Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Sfanta traditie - sfanta predanie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16069)

Daniel_Ortodox 31.01.2013 04:15:15

Sfanta traditie - sfanta predanie
 
Doamne ajută! Începem cu rugăciune.

Vă iubesc în Domnul, vă îmbrățișez cu sărutare sfântă, iubiții Domnului.
Frați ai mei sunteți, cu toți oamenii pământului, pentru care Hristos Iisus a murit pe Cruce, sfințind-o cu sângele Său și a înviat. Pe toți vă iubește și vă așteaptă acasă, măcar în al 11-lea ceas, și veți avea plata cu cel din primul ceas (secol creștin). Vă iubește Domnul, iubiții mei!

Voi nu știți ce este Sfânta Tradiție. Vă explic simplu:

Știm că Sfânta Tradiție sau Sfânta Predanie este învățătura dată (lăsată și transmisă) de Dumnezeu prin viu grai Bisericii Sale, adică ceea ce s-a vorbit (Hristos-Apostoli, Apostoli-ucenicii lor, ucenicii-episcopii, preoții și diaconii în fiecare comunitate creștină nou înființată sau nu numai) înainte de orice scriere, din care o parte s-a fixat în scris, mai târziu.
Ca și Sfânta Scriptură, Sfânta Tradiție cuprinde descoperirea dumnezeiască trebuitoare mântuirii noastre. Aflăm mai jos cum. Ea e viața Bisericii în Duhul Sfânt ("viața Duhului Sfânt în Biserică" - spune Vladimir Lossky). Fluviul viu al Bisericii: "Fraților, vă poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriți de orice frate care umblă fără rânduială și nu după predania pe care ați primit-o de la noi."II Tesaloniceni 3, 6.

Deci, iubiților, Sfânta Tradiție -învățătura dată de apostoli primilor episcopi, iar aceștia celor de după ei până astăzi. Ea e vorbirea din definițiile sinoadelor ecumenice, din scrierile Sfinților Părinți și din cărțile de slujbă ale Bisericii.
De ce? Nu se știa nimic despre creștinism, când Pavel de exemplu, înființa o nouă comunitate de creștini, ei nu știau nimic, și le era vorbită învățătura creștină, și ei o vorbeau între ei, și apoi la alții. Preoții și diaconii aveau primul cuvânt, conduși de episcopul lăsat de Pavel. La care i-a spus Pavel să ungă alții după el acolo și în comunitățile vecine. Sfânta Tradiție devine o extensie a Bibliei. E același lucru. E Biblia vorbită. Învățătura creștină vorbită.
Și mai mult decât atât. Mai târziu tâlcuirea Bibliei de către Sfinții Părinți, explicarea ei, se numește de asemenea Sfântă Tradiție. De ce?"Și alergând Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, și i-a zis: Înțelegi, oare, ce citești? Iar el a zis: Cum aș putea să înțeleg, dacă nu mă va călăuzi cineva? Și a rugat pe Filip să se urce și să șadă cu el. Fap. Ap. 8, 30-31.

Noi nu avem voie! cădem în erezie. De ce? Uite de ce: "Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." II Petru 3, 16 Avem nevoie de cineva care să ne tâlcuiască Scripturile. De ce? "Oare toți sunt apostoli? Oare toți sunt prooroci? Oare toți învățători? Oare toți au putere să săvârșească minuni?" I Corinteni 12, 29 Nu toți au voie, doar unii.
Și dacă Apostolii nu mai sunt, unde căutăm? La Sfinții Părinți. Ei sunt învățătorii. Și el a dat pe unii apostoli, pe alții prooroci, pe alții evangheliști, pe alții păstori și învățători. Efeseni 4, 11 De ce ei sunt? Ei au Duhul Sfânt, spre a ne tâlcui. Pentru că așa a zis Domnul.

Învățătura creștină autentică (ortodoxă) face diferența între Sfânta Tradiție (Tradiția) și diferitele tradiții bisericești care ar putea exista în istoria creștinismului, care nu fac parte din Sfânta Tradiție, sau Sfânta Predanie (Predania). Zice minunat:"Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră." II Tesaloniceni 2, 15.
Primul nivel al distincției dintre Tradiție și tradiții este dat de sfântul Vincențiu de Lerins, în mica sa scriere Commonitorium, unde afirmă: "Quod ubique, quod semper, quod ab omnibus traditur est" - "Trebuie să primim ceea ce este crezut pretutindeni, dintotdeauna și de către toți".

Această "definire" a Tradiției, iubiților, unanim apreciată de teologii Bisericii creștine, din primele veacuri creștine și până azi, NICI UN SECTAR, VREODATĂ nu o va zdruncina cu neștiința lor, căci aici e Adevărul.

Iată vă dau și vă arăt Adevărul. HRISTOS! În Ortodoxie!
Se vrea totuși să se dea ei defectul că prin prisma Sfintei Tradiții ar putea fi interpretată ca ceva static, ca un tezaur care s-a dat o dată pentru totdeauna. Ori, lucrarea Duhului Sfânt în istorie și în Biserică nu s-a oprit vreodată, după făgăduința Mântuitorului: "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăța toate și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu" (Ioan 14, 26). Ne va învăța toate, iată. Prin cine? Prin Sfinții Părinți, peste care se pogoară: Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Maxim Mărturisitorul, Sfântul Fotie cel Mare, Sfântul Chiril al Alexandriei și toți sfinții.
"Fraților, vă laud că în toate vă aduceți aminte de mine și țineți predaniile cum vi le-am dat." I Corinteni 11, 2

Lucrarea Duhului Sfânt în Biserică, în cazul explicării, interpretării și dezvoltării învățăturii creștine a Sfintei Scripturi, s-a făcut în istoria Bisericii prin Sfinții Părinți și prin Sinoadele ecumenice. Această explicare, interpretare, tâlcuire și dezvoltare organică se face în spiritul predicii Mântuitorului, a Apostolilor și a urmașilor lor; iar pe de altă parte, aceste dezvoltări organice, trebuie să primească acceptul Bisericii universale, să fie receptate de conștiința Bisericii. Așa s-a organizat Biserica lui Hristos, Biserica Creștină mereu. "Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră." II Tesaloniceni 2, 15.
Cât timp această validare a conștiinței Bisericii nu are loc, aceste învățături, explicări, interpretări sau dezvoltări organice rămân tradiții bisericești, nemântuitoare. Sfânta Tradiție la fel ca Sfânta Scriptură, sunt mântuitoare. Ele sunt adevăruri validate de Sfântul Sinod, unde episcopii s-au adunat "Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor." Matei 18, 20 la fel ca primul sinod ținut de Apostoli la Ierusalim, cum aflăm din Faptele Apostolilor.

De la moartea Mântuitorului Iisus Hristos și până la compunerea primelor scrieri inspirate de către Sfinții Apostoli, învățătura creștină s-a transmis prin viu grai. Din această transmisie orală s-au născut diferite scrieri, au constituit în timp ceea ce numim azi Noul Testament. Evanghelistul Luca zice în prologul evangheliei sale ca a studiat toate documentele despre Iisus pe care le-a putut găsi (Luca 1, 1-3).
Așadar, Noul Testament s-a născut din această Sfântă Tradiție, a ceea ce s-a transmis prin viu grai, din unii în alții, în mare parte, în cadrul Bisericii (alte compoziții care pretindeau a fi inspirate au circulat și înainte și după, în comunități creștine ne-ortodoxe). Noul Testament face deci parte din Sfânta Tradiție, din unul și același fluviu al vieții Duhului Sfânt în istorie.

De aceea, în Biserica Creștină (Ortodoxă desigur) nu există propriu-zis diferență de "autoritate" între Sfânta Tradiție și Sfânta Scriptură. S-au întemeiat una pe temelia celeilalte. Sunt surori gemene. E Duhul Sfânt în amândouă.

Diavol este hristosul iehoviștilor, diavolul hristos al penticostalismului, baptismului, adventismului sau diavolul hristos din romano-catolicism. Ce facem când vedem că un om stăruie în erezie?
UITE ASTA TREBUIE SA FACEM:

"Iar de întrebările nebunești și de înșirări de neamuri și de certuri și de sfădirile pentru lege, ferește-te, căci sunt nefolositoare și deșarte. De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." Tit 3, 9-11

Zice la I Timotei 6, 3-5: "Iar de învață cineva altă învățătură și nu se ține de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos și de învățătura cea după dreapta credință, acela e un îngâmfat, care nu știe nimic, suferind de boala discuțiilor și a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene. Gâlcevi necurmate ale oamenilor stricați la minte și lipsiți de adevăr, care socotesc că evlavia este un mijloc de câștig. Depărtează-te de unii ca aceștia."
În altă parte 2 Petru 2, 1-3: "Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire. Și mulți se vor lua după învățăturile lor rătăcite și, din pricina lor, calea adevărului va fi hulită. Și din poftă de avere și cu cuvinte amăgitoare, ei vă vor momi pe voi. Dar osânda lor, de mult pregătită, nu zăbovește și pierzarea lor nu dormitează."
MINUNAT: "Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! Precum v-am spus mai înainte, și acum vă spun iarăși: Dacă vă propovăduiește cineva altceva decât ați primit – să fie anatema!" Galateni 1, 8-9.

Minunat de simplu, așa-i? Nu mai stați în căderea dracilor. Iubiți Adevărul. Dar să fim atenți că e taină. Noi, creștinii, așa procedăm:

"De-ți va greși ție fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine și el singur. Și de te va asculta, ai câștigat pe fratele tău. Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul. Și de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ți fie ție ca un păgân și vameș" Matei 18, 15-17.

Bucurați-vă, Domnul a binevoit vouă.

Hristos a înviat !

penticostalul 31.01.2013 10:20:27

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499786)

Doamne ajută. Începem cu rugăciune.
Din motive binecuvântate am lipsit o perioadă. Iertați-mi lipsa.
Bucurii.


Nu mai aveți vreo câteva? :16:





P.S.
Încheiem cu „Tatăl Nostru”
Adunarea este liberă!

stefan florin 31.01.2013 11:44:53

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 499875)
Nu mai aveți vreo câteva? :16:
P.S.
Încheiem cu „Tatăl Nostru”
Adunarea este liberă!

nu fi ironic amice

penticostalul 31.01.2013 13:46:29

De ce, amice?
Dă-mi trei motive!

Daniel_Ortodox 31.01.2013 14:08:41

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 499875)
Nu mai aveți vreo câteva? :16:
P.S.
Încheiem cu „Tatăl Nostru”
Adunarea este liberă!

Doamne ajută.
De mine da, poți scăpa, dar de Adevăr, niciodată, niciunde. Fie că Îl accepți sau nu, El este Cel Ce este.
Și mai bine este ție să nu-ți întărești cerbicele ca diavolii împotriva Mielului, ci să slujești Lui, cum și El slujește nouă neîncetat și să ascultăm de El, că dulce e El și ascultarea de El.
Bucurii.

penticostalul 31.01.2013 14:33:28

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499943)
Doamne ajută.
De mine da, poți scăpa, dar de Adevăr, niciodată, niciunde. Fie că Îl accepți sau nu, El este Cel Ce este.
Și mai bine este ție să nu-ți întărești cerbicele ca diavolii împotriva Mielului, ci să slujești Lui, cum și El slujește nouă neîncetat și să ascultăm de El, că dulce e El și ascultarea de El.
Bucurii.

Slăvit să fie Hristos!

El este Mirele, Prietenul și Stăpânul meu de acum 25 de ani de când i-am deschis inima și El a intrat în ea conform promisiunii lui care întotdeauna este DA și AMIN: „Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu și va deschide ușa, voi intra la el și voi cina cu el și el cu Mine.” Apocalipsa 3:20.


Dar recunosc că de multe ori, de mult prea multe ori de atunci mi-am întărit cerbicele împotriva Sa și nu l-am ascultat, L-am trădat și L-am întristat, păcătuind împotriva Lui și întorcându-mi fața spre cele lumești, colorate și îmbietoare ale celui încornorat.
Vai mie, păcătosul!
Dar Domnul s-a îndurat de fiecare dată când mi-am mărturisit greșul și mi-a dat iertarea lui cea dulce după mare îndurarea Lui.

Și nici de tine, scump frate în Domnul, nu vreu să scap ci, dimpotrivă, să ne îndemnăm unul pe celălalt la fapte bune și la ascultare de Sfântă Voia Sa pentru a ajunge cu bine în Împărăția cea Cerească.

Te iubesc mult, nu pentru că ai merita, ci pentru că demult, Hristos a turnat adânc în inima mea Duhul lui Cel Sfânt și împreună cu Duhul Său, așa cum pe glăsuiește dumnezeiescul Pavel în Romani 5:5 - iubirea lui Dumnezeu s-a vărsat în inimile noastre, prin Duhul Sfânt, Cel dăruit nouă.

Multe bucurii!

Daniel_Ortodox 31.01.2013 15:18:43

Slavă lui Dumnezeu! Și pe pământ pace, între oameni bună voire.

Știam eu că nu ești un om rău. Mulțumesc pentru gândul bun și curat.
Și eu te iubesc cu adevărat. Domnul Dumnezeu știe că spun adevărul. De s-ar ivi vreun necaz mare și viața mi-aș da-o pentru tine, iubitul meu. Așa de mult te iubesc.
"Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu." Ioan 15, 12.

Dar ce facem, scumpul meu, că uite ce zice Domnul:
"Căci se vor ridica hristoși mincinoși și prooroci mincinoși și vor da semne mari și chiar minuni, ca să amăgească, de va fi cu putință, și pe cei aleși." Matei 24, 24.
E plină lumea astăzi de hristoși mincinoși! Așa-i? Pot fi toate confesiunile creștine adevărate? Oare toți hristoșii sunt adevărați și mântuiesc? Uite ce zice Domnul
"Un Domn, o credință, un botez." Efeseni 4, 4.
Atunci când învață altceva decât ce se învăța până atunci, e altă învățătură, fără rugăciuni ca să se roage Sfinții pentru noi, fără Sfintele Icoane, e un alt creștinism, altă Evanghelie. Și uite ce spune:
"Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema!" Galateni 1, 8.
"Iar de învață cineva altă învățătură și nu se ține de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos și de învățătura cea după dreapta credință, acela e un îngâmfat, care nu știe nimic, suferind de boala discuțiilor". I Timotei 6, 3.

Nu vreau să cred că ești un îngâmfat, căci îmi dovedești că iubești pe Dumnezeu. Dar știi unde greșești. Tu vrei să iubești pe Dumnezeu, dar nu iubești pe Dumnezeu Adevărat, Savaot, Treime, Iubire. Ci pe dumnezeul penticostal, pe hristosul diavol al penticostalismului. Care, acel hristos diavol, a căutat să fure oamenii de pe calea cea dreaptă ca ei să nu mai țină predania dată nouă de Sfinții Apostoli.
Da, iubești pe Domnul, uite ce zice Domnul:
"Cel ce păzește poruncile Lui rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu în el; și prin aceasta cunoaștem că El rămâne în noi, din Duhul pe care ni L-a dat." I Ioan 3, 24.
Noi, creștinii (ortodocși, singurii) am păzit poruncile Lui, cu strictețe, iubire și devotament, până azi. Am păzit că uite ce zice:
"Deci, dar, fraților, stați neclintiți și țineți predaniile pe care le-ați învățat, fie prin cuvânt, fie prin epistola noastră." II Tesaloniceni 2, 15.
Uite ce zice:
"Fraților, vă poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriți de orice frate care umblă fără rânduială și nu după predania pe care ați primit-o de la noi."
II Tesaloniceni 3, 6.

Ai citit, scumpul meu despre Sfânta Tradiție, sau Sfânta Predanie? Care e opinia ta? Ce părere ai cu ce este scris acolo? Ce părere ai despre hristoșii mincinoși? Ce consideri tu că este cu acei hristoși mincinoși?

Bucurii de la Maica Luminii și a tuturor scârbiților și necăziților.

penticostalul 31.01.2013 15:53:44

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Slavă lui Dumnezeu! Și pe pământ pace, între oameni bună voire.

Știam eu că nu ești un om rău. Mulțumesc pentru gândul bun și curat.
Și eu te iubesc cu adevărat. Domnul Dumnezeu știe că spun adevărul. De s-ar ivi vreun necaz mare și viața mi-aș da-o pentru tine, iubitul meu. Așa de mult te iubesc.

Știam că pot conta pe tine la necaz, frate!
De aceea ți-am și scris în mijlocul furtunilor și necazurilor acestui veac

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
E plină lumea astăzi de hristoși mincinoși! Așa-i?

Încă nu-s așa mulți frate. Abia au ridicat câțiva capul. Dar mulți vor veni pentru că trăim ceasul cel de pe urmă.

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Pot fi toate confesiunile creștine adevărate?

Nicidecum!

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Oare toți hristoșii sunt adevărați și mântuiesc?

Frate, să nu crezi altceva, UNUL singur este Hristos: Fiul lui Dumnezeu,
Unul-Nascut, Carele din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii.
Lumina din Lumina,
Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, iara nu facut;
Cel de o fiinta cu Tatal, prin Carele toate s-au facut;
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire
S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara,
Si S-a facut om;
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat;
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;
Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii,
A caruia imparatie nu va avea sfarsit.


Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Atunci când învață altceva decât ce se învăța până atunci... altă Evanghelie.
Și uite ce spune:
"Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema!" Galateni 1, 8.

O spune Cuvântul lui Dumnezeu, frate scump, eu nici nu am curajul să rostesc.

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Nu vreau să cred că ești un îngâmfat, căci îmi dovedești că iubești pe Dumnezeu. Dar știi unde greșești. Tu vrei să iubești pe Dumnezeu, dar nu iubești pe Dumnezeu Adevărat, Savaot, Treime, Iubire.

Să ne ferească Dumnezeu, frate!
El să ne ajute să-L iubim doar pe Dumnezeul Adevărat, Savaot, Treime, Iubire!

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Ci pe dumnezeul penticostal, pe hristosul diavol al penticostalismului. Care, acel hristos diavol, a căutat să fure oamenii de pe calea cea dreaptă ca ei să nu mai țină predania dată nouă de Sfinții Apostoli.

Aceasta ar fi cea mai mare cursă în care am putea cădea, frate!
Doar Dumnezeu, în mare mila Sa ne poate păzi și ajuta să nu adorăm pe vreun dumnezeu ortodox sau penticostal sau sectar pentru că cela, diavolul este.

Noi să rămânem strâns alipiți doar de Mântuitorul Hristos, Fiul Dumnezeului cel Adevărat!


Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Ai citit, scumpul meu despre Sfânta Tradiție, sau Sfânta Predanie? Care e opinia ta? Ce părere ai cu ce este scris acolo?

Am citit frate, dar mult prea puțin. Aș dori să citesc mult mai mult (ajută-mă Doamne) dar am căutat peste tot internetul să găsesc Sfânta Predanie a Sfinților Apostoli și n-am găsit-o.

N-am reușit să citesc decât scrieri ale câtorva Părinți Bisericești însă nu știu dacă aceea este Sfânta Predanie.

Am citit Biblia, am citit și din Părinții Bisericești dar nu știu care dintre ei pot fi considerați Sfanta Tradiție și carele nu.

Ai putea, te rog din suflet să-mi recomanzi o carte sau un site pe care să găsesc Sfânta Predanie Apostolică?

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Ce părere ai despre hristoșii mincinoși?

Hristoșii mincinoși zic despre ei că sunt hristoși dar sunt mincinoși.
Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499964)
Ce consideri tu că este cu acei hristoși mincinoși?

A venit, acum câțiva ani, unul la noi în Constanța, la Casa de Cultură, și zicea că el este Hristos.
Eu eram să-i strig: „Huo, bă, tu nu ești decât un hristos mincinos!”

Daniel_Ortodox 31.01.2013 16:49:21

Doamne ajută.

DA, iubitul meu, cu toată dragostea ce ți-o port, în Hristos Iisus, Domnul. DA! Astăzi și acum, te vei bucura de Sfânta Predanie Apostolică.

Tu numai să ai răbdarea și înțelepciunea să citești cu trezvia minții și cu luare aminte, spre rușinarea vrăjmașilor văzuți și nevăzuți.

Iată Sfânta Predanie Apostolică îți este dăruită ție astăzi, spre bucurie și spre dobândirea Împărăției Cerurilor. Să dai și altora iubitul meu, să nu ții numai pentru tine.

Un site: http://archive.org/details/Psb-Colec...oriBisericesti

Altul: http://arhiva-ortodoxa.info/ - acolo mergi la -4.document-, apoi la -Seria PSB- ți se vor deschide în format .pdf trebuie să ai adobe. Cel mai bine, le vei citi dacă le scoți la imprimantă.

Dacă vrei un cuprins cu ce conține fiecare, ai aici: http://www.voscreasna.com/parinti-si...i-bisericesti/ Astfel, vei alege ce dorești să citești.

Ai acolo și Actele Martirice, pe care eu le iubesc atât de mult. Sunt acte oficiale ale Imperiului roman din primele 3 secole creștine, care atestau cum erau uciși creștinii în arenele coloseumului din roma sau din alte puncte din imperiul roman, cum erau dați hrană leilor. Am plâns citind.

Ai acolo și Apologeți de limbă greacă și latină. Apologeții sunt apărători și mărturisitori al creștinismului, care au scris în limba greacă sau latină mărturia lor, limbile vorbite de creștini foarte mult timp.

Și îi mai ai acolo pe Sfinții Vasile cel Mare (a trăit între 329-379), episcopul Cezareei-Capadociei, o regiune mare creștină și Sfântul Ioan Gură de Aur (a trăit între 347-407), Patriarhul-episcopul Constantinopolului. Ei, scumpul au scris cel mai frumos și cel mai limpede. Ți recomand cu toată sinceritatea inimii, ca unii dintre cei mai dragi ce-mi sunt.

Pe arhiva-ortodoxa mai sunt și altele, precum Filocalia, o culegere, esență, din PSB, în 12 volume. Nu sunt toate acolo, dar găsești în librariile creștine Filocalia. Dar și alte cărți de suflet ziditoare.

Colecția PSB, sau Părinți și Scriitori Bisericești, face parte din CODUL MIGNE, "e" francez, cu accent pasiv. Codul Migne este tot ce s-a adunat în toate secolele creștine, scrieri în limba greacă, latină, și alte scrieri, cuprinzând peste 500.000 de pagini. Din acele pagini, preotul Dumitru Stăniloaie, a făcut un cuprins de vreo 50.000 de pagini, deci o zecime, în 90 de volume ale PSB pe care vroia să le traducă. Din cele 90 de volume nu a reușit să traducă decât 32 de volume, pe care le avem în limba română și azi. Ele sunt P.S.B., de care tu și alții ca tine care vor mai citi aceste rânduri se vor învrednici să le citească.

Bucurii. Hristos a înviat!

penticostalul 31.01.2013 17:01:20

Ești o comoară frate. Mulțumesc mult. De mâine nu voi mai intra pe net pentru o vreme fiindcă am făcut o juruință însă în această seară îmi voi descărca în laptop și voi citi.

Tot ce mi-ai dat este vrednic de crezare?
Sau trebuie să filtrez cumva învățătura? Sunt și greșeili în acele scrieri sau sunt pe de-a-ntregul inspirate?

Te întreb acestea pentru că eu sunt obișnuit cu citirea Sfintei Scripturi. Când citesc Sfânta Scriptură știu că ea este infailibilă, că e Cuvântul lui Dumnezeu.

Tot la fel trebuie să citesc și ceea ce mi-ai dăruit tu?

P.S. Peste zece zile voi veni cu întrebări dacă-mi vei permite.

DragosP 31.01.2013 17:11:48

Poantecostalule, te rog frumos să te duci să-ți bați joc de altceva.

celestial_pottery 31.01.2013 17:16:09

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 499992)
Poantecostalule, te rog frumos să te duci să-ți bați joc de altceva.

Dar cu ce isi bate joc? Mi se pare ca ia foarte in serios studiul credintei. D-l Daniel_Ortodox i-a facut o recomandare, iar fratele penticostalul este un om serios: se va tine de munca de lamurire de sine si de adincire/intelegere a spiritualitatii ortodoxe/est-europene.

ioanna 31.01.2013 17:29:04

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 499992)
Poantecostalule, te rog frumos să te duci să-ți bați joc de altceva.

Nu uitati ca dansul e neoprotestant, deci are prima data nevoie sa se blindeze cu certitudinea ca o carte este in totalitate inspirata divin, ca sa poata recunoaste in ea Cuvantul. Gratie acestei asigurari, are siguranta psihologica ca detine Adevarul. De aceea, eu spun ca e mai bine sa i se spuna ca nu sunt, ca dansul sa treaca dincolo de bariera psihologica.

Daniel_Ortodox 31.01.2013 17:33:05

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 499991)
Ești o comoară frate. Mulțumesc mult. De mâine nu voi mai intra pe net pentru o vreme fiindcă am făcut o juruință însă în această seară îmi voi descărca în laptop și voi citi.

Tot ce mi-ai dat este vrednic de crezare?
Sau trebuie să filtrez cumva învățătura? Sunt și greșeili în acele scrieri sau sunt pe de-a-ntregul inspirate?

Te întreb acestea pentru că eu sunt obișnuit cu citirea Sfintei Scripturi. Când citesc Sfânta Scriptură știu că ea este infailibilă, că e Cuvântul lui Dumnezeu.

Tot la fel trebuie să citesc și ceea ce mi-ai dăruit tu?

P.S. Peste zece zile voi veni cu întrebări dacă-mi vei permite.

Doamne ajută.

Tu ești o comoară mai mare decât sunt eu, iubitul meu. Mult mai dorită.

Tot ce ți-am dat este vrednic de crezare. Toate PSB-urile care sunt scrise de sfinții lui Dumnezeu Hristos sunt vrednice de crezare, că ele au fost scrise de oamenii care au slujit cu fiecare respirație lui Dumnezeu Iubire și peste care s-a sălășluit Duhul Sfânt Dumnezeu.

Orice învățătură vei primi de la oameni, să o filtrezi prin Hristos Iisus Mântuitorul. Dar așa cum prin Sfântul Apostol Pavel nu mai avem nevoie de filtrul Hristos, căci Hristos Însuși vorbește prin Sfântul Apostol Pavel, la fel, vei înțelege de vei avea inimă curată, că și prin Sfântul Episcop Vasile al Cezareei Capadociei și prin Sfântul Episcop Ioan al Constantinopolului, (mai numit și Hristostom - purtător de Hristos), vorbește Însuși Hristos și Duhul Sfânt șii Tatăl, cu Iubire, pentru noi, toți oamenii.

Greșeli vor fi doar în scrierile celor care nu sunt Sfinți ai lui Hristos. Și nu apare nici pe carte că sunt sfinți. Ei totuși au fost traduși de preotul Dumitru Stăniloaie, ca să vedem și înțelegem, ei, în comparație cu Sfinții lui Dumnezeu, ce diferență este să vorbească un om, sau să vorbească Hristos prin acel om.

Foarte bine dacă ești obișnuit cu citirea Sfintelor Scripturi. Bun obicei ai. Dar să nu uităm scumpul meu, că Sfintele Scripturi trebuiesc tâlcuite, și noi nu putem să tâlcuim, nu avem întărire, înțelepiune, credință. Nu avem în fiecare respirație pe Hristos Iisus, ca ei, cei ce au tâlcuito înaintea noastră. După cum ți-am arătat în multe cuvinte din Sfânta Scriptură, mai sus. Având nevoie de ei, de acei oameni minunați peste care a fost este și va fi Duhul Sfânt Dumnezeu, iată, te invrednicești să citești ce ne învață Duhul Sfânt prin ei.

Da, iubitul meu, la fel când citești Scrierile Sfinților Părinți, Sfinții lui Dumnezeu, ele sunt infailibile și fără de greșeală, căci nu sunt ale lor întâi de toate, sunt ale lui Dumnezeu Treime, care le-a dat lor să scrie ce au scris, pogorându-se peste ei cu harul Său cel Sfânt, pentru viața lor sfântă care au avut-o.
Singura greșeală ce o poți face este să te smintească scrierile lor, cum sunt oameni care se smintesc și de Hristos: "Dar n-au rădăcină în ei, ci țin până la un timp; apoi când se întâmplă strâmtorare sau prigoană pentru cuvânt, îndată se smintesc." Marcu 4, 17. "Precum este scris: "Iată pun în Sion piatră de poticnire și piatră de sminteală; și tot cel ce crede în El nu se va rușina". Romani 9, 33. Deci ia aminte să nu te smintești de Hristos.

Revino când vrei. Citește cât poți. Bucurii.

Daniel_Ortodox 31.01.2013 17:34:54

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 499992)
Poantecostalule, te rog frumos să te duci să-ți bați joc de altceva.

"Cine iubește pe fratele său rămâne în lumină și sminteală nu este în el." I Ioan 2, 10.
Bucurii alese.

penticostalul 31.01.2013 17:35:13

Citat:

În prealabil postat de celestial_pottery (Post 499993)
Dar cu ce isi bate joc? Mi se pare ca ia foarte in serios studiul credintei. D-l Daniel_Ortodox i-a facut o recomandare, iar fratele penticostalul este un om serios: se va tine de munca de lamurire de sine si de adincire/intelegere a spiritualitatii ortodoxe/est-europene.

Intr-adevăr sunt interesat să știu ce este aceea „Sfânta Tradiție”.
Recunosc că știu ce este Biblia dar nu știu ce este Sfânta Tradiție.

Am căutat o definiție a Sfintei Tradiții, am căutat o carte „Sfânta Tradiție”. Nu am găsit.
În modul cel mai serios: nu știu ce este Sfânta Tradiție. Vreau să știu și vreau să o citesc.

Prietenul Daniel-ortodox mi-a dat câteva linkuri valoroase. M-am uitat puțin pe ele. Vreau să le descarc în PC.
Însă am deja întrebări. De exemplu în linkul dat apare și Origen cu câteva lucrări. Origen este cam controversat, nu?
Știam că Sfânta Tradiție are aceeași valoare cu Biblia.
Scrierile lui Origen au aceeași valoare cu cartea Romani a Apostolului Pavel?

penticostalul 31.01.2013 17:38:25

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 499992)
Poantecostalule, te rog frumos să te duci să-ți bați joc de altceva.

De ce mă Dragoșe, tu ți-ai marcat teritoriul pe aici, ai monopol de spus poante pe forum creștinortodox.ro?

celestial_pottery 31.01.2013 17:41:15

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 499998)
Intr-adevăr sunt interesat să știu ce este aceea „Sfânta Tradiție”.
Recunosc că știu ce este Biblia dar nu știu ce este Sfânta Tradiție.

Am căutat o definiție a Sfintei Tradiții, am căutat o carte „Sfânta Tradiție”. Nu am găsit.
În modul cel mai serios: nu știu ce este Sfânta Tradiție. Vreau să știu și vreau să o citesc.

Prietenul Daniel-ortodox mi-a dat câteva linkuri valoroase. M-am uitat puțin pe ele. Vreau să le descarc în PC.
Însă am deja întrebări. De exemplu în linkul dat apare și Origen cu câteva lucrări. Origen este cam controversat, nu?
Știam că Sfânta Tradiție are aceeași valoare cu Biblia.
Scrierile lui Origen au aceeași valoare cu cartea Romani a Apostolului Pavel?

Nu bagati in seama chestia cu Origen: faptul ca ex-animatoarea Teodora, aka byzantine empress, nevasta lui "justul" de justinian, a influentat un Sinod zis ecumenic, la care a fost amenintat si umilit un Papa, si insultata memoria unor morti, si anatemizata chiar persoana lor (ma refer la sinodul al cincilea ecumenic) nu este relevant. Anatema aceea e doar un bisericism gratuit si politizat. Toti cei care au scris adinc si inspirat, toti scriitorii bisericesti, chiar si cei "condamanti" de confuza justitie bisericeasca din acele timpuri, pot fi pusi daca nu alturi, aproape de Apostoli. Va recomand sa ii cititi pe Origen, Theodor de Mopsuestia si Theodoret de Cyr (si daca se poate, si pe Nestorie). Veti avea o adevarata desfatare. De asemenea, Sever de Antiohia si Philoxenus din Hierapolis.

Daniel_Ortodox 31.01.2013 18:05:53

Citat:

În prealabil postat de penticostalul (Post 499998)
Intr-adevăr sunt interesat să știu ce este aceea „Sfânta Tradiție”.
Recunosc că știu ce este Biblia dar nu știu ce este Sfânta Tradiție.

Am căutat o definiție a Sfintei Tradiții, am căutat o carte „Sfânta Tradiție”. Nu am găsit.
În modul cel mai serios: nu știu ce este Sfânta Tradiție. Vreau să știu și vreau să o citesc.

Prietenul Daniel-ortodox mi-a dat câteva linkuri valoroase. M-am uitat puțin pe ele. Vreau să le descarc în PC.
Însă am deja întrebări. De exemplu în linkul dat apare și Origen cu câteva lucrări. Origen este cam controversat, nu?
Știam că Sfânta Tradiție are aceeași valoare cu Biblia.
Scrierile lui Origen au aceeași valoare cu cartea Romani a Apostolului Pavel?

Doamne ajută.
Hristos în mijlocul nostru, iubitul meu frate.

Citește ce este Sfânta Tradiție, în primul post al acestui topic. Ea este în general învățătura creștină vorbită, care apoi s-a fixat și în scris, în mare parte. Nu există o carte numită Sfânta Tradiție, căci sunt zeci de cărți ale Sfinților lui Dumnezeu, numită Sfânta Tradiție. Nu ar fi existat Sfânta Scriptură fără Sfânta Tradiție. Ea, Scriptura, s-a scris prin și cu Tradiția Creștină vorbită. Înțelegi, iubitul meu? E minunat de simplu, întreg creștinismul. Citește primul post din acest topic cu atenție mărită și ai să înțelegi. Acolo am concentrat, pentru tine, și pentru toți, ceea ce se predă în facultățile de teologie, zile în șir. Spre bucurie.

Origen, scumpul meu, are 2, două foarte mari erezii (apocatastaza și predestinația - despre care, dacă voiești, putem vorbi), de aceea nu a fost canonizat sfânt de către Biserica Creștină, ci chiar a fost numit eretic în sinodul V ecumenic a toată creștinătatea din anul 553. Dar a fost ridicată anatema de la el și nu a mai fost declarat eretic, pentru că e recunoscut că a greșit. Cu toate astea, nu, iubitul meu, scrierile învățatului Origen, nu au aceași valoare ca și Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel. Și nici o scriere dacă o vezi că nu e scrisă de un sfânt, nu are valoarea cu scrierile unui Sfânt. Doar scrierile Sfântului Episcop Vasile și Sfântului Episcop Ioan Hristostomul, au aceași valoare ca și Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel, căci au aceași origine, Sfânta Treime.
Dar Origen, este singurul scriitor bisericesc care a scris cel mai mult dintre toți. Are scrieri frumoase, de aceea a fost tradus. Te sfătuiesc, iubitul meu, să începi cu ce ți-ai dorit, cu Scrierile Părinților Apostolici, sau Predaniile Părinților Apostolici, apoi să citești din Sfântul Ioan Hristostom, episcopul-Patriarhul Constantinopolului și din Sfântul Vasile cel Mare și din Sfântul Grigorie de Nazians. Mult folos vei dobândi. Scrierile lor, au aceași valoare ca și Sfânta Scriptură, căci vorbesc numai din Sfânta Scriptură și au același izvor: Duhul Sfânt.

Cu rugăciunile Sfinților Grigorie de Nazians, Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur, suflete, care ești utilizatorul "penticostalul", să se învrednicească și sufletul tău de Adevăratul Hristos. Amin.

"având fiecare alăută și cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinților." Apocalipsa 5, 8.

ioanna 31.01.2013 18:23:55

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 499996)
Orice învățătură vei primi de la oameni, să o filtrezi prin Hristos Iisus Mântuitorul.

Ati spus esentialul. Orice invatatura o filtrezi prin Hristos. Eu cred ca si penticostalul stie ca traditia este insasi viata Bisericii, verificarea critica, empirica, din generatie in generatie a vestii celei bune, transmiterea experientei corpului euharistic de la o generatie la alta.

Doriana 01.02.2013 20:46:50

Deci daca cineva e interesat sa citeasca din Sf Traditie e banat? Asta nu se putea face decat daca unuia dintre dvs nu i-a convenit si a apasat butonul "Report". Iar adminul, ascultator, a mai banat o data un sectar banat si asa de n ori, de dragul unui ortodox glumet. In timp ce ortodocsi cu ravna varsa cate mizerii pot pe topicul deschis tot de ei despre penticostali. Noi nu le vom da report, desigur... daca le place sa se scalde in mizerie, cine sunt eu sa ii opresc? Dar fiecare trebuie sa stie ca prin cea ce face seamana seminte din rodul carora vor culege in viitor. Si impreuna cu ei si cei care i-au tolerat. Caci atunci cand lasi raul sa creasca in gradina ta si nu iei atitudine, te faci partas cu el si vei culege impreuna cu el. Poate multi dintre voi nu sunt de acord cu cei in cauza, insa a vedea raul si a tacea inseamna lipsa de coloana vertebrala, adica frica. Si asta am remarcat-o de cand am intrat pe acest forum.

Multumesc celor care au incercat sa fie drepti, cum ar fi Ioanna sau userii catolici.
Penticostalul chiar citeste multe carti, si nu toate sunt penticostale...dŽoh...

Decebal 02.02.2013 09:37:58

învățătura de credință creștină ortodoxă (catehism)
 
48. Ce este Sfanta Traditie?

Sf. Traditie sau Sf. Predanie este invatatura data de Dumnezeu prin viu grai Bisericii si din care o parte s-a fixat in scris mai tarziu. Ca si Sf. Scriptura, Sf. Traditie cuprinde Descoperirea dumnezeiasca trebuitoare mantuirii noastre. Ea este viata Bisericii in Duhul Sfant, sau permanenta prezenta a Duhului Sfant in viata Bisericii.

49. Cand a luat nastere Sf. Traditie? inainte de Sf. Scriptura, odata cu aceasta sau dupa ea?

Sf. Traditie a luat nastere inainte de Sf. Scriptura. In intelepciunea Sa, Dumnezeu a voit ca adevarurile Descoperirii dumnezeiesti sa fie date intai prin viu grai, spre a fi usor intelese si primite. Daca invatatura dumnezeiasca s-ar fi dat de la inceput in scris, credinta nu s-ar fi raspandit cu aceeasi usurinta si putere ca prin viu grai, cu care e inzestrat tot omul. Credinta se dobandeste si se intareste, la cei mai multi oameni, indeosebi prin viu grai. Sf. Apostol Pavel spune: „Credinta este din auzire, iar auzirea, prin cuvantul lui Hristos” (Rom. 10, 17).

50. Cum a luat nastere Sf. Traditie?

La inceputul Bisericii, invatatura a venit de la Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat. Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, era astfel invatatura si predica vie. Prin predica lor, Apostolii s-au facut si ei vestitori ai adevarului. Ei puneau la temelia credintei lor, si a acelora pe care-i converteau, aceeasi Evanghelie iesita din plinatatea cunoasterii vietii dumnezeiesti de catre Hristos, cu Care Apostolii petrecusera impreuna si in care traiau acum. Sf. Apostol Pavel arata ca predica apostolica este insusi cuvantul lui Iisus Hristos, rostit prin gura Sf. Apostoli: „Cum ,dar vor chema numele Aceluia in Care inca n-au crezut? Si cum vor crede in Acela de Care n-au auzit? Si cum vor auzi fara de propovaduitori? Si cum vor propovadui de nu vor fi trimisi?... Deci, credinta este din auzire, iar auzirea, prin cuvantul lui Hristos” (Rom. 10, 14-17). Insusi Mantuitorul a poruncit Sf. Apostoli sa propovaduiasca prin viu grai: „Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua” (Matei 28,19-20; Marcu 16,15; Luca 9, 2). Sf. Apostoli insisi ne incredinteaza in scrierile lor ca ei n-au scris in cartile lor decat o mica parte din cate au primit de la invatatorul lor. Sf. Ioan, Ucenicul prea iubit al Mantuitorului, sfarseste Evanghelia sa cu aceste cuvinte: „Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus, si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca nici lumea aceasta n-ar fi cuprins cartile ce s-ar fi scris” (Ioan 21, 25). Acelasi Evanghelist Ioan declara intr-una din Epistolele sale: „Multe avand a va scrie, n-am voit sa le scriu pe hartie si cu cerneala, ci nadajduiesc sa vin la voi si sa vorbesc gura catre gura, ca bucuria noastra sa fie deplina” (II Ioan 1,12). Mantuitorul insusi n-a lasat nimic scris si nici n-a poruncit Sfintilor Apostoli sa scrie, ci sa propovaduiasca prin viu grai (Matei 28, 19-20).

51. Ce este Traditia Apostolica?

Invatatura incredintata de Hristos, prin viu grai, Sfintilor Apostoli poarta numele de Traditie Apostolica. Din aceasta Traditie, sau cu ajutorul ei, s-a dezvoltat Traditia bisericeasca.

52. Cum s-a dezvoltat Traditia bisericeasca?

Sfintii Apostoli au primit invatatura dumnezeiasca de la Mantuitorul, iar Biserica a primit-o de la Sf. Apostoli (Sf. Irineu, Contra ereziilor, 2, 9, 1, Migne, P. G., VII, col. 734), care au dat-o primilor episcopi, iar acestia, celor de dupa ei, pana azi. Traditia, zice Sf. Irineu, a ajuns pana la noi prin grija Bisericii, fara a se nascoci scrieri, caci ea este o practica foarte deplina, neprimind nici adaos, nici micsorare. Fericitul Augustin spune ca adevarurile Traditiei care se pastreaza pe intreg pamantul, au fost incredintate fie de Sf. Apostoli, fie de Sinoadele ecumenice (Fer. Augustin, Scrisoarea. 54, 1, 1, Migne, P. L., XXXIII, col. 200). Ceea ce tine Biserica Universala si n-a fost stabilit prin Sinoade, ci a fost totdeauna pastrat, a fost dat prin autoritatea apostolica (Idem, Despre Botez, 4, 24, 31, Migne, P. L., XLIII, col. 174). Este deci o Traditie Apostolica si este o Traditie bisericeasca, in stransa legatura una cu alta, cea din urma avandu-si obarsia si dreptarul in prima. Semnul adevaratei Traditii este neintreruperea. «Marii (teologi) ai lumii, zice Augustin, au tinut ce au gasit in Biserica. Ce au invatat de la inaintasii lor, au invatat si ei pe altii. Ce au primit de la parinti, aceea au dat fiilor» (Idem, Impotriva lui Iulian, 2, 10, 34, Migne, P. L., XLIV, col. 697). De aceea trebuie crezut numai acel adevar de credinta care nu se departeaza intru nimic de Traditia Apostolica si Bisericeasca (Origen, Despre principii, 1, Pref. 2, Migne, P. G., XI, col. 116).

ioanna 02.02.2013 11:39:39

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 500307)
Deci daca cineva e interesat sa citeasca din Sf Traditie e banat?(...) Poate multi dintre voi nu sunt de acord cu cei in cauza, insa a vedea raul si a tacea inseamna lipsa de coloana vertebrala, adica frica. (...)Penticostalul chiar citeste multe carti, si nu toate sunt penticostale..

Nu stiu din ce cauza a fost banat Penticostalul, insa un om sincer interesat de Traditie s-ar fi putut, totusi, abtine de la note zeflemitor-ironice. El n-a facut-o, insa admir rabdarea lui Daniel.

Decebal 02.02.2013 11:51:07

învățătura de credință creștină ortodoxă (catehism)
 
53. Ce legatura este intre Sf. Scriptura si Sf. Traditie?

Sf. Scriptura e rodul lucrarii Sfantului Duh, crescut in pomul Traditiei. Sf. Scriptura e punerea in scris numai a unei parti din toata invatatura data de Mantuitorul prin viu grai, adica din Traditie. Astfel, intre ele e o legatura atat de stransa, incat cu greu s-ar putea face o deosebire intre cuprinsul uneia si al celeilalte. Marturiile lor se sprijina unele pe altele si amandoua alcatuiesc comoara unuia si aceluiasi asezamant dumnezeiesc si omenesc: Biserica. Sf. Traditie intregeste Sf. Scriptura prin talcuirea adevarata. Numai talcuirea data de Sf. Traditie este adevarata, adica profetica si apostolica si primita de Biserica, pentru textul Sf. Scripturi. In al doilea rand, trebuie sa ne servim de Traditie, pentru ca nu toate pot fi luate din Dumnezeiasca Scriptura. Sf. Apostoli ne-au transmis invatatura Mantuitorului atat pe calea Sfintei Scripturi, cat si pe calea Traditiei Apostolice (Sf. Epifaniu, Panarion, Contra Evreilor, 61, 6, Migne, P. G., XLI, col. 1047). Sf. Ioan Gura de Aur, Omilia la Scrisoarea II-a catre Tesaloniceni, 4, n.2, Migne, P. G., LXII, col. 488). Cuvintele Sf. Apostol Pavel: „Asadar, fratilor, stati neclintiti si tineti predaniile pe care le-ati invatat fie prin cuvant, fie prin epistola noastra” (II Tes. 2, 15), Sf. Ioan Gura de Aur le talcuieste astfel: «De aci e limpede ca (Apostolul) nu le-a dat toate in scris, ci multe pe cale nescrisa. Si cele scrise si cele nescrise sunt deopotriva vrednice de credinta, incat socotim Traditia Bisericii vrednica de crezare. E traditia, nu cerceta mai mult».

54. Sf. Traditie apartine credinciosului in parte, sau Bisericii intregi?

Ca viata in Duhul Sfant, Sf. Traditie apartine intregii Biserici. Credinciosul si-o insuseste in masura in care vietuieste in Biserica si participa la viata Bisericii prin lucrarea Duhului Sfant. Asa ne-o spune Sf. Scriptura, asa ne-o spun si Sf. Parinti. Sf. Apostol Pavel declara: „Au nu stiti ca sunteti templu al lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi? Daca va strica cineva templul lui Dumnezeu, pe acela il va strica Dumnezeu, pentru ca Sfant este templul lui Dumnezeu, care sunteti voi” (I Cor. 3, 16-17). Cine strica templul, adica Biserica lui Dumnezeu, acela nu se afla in Sf. Traditie. Sf. Irineu, la randu-i, ne invata: «Duhul este chezasia nestricaciunii, intarirea credintei noastre, scara de inaltare la Dumnezeu. Unde este Biserica, acolo e si Duhul lui Dumnezeu. Unde e Duhul lui Dumnezeu, acolo e si Biserica si plinatatea harului. Iar Duhul este adevarul» (Sf. Irineu, Contra ereziilor, 3, 24, 1, Migne, P. G., VII, col.). Ereticii nefiind in Traditie nu sunt nici in Biserica, si, dimpotriva, nefiind in Biserica, nu sunt nici in Traditie; ei nu traiesc in comuniunea de viata a Duhului lui Dumnezeu si nu sunt in Hristos.

55. Ce legatura este intre Biserica si Sf. Traditie?

Biserica pastreaza Traditia, iar Traditia uneste si intareste Biserica. Dupa moartea ultimului Apostol, viata in Duhul nu s-a imputinat, caci Mantuitorul fagaduieste Apostolilor si urmasilor acestora ca va fi cu ei pana la sfarsitul veacurilor si Duhul Sfant ii va ajuta sa inteleaga tot adevarul si sa-1 apere nestirbit (Ioan 16, 13). De aceea Sf. Traditie s-a numit si tinerea de minte vie a Bisericii. Traditia fiind viata Bisericii, Biserica e spatiul Traditiei.

56. Care e rolul Bisericii fata de Descoperirea dumnezeiasca si deci si fata de Sf. Traditie?

Biserica e pazitoarea, talcuitoarea si propovaduitoarea fara gres a Descoperirii dumnezeiesti si, prin aceasta, si a Traditiei. Ea pastreaza si sustine unitatea si identitatea credintei. Sf. Irineu ne da amanunte pretioase in aceasta privinta: «Biserica, zice el, dupa ce a primit, cum am spus, aceasta propovaduire si aceasta credinta, macar ca e raspandita in toata lumea, le pastreaza cu grija, ca si cum ar locui intr-o singura casa. De asemenea ea crede Apostolilor si Ucenicilor acestora, ca si cum ar avea un singur suflet si aceeasi inima. Ea predica acestea in armonie cu Apostolii, invata si transmite ca si cum ar avea o singura gura. Desi in lume limbile sunt deosebite, puterea Traditiei e una si aceeasi. Dupa cum soarele, zidirea lui Dumnezeu, e unul si acelasi in toata lumea, tot asa si propovaduirea adevarului se arata pretutindeni si lumineaza pe toti oamenii care vor sa vina la cunostinta adevarului. Nici cel tare in cuvant dintre intaistatatorii Bisericilor nu va spune altceva, decat aceste invataturi, caci nimeni nu este mai presus de invatatorul sau (Matei 10, 24; Luca 6, 40), nici cel slab in cuvant nu va imputina Traditia. Credinta fiind una si aceeasi, nici cel care e in stare sa vorbeasca mult despre ea nu o sporeste, nici cel ce vorbeste mai putin nu o imputineaza» (Sf. Irineu, op. cit., 1, 10, 2, Migne, P. G.”VII, col. 552 3 - Invatatura de credinta crestina ortodoxa). Biserica sta pe Traditia Apostolilor si o marturiseste ca aflandu-se pretutindeni, in viata ,si lucrarea ei. Prin episcopii asezati de catre Apostoli si urmasii acestora, Traditia se infatiseaza ca universala si neintrerupta (Idem, op. cat., 3, 1, Migne, P. G., VII, col. 848). Clement Romanul, care a cunoscut personal pe Sf. Apostoli Petru si Pavel, „avea Traditia in fata ochilor” (Idem, op. cit., 3, 3, 3, Migne, P. G., VII, col. 849). Cu ocazia neintelegerilor din Biserica de la Corint, el a innoit credinta si Traditia pe care le primise de curand de la Apostoli (Idem, op. cit; loc. cit.). Sf. Policarp e un exemplu viu al Traditiei pe care a primit-o de la Apostoli, care 1-au facut episcop in Smirna, si care a avut legaturi cu multi dintre cei care au vazut pe Hristos. El a propovaduit totdeauna lucrurile pe care le-a invatat de la Apostoli (Idem, op. cit, 3, 3, 4. Migne, P. G., VII, col. 851). Biserica are un tezaur bogat. In care Apostolii au adunat toate cele ale adevarului si din care oricine poate sa-si ia bautura vietii.

catalin2 02.02.2013 12:02:38

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 500307)
Deci daca cineva e interesat sa citeasca din Sf Traditie e banat? Asta nu se putea face decat daca unuia dintre dvs nu i-a convenit si a apasat butonul "Report". Iar adminul, ascultator, a mai banat o data un sectar banat si asa de n ori, de dragul unui ortodox glumet. In timp ce ortodocsi cu ravna varsa cate mizerii pot pe topicul deschis tot de ei despre penticostali. Noi nu le vom da report, desigur... daca le place sa se scalde in mizerie, cine sunt eu sa ii opresc? Dar fiecare trebuie sa stie ca prin cea ce face seamana seminte din rodul carora vor culege in viitor. Si impreuna cu ei si cei care i-au tolerat. Caci atunci cand lasi raul sa creasca in gradina ta si nu iei atitudine, te faci partas cu el si vei culege impreuna cu el. Poate multi dintre voi nu sunt de acord cu cei in cauza, insa a vedea raul si a tacea inseamna lipsa de coloana vertebrala, adica frica. Si asta am remarcat-o de cand am intrat pe acest forum.

Multumesc celor care au incercat sa fie drepti, cum ar fi Ioanna sau userii catolici.
Penticostalul chiar citeste multe carti, si nu toate sunt penticostale...dŽoh...

Penticostalul e la a treia sau a patra banare nu mai de cand sunt eu activ pe forum. Si tu esti in acelasi cult si esti pe forum de mult timp. De cate ori ai fost banata? Presupun ca niciodata. Acum ai si raspunsul. Penticostalul si userul catolic sunt persoane agresive si mesajele lor sunt deseori ironic-batjocoritoare. Si in trecut m-au atacat si pe mine si eu nu intelge de ce e tolerata atitudinea lor pe forum, sunt cei mai agresivi useri si si jignesc. Din pacate probabil va reveni cu alt nick in cel mai scurt timp, osuta are deja banari si nick-uri fara numar. In legatrua cu Sfanta Traditie, userul catolic spunea ca penticostalul dorea doar sa isi bata joc de Daniel, nu stiu, el il cunoste mai bine fiind apropiati in conceptii. Dar si daca avea intentii bune din cauza ca majoritatea mesajelor sunt ironice si rautacioase nu mai stii cand e ceva bun. Doar din ultimele mesaje: http://www.crestinortodox.ro/forum/report.php?p=499940

MihaiG 02.02.2013 12:27:54

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 500465)
Si tu esti in acelasi cult si esti pe forum de mult timp. De cate ori ai fost banata? Presupun ca niciodata. Acum ai si raspunsul. Penticostalul si userul catolic sunt persoane agresive si mesajele lor sunt deseori ironic-batjocoritoare.

Sunt curios de ce nu aplici acelasi criteriu si la userii ortodocsi, cum ar fi Decebal, care a a fost banat de vreo opt ori, sau Cornel Urs. Halal obiectivitate.

DragosP 02.02.2013 12:52:56

Citat:

În prealabil postat de Doriana (Post 500307)
*
Multumesc celor care au incercat sa fie drepti, cum ar fi Ioanna sau userii catolici.
Penticostalul chiar citeste multe carti, si nu toate sunt penticostale...dŽoh...

Mie aproape că mi-a dat o lacrimă.

MihaiG 02.02.2013 12:56:01

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 500484)
Mie aproape că mi-a dat o lacrimă.

Mie, când am citit că ție aproape ți-a dat o lacrimă, aproape că era să înceapă să-mi dea o lacrimă.

Cornel Urs 02.02.2013 12:57:46

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 500470)
Sunt curios de ce nu aplici acelasi criteriu si la userii ortodocsi, cum ar fi Decebal, care a a fost banat de vreo opt ori, sau Cornel Urs. Halal obiectivitate.

eu am fost banat? domnule, dumneata nu ai un pic de bun simt!

DragosP 02.02.2013 13:01:42

Corneluș de ce ții să te dai în stambă?

Decebal 02.02.2013 13:43:49

învățătura de credință creștină ortodoxă (catehism)
 
57. Unde se afla cuprinsa Sf. Traditie?

Desigur, ca forma de transmitere a Revelatiei dumnezeiesti supranaturale, Sfanta Traditie, sau Traditia apostolica, are drept continut intreaga invatatura a Apostolilor, primita de ei prin viu grai de la Hristos insusi in timpul celor trei ani si jumatate de activitate publica a Lui. In cuprinsul Traditiei apostolice intra si o serie de structuri harice ale Bisericii intemeiate de Hristos si care vin de la Hristos prin Sfintii Sai Apostoli: Sfintele Taine, toate ierurgiile si ierarhia bisericeasca sacramentala cu cele trei trepte harice care tin de constitutia teandrica a Bisericii, precum si anumite oranduieli privind viata Bisericii si viata membrilor ei. Cartile Noului Testament contin si constituie Traditia apostolica, dar nu o epuizeaza, caci multe altele a savarsit Hristos, care s-au transmis mai departe numai pe cale orala in Biserica (Matei 28, 20; Ioan 20, 30-31; 31, 25), adica prin cei imbracati cu puterea Duhului Sfant spre a fi iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu (I Cor. 4, 1). Intr-un rastimp de opt veacuri, continutul Sfintei Traditii, adica al Traditiei apostolice, a fost fixat de Biserica in opt izvoare si anume:

1. Simbolurile de credinta (cel zis „apostolic” sau „roman”, folosit astazi de Biserica Romano-Catolica si de Bisericile Protestante; simbolul niceo-constantinopolitan alcatuit la sinoadele ecumenice I de la Niceea (325) si II de la Constantinopol (381), singurul folosit in Biserica Ortodoxa si, alternativ cu cel „roman”, in Biserica Romano – Catolica, si uneori la protestanti; si cel „atanasian”, folosit in Biserica Anglicana);
2. Cele 85 de canoane apostolice;
3. Definitiile dogmatice si canoanele celor 7 sinoade ecumenice si ale celor 9 sinoade particulare (aprobate de sinodul Trulan);
4. Marturisirile de credinta ale martirilor;
5. Definitiile dogmatice impotriva ereziilor;
6. Scrierile Sfintilor Parinti;
7. Cartile de slujba ale Bisericii si
8. Marturiile istorice si arheologice referitoare la credinta crestina apostolica.

58. Traditia e schimbatoare sau neschimbatoare?

Aluatul imparatiei lui Dumnezeu e amestecat cu framantatura omeneasca si ce e neschimbator sta la un loc cu ce e schimbator si trecator. Pazind ce trebuie, Biserica ramane de-a pururi aceeasi si viata ei in Duhul nu cunoaste adaugire sau micsorare. Traditia, fiind curentul de viata al Bisericii, sta in stransa legatura cu valorile si nazuintele spre desavarsire ale credinciosilor. Credinta si morala crestina sunt neschimbatoare, ca roade ale Descoperirii dumnezeiesti, iar Biserica a lucrat continuu pentru desavarsirea sufleteasca a credinciosilor, asa cum ne-o dovedeste istoria Bisericii inca de la aparitia crestinismului. Prin urmare, „Traditia”, in intelesul crestin, nu inseamna incremenire in forme moarte omenesti, ci numai pastrarea nestricata a adevarului Descoperirii dumnezeiesti, izvor nesecat de desavarsire.

59. In ce inteles, anume, se poate vorbi despre progresul Sf. Traditii?

Progresul Sf. Traditii inseamna dezvoltarea si adancirea acesteia. «Progresul pentru fiecare lucru, zice Vincentiu de Lerin, inseamna dezvoltarea acestui lucru din sine insusi. E cazul cu inteligenta, cu stiinta, cu intelepciunea; fiecare din acestea se dezvolta numai in felul propriu. In cazul religiei, dogma se poate dezvolta numai in ea insasi, in acelasi inteles, in aceeasi idee. Religia poate imita felul de dezvoltare al corpurilor, care desi cu inaintarea anilor isi dezvolta functiunile, ele raman, totusi, ceea ce erau... Se poate adauga forma, infatisare, distinctie, totusi firea fiecarui gen ramane aceeasi” (Vincentiu de Lerin, Commonitorium, 23, Migne, P. L., L, col. 667). Prin dezvoltarea si adancirea Traditiei, deci, noi capatam o intelegere din ce in ce mai limpede a invataturilor descoperite de Dumnezeu. Aceste invataturi ajung a fi formulate de Biserica in mod solemn in Sinoadele ecumenice sau prin propovaduire con sfanta a acelorasi adevaruri dumnezeiesti, in „Dogme”, care sunt scurte formule de credinta, propovaduite in Biserica spre mantuirea noastra.

60. Ce conditie se cere pentru ca un adevar de credinta sa fie formulat in Dogma?

Adevarul de credinta trebuie sa fie cuprins in Descoperirea dumnezeiasca, adica in Sf. Scriptura si in Sf. Traditie.

61. Cand Sinoadele ecumenice nu se mai aduna, cum deosebim invatatura adevarata de cea mincinoasa?

De la ultimul Sinod ecumenic (787) pana astazi, oamenii invatati ai Bisericii Ortodoxe au cercetat cu atentie Sf. Scriptura si Sf. Traditie si au scos din ele invataturile trebuitoare si adevarate pe care totdeauna le-au infatisat in opozitie cu cele mincinoase. Aceste invataturi adevarate au fost, apoi, aprobate in cea mai mare parte de Sinoadele Bisericilor Orto-doxe care le-au formulat in „Marturisiri de Credinta”, calauze vrednice de toata increderea. In clipele grele ale vietii Bisericii, Sinoadele a toata Ortodoxia sunt crainicii adevarului dumnezeiesc. Cand imprejurari deosebite impiedica adunarea unor astfel de Sinoade, este de ajuns consimtirea tuturor Bisericilor Ortodoxe la primirea unui adevar de credinta, sau de viata, pe temeiul sigur al Sf. Scripturi si al Sf. Traditii.

cezar_ioan 02.02.2013 15:46:55

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 500461)
Sf. Scriptura e rodul lucrarii Sfantului Duh, rod crescut in pomul Traditiei.

Minunata zicere!

Daniel_Ortodox 02.02.2013 20:46:58

Doamne ajută.

Iubiților, încetați copilăriile. Iubiți-vă unul pe altul, precum Domnul ne iubește, nu e greu, "prin asta va cunoaște lumea că sunteți ai Mei, dacă vă iubiți unul pe altul". Să fim "lumini între oameni", să fim "sarea pământului".

Frate Decebal, mulțumim mult pentru fapta minunată.

Vroiam și eu să pun ce este scris în catehism, dar am ezitat și am compus eu personal o scriere unde este mai ușor de înțeles și de citit ce este Sfânta Tradiție sau Sfânta Predanie, ca să poată fi special înțeleasă de cei din ereziile neo-protestante.

E foarte bine oricum, să avem ambele variante, pentru oricine caută, iată, a găsit.

Bucurii.

catalin2 03.02.2013 21:03:05

Asta si observam de cateva ori, adminul e grabnic la banarea unor useri chiar ortodocsi pentru lucruri nu foarte grave, in schimb ii iarta de mii de ori pe cei ce ii ataca pe ortodocsi pentru dreapta credinta, sunt extrem de agresivi si jignesc si incearca sa impuna cu forta conceptiile lor ce tin de o combinatie intre ecumenism si dogma cultului lor. Ma refer la cei doi useri mentionati mai sus, singurii care in opinia mea ar trebui banati constant.

Daniel_Ortodox 07.02.2013 00:43:35

Doamne ajută.

Așteptăm, eu cel puțin, cu mult drag, pe oricine om, din orice confesiune sau sectă creștină, să spună lămurit ce nu înțelege din ceea ce este Sfânta Tradiție sau numită și Sfânta Predanie.

Cu rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur și Sfântului Maxim Mărturisitorul să avem cuvânt cu putere multă de la Dumnezeu Treime, să vă aducem lumină minții.
"având fiecare alăută și cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinților." Apocalipsa 5, 8.
Sfinților ai lui Dumnezeu, rugați-vă pentru noi. Amin.

Bucurii.

leonte 07.02.2013 20:36:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 500855)
adminul e grabnic la banarea unor useri chiar ortodocsi pentru lucruri nu foarte grave, in schimb ii iarta de mii de ori pe cei ce ii ataca pe ortodocsi pentru dreapta credinta, sunt extrem de agresivi si jignesc si incearca sa impuna cu forta conceptiile lor ...

Draga frate! Prin randuiala Bunului Dumnezeu, aici ai scos la iveala puroiul din tine, singur cu tastatura ta. Caci iti scapa cel mai esential din Predania Ortodoxa, despre care am afirmat de mai multe ori ca esti partial strain.

Dreapta Predanie, mostenita de la sfintii apostoli si preluata de sfintii parinti din pustia Tebaidei, pana la sfintii contemporani noua, se intemeiaza pe un aspect esential care tie si multor absolventi de inalte scoli teologice v-a scapat din vedere. Acest aspect este ca nu cel sanatos are nevoie de doctor, ci cel bolnav. Pe cel ce a avut ocazia sa IL cunoasca pe Hristos, il pazesti cu batul, pe calea cea buna. Chiar daca azi il doare, maine va saruta batul care l-a ferit de o grava cadere.
In schimb, pe cei ce nu au avut ocazia sa cunoasca Lumina si Adevarul, lor ne facem slugi, ca sa ii invatam sa slujeasca; le rabdam scuiparile ca sa ii invatam rabdarea; nu ne razbunam nedreptatirea si asuprelile ca sa ii invatam iertarea. Si din toate acestea, speram sa ii facem sa intelega candva, ca ii iubim ca pe fratii nostrii si nu vrem sa guvernam peste ei, nici sa le rapim avutiile. Ci vrem sa ne bucuram frateste de toate cele ce sunt sub Soare, zidite de Tatuca.

Asa ca, poate ar trebui sa ii intrebi personal pe admini, daca isi asuma cele spuse de mine mai sus. Iar daca nici ei nu te vor convinge, mergi si intreba un ieromonah mai batraior!

leonte 07.02.2013 20:46:27

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 501716)
Doamne ajută.

Așteptăm, eu cel puțin, cu mult drag, pe oricine om, din orice confesiune sau sectă creștină, să spună lămurit ce nu înțelege din ceea ce este Sfânta Tradiție sau numită și Sfânta Predanie.
Cu rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur și Sfântului Maxim Mărturisitorul să avem cuvânt cu putere multă de la Dumnezeu Treime, să vă aducem lumină minții.
"având fiecare alăută și cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinților." Apocalipsa 5, 8.
Sfinților ai lui Dumnezeu, rugați-vă pentru noi. Amin.
Bucurii.

Am sa te intreb ceva, dar pentru ca nu vreau sa te pun intr-o postura dificila, tot ragazul de care vei avea nevoie, eu ti-l voi socoti drept bine intentionat.

Ti se pare ca eu ma opun Predaniei sfintilor Parinti ai Ortodoxiei, sau ma opun unui soi de alunecare, savarsita chiar sub stindardul Legii, insa din ce in ce mai lipsit de Duhul Acesteia?

Daniel_Ortodox 08.02.2013 02:11:43

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 501883)
Am sa te intreb ceva, dar pentru ca nu vreau sa te pun intr-o postura dificila, tot ragazul de care vei avea nevoie, eu ti-l voi socoti drept bine intentionat.

Ti se pare ca eu ma opun Predaniei sfintilor Parinti ai Ortodoxiei, sau ma opun unui soi de alunecare, savarsita chiar sub stindardul Legii, insa din ce in ce mai lipsit de Duhul Acesteia?


Doamne ajută.

Frate iubite în Hristos, nu pot răspunde la întrebarea ta, nu îți cunosc viața, nu îți știu gândurile, nu îți văd faptele, doar Dumnezeu cunoaște inimile și rărunchii, spune Sfânta Scriptură. Nu știu dacă te opui Sfintei Tradiții și Sfinților Părinți ai Bisericii Creștine, asta tu știi cel mai bine, prin ce îți spune conștiința ta. Doar dacă ești sau devii eretic, voi ataca erezia ta, pentru a apăra și mărturisi Adevărul, dar pentru faptele tale, nu te judec, că sunt mai rău și mai păcătos ca tine. Am mai mult puroi decât ai spus că are fratele Cătălin, puroi al patimilor mele, deci nu te pot judeca.
Nu știu dacă te opui "unui soi de alunecare săvârșite chiar sub stindardul Legii, însă din ce în ce mai lipsit de Duhul Acesteia." Ce știu este că Legea, este Biserica Creștină, iar ea nu va fi niciodată din ce în ce mai lipsită de Duhul Acesteia, anume Duhul Sfânt Dumnezeu. Da, trebuie să te opui soiurilor de alunecări săvârșite chiar sub stindardul Legii, care poate fi erezia, ca să nu ne aflăm în eres, dar opunerea niciodată cu vreo armă materială, ci singura și cea mai puternică armă, Cuvântul, care atunci când ne opunem unor soiuri de alunecări sub stindardul Legii, și anume când mustrăm alunecările, să nu fim nici o clipă lipsiți de Iubire, de pacea lui Hristos. De harul Duhului Sfânt pe care să-l chemăm printro rugăciune de fiecare dată când începem mustrarea sau sfatul.
Iartă-mi, frate, dacă te-am smintit cu ceva, orice, sau dacă ți-am fost pricină de poticnire, cumva.

Bucurii.

leonte 08.02.2013 15:36:28

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 501959)
Doamne ajută.

când mustrăm alunecările, să nu fim nici o clipă lipsiți de Iubire, de pacea lui Hristos.
Bucurii.

La capitolul asta eu sufar foarte mult. Rogu-te sa-mi amintesti cele spuse aici, ori de cate ori ai ocazia si te roaga pentru mine!

leonte 10.02.2013 22:39:15

Cum am inteles eu folosul dogmei si felul in care s-a asezat dogma, de catre sfintii parinti, prin calauzirea lui Dumnezeu.

1. Varsta lumii, facerea si anii. "Caci o mie de ani intaintea Ta, sunt ca ziua de ieri care a trecut si ca straja noptii."
Sfanta scriptura nu este letopiset de istorie. Desi se prezinta si unele evenimente, marturii istorice, acestea sunt usor vadite de celelalte. In mare, continutul Sfintei Scripturi este Adevarul revelat, iar scopul este lepadarea cailor intunericului si apropierea de Dumnezeu. Deci a cauta sa folosim Sfanta Scriptura in scopuri de studiere a materiei si a vremelniciei, este a parasi rostul pentru care Duhul Sfant a inspirat profetii si teologii.

2. Randuiala bisericeasca. "Asezarea ta in liniste sa fie cu dreapta socoteala!"
Pentru a pricepe felul in care traiau si se organizau crestinii cei botezati de apostoli si preotii hirotoniti de apostoli, avem neoie in primul rand sa citim Faptele si Epistolele, dar si unele scrieri din vietile sfintilor. Pe vremea cand eram frate incepator, mi-a ramas in minte o istorisire din proloage, despre un sfant care se ducea ca rob la casele paganilor bogati, dar dupa cateva luni, un an, reusea sa ii aduca la cunostinta Adevarului. Nu mai stiu numele, nici data, dar mi s-a lipit de inima felul in care a inteles smerenia. Adica nu era smerit de dragul smereniei sau pentru ca ii poruncise cineva. Ci a reusit sa faca din virtutea aceasta o virtute lucratoare. Sa te faci rob, sclav, doar pentru nadejdea ca intr- buna zi vei izbuti ce ti-ai propus... Mare lucru!!! Fara sa fi inteles taina vietii si a mortii, nimeni nu ar putea sa faca astfel de gest.

Odata ce s-a terminat prigoana si Biserica a inceput "a se aseza", era nevoie de o randuiala comuna. Care va sa zica, la inceput s-a raspandit esenta mesajului, nefiind conditii pentru altare, studii teologice si alte asemnea. Esenta mesajului nu este alta decat, "Mila si nu jerfa voiesc!" Dar orice om care iubeste, nu se supara sa se jerfeasca, caci jertfirea este desavarsirea in iubire. Deci, de acum, trebuia sa se puna o randuiala in felul in care isi manifestau iubirea de aproapele si o randuiala dupa care sa ne ducem viata in Hristos. Astfel au urmat sinoadele ecumenice, care se organizau pe masura ce apareau intrepretari gresite ale poruncilor sau chiar abateri de la Adevar. Dar sunt convins ca sfintii parinti nu au cautat niciodata sa faca din asezamintele lor pricina de galceava sau de dezbinare.

Istoric si faptic Dogma a luat fiinta dupa ce mesajul Iubirii lui Dumnezeu pentru noi a fost suficient de bine raspandit, iar nu inainte. Iubirea nu s-a dobandit prin dogma. Nu dogma a creat iubirea, ci iubirea a creat dogma. Acest fapt, sine qva non, il putem gasi in cele mai simple dintre exemple, pe intelesul tuturor. Daca eu merg in casa la o ruda, iar omul are o randuila a incaltarii si a descaltarii, sau a hainelor in cuier, alta decat a mea, oare ma voi tulbura, sau voi cauta eu sa ii schimb randuiala? Ci dimpotriva, iubindu-l, voi cauta sa imi arat parte din iubire prin supunere si voi primi randuiala lui. Deci, pentru a nu exista pricina de contrariere, de stupoare, mergand cineva dintr-un loc in altul, s-a facut randuiala pe care o mostenim si noi astazi.

3. Despre marea schisma
Dincolo de ceea ce se stie in folclor, "negocierile" dintre parti, inchiate cu tragicul deznodamant, nu au durat doar cateva ceasuri sau cateva zile, ci este vorba despre ani. Ceea ce noi astazi spunem despre catolicism in "doua vorbe" aruncate cu dispret, atunci au avut loc framantari de nedescris in sufletele celor ce au participat la evenimente. Pe de o parte se disputa continuitatea asezamintelor celor 7 sinoade, pe de alta parte era in joc chiar esenta crestina "ca ei sa fie una cum si Noi una suntem". Nu voi spune mai multe, intrucat imi lipsesc multe informatii care sa fie si din surse nealterate, pe care le consider esentiale ca sa pot trage o concluzie. Cert este un singur lucru, doi oameni simpli care il iubesc pe Hrisots, unul din Brazilia si altul de la... Iasi, nu sunt lasati sa fie una. Din acest motiv socotesc ca nu trebuie sa consideram oblonul tras si discutia incheiata.

4. Despre initiativlele ecumeniste
Daca ecumenismul ar insemna ca mai multi cardinali si episcopi s-ar imbratisa si ar plange fiecare, unii pe umerii celorlalti, precum ar face doi frati care au fost despartiti de la nastere si acum s-au intalnit, atunci si eu as cauta sa fiu martor si participant la un astfel de eveniment. Din pacate insa, vazand felul in care este aplicata dogma in Biserica, stiind si istoricul intunecat al Vaticanului, vazand cum rationalismul devine criteriul esential in cantarirea chestiunilor spirtuale, duhovnicesti, imi este greu sa cred ca este vorba despre scenariul pe care l-am enuntat mai sus. Imi pare mai mult ca este vorba despre un tratat de pace impus la fianul unui razboi mondial, in care sferele de influenta isi dau mana pentru poza de protocol, dar in drum spre casa se pizduiesc (sa-mi fie cu iertare, dar n-am gasit alta potrivire). In aceste conditii este clar ca nu vorbim despre vreo impacare, caci impacarea intre frati incepe prin iertare, iar iertare fara de iubire nu exista.


Ora este GMT +3. Ora este acum 13:30:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.