![]() |
Acum am impresia ca exista mai multe sensuri pentru cuvintele dragoste si iubire, mai ales in viata de cuplu. Stiu ca dragostea fata de aproapele nostru este acel sentiment care ne conduce inspre a-l indruma catre mantuire... a-i arata care este Calea cea dreapta si Adevarul... a-l ajuta sa-L gaseasca pe Dumnezeu... dar cu toate acestea nu-mi da pace un gand: cum stiu cine este persoana potrivita si cum ar trebuii sa se dasfasoare viata de cuplu in asa fel incat sa-i fim placuti lui Dumnezeu?
|
Citat:
cat despre viata de cuplu...daca sunteti amandoi cu frica de Dumnezeu, totul va veni de la sine...sa-ti ajute Dumnezeu sa gasesti o fata dupa sufletul tau :) |
Dar totusi nu poti sa iti formezi o imagine ideala la care sa raporttezi orice persoana pe care o cunosti, pt ca sigur nu vei gasi pe cineva care sa ii semene perfect. Desigur, un reper minimal de valori exista in subconstientul fiecaruia.
Ideea este sa te uiti mai atent in jur pt ca nici nu stii de unde sare iepurele-cum zice provrebul, dar totodata sa te gandesti ce astepti de la o persoana de care te-ai putea indragosti, fara sa te indepartezi prea mult de realitate. Si , desi incercam sa dam indicatii, sugestii sau sfaturi, de multe ori cesteq nu eu decat rolul de a incuraja persoana in cauza, pt ca atunci cand te ondragostesti nu mai stai sa scoti lisat cu valorile pe care le cauti si sa aezi daca ii corespunde, pt ca totul se intampla in modul cel mai natural si maim firesc cu putinta. |
iubeste si fa ce vrei!!! pentru ca insasi iubirea te va invata calea...nu te teme pt ca iubirea este indelung rabdatoare..nu cauta ale sale..este binoviotoare...
|
Citat:
Fi Eugen mai explicit, la ce fel de relatie te referi? |
Sa dea Dumnezeu sa fie asa cum spui tu...
|
Hrisos a inviat!
Pt. ca un cuplu sa-i placa lui Dumnezeu,parerea mea este ca,mai intai de toate trebuie sa Il iubeasca amandoi pe Dumnezeu,apoi sa-si verifice sentimentele rugandu-se,sa existe comunicare intre ei, in sensul consultarii inainte de a lua o decizie,sa stie sa se ierte unul pe celalalt,sa se respecte reciproc,sa nu existe nici o urma de ironie in cuvintele lor,si sa se tina amandoi de acelasi duhovnic.Unde este pace,acolo este Dumnezeu. |
bine v-am gasit
sunt noua intrata pe acest forum,chiar de mult imi doream,in ideea de a/mi face prieteni cu friica de Dumnezeu,cu care se poate discuta si despre credinta,avand in vedere ca in viata de zi cu zi nu prea mai sunt care vor sa_si traiasca viata asa icat sa placa Domnului.de mult imi doresc si eu sa intalnesc un baiat credincios si chiar uneori ma resemnez stiind ca nu prea se mai gasesc,dar am speranta ca Dumnzeu va randui in asa fel incat fiecare sa ne gasim "jumatatea". Doamne ajuta! |
ce insemna fata cuminte?
|
Citat:
|
:)
Salut! Si eu mi-am pus aceasta intrebare de multe ori si nu cred ca exista un raspuns exact...adica e usor sa stabilim ce vom face in anumita situatie, dar cand ajungem in situatia respectiva, lucrurile se schimba putin :) Asa si cu baiatul/fata ideal/a Dupa cum a mai zis cineva, e important sa iti stabilesti ce iti doresti de la baiatul/fata cu care o sa te casatoresti, insa nu stim noi ce planuri are Dumnezeu cu noi...au fost cazuri si cred ca multi dintre noi am intalnit, in care un baiat "smecher" s-a indragostit de o fata cuminte si a reusit s-o cucereasca desi nu era baiatul ideal pentru ea, dar in timp el s-a schimbat tocmai pentru dragostea ce o avea fata de ea...asta putea sa fie planul Lui Dumnezeu, modalitatea Lui de a-l aduce pe baiat la credinta ( cazul poate fi si invers, numai ca in general fetele sunt cele cuminti :) )...tocmai pentru ca nu prea mai sunt tineri cu adevarat crestini, Dumnezeu se foloseste de cei putini pentru a-i intoarce la credinta pe cei multi :) singura problema e ca cei crestini sa fie destul de bine infipti pe pozitie si sa nu cada ei in extrema cealalta :D pentru ca sunt si astfel de cazuri din pacate :( Asa ca eu cred ca cel mai bine e sa ne rugam si sa ne lasa in voia Lui Dumnezeu caci El stie cel mai bine cand a sosit momentul potrivit sa ne gasim perechea...iar cand momentul va sosi, eu cred ca inima ne va spune, mai ales daca suntem in permanenta comunicare cu Dumnezeu prin rugaciune, prin post, prin impartasire cu Sfintele Taine ... eu cred ca Dumnezeu ne va arata intr-un fel sau altul daca e persoana potrivita sau nu, trebuie doar sa vedem semnele (uneori cercetam prea mult si nu vedem ca raspunsul e chiar langa noi...cum a patit bunicuta cu ochelarii :) ;) ) |
Citat:
|
Citat:
Vroiam sa te intreb daca ai ceva de spus in legatura cu ceea ce am zis eu, pentru ca m-ai citat pe mine dar nu am inteles care e legatura intre ce am zis eu inainte si ce ai zis tu (imi cer scuze) :D |
Citat:
|
Citat:
Da, acelasi lucru vroiam sa zic si eu prin exemplul dat...adica degeaba ne facem noi un ideal, poate Dumnezeu vrea altceva cu noi si atunci cel mai bine e sa ne lasam in voia Sa si sa avem credinta ca El ne va arata, dupa cum am mai spus, intr-un fel sau altul care e persoana potrivita, sau poate cum ziceai tu voia Domnului pentru noi e alta si nu o sa ajungem la casatorie, lucru care intr-adevar nu e o tragedie, desi vezi tu ca uneori lucrul acesta nu e privit cu ochi buni de catre lume, adica daca cineva nu se casatoreste e vazut ca ceva putin in neregula...bineinteles in cazul in care nu se casatoreste si nici nu are pe nimeni, pentru ca a avea pe cineva si chiar a locui cu persoana respectiva fara a fi casatoriti e o moda din pacate...sau mai este cazul in care parintii isi doresc sa-si vada copiii la casa lor, cu familie si nu inteleg hotararea copiilor de a nu urma aceasta cale sau poate nu e chiar alegerea lor, dar nu s-a ivit ocazia sa intalneasca pe cineva...mai este si asta o problema, am intalnit cazuri in care fetele(in special) sunt oarecum presate de familie sa sa casatoreasca pentru ca "au deja o varsta" si desi nu au intalnit persoana pe care sa simta ca o iubesc cu adevarat, incearca cu diversi si se poate ajunge la casnicii ratate...sunt multi factori care contribuie la alegera sotului/sotiei si nu intotdeauna cei decisivi sunt cei potriviti, trebuie sa fim foarte intariti in credinta noastra pentru a nu apleca urechile la ce zic ceilalti, chiar daca sunt parintii sau apropiatii nostri. Oricum ,pentru un tanar care e in cautare nu numai de un partener de viata ci si de principii, si de ce nu in cautarea drumului in viata, poate fi de folos sa-si formeze macar o parere in legatura cu persoana pe care si-ar dori-o langa el/ea, nu ca standard dupa care sa aleaga ci ca orientare pentru ca in lumea asta sunt oameni si oameni, si sa fim realisti, viata nu e intotdeauna roz si oamenii mai pot fi si inselati, mai ales tinerii care nu au o prea mare experienta de viata. |
credinta, discernamant si cumpatare.....parca ma trece un fior dar nu de placere :)
|
da greu de implinit dar nu imposibil. Desi trebuie sa recunosc ca viata am chelutit-o in pacate si faradelegi, desfrau, dar sotia mea prin rabdare si iubire m-a scapat. acum nu sunt cu nimic mai bun dar ma stradui sa nu mai repet ce am facut macar. Nunta este una din cele 7 taine!! Sa o respectam ca atare.
|
Citat:
|
Citat:
Ganditi-va concret, o fata cuminte cum poate intalni un baiat potrivit? |
iertati-ma ca intervin si eu, dar cred ca darca am deschide bine ochii si am observa persoana de langa noi, am fi extrem de surprinsi sa vedem cat de aproape este, dar ochii nostri erau inchisi.
spuneai unde poti gasi o asemenea persoana... pai ce e sigur e ca nu o vei gasi intr-o discoteca, sau in vreun bar.. eu, desi am doar 18 ani cred cu tarie ca Dumnezeu va avea grija ca la momentul potrivit sa intalnesc persoana potrivita.. dar stiti, depinde si de ceea ce cauti..nu?? sa vedem cum oare poate o fata cuminte sa intalneasca un baiat potrivit...cautand cu grija, si gandind de 1000 de ori inainte de a-i oferii mai mult decat se cade la momentul respectiv.. acest sfat il ofer tuturor fetelor ce isi cauta perechea..nu cautati cu ochii inchisi.. si mai ales cereti sfatu; unui duhovnic inainte de a face ceva.. :D :) |
Mai ales sfatul unui duhovnic...???!
|
Viata de cuplu are si momente frumoase si mai putin frumoase. Eu am "experienta" in acest domeniu:D Daca imi permiteti, nu mai cautati fete( baieti) cuminti , e ca si cum ati cauta un duhovnic mai ingaduitor. In viata de familie mai exista si griul, nu doar alb si negru.
|
daca ajuta cu ceva , am gasit parerea pr. Arsenie Papacioc .
<<- Cum putem sti ca partenerul e cel pe care ni-l da Dumnezeu ? - Trebuie sa simti ca celalalt e pentru tine. Exista o forta nevazuta in tine, cu care simti ca acesta este ...cel ce este. Il vezi cum se manifesta, ii vezi naivitatea celuilalt, cumintenia, dorinta de a se darui, dar nu doar pentru placeri, pentru ca, de multe ori, dorinta acopera scopurile. A mai zis : Să vorbim de marea masă a crestinilor, care sunt în lume. Acestia îsi pun problema căsătoriei, a alegerii fetei, a alegerii băiatului, cu un principiu: ori bine, ori deloc. Si să intre într-o viată crestină, întru totul crestină, posibilă unei căsnicii, unei case, unei familii. Nu se face această căsătorie datorită acestui lucru, care de altfel îi încurajează foarte mult pe tineri: plăcerea. Asta-i o consecintă. Vei avea plăceri, dar ăsta nu-i un scop. Eu nu mănânc pentru că e gustoasă mâncarea, ci mănânc să-mi întretin viata. Plăcerea o să vină. Că te culci cu sotia, cutare. Dacă vă gânditi la plăcerile astea, după cum multi se gândesc, se vor întâmpla. Dar nu acesta e scopul. Scopul nuntii este ajutorul spre mântuirea reciprocă, stimularea celuilalt spre mântuire. Pentru că există o fortă ascunsă, care de multe ori nu se vede: nu stii ce te cheamă spre ea, spre casa ta sau spre el. Asta e iubirea, care joacă un rol mântuitor si creator, întotdeauna. Faptul că există un punct de atractie în căsătorie, că te înveseleste, că prinzi puteri, nu te descurajezi, nu esti adormit, vorbeste de la sine. Este însăsi Taina Nuntii. Plus copiii, care joacă un rol determinativ. Până la urmă sunt niste îngerasi, de îti stă mintea în loc când îi vezi miscând si când încep să-ti pună întrebări. Te miri: "Cine, Doamne, le dă lor în minte?" Va să zică, această unitate de iubire, de dragoste, de inimă, care este în familie, asta pune în om puterea de a crea, cu ajutorul lui Dumnezeu. Deci, căsătoria înseamnă o dorintă si o educatie spre mântuire, având element sigur iubirea. Dar dacă te gândesti numai la plăceri, astea se consumă si iubirea încetează, pentru că se vestejeste, pentru omul care nu e crestin. |
Citat:
Doamne ajuta! Ioana |
Si eu tot asa inteleg casatoria,Andrei.Si asa trebuie sa o inteleaga TOTI...:)!
|
Citat:
Un tanar a citit 40 de zile Paraclisul Maicii Domnului pentru ca sa-si gaseasca perechea. Dupa aceste 40 de zile a vazut in gara o tanara care pe fata i se citea un nivel duhovnicesc. Tanarul ii spune ca vrea sa mearga cu ea pe drumul matuirii. Fata accepta si traiesc fericiti pana la adanci batranete.:D Sau alta si mai frumoasa. O tanara se ruga la Sf Mucenic Haralambie sa-si gaseasca pe cineva. Dupa un timp vanzand ca nu se intampla nimic, tanara noastra suparata arunca icoana cu mucenicul pe geam. Bate cineva la usa. Un tanar care ii spune ca cineva a aruncat acea icoana. Pe tanar il cheama Haralambie. Nu va spun mai departe ce s-a intamplat cu cei doi caci stiti.:D Acum sa nu ne apucam sa aruncam icoanele pe geam sau sa nu ne asteptam sa ne gasim perechea dupa 40 de zile dupa ce am citit paraclisul Maicii Domnului.:D Totul e la momentul potrivit. Am mai spus undeva chestia asta ca Dumnezeu asteapta ca cei doi tineri sa se mai induhovniceasca pentru a fi impreuna si la momentul potrivit ii va pune fata in fata. Citisem undeva despre minunile Sf. Ioan Rusul. O femeie casatorita nu putea avea copii. Incercase de cativa ani si se rugase, facea slujbe si altele. La un moment dat femeia striga "Sf Ioane, ma urasti?". Atunci apare Sf Ioan si o cearta spunandu-i ca niciodata sfintii nu urasc pe nimeni si ca va avea copii peste 2 ani ca acum nu e momentul potrivit. Iar peste doi ani a avut copii. Totul e a avea incredere in mila lui Dumnezeu. Nu ne lasa. Hai sa fim seriosi. Sunt tineri care traiesc in patimi si isi gasesc usor pe cineva. Oare pe noi care incercam sa-I implinim voia nu ne va ajuta Dumnezeu? Ba da. In plus trebuie sa ne dam seama ce fel de persoane cautam. Daca eu caut o tanara care sa-L traiasca pe Hristos eu caut ceva rar. Ca aceasta tanara trebuie sa fie blanda, buna la suflet, iubitoare, iertatoare, sa nu fuga de necazuri, sa fie jertfitoare etc. Iar majoritatea nu sunt asa ( dintre care cel dintai sunt eu:D acum stiu ca vreau prea multe dar cine stie poate Doamne-Doamne imi face aceasta bucurie sa imi de-a o astfel de persoana in cale:D ) |
Saurian "Sunt tineri care traiesc in patimi si isi gasesc usor pe cineva. Oare pe noi care incercam sa-I implinim voia nu ne va ajuta Dumnezeu? Ba da. In plus trebuie sa ne dam seama ce fel de persoane cautam."
Isi gasesc usor pe cineva, fac multe compromisuri etc, dar nu incep bine casatoria ... E de preferat singur decat asa un inceput. Dzeu care ne-a facut ne stie foarte bine inima, ce dorim si gandim. |
Saurian,vad ca stii mai multe decat am crezut eu(de aceea ti-am dat si sfaturi).Dar m-am inselat.Asa este,Dumnezeu prin Sfintii Lui ne gaseste perechea potrivita...:).Trebuie doar sa avem RABDARE...???.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu m-am casatorit de tanara, la vremea respectiva nici nu stiam sigur ce e"iubirea":p. Mi-am analizat inima si am inteles ca inainte de a exista "el" zilele si noptile erau pustii, totul era searbad, eram un lung sir de zerouri dara fara acel 1 in fata ramaneam doar un zero. Apoi a aparut ea, IUBIREA:D Din ziua aceea am inceput sa descopar frumusetile din jurul meu, priveam, respiram ceea ce inainte nici nu stiam ca exsita. De ani de zile priveam cerul fara sa stiu ca e asa de inalt, de ani de zile priveam fereastar dar niciodata nu ma intrebasem ce e dincolo de ea..atunci am inteles.. VIATA MEA A CAPATAT SENS PRIN IUBIRE. cand va veni vremea, vei sti cine e el/ea, vei sti cum sa traiesti ca sa fii placut Lui Dzeu. Viata ta va capata sens doar daca tu o vrei:):) |
:cool:Tare subiectul!Romantic pentru unii dramatic pentru altii...casatoria poate fi o cruce greu de dus..si nu trebuie neaparat sa te insele sotul sau tu pe el..nici sa va ocarati toata ziua..pur si simplu cred ca nimeni nu este cu adevarat pregatit pentru acest mare pas..Iubirea aceea cu scantei de la inceput dispare cu timpul,lasand locul unei iubiri cuminti,linistite aproape fratesti e bine sa pastram, pacea si bucuria clipelor de inceput,liniste,sa ne ingaduim unul pe altul cu tabieturi cu tot,sa nu ne indepartam..cand simtim ca ne indepartam sa tragem barca la mal sa nu o ia valul,sa ne pretuim pentru ca suntem facuti din acelasi aluat,gandurile si durerile partenerului sa fie ale noastre,bucuria lui sa fie si a noastra,sa traim ca unul nu ca doua persoane cu preocupoari si firi diferite,sa cautam apropierea mereu..si nu sa trimitem mesaje care sa-l sperie,sa-l alunge ,sa-i respectam fiinta,sa-i alungam tristetea si lacrima,sa lasam de la noi mult,adica sa daruim ..aiubi inseamna a darui
|
:)Sa fim curati, toti primim ceva pana la urma , nestiute sunt caile Domnului,unii nu se bucura atat de mult in casnicie,dar are Dumnezeu planul lui cu ei,sa nu deznadajduiasca,cat despre noi ceilalti cine poate sti ce va urma,sa nu ne culcam pe-o ureche ca e totul roz si frumos.....sotul meu este un tip fain de tot,toata lumea il vede asa,...dar ce garantie am ca o sa fiu fericita pana la adanci batraneti,sa nu ne amagim sa nu fim exaltati
|
Danion Vasile a spus ca iubirea adevarata este cea in care sa nu fi spus nici o data "Iarta-ma", sau "imi pare rau pentru....."
Cum inteleg eu aceste cuvinte? Sa nu initiezi niciodata ceva ce ar putea sa il/o raneasca pe el/ea. Never. Se poate? Eu cred ca da. |
subscriu,e greu sa nu ranesti,iar atunci cand se intampla trebuie sa stii sa-ti ceri iertare si sa ierti pe cel de langa tine cand greseste..am citit si eu cartea nuntii(daca din ea citezi),ce sa zic ,gandeste curat frumos Danion,el e la inceputul casatoriei.nu ma indoiesc ca un om ca el poate sa intretina o relatie adevarata cu sotia lui.pana la sfarsitul vietii lor...eu sunt dintre aceia care ranesc,dar recunosc si ma caiesc sincer atunci cand o fac. lupt f.mult cu mine cu tot felul de sentimente confuze .si sotul meu ma iarta..ca n-are incotro...in iubire trebuie sa ierti,sa nu certi..pe mine ma ranesc discutiile care obosesc si care nu au finalitate.
|
PISICUTA35: Ganditi-va concret, o fata cuminte cum poate intalni un baiat potrivit?
Nebanuite sunt caile Domnului. Am mai postat odata mai demult povestea adevarata a unor tineri, care vroiau sa fie virgini in noaptea nuntii. Ea din Scandinavia, el din Austria; ea 24 ani, el 25. S-au intalnit la un curs international organizat de firma la care lucrau. Dumnezeu le aranjeaza pe toate. |
Citat:
|
Dragostea in familie inseamna armonie, unitatea bisericii inseamna armonie. Fara ea traim individual. Daca m-ar intreba cineva cum se pastreaza pacea in familie as raspunde: prin jertfa. Lumanarea neaprinsa ramane doar o bucata de ceara frumos modelata. Aprinsa se transforma in Lumina desi se topeste...Iubirea inseamna jertfa. Fara ea ramanem la stadiul de "individ".
|
"Mare dar este femeia rusinoasa la casa omului. Ea este cea mai mare bogatie"
"Femeie daca voiesti sa fii credincioasa si bine placuta lui Dumnezeu nu te gati ca sa placi altor barbati! Daca voiesti sa fii credincioasa barbatului tau sileste-te sa placi numai lui" "Voiesti sa fii frumoasa ? Fii dar cu frumusetea pe care o cere Dumnezeu." Din 222 de Sfaturi Duhovnicesti....- o cartcicica Doamne, ajuta ! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:12:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.