Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Spiritualitatea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5072)
-   -   Deosebirile fundamentale intre Ortodoxie si Papism de Mitropolitul Ieroteos Vlahos (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16150)

dobrin7m 17.02.2013 13:52:08

Deosebirile fundamentale intre Ortodoxie si Papism de Mitropolitul Ieroteos Vlahos
 
"Mulți creștini ortodocși evlavioși, mai ales dintre tineri, cer să fie informați despre diferențele dintre Biserica Ortodoxă și Papism. Urmăresc cu mult interes știrile, aprecierile, analizele și, în general, articolele din „Orthódoxos Tępos” care se referă la desconsiderarea Sfintelor Canoane de către arhiereii și teologii ortodocși, dar și de către însăși Patriarhia Ecumenică, aceștia urmărind ca astfel să faciliteze demersul pseudo-unirii ortodocșilor cu papistașii. Poporul ortodox urmărește însă cu nedumerire și nepăsarea clerului și a multora dintre mitropoliți față de aceste chestiuni. „Orthódoxos Tępos”, răspunzând cererii creștinilor ortodocși evlavioși înfățișează diferențele dintre Biserica Ortodoxă și papistași, așa cum sunt acestea consemnate în cartea „Vechea și Noua Romă – Tradiție ortodoxă și apuseană” a Înaltpreasfințitului Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios, kir Ierótheos.

Iată ce scrie Înaltpreasfințitul Mitropolit despre aceste lucruri:

În limbajul teologic al Bisericii Ortodoxe se spune despre creștinismul apusean că a fost scos afară din Trupul Bisericii lui Hristos. Asta s-a întâmplat la început cu Vechea Romă, și anume cu Papa, iar mai apoi cu protestanții, care au fost eliminați [din Biserica Romano-Catolică] de către Papă.

Cauzele scoaterii Vechii Rome din Biserica Ortodoxă au fost politice și teologice. În fapt, însă, creștinii apuseni au fost cei care s-au diferențiat [de Biserică] în ceea ce privește dogma și, mai ales, în ceea ce privește metodologia dogmei, care este Tradiția isihastă – care constă în faptul că omul dobândește cunoașterea lui Dumnezeu prin metoda isihastă și în continuare această cunoaștere este pusă în cuvinte, este codificată prin termeni-dogme. Când, însă, cunoașterea empirică a lui Dumnezeu se pierde, atunci se deformează și dogmele. Vom vedea pe scurt aceste deosebiri."

dobrin7m 17.02.2013 13:55:58

"1. Deosebiri dogmatice și ecleziologice

După cucerirea Imperiului Roman de Apus de către franci, au început să fie introduse în spațiul acestuia și primele deosebiri dogmatice, iar odată cu trecerea timpului, au fost adăugate altele și altele. Despre aceasta am scris cele de cuviință în primul capitol al cărții și în subcapitolul “Augustin – Toma d’Aquino”.

Episcopii Vechii Rome, în ciuda unor deosebiri mici și neesențiale, au avut întotdeauna comuniune cu Episcopii Noii Rome și cu Episcopii Răsăritului până în perioada 1009-1014 d.Hr., când, pentru prima dată, francii au ocupat tronul Vechii Rome. Până în 1009 Papii Romei și Patriarhii Constantinopolului au fost uniți în lupta comună împotriva stăpânitorilor și a episcopilor franci, dar și împotriva ereticilor care au apărut de-a lungul timpului.

Filioque

La Sinodul de la Frankfurt din 794 d.Hr., francii au condamnat hotărârile Sinodului al VII-lea Ecumenic și cinstirea sfintelor icoane. De asemenea, în 809 francii au introdus în Simbolul de Credință dogma Filioque, adică învățătura despre purcederea Duhului Sfânt de la Tatăl și de la Fiul. Acest adaos a fost condamnat atunci și de Papa ortodox al Romei. La Sinodul de la Constantinopol din 879-880 d.Hr., sub Fotie cel Mare, la care au luat parte și reprezentanți ai Papei ortodox de la Roma, au fost condamnați cei care anatemizaseră hotărârile Sinodului al VII-lea Ecumenic și cei care introduseseră în Simbolul de Credință Filioque. Însă, pentru prima dată, Papa franc Serghie IV, în anul 1009 d.Hr., în epistola sa de întronizare, a adăugat Filioque în Simbolul de Credință, iar Papa Benedict VIII, în anul 1014 d.Hr., a introdus Crezul cu Filioque în cultul Bisericii, drept care Papa a fost șters din dipticele Bisericii Ortodoxe."

dobrin7m 17.02.2013 13:57:13

"Marea deosebire

Deosebirea fundamentală dintre Biserica Ortodoxă și Papism constă în învățătura despre ființa necreată și energia necreată a lui Dumnezeu. În timp ce noi, ortodocșii, credem că Dumnezeu are ființă necreată și energie necreată și că Dumnezeu vine în părtășie cu zidirea și cu omul prin energia Sa necreată, cu toate acestea, papistașii cred că în Dumnezeu ființa necreată se confundă cu energia Sa necreată (actus purus) și că Dumnezeu comunică cu zidirea și cu omul prin energiile sale create, adică susțin că în Dumnezeu există și energii create. Atunci, Harul lui Dumnezeu, prin care se sfințește omul, este considerat energie creată. Dar astfel omul nu se poate sfinți, de vreme ce în Sfintele Taine lucrează “harul creat”.

Acest lucru, însă, are și consecințe de natură bisericească. Din moment ce harul prin care Dumnezeu vine în părtășie cu lumea este creat, iar harul creat lucrează în Sfintele Taine ale Bisericii, urmează că Taina Dumnezeieștii Euharistii săvărșită de ei nu este Taină și nu există prefacerea pâinii și vinului în Trupul și Sângele lui Hristos. Căci, cum este posibil ca harul creat să prefacă ziditul în nezidit? Acesta este un motiv în plus pentru care nu putem avea comuniune cu Catolicii. Aceasta, desigur, este valabil pentru toate Tainele lor, precum Botezul, Mirungerea etc."

dobrin7m 17.02.2013 14:05:53

Toate deosebirile

Din această învățătură fundamentală (actus purus) decurg și celelalte deosebiri – învățătura despre purcederea Duhului Sfânt din Tatăl și din Fiul, Purgatoriul, primatul Papei etc., care au devenit de-a lungul timpului obiectul Dialogurilor Teologice. Iată care sunt acestea:

– Filioque, adică, învățătura că Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și de la Fiul, urmarea fiind micșorarea monarhiei Tatălui, anularea egalității desăvârșite a Persoanelor Sfintei Treimi, micșorarea în cinstire a Duhului Sfânt ca nefiind de aceeași putere și împreună slăvit cu celelalte Persoane ale Sfintei Treimi, întrucât este socotit drept “Persoană cu lipsuri”.

– folosirea pâinii nedospite (azima) la Dumnezeiasca Euharistie de către apuseni, fapt care se abate de la modul în care Hristos a săvârșit Cina cea de Taină,

– sfințirea “cinstitelor daruri” care se face, nu prin epicleza adresată Tatălui pentru a-L trimite pe Duhul Sfânt, ci prin recitarea cuvintelor lui Hristos de la întemeierea [Euharistiei]: “luași mâncați… beți din acesta toți…”,

– concepția că jertfa pe cruce a lui Hristos a satisfăcut dreptatea dumnezeiască, înțelegere care Îl înfățișează pe Dumnezeu Tatăl drept un feudal – pe de altă parte, această concepție trece cu vederea Învierea,

– concepția despre “meritele prisositoare” a lui Hristos și a Sfinților și care [merite] sunt la dispoziția Papei,

– separarea și ruptura dintre Taina Botezului, a Mirungerii și a Dumnezeieștii Euharistii,

– învățătura despre moștenirea vinovăției păcatului strămoșesc,

– inovațiile liturgice în toate Tainele Bisericii (Botez, Mirungere, Preoție, Spovedanie, Cununie, Maslu),

– neîmpărtășirea mirenilor cu “Sângele” lui Hristos,

– primatul Papei, conform căruia Papa este “episcopus episcoporum [episcopul episcopilor] și izvorul autorității preoțești și bisericești, este capul infailibil și Conducătorul Suprem al Bisericii, pe care o chivernisește în chip monarhic ca locțiitor al lui Hristos pe pământ” (I. Karmiris). Sub acest aspect, Papa se consideră pe sine urmaș al Sfântului Apostol Petru, căruia i se subordonează ceilalți Apostoli, chiar și Sfântul Apostol Pavel,

– inexistența împreună-slujirii în cadrul actelor de cult,

– infailibilatea Papei,

– dogma imaculatei concepții a Născătoarei de Dumnezeu și în genere cultul marial, conform căruia Maica Domnului este ridicată la dumnezeirea Treimică, vorbindu-se, desigur, și despre Sfânta Pătrime,

– teoriile despre analogia entis și analogia fidei care s-au încetățenit în spațiul apusean,

– învățătura despre progresul continuu al Bisericii în descoperirea fațetelor ascunse ale adevărului revelat,

– învățătura despre vocația absolută,

– concepția despre metodologia comună atât în cunoașterea lui Dumnezeu, cât și în cunoașterea creaturilor, care a condus la conflictul dintre teologie și știință."

dobrin7m 17.02.2013 14:07:28

" În fine, marea ruptură se vădește în deosebirea dintre teologia scolastică și cea isihastă. În Apus s-a dezvoltat scolasticismul ca încercare de cercetare a tuturor tainelor credinței prin rațiune (Anselm de Canterburry, Toma d’Aquino), în timp ce în Biserica Ortodoxă dăinuie isihasmul, adică curățirea inimii și luminarea minții, pentru dobândirea cunoașterii lui Dumnezeu. Dialogul dintre Sfântul Grigore Palama și scolasticul și uniatul Varlaam este semnificativ în acest sens și arată această deosebire."

dobrin7m 17.02.2013 14:09:10

"Abatere de la ecleziologia ortodoxă

Consecință a tuturor celor de mai sus este faptul că în Papism avem de-a face cu o abatere de la ecleziologia ortodoxă. Câtă vreme în Biserica Ortodoxă se acordă o mare importanță îndumnezeirii, care înseamnă comuniunea omului cu Dumnezeu prin vederea Luminii necreate, îndumnezeiții fiind cei care se întrunesc, așadar, în cadrul Sinoadelor Ecumenice pentru a marca neîndoielnic hotarele adevărului revelat [de înșelare] în situațiile de confuzie – în Papism se dă o mare importanță instituției Papei, care Papă este mai presus chiar și decât Sinoadele Ecumenice.

Potrivit teologiei latine “autoritatea Bisericii există doar când se întemeiază și se armonizează cu voința Papei. În caz contrar, ea este desființată”. Episcopul Maré a scris: “Ar fi mult mai exacți romano-catolicii dacă, rostind Crezul, ar spune: “și întru unul Papă” decât să spună “și întru una … Biserică”.

dobrin7m 17.02.2013 14:11:57

"De asemenea, “importanța și rolul episcopilor în cadrul bisericii romano-catolice nu este decât aceea de simplă reprezentare a puterii papale, căreia i se supun și episcopii înșiși, la fel ca și simplii credincioși”. În ecleziologia papistașă se afirmă în esență că: “puterea apostolică s-a pierdut odată cu Apostolii și nu a fost transmisă episcopilor ce i-au urmat lor. Numai puterea papală a lui Petru, sub care se aflau toți ceilalți, s-a transmis succesorilor lui Petru, adică Papilor” . Chiar și Sinoadele Ecumenice au valoarea pe care le-o îngăduie Papa Romei, deoarece “nu sunt și nici nu pot fi altceva decât congrese ale creștinismului, convocate sub autoritatea, puterea și prezidiul Papei”. Dacă Papa iese din sala de congres spunând: “Nu mă mai aflu aici”, în acea clipă Sinodul Ecumenic încetează să mai aibă valabilitate. “Prevederile Sinodului, de asemenea, nu au nici o valoare dacă nu sunt consimțite și validate de Papă, care le va și impune, prin natura autorității sale, credincioșilor” .

Din această perspectivă, “Biserica” papistașă afirmă că toate Bisericile Răsăritului sunt în dezacord [cu Papa] și prezintă lipsuri, așadar prin iconomie ne primesc papistașii în comuniune, și, desigur, tot prin iconomie ne acceptă ca Biserici surori, întrucât “Biserica” papistașă se consideră pe sine Biserica-Mamă, iar pe noi ne consideră Biserici-Fiice."

dobrin7m 17.02.2013 14:14:48

"Vaticanul este stat

Vaticanul este stat, iar fiecare Papă este conducător al statului Vatican. Avem de-a face cu o organizație antropocentristă, ceea ce presupune secularizare, și anume o secularizare instituționalizată. Statul Vatican a fost întemeiat în 755 d.Hr. de Pepin cel Scurt, tatăl lui Carol cel Mare, iar în epoca noastră a fost recunoscut în 1929 de către Musolini. Este importantă justificarea pe care Papa Pius IX o dă proclamării Statului Papal, așa cum acesta însuși a rostit-o: “Reprezentantul pe pământ al lui Dumnezeu nu poate fi cetățeanul unui stat pământesc”. Hristos a fost cetățean al unui stat pământesc, Papa nu poate fi! Autoritatea papală constă în teocrație – căci teocrația se definește drept concentrarea puterii lumești și bisericești într-o singură persoană. Astăzi state teocratice sunt Vaticanul și Iranul."

dobrin7m 17.02.2013 14:16:28

"Sunt edificatoare cele afirmate în cadrul cuvântului ținut la întronizarea sa, de Papa Inochentie III (1198-1216): “Cel care are mireasă este mire. Dar această mireasă (Biserica) nu a venit la unirea nunții cu mâinile goale, ci mi-a dăruit o prețioasă zestre fără seamăn, și anume plinătatea bunurilor duhovnicești și vastitatea celor lumești, măreția și belșugul amândurora… Ca simboluri ale bunurilor lumești mi-a dat Stema, Mitra pentru Preoție, iar Stema pentru împărăție și m-a rânduit reprezentant al Aceluia, pe haina și pe coapsa Căruia s-a scris: Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor”.

Prin urmare, există mari deosebiri teologice, care au fost condamnate de Sinodul ținut sub Fotie cel Mare și de Sinodul ținut sub Sfântul Grigorie Palama, după cum se vede și în “Sinodiconul Ortodoxiei”. De asemenea, și Părinții Bisericii, și Sinoadele Locale până în secolul al XIX-lea, au condamnat toate înșelările Papismului."

dobrin7m 17.02.2013 14:18:26

"Lucrul acesta nu se tămăduiește și nici nu poate fi îndreptat printr-o simplă absolvire formală, pe care o va acorda Papa pentru o greșeală istorică, câtă vreme concepțiile sale teologice rămân în afara Revelației, iar Ecleziologia se mișcă pe un drum greșit – câtă vreme, desigur, Papa trece drept conducătorul lumii creștine, drept succesor al Apostolului Petru și vicar-reprezentant al lui Hristos pe pământ, ca și cum Hristos i-ar fi acordat Papei puterea Sa, iar El s-ar odihni fericit în Ceruri."

Orthódoxos Tępos, 9 noiembrie 2012, nr. 1949, pp. 1, 6.

iana 17.02.2013 14:31:59

Multumim! Sunt binevenite aceste clarificari. Apreciez si faptul ca le-ati postat "pe bucati ", sunt mai usor de citit! Dumnezeu sa va aiba in paza.

Eugen7 17.02.2013 18:38:26

Sa luam aminte fratilor.

Sfantul Siluan Atonitul:
Unui pustnic care i-a spus odată: ,,Dumnezeu va pedepsi pe toți ateii și ereticii, care vor arde în focul veșnic“, Siluan i-a replicat: ,,bine dar spune-mi dacă vei fi în rai și de acolo vei vedea cum arde cineva în focul iadului, vei mai avea pace?” - “Ce să-i faci? E păcatul lor“, a spus pustnicul. La care Siluan a răspuns: “Iubirea nu poate suferi aceasta. Trebuie să ne rugăm pentru toți oamenii“.

Doamne ajuta.

iana 17.02.2013 18:40:43

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 504359)
Sa luam aminte fratilor.

Sfantul Siluan Atonitul:
Unui pustnic care i-a spus odată: ,,Dumnezeu va pedepsi pe toți ateii și ereticii, care vor arde în focul veșnic“, Siluan i-a replicat: ,,bine dar spune-mi dacă vei fi în rai și de acolo vei vedea cum arde cineva în focul iadului, vei mai avea pace?” - “Ce să-i faci? E păcatul lor“, a spus pustnicul. La care Siluan a răspuns: “Iubirea nu poate suferi aceasta. Trebuie să ne rugăm pentru toți oamenii“.

Doamne ajuta.

Iarta-ma, dar nu cred ca era vorba despre pedepse si focul iadului aici.

Eugen7 17.02.2013 18:53:54

“Unii discută în contradictoriu despre credință și discuțiile [controversele] lor sunt fără sfârșit, dar nu e nevoie să ne sfădim, ci numai să ne rugăm lui Dumnezeu și Maicii Domnului, și atunci Domnul ne va lumina fără discuții și îndată ne va lumina.

Mulți au studiat toate credințele [religiile], dar adevărata credință nu au cunoscut-o astfel, așa cum trebuie, dar celui ce se va ruga lui Dumnezeu cu smerenie să-l lumineze, Domnul îi va face cunoscut cât de mult îl iubește El pe om."
(Sfantul Siluan Atonitul)

Doamne ajuta.

iana 17.02.2013 19:22:23

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 504371)
“Unii discută în contradictoriu despre credință și discuțiile [controversele] lor sunt fără sfârșit, dar nu e nevoie să ne sfădim, ci numai să ne rugăm lui Dumnezeu și Maicii Domnului, și atunci Domnul ne va lumina fără discuții și îndată ne va lumina.

Mulți au studiat toate credințele [religiile], dar adevărata credință nu au cunoscut-o astfel, așa cum trebuie, dar celui ce se va ruga lui Dumnezeu cu smerenie să-l lumineze, Domnul îi va face cunoscut cât de mult îl iubește El pe om."
(Sfantul Siluan Atonitul)

Doamne ajuta.

Nu prea imi place stilul acesta, de a veni cu citate, scoase dintr-un context, pentru ca ma fac sa cred ca orice as raspunde, imi vei spune ca am indraznit sa contrazic un sfant. As putea sa interpretez citatul tau astfel: nu mai am nevoie de apartenenta la nici o biserica, este suficient sa ma rog si atat. Iti place?

leonte 19.02.2013 12:14:18

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 504359)
Sa luam aminte fratilor.

Sfantul Siluan Atonitul:
Unui pustnic care i-a spus odată: ,,Dumnezeu va pedepsi pe toți ateii și ereticii, care vor arde în focul veșnic“, Siluan i-a replicat: ,,bine dar spune-mi dacă vei fi în rai și de acolo vei vedea cum arde cineva în focul iadului, vei mai avea pace?” - “Ce să-i faci? E păcatul lor“, a spus pustnicul. La care Siluan a răspuns: “Iubirea nu poate suferi aceasta. Trebuie să ne rugăm pentru toți oamenii“.

Doamne ajuta.

Si tu Brutus? Si tu umblii cu idei "moderniste"?

In "ortodoxia clasica" noi ne vom mantui in ciuda celorlalti care sunt niste rai. Viziunea pe care cauti tu sa o exprimi prin citatul din sf. Siluan Atonitul este o viziune moderna, cu influiente ecumeniste care se trag din protestanti, adica sunt si mai rai decat catolicii. Daca in Iad, catolicii care au refuzat ortodoxia, vor sta in smoala pana la brau, atunci protestantii vor sta in cazan pana la gat, iar daca mai au si pacate, se vor ineca cu totul. Despre asiatici nici nu mai vorbim. Nu degeaba au ei mari zacamintele de zmoala. Cand se vor varsa cele 7 cupe ale maniei, zacamintele de zmoala vor lua foc si toti budistii si yoghinii si musulmanii vor fi aruncati de vii acolo. Asa le trebuie daca slujesc diavolului!

Numai Sfantul Sinod poate sa decida daca se va renunta la "ortodoxia clasica" pentru viziunea asta modernista. Iar ceea ce Sfantul Sinod dezleaga pe pamant, va fi dezlegat si in ceruri. Cu alte cuvinte, Dumnezeu este obligat sa se conformeze, iar noi va trebui sa facem ascultare de biserica, cu orice pret. Dar pana cand Sfantul Sinod nu va da dezlegare la mila si la iubire pentru cei ce nu s-au nascut ortodocsi, toti vor merge in IAD. Numai noi ne vom mantui, daca ne spovedim si primim dezlegarea de pacate.

p.s. "Nu sunt asa pacatosii, nu sunt asa. Ci ca praful ce-l spulbera vantul de pe fata pamantului."

iana 19.02.2013 13:13:55

Nu inteleg de ce interpretati voi cunoasterea diferentelor dogmelor, ca pe un fel de judecare- acuzare, osandire a celorlalti. Adica eu n-am voie sa stiu care sunt diferentele de dogme, ca cineva se va supara? Asadar sa-mi fie indiferent in care biserica merg, toate sunt la fel? Atunci azi merg intr-una , maine in alta si tot asa, indiferent de confesiune.
V-as mai intreba ceva domnule Leonte. Cine ma catehizeaza, sau iau de la fiecare cum ma taie capul?

In ce priveste judecarea celorlalti asta e treaba Lui Hristos Pantocrator.

Sfantul Sinod poate lega si dezlega pacatele cu de la Hristos putere.

cezar_ioan 20.02.2013 00:26:21

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 504823)
Adica eu n-am voie sa stiu care sunt diferentele de dogme

Înțelegeți vă rog, așa cum am tot repetat pe forum, că dogma nu este un înveliș verbal sau semantic, nu este o formulă legalistă căreia noi ne conformăm, nu este o cămașă de forță în care este prins creștinul (sau, poate, un alt credincios).
Dogma nu e teorie, decât în forma ei cea mai trivială, căzută, deja moartă.
Înțelegeți că dogma este viețuire în Duhul, este act al Revelației, este zvâcnet de viață și Viață, este descoperire de nespus în cuvinte, pe care sufletul trăitorului creștin o experiază cuminte, cel mai adesea la rugăciune. În tot cazul, cu fiecare faptă bineplăcută Domnului. DOGMA, POFTIȚI, ESTE PRACTICA ASCETICĂ A SFINȚILOR, ESTE SÂNGELE MUCENICESC (care se scurge subțire, abia ghicit, în fiecare dintre noi, prin Botez...).

Până când nu părăsim acest mod de înțelegere MENTALISTĂ a dogmei ca înveliș lingvistic și semantic mort, ca formulă, nu putem înainta nici un milimetru pe Cale, oricât ne canonim. Să ne rugăm așadar pentru zămislirea, înmugurirea și rodirea întregii dogmatici în noi înșine. Să fim împodobiți, astfel, ca sfinții noștri care străluceau de dogme (adică de Harul Duhului Sfânt și de roadele Lui în ei). Acum, când sper că înțelegeți că ei nu străluceau de formule verbale, ci de roade ale Duhului în ogorul sufletelor lor, acum poate întrezăriți ce este de fapt dogma: zvâcul viu al Vieții în viața noastră, plinirea Lui în noi.

Restul e carton și tablărie de vorbe.

E decisiv să ne smulgem din plumbul cuvintelor, spre Cuvânt!

iana 20.02.2013 01:44:01

Dogmele sunt hotararile luate, la inceput, de soborul apostolilor (FA 16;4) "Si cand treceau ei prin cetati, le invatau sa pazeasca hotararile randuite de apostolii si preotii din Ierusalim" iar in continuare de sinoadele Bisericii , hotarari in ceea ce priveste invatatura Evangheliei.
Asadar dogmele sunt adevarurile revelate de Dumnezeu si lamurite de apostoli si urmasii lor in Sinoadele Ecumenice. Dogmele sunt crezul Bisericii.
Sfintii Parintii :Ioan Hrisostom, Vasile ce Mare, Ioan Damaschin, Maxim Marturisitorul si ceilalti nu au inventat ei dogme ci le-au lamurit pe cele primite de la Hristos, neschimbandu-le sau inlocuindu-le.
Dogmele sunt de la Insusi Cuvantul.

Nastya 20.02.2013 03:01:34

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 504291)
"Lucrul acesta nu se tămăduiește și nici nu poate fi îndreptat printr-o simplă absolvire formală, pe care o va acorda Papa pentru o greșeală istorică, câtă vreme concepțiile sale teologice rămân în afara Revelației, iar Ecleziologia se mișcă pe un drum greșit – câtă vreme, desigur, Papa trece drept conducătorul lumii creștine, drept succesor al Apostolului Petru și vicar-reprezentant al lui Hristos pe pământ, ca și cum Hristos i-ar fi acordat Papei puterea Sa, iar El s-ar odihni fericit în Ceruri."

Orthódoxos Tępos, 9 noiembrie 2012, nr. 1949, pp. 1, 6.


Era normal sa dati corect sursa citarii pe fiecare pagina in parte.

Acest subiect este tratat si in scrierile Sfintilor Parinti din Romania (Parintele Dumitru Staniloae, Parintele Ilie Cleopa, Parintele Arsenie Papacioc).

Stiti ca mai exista cel putin un topic care dezbate aceeasi tema? E de folos sa comentam acelasi subiect (chiar daca denumirea este diferita) in acelasi timp pe mai multe topicuri?

Nastya 20.02.2013 03:07:26

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 504396)
Nu prea imi place stilul acesta, de a veni cu citate, scoase dintr-un context, pentru ca ma fac sa cred ca orice as raspunde, imi vei spune ca am indraznit sa contrazic un sfant. As putea sa interpretez citatul tau astfel: nu mai am nevoie de apartenenta la nici o biserica, este suficient sa ma rog si atat. Iti place?


Numele Sfantului Siluan Athonitul nu este de ajuns?

Poate era bine sa rasfoiti putin cartile Sf. Siluan si cu siguranta, macar unele dintre vorbele Sfantului v-ar fi impresionat si nu le-ati fi uitat.

<<Imi amintesc de o conversatie avuta cu un pustnic. Acesta din urma i-a spus cu un aer de vadita satisfactie: - Dumnezeu ii va pedepsi pe toti ateii, care vor arde in focul cel vesnic. Vizibil chinuit, staretul Siluan i-a raspuns: - Ei bine! Spune-mi, rogu-te, daca ajungi in rai si de acolo poti vedea cum arde cineva in focul iadului, vei putea fi in pace? - Ce sa fac? E vina lor, a spus celalalt. Atunci cu fata indurerata staretul a raspuns: - Iubirea nu poate indura acest lucru.... Trebuie sa ne rugam pentru toti oamenii.>> (Viata si invataturile staretului Siluan Athonitul scrise de ucenicul sau, arhimandritul Sofronie, Editia a II-a, Traducerea de pr.prof.dr.Ioan Ica, Editura DEISIS, Sibiu, pag.49-50)

<<Staretul era mereu bland, ingaduitor si bun, dar in realitate nu s-a indepartat niciodata de ceea ce-l invatase Dumnezeu. Atitudinea sa era simpla si clara: „Domnul are mila de toti... Atat a iubit pe oameni incat a luat asupra Lui povara lumii intregi... Iar de la noi asteapta sa-i iubim pe fratii nostri.>> (Viata si invataturile staretului Siluan Athonitul scrise de ucenicul sau, arhimandritul Sofronie, Editia a II-a, Traducerea de pr.prof.dr.Ioan Ica, Editura DEISIS, Sibiu, pag.213).

<<In numele lui Hristos Care S-a predat mortii pentru vrajmasii Sai, oamenii sunt deseori gata sa verse sange, nu insa propriul lor sange, ci pe al „fratilor” lor „vrajmasi”. Asa a fost de cand lumea, dar viata staretului a coincis cu o perioada de istorie, in care aceasta deformare a sensului Evangheliei a atins o aploare exceptionala. „Oare aceasta e calea lui Hristos?”, spunea el cu tristete.>>(Viata si invataturile staretului Siluan Athonitul scrise de ucenicul sau, arhimandritul Sofronie, Editia a II-a, Traducerea de pr.prof.dr.Ioan Ica, Editura DEISIS, Sibiu, pag.214).

Nastya 20.02.2013 03:27:17

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 504803)
Si tu Brutus? Si tu umblii cu idei "moderniste"?

In "ortodoxia clasica" noi ne vom mantui in ciuda celorlalti care sunt niste rai. Viziunea pe care cauti tu sa o exprimi prin citatul din sf. Siluan Atonitul este o viziune moderna, cu influiente ecumeniste care se trag din protestanti, adica sunt si mai rai decat catolicii. Daca in Iad, catolicii care au refuzat ortodoxia, vor sta in smoala pana la brau, atunci protestantii vor sta in cazan pana la gat, iar daca mai au si pacate, se vor ineca cu totul. Despre asiatici nici nu mai vorbim. Nu degeaba au ei mari zacamintele de zmoala. Cand se vor varsa cele 7 cupe ale maniei, zacamintele de zmoala vor lua foc si toti budistii si yoghinii si musulmanii vor fi aruncati de vii acolo. Asa le trebuie daca slujesc diavolului!

Numai Sfantul Sinod poate sa decida daca se va renunta la "ortodoxia clasica" pentru viziunea asta modernista. Iar ceea ce Sfantul Sinod dezleaga pe pamant, va fi dezlegat si in ceruri. Cu alte cuvinte, Dumnezeu este obligat sa se conformeze, iar noi va trebui sa facem ascultare de biserica, cu orice pret. Dar pana cand Sfantul Sinod nu va da dezlegare la mila si la iubire pentru cei ce nu s-au nascut ortodocsi, toti vor merge in IAD. Numai noi ne vom mantui, daca ne spovedim si primim dezlegarea de pacate.

p.s. "Nu sunt asa pacatosii, nu sunt asa. Ci ca praful ce-l spulbera vantul de pe fata pamantului."



SF. Siluan Athonitul este numit deja Sfant Universal.
E posibil sa fiti deranjat si de un Sfant? Mai ales un om obisnuit, ca staretul Siluan, care a trait foarte aproape de timpul nostru, care a inteles sufletul omului si nevointele omului poate mai bine decat altii, care, fara studii teologice, doar prin lumina Duhului Sfant e pilda pentru cei mai destoinci teologi si care, prin binecuvantarea lui Dumnezeu este in Imparatia cerurilor. Si multi dintre noi se inchina Sfantului Siluan. Si Sfantul ii asculta.

Sa ne ajute Dumnezeu sa nu ne mai indoim macar de sfinti.

<<Duhul Sfânt ne învață să iubim pe vrăjmași până într-atât încât sufletului să-i fie milă de ei ca de propriii copii.

Sunt oameni care doresc vrăjmașilor lor sau dușmanilor Bisericii pierire și chinuri în focul iadului. Ei gândesc așa pentru că n-au învățat de la Duhul Sfânt iubirea lui Dumnezeu, căci cel ce a învățat aceasta va vărsa lacrimi pentru întreaga lume.

Tu zici: „Cutare e un criminal și e bine să ardă în focul iadului”. Dar te întreb: „Dacă Dumnezeu ți-ar da un loc bun în rai și de acolo ai vedea arzând în foc pe cel căruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ți va fi milă de el, oricine ar fi, chiar dacă e un dușman al Bisericii?”
Sau vei avea și tu o inimă de fier? Dar în rai nu e nevoie de fier. Acolo e nevoie de smerenie și de iubirea lui Hristos, care are grija de toți.

Cine nu iubește pe vrăjmași n-are în el harul lui Dumnezeu. >>
(Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, Editura DEISIS, Sibiu, Editia a IV-a revizuita, Studiu introductiv si traducere diac. Ioan I. Ica jr., pag. 59)

dobrin7m 20.02.2013 11:39:47

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 505026)
Era normal sa dati corect sursa citarii pe fiecare pagina in parte.

Acest subiect este tratat si in scrierile Sfintilor Parinti din Romania (Parintele Dumitru Staniloae, Parintele Ilie Cleopa, Parintele Arsenie Papacioc).

Stiti ca mai exista cel putin un topic care dezbate aceeasi tema? E de folos sa comentam acelasi subiect (chiar daca denumirea este diferita) in acelasi timp pe mai multe topicuri?

este aceeasi sursa, de fapt este textul mai lung postat de mine asa in mai multe postari doar ca sa fie mai usor de citit. Iar la ultima postare am pus sursa.

trebuia , daca erati manata de gandurile cele bune, ca asa ne invata Sfintii Parinti sa punem gandul bun inaintea celui rau, sa spuneti simplu : s-a mai discutat despre acest lucru si la acest link. Probabil ca multa lume ca si mine de altfel nu a vazut topicul la care faceti referire.

Dar ca sa nu va supar, ca vad ca deja v-am suparat cu acest thread, am sa primesc cearta si am sa va rog frumos sa postati aici si trimiterea la linkul amintit de dvs spre multumirea tuturor.

dobrin7m 20.02.2013 11:53:31

Citat:

În prealabil postat de Nastya (Post 505028)
SF. Siluan Athonitul este numit deja Sfant Universal.
E posibil sa fiti deranjat si de un Sfant? Mai ales un om obisnuit, ca staretul Siluan, care a trait foarte aproape de timpul nostru, care a inteles sufletul omului si nevointele omului poate mai bine decat altii, care, fara studii teologice, doar prin lumina Duhului Sfant e pilda pentru cei mai destoinci teologi si care, prin binecuvantarea lui Dumnezeu este in Imparatia cerurilor. Si multi dintre noi se inchina Sfantului Siluan. Si Sfantul ii asculta.

Sa ne ajute Dumnezeu sa nu ne mai indoim macar de sfinti.

<<Duhul Sfânt ne învață să iubim pe vrăjmași până într-atât încât sufletului să-i fie milă de ei ca de propriii copii.

Sunt oameni care doresc vrăjmașilor lor sau dușmanilor Bisericii pierire și chinuri în focul iadului. Ei gândesc așa pentru că n-au învățat de la Duhul Sfânt iubirea lui Dumnezeu, căci cel ce a învățat aceasta va vărsa lacrimi pentru întreaga lume.

Tu zici: „Cutare e un criminal și e bine să ardă în focul iadului”. Dar te întreb: „Dacă Dumnezeu ți-ar da un loc bun în rai și de acolo ai vedea arzând în foc pe cel căruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ți va fi milă de el, oricine ar fi, chiar dacă e un dușman al Bisericii?”
Sau vei avea și tu o inimă de fier? Dar în rai nu e nevoie de fier. Acolo e nevoie de smerenie și de iubirea lui Hristos, care are grija de toți.

Cine nu iubește pe vrăjmași n-are în el harul lui Dumnezeu. >>
(Cuviosul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, Editura DEISIS, Sibiu, Editia a IV-a revizuita, Studiu introductiv si traducere diac. Ioan I. Ica jr., pag. 59)

Eu zic sa nu va mai certati cu alti oameni pe forum, apeland culmea exact la iubirea de semeni pentru ca si cel care spune ca numai in ortodoxie exista mantuire au dreptate inclusiv sfintii si parintii nostrii indrumatori si si cei care spun ca nu stim noi cum e cu mantuirea au dreptate inclusiv sfintii si parintii indrumatori. Deci degeaba va contraziceti ca asa si o tabara si alta poate veni cu citate din sfinti sa isi sustina parerea si certurile nu se mai opresc niciodata.

cititi aici, am incercat o explicatie : http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=341

cezar_ioan 20.02.2013 14:49:22

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 505022)
Dogmele sunt hotararile luate, la inceput, de soborul apostolilor (FA 16;4) "Si cand treceau ei prin cetati, le invatau sa pazeasca hotararile randuite de apostolii si preotii din Ierusalim" iar in continuare de sinoadele Bisericii , hotarari in ceea ce priveste invatatura Evangheliei.
Asadar dogmele sunt adevarurile revelate de Dumnezeu si lamurite de apostoli si urmasii lor in Sinoadele Ecumenice. Dogmele sunt crezul Bisericii.
Sfintii Parintii :Ioan Hrisostom, Vasile ce Mare, Ioan Damaschin, Maxim Marturisitorul si ceilalti nu au inventat ei dogme ci le-au lamurit pe cele primite de la Hristos, neschimbandu-le sau inlocuindu-le.
Dogmele sunt de la Insusi Cuvantul.

Așa cum puneți accentul, eu cred că vă îndreptați spre o viziune dogmatistă asupra dogmelor. Și confundați dogma, pe alocuri, cu anumite măsuri și îndreptări lumești, cu chestiuni care țin mai degrabă de păzirea dogmei în viața creștinului, decât de dogma însăși.
Nu mi se pare că afirmați vreun neadevăr, cel puțin nu în literă. Cu toate acestea, eu cred că vă opriți la jumătatea drumului, mă iertați de opinie.
Ezit în a-mi lua libertatea de a vă da un îndemn, totuși o fac în virtutea unei convingeri personale clare și statornice: lucrați mai mult pe drumul minții către inimă și, cu cât avansați în lucrare veți sesiza cum apare un nou înțeles asupra dogmei. Mintea care se apropie de inimă, pe măsură ce și inima se curățește, începe să priceapă altfel lucrurile.
Vă rog să mă iertați că vă spun: văzînd dogmele doar în mod mentalist, dogmatist, legalist vă aflați în situația celui care moare de sete pe marginea fântânii.... Iar asta nu e deloc treabă cuminte, ortodoxă.
Pe de altă parte: chiar ați citit tot ce am scris eu mai înainte? Sau mi-ați răspuns așa, aruncînd un ochi pe deasupra, la plesneală? Întrucât din ce ați scris reiese că vorbim oarecum ca surzii... Făcusem apel la Tradiția Bisericii, acolo. La experierea Duhului Sfânt în Biserică, de către credincioși, martiri, mucenici, cuvioși etc.
Îmi scrieți ca și când aș fi vorbit despre visul de fată mare al coanei Lenuțica într-una din piesele lui Caragiale. Și îmi dați exemple pe care eu însumi le sugerasem de fapt în text, însă exemplificați cu aerul că ma contraziceți. Ca și cum aș fi spus opusul sau cu totul altceva. Deci ne contrazicem de dragul contrazicerii, care va să zică.
Dacă nu voiți să discutăm serios subiectul, vă rog să nu îmi mai scrieți. Ne putem opri aici, fără vreo problemă. Iertați-mă!

leonte 20.02.2013 19:13:44

Discutiile despre dogma INTOTDEAUNA au dus aici: la certuri si dezbinari. Toate au inceput ca simple opinii, apoi simple contraziceri, apoi simple dezbateri in contradicotriu pe un ton mai ridicat. S-a trecut apoi la niste stari conflictuale "nevinovate" si totul s-a incheiat cu blesteme si anateme.

ioan cezar am inteles ca este psiholog deci va putea confirma sau infirma ceea ce urmeaza sa spun.

Deprinderea omului depinde de tipul de activitate pe care o savarseste zilnic. Din asta se nasc proastele obiceiuri. Pe acest mecanism se bazeaza invatatura "cu cel ales ales vei fi,... iar langa cel indaratnic te vei indaratnici". Discutiile in contradictoriu pornite de la intentia de a demonstra ca ai dreptate, predispune subconstientul la asa-numitul duh de impotrivire. Odata ce s-a deprins aceasta atitudine, omul ajunge sa caute nod in papura si sa vada tragedii chiar si acolo unde nu e cazul.

Din astfel de practici se nasc habotnicia si indaratnicia, doua mari pacate nascute din mandrie, conform sfintilor parinti. Habotnicia este cel mai intens criticata de sfintii pustnici, atunci cand fac trimitere la asezarea cu dreapta socoteala. O mare tragedie in acest sens, s-a petrecut in jurul anului 1000 cand s-a pustiit Sinaiul si multi s-au refugiat in Athos. Odata ajunsi acolo, au cautat sa-si pastreze randuiala Sinaita, dar in prima iarna au murit mai mult de jumatate dintre acestia.

Din acest motiv, trebuiesc avute in vedere doi indicatori, asezamantul sfintilor parinti si duhul legii. Cand unul este schiop, tot ceea ce rezulta este sminteala si dezbinare, iar cei ce fac dezbinare nu se pot numi facatori de pace. Fericiti facatorii de pace ...!

iana 20.02.2013 21:13:09

Sfantul Grigorie Palama spunea ca mintea tarata de imaginarul sufletului si amestecata astfel cu senzatiile, naste cunoasterea confuza.
Inchipuirea duce la halucinatii, iluzii...

cezar_ioan 20.02.2013 23:45:43

În concluzie?....

DragosP 21.02.2013 07:11:49

Ne mai rugăm frate, ne mai rugăm...

cezar_ioan 21.02.2013 07:52:29

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 505256)
Ne mai rugăm frate, ne mai rugăm...

......:) Nu uita să alimentezi focul, punînd și-un pic de post și-o milostenie......:)

iana 21.02.2013 08:02:18

....si urmeaza "indicatoarele" ca sa nu o iei pe aratura....

cezar_ioan 21.02.2013 14:43:07

altfel închipuirea duce la halucinații, la iluzii....
parcă așa ne indicarăți...

Apropos, dacă îmi permiteți încă o precizare: când ceva nu vă merge la inimă, când pur și simplu nu înțelegeți ceva sau când de-a dreptul nu sunteți de acord, mai cuminte e să întrebați sau să așteptați până pricepeți. Deloc cuminte e să vă etalați îngâmfarea ignorantă și să luați peste picior pe omul care încerca să vă descrie o alternativă posibilă. Pe care, dealtfel, ați fi putut să o descoperiți pe cont propriu, dacă aveați timpul, dorința și posibilitatea.
Oricum, e bine că v-ați făcut cunoscut caracterul.

iana 21.02.2013 18:03:10

Pentru cine nu a inteles: "indicatoarele" sunt dogmele. Si ele nu sunt o alternativa. Pentru ca nu se poate cu ori dogme, ori rugaciune, ori traire. Ci si dogme si rugaciune si traire.

leonte 21.02.2013 18:47:56

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 505323)
Pentru cine nu a inteles: "indicatoarele" sunt dogmele. Si ele nu sunt o alternativa. Pentru ca nu se poate cu ori dogme, ori rugaciune, ori traire. Ci si dogme si rugaciune si traire.

Se poate ca, din cauza unei neputinte omenesti, sa nu poti tine o parte din dogme. Pentru asta s-au lasat dezlegarile.
Despre dezlegare de la rugaciune si de la traire, eu inca nu am auzit. Iata inca un argument pentru care cred ca prea tinem cu dintii de dogma, pierzand trairea. Dogma o avem pururea la indemana, de indata ce nimic nu ne impiedica ne putem intoarce la ea. Dar trairea dobandita cu multa truda si lacrimi, parca e mai pretioasa. Numai omul care a dobandit-o si a pierdut-o si iar a dobandit-o... Numai un astfel de om poate spune daca este asa.
Va porpun sa intrebam un astfel de om:

http://www.youtube.com/watch?v=7AvbIjg1f-I

iana 21.02.2013 19:02:32

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 505339)
Se poate ca, din cauza unei neputinte omenesti, sa nu poti tine o parte din dogme. Pentru asta s-au lasat dezlegarile.
Despre dezlegare de la rugaciune si de la traire, eu inca nu am auzit. Iata inca un argument pentru care cred ca prea tinem cu dintii de dogma, pierzand trairea. Dogma o avem pururea la indemana, de indata ce nimic nu ne impiedica ne putem intoarce la ea. Dar trairea dobandita cu multa truda si lacrimi, parca e mai pretioasa. Numai omul care a dobandit-o si a pierdut-o si iar a dobandit-o... Numai un astfel de om poate spune daca este asa.
Va porpun sa intrebam un astfel de om:

http://www.youtube.com/watch?v=7AvbIjg1f-I

Inainte de a viziona ce mi-ati propus, vreau sa va spun ca eu consider ca fara Biserca, asta insemnand toate tainele si Sfanta Liturghie si duhovnic, eu nu cred ca pot reusi. Sa crezi ca poti singur, mie mi se pare mandrie. Iar daca nu accept dogmele sunt rupt de Biserica. Mie mi se pare ca dv, confundati dogmele cu canoanele.

catalin2 21.02.2013 19:25:11

Citat:

În prealabil postat de leonte (Post 505339)
Se poate ca, din cauza unei neputinte omenesti, sa nu poti tine o parte din dogme. Pentru asta s-au lasat dezlegarile.
Despre dezlegare de la rugaciune si de la traire, eu inca nu am auzit. Iata inca un argument pentru care cred ca prea tinem cu dintii de dogma, pierzand trairea. Dogma o avem pururea la indemana, de indata ce nimic nu ne impiedica ne putem intoarce la ea. Dar trairea dobandita cu multa truda si lacrimi, parca e mai pretioasa. Numai omul care a dobandit-o si a pierdut-o si iar a dobandit-o... Numai un astfel de om poate spune daca este asa.
Va porpun sa intrebam un astfel de om:
http://www.youtube.com/watch?v=7AvbIjg1f-I

Acum observ ca nu ai inteles exact ce sunt dogmele. Probabil te gandesti la canoane. Dogma principala este Iisus este Fiul lui Dumnezeu, sta la baza Bisericii (pe piatra aceasta a construit Iisus Biserica). Iar un scurt rezumat este Crezul, tot ortodoxul il marturiseste la Sfanta Liturghie si probabil in rugaciunea de acasa in fiecare zi. Dogma este credinta, ceea ce crezi, este revelata de Domnul, parintii spun ca dreapta credinta e conditie obligatorie penru mantuire. Trairea este contributia fiecaruia.

iana 21.02.2013 19:48:21

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 505298)
altfel închipuirea duce la halucinații, la iluzii....
parcă așa ne indicarăți...

Apropos, dacă îmi permiteți încă o precizare: când ceva nu vă merge la inimă, când pur și simplu nu înțelegeți ceva sau când de-a dreptul nu sunteți de acord, mai cuminte e să întrebați sau să așteptați până pricepeți. Deloc cuminte e să vă etalați îngâmfarea ignorantă și să luați peste picior pe omul care încerca să vă descrie o alternativă posibilă. Pe care, dealtfel, ați fi putut să o descoperiți pe cont propriu, dacă aveați timpul, dorința și posibilitatea.
Oricum, e bine că v-ați făcut cunoscut caracterul.

Domnule Ioan Cezar, se pare ca dv. nu ati inteles nefericita mea exprimare. Dragos a propus rugaciunea, dv ati completat cu milostenia si eu am completat cu "indicatoarele" care sunt dogmele si fara de care "o iei pe aratura" adica ereziile. Nu imi dau seama ce ati inteles dv. dar se pare ca mesajul meu v-a tulburat, la fel cum si pe mine al dv. Iertati-ma.

cezar_ioan 21.02.2013 23:02:21

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 505341)
confundati dogmele cu canoanele.

Just!
Asta încercam și eu să sugerez. Făcînd apel la memoria Bisericii, știind noi că viața de credință s-a statornicit cumva, pentru posteritate, în cuvinte. Unele dintre acestea au alcătuit conștiința dogmatică a Bisericii.
Însă nu reducem dogma la învelișul ei (literal, intelectual, semantic, analitic, cumva filosofic), ci vedem mereu întreaga viață creștină "adunată" în cuvântul dogmatic, viață pe care au avut-o trăitorii și pe care suntem chemați să o avem și noi. Altminteri, pare o bazaconie stupidă să cântăm la vecernii cum că sfinții "străluceau de dogme"...!
Asta încerc să spun... Poate acum ne aflăm totuși mai aproape de un acord.

cezar_ioan 21.02.2013 23:05:00

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 505353)
Domnule Ioan Cezar, se pare ca dv. nu ati inteles nefericita mea exprimare. Dragos a propus rugaciunea, dv ati completat cu milostenia si eu am completat cu "indicatoarele" care sunt dogmele si fara de care "o iei pe aratura" adica ereziile. Nu imi dau seama ce ati inteles dv. dar se pare ca mesajul meu v-a tulburat, la fel cum si pe mine al dv. Iertati-ma.

Aveți dreptate, se pare că a fost un joc al neînțelegerilor, una din multele feste ale comunicării în scris pe internet...
Vă rog și eu frumos să mă iertați.
Îmi pare foarte rău că v-am necăjit. Iertați-mă, vă rog. Am greșit.

iana 22.02.2013 01:25:51

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 505396)
Aveți dreptate, se pare că a fost un joc al neînțelegerilor, una din multele feste ale comunicării în scris pe internet...
Vă rog și eu frumos să mă iertați.
Îmi pare foarte rău că v-am necăjit. Iertați-mă, vă rog. Am greșit.

:6: Ma bucur ca nu sunteti suparat. De la exprimarea mea a pornit neintelegerea.


Ora este GMT +3. Ora este acum 22:48:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.