Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Umanitare (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5050)
-   -   Strigăt disperat de AJUTOR ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16351)

Diana3 06.04.2013 01:59:17

Strigăt disperat de AJUTOR !

Doamne ajuta !

Va scriu in numele unei doamne pe care-am cunoscut-o la biserica, in urma cu ceva timp. Trece printr-o situatie dramatica, dar mai bine va las sa aflati mai multe din inregistrarea video cu dansa. Va rog macar atat, sa aveti rabdare si compasiune si sa urmariti videoclipul. Si, daca nu o puteti ajuta macar cu bani pentru paine, atunci poate cu o rugaciune pentru ea si fiul ei sau poate cu un share al link-ului, cu cat va fi vizualizat de mai multe persoane, cu atat cresc sansele ca macar unele dintre ele sa se implice.

Aici: http://www.youtube.com/watch?v=I0aXHRdnf9U gasiti povestea trista a doamnei Dricu Ioana, precum si datele de contact.

Numai bine !

Miha-anca 06.04.2013 06:03:46

Daca sunteti amabila sa puneti aici contul, caci pe inregistrare se vorbeste f repede si e greu de notat.

Diana3 06.04.2013 08:34:48

1 atașament(e)
Buna dimineata,

Imi cer scuze, eu am citit cifrele contului bancar si m-am grabit, recunosc. Aseara am filmat-o pe doamna, am si editat si uploadat fisierul.
Insa la sfarsitul videoclipului sunt datele de contact: numarul de tel. al doamnei, adresa, precum si numarul contului. Chiar am fotografiat acea hartie, sa se vada ca este vorba despre contul dansei si nu al altei persoane. Atasez aici doua fotografii cu acest cont (pentru confirmarea veridicitatii informatiilor) si il si scriu.

Asadar:

Beneficiar: Dricu Ioana
Cec Bank, Sucursala Craiova

Cont curent: 25110946238581611
Valuta: Ron

Cod Iban: RO59 CECE C001 9462 3858 1611

(nr de tel. al doamnei Dricu este 0767.47.10.61 ,
iar adresa unde sta -si din care risca sa fie evacuata- este:
Craiova, str. Theoror Aman, Bloc Casa Alba, sc. B, ap. 2, mansarda)

Va multumesc in numele dansei tuturor celor care nu ramaneti indiferenti la aceasta drama. M-a impresionat (printre multe altele) si ce mi-a spus dupa ce oprisem inregistrarea. A spus ca de fiecare data cand merge la biserica aprinde o lumanare si pentru toate persoanele care au ajutat-o de-a lungul timpului si se roaga pentru ele. Stiu, este un gest cat se poate de firesc, dar am ramas placut surprinsa pentru ca multi altii in locul ei ar fi uitat poate binele primit.
Doamne ajuta !

heaven 07.04.2013 08:19:21

Trist...traim intr-un sistem defect,in care oameni ajunsi in situatia dansei sunt aproape condamnati la exterminare.Nu fatis,insa prin indiferenta.
Sigur ca ar ajuta o bruma de banuti sa se stranga si orice ajutor este binevenit,insa,parerea mea este ca,pe langa acesta, ar fi nevoie sa fie cautat un ajutor substantial si eventual niste persoane influente,ONG-uri sau oricine ar putea sa intervina (recunosc ca nu sunt in masura sa dau indicatii in acest sens,insa se pot cauta informatii) care sa o ajute pe dansa si fiul sa isi achite in primul rand datoria de la intretinere,pentru a evita evacuarea si apoi sa le ofere o modalitate prin care sa isi castige existenta.Exista si munci mai usoare ce ar putea fi facute la domiciliu sau fara prea mare efort fizic,avand in vedere ca ambii sunt suferinzi.
In caz contrar,fara un astfel de ajutor pe termen lung,in scurt timp vor ajunge exact in acelasi punct in care se regasesc acum.
Diana,ai putea sa o intrebi pe doamna ce alte abilitati are si daca dansa sau fiul ar fi dispusi sa faca ceva pentru a-si castiga existenta si pe ce domeniu cred ca s-ar descurca?
Deasemenea,daca Doamne fereste ajung sa fie evacuati,tot asa ar fi nevoie sa se bata la usa unor fundatii care sa ii ajute intr-un fel.Acolo sunt si oameni care au experienta cu astfel de cazuri sociale si ar sti macar cum sa ii indrume.
Si acum,nu stiu,manastiri,biserici dispuse sa se implice sa ajute pe acesti nefericiti ai sortii exista?Poate colegi de ai mei de pe forum sunt mai avizati sa raspunda.
Eu stiu doar de cea de la Valea Plopului si manastirea Banceni din Ucraina.Insa,acelea se ocupa mai mult de cazuri de copii orfani.Dar,poate mai exista si altele...pana la urma,in vremuri de restriste,cand omul nu mai are spre cine sa isi intoarca fata sa astepte ajutor intr-o societate bolnava,macar in astfel de lacasuri sfinte ar fi firesc sa gaseasca un sprijin.
Dumnezeu sa ii aiba in paza Sa pe doamna Ioana si pe fiul dansii!Ma gandesc ca daca El a dorit ca tie,Diana,sa iti descopere suferinta lor si sa lansezi acest strigat de ajutor,totul are un sens si o mana intinsa va aparea de undeva...

aanrra 07.04.2013 12:21:20

Citat:

În prealabil postat de Diana3 (Post 513909)
Doamne ajuta !

Va scriu in numele unei doamne pe care-am cunoscut-o la biserica, in urma cu ceva timp. Trece printr-o situatie dramatica, dar mai bine va las sa aflati mai multe din inregistrarea video cu dansa. Va rog macar atat, sa aveti rabdare si compasiune si sa urmariti videoclipul. Si, daca nu o puteti ajuta macar cu bani pentru paine, atunci poate cu o rugaciune pentru ea si fiul ei sau poate cu un share al link-ului, cu cat va fi vizualizat de mai multe persoane, cu atat cresc sansele ca macar unele dintre ele sa se implice.

Aici: http://www.youtube.com/watch?v=I0aXHRdnf9U gasiti povestea trista a doamnei Dricu Ioana, precum si datele de contact.

Numai bine !

https://www.facebook.com/#!/pages/Dr...944171?fref=ts

aanrra 07.04.2013 12:41:04

http://www.digi24.ro/stire/Datoriile...n-strada_69708

http://www.gds.ro/Societate/2012-12-...ntelor+sociale

Aceasta doamna are nevoie de ajutor,dar...reprezentantul primariei spune ca a avut o locuinta pe care a vandut-o,iar bucataria fotografiata arata ca are tot ce este necesar,o combina frigorifica,masina de spalat,aragaz,telefon mobil si daca are cont pe facebook poate si internet.Putina documentare n-ar strica inainte de a posta ceva!

Diana3 07.04.2013 14:08:59

1. Multumesc pentru link-uri, sunt doua dovezi in plus in sprijinul veridicitatii povestii doamnei.

2. [url]daca are cont pe facebook poate si internet.Putina documentare n-ar strica inainte de a posta ceva![/quote]
Doamna are 8 clase primare, de-abia stie sa apese pe telefon, sa raspunda la el, de unde sa stie sa foloseasca Facebook-ul? Intr-adevar, fiul dansei are un calculator vechi, dar obtinut de la stat, prin programul acela Euro200, altfel n-ar fi avut posibilitati financiare pentru a-l achizitiona.
Later edit: O s-o sun s-o intreb de acel cont,desi am dubii ca ar fi fost facut de ea.

3.
Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 514127)
...reprezentantul primariei spune ca a avut o locuinta pe care a vandut-o

Acum am vazut si eu reportajul,din linkul furnizat de dvs. Insa nu cred ca reprezentantul primariei vorbea despre dna Dricu, daca ati retinut mai era inca un caz prezentat, poate despre acea persoana e vorba.
Nu cred, pentru ca (din ce mi-a povestit) n-ar fi avut din ce bani s-o cumpere. Cand ramai vaduva la 22 de ani si cu o fetita mica, cand lucrezi la CFR si in urma unui accident de munca ramai fara sanatate si fara posibilitatea de a mai munci, cand ti se naste baiatul, dar esti nevoita sa pleci de langa barbat, din cauza programului zilnic de betii si batai, cand esti nevoita sa-l lasi pe copil la socrii,pentru ca tu nu ai unde sa stai si dormi prin gari sau pe banci,prin parcuri si mananci din gunoaie, cand nu ai bani nici de o paine, de unde sa mai ai bani sa-ti cumperi o casa ca pe urma s-o vinzi ?
Dar poate ma insel. De ce nu o sunati s-o intrebati ? Poate cine stie ce palate o fi avut si nu mi-a spus mie sau nici celor de la asociatia Vasiliada, care i-au facut o ancheta sociala (am fotografiat documentul in filmulet), poate de-aia a dormit ani de zile pe strazi, pentru ca avea o casa si-o tinea ascunsa,cine stie...

4.
Citat:

bucataria fotografiata arata ca are tot ce este necesar,o combina frigorifica,masina de spalat,aragaz,telefon mobil

Ce usor e sa aruncati cu piatra, nu-i asa ?
- Telefonul mobil -imi pare rau sa va dezamagesc, insa nu este vreun smartphone. Este unul foarte foarte vechi, primit de la fiica ei acu` 5 ani, dupa ce si ea la randul ei il folosise cativa ani. In caz ca va intrebati la ce ii trebuie femeii telefon, intrebati-va cum altfel poate fi anuntata Ambulanta,cand e singura acasa si i se face rau si nu are cum altfel sa anunte?
- Aragazul - daca retin bine, a fost donat de o femeie, in memoria surorii ei,care murise
- Frigiderul si masina de spalat - nu mai retin exact, dar parca unul dintre electrocasnice a fost donat, iar celalalt cumparat second hand, la un pret destul de mic.
Da, are cateva electroasnice -vechi si donate-, insa daca nu are "materie prima" (de exemplu alimente, pe care sa le gateasca la aragaz si sa le depoziteze in frigider), nu prea sunt atat de utile.

Daca mai aveti neclaritati, dubii, indoieli, reclamatii, etc etc etc, va invit sincer s-o sunati pe doamna si s-o intrebati direct pe dansa ce e adevar si ce e minciuna.

Diana3 07.04.2013 14:42:29

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 514125)

Acu' trei minute vorbii cu doamna la telefon si fu la fel de socata ca si mine, incepu sa planga. Evident ca nu stia nimic despre asta si nu a scris ea nimic ! Are opt clase, habar n-are de calculator, de internet, de facebook !

Vad ca acel cont este la categoria "news / personality", cine stie ce persoana care-i vrea "binele" a creat contul !

Logic gandind, daca doamna ar fi stiut sa ghiceasca in cafea si in carti, credeti ca n-ar fi avut clientela? Se castiga bine,diabolesc de bine din "meseria" asta de ghicitoare, ar fi avut si bani de intretinere, si de medicamentele ei si ale copilului, si de paine (imi zise ca azi nu manca nimic-nimic, pentru ca nu avu) daca ar fi practicat-o. Insa nu e cazul.

"reprezentantul primariei spune ca a avut o locuinta pe care a vandut-o"

Da, intr-adevar asa este, insa este vorba si aici despre o poveste trista.
Dupa ce comunistii au demolat casa parintilor doamnei si le-a dat un apartament, au intrat in datorii, i s-au imbolnavit si au murit parintii, i-a murit si un baietel la varsta de trei ani (doar ce aflai, imi spuse la telefon si nu cred ca ar fi fost in stare sa minta). In urma cu 18 ani, nemaifacand fata problemelor financiare, a facut greseala de a se imprumuta de la camatari (avand putina scoala si poate si naivitate,cine stie ce clauze o fi semnat in acel contract). Camatari care ulterior au inceput s-o ameninte si a fost nevoita sa vanda acel apartament, banii ajungand insa nu la ea. De aceea acum nu mai are dreptul la o locuinta (pentru ca, tehnic vorbind, a avut una si a vandut-o. practic insa, banii au ajuns la camatari). De aceea a depus pe numele baiatului actele pentru acea camaruta, insa dosarul poate inainta doar daca se achita datoria la intretinere.

Va cer scuze daca am fost rautacioasa in mesajul precedent. E usor sa ne ghidam dupa aparente si sa judecam omul fara a cunoaste si cealalta fata a povestii, nu ?
Daca m-a mintit doamna pe mine, va mint si eu pe dvs. Dar nu cred ca ar fi capabila de asa ceva. In plus, sunt actele doveditoare in sprijinul afirmatiilor dumneai.

Va lansez nu doar dumneavoastra, ci si tuturor celor ce citesc acest mesaj, sa incerce macar s-o sune . Nu toata lumea are posibilitati financiare s-o ajute, dar fapta buna inseamna si sa dai un telefon si sa incurajezi cu o vorba buna un om aflat in necaz. Orice incurajare conteaza ! In plus, asa pot fi lamurite si neclaritatile de genul "de unde-a avut bani de aragaz, frigider, etc".

Doamne ajuta !

Diana3 07.04.2013 15:04:44

Raspuns pentru Heaven:

In primul rand, multumesc pentru implicarea de care ati dat dovada in mesaj.

Asa este, aveti dreptate, ong-urile ar putea ajuta. Am trimis recent mai multe mailuri la mai multe fundatii si asociatii, chiar si la televiziuni, am incercat sa fac cunoscut cazul si pe facebook, insa pana acum nu am primit raspuns. Daca sunt pe forum cititori care mai cunosc date de contact ale ong-urilor ce s-ar putea implica, ii rog din inima sa transmita mai departe povestea.

Intr-adevar, problema majora acum este evitarea evacuarii, prin achitarea datoriei la intretinere. Stiu ca este un ajutor pe termen scurt, dar pe viitor s-ar putea evita -sper- repetarea situatiei, pentru ca fiul doamnei urmeaza sa termine clasa a XII-a, sa-si dea bac-ul si, cu ajutorul lui Dumnezeu,sa incerce sa se angajeze. El ar fi vrut sa renunte la scoala (nu din lipsa de interes, i-am vazut carnetul de note si are rezultate destul de bunicele, ci din disperarea de a obtine un venit) si sa se angajeze, insa s-au opus si mama lui si diriginta, insistand sa termine cu bacul si din vara va fi destul timp si pentru un serviciu. Abilitatile doamnei nu sunt prea vaste, din cate am inteles a lucrat 18 ani la cfr, iar in urma unui accident de munca a fost nevoita sa se pensioneze anticipat. De vreo doua luni se ducea la o biserica (avea grija de lumanari) si o mai ajutau oamenii cu mancare - insa de vreo doua saptamani, de cand a luat-o salvarea chiar din biserica,in urma unei crize de epilepsie, n-a mai putut ajunge.

Singura varianta -sper ca nu utopica- ar fi,cred, sa se stranga cumva banii pentru achitarea datoriei la intretinere, evitandu-se astfel evacuarea, fiul sa poata depunde dosarul pentru a obtine acea locuinta sociala de la primarie (in prezent datoria ii blocheaza orice demers in acest sens) si dupa ce isi da bacalaureatul sa se angajeze. Nu s-ar rezolva toate problemele, dar macar n-ar dormi sub cerul liber si ar avea o coaja de paine si medicamente.

Nu stiu care va fi insa deznodamantul, sper totusi ca nu unul trist. Ma ingrijoreaza deznadejdea doamnei, desi este o persoana credincioasa au fost momente in care disperarea a fost mai puternica decat nadejdea si a incercat sa..... . Sa savarseasca pacatul capital. Deja fiul dansei cand pleaca de-acasa nu-i lasa decat medicamentele pe ziua respectiva, nu pe toate, sa nu o impinga necuratul iar la.....

Reiau rugamintea catre toti : fapta buna nu inseamna doar donatii de bani, chiar si un mail catre o fundatie umanitara sau un telefon de incurajare a doamnei, daca sunt facute cu inima curata, cantaresc cel putin la fel de mult .

aanrra 07.04.2013 15:18:19

Doamna,domnisoara Diana3!
Sunt de mult pe acest forum si am participat la mai multe actiuni,particular sau in grup.Multe cazuri reale cu multa suferinta,dar...si unele in care situatiile erau departe de adevar.Intr-un caz se solicita bani pentru un frigider,am cerut date de contact pentru ca doream sa ma implic singura,dar sa stiu pentru cine o fac.Toate demersurile mele de a afla adresa sau macar nr de telefon a acelei femei au esuat.De ce oare?Si nu e singurul caz de genul asta.Negati linkurile postate de mine si ceea ce se spune in ele,dar vin si zic: sunt publicate in ziarele din Craiova,este o emisiune a unui post de teleziune local,declaratiile unor oficiali,toate sa fie false??In clipul televiziunii apare doamna in acelasi interior precum in inregistrarea d-voastra,mai apare si un domn de la asociatie,cred,care spune ca desi este in neregula cu actele a ajutat-o sa obtina subventie.Mai multa rabdare si intelepciune cu noi si cu altii!

Diana3 07.04.2013 15:26:26

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 514170)
Doamna,domnisoara Diana3!
Sunt de mult pe acest forum si am participat la mai multe actiuni,particular sau in grup.Multe cazuri reale cu multa suferinta,dar...si unele in care situatiile erau departe de adevar.Intr-un caz se solicita bani pentru un frigider,am cerut date de contact pentru ca doream sa ma implic singura,dar sa stiu pentru cine o fac.Toate demersurile mele de a afla adresa sau macar nr de telefon a acelei femei au esuat.De ce oare?Si nu e singurul caz de genul asta.Negati linkurile postate de mine si ceea ce se spune in ele,dar vin si zic: sunt publicate in ziarele din Craiova,este o emisiune a unui post de teleziune local,declaratiile unor oficiali,toate sa fie false??In clipul televiziunii apare doamna in acelasi interior precum in inregistrarea d-voastra,mai apare si un domn de la asociatie,cred,care spune ca desi este in neregula cu actele a ajutat-o sa obtina subventie.Mai multa rabdare si intelepciune cu noi si cu altii!

Imi pare rau ca au fost de-a lungul timpului si cazuri umanitare fictive, insa acesta nu este unul din ele, este cat se poate de real.

Daca nici marturia video a doamnei si nici documentele doveditoare fotografiate nu va pot convinge,nu stiu ce altceva ar fi graitor.

Am rectificat negatia dupa ce am vorbit cu doamna: da, a avut o locuinta, dar din cauza camatarilor a pierdut-o. Insa problemele ei de sanatate inca exista. Datoria la intretinere tot exista (chiar si cu subventii, tot s-au acumulat restante de la o luna la alta,mai ales de cand a suferit ultima interventie chirurgicala si putinii bani s-au dus pe tratament). Mi-a fost greu sa cred ca reprezentantul primariei se referea la ea cand vorbea de detinerea unei locuinte (repet,pierduta din cauza camatarilor) din simplul motiv ca am vazut prea multa saracie si prea multa disperare in viata acestei femei, mi-a fost greu sa cred ca a avut si o viata aproape normala in trecut. Insa am vorbit cu dansa azi la telefon si mi-a confirmat existenta si vinderea -fortata de imprejurari- a acelei locuinte.

Fiecare sa vada inregistrarea de pe youtube, reportajul digi, articolul din ziar si sa ajunga la ce concluzie ii spune constiinta...

aanrra 07.04.2013 15:51:17

Intrati la sectiunea Umanitate,acolo(daca nu sunt sterse de admin) sunt foarte multe cazuri in care se solicita ajutor,si toti au cam aceleasi probleme cu camatarii si cu bancile.Toti au declaratii peste tot si la fel contruri pe nu stiu unde,doar ca nu le-au facut ei.Stiti ceea ce va spune doamna,trecutul un mister atata timp cat n-ati fost implicata in tranzactie si-n toate alea...si dincolo de vorbe...este Sfantul Post ,povara mare este sa-i ,, ,, pe niste oameni bine intentionati care doresc sa-si ajute aproapele,din putinul lor

Diana3 07.04.2013 16:01:51

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 514180)
Intrati la sectiunea Umanitate,acolo(daca nu sunt sterse de admin) sunt foarte multe cazuri in care se solicita ajutor,si toti au cam aceleasi probleme cu camatarii si cu bancile.Toti au declaratii peste tot si la fel contruri pe nu stiu unde,doar ca nu le-au facut ei.Stiti ceea ce va spune doamna,trecutul un mister atata timp cat n-ati fost implicata in tranzactie si-n toate alea...si dincolo de vorbe...este Sfantul Post ,povara mare este sa-i ,, ,, pe niste oameni bine intentionati care doresc sa-si ajute aproapele,din putinul lor

Puteti ramane suspicioasa in continuare, este optiunea domniei voastre.

Eu am vazut suferinta din ochii doamnei, am vazut documentele medicale (le puteti vedea si-n inregistrare), am vazut cicatrici ale operatiilor din trecut, am vazut in ce conditii insalubre sta (apar si in reportaje), am vazut ce datorii are la intretinere, am vazut si aleg sa cred. Sa o cred ! Si sa nu raman indiferenta la durerea ei.

heaven 07.04.2013 16:50:22

Citat:

http://www.digi24.ro/stire/Datoriile...n-strada_69708

http://www.gds.ro/Societate/2012-12-...ntelor+sociale

Aceasta doamna are nevoie de ajutor,dar...reprezentantul primariei spune ca a avut o locuinta pe care a vandut-o,iar bucataria fotografiata arata ca are tot ce este necesar,o combina frigorifica,masina de spalat,aragaz,telefon mobil si daca are cont pe facebook poate si internet.Putina documentare n-ar strica inainte de a posta ceva!

Aanrra,inteleg ca precautia este importanta atunci cand sunt prezentate cazuri umanitare,insa este bine sa analizam si sa discernem situatia judecand-o din mai multe puncte de vedere,dar cel mai important sa fie cel al omeniei si a crestinului din noi.
Avand in vedere aceste aspecte,totusi,nu inteleg ce anume se doreste a se scoate in evidenta prin cele de mai sus...faptul ca a avut o locuinta si a vandut-o (nu stim in ce conjunctura si de ce a fost nevoita sa recurga la acest gest,dar probabil nu a fost o imprejurare fericita) sau cel ca femeia are si in acel apartament darapanat ceva aparatura pentru bucatarioara ei (poate cineva si-a facut pomana cu ea si a ajutat-o in timp,poate a avut rate in trecut sau altfel i-au fost oferite.)
Totusi,sa fim obiectivi si sa intelegem ca nu putem sa evalua viata,situatia si personalitatea unui om dupa bucataria pe care o are!
S-au vazut cazuri de oameni chiar instariti care au fost atat de incercati de Dumnezeu de au ajuns in strada pur si simplu cersetori.Eu am intalnit astfel de persoane.
In ceea ce ma priveste,din imaginile prezentate,suferinta acestei femei mi se pare foarte reala,iar situatia foarte grava.Este intr-adevar un om care este ajuns intr-o situatie limita si nici macar nu este sanatos sa se poata ajuta.Atat dansa cat si copilul acela de 18 ani,care si el am inteles ca este bolnav de astm, sa traiasca din 350 de ron?Plus medicamente,plus scoala,chirie si intretinere?Cunoasteti pe cineva care ar putea?Ca eu una nu...
Mai conteaza care a fost viata dansii pana in acest punct,unde o fi dat gres si unde nu de o fi ajuns sa fie atat de amar incercata?
Personal,nu ma intereseaza nici daca acel link pe facebook ar fi real si ar fi cautat sa traiasca din ghicit...sa fereasca bunul Dumnezeu sa trecem prin astfel de momente,in care, din lipsa de solutii esti in stare sa faci multe doar ca sa supravietuiesti!
Omul la disperare recurge si el la ce poate si il duce mintea.... Il,poate,oare, cineva condamna?Sau,poate nici macar nu este real acel anunt,pentru ca pe facebook oricine poate intra si posta ce vrei si ce nu vrei.
La randul meu am fost implicata de-a lungul timpului in acte de voluntariat atat cu oamenii,cat si cu animalele si intr-adevar,exista si multi escroci pe care este bine sa ii depistezi (de-a lungul vremii m-am transformat si eu intr-un mic detectiv si cum am sesizat o neregula am atras atentia),insa,personal cred ca aici vorbim de un caz real care are mare nevoie de ajutor.
Totodata,epilepsia este o boala grea, structura creierului este afectata,deasemenea personalitatea celui in cauza.Ea se poate asocia cu depresie sau alte tulburari,iar cei care sufera de aceasta boala prezinta un risc crescut de suicid.
A arunca un astfel de om in strada,chiar si sub implacabilul argument ca "legea trebuie respectata" dupa cum am vazut ca spunea un domn intr-unul din reportaje (ma intreb de ce nu incep intai cu unii politicieni si potenti oameni de afaceri care o incalca in mod grosier,ci tocmai cu acesti nefericiti ai sortii!) este echivalent cu a-l condamna la moarte si sa mai fii si mandru de isprava ta!Doara,dreptatea e dreptate...dar,eu ma intreb unde este iubirea?
Oare nu noi toti,ca si societate,dar si copiii nostri vom plati intr-o zi pentru aceste suflete care permitem sa se piarda sub propriii ochi?
Pentru ca totul functioneaza intr-un sistem intr-o societate,iar ceea ce azi se intampla lor,maine ne va afecta si pe noi!
Personal imi pare rau ca nu am cu ce sa o ajut mai mult pe doamna si fiul dansii,decat sa pun un gand bun,o rugaciune si sa reflectez la ce alte variante de ajutor ar mai putea exista.
Insa,macar sa nu cautam ii impiedicam pe cei care pot si incearca sa faca mai mult si sa dea o sansa unor oameni care poate doar aceasta ultima speranta o mai au...

zaharia_2009 07.04.2013 18:01:34

Stie cineva sa spuna clar, concret , ce s-a mai intimplat cu mamica si copilul din Bucuresti care traiau intr-o caroserie de Dacia-papuc si pt. care s-a lansat mesaj de ajutor de iti fringea inima ?
Cea care a fost data de Kanal-D si care era la fel de f. sarmana , inca si fara casa , doar cu o caroserie de Dacia din curtea unei firme de fier vechi ?
Cea care a mai fost birfita si pe la alte televiziuni si care dupa tot tam-tam-ul facut si inimile frinte in auditoriu s-a dovedit ca defapt saraca-saraca , dar nu vroia ajutor decit in conditiile puse de ea ?
Atunci eu am prezentat un caz deosebit de stramutare a unei familii cu 6 copii din Petrosani undeva intr-o comuna in Teleorman si la care am fost parte .
O familie care a fost scoasa din cartoane si din cersetorie pe la neoprotestanti de o mina de ortodocsi milosi si cu dare de mina (ortodocsi convertiti la neoprotestantism din motive mercantile) si care nu aveau decit hainele (zdrentele) de pe ei . In comuna rspectiva li s-a cumparat casa, pamint , inventar agricol, tot, tot ce este necesar ca aparatura casnica si li s-au dat drumul intr-o noua viata .
Si dupa 4 ani au inceput sa vinda de prin casa pina au ajuns doar cu peretii si sa plece in bejenie pt. cersit , parinti si copii, ca meteahna asta era mai buna ca toate !

Eu , de exemplu , nu mai fac milostenie decit cu cazurile sociale care au hirtie stampilata de la preotul lor paroh prin care se atesta starea de dezastru , si cu care merge din parohie in parohie, din biserica in biserica , pt. a-si cauta ajutorul .
Altminteri , poate fi si infirm...
In Romania tilharia emotionala , cea care speculeaza mila si darnicia naturala a crestinului ortodox, rasare si exista chiar si in locurile cele mai neasteptate !
Este parerea mea !

Deci, cum mai este cu mamica care traia intr-o caroserie de Dacia ? Fara WC, fara dus, fara masa, fara pat,si fara multe altele necesare dar cu ... pretentii ?

Postul acesta al meu nu doresc sa fie inteles cum ca ar trebui sa convinga in vreun fel sau altul pe cineva sau chiar sa indemne la retine . Nu ! Din contra, recomand tuturor ortodocsilor sa faca milostenie scripturistica cu orisicine le iese in cale si le trezeste ideea de mila si nevoia de ajutor .

aanrra 07.04.2013 18:10:01

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 514208)
Stie cineva sa spuna clar, concret , ce s-a mai intimplat cu mamica si copilul din Bucuresti care traiau intr-o caroserie de Dacia-papuc si pt. care s-a lansat mesaj de ajutor de iti fringea inima ?
Cea care a fost data de Kanal-D si care era la fel de f. sarmana , inca si fara casa , doar cu o caroserie de Dacia din curtea unei firme de fier vechi ?
Cea care a mai fost birfita si pe la alte televiziuni si care dupa tot tam-tam-ul facut si inimile frinte in auditoriu s-a dovedit ca defapt saraca-saraca , dar nu vroia ajutor decit in conditiile puse de ea ?
Atunci eu am prezentat un caz deosebit de stramutare a unei familii cu 6 copii din Petrosani undeva intr-o comuna in Teleorman si la care am fost parte .
O familie care a fost scoasa din cartoane si din cersetorie pe la neoprotestanti de o mina de ortodocsi milosi si cu dare de mina (ortodocsi convertiti la neoprotestantism din motive mercantile) si care nu aveau decit hainele (zdrentele) de pe ei . In comuna rspectiva li s-a cumparat casa, pamint , inventar agricol, tot, tot ce este necesar ca aparatura casnica si li s-au dat drumul intr-o noua viata .
Si dupa 4 ani au inceput sa vinda de prin casa pina au ajuns doar cu peretii si sa plece in bejenie pt. cersit , parinti si copii, ca meteahna asta era mai buna ca toate !

Eu , de exemplu , nu mai fac milostenie decit cu cazurile sociale care au hirtie stampilata de la preotul lor paroh prin care se atesta starea de dezastru , si cu care merge din parohie in parohie, din biserica in biserica , pt. a-si cauta ajutorul .
Altminteri , poate fi si infirm...
In Romania tilharia emotionala , cea care speculeaza mila si darnicia naturala a crestinului ortodox, rasare si exista chiar si in locurile cele mai neasteptate !
Este parerea mea !

Deci, cum mai este cu mamica care traia intr-o caroserie de Dacia ? Fara WC, fara dus, fara masa, fara pat,si fara multe altele necesare dar cu ... pretentii ?

Postul acesta al meu nu doresc sa fie inteles cum ca ar trebui sa convinga in vreun fel sau altul pe cineva sau chiar sa indemne la retine . Nu ! Din contra, recomand tuturor ortodocsilor sa faca milostenie scripturistica cu orisicine le iese in cale si le trezeste ideea de mila si nevoia de ajutor .

Zaharia,de acord cu tine in tot ceea ce ai scris.

Diana3 07.04.2013 18:32:21

Domnule Zaharia,

- Nu stiu la care caz cu mamica si copilul va referiti

- Nu stiu cu ce sechele si traume emotionale ati ramas de pe urma ajutorarii cuiva, insa sa generalizati si sa stereotipizati este pacat. Nu toti sunt escroci.

- Va invit sa deschideti Patericul egiptean si sa cautati povestea calugarului mahnit pentru ca cersetorul caruia ii daduse haina lui alesese s-o vanda si sa bea banii. Poate sunteti curios sa vedeti ce i-a spus Iisus calugarului, cand i-a aparut in vis.

- Hartie stampilata de la preotul paroh ?! In urmatoarea postare veti propune ce? Ca stampilarea actului sa se faca in prezenta unui notar public, pentru mai multa veridicitate si solemnitate juridica ?

- Poate aveti prieteni/dusmani/cunostinte/colegi/etc etc care locuiesc in Craiova. Daca da, poate ii rugati sa treaca pe la biserica din Valea Rosie, la parintele paroh Albu (un om inzestrat de Dumnezeu cu mult, mult har, este cunoscut,iubit si apreciat de tot orasul) si sa-l intrebe de doamna Dricu. O sa-si aminteasca probabil de dansa, careia i-a platit (cu ajutorul enoriasilor) costurile operatiei (una dintre cele 6 interventii chirurgicale), care s-au ridicat la 30-40 de milioane. Credeti ca daca era totul inselatorie, parintele o mai ajuta? Si daca tot nu sunteti convins, poate va mai interesati si la biserica din Paltinis (tot din Craiova), unde doamna s-a dus de la inceputul acestui an. Credeti ca parintele de-acolo ar fi cerut sprijinul enoriasilor (pentru a-i plati avocatul,in procesul intentat de primarie, precum si unele medicamente) daca nu s-ar fi documentat in prealabil, sa verifice acuratetea informatiilor? Oi fi eu naiva, la cei 24 de ani ai mei, dar si preotii care au fost sensibilizati de suferinta ei, si credinciosii care i-au dat de pomana mancare, un aragaz, o haina, etc, oare toti sa nu fi sesizat daca povestea e reala sau nu ?

- Fiti sincer, ati urmarit inregistrarea de pe youtube, ati urmarit reportajul digi, ati citit articolul din GDS? Cap-coada, ati analizat TOATE probele inainte sa aruncati samanta suspiciunii ? FITI SINCER, va rog.

- Oare cand veti trece vamile vazduhului (nu-s multe, "doar" 24), dracii vor vrea certificat stampilat de la preot pentru fiecare fapta buna facuta, sa fie cu parafa preotului, cu semnatura saracului ? Sau se vor uita in cartea vietii, unde sunt scrise toate faptele, fie ele bune sau rele? Dumneavoastra v-ati uitat la toate materialele video, la toate documentele care sa ateste situatia disperata sau aruncati cu pietre asa, ca sa va aflati in treaba?

Nu stiu cine-i mama despre care tot vorbiti. Nu stiu ce oameni meschini ati intalnit in viata. Dar stiu ca o femeie si-ar putea pierde nu doar locuinta, ci si viata (suicid, infarct, etc), daca situatia nu i se amelioreaza. Dumnezeu ar putea s-o ajute, la EL orice e posibil, insa ne lasa pe noi sa punem umarul la treaba, cum altfel ne-am putea agonisi comori in Ceruri?

Inchei cu cateva cuvinte. Nu ale mele, ci ale lui Hristos: ”din prisosul inimii grăiește gura. Omul bun, din comoara lui cea bună le scoate pe cele bune; pe când omul rău, din comoara lui cea rea le scoate pe cele rele. Vă spun Eu vouă că pentru orice vorbă deșartă pe care o vor rosti, oamenii vor da socoteală în ziua judecății. Căci din cuvintele tale te vei îndreptăți și din cuvintele tale vei fi osândit”

Diana3 07.04.2013 18:38:17

Heaven, m-a bucurat enorm mesajul dvs.
Ma bucur din suflet ca mai exista empatie si bunatate printre cititorii acestui forum, ca sunt si persoane cara trec informatiile atat prin filtrul gandirii, cat si prin filtrul inimii, inainte de a-si forma o parere. (O sa incerc sa printez mesajul dvs. si sa i-l dau doamnei, cand o s-o mai intalnesc. Ar insenina-o, sunt convinsa). Doamne ajuta !

aanrra 07.04.2013 18:40:42

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 514190)
Aanrra,inteleg ca precautia este importanta atunci cand sunt prezentate cazuri umanitare,insa este bine sa analizam si sa discernem situatia judecand-o din mai multe puncte de vedere,dar cel mai important sa fie cel al omeniei si a crestinului din noi.
Avand in vedere aceste aspecte,totusi,nu inteleg ce anume se doreste a se scoate in evidenta prin cele de mai sus...faptul ca a avut o locuinta si a vandut-o (nu stim in ce conjunctura si de ce a fost nevoita sa recurga la acest gest,dar probabil nu a fost o imprejurare fericita) sau cel ca femeia are si in acel apartament darapanat ceva aparatura pentru bucatarioara ei (poate cineva si-a facut pomana cu ea si a ajutat-o in timp,poate a avut rate in trecut sau altfel i-au fost oferite.)
Totusi,sa fim obiectivi si sa intelegem ca nu putem sa evalua viata,situatia si personalitatea unui om dupa bucataria pe care o are!
S-au vazut cazuri de oameni chiar instariti care au fost atat de incercati de Dumnezeu de au ajuns in strada pur si simplu cersetori.Eu am intalnit astfel de persoane.
In ceea ce ma priveste,din imaginile prezentate,suferinta acestei femei mi se pare foarte reala,iar situatia foarte grava.Este intr-adevar un om care este ajuns intr-o situatie limita si nici macar nu este sanatos sa se poata ajuta.Atat dansa cat si copilul acela de 18 ani,care si el am inteles ca este bolnav de astm, sa traiasca din 350 de ron?Plus medicamente,plus scoala,chirie si intretinere?Cunoasteti pe cineva care ar putea?Ca eu una nu...
Mai conteaza care a fost viata dansii pana in acest punct,unde o fi dat gres si unde nu de o fi ajuns sa fie atat de amar incercata?
Personal,nu ma intereseaza nici daca acel link pe facebook ar fi real si ar fi cautat sa traiasca din ghicit...sa fereasca bunul Dumnezeu sa trecem prin astfel de momente,in care, din lipsa de solutii esti in stare sa faci multe doar ca sa supravietuiesti!
Omul la disperare recurge si el la ce poate si il duce mintea.... Il,poate,oare, cineva condamna?Sau,poate nici macar nu este real acel anunt,pentru ca pe facebook oricine poate intra si posta ce vrei si ce nu vrei.
La randul meu am fost implicata de-a lungul timpului in acte de voluntariat atat cu oamenii,cat si cu animalele si intr-adevar,exista si multi escroci pe care este bine sa ii depistezi (de-a lungul vremii m-am transformat si eu intr-un mic detectiv si cum am sesizat o neregula am atras atentia),insa,personal cred ca aici vorbim de un caz real care are mare nevoie de ajutor.
Totodata,epilepsia este o boala grea, structura creierului este afectata,deasemenea personalitatea celui in cauza.Ea se poate asocia cu depresie sau alte tulburari,iar cei care sufera de aceasta boala prezinta un risc crescut de suicid.
A arunca un astfel de om in strada,chiar si sub implacabilul argument ca "legea trebuie respectata" dupa cum am vazut ca spunea un domn intr-unul din reportaje (ma intreb de ce nu incep intai cu unii politicieni si potenti oameni de afaceri care o incalca in mod grosier,ci tocmai cu acesti nefericiti ai sortii!) este echivalent cu a-l condamna la moarte si sa mai fii si mandru de isprava ta!Doara,dreptatea e dreptate...dar,eu ma intreb unde este iubirea?
Oare nu noi toti,ca si societate,dar si copiii nostri vom plati intr-o zi pentru aceste suflete care permitem sa se piarda sub propriii ochi?
Pentru ca totul functioneaza intr-un sistem intr-o societate,iar ceea ce azi se intampla lor,maine ne va afecta si pe noi!
Personal imi pare rau ca nu am cu ce sa o ajut mai mult pe doamna si fiul dansii,decat sa pun un gand bun,o rugaciune si sa reflectez la ce alte variante de ajutor ar mai putea exista.
Insa,macar sa nu cautam ii impiedicam pe cei care pot si incearca sa faca mai mult si sa dea o sansa unor oameni care poate doar aceasta ultima speranta o mai au...

Eu nu o judec pe doamna si nici nu am dreptul s-o fac.Toate erau postate pe internet...la liber,si ...da,cunosc cazuri mai grave.O familie cu 11 copii,un tata paralizat de multi ani la pat,mama decedata in urma cu doua saptamani(47 ani)si fata cea mai mare care are 22 de ani duce tot greul.Traiesc din ajutorul dat de primarie si din ce primesc de la oameni .Locuiesc intr-un sat de la periferia orasului,au fost inundatii la inceputul lui martie ,la topirea zapezii,de parca nu le era de ajuns cate aveau!Cei de varsta scolara merg la scoala,sunt ajutati de colegi cu imbracaminte,incaltaminte si pachetele de mancare...si citeam undeva pe forum ieri ca-i pacat sa oferi in post mancare de dulce...Doamne,cand ma gandesc ca-s copii,ca-s 13 la masa,treisprezece...sa numeri si-s multi!Cum sa nu le dau tot ce gasesc?Alegerile ne apartin...doar ca ma gandesc ca odata daca cineva ar fi tras un semnal,poate si a doua oara,ajutorul meu ar fi ajuns intr-un loc in care intradevar era nevoie...este amar cand afli ca te-ai ars ...si nu sunt singura de aici!

heaven 07.04.2013 19:19:22

Citat:

În prealabil postat de Diana3 (Post 514216)
Heaven, m-a bucurat enorm mesajul dvs.
Ma bucur din suflet ca mai exista empatie si bunatate printre cititorii acestui forum, ca sunt si persoane cara trec informatiile atat prin filtrul gandirii, cat si prin filtrul inimii, inainte de a-si forma o parere. (O sa incerc sa printez mesajul dvs. si sa i-l dau doamnei, cand o s-o mai intalnesc. Ar insenina-o, sunt convinsa). Doamne ajuta !

Cu drag,Diana!Sunt sigura ca poti aprecia aceste aspecte in mine,pentru ca ele oglindesc empatia si bunatatea pe care sufletul tau le manifesta la randul sau... :)
Ele exista si se manifesta si in colegii nostri de forum,sunt oameni cu un suflet frumos,insa,probabil ca datorita unor experiente neplacute,uneori precautia ajunge sa fie mai puternica si ii determina sa se inchida in interiorul lor,decat sa isi asume pur si simplu riscul de a oferi un ajutor fara a avea o certitudine.Este dreptul lor sa ia aceasta decizie,insa,bine ar fi sa incerce sa se rezume la o alegere personala si sa caute sa nu o aduca in atentia altor persoane decat daca ar fi foarte convinsi ca intr-adevar este vorba de o sarlatanie si nu de un om care are nevoie de ajutor.
Despre asta discutam aici: nu despre alegerea de a face sau nu un bine sau daca prefer sa il ofer unei persoane si nu alteia.Ci,sa fim foarte responsabili atunci cand aducem in atentia publica astfel de avertismente:suntem noi siguri ca omul acela este asa cum insinuam?Daca ne inselam?Daca cineva care ar putea ajuta,vede aceste avertismente scrise in urma unor concluzii pripite si consecinta este ca se razgandeste,iar amaratul acela nevoias pierde si putina bruma pe care ar fi putut-o primi?Sa reflectam...
Revenind,Diana,o sa te rog ca mesajul anterior sa nu i-l transmiti doamnei...se afla intr-o stare vulnerabila si s-ar putea sa trezeasca niste emotii in dansa care nu stiu cat de ajutor i-ar fi in aceste momente.Deasemenea,nu mi-as dori sa afle ca persoanele care sufera de epilepsie prezinta risc crescut de depresie si suicid,nu cred ca ar fi un mesaj benefic...
In aceste momente,intr-un mod realist,desigur,adica fara sa ii promitem marea si sarea,poate este important sa ii insuflam speranta si ca niste oameni sunt cu sufletul alaturi de dansa si incearca,asa cum le sta lor in putere sa se gandeasca si sa caute impreuna cu dansa o rezolvare.
Sigur,acum este prioritar sa fie stransi banii pentru a nu fi evacuata,iar pe termen lung,gasirea unei modalitati de a-si castiga existenta,dansa si fiul dansii.
Dumnezeu sa ajute si sa mangaie aceasta familie nevoiasa,iar tie Diana sa iti scoata in cale oamenii,situatiile benefice si tot ajutorul de care este nevoie pentru a putea gasi raspunsurile si rezolvarile necesare!Sunt sigura ca pui mult suflet,insa, mereu sa ai in minte,indiferent de eforturile tale sau ale altor semeni,ca Dumnezeu va avea ultimul cuvant si sa nu te mahnesti prea tare daca lucrurile nu vor iesi intocmai cum ti-ai dori,insa sa te bucuri si sa Ii multumesti daca situatia va avea izbanda! :)

AlinB 08.04.2013 01:54:07

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 514208)
.

Si ce conditii asa extraordinare cerea?
Din cate tin minte, nu vroia sa fie despartita de copilul ei, ca i se oferise parca o varianta sa i-l creasca altcineva.

AlinB 08.04.2013 02:00:10

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 514217)
si citeam undeva pe forum ieri ca-i pacat sa oferi in post mancare de dulce

Este daca tu tii post, poti sa alegi ce sa dai, si stai bine sa te gandesti nitel, ca 1kg de branza sau carne e mai scump decat 1kg de fasole si nici macar nu tine atat de foame.
De faina nu mai zic, la fel si ouale, laptele, etc.

Nu stiu cum reusesc unii sa zic ca mancarea de post e mai scumpa decat cea de frupt.

AlinB 08.04.2013 02:04:53

Citat:

În prealabil postat de aanrra (Post 514217)
Eu nu o judec pe doamna si nici nu am dreptul s-o fac.

Deja ai facut-o.

Citat:

Toate erau postate pe internet...la liber
Nu e o scuza valida.
Trebuie sa mai procesezi si ce citesti, cu o doza de impartialitate, fara sa cauti "razbunare" pentru cazurile mai vechi in care ai fost cu dare de mana prea usoara.

Citat:

,si ...da,cunosc cazuri mai grave.
Nu cred ca sustine nimeni ca asta e cel mai cel, daca poti sa ajuti cu ceva, fa-o, daca nu, treci mai departe, incercand sa nu adaugi rau peste raul altcuiva, care de fapt nu-l cunosti.

Citat:

este amar cand afli ca te-ai ars ...si nu sunt singura de aici!
Si eu am patit-o dar nu ineamna ca trebuie sa-i tratezi pe altii cu un scepticism cinic derivat dintr-o judecata pripita.

stoicadorina 08.04.2013 10:25:23

Milostenia

Spunea un sfânt părinte(îmi scapă numele) "să transpire milostenia în mâna ta". Avea dreptate.
M-am implicat în cazuri umanitare nu cu banul meu care e cum e, Dumnezeu știe cât are fiecare. Am întâlnit oameni deosebiți care ajută necondiționat și am fost alături de ei dar am făcut și o tristă constatare. Ajutorul primit de la oameni milostivi dă dependență multora dintre cei ajutați! Cerșetoria s-a modernizat. Există și pe internet și merge! Cei care au să ajute, e treaba lor că doar tot în mâna lui Hristos pui banuțul tău dar eu cred că trebuie să avem grijă să nu fim unelte ale unor profitori. Sunt atâția oameni nevoiași în familiile noastre pe strada noastră, în blocul nostru, la biserica noastră. Să-i ajutăm pe aceștia întâi.

Mi-am șters contul vechi dorinastoica14 datorită unui caz umanitar în care m-am implicat. Părintele m-a oprit să mai activez în org. umanitare.Până voi primi dezlegare stau în banca mea.
Doamne ajută.

Diana3 08.04.2013 13:13:50

Incredibil ! A treia persoana care alege sa arunce cu noroi inainte si sa judece inainte sa aiba buna-cuviinta (si bunul-simt, as adauga) sa cerceteze obiectiv situatia, sa analizeze toate materialele. De parca ar fi concurs cu tema "care face cel mai mult rau si care sminteste cel mai mult". Cred ca din cauza unor persoane ca acestea am ales sa nu mai citesc acest forum (contul meu este mai vechi, dupa cum se poate observa) si sa frecventez alte site-uri in care oamenii inca isi mai amintesc ca in primul rand sunt crestin-ortodocsi, mai apoi acuzatori, cercetatori, savanti in domeniul SMINTELII altora. Cred c-a fost o greseala sa revin pe forumul acesta, cred ca o voi remedia renuntand sa mai activez aici, pentru ca rautatea voastra imi face rau.

Ceea ce nu inteleg eu este:

1- Ce va tot laudati cu actele de caritate? Vreti sa vi se ridice statui, pentru cat v-ati implicat? Apoi sa vi se ofere si consiliere psihoterapeutica, pentru cat de multi ati fost deceptionati de acele persoane si astfel sa puteti trece mai usor peste șoc ? De ce simtiti nevoia sa pozati in eroi salvatori, apoi in ipostaza de victime?

Flash news,people: milostenia se face in ascuns. Pentru mai multe informatii, intrebati-l pe Iisus ( "Deci, când faci milostenie, nu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii în sinagogi și pe ulițe, ca să fie slăviți de oameni; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor. Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie într-ascuns și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție").

Inca un breaking news: fapta voastra buna se va contabiliza, indiferent de deznodamant. In Patericul Egiptean, printre miile de istorioare si vorbe de intelepciune, este si una deosebita. Un calugar s-a dus in targ sa-si vanda lucrul mainilor sale si, vazand un om amarat, i s-a facut mila de el si i-a dat haina sa. Apoi cand a vrut sa plece spre manastire, a vazut ca omul isi vanduse deja haine si banii ii folosise pentru bautura. S-a intristat foarte mult, vazand ca a vrut sa faca un bine si a iesit rau si a adormit mahnit. Insa in vis i-a aparut Iisus, imbracat chiar in haina data ca milostenie si spunandu-i sa nu fie trist, pentru ca milostenia lui a fost primita, iar omul care a fost nerecunoscator va fi osandit pentru fapta sa. (nu mai retin exact cuvintele lui Iisus, dar cam aceasta este povestea - una dintre sutele de povesti frumoase din Pateric, carte pe care v-o recomand din toata inima; aceasta istorioara am aflat-o prima data din predica unui parinte de la o manastire si mi-a placut atat de mult, a fost imboldul de a citi Patericul)

Bun, deci dupa ce va plictisiti de lauda la adresa domniilor voastre ( pentru cat de multe persoane ati ajutat) si dupa ce terminati de plans (pentru cat de mult v-au inselat respectivii asteptarile), poate aveti timpul sau bunavointa sa mai cititi din scrierile Sfintilor Parinti, sa vedeti si parerile lor despre milostenie - de ce, cum si cui se face.

2- Alta nelamurire: Este un hobby acesta (al smintelii altora) ? V-ati nascut cu el sau a fost o pasiune pe care ati dezvoltat-o prin sudoarea fruntii si a rautatii ? Intreb de curiozitate, mi se pare uluitor "talentul" pe care il aveti.

Iti trebuie "talent" sa generalizezi si sa spui ca daca s-a intamplat cazul X, atunci toate celelalte cazuri ale alfabetului umanitar (A,B,C... pana la Y Z) urmeaza acelasi tipar al inselatoriei si sarlataniei.

Iti trebuie "talent" (si capacitati cognitive extraordinare) sa ajungi la o concluzie fara sa analizezi TOATE dovezile. Sa-mi spuna mie cineva din cei 3 "acuzatori" ca a avut rabdarea sa se uite la materialele video (20 de minute), sa citeasca articolul din ziar (2-3 minute), sa citeasca paginile acestea de pe forum (10-15 minute) - per total ca a daruit peste o jumatate de ora din timpul sau pretios ca sa analizeze cazul inainte sa judece si sa concluzioneze gresit. Sa-mi spuna ca a facut asta si ma inclin in fata lui/ei. Daca nu, atunci poate ar fi mai bine sa taca.

Iti trebuie "talent" sa spui, sa impui oamenilor pe cine sa ajute (cu coordonate geografice exacte: strada noastra, blocul nostru, biserica noastra; mai trebuiau si niste imagini din satelit, poate incercati un printscreen cu GoogleEarth, doamna Stoica, sa ne spuneti exact si ce bloc de pe strada noastra sa ajutam; pentru ca, nu-i asa, proximitatea geografica este principalul criteriu de selectie al destinatiei milosteniei oamenilor, nu gravitatea situatiei).

Iti trebuie "talent" sa judeci omul pe baza bucatariei pe care o are (desi obiectele sunt, in majoritatea lor, donate), pe baza unei pagini de facebook careia nu ii apartine. Mult talent, intr-adevar !

Iti trebuie "talent" sa previzionezi ca cersetoria va continua in viitor. Dar poate doamna are darul inainte-vederii si nu stim noi ?! Parerea mea este ca daca s-ar rezolva problema evacuarii, s-ar rezolva si 90% din restul problemelor. Pentru ca fiul dansei va incerca sa se angajeze din vara si, avand a doua sursa de venit in familie, nu vor mai fi probleme financiare - sau cel putin nu asa de grave, macar pentru mancare, medicamente si intretinere vor fi bani. Plus ca se va putea depune dosarul pentru a obtine -pe numele baiatului- acea camera, ca locuinta sociala.

Iti trebuie "talent" sa isinuezi ca ati putea fi victimele unor profitori/sarlatani, cand sunt atatea date,dovezi,persoane,acte medicale,reportaje,inregistrari video, preoti (subliniez preoti) care pot confirma ca-i vorba despre un caz real si deosebit de grav.

3 - O a treia nelamurire: cum veti da socoteala in Ziua Judecatii pentru atitudinea voastra?

Bun, sa presupunem printr-un caz fericit ca Hristos va face o exceptie in cazul domniilor voastre si nu va va spune " Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa minanc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; strain am fost si nu M-ati primit; gol si nu M-ati imbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat." Sau, chiar daca v-ar intreba despre milostenie, la cat de mult va laudati c-ati facut-o, inseamna ca veti da raspuns bun la acest capitol.

Insa de urmatoarele cum veti scapa?
"Vai lumii, din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala." "Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul din aceștia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri. "

Eu n-am obligat pe nimeni sa-si doneze pensia sau salariul. Am rugat insa sa-i ajute, macar si printr-o rugaciune. Nu veti fi judecati pentru ca n-ati ajutat, ci pentru ca ati ACUZAT !

Observand ca threadul are 640 de vizualizari si presupunand ca minim 300 de oameni l-au citit (unii poate de doua ori), daca ati impedicat un procent de 1% din acel bine? Daca printre acesti 300 de oameni s-ar fi aflat, sa zicem: Gigi Becali, o fetita de 10 ani si o femeie care lucreaza in televiziune. Am ilustrat trei cazuri ipotetice, insa trei sanse de a face bine pe care, prin judecata si rautatea voastra, le-ati anulat. Daca Gigi Becali (sau oricare alt bogat) a citit nu toate cele 3 pagini din mesaj, ci doar ultimul, al dnei stoica si a fost smintit de el? "Pac pac, uite ce zice aici, sa ajut oamenii din cartierul meu si sa nu fiu unealta unor profitori. Aha, pai atunci nu mai donez o mie de euro, ia sa inchid eu pagina si sa nu ma mai uit la reportaj si la videoclipul de pe yotube". Apoi fetita aceea micuta citeste si ea un alt mesaj, in care se povesteste despre o dezamagire a domnului Zaharia si, citind de semnatura de la preotul paroh si vazand ca lipsete in acest caz, renunta la ajutorul ei. Si care-ar fi fost ajutorul ei? Bani n-avea,saracuta, insa un "Doamne-Doamne, ajut-o pe femeia asta si pe baiatul ei", spus din tot sufletul ei curat, ar fi valorat in ochii lui Dumnezeu mai mult decat alte o suta de rugaciuni. Si sa exemplificam si al treilea caz, femeia care lucreaza in televiziune si care ar fi putut prezenta cazul colegilor ei din redactia de Stiri, caz mediatizat mai apoi pe un post national. Insa n-o mai face, pentru ca citeste parerea lui aannra despre bucataria doamnei Dricu si se sminteste. "Da, are dreptate, ia uite, are frigider in bucatarie, are si telefon mobil, nu pare caz social, are dreptate aanrra, ia sa nu mai ma implic in cazul asta,sa nu-l mai mediatizez".

Si uite-asa, dragilor, prin interventia voastra "Salvatoare" s-ar fi putut pierde un ajutor
financiar, o rugaciune curata sau o mediatizare a cazului. Poate gandesc eu prea departe si nu au fost astfel de oportunitati. Dar daca au fost si s-au pierdut din cauza voastra, daca un bine s-ar fi putut face si s-a anulat pentru ca ati simtit nevoia sa va varsati suspiciunea, frustrarile si rautatea pe forum pentru cine stie ce sechele din trecut, daca ati SMINTIT si ati pricinuit anularea unui posibil ajutor, veti da socoteala in fata lui Iisus pentru fapta voastra !

------
Simtiti-va liberi sa dati cu noroi in continuare, o sa incerc insa sa nu mai intervin, pentru ca nu are rost. Dumnezeu e sus, El sa va judece pentru vorbele, cuvintele si atitudinea voastra ! In loc sa spunem toti un "Doamne ajut-o pe femeia asta amarata", macar atat, simtim nevoia sa aratam cu degetul si sa batem obrazul, de parca saracia si apelul la umanitate ar fi vreo crima. Si toata rautatea, toata suspiciunea, toata atitudinea asta acuzatoare - fix in postul Pastelui ! Trist, e trist...

---

@ Heaven
@ AlinB
Nu am suficiente cuvinte sa ma multumesc pentru ce-ati scris. Dumnezeu sa va rasplateasca nobletea sufletului vostru si intelepciunea de care ati dat dovada !

----

aanrra 08.04.2013 18:12:38

@Diana3-Nu-ti trebuie,,talent,,pentru a arunca cu ura in stanga si in dreapta.La fel ai facut si atunci ,demult,cand ai cerut ajutor pentru cele doua femei.Problema ta este in alta parte,aici este o comunitate cu bune si rele asa ca-n viata reala,de fapt asa suntem si noi.Intr-o comunitate oamenii discuta,se ajuta daca pot si vor,se creaza prietenii si dincolo de lumea virtuala.Am prieteni pe acest forum,pe unii i-am cunoscut fizic,uneori nu am impartasit aceleasi idei,dar am avut bunul simt si respect unii pentru altii ...ne-am ingaduit.
Nu stii cine sunt,ce povara duc in spate,sau cum o duc...sau cand o fi sa ma duc...cum o fi,doar Bunul Dumnezeu!Si doar in EL imi pun speranta,si-n oameni...si-n d`astia ca mine si-n d`astia ca tine,ca asa-i facuta lumea.De judecat,toti judecam,de aruncat cuvinte,toti aruncam...desi toti stim ca judecata si masura ei nu-i la noi.Daca altii nu vor,daca altii nu sunt,tu,iarta-le lor,iertata sa fii!

Yasmina 08.04.2013 18:48:04

@Diana
Cam acru si extrem de cinic ultimul mesaj! De ce?
Iti amintesti zicala lui Anton Pann?
Cu o lingura de miere izbutesti sa prinzi mai multe muste decat cu o bute de otet!
Ia aminte si ia oamenii cu binisorul nu cu jigniri si zeflemeli elaborate de persoana interesanta ;faptul ca unii se plang ca au fost victime ale unor escrocherii sentimentele nu este pura intamplare,crede-i si pe ei!
Nu se lauda nimeni cu faptele de milostenie in mod intentionat ci se dau exemple din experienta acestor cazuri(unde multe dintre ele -poate ca nu merita atentia).
Desigur ca au mai fost escrocherii,nu trebuie sa generalizam ci sa cercetam fiecare caz in parte.

Stiu poate te intrebi de ce am mai scris daca nu dau semne ca as dori sa ajut...
Din pacate,am alte obligatii in familie(o gramada de rude fara serviciu ,fara viitor si fara minte).
Nu te supara sau enerva daca oamenii au ceva de cercetat sau cer informatii;este normal,banii se castiga cu greu si se dau la fel de greu!

Diana3 08.04.2013 19:22:31

@Yasmina - Da, cam intepat mesajul meu precedent. Insa fortata de imprejurari...
Toti am fost la un moment dat victimele escrocheriilor. Inclusiv eu, de multe ori chiar. Insa nu voi da exemple, pentru ca nu vreau sa smintesc pe nimeni. Suferim in tacere si mergem mai departe. Dumnezeu e sus si vede intentiile tuturor - si ale celor care ajuta, si ale celor care isi bat joc de ajutorul primit.

Dar sa sufli si intr-un cub de gheata doar pentru ca te-ai ars mai demult cu o ciorba fierbinte mi se pare exagerat. Nu am deschis threadul ca sa facem concurs si sa vedem asteptarile cui au fost cel mai mult inselate. Daca nu puteau sa ajute (nici macar cu o rugaciune), ar fi trebuit sa se abtina de la a sminti pe altii. Sau macar, daca tot au facut pe justitiarii, sa vina cu dovezi concrete in spijinul acuzatiilor lor.

Exista preoti hoti, dar asta inseamna sa nu mai merg la biserica ? Exista calugari care renunta la viata monahala si se intorc in lume, isi incalca juramintele, dar asta inseamna ca orice monah sau orice monahie va face la fel ? Nu trebuie sa generalizam.

Si doamna Dricu si-a luat teapa. A cerut ajutorul preotului de la o biserica, acesta a prezentat enoriasilor cazul, la sfarsitul predicii, apoi a pus-o sa stea la usa si oamenii care ieseau din biserica ii dadeau bani (a strans cativa zeci de lei), insa si parintele a strans bani,langa altar. Bani pe care insa nu i-a mai dat doamnei ! Au intrebat-o apoi credinciosii "cati bani ti-a dat parintele?ca noi i-am dat si dansului, sa stranga pentru dumneata. Cum, cum nu ti-a mai dat nimic?". Bun, eu n-am dovezi concrete, n-am fost de fata la respectivul incident (desi, culmea, cunosc biserica si preotul respectiv, a fost la inmormantarea bunicii), dar asta mi-a povestit (cu lacrimi in ochi), asta va spun si eu. Si mi-a mai zis c-a aflat ca, doua saptamani mai tarziu, respectivul preot a avut un accident de masina. Puteti s-o sunati si s-o intrebati (si numele preotului si al bisericii, daca sunteti curiosi). Daca m-a mintit dansa, va mint si eu. Daca mi-a spus adevarul, vi-l spun si eu voua. A suferit, a trecut peste. Ce trebuia sa faca? Sa deznadajduiasca, sa inceapa sa urasca preotii? Nu, si-a pus increderea ca Dumnezeu va face dreptate si si-a indreptat pasii si sperantele catre o noua biserica.

Toti am fost victimele escrocheriilor sentimentale, toti ! Fie c-a fost vorba despre tiganul de la coltul strazii care-a zis "tanti, da-mi si mie un leu sa iau o paine" si, la 5 minute dupa, s-a dus sa-si ia tigari Kent, fie ca un fiu/nepot ne-a tradat increderea, fie ca persoana iubita ne-a inselat, asta e, dezamagirile fac parte din viata. Si e normal sa-ti creezi un sistem defensiv de aparare, pentru a nu mai fi din nou victima. Dar de aici si pana la a fi ofensiv cu orice ocazie, pana la a arunca cu piatra ori de cate ori auzi un "ajutor, ajutati-ma" este cale lunga, tare lunga !

Nu m-am suparat pentru ca oamenii au cerut informatii, din contra, cu cat mai multe dovezi cu atat mai bine. De-aia am si filmat si fotografiat documentele, de-aia am si dat numele unor preoti si biserici care-au ajutat-o, etc.

Nu m-am suparat nici ca lumea nu ajuta. Este dreptul fiecaruia sa-si directioneze banutul castigat cu greu (stiu!) spre ce doreste. Si, cum am spus de n ori, si un "Doamne ajuta familia asta", spus sub forma unei scurte,dar sincere rugaciuni, este o fapta poate la feld e buna cu a dona unu sau cinci lei, daca e spusa cu inima curata.

Insa ma supara si ma doare sa vad ca, daca cineva nu poate face bine, prefera sa faca raul. Sa arunci samanta indoielii si sa smintesti pe cineva care poate, daca n-ar fi citit mesajul respectivei/respectivului, ar fi ajutat - asta mi se pare grav !

Am vorbit in seara asta cu doamna, eram curioasa daca cineva a sunat-o sa-i zica un cuvant de incurajare. Nu m-a surprins sa aflu ca nici un strain nu a ajutat-o cu o vorba buna. O paine poate o gaseste in gunoaie (mi-a zis ca au fost perioade cand manca de acolo), dar o incurajare, o inima deschisa spre empatie se gaseste greu. Ce sperante sa mai aiba femeia asta, daca pana si fiica ei ii doreste raul (e poveste lunga si trista si aici)? Ce incredere sa mai aiba in umanitate daca propria nepoata ii doreste raul (am inteles ca ea i-ar fi facut pagina aceea de facebook, desi are 12 ani vad ca o duce mintea la prostii). Si ce bucurie imensa ar avea daca un strain ar incuraja-o...cat de scump sa fie un minut de convorbire pe Cosmote? Cat de pretios sa fie un minut din viata cuiva ?

Mi-am amintit de o intamplare de-a parintelui Arsenie Papacioc, in care, doar ce iesise din inchisoare, n-avea nici mancare, nici bani, nimic-nimic si a intalnit un cersetor pe drum. Ce s-a intamplat va las sa cititi in randurile urmatoare :

Întrebat de cineva despre cerșetori, despre ce oameni trebuie miluiți, părintele Arsenie Papacioc, duhovnicul Mănăstirii "Sfânta Maria" din Techirghiol, spunea: "Să faceți milostenie, pomană. Dați de pomană. O, dacă ați ști!... Și Vlahuță spune: "Mila e toată Scriptura!". Cel mai mare lucru posibil ăsta este. Pentru că atunci înseamnă că iubești. Și, iată, înseamnă educație. Domnule, dacă spune: "însutit veți primi", nu te teme că sărăcești. Vrei să te îmbogățești? Dă! Dar ce, urmărim să ne îmbogățim? Mă doare inima de cel sărac. Nu te doare inima de el, deloc? Eu am fost surprins de un cerșetor, care era fără picioare, pe stradă. Și ăsta aștepta să îmi vărs buzunarele, nu glumă. Dar eu n-aveam nimic. S-a întâmplat să n-am nimic. Mergeam pe jos, nu aveam bani de mașină. Și i-am spus: "Frate, nu te supăra, n-am nimic, dar îți dau o mână caldă!" "O, părinte, așa ceva nu mi-a dat nimeni". Și-mi zic: "Am brodit-o! Am biruit!"... Ei, vreau să vă spun: nu fiți nepăsători. Și nu așteptați să-i întâlniți. Căutați-i! Căutați-i, pentru că, găsindu-i pe ei, te-ai găsit pe tine. Te-ai consemnat acolo, sus. Nu te poate uita Mântuitorul, nu te poate uita când faci o milostenie. Și rupeți din voi cu orice chip... A milostivi pe unul, pe altul, aici se arată că tu ești Hristos. Apoi, nici nu știi că acela pe care îl ajuți poate să fie Hristos. El nu întinde mâna să-i dai. El întinde mâna să-ți dea împărăția cerului și tu nu observi. Și, de regulă, oamenii caută bănuțul cel mai mic. Frații mei, țineți minte: cerșetorii sunt personaje biblice! Ai trecut pe lângă mântuirea ta așa de ușor! Și mai grozav, l-ai disprețuit pe cerșetor! Cerșetorii nu pier niciodată. Fac sobor la margine de drum și împart ce s-a căpătat, și zic: "Asta-i de la cutare. Pomenește-l, Doamne, întru împărăția Ta!".

Diana3 08.04.2013 19:24:43

@aanrra

La fel ai facut si atunci ,demult,cand ai cerut ajutor pentru cele doua femei.
* Lamuriti-ma, va rog, la cine va referiti. Sincer habar n-am, e probabil sa ma confundati.

AlinB 08.04.2013 19:38:21

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 514389)
@Diana
Cam acru si extrem de cinic ultimul mesaj! De ce?

Acru si cinic nu mi se pare.
Dezamagire, da - si pentru motive nu trebuie sa cauti mult.

Citat:

Iti amintesti zicala lui Anton Pann?
Cu o lingura de miere izbutesti sa prinzi mai multe muste decat cu o bute de otet!
Nu la vanatoare de muste estem..

Citat:

Ia aminte si ia oamenii cu binisorul nu cu jigniri si zeflemeli elaborate de persoana interesanta ;faptul ca unii se plang ca au fost victime ale unor escrocherii sentimentele nu este pura intamplare,crede-i si pe ei!
Nu se lauda nimeni cu faptele de milostenie in mod intentionat ci se dau exemple din experienta acestor cazuri(unde multe dintre ele -poate ca nu merita atentia).
Asta nu scuza superficialitatea cu care se pun in calea ajutorului care poate totusi se cuvine acestei persoane.

Citat:

Desigur ca au mai fost escrocherii,nu trebuie sa generalizam ci sa cercetam fiecare caz in parte.
Bine ar fi ca cercetarile astea sa nu se faca in felul asta, adica cu acuzatii publice gratuite, expuneri de cazuri de falsi nevoiasi - care pot fi usor asimilate, mai ales in acest context, si acestui caz, si pe urma ne gandim daca avem sau nu dreptate.

Inca o data, daca nu putem face bine (experiente nefericite, frustari, saracie) macar sa nu facem rau, chiar si cu o umbra de indoiala.

mamidegemene 09.04.2013 03:31:36

probabil ca ar fi persoane care ar ajuta-o pe doamna, dar cand vezi pe net ca dansa ghiceste in cafea, deschide cartile sau da in bobi... ce sa mai zici... eu stiu ca este un pacat foarte grav al vrajitoriei, parintele Cleopa spunea ca aceia sunt inselati, sunt atatea articole pe tema aceasta: http://carteromaneasca.wordpress.com...-si-ghicitori/
Cat despre faptul ca ar fi facut contul altcineva, pai se gasesc pe net multe anunturi pe la diverse siteuri cu nr dansei de tel si cu mailul dansei. Cu siguranta cazul este real si doamna trece printr-o perioada foarte grea, nu vreau sa o judec eu dar cand umbli cu cele ale satanei cum sa-ti mai mearga si bine? Ziceti Dvs ca merge la biserica, pai nu stie ca aceste lucruri sunt foarte grave?
Va rog sa ma iertati daca va deranjeaza postul meu :)

Diana3 09.04.2013 04:24:00

Buna dimineata (deci nu sunt singura care inca n-a adormit :-) ),

Sunt curioasa daca ati citit toate mesajele de pe acest topic sau daca doar v-ati rezumat la a cauta numele ei pe facebook. Voi relua insa subiectul:

- Duminica, dupa ce-am vazut link-ul acela de pe facebook, am sunat-o, contrariata. Mi-a spus ca nu stie despre ce e vorba , ca nu stie ea ce e facebook, ca nu stie sa umble la calculator si ca, ce-i mai important, ca nu stie sa ghiceasca in cafea !

- Mi-a mai spus sunt multe persoane care-i vor raul si ca va afla cine i-a facut asta. Si se pare ca a aflat. Nimeni alta decat (da, stiu ca pare telenovela) nepoata ei, de 12 ani. Am sunat-o ieri dupa-amiaza si imi pare rau ca n-am inregistrat convorbirea, sa o pun aici. Dupa ce mi-a spus ca nepoata-sa i-a scris, am rugat-o sa mi-o dea la telefon (locuieste intr-o camera alaturata din acea cladire). Am luat-o cu frumosul, i-am explicat ca nu-i frumos ce a facut, etc, etc. Vad ca inca este pagina aceea acolo,inca n-a fost stearsa.

- Cred ca maine o voi suna din nou pe doamna Dricu (cu telefonul dat pe speaker si cu microfonul de la laptop pornit) si voi inregistra convorbirea cu dansa, apoi o voi ruga din nou s-o dea pe nepoata-sa la telefon (acum ar fi culmea sa ne acuze cineva de vreo regie de teatru si film :) ), sa aflu de ce n-a avut bunul-simt sa stearga pagina aia si sa recunoasca faptul ca ea a facut-o (voi posta inregistrarea pe forum, sa va convingeti). Sper ca nu e vreo infractiune prin Codul Penal :-) care sa ma pedepseasca pentru inregistrarea persoanelor fara acordul lor, dar daca va trebui sa recurg la masuri extreme pentru ca adevarul sa iasa la iveala si niste oameni sa nu se sminteasca de la o pagina falsa de facebook, asta voi face.

- Doamna are peretii camerei plini cu icoane, se roaga la Maica Domnului (pe care-o numeste <mamicuta mea> ) si la Iisus (pe care-l numeste <Taticutul meu>). Cam cat de lipsita de scrupule ar fi trebuit sa fie ca sa umble cu satana,apoi sa se roage Domnului? Cam cat tupeu sa aiba sa mearga la biserici, sa o ajute preotii si credinciosii, iar mai apoi sa vina acasa si sa ajute pe altii sa intre in fundul iadului, ghicindu-le in cafea ?

- Logic gandind, daca ar fi practicat forma asta de vrajitorie, credeti ca n-ar fi avut bani? Ca fiul ei ar fi lipsit cu zilele de la liceu pentru ca nu au avut bani sa dea 20 ron pe niste medicamente pentru astm, fara de care iesitul afara, pe vreme urata, s-ar dovedi foarte periculos ? Am prietene care s-au dus la ghicitoare si am auzit ce tarife colosale se practica, lumea lasa acolo mici averi, deci daca intr-adevar s-ar fi ocupat cu asa ceva, ar fi avut suficiente venituri incat sa ne ajute ea pe noi :-), nu sa ceara ajutorul altora.

- Daca ar fi practicat vrajitoria asta si ar fi continuat sa-i mearga din ce in ce mai rau, credeti ca nu si-ar fi pus semne de intrebare? Credeti ca nu s-ar fi gandit ca vrajitoria ar fi sursa necazurilor ei si ca ar fi continuat sa o practice? Da, necazurile ni le da Dumnezeu pentru pacate, dar daca nu e vorba de pacatele ei, ci cine stie din cauza caror stramosi de-ai ei sufera acum?

- Daca s-ar fi ocupat cu vrajitoria, Dumnezeu credeti ca ar fi scapat-o de atatea ori de la moarte? Plata pacatului este moartea,da . Dar... dupa sase operatii, dupa cateva tentative de suicid (din disperare), dupa depresii, dupa hepatita, astm, diabet, crize dese de epilepsie, zeci de internari prin spitale, etc etc, dupa toate problemele acestea de sanatate, cati ar fi scapat cu viata ? Eu cred ca Dumnezeu o iubeste poate mai mult decat ne iubeste pe noi, pentru ca, desi povara crucii ei este enorm, enorm de mare, a intarit-o sa o duca pana acum. ( Eu una sa fi fost in locul ei, sincer va spun ca n-as fi rezistat, as fi cedat psihic si fizic de mult timp.)

Intr-adevar, nu o cunosc bine pe doamna Dricu. Am intalnit-o prima data la biserica, la sfarsitul anului trecut, am vizitat-o de doua ori (ultima data vineri,cand am si filmat-o) si am tinut legatura cu ea prin telefon (cand ii veneau ganduri negre ma suna si incercam s-o linistesc). Iti ia o viata intreaga sa cunosti cu adevarat un om, deci nu pot garanta pentru ea. Insa din ce am analizat si cunoscut pana acum, in naivitatea mea poate,nu stiu, aleg sa o cred cand spune ca nu al ei estea anuntul de pe facebook si ca n-a practicat niciodata asa ceva. Sper sa vin maine si cu o dovada -audio- in acest sens.

Noapte buna/buna dimineata :-)

heaven 09.04.2013 09:36:18

Diana,din cate cunosc eu,sa inregistrezi pe cineva fara acordul sau,dar sa si faci publica inregistrarea este ilegal.Ca sa nu mai vorbim ca discutam despre o persoana minora.
Si pentru ce anume sa faci toate acestea?Cred ca ar fi bine sa nu pici in acest joc bazat pe culpabilizare si sa simti nevoia la infinit sa te justifici.
Cred ca daca exista niste documente,dar si declaratia ta care ai fost acolo si ai luat contact cu aceasta femeie este suficient intr-o prima etapa.
Iar cine va dori cu adevarat sa se implice va pune mana pe un telefon,va discuta cu dansa sau cu tine sau va gasi si alte modalitati,daca nu este sigur,sa verifice daca situatia este veridica.
Iar cine nu,va cauta sa aduca "n" argumente,care de multe ori nici nu au legatura cu situatia doamnei in sine (experiente trecute,dezamagiri etc) sau sa se agate de oricare pretext real sau imaginar pentru a justifica lipsa de implicare.Insa,asta este problema lor personala si poate ar fi bine sa te detasezi putin de ea,pentru a nu intra intr-un cerc vicios care pana la urma nu va duce nicaieri.
Admir faptul ca te implici si am putut observa si dupa inflexiunile vocii tale (ma gandesc ca tu erai cea care ii punea intrebari in respectiva filmare) ca esti un om sensibil si empatic,insa cumva imi dai impresia ca iti iei,poate,prea mult pe umeri si exista riscul ca la un anumit moment sa fii coplesita de acest fapt.
"Gandurile negre" ale doamnei ar fi bine sa fie evaluate si de un psihiatru si un psiholog clinician,eventual chiar sa intre sub medicatie daca se afla intr-o depresie.Daca are incredere in tine,ii poti sugera delicat sa caute acest ajutor.Din cate stiu,pentru urgente nu se percep bani.Urgenta psihiatrica nu incepe cand omul deja a comis tentativa de suicid,ci atunci cand aceste ganduri devin obsesive,persistente,pentru ca oricand poate trece la act.Chiar si la cei care fac aceste gesturi in mod demonstrativ,pentru a obtine un beneficiu,riscul ca tentativa sa reuseasca este destul de mare.Probabil,fiind foarte vulnerabila,in aceste momente,cauta sa se agate de oricine ii intinde o mana de ajutor.Sigur ca o poti asculta si incuraja,insa cumva este nevoie sa fie si responsabilizata (cu blandete si rabdare evident) reconectata la resursele interioare si orientata catre modul in care poate actiona pentru a solutiona aceasta situatie de criza.
Insa,avand in vedere boala de care sufera,dar si alti factori ce pot fi implicati,nu este un lucru prea simplu de facut si in tot cazul nu peste noapte.De aceea,spun,ca un ajutor specializat ar fi cel mai potrivit in aceste momente,pe langa cel financiar,care cu mila Lui Dumnezeu poate va fi primit.
Iar referitor la tine,draga Diana,iti spun din experienta personala,ca da,empatia ajuta foarte mult,insa personal,cel mai eficace am actionat in cazuri de acest gen,atunci cand am pastrat o oarecare detasare si am putut sa imi pastrez un rol de observator in acelasi timp.Asta te ajuta sa percepi mai obiectiv situatia,sa te si protejezi emotional,dar sa si actionezi mult mai eficient!

Diana3 09.04.2013 10:52:10

1 atașament(e)
Buna dimineata,

Va multumesc pentru sfat, este mai bine sa renunt la idee, pentru ca n-as vrea sa am probleme cu legea, incercand sa apar adevarul. Insa aduc o dovada (ultimul subiect pe tema asta, sper) in sprijinul doamnei, daca si dupa asta mai sunt oameni care se indoiesc, este deja un semn de intrebare (la adresa lor, nu a doamnei). Cum spuneam si intr-un mesaj precedent, ieri mi-a dat-o si pe nepoata ei la telefon, a recunoscut ca ea a facut pagina, a spus ca a cautat-o pe facebook si nu mai exista, iar eu (da,stiu, spirit justitiar :) am luat legatura cu ea pe fb, sa-i demonstrez contrariul. Iar in dimineata aceasta i-am trimis un mesaj, in care o rugam (iar ! ) sa stearga pagina. Mi-a raspuns imediat, a recunoscut, dar a spus ca nu mai stie parola. Am atasat un printscreen cu rugamintea mea si raspunsul ei (avand grija sa "cenzurez" numele ei de familie, scopul nu este sa caute cineva pe facebook un copil de 12 ani si sa-l ia la rost sau mai stiu eu ce, ci sa vada ca intr-adevar vina acelui anunt nu este a doamnei Dricu). Deci, dragii mei, puteri citi mesajele din printscreenul atasat si poate veti judeca mai limpede si mai obiectiv problema.

Intr-adevar, m-am implicat in acest caz mai mult decat ar fi trebuit, dar dintr-un motiv personal (cand am intalnit-o la biserica, pe 30 decembrie anul trecut, i-am promis (si s-a intamplat sa ma aflu in pridvor, in fata icoanei Maicii Domnului) ca voi face tot ce tine de mine pentru a mediatiza cazul; o promisiune pentru care inca ma lupt, nu numai pentru doamna Dricu, ci si pentru ca am facut-o in fata Maicii Domnului, fata de care am o mare evlavie (sunt nascuta la un mare praznic al ei). Si as avea constiinta incarcata pentru toata viata daca, Doamne fereste, s-ar intampla ceva rau cu doamna si eu nu as fi facut tot posibilul pentru a evita un deznodamant tragic. Nu vreau sa dramatizez problema, ci doar sa explic "De ce?"-ul implicarii mele. N-o cunosc bine, nu mi-e ruda, nu am vreun interes financiar, ci pur si simplu este empatie, insotita de promisiunea aceea.

Despre ajutorul de specialitate de care ar avea nevoie va trebui sa discut, cred, cu fiul dansei (nu l-am cunoscut inca). Pentru ca el are cea mai mare influenta si tot el are grija de medicamentatia ei (nu-i lasa toate pastilele la indeamana, pentru a nu incerca iar sa le inghita pe toate), probabil tot el i-ar da si antidepresivele zilnice. Si preotul de la biserica unde merge, si fiul ei, si eu - toti incercam sa-i vorbim despre gravitatea pacatului sinuciderii si sa o impiedicam sa-l savarseasca, dar pana la urma un rol major il va avea ajutorul medical de specialitate.

Va multumesc mult pentru sfat, voi incerca sa tin cont de el si sa ma detasez. Am investit timp si m-am implicat emotional in acest caz si poate tocmai din prea mult exces de zel, din prea multa dorinta de a ajuta, am facut involuntar rau (prin mesajele precedente si care-au fost, recunosc, poate putin dure). Ii rog pe cei care s-au simtit lezati de ele sa ma ierte. Sper ca Dumnezeu sa randuiasca lucrurile si sa fie bine, intr-un final.
Doamne ajuta !

mamidegemene 09.04.2013 12:02:43

Buna dimineata
vroiam sa intreb daca ar avea nevoie doamna de alimente sau hainute? eventual daca aveti adresa dansei pt ai putea trimite pachete cine doreste
Multumesc :)

heaven 09.04.2013 14:57:05

Citat:

În prealabil postat de mamidegemene (Post 514468)
Buna dimineata
vroiam sa intreb daca ar avea nevoie doamna de alimente sau hainute? eventual daca aveti adresa dansei pt ai putea trimite pachete cine doreste

O idee minunata!Cred ca Diana,dar mai ales doamna se vor bucura! :)

Ekaterina 09.04.2013 15:17:21

Citat:

În prealabil postat de heaven (Post 514114)
Si acum,nu stiu,manastiri,biserici dispuse sa se implice sa ajute pe acesti nefericiti ai sortii exista?Poate colegi de ai mei de pe forum sunt mai avizati sa raspunda.

La noi la biserica parintele ajuta de multe ori persoanele aflate in situatii dificile. Cel ce avea nevoie de ajutor vorbea la inceputul slujbei cu parintele. Dupa predica, parintele prezenta situatia in care se afla respectiva persoana si ii ruga pe oameni sa dea fiecare cat poate. Banii erau dati direct celui ce avea nevoie de ajutor (statea la iesirea din biserica, oamenii stiau despre ce este vorba si sensibilizati de cuvantul si rugamintea parintelui, ajutau cat de cat). Ar putea sa incerce si doamna sa vorbeasca cu un preot si sa-l roage sa vorbeasca enoriasilor despre situatia ei pentru a primi un ajutor mai substantial. Poate sa mearga la mai multe biserici.

N.Priceputu 09.04.2013 18:15:59

De regulă, preoții îi ajută în primul rând pe cei din parohia lor, mai ales dacă aceștia frecventează biserica; față de ei au prima datorie.

Diana3 09.04.2013 18:44:32

Citat:

În prealabil postat de mamidegemene (Post 514468)
Buna dimineata

Ma bucura intrebarea dumneavoastra, mai ales daca ea va avea ecou si printre alti cititori. Orice ajutor, oricat de mic, este binevenit, un om necajit se bucura pana si pentru un covrig oferit... cu atat mai mult s-ar bucura pentru mai multe alimente. In ceea ce priveste hainutele, pe doamna ati vazut-o in filmulet, este mai scunda (cred ca are maxim 1.55) si mai plinuta. Pe fiul dansei (19 ani, cls. a XIIa) nu l-am cunoscut personal, nu stiu ce inaltime sau greutate are (presupun totusi ca este normoponderal), deci daca sunt tineri care au haine pe care nu le mai poarta si vor sa faca o fapta buna, sa nu ezite :).

In mesajul de pe prima pagina am postat datele de contact (cont bancar, nume, adresa, telefon). Voi relua aici adresa si numarul de telefon ( 0767.47.10.61 ) cu propunerea de a o suna pe doamna in ziua expedierii coletului, pentru a o anunta sa se prezinte la posta in 2-3 zile. La ce vecini "binevoitori" are in cladirea aceea, nu mica ar fi mirarea sa ia avizul din cutia postala si sa stea coletul cu saptamanile la posta,neridicat de nimeni (pentru ca nu s-a aflat de el), apoi sa se intoarca la expeditor.

Dricu Ioana
str. Theodor Aman, bl. Casa Alba, sc. B, ap.2, mansarda
Craiova, judetul Dolj

Diana3 09.04.2013 19:10:28

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 514497)
La noi la biserica parintele ajuta de multe ori persoanele aflate in situatii dificile. Cel ce avea nevoie de ajutor vorbea la inceputul slujbei cu parintele. Dupa predica, parintele prezenta situatia in care se afla respectiva persoana si ii ruga pe oameni sa dea fiecare cat poate. Banii erau dati direct celui ce avea nevoie de ajutor (statea la iesirea din biserica, oamenii stiau despre ce este vorba si sensibilizati de cuvantul si rugamintea parintelui, ajutau cat de cat). Ar putea sa incerce si doamna sa vorbeasca cu un preot si sa-l roage sa vorbeasca enoriasilor despre situatia ei pentru a primi un ajutor mai substantial. Poate sa mearga la mai multe biserici.

Pai cam asta a facut si doamna:

- in ultimele luni s-a dus la o biserica din Craiova (zona Paltinis, daca am retinut bine) si preotul a facut apel la ajutorul enoriasilor. S-a reusit astfel sa se stranga o suma de bani, insa pentru plata avocatului (primaria a actionat-o in instanta si are proces...).

- din ce mi-a povestit (nu bag mana-n foc ca este sau nu adevarat, dar asta mi-a zis) a patit si necazuri cu preotii, de exemplu preotul a strans o suma de bani si a refuzat sa i-o dea, spunandu-i sa se multumeasca, cu ce i-au dat credinciosii, cand ieseau din biserica (desi se stransesera bani si in fata, langa altar).

- de fapt asa am si cunoscut-o, venise la o biserica (unde merg de obicei, nu este in cartierul meu dar harul parintelui atrage credinciosi din tot orasul) sa ceara din nou ajutor (cu cativa ani in urma, cu ajutorul credinciosilor, parintele reusise sa-i achite costul unei interventii chirurgicale care i-a salvat viata). Parintele nu i-a mai putut oferi sprijin financiar si de data aceasta, dar a recomandat-o parintelui de la biserica din Paltinis.

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 514525)
De regulă, preoții îi ajută în primul rând pe cei din parohia lor, mai ales dacă aceștia frecventează biserica; față de ei au prima datorie.

Mie personal nu mi se pare acesta primul criteriu de evaluare, ci gravitatea situatiei. Daca ar veni - Doamne fereste, dar sunt si cazuri grave - mama unui copil bolnav de leucemie, a carui viata este numarata in zile sau saptamani, credeti ca parintele ar refuza-o, pe motiv ca nu este din parohie, ca nu se spovedeste si nu se impartaseste acolo ? Intr-adevar, credinciosii care merg de ani si zeci de ani la aceeasi biserica si care sunt cunoscuti de preotii acelei parohii prezinta mai multa credibilitate, insa ar trebui sa fim buni samarineni, daca este o problema stringenta).

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:43:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.