sa ajunga vreodata la suprapopulare, care ar duce la colonizarea altor spatii.

UNNOOM 27.11.2012 20:10:48

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484592)
Nu inteleg intrebarea. Atata timp cat martienii vom fi tot noi, oamenii, inseamna ca ne vom comporta la fel ca aici, doar credinta in Dumnezeu nu variaza in functie de spatiu, nu? Daca un colonist a budist, crezi ca odata ajuns acolo spune "gata, nu-s mai budist?" :) Oricum, e mult prea utopic planul de colonizare, daca ne gandim doar la atmosfera de acolo care contine 0,1% oxigen si are o presiune atmosferica de 150 de ori mai mica ca aici.

Este un pic prea utopic! Candva era utopic primul zbor in spatiu si extrem de utopic primul zbor pe luna!
http://www.scienceinschool.org/print/526

Dar fiindca sunt unii miliardari care investesc in asta, cred ca tehnologia va avansa rapid!

Sunt probleme teologice pentru anumite religii... cum vor tine sabatul evreii si adventistii traditionali foarte religiosi daca va indrazni sa calce pe acolo?

Unde va avea loc mileniul pentru martorii lui yehova?

Pentru ortodoxie nu vad dificultati... nu pare sa cada vreo doctrina ... insa: Unde va reveni Iisus la A Doua Venire?
etc.
Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484592)
Nu vad necesitatea colonizarii planetei Marte, nici acum, nici in viitor. Omenirea e mult prea distructiva ca sa ajunga vreodata la suprapopulare si nevoia de colonizare a spatiului.

Provocarea este un stimul puternic pentru visatori si vizionari!

ioanna 27.11.2012 20:23:14

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484596)
Pentru ortodoxie nu vad dificultati... nu pare sa cada vreo doctrina ... insa: Unde va reveni Iisus la A Doua Venire?

La a doua venire a lui Iisus intreaga creatie se preface, e coplestita de lumina Sa, nu conteaza unde vei fi, la Ierusalim, New York sau pe Marte.
Citat:

Sunt probleme teologice pentru anumite religii... cum vor tine sabatul evreii si adventistii traditionali foarte religiosi daca va indrazni sa calce pe acolo?
Asa cum il tin si aici: nu muncesc in ziua respectiva, se odihnesc.

Patrie si Credinta 27.11.2012 21:16:05

hmm... mai nimic. O singura problemuta e: viata martiana e putin mai lunga(putin peste o jumatate de ora), iar anul martian e de 687 de zile, parca. Pe termen scurt e bine, dar pe termen lung cam se duce anul bisericesc, cred. BOM ar avea independenta cronologica fata de Terra(ca Bisericile care nu au trecut pe calendarul nou)?

In orice caz, trebuie rezolvata problema unui camp magnetic artificial pe Marte, pana facem noi colonizari si alte nebunii.

p.s.: daca ne apucam noi de colonizat lucrurile din jurul Soarelui, atunci pe langa BO, o sa avem si BC IN SPACE. Inrebarea mea este: pt catolici, capitala teologica a sistemului solar va fii tot o colina dintr-un oras italian?

UNNOOM 27.11.2012 21:49:28

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 484608)
hmm... mai nimic. O singura problemuta e: viata martiana e putin mai lunga(putin peste o jumatate de ora), iar anul martian e de 687 de zile, parca. Pe termen scurt e bine, dar pe termen lung cam se duce anul bisericesc, cred. BOM ar avea independenta cronologica fata de Terra(ca Bisericile care nu au trecut pe calendarul nou)?

Din cate vad, in ortodoxie, Duminica este vazuta ca timp sacru, nu ca timp absolut... nu vad nici o probleme ca omul sa-si rezerve un astfel de timp pentru suflet! La fel par a sta lucrurile si cu celelalte sarbatori dar aici... de dragul impreunei trairi, sarbatorile pot fi tinute conform calendarului terestru!

Citat:

p.s.: daca ne apucam noi de colonizat lucrurile din jurul Soarelui, atunci pe langa BO, o sa avem si BC IN SPACE. Inrebarea mea este: pt catolici, capitala teologica a sistemului solar va fii tot o colina dintr-un oras italian?

Aici e chiar amuzant! :))
Citat:

In orice caz, trebuie rezolvata problema unui camp magnetic artificial pe Marte, pana facem noi colonizari si alte nebunii.

Nu neaparat... pe luna au stat aproape o zi intreaga + calatoria fara frotectie magnetica... Radiatiile sunt o problema fara acest camp mai ales cand sunt explozii solare... dar distanta de soare e mai mare si se pot face adaposturi protejate.

LgMihail 27.11.2012 21:52:55

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484585)
Eu personal am convingerea ca omul poate ajunge acolo (eforturile sunt mari dar trebuie sa ajungem acolo).

De ce trebuie? Am primit o astfel de porunca? Am fost facuti pentru asta? ... Nu...inteleg ratiunile. Daca era o intrebare fantezista, putema visa cu totii impreuna si era ok. Din punct de vedere religios (caci asa ai formulat intrebarea) e absurd. Hristos S-a intrupat pe Pamant pentru ca aici era nevoie de mantuire (aici este omul). Daca avea ce mantui pe Marte, o facea si acolo. Tot aici spune ca va veni. Asteptam in schimb ca Marte sa cada pe Pamant la A Doua Venire a Domnului, dupa cum scrie in Apocalipsa (dimpreuna cu celelalte corpuri ceresti). Asta ca o completare asupra a ceea ce a scris Ioanna despre Parusie :D

UNNOOM 27.11.2012 21:57:05

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484619)
De ce trebuie? Am primit o astfel de porunca? Am fost facuti pentru asta?

Sunt cativa oameni pe Statia Spatiala Internationala! Au fost facuti pentru asta?

Simplul fapt ca sunt acolo arata ca da. Au fost facuti pentru asta. Ca sa aflam daca suntem facuti pentru Marte (si/sau Marte pentru noi), trebuie sa incercam sa mergem acolo.

LgMihail 27.11.2012 22:15:34

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484620)
Sunt cativa oameni pe Statia Spatiala Internationala! Au fost facuti pentru asta?

Simplul fapt ca sunt acolo arata ca da. Au fost facuti pentru asta. Ca sa aflam daca suntem facuti pentru Marte (si/sau Marte pentru noi), trebuie sa incercam sa mergem acolo.

Daca tu afirmi - dupa logica ta - ca omul a fost facut pentru desertaciune (caci toate de aici, potrivit Scripturilor sunt: praf si cenusa, umbra, fum, desertaciune, nimic, s.a.m.d.), atunci dimensiunea crestinismului este la fel de penibila ca si cea a ateismului.

Mai exact gasesti scris ca omul este pentru vesnicie, pe care o dobandim pe Pamant, pe Marte, sub Pamant, pe Pluto si oriunde ne-ar mai randui Dumnezeu - da, sunt de acord cu aspectul acesta.

Dar nu avem de ce depasi aceasta mandrie babiloniana (sau, mai corect etimologic cred ca ar fi "babelica"), atata timp cand nu stim ziua de maine cum/daca va fi, iar mantuirea o putem atinge in ziua de astazi, aici (pe Pamant). Duhovniceste vorbind este un subiect inchis sau - mai concret - nedeschis niciodata (nu-si are rostul). Dovada: O multime de Sfinti au trecut de primul cer si au ajuns in spatiul cosmic (Set, Sf.Ap.Pavel, Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos si altii). Cu toate acestea, desi nu le era strain fenomenul, nu si-au pus niciodata problema. Altele sunt pricinile pentru care s-au creat celelate corpuri ceresti si imensitatea universului (le gasesti in teleologie).

Pentru om s-a facut Pamantul caruia i s-a poruncit sa-l stapaneasca. Despre Marte nu zice nimic. Dar zice un fericit staret al veacului trecut, care prooroceste: "In vremurile care vin, oamenii vor cauta salvarea din cosmos". Aproape am putea spune de cele ce se discuta aici...

UNNOOM 27.11.2012 22:22:49

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484622)
Daca tu afirmi - dupa logica ta - ca omul a fost facut pentru desertaciune (caci toate de aici, potrivit Scripturilor sunt: praf si cenusa, umbra, fum, desertaciune, nimic, s.a.m.d.), atunci dimensiunea crestinismului este la fel de penibila ca si cea a ateismului.

Mai exact gasesti scris ca omul este pentru vesnicie, pe care o dobandim pe Pamant, pe Marte, sub Pamant, pe Pluto si oriunde ne-ar mai randui Dumnezeu - da, sunt de acord cu aspectul acesta.

Dar nu avem de ce depasi aceasta mandrie babiloniana (sau, mai corect etimologic cred ca ar fi "babelica"), atata timp cand nu stim ziua de maine cum/daca va fi, iar mantuirea o putem atinge in ziua de astazi, aici (pe Pamant). Duhovniceste vorbind este un subiect inchis sau - mai concret - nedeschis niciodata (nu-si are rostul). Dovada: O multime de Sfinti au trecut de primul cer si au ajuns in spatiul cosmic (Set, Sf.Ap.Pavel, Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos si altii). Cu toate acestea, desi nu le era strain fenomenul, nu si-au pus niciodata problema. Altele sunt pricinile pentru care s-au creat celelate corpuri ceresti si imensitatea universului (le gasesti in teleologie).

Pentru om s-a facut Pamantul caruia i s-a poruncit sa-l stapaneasca. Despre Marte nu zice nimic. Dar zice un fericit staret al veacului trecut, care prooroceste: "In vremurile care vin, oamenii vor cauta salvarea din cosmos". Aproape am putea spune de cele ce se discuta aici...

Explorarea spatiala nu poate avea un loc intre interesele "curate" ale unui ortodox? (imi cer scuze pentru intrebarea asta mai... provocatoare)

Patrie si Credinta 27.11.2012 22:44:36

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484620)

asa am putea intreba: am fost facuti pt Antarctica?

neica_nimeni_altul 27.11.2012 23:45:02

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484623)
Explorarea spatiala nu poate avea un loc intre interesele "curate" ale unui ortodox? (imi cer scuze pentru intrebarea asta mai... provocatoare)

Explorarea spatiala serveste exclusiv intereselor "stiintei", asta se vede cu ochiul liber ... problema lor este acum sa descopere cum anume pot trece (in viata), prin centurile Van Allen.

http://image.gsfc.nasa.gov/poetry/tour/vanallen.html

Usor de zis dar cam greu de facut ...

Interesele unui ortodox nu coincid cu interesele stiintei; crestinul lupta toata viata sa-si salveze sufletul, omul de stiinta lupta toata viata sa-si anihileze sufletul (macar prin negarea lui permanenta daca nu si mai mult)

AlinB 28.11.2012 01:23:48

Citat:

În prealabil postat de neica_nimeni_altul (Post 484640)
Explorarea spatiala serveste exclusiv intereselor "stiintei", asta se vede cu ochiul liber ... problema lor este acum sa descopere cum anume pot trece (in viata), prin centurile Van Allen.
http://image.gsfc.nasa.gov/poetry/tour/vanallen.html
Usor de zis dar cam greu de facut ...

Tu citesti vreodata ce dai copy/paste?
Se pare ca nu, altfel nu ai ridica probleme aiurea.

"Humans have been affected by Belt particles, though not as severly as some people might believe. Space Shuttle and Space Station astronauts inside their crafts receive about 2? mRems of additional dosage each time they pass through the SAA. Over the course of a week, this adds up to 7 x 30 = 210 mRems which is just below the dosage you get at ground-level in a single year (about 350mRem). Apollo astronauts, however, were forced to traverse the most intense regions of the Belts in their journey to the Moon. Fortunately, the travel time was only about 30 minutes so their exposures were not much more than the total dose received by Space Shuttle astronauts (TBD). This fact counters some modern speculations that the moonlandings were a hoax because astronauts would have instantly died as they made the travel through the belts. They may have experienced minor radiation poisoning if they had been in their spacesuits on a spacewalk, but no spacewalk was ever scheduled for these very reasons. The shielding provided by the Apollo space capsule walls was more than enough to shield the astronauts from all but the most energetic, and rare, particles. Still, the astronauts reported seeing 'shooting stars' (TBD?). These were caused by very energetic particles streaking through the fluid in the eye and leaving behind a luminous, but fleeting, trail of light. Similar streaks have ben reported by astronauts in the Space Shuttle and other near-earth missions during solar storms. It is not known what the long-term consequences of these kinds of brief exposures are upon astronauts, but prospective travelers to Mars will no doubt see many more of them!"

AlinB 28.11.2012 01:25:47

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484619)
De ce trebuie? Am primit o astfel de porunca? Am fost facuti pentru asta? ... Nu...inteleg ratiunile.

Retorica este stupida pentru ca ignora un fapt evident: societatea nu este crestina si in consecinta nu se raporteaza la nici o interpretare a crestinismului sau macar o moralitate absoluta, atunci cand, generic vorbind, se iau majoritatea deciziilor.

Crestini au fost si vor fi peste tot, chiar daca vorbim de domenii "lumesti" cum ar fi medicina sau chiar militaria.

Asa ca sunt si vor fi fara doar si poate in spatiu, oriunde va fi capabila sa ajunga tehnologia pana la Parusie.

UNNOOM 28.11.2012 08:09:31

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 484629)

Din cate stiu sunt niste laboratoare de cercetare pe acolo!

LgMihail 28.11.2012 15:22:04

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 484629)

Nu. Asta poti spune tu. Crestinii stiu ca am fost facuti inclusiv pentru Antartica, dar nu pentru Marte:

Și Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ și peste tot pământul!"

DragosP 28.11.2012 15:23:41

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484746)
Crestinii stiu ca am fost facuti inclusiv pentru Antartica, dar nu pentru Marte:

:24:Mă scuzați.:24:

De ce știu asta creștinii? :39:

LgMihail 28.11.2012 15:23:57

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484623)

Deloc provocatoare. Raspunsul este simplu: Nu. Nimeni nu are ingaduinta slujirii celor materiale sau a mandriei. Exista alte "solutii" pentru foamete si supra-populare. Daca migrezi cu coruptii si acei "bogati" care investesc in tehnologie (in care-ti pui nadejdea pentru a vedea Marte), atunci nu rezolvi nimic nici daca pleci in alta Galaxie.

Eu imi pun nadejdea in Sfinti si in Dumnezeu, singurii care pot descoperi drumul care duce la Imparatia Cerurilor - singurul "interes curat" al unui crestin. Singurul interes adevarat si relevant al omului.

LgMihail 28.11.2012 15:24:35

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 484747)
:24:Mă scuzați.:24:

De ce știu asta creștinii? :39:

Pentru ca au ochi si citesc Facerea :D

Ori nu esti crestin, ori esti orb. Sunt cele doua variante decente. A treia te-ar jigni si m-ai raporta. Dar mai insista mult si o vei auzi.

DragosP 28.11.2012 15:27:24

Consideră că insist.
Ce treabă are Facerea cu Marte?
Pe Lună avem voie?

AlinB 28.11.2012 15:41:18

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484748)
Deloc provocatoare. Raspunsul este simplu: Nu. Nimeni nu are ingaduinta slujirii celor materiale sau a mandriei. Exista alte "solutii" pentru foamete si supra-populare.

Atunci e clar ca si agricultura mecanizata e o directa violare a directivei de la Facerea 3:19 "In sudoarea fetei tale îți vei mânca pâinea ta".
Mai ales daca tractorul e din ala modern cu aer conditionat.

Si probabil si multe alte meserii in care omul castiga un ban (slujeste celor materiale..nu?) dar fara sa transpire abundent.

Acum revenind la mersul pe Marte, fara doar si poate este evident ca e un moft inutil.

Atat timp cat tehnologia actuala inseamna costuri in jur de 10.000$ ca sa trimiti 1kg de pamanteana materie in spatiu, cred ca e mai mult decat evident, si fara sa faci din asta o problema religioasa.

Se pare ca unii tanjesc dupa tarile alea in care forurile religioase si interpretarile carturarilor si fariseilor dau tonul in societate.

Sunt persoane care te conving ca un guvern religios, chiar cu tenta crestina (sau mai ales) ar putea fi la fel de periculos ca o dictatura atee fara scrupule.

De fapt catolici au demonstrat deja asta, atunci cand au fost in postura asta. Pur si simplu n-au rezistat ispitelor abuzului de putere.
Noi avem legionarii - aceeasi problema.

Oricum, toti au platit pana la urma cu varf si indesat caderile astea.

UNNOOM 28.11.2012 16:55:52

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 484750)
Pe Lună avem voie?

Nu stiu daca avem voie sa facem o colonie ( :)) ) dar un raliu ar fi interesant:
http://www.youtube.com/watch?v=2vi5-NPEUXk (minutul 8 si cateva secunde)

ioanna 28.11.2012 18:10:28

Citat:

Consideră că insist. Ce treabă are Facerea cu Marte?Pe Lună avem voie?

Eu zic sa nu te pui cu baietii de 17 ani care traiesc ortodoxia printr-o suficienta oarba.
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 484751)
Se pare ca unii tanjesc dupa tarile alea in care forurile religioase si interpretarile carturarilor si fariseilor dau tonul in societate. Sunt persoane care te conving ca un guvern religios, chiar cu tenta crestina (sau mai ales) ar putea fi la fel de periculos ca o dictatura atee fara scrupule.

Omul credincios intotdeauna a trait sub tirania omului religios sau o omului ateu.
Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484759)
Nu stiu daca avem voie sa facem o colonie ( :)) ) dar un raliu ar fi interesant:

A
vem inca destule zone virgine pe glob, neexplorate, insa tu visezi la un raliu pe Luna :) Crezi ca dupa 40 de ani de la ultima aselenizare, vor fi din nou tentati de Luna? Ma indoiesc.Si-au trecut luna in CV, au cunoscut pamantul selenar, au spus "next, hai sa ne sporim prestigiul, sa cucerim alte zone".

UNNOOM 28.11.2012 18:40:32

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484765)
Avem inca destule zone virgine pe glob, neexplorate, insa tu visezi la un raliu pe Luna :) Crezi ca dupa 40 de ani de la ultima aselenizare, vor fi din nou tentati de Luna? Ma indoiesc.Si-au trecut luna in CV, au cunoscut pamantul selenar, au spus "next, hai sa ne sporim prestigiul, sa cucerim alte zone".

Daca tu ai luat de buna faza cu raliul pe luna... ai o problema cu perceptia nuantelor...! Uneori e bine sa gandesti mai mult decat citesti!

LgMihail 28.11.2012 18:42:41

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484765)
Eu zic sa nu te pui cu baietii de 17 ani care traiesc ortodoxia printr-o suficienta oarba.

Insist sa iti argumentezi afirmatiile.

LgMihail 28.11.2012 18:44:39

Citat:

Consideră că insist.
Ce treabă are Facerea cu Marte?
Pe Lună avem voie?

Aberezi. Daca ai avea minime cunostiinte teleologice ai intelege scopul Pamantului, scopul omului si scopul planetei Marte (impreuna cu alte corpuri ceresti). Nu ai intreba "ce treaba are Facerea cu Marte" (in masura in care ai intelege ca in Facere se vorbeste - indirect - de aparitia planetei Marte), ci te-ai intreba retoric: "ce treaba are omul cu Marte"?

Raspunde-mi teleologic la urmatoarea intrebare: De ce Luna sta mereu cu fata la Pamant?

LgMihail 28.11.2012 18:46:28

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484768)
Daca tu ai luat de buna faza cu raliul pe luna... ai o problema cu perceptia nuantelor...! Uneori e bine sa gandesti mai mult decat citesti!

Aici, cu toata prudenta (atat fata de tine, cat si fata de Ioanna), te aprob.

Exista anumiti membrii pe acest forum care au roluri variate:

1. Mancatori
2. Figuranti
3. Sabotori
4. Instigatori

Unii dintre acestia fac pururi dovada invidiei si a unei ortodoxii nepracticate. Cu toate astea au aere de "patristici" si "biblici". Ma tem sa intreb cati au citit Biblia...

LgMihail 28.11.2012 18:57:50

Catre Ioanna:
Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484769)
Insist sa iti argumentezi afirmatiile.

Sunt totusi convins ca nu vei reusi, asa ca te ajut:

Ai aparut total rupta de realitate la o dezbatere care nu te privea si - prin nimic - nu te invita! Ai inceput sa te bagi in seama si sa arunci tot felul de termeni fara logica si fara legatura cu subiectul, incercand sa faci dovada unei "vaste" pregatiri. Ai negat ca ai avea studii teologice (felicitari!)

Cu toate acestea, ai continuat sa-ti dai importanta, sa judeci pe X sau pe Y infirmand intr-o veselie orice nu-ti era prielnic la auz (fara sa fi apta de contra argumente) si atunci cand riscai sa fi luata in seama, repede puneai intrebari "incuietoare". Imediat topaiai de bucurie si plina de sictir si dispret m-ai trimis pe mine, pe neica_nimeni si pe cine mai nimereai la plimbare: "poti sa spui ca nu stii, nu-i nici o problema" sau "acum du-te si mai intereseaza-te; nu toata ziua copy paste...te asteptam!"

Astea toate in timp ce eu scriam deja raspunsul documentat si consistent. Nu te-a multumit (desi nu ai fost in stare sa faci dovada unei intelegeri adecvate sau unei minime bunavointe).

Eu am insistat atunci cu o singura intrebare, vreme de multe posturi!!! Ulterior ai disparut, la fel de seaca si "rece", dispretuitoare: "dialogul cu tine nu-i constructiv", in masura in care eu - ca prostul - bateam tastele frenetic sa-ti raspund, iar tu nu erai apta sa ridici un contra argument sau sa raspunzi la o intrebare.

Am dat dovada de intelegere si nu te-am judecat asemeni lui neica_nimeni_altul. Tu in schimb ai tupeul si obraznicia sa ma judeci potrivit caror criterii? M-ai cunoscut?

Pentru tine sunt LgMihail, cel cu Arhanghelul la avatar. Atat! Pentru mine esti Ioanna. Poti avea si 80 de ani (desi asta ar explica multe...). Putin imi pasa. Daca esti apta sa discuti, sa argumentezi, sa citesti si sa raspunzi la intrebari (=> dialog constructiv), avem ce discuta.

Daca nu, tine pentru tine ifosele si suferintele din timpul "prea-asceticului tau post". Ba chiar ai putea face o postire de forum. Te-ar scuti de multe cuvinte desarte si timp pierdut.

Spor!

Si cer sa-ti ceri scuze (daca mai crestineste nu se poate) pentru ce tocmai ai spus!

ioanna 28.11.2012 19:07:14

lgMihail

Din punctul meu de vedere traiesti Ortodoxia cu o suficienta oarba, asa cum din punctul tau de vedere Dragos este orb sau eu sunt dispretuitoare. Te-ai aprins inutil. Iti iert iesirea, o pun pe seama varstei.

UNNOOM 28.11.2012 19:08:15

Cred ca forumul asta trebuie sa aiba o setare care sa interzica mai mult de 3 postari consecutive la un topic!

@LgMihail
Va rog ca sa nu ma mai implicati... in mesajele pe care doriti sa le transmiteti userilor care va supara!

LgMihail 28.11.2012 19:14:07

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484776)
Din punctul meu de vedere traiesti Ortodoxia cu o suficienta oarba, asa cum din punctul tau de vedere Dragos este orb sau eu sunt dispretuitoare. Te-ai aprins inutil. Iti iert iesirea, o pun pe seama varstei.

Dovada incontestabila de care vorbeam: nu ai fost apta sa argumentezi ceea ce ai afirmat. Aveai doua aspecte:

1. Specula cu privire la varsta mea (informatii personale, incerte si irelevante).
2. Consideratiile tale proprii cu privire la trairea mea duhovniceasca a Ortodoxiei.

Te-as putea ierta pentru prima, pentru ca Hristos mi-o cere. Si te-as putea intelege pentru a doua, punand-o pe seama rationalismului apusean care ti-a posedat mintea (tie si celorlalti ca tine). Fara sa fi apta sa caracterizeezi "trairea ortodoxiei cu o suficienta oarba" (pentru ca poate ajungi sa incadrezi si pe vreun Sfant la caracterizarea ta) si fara sa poti raspunde unei intrebari sau argumenta o opinie, iti permiti - in acelasi duh - sa ti polemici de pe pozitia unei ortodoxe care se vrea a fi "luminata".

Dumnezeu sa te ierte. Nu te obosi sa-ti frangi degetele in taste. Problema va ramane cu tine si mai departe. Nu eu sunt cel care am de suferit, ci tu.

ioanna 28.11.2012 19:17:54

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484780)
1. Specula cu privire la varsta mea (informatii personale, incerte si irelevante).

Ai postat un articol preluat de pe blogul tau personal, (acela cu relativizarea Ortodoxiei) si acolo scria ca ai avea 17 ani. Varsta oricum e irelavanta, desi explica unele lucruri, ti-am spus ca iti iert impertinenta. Dumnezeu sa te lumineze si sa te faca vrednic de chemarea Sa.

UNNOOM 28.11.2012 19:23:50

Ioana & LgMihail
Pentru astfel de discutii, dechideti un topic separat ca sa va dovedite varsta care nu intereseaza pe nimeni...

Totusi nu va spalati rufele in public ci folositi mesageria privata si lasati topicul acesta in pace... ca de asta fug toti din discutie de pe la tot felul de topice si raman 2-3 care se cearta+trolli care provoaca dand senzatie celor in conflict ca sunt importanti.!

Rog un moderator, daca se poate, sa stearga postarile offtopic (mai ales cele consecutive).

LgMihail 28.11.2012 19:25:16

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 484782)
Ai postat un articol preluat de pe blogul tau personal, (acela cu relativizarea Ortodoxiei) si acolo scria ca ai avea 17 ani. Varsta oricum e irelavanta, desi explica unele lucruri, ti-am spus ca iti iert impertinenta. Dumnezeu sa te lumineze si sa te faca vrednic de chemarea Sa.

Acum va pot ajuta si cu argumenterea celeilalte afirmatii, legate de trairea mea ortodoxa:

Sa inteleg ca mi-ati lecturat blogul si ati concluzionat asta in urma celor citite acolo, nu? Da, acum inteleg.... toate se leaga de-odata...

De asemenea va ajut cu argumentarea afirmatiei: "varsta oricum e irelevanta", la care subscriu nu numai eu, ci Proloagele si Sinaxarele.

Sfantul Vasile Carpatinul pleaca din Rusia la 15 ani, iar la 16 ani ajunge pustnic in Carpati unde face manastire.

Sfanta Ecaterina avea 18 ani cand predica inaintea acelei multimi de zeci de filosofi si intelepti si convertea dintre ei multime mare.

Totusi nu pot explica felul in care va eschivati si va feriti de argumente si raspunsuri, dar totusi aveti dorinta de a pune intrebari si de a astepta cantarind (aparent) cele pe care vi le scriu ceilalti utilizatori. Sa fie oare o smerenie imbinata cu dorinta de cunoastere?

Iertati, dar sunteti straina de orice se petrece pe aici. Apreciez articolele de la "Intre teologie si cultura populara" si orice scrieti util si argumentat. Totusi, in calitate de membru si participant la polemica, imi declar nemultumirea cu privire la pregatirea fratiei voastre in cele pe care le-am discutat impreuna. Explicati-va singura cele ce va privesc.

UNNOOM 28.11.2012 19:28:31

Oameni buni! Aici pe topic suntem pe Marte... Cum trebuie sa arate religia pe Marte?
Sa lasam cearta!
:))

LgMihail 28.11.2012 19:31:16

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 484788)
Oameni buni! Aici pe topic suntem pe Marte... Cum trebuie sa arate religia pe Marte?
Sa lasam cearta!
:))

Cred ca ti-am raspuns: nu va fi nici o religie pe Marte. Cel putin, nu cea crestin-ortodoxa.

UNNOOM 28.11.2012 19:34:05

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484789)
Cred ca ti-am raspuns: nu va fi nici o religie pe Marte. Cel putin, nu cea crestin-ortodoxa.

Impune doctrina bisericii o astfel de limita sau esti sceptic in privinta capacitatii omului de a ajunge acolo?

ioanna 28.11.2012 19:38:42

Citat:

În prealabil postat de LgMihail (Post 484786)
Sa inteleg ca mi-ati lecturat blogul si ati concluzionat asta in urma celor citite acolo, nu? Da, acum inteleg.... toate se leaga de-odata...

Nu ti-am lecturat blogul, doar ce ai postat pe acest forum si acel articol, pe care am dorit sa-l comentez, (mai ales referireatot ce spune Crestinismul trebuie sa fie absolut , dar si altele), insa m-am abtinut, pentru ca din cate vad tu percepi totul distorsionat si ai fi reactionat negativ daca as fi amintit de pericolul idolatrizarii literei formularii, din nevoia psihologica de detinere a formularii infailibile.

Am fost anul trecut la o conferinta a profesorului Yannaras, care a amintit un episod despre un calugar grec, care in zi de post, se punea fix in fata bisericii mancand cu pofta dintr-o bucata de carne. Lumea, iesind din biserica, indignata, ii arunca cuvinte grele de ocara. De ce facea el acel lucru? Ca sa se smereasca. Cuvintele grele care iti scapa uneori pe forum, fie catre Dragos, caruia ii spui cu nonsalanta ca abereaza, fie altora, ne ajuta sa ne smerim, sa ne cultivam rabdarea, deci noi n-avem nimic de pierdut, chiar daca suntem terfeliti.

@Unnoom : scuze, e ultima mea postare pentru lgMihail.

Vad ca insisti cu "cum va arata religia pe Marte"? Pe bune de inteleg sensul intrebarii, cum sa arate? La fel ca aici, din moment ce martienii se presupune ca vor fi tot oameni,nu? Tu la ce te gandesti ? De ce crezi ca credinta ar trebui sa fie alta? Daca crezi in Dumnezeu, atunci crezi, indiferent de locatie. Bineinteles, nu-i exclus ca pana ajungem noi pe Marte sa apara noi "culte" si "asociatii religioase". Tu visezi o societate uniformizata supusa unei ideologii, ca-n filmele sf? :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:02:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.