Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Operatiile, transplanturile de organe - prelungire artificiala a vietii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16251)

calatorul 11.03.2013 00:14:09

...............................................

...............................................

Patrie si Credinta 11.03.2013 00:36:20

aici ar intra si organele de la bioprintere?

calatorul 11.03.2013 00:43:39

..................................

Patrie si Credinta 11.03.2013 01:38:33

Citat:

În prealabil postat de calatorul (Post 508984)
Bioprinter-ul (imprimanta de organe reale) tine momentan de SF.

da, dar am reusit deja sa printam tesuturi, si cred ca are mult potential.
Bine, ipotetic vorbind, cum ar fii?

Dumitru73 11.03.2013 18:05:08

Citat:

În prealabil postat de Patrie si Credinta (Post 508998)
da, dar am reusit deja sa printam tesuturi, si cred ca are mult potential.
Bine, ipotetic vorbind, cum ar fii?

ar fi perfect.
pentru asta ar trebui finanțată și încurajată cercetarea celulelor stem.

Dumitru73 16.04.2013 18:39:52

transplant

http://m.evz.ro/news/1032977
un gest ... excepțional, suprem.

AlinB 16.04.2013 22:48:27

Daca stai bine sa te gandesti, este stupid - interventii costisitoare, urmate de tratamente de sustinere, chinuitoare, in timp ce altii mor cu zile pentru ca nu au un pahar cu apa sau o bucata de paine.

AlinB 16.04.2013 22:50:52

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 515377)
http://m.evz.ro/news/1032977
un gest ... excepțional, suprem.

Asta cu "moartea cerebrala" e cu dus intors, la propriu, au mai fost si altii declarati in "moarte cerebrala" si s-au intors.

Nu stiu cat pot ajuta organe prelevate de la o persoana de 70 ani, dar na, macar si-a facut moftul.

De fapt, articolul cam induce in eroare, pe de o parte zice ca el ar fi vrut, "cu limba de moarte" pe de alta parte ca de fapt o fost dat la bucatzit de sora si fratele lui.

AGabriela 17.04.2013 10:56:23

Sa donezi organe este un sacrificiu si cred ca este o dovada de dragoste pentru aproape, dar in momentul in care aceasta devine o industrie in care sunt implicate sume exorbitante, avand acces la transplant doar oamenii cu bani, este clar ca dispare orice urma de dragoste si mai bine nu ar fi facuta donarea. Aceasta nu este parerea proprie, ci una adoptata de la un parinte cunoscut.

Patrie si Credinta 17.04.2013 23:34:14

Citat:

În prealabil postat de AGabriela (Post 515485)
Sa donezi organe este un sacrificiu si cred ca este o dovada de dragoste pentru aproape, dar in momentul in care aceasta devine o industrie in care sunt implicate sume exorbitante, avand acces la transplant doar oamenii cu bani, este clar ca dispare orice urma de dragoste si mai bine nu ar fi facuta donarea. Aceasta nu este parerea proprie, ci una adoptata de la un parinte cunoscut.

doar ca de obicei daca faci oficial pe lista, cu toate cele, organele vor ajunge unde trebuie.
Daca vrei sa fii sigur, poti sa te intelegi cu un bolnav verificat de tine ca are nevoie urgent si sa declari ca donezi pt el. Daca chiar esti bogat si iti trebuie un rinichi sau ceva, nu te chinui cu listele din spitalele europene unde poti intra in probleme, te duci in Asia de Sud-Est, si retelele indiene care se ocupa cu asta(sau guvernul chinez, daca vrei ceva cu hartii) iti fac rost pt cateva mii de dolari de ce vrei tu.

Dumitru73 18.04.2013 17:18:36

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515430)
Asta cu "moartea cerebrala" e cu dus intors, la propriu, au mai fost si altii declarati in "moarte cerebrala" si s-au intors.

Nu stiu cat pot ajuta organe prelevate de la o persoana de 70 ani, dar na, macar si-a facut moftul.

De fapt, articolul cam induce in eroare, pe de o parte zice ca el ar fi vrut, "cu limba de moarte" pe de alta parte ca de fapt o fost dat la bucatzit de sora si fratele lui.

la noi nu există o lege a donatorului.
el aclasat "cu limba de moarte", nu prin testament notarial.
iar familia, în lipsa acelei legi, trebuie sa-si dea consimțământul.

Zeytin 18.04.2013 18:57:37

Citat:

În prealabil postat de calatorul (Post 508970)
Ce parere aveti despre operatiile si transplanturile de organe ca ultime sanse de a mai trai?
Recent am vizionat pe youtube un clip in care este prezentat un transplant de inima:

http://www.youtube.com/watch?v=_SDXsjM23_E

Eu unul daca as sti ca sufar de o boala ce nu ar avea o alta solutie decat transplantul, nu l-as accepta. Daca sunt chemat de Cel de sus, de ce sa ma impotrivesc? Inseamna ca mi-am terminat de jucat rolul aici.

Legat de acest subiect, chiar Einstein a murit pentru ca a refuzat sa fie operat dupa ce a suferit o ruptura abdominala ce i-a provocat o sangerare interna foarte grava. Ajuns pe patul de spital, el a refuzat sa fie operat, spunand: "Vreau sa mor atunci cand doresc eu. Este lipsit de bun gust sa prelungesti viata artificial. Mi-am facut treaba, e timpul sa plec. Vreau sa ca totul sa fie elegant", a spus acesta. Einstein a murit a doua zi, lasand omenirea fara cea mai stralucita minte din istorie.

Pocaisme! Si de unde chestia cu : "Vreau sa mor atunci cand doresc eu.." Cine- s eu? Dumnezeu? Decizia lui Einstein e treaba lui si nu te astepta sa fim toti "Einstein"
Ai cumva copii? Daca popriul tau copil ar fi pe moarte si viata lui ar depinde de un translplant, atunci sa revii pe topic si sa spui ca refuzi transplantul si- l lasi sa moara ca doar l- a chemat Dumnezeu!

Florinvs 18.04.2013 19:20:47

Operatiile, transplanturile de organe - prelungire artificiala a vietii

Da- aveti perfecta dreptate- cred ca oricine daca ar fi pus in situatia de a salva viata unei persoane iubite nu ar ezita nici o secunda sa accepte donatia de organe- si chiar daca este posibil sa doneze chiar el !

Pe de alta parte, intradevar in ziua de azi- din pacate- exista multe retele care au facut din donatia de organe o afacere foarte profitabila! Probabil si oamenii politici isi primesc "partea" din astfel de afaceri si de asta nu se iau masuri ferme impotriva acestor retele!

Lady Brightside 18.04.2013 19:26:36

a inceput prin a fi un lucru bun, dar cand ne gandim ca unii copilasi sunt furati si taiati pe mese la subsoluri pentru a li se lua organele ca apoi sa fie vandute pe bani grei... ti se rupe inima cand auzi asa ceva.

Florinvs 18.04.2013 19:39:23

Operatiile, transplanturile de organe - prelungire artificiala a vietii

Cine face asemenea fapte este un monstru, iar singura pedeapsa pentru asemenea crime odioase ar trebui sa fie pedeapsa cu moartea! Asemenea specimene- ca oameni nu le pot zice- nu merita sa mai traiasca in sanul societatii!

Lady Brightside 18.04.2013 19:53:45

este trist ca noi am decazut asa de mult, ca inimile oamenilor sunt asa impietrite, ca au puterea sa ignore strigatele si plansetele de ajutor si sa bage cutitul in ei... o realitate cruda!

maria-15 18.04.2013 20:08:45

Citat:

În prealabil postat de calatorul (Post 508970)
Ce parere aveti despre operatiile si transplanturile de organe ca ultime sanse de a mai trai?
Recent am vizionat pe youtube un clip in care este prezentat un transplant de inima:

http://www.youtube.com/watch?v=_SDXsjM23_E

Eu unul daca as sti ca sufar de o boala ce nu ar avea o alta solutie decat transplantul, nu l-as accepta. Daca sunt chemat de Cel de sus, de ce sa ma impotrivesc? Inseamna ca mi-am terminat de jucat rolul aici.

Legat de acest subiect, chiar Einstein a murit pentru ca a refuzat sa fie operat dupa ce a suferit o ruptura abdominala ce i-a provocat o sangerare interna foarte grava. Ajuns pe patul de spital, el a refuzat sa fie operat, spunand: "Vreau sa mor atunci cand doresc eu. Este lipsit de bun gust sa prelungesti viata artificial. Mi-am facut treaba, e timpul sa plec. Vreau sa ca totul sa fie elegant", a spus acesta. Einstein a murit a doua zi, lasand omenirea fara cea mai stralucita minte din istorie.

nu vreau sa jignesc,dar atitudinea aceasta e putin cam exagerata.
daca se intampla sa ma imbolnavesc de apendicita ce fac?nu ma operez?sau daca ma doare f. rau capul nu iau o pastila?sau daca am un dinte cariat nu-l plombez pt ca e "artificial"?

legat de atitudinea lui Einstein,e total in contradictie cu ce ati afirmat la inceput(" Daca sunt chemat de Cel de sus, de ce sa ma impotrivesc?"),el a vrut sa moara cand vrea el,nu cand vrea Domnul.

masura in toate,unele persoane spun ca si transplantul de sange e pacat.

din cate stiu eu,Biserica e de acord cu transplantul de organe doar daca nimeni (adica donatorul) nu-si pierde viata.

heaven 19.04.2013 09:05:22

Citat:

În prealabil postat de maria-15 (Post 515683)
nu vreau sa jignesc,dar atitudinea aceasta e putin cam exagerata.
daca se intampla sa ma imbolnavesc de apendicita ce fac?nu ma operez?sau daca ma doare f. rau capul nu iau o pastila?sau daca am un dinte cariat nu-l plombez pt ca e "artificial"?

legat de atitudinea lui Einstein,e total in contradictie cu ce ati afirmat la inceput(" Daca sunt chemat de Cel de sus, de ce sa ma impotrivesc?"),el a vrut sa moara cand vrea el,nu cand vrea Domnul.

masura in toate,unele persoane spun ca si transplantul de sange e pacat.

din cate stiu eu,Biserica e de acord cu transplantul de organe doar daca nimeni (adica donatorul) nu-si pierde viata.

Sunt in asentimentul dumneavoastra,Maria!Pana la urma,noi oamenii ne impotrivim finalului nu doar printr-un transplant de organe,ci prin multe alte actiuni,de la cele mai marunte pana la cele mai complexe.
Spre exemplu,cu ce anume este diferit transplantul de organe de tratamentul cu citostatice?Ori de o alta interventie chirurgicala ce iti salveaza viata?
Daca ar fi sa fim corecti si sa aplicam rationamentul pe care colegul nostru l-a enuntat,atunci ar fi firesc sa refuzam absolut orice remediu medical,natural,orice interventie chirurgicala sau de alta natura.Insa,este in firea omului,ca si a oricarei alte fiinte vii sa caute sa supravietuiasca cat de mult este cu putinta.Dar,spre deosebire de animal,omul a fost dotat cu o inteligenta superioara,ceea ce l-a ajutat sa evolueze si in privinta gasirii de solutii si remedii pentru diferite afectiuni.
Faptul ca sunt si alte suflete care simt ca si-au incheiat misiunea aici si e timpul lor sa plece,este cu totul altceva si este pana la urma libera lor alegere,insa nu putem generaliza.
Unii oameni simt asta,altii,dimpotriva,simt ca misiunea lor aici nu s-a incheiat si inca vor sa lupte.Poate pentru ei,poate pentru cei dragi,atunci cand au familii.Eu cunosc astfel de cazuri.Ii putem condamna?
Mai este,insa,un aspect: cred ca alegerea ar fi firesc sa apartina celui in cauza si mai putin familiei,insa,cati dintre noi ne cunoastem ceasul cel de pe urma?
Revenind,cred ca daca Dumnezeu nu si-ar fi dorit sa ne vindecam,nu ar fi creat natura cu puterea ei vindecatoare si nu ar fi permis sa existe atatia tamaduitori,cel mai mare dintre ei fiind insusi Iisus Hristos care nu doar ca a vindecat boli trupesti si sufletesti,ba chiar l-a si chemat la viata pe Lazar!
Personal,consider ca a pleca dintre cei vii,dar in acelasi timp a alege sa salvezi niste vieti in urma ta (moartea care daruieste viata) mi se pare un gest de o noblete extraordinara a sufletului...

heaven 19.04.2013 09:15:30

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 515672)
Da- aveti perfecta dreptate- cred ca oricine daca ar fi pus in situatia de a salva viata unei persoane iubite nu ar ezita nici o secunda sa accepte donatia de organe- si chiar daca este posibil sa doneze chiar el !

Pe de alta parte, intradevar in ziua de azi- din pacate- exista multe retele care au facut din donatia de organe o afacere foarte profitabila! Probabil si oamenii politici isi primesc "partea" din astfel de afaceri si de asta nu se iau masuri ferme impotriva acestor retele!

Sunt de acord,insa acesta este un alt subiect,tangential,ce-i drept,insa diferit de de tematica propusa de colegul nostru de forum.
Noi aici discutam despre donatia voluntara de organe si nu de traficul de organe.
Oricum,este nevoie sa discernem intre cele doua: faptul ca exista retele mafiote care se ocupa de astfel de lucruri,nu inseamna ca transplantul de organe in sine este problema.
Dupa cum,faptul ca exista retele de pedofili,care exploateaza copii nevinovati,nu inseamna ca bietii copii sunt problema,ci acel sistem criminal care se foloseste de ei.

AlinB 19.04.2013 09:51:27

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 515659)
la noi nu există o lege a donatorului.
el aclasat "cu limba de moarte", nu prin testament notarial.
iar familia, în lipsa acelei legi, trebuie sa-si dea consimțământul.

Sau foarte bine familia a fost de acord in schimbul unei sume de bani de la cei interesati iar jurnalistii la randul lor sunt platiti pentru campania de introducere a romanului in circuitul european de prelevare de organe, daca se poate si prin acord prezumat.

AlinB 19.04.2013 09:58:17

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 515720)
Spre exemplu,cu ce anume este diferit transplantul de organe de tratamentul cu citostatice?Ori de o alta interventie chirurgicala ce iti salveaza viata?

Daca n-ai reusit inca sa-ti raspunzi la intrebarea asta, nu inseamna ca nu exista un raspuns.

Diferenta majora este una enorma: pentru a ajunge donator de organe nu trebuie sa fii efectiv mort, adica mort-mort, nu mai respiri, inima nu mai bate si asta de cel putin 5 minute si mai mult.

E de ajuns sa fii in "moarte cerebrala" care este un domeniu insuficient explorat si asta nu trebuie sa fii medic ca sa o stii ci e de ajuns sa cauti nitel pe google sa vezi cate cazuri au fost de oameni declarati "in moarte cerebrala" si care totusi au venit inapoi

Si mai este un aspect: spune-mi si mie, de cati doctori este nevoie, in Romania, pentru a pronunta moartea cerebrala?

Altceva: cati doctori din Romania crezi ca n-ar inclina balanta vietii intr-o directie (sau alta....) pentru cateva mii de euro?
Din pacate, mult prea multi.

Deci potentialul pentru abuz la o astfel de procedura este ENORM, si asta este DIFERENTA.

Citat:

Mai este,insa,un aspect: cred ca alegerea ar fi firesc sa apartina celui in cauza si mai putin familiei,insa,cati dintre noi ne cunoastem ceasul cel de pe urma?
Alegerea asta se poate face din timp, la notar, daca asta vrei cu adevarat, pentru a elimina orice dubii.
Legea ar trebui sa nu permita astfel de donari doar "cu acordul familiei".

Dar am fost la un pas de "acord prezumat" care este un si mai mare abuz, deci ... ce putem astepta bun din partea celor care fac legile?

Citat:

Personal,consider ca a pleca dintre cei vii,dar in acelasi timp a alege sa salvezi niste vieti in urma ta (moartea care daruieste viata) mi se pare un gest de o noblete extraordinara a sufletului...
Nu si cand exista riscul, major as zice eu, sa fii vandut pe bucatele pentru cateva mii de euro.

Si tu crezi ca cel care suporta un transplat chiar are o viata normala dupa?
Ca sa nu respinga transplantul, organismul trebuie bombardat pe viata cu imunosupresoare, care il fac succeptibil la alte boli, organele transpalantate au o durata de viata limitata, deci dupa un tip este nevoie de alt transplat si alte aspecte care nu sunt prezenate de cei care fac reclama industriei transplantului.

maria-15 19.04.2013 11:03:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515726)

Deci potentialul pentru abuz la o astfel de procedura este ENORM, si asta este DIFERENTA.

.

cred ca heaven se referea la un alt tip de diferenta,anume daca un tratament cu citostatice sau un alt tip de interventie chirurgicala nu reprezinta un pacat,de ce ar fi transplantul de organe?

pentru mai multe informatii legate de pozitia Bisericii fata de acest subiect destul de controversat:http://www.patriarhia.ro/ro/opera_so...ioetica_3.html

AlinB 19.04.2013 12:54:43

Citat:

În prealabil postat de maria-15 (Post 515731)
daca un tratament cu citostatice sau un alt tip de interventie chirurgicala nu reprezinta un pacat,de ce ar fi transplantul de organe?

Nu a sustinut nimeni ca este pacat in sine.

Dar prin modul concret de implementare ridica multe suspiciuni.

Este normal ca cineva aflat intr-o stare vegetativa, din care poate ar putea sa-si revina, sa fie ucis pentru ca altii sa traiasca?

Dumitru73 19.04.2013 15:37:19

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515725)
Sau foarte bine familia a fost de acord in schimbul unei sume de bani de la cei interesati iar jurnalistii la randul lor sunt platiti pentru campania de introducere a romanului in circuitul european de prelevare de organe, daca se poate si prin acord prezumat.

sau avem mințile atât de încurcate, încât vedem conspirații chiar și în faptele bune.

Dumitru73 19.04.2013 15:39:47

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515755)
Nu a sustinut nimeni ca este pacat in sine.

Dar prin modul concret de implementare ridica multe suspiciuni.

Este normal ca cineva aflat intr-o stare vegetativa, din care poate ar putea sa-si revina, sa fie ucis pentru ca altii sa traiasca?

bine totuși, că nu mi-ai spus că a pacatuit împotriva Duhului Sfant, pentru că s-a împotrivit planului lui Dumnezeu, salvand niște vieți.

AlinB 19.04.2013 15:52:32

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 515795)
sau avem mințile atât de încurcate, încât vedem conspirații chiar și în faptele bune.

De ce, crezi ca ziaristii dau dovada de atat profesionalism la noi si relateaza numai si numai adevarul?

Ai uitat deja de topicul asta:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=16389&page=7

Nu prea vad ce fapta buna este sa dai binecuvantarea doctorilor sa-ti cioparteasca tatal, fratele, etc. mergand pe increderea deja tradata de f. multe ori - ca este efectiv si ireversibil in moarte cerebrala.

Dumitru73 19.04.2013 16:11:16

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515799)
De ce, crezi ca ziaristii dau dovada de atat profesionalism la noi si relateaza numai si numai adevarul?

Ai uitat deja de topicul asta:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=16389&page=7

Nu prea vad ce fapta buna este sa dai binecuvantarea doctorilor sa-ti cioparteasca tatal, fratele, etc. mergand pe increderea deja tradata de f. multe ori - ca este efectiv si ireversibil in moarte cerebrala.

dacă nu vezi, du-te la oftalmolog. sau întreabă-ți duhovnicul.
la autopsie se scot organele interne pentru examinare. și de obicei nu se mai pun înapoi și sunt arse la crematoriu.
de ce să nu salvezi niște vieți?

maria-15 19.04.2013 17:14:30

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515755)

banuiesc ca nu ati citit link-ul postat de mine

"
Transplantul de tesuturi si de organe este una din formele de varf ale practicii medicale contemporane, care transforma suferinta in nadejde pentru mai multa viata. Este o performanta a stiintei si a practicii medicale pe care Biserica o binecuvinteaza atata vreme cat, prin transplant, se rezolva criza determinata de lipsa altor solutii de vindecare si se reda viata normala unei persoane, fara insa a i-o ridica alteia: nimeni nu trebuie ucis pentru ca sa traiasca altcineva."

"1. In cazul donatorului viu, transplantul se va face numai cu respectarea urmatoarelor norme:

· - sa fie major si sa fie in deplinatatea facultatilor mintale;

· - sa i se garanteze ca viata nu ii va fi pusa in pericol;

· - sa ii fie prezentate riscurile si consecintele asupra sanatatii si asupra capacitatii de munca pe care prelevarea de organe le poate provoca;

· - sa-si fi dat in mod prealabil, liber, expres, constient si informat consimtamantul in scris pentru prelevare. In cazul donatorului minor, consimtamantul va fi acordat de catre parinti sau de catre tutorii legali, respectandu-se libertatea si demnitatea minorului;

· - actul de donare va fi expres si nu prezumat.

2. In cazul donatorului decedat:

· - echipa care a constatat decesul unei persoane nu va fi aceeasi cu cea care urmeaza sa faca transplantul;

· - medicii care constata decesul sunt responsabili pentru situatiile in care moartea nu a intervenit efectiv sau ea nu a fost bine constatata. "

AlinB 19.04.2013 17:16:40

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 515803)
dacă nu vezi, du-te la oftalmolog. sau întreabă-ți duhovnicul.
la autopsie se scot organele interne pentru examinare. și de obicei nu se mai pun înapoi și sunt arse la crematoriu.
de ce să nu salvezi niște vieți?

Daca te doare mana sa dai o cautare sa te documentezi despre asa zisa moarte cerebrala, atunci nu te mai baga. :)

AlinB 19.04.2013 17:20:01

Citat:

În prealabil postat de maria-15 (Post 515806)
b
2. In cazul donatorului decedat:

· - echipa care a constatat decesul unei persoane nu va fi aceeasi cu cea care urmeaza sa faca transplantul;

Si ce relevanta are asta?
Cel mai mult de castigat are persoana/persoanele care declara moartea cerebrala si face individul disponibil pentru "donare".

Citat:

· - medicii care constata decesul sunt responsabili pentru situatiile in care moartea nu a intervenit efectiv sau ea nu a fost bine constatata. "
Iar asta chiar nu spune nimic.
Responsabili in ce mod?
Mortii nu vorbesc.
La (eventuala) autopsie, nu se poate constata daca era sau nu in moarte cerebrala.
Practic, este crima perfecta.

In plus, am pus o intrebare, este valabila si pentru tine: in Romania, de cati doctori este nevoie pentru a declara pe cineva in "moarte cerebrala"?
Cine garanteaza pentru obiectivitatea si impartialitatea lor?

AlinB 19.04.2013 17:29:39

Pentru cei prea comozi sa se documenteze singuri:

The boy who came back from the dead: Experts said car crash teen was beyond hope. His parents disagreed

Steven Thorpe awoke from 2-week coma after car crash that killed a man
His devastated parents were even asked to consider donating his organs

They were told there was no chance of their son surviving after he suffered devastating injuries in a car crash.
But Steven Thorpe’s parents refused to give up hope – despite four specialists declaring that the 17-year-old was brain dead.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/ar...-recovery.html

A car crash survivor has declared he feels “pretty good” – four months after being declared brain dead, with doctors about to remove his organs for transplant.

Zach Dunlap was pronounced dead last November 19 in Wichita Falls, Texas, after he was injured in an all-terrain vehicle accident.
His family approved having his organs harvested.
(...)
After 48 days in the hospital, he was allowed to return home, where he continues to work on his recovery.

http://metro.co.uk/2008/03/25/brain-...to-life-51885/

Dumitru73 22.04.2013 17:43:17

medicină

și uite așa excludem transplanturile, cercetarea pe baza,celulelor stem, cercetările genetice, fertilizarile artificiale, vaccinurile, etc.
cu ce rămânem?
cu punerea de lipitori, cu provocarea sangerarilor, clismele, diverse ritualuri și alte "tratamente" practicate in evul mediu.

AlinB 22.04.2013 20:29:40

Chiar n-ai gasit un raspuns mai bun, la obiect?
Dar cine stie, poate e vina mea, te supra-apreciez. :)

Patrie si Credinta 23.04.2013 17:38:12

intrebare:
Ok, vad ca lumea e pornita pe transplanturi ca "industrie pt bogati, blabla..."
Daca pacientul e deja mort, sau e inca viu(Domnul X doneaza un rinichi pt Doamna X)?

Dumitru73 23.04.2013 19:28:57

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 516186)
Chiar n-ai gasit un raspuns mai bun, la obiect?
Dar cine stie, poate e vina mea, te supra-apreciez. :)

care crezi tu, că este momentul în care poate fi declarată moartea cerebrală?

razvan_andrei 26.04.2013 02:39:58

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515810)
Pentru cei prea comozi sa se documenteze singuri:

The boy who came back from the dead: Experts said car crash teen was beyond hope. His parents disagreed

Steven Thorpe awoke from 2-week coma after car crash that killed a man
His devastated parents were even asked to consider donating his organs

They were told there was no chance of their son surviving after he suffered devastating injuries in a car crash.
But Steven Thorpe’s parents refused to give up hope – despite four specialists declaring that the 17-year-old was brain dead.

Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/ar...-recovery.html

A car crash survivor has declared he feels “pretty good” – four months after being declared brain dead, with doctors about to remove his organs for transplant.

Zach Dunlap was pronounced dead last November 19 in Wichita Falls, Texas, after he was injured in an all-terrain vehicle accident.
His family approved having his organs harvested.
(...)
After 48 days in the hospital, he was allowed to return home, where he continues to work on his recovery.

http://metro.co.uk/2008/03/25/brain-...to-life-51885/

Vad ca apar chestiuni controversate despre ce inseamna si cum se determina moartea cerebrala. O sa postez 2 linkuri si puteti citi acolo care sunt criteriile de determinare a mortii cerebrale.

http://ainmd.org/index/moartea_cereb...4#.UXm6dKKeOSo

http://www.health.ny.gov/professiona...rain_death.pdf

AlinB 26.04.2013 11:17:17

1. Crezi ca doctorii care i-au declarat pe respectivii supravietuitori(pana la urma) morti si buni de donat carne, nu stiau de aceste criterii? Nu le-au aplicat? Le-au aplicat neglijent?

2. Legea specifica care teste se aplica, cum se aplica, daca se aplica de un singur doctor sau o comisie de doctori si trebuie facut proces verbal cu rezultatele fiecarui test in parte?

3. Testele exclud neglijenta, reaua vointa sau chiar intentie?

razvan_andrei 26.04.2013 22:48:18

In ceea ce tine de o parte din intreabrile tale, raspunsul se afla in linkurile respective. Se mentioneaza destul de clar ca, si daca testele sunt pozitive, este obligatorie consultanta juridica. In ceea ce tine de doctori, pt ca sunt oameni, pot face greseli/erori in lipsa de informatii, superficialitate sau cu rea intentie. Ceea ce am vrut sa arat este ca moartea cerebrala are anumite criterii clinice f clare ce se bazeaza pe cunostintele de medicina din prezent.
Off-topic: am fost martor la o situatie in care s-a pus problema intre medic si o ruda primara a pacientului daca se merita sa-i mai prelungeasca viata sau nu. Pacientul suferea de coreea Huntington, o boala degenerativa fara scapare in momentul de fata. Medicul neurolog putea sa-i mai prelungeasca viata cu cateva zile, dar se merita? Adica, medicul a spus asa: daca doresti, eu il internez si o sa mai traiasca pt un nr mic de zile in chinuri cumplite. A spus ca pt o zi de fericire se merita sa sacrificam toti banii din lume si tot efortul medicilor, dar pt un nr limitat de zile in care omul ar suferi din ce in ce mai mult, se mai merita? Gandeste-te si la acest aspect.

Dumitru73 26.04.2013 23:11:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 516644)
1. Crezi ca doctorii care i-au declarat pe respectivii supravietuitori(pana la urma) morti si buni de donat carne, nu stiau de aceste criterii? Nu le-au aplicat? Le-au aplicat neglijent?

2. Legea specifica care teste se aplica, cum se aplica, daca se aplica de un singur doctor sau o comisie de doctori si trebuie facut proces verbal cu rezultatele fiecarui test in parte?

3. Testele exclud neglijenta, reaua vointa sau chiar intentie?

repet: care crezi tu, că este momentul în care poate fi declarată moartea cerebrală?

calatorul 26.04.2013 23:29:16

...................

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:39:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.