Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli generale de utilizare a forumului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=502)
-   -   Vise urate.... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16600)

cristinaro 27.06.2013 12:39:45

Vise urate....

Buna ziua, tocmai am descoperit site-ul dvs, am o problema de cativa ani la care nu gasesc rezolvare!Nu stiu ce trebuie sa fac...as vrea un sfat!
De cand eram mica, de pe la 10 ani, iar acum am 22, visam foarte urat,visam ca cineva alearga dupa mine, cineva ma tine de mana cand dorm si ma strange care totusi imi provoaca o frica imensa si care ma paralizeaza, nu este caldura Domnului, cred in Dumnezeu,il iubesc pe Dumnezeu.Mie frica sa dorm, mie frica de noapte...ma rog, cateodata mai merg la Biserica, stiu ca nu este suficient...La filme de groaza nu ma uit, nu pot, nu asta este cauza.
Uneori auzeam ca este la usa cineva, ma cheama afara, acum de curand am visat ca eram in pat, iar in camera a intrat o umbra, era intuneric, iar prietenul meu era langa mine, iar in vis la tras din pat, vroia sa il ia,o strigam de Fecioara Maria sa ma ajute, iar atunci mam trezit. Am fost la preotul orasului, m-am spovedit, mi-a citit, si o perioada nu mai aveam treaba, dupa care revenea.
Sunt niste chestii infricosatoare, sa simti pe cineva in pat langa tine, sa te stranga tare tare, constienta ca eram in camera, tv mergea, auzeam tot, iar EL in radea in ureche.
Doar eu stiu ce frica am, nu stiu ce sa mai fac...

Andreea2012 27.06.2013 13:03:54

Citat:

În prealabil postat de cristinaro (Post 524663)
Buna ziua, tocmai am descoperit site-ul dvs, am o problema de cativa ani la care nu gasesc rezolvare!Nu stiu ce trebuie sa fac...as vrea un sfat!
De cand eram mica, de pe la 10 ani, iar acum am 22, visam foarte urat,visam ca cineva alearga dupa mine, cineva ma tine de mana cand dorm si ma strange care totusi imi provoaca o frica imensa si care ma paralizeaza, nu este caldura Domnului, cred in Dumnezeu,il iubesc pe Dumnezeu.Mie frica sa dorm, mie frica de noapte...ma rog, cateodata mai merg la Biserica, stiu ca nu este suficient...La filme de groaza nu ma uit, nu pot, nu asta este cauza.
Uneori auzeam ca este la usa cineva, ma cheama afara, acum de curand am visat ca eram in pat, iar in camera a intrat o umbra, era intuneric, iar prietenul meu era langa mine, iar in vis la tras din pat, vroia sa il ia,o strigam de Fecioara Maria sa ma ajute, iar atunci mam trezit. Am fost la preotul orasului, m-am spovedit, mi-a citit, si o perioada nu mai aveam treaba, dupa care revenea.
Sunt niste chestii infricosatoare, sa simti pe cineva in pat langa tine, sa te stranga tare tare, constienta ca eram in camera, tv mergea, auzeam tot, iar EL in radea in ureche.

Poate ai un pacat, de care ai uitat, sau nu ai curajul sa il marturisesti.

http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri5.htm

http://www.razbointrucuvant.ro/2008/...ne%E2%80%9D-2/

http://www.sfaturiortodoxe.ro/pacate/pacate.htm
Sa nu cazi in deznadezde, trebuie sa te rogi, sa postesti, si sa te spovedesti. Si cand ai terminat ia-o de la capat te rogi, postesti si te spovedesti, si tot asa. Mila lui Dumnezeu este mare si te va ajuta, sa scapi de acest necaz.

Acum, deviez putin de la subiect, si va intreb pe voi: Pacatele din mosi-stramosi exista? Adica, sa platesc eu pentru ce a facut bunicul meu, sau stra-stra-bunicul meu. Sau daca bunicul a blestemat tot neamul, atunci am eu de suferit din aceasta cauza? Am citit pe site-ul de mai jos, ca pacatele se transmit de la parinti la urmasi.

http://www.sfintiiarhangheli.ro/intr...ti-si-stramosi

anita 27.06.2013 13:16:23

Citat:

Cum adica ,preotul orasului ?
Doar nu e un oras de cateva sute de locuitori
Sunteti sincera sau ati inventat aceste povesti in bataie de joc pt cei de aici ,ortodocsii de pe forum ?
Cum ati stat atatia ani fara sa faceti nimic ?
Nu aveti parinti ?

cristinaro 27.06.2013 13:22:10

Multumesc frumos Andreea, mama nu e credincioasa, adica niciodata nu o fost la biserica, de fapt o singura data, la nunta.
Cum adica Preotul orasului, avem o bisericuta in oras, ca preotul este un om minunat.Am nevoie de ajutor, cum poti zice ca e bataie de joc.Nu am 12 ani sa inventez prostii, nu am timp ptr prostii.Imi pare rau ca ai inteles gresit
Nu stiu unde sa ma duc...
Nu stiu ce sa fac, mama e o femeie dificila, nu ma asculta, nu am unde sa ma duc, tata nu am.

Andreea2012 27.06.2013 13:22:13

Poate ar trebui sa mergi la manastire sa te spovedesti. Mai incearca si alt preot, nu stiu ce sa zic.

Andreea2012 27.06.2013 13:30:56

Citat:

În prealabil postat de cristinaro (Post 524669)
Multumesc frumos Andreea, mama nu e credincioasa, adica niciodata nu o fost la biserica, de fapt o singura data, la nunta.
Cum adica Preotul orasului, avem o bisericuta in oras, ca preotul este un om minunat.Am nevoie de ajutor, cum poti zice ca e bataie de joc.Nu am 12 ani sa inventez prostii, nu am timp ptr prostii.Imi pare rau ca ai inteles gresit
Nu stiu ce sa fac, mama e o femeie dificila, nu ma asculta, nu am unde sa ma duc, tata nu am.

Trimite o intrebare Maicii Siluana, poate o sa iti prinda bine conversatia. http://www.sfintiiarhangheli.ro/maic...na-va-raspunde

cristinaro 27.06.2013 13:50:45

Multumesc din inima...Dumnezeu sa va binecuvanteze!

Adriana-Simona 27.06.2013 14:14:20

Da, un preot de manastire, mai cu experienta ar prinde bine, eventual sa si stai cateva zile acolo, sa ti o randuiala care ti-o da, poate ajuta mult.
Si sa incerci sa nu iti mai fie teama, necuratul se hraneste din acea frica... dar e doar un caine care latra dar nu poate sa muste, nu-i este ingaduit.

Am auzit si eu ca starea asta se poate datora unor pacate personale, sau pot fi mostenite. Daca sunt personale, spovedania, impartasania (cand e cazul) si indreptarea rezolva problema definitiv.
Daca sunt de la altii, de la stramosi, ajuta parastasele, pomenirea la Maslu, datul de pomana pt ei.
Iar daca sunt de la altii, nu din familie (vraji, blesteme) atunci Maslu, dezlegarile, dar si Spovedania aduc inapoi linistea.

anita 27.06.2013 14:26:56

Citat:

În prealabil postat de cristinaro (Post 524669)

Ma iertati ,"preotul orasului" mi-a dat de gandit
In general in oras sunt mai multe biserici ,am vazut in unele comune ,2-3 biserici
Daca preotul e atat de bun ,imposibil sa nu gaseasca el o cale sa scapati de aceste vise
Trebuie facuta o spovedanie generala din copilarie ,dupa un indreptar
Indiferent ca sunt pacatele parintilor sau ale stramosilor ,o spovedanie din copilarie este benefica pt sanatate sufleteasca si trupeasca
Daca ati fi de langa Bucuresti v-as recomanda manastire Balaciu(langa Urziceni) unde se fac dezlegari foarte puternice in fiecare vineri la ora 17.
E bine sa mergeti spovedita acolo si sa nu fi mancat prea mult ,cat mai putin daca se poate si de post in mod obligatoriu
Si tineti toate posturile ,spovediti-va de cateva ori pe an ,macar in posturi ,desi in asemenea situatii preotul meu duhovnic recomanda spovedanie la 40 zile.

Dumitru73 27.06.2013 17:24:54

Mai sunt si alte raspunsuri care merita luate in seama:
De ce visează oamenii? Care sunt răspunsurile științei
http://www.descopera.ro/stiinta/9551...urile-stiintei
Top 10 lucruri mai putin cunoscute despre vise
http://www.descopera.ro/stiinta/5770...te-despre-vise

Geo_Geo79 27.06.2013 17:27:36

Din copilarie am avut si eu niste vise urate, dar urate rau si si acum le am dar ffffff rar poate o data la 1-2 ani (cat am fost mica pateam asta in fiecare zi, imi era frica sa mai dorm), am spus preotului la spovedit si mi-a spus ca asta se intampla din cauza pacatelor parintilor mei. Desigur intre timp s-au mai schimbat unele lucruri, mama s-a cununat mai tine un pic de post, mai greu cu spovedania, nu vrea.

Te sfatuiesc sa faci sfestanie in casa si sa nu traiesti in pacat, ai spus ca ai prieten si sa incerci sa-ti faci rugaciunile de seara inainte de culcare, aprinde candela, tamaiaza, daca vrei poti sa stropesti cu agheazma.

Domnul sa-ti ajute.

Bucurii!!!! :53::53::53:

cristinaro 27.06.2013 20:57:22

Multumesc pentru sfat!:)

Yasmina 28.06.2013 00:00:13

O alta cauza poate fi si magia neagra,facuta de cineva care"are treaba" cu familia dvs(rude invidioase,cunostiinte nu tocmai ortodoxe).
Atacul acestor prezente oculte se manifesta intotdeauna sub forma de spaima si stari fizice/psihice proaste.
Nu va lasati pe tanjeala,mergeti si discutati problema la mai multi preoti,pana gasiti cauza(sugestia pe care am dat-o cu magia neagra s-ar putea sa fie gresita totusi...).
Nu ratati posturile,SF.Maslu si daca aveti posibilitatea sa va impartasiti regulat,atunci faceti-o!

anita 28.06.2013 10:21:03

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 524750)
O alta cauza poate fi si magia neagra,facuta de cineva care"are treaba" cu familia dvs(rude invidioase,cunostiinte nu tocmai ortodoxe).
Atacul acestor prezente oculte se manifesta intotdeauna sub forma de spaima si stari fizice/psihice proaste.
Nu va lasati pe tanjeala,mergeti si discutati problema la mai multi preoti,pana gasiti cauza(sugestia pe care am dat-o cu magia neagra s-ar putea sa fie gresita totusi...).
Nu ratati posturile,SF.Maslu si daca aveti posibilitatea sa va impartasiti regulat,atunci faceti-o!

Chiar si magia neagra sau farmecele nu au putere daca acea persoana e spovedita si nu traieste in pacat
Dar ea sa fie fara pacat ,printre altele sa nu traiasca necununata ,sa nu aiba vicii ,etc
De impartasit ,la fel ,nu se poate impartasi oricum .

Yasmina 28.06.2013 17:57:07

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 524774)
Chiar si magia neagra sau farmecele nu au putere daca acea persoana e spovedita si nu traieste in pacat
Dar ea sa fie fara pacat ,printre altele sa nu traiasca necununata ,sa nu aiba vicii ,etc

Da,de aceea am scris ca daca se poate impartasi (adica are dezlegare) s-o faca!
Farmece se fac si celor care nu au apucat sa traiasca in pacat,fiind copii sau adolescencenti.

cristinaro 28.06.2013 18:42:02

Multumesc frumoas pentru sfaturi, ma bucur enorm ca am apelat la site-ul asta. Duminica o sa merg la manastirea de la Sambata de Sus, ma duc sa vorbesc cu un preot.Chiar si aseara m-am pus in genuchii si am citit niste rugaciuni din Psaltirea Maici Domnului, pe care carticica o am de la o maicuta, caruia iam zis de probleme mele mai demult.Nu pot sa traiesc vesnic cu frica de a adormi.
Nu am trait in pacat, nu am avut avorturi, nu am ucis,am avut o viata normala ca o fata de 22 ani, munca, scoala si acasa.Prietenul meu este viitorul meu sot, dar nu consider ca asta e pacatul meu....pentru ca mama a trait cu un barbat insurat o perioada, a carei sotia dansului, mergea undeva la un barbat care practica astfel de culte de magie neagra, pentru casa ei, pe hainele barbatului ei. Oare e posibil sa fi mostenit eu pacatul lor? sa fi cazut eu?Mama imi spunea ca uneori vorbeam in somn, si nu stiam ce vorbesc, si bateam din maini, pe saltea, de multe ori ma trezeam din somn pentru ca auzeam ca umbla cineva prin casa, sau era la usa cineva si radea, sau ma chema afara.Eu pana la 19 ani am dormit cu mama in pat, pana cand am renuntat, am nevoie de intimitatea mea.De ce eu realizez ca sunt in pat, vad tot, pisica langa mine, televizorul,pozitia mea in pat, hainele imprastiate prin camera, nu stiu sigur daca sunt cu ochii deschisi sau inchisi, iau cineva ma strange de maini puternic, iar mie mie frica de mor, si spun in gand, ca nu pot vorbi, nu pot misca, lasama in pace, dute, ii spun ca nu mi frica de el, dute, si ma duce gandul sa il strig pe Iisus, sau Maica domnului, ii rog sa vina langa mine, iar in momentul ala, mam si trezit.
Mi se face pielea gaina, numai cand imi amintesc....Nebuna nu sunt, iar vizitele nu sunt in fiecare seara, rar, dar e suficient. Mama incerc sa ii povestesc si imi zice sa nu o bag in frica, bunica mi-a zis ca trebuie sa mergem undeva, ca nu este bine deloc, imi zice ca se roaga pentru mine....si eu ma rog ptr mine, ptr toti...Trebuie sa merg undeva, pentru ca devin tot mai nepunticioasa, si speriata. Post nu am tinut niciodata, dar vreau sa tin si sa ma rog la Dumnezeu sa aiba mila de mine

Dumitru73 28.06.2013 18:57:48

Citat:

În prealabil postat de cristinaro (Post 524828)
Multumesc frumoas pentru sfaturi, ma bucur enorm ca am apelat la site-ul asta. Duminica o sa merg la manastirea de la Sambata de Sus, ma duc sa vorbesc cu un preot.Chiar si aseara m-am pus in genuchii si am citit niste rugaciuni din Psaltirea Maici Domnului, pe care carticica o am de la o maicuta, caruia iam zis de probleme mele mai demult.Nu pot sa traiesc vesnic cu frica de a adormi.
Nu am trait in pacat, nu am avut avorturi, nu am ucis,am avut o viata normala ca o fata de 22 ani, munca, scoala si acasa.Prietenul meu este viitorul meu sot, dar nu consider ca asta e pacatul meu....pentru ca mama a trait cu un barbat insurat o perioada, a carei sotia dansului, mergea undeva la un barbat care practica astfel de culte de magie neagra, pentru casa ei, pe hainele barbatului ei. Oare e posibil sa fi mostenit eu pacatul lor? sa fi cazut eu?Mama imi spunea ca uneori vorbeam in somn, si nu stiam ce vorbesc, si bateam din maini, pe saltea, de multe ori ma trezeam din somn pentru ca auzeam ca umbla cineva prin casa, sau era la usa cineva si radea, sau ma chema afara.Eu pana la 19 ani am dormit cu mama in pat, pana cand am renuntat, am nevoie de intimitatea mea.De ce eu realizez ca sunt in pat, vad tot, pisica langa mine, televizorul,pozitia mea in pat, hainele imprastiate prin camera, nu stiu sigur daca sunt cu ochii deschisi sau inchisi, iau cineva ma strange de maini puternic, iar mie mie frica de mor, si spun in gand, ca nu pot vorbi, nu pot misca, lasama in pace, dute, ii spun ca nu mi frica de el, dute, si ma duce gandul sa il strig pe Iisus, sau Maica domnului, ii rog sa vina langa mine, iar in momentul ala, mam si trezit.
Mi se face pielea gaina, numai cand imi amintesc....Nebuna nu sunt, iar vizitele nu sunt in fiecare seara, rar, dar e suficient. Mama incerc sa ii povestesc si imi zice sa nu o bag in frica, bunica mi-a zis ca trebuie sa mergem undeva, ca nu este bine deloc, imi zice ca se roaga pentru mine....si eu ma rog ptr mine, ptr toti...Trebuie sa merg undeva, pentru ca devin tot mai nepunticioasa, si speriata. Post nu am tinut niciodata, dar vreau sa tin si sa ma rog la Dumnezeu sa aiba mila de mine

ai citit ceva din articolele pe care le-am postat?

guardian knight 28.06.2013 19:11:06

parere !

Pe langa asistenta spirituala, religioasa din partea unui preot experimentat in treburi de acest fel, cred ca nu ar trebui ocolit nici medicul psihanalist sau psihiatru !

Dumitru73 28.06.2013 19:19:24

Citat:

În prealabil postat de guardian knight (Post 524830)
Pe langa asistenta spirituala, religioasa din partea unui preot experimentat in treburi de acest fel, cred ca nu ar trebui ocolit nici medicul psihanalist sau psihiatru !

bingo ... toată lumea pomenește de medicii care spun "încearcă și cu slujbele", dar nimeni nu pomenește de preoții care spun "încearcă și la psihiatru".
sincer, nici nu stiu dacă există preoți care sa facă astfel de recomandări.

cristiansebi 15.05.2014 15:36:44

@cristinaro chiar tu ti-ai raspuns in mesaj , ai spus ca dupa ce ai fost la preot te-ai simtit mai bine , cu toti avem incercari care se rezolva mergand la biserica , la duhovnic, la manastiri.

Inorogul 16.10.2014 15:44:57

Citat:

În prealabil postat de Geo_Geo79 (Post 524703)
Te sfatuiesc sa faci sfestanie in casa si sa nu traiesti in pacat, ai spus ca ai prieten si sa incerci sa-ti faci rugaciunile de seara inainte de culcare, aprinde candela, tamaiaza, daca vrei poti sa stropesti cu agheazma.

Domnul sa-ti ajute.

Bucurii!!!! :53::53::53:

Este foarte bine ca ati descoperit cauza viselor urate: pacatul. Sigur, ne erau de ajutor si alte informatii legate de visele doamnei Cristina.

Doamna Cristina, aveti mai multe vise frumoase sau mai multe vise urate? Intensitatea viselor urate o depaseste pe cea a viselor frumoase? Dumnezeu va rasplateste virtuozitatea si smerenia prin visele frumoase. Propun sa va concentrati mai mult asupra acestora.
Nu cunoastem daca platiti pentru pacatele dumneavoastra sau pacate stramosesti. Buncii strabunicilor dumneavoastra au fost oameni onesti?

Imaginati-va cum viseaza ateii sau musulmanii (care fac pacatul suprem - il resping pe adevaratul Dumnezeu), daca crestinii ortodocsi viseaza urat! Mi-a spus mie un vecin ca are un var de gradul 2, ateu, care se zvarcoleste toata noaptea in pat.
Oricum, cred ca Dumnezeu nu ii pedepseste pe toti pacatosii prin vise urate pentru ca am auzit ca sunt pacatosi care viseaza preponderent frumos. Pe acestia Dumnezeu ii pedepeste altfel, chiar daca nu stim cum si cand. ...Dar in cazul dumneavoastra nu exista dubii, ca in cazurile expuse de mine adineaori.

Nu este suficient ca am descoperit cauza viselor urate. Stim si cum se trateaza aceasta boala, survenita prin pacat. Rugaciuni, candela aprinsa seara, inainte de culcare, tamaie si agheazma. Daca pacatul nu va apartine rugati-va pentru sufletul pacatosului (ruda) de pe urma caruia suferiti. Daca pacatul va apartine nu sunt suficiente rugaciunile, ci evitarea caderii in pacat pe viitor. Evitati sa mai pacatuiti. Poate fi si un pacat/o serie de pacate subtil(e) care sa abata o asemenea napasta pe capul dumneavoastra (visele urate). Ex: scobitul in nas in public sau doar ca v-ati gandit la un moment dat sa va scobiti in nas in public (nu recomand nici in intimitate sa faceti acest lucru). ...Poate fi orice. Nu stim cat de tare l-a maniat pe Dumnezeu gestul nostru incat sa necesite o pedeapsa atat de aspra. Cine suntem noi sa-l judecam pe Dumnezeu?! Important este sa descoperim de ce ne-a pedepsit, ca sa nu mai repatam pacatul.

Va sfatuiesc sa fiti foarte atenta si in aplicarea credintei pentru ca este posibil ca sa Il maniati pe Dumnezeu daca nu faceti aceste lucruri corespunzator, iar visele urate sa se inmulteasca si sa creasca in intensitate. Nu faceti rugaciunilie in graba, faceti corect semnul crucii, fara sa ezitati (nu foarte larga, apasat/hotarat cu degetele). Nu aprindeti candela ziua sau inainte de culcare (nu e pacat dar nu are efect). Tamaia si agheazma sa fie de calitate, direct de la Parinte, nu luate de la cine-stie-ce necredinciosi, de la tarabe, cum am mai vazut ca fac altii.

Citat:

Da, este o varianta de luat in considerare. Eu sunt atacat de mult timp cu magie gri (nici de bine, nici de rau; undeva "intre"). Am fost lovit de o indiferenta totala. Este foarte important sa stim daca aveti rude nu tocmai ortodoxe, cum banuieste doamana Yasmina. ...Poate o ruda indepartata catolica/musulmana/budhista/satanista sau, mai rau, atee.
Chiar daca gasiti sursa acestor nenorociri sfatul meu este sa nu le purtati pica ci sa va rugati pentru sufletul lor pacatos. Fiti buna si veti primi numai bine. Este mai bine cu frumos si este mau rau cu urat.

Citat:

Da! In sfarsit, cineva care stie cu ce se manaca magia neagra! Am tot intalnit oameni care spuneau ca magia neagra iti leaga cununiile, omoara membrii familie si alte asemenea bazaconii. Magia neagra nu poate decat sa se manifeste intotdeauna sub forma de spaima/frica/teama/neliniste/tulburare si chiar si stari psihice/fizice negative/proaste.

Citat:

Sunt oameni specializati pe astfel de cazuri care nu au cum sa dea gres. Cautati sa va duceti la mai multi preoti si sa cumulati raspunsurile primite de la acestia. Daca raspunsurile sunt diferite nu inseamna ca se exclud, ci ca se completeaza. Daca un preot va da 50 de matanii si altul 30, dumneavoastra faceti 80 (nu media de 40).

Citat:

As completa cu cateva sugestii:
- evitati sa va uitati la videoclipuri muzicale deocheate (inchideti televizorul sau lasati doar pe Trinitas)
- nu va cumparati haine scumpe
- fiti buna cu cei din jur
- iubiti-va aproapele
- nu faceti chip cioplit
- nu ucideti
- nu ravniti la bunul altuia

Si cu astea sper ca le-am inclus pe toate, sau macar pe cele mai importante.

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 524774)

Si cum toti, in afara de Dumnezeu, traim in pacat sau il mostenim, magia neagra si farmecele au putere in cazul tuturor oamenilor. E suficient sa te gandesti la un pacat si pacatuiesti. Degeaba te ascunzi pentru ca Dumnezeu iti citeste gandurile.
Daca te-ai cununat dar, in sinea ta, ai ezitari pentru ca ai facut asta, ai pacatuit. Nu face lucrurile de ochii lumii pt. ca Dumnezeu te citeste ca pe o carte deschisa. Ca sa nu te mai gandesti la vicii nu e suficient sa te concentrezi ca sa nu te mai gandesti la vicii.

Intr-o nota mai serioasa, salut comentariile de la sfarsitul acestui topic.
Nu inteleg totusi de ce sunt atat de putin comentarii care sa ridiculizeze ideile exprimate la inceputul acestui topic. Banuiesc ca ezitarile vin din teama de a nu jigni.

Prima problema este ca aceasta teama nu este una universala, ci are loc doar in sanul familiei, ca sa zic asa.
Pe mine nu ma uneste nimic fata de alti atei. Nu impartasim decat o singura idee, care nu necesita crearea unui front comun. Nici eu si nici colegii mei nu suntem imuni in a exprima ineptii ce trebuie taxate.

A doua problema este ca nu consider imorala atacarea ideilor, oricare ar fi acestea. Ironia mea s-a indreptat asupra idelor, nu asupra oamenilor care le-au exprimat. ...Poate sub unul dintre pseudonimele citate se ascunde un membru al familei mele sau vreo cunostinta cu care ma inteleg de minune; dar acesta constituie doar un exemplu, nu justificarea in sine.

Ca sa raspund problemei deschise, indiferent cat de ridicola pare aceasta:
- nu este nimic anormal in a visa urat; majoritatea covarsitoare a oamenilor viseaza urat in mod repetat in decursul vietii;
- daca totusi, visele urate va pun in pericol santatea, prin privarea de odihna sau atacuri de panica, adresati-va medicului de familie; acesta, la randul lui, va da bilet de trimitere catre un doctor/cabinet specializat pe astfel de probleme;
- insomnia este cu adevarat o problema; din cate stiu (nu sunt expert), pe termen lung poate conduce si la depresie;
- daca rugaciunile/postul si orice alte tratamente (care nu incalca drepturile si libertatile altor persoane) va ajuta pe dumneavostra in tratarea insomniei va recomand sa va tineti de acestea.

Santate!

gpalama 17.10.2014 09:54:39

Sunt cateva concluzii simple de tras.

1. Visele astea au o ratiune in spate. Aceea de a ne chinui pe noi, de a ne tulbura. Sunt de la demoni. Sfintii nu au astfel de vise.

2. Pe langa vise, pentru ca nu sunt numai imagini si ratiuni pe care le vede sufletul, mai este si o descoperire a diavolului, ca prezenta, si mai este si atingerea lui.
Asta este si mai grava.

Diavolul nu se descopera chiar asa de usor si in orice conditii.

Diavolul se descopera in cateva situatii:
- pacate foarte mari in care demonii primesc dreturi mari asupra sufletului sa-l chinuie
- cineva trimite diavolii sa chinuie o persoana iar persoana respectiva este departata de Biserica
- chiar persoana respectiva invoca diavolii si ii cheama.

Daca tu ai zis ca mama ta a stricat casa unui barbat insurat si ca femeia barbatului umbla cu vraji atunci cu siguranta ca una din vraji a fost sa va chinuie casa voastra si sa trimita diavolul in casa si sa aduca barbatul inapoi in casa unde era.

Ce este de facut ?
Diavolul poate fi alungat de Dumnezeu. Cu POCAINTA SI INDREPTARE, post si rugaciune.

Trebuie sa indrepti pacatele si cauzele de la care va vine lucrul asta.
Iar apoi sa incepi sa faci rugaciune si post, sa te tii de Biserica.

Vezi daca in casa la tine ai "facaturi". Ceva pus in casa, oase, legaturi, altele. Pentru ca femeia aia si-a vrajit barbatul cu siguranta si poate v-a facut si voua facaturi.

Si apoi citeste Acatistul Sf. Ciprian pentru 40 de zile si Paraclisul Maicii Domnului.
Iar seara inainte de culcare zi rugaciunile de seara si roaga-te Domnului sa-ti dea somn usor si zi asa: "apara-ma Doamne in noaptea asta de demoni, de lucrarile lor, de visele lor, de toata ispita lor", de mai multe ori, si roaga-l sa departeze demonii de la tine.

Bine ar fi sa-i explici mamei tale ca a gresit rau de tot, ca sunt vraji facute in casa si ca diavolul a fost trimis in casa voastra sa va chinuie si ca trebuie sa se opreasca si sa se spovedeasca si sa verificati daca sunt facaturi la usa, in casa.

Pe scurt, cere-i direct lui Dumnezeu sa te ierte, si sa departeze demonii de la voi si din casa voastra.

Ioan_Cezar 17.10.2014 10:20:38

Citat:

În prealabil postat de Inorogul (Post 569510)
Ca sa raspund problemei deschise, indiferent cat de ridicola pare aceasta:
- nu este nimic anormal in a visa urat; majoritatea covarsitoare a oamenilor viseaza urat in mod repetat in decursul vietii;
- daca totusi, visele urate va pun in pericol santatea, prin privarea de odihna sau atacuri de panica, adresati-va medicului de familie; acesta, la randul lui, va da bilet de trimitere catre un doctor/cabinet specializat pe astfel de probleme;
- insomnia este cu adevarat o problema; din cate stiu (nu sunt expert), pe termen lung poate conduce si la depresie;
- daca rugaciunile/postul si orice alte tratamente (care nu incalca drepturile si libertatile altor persoane) va ajuta pe dumneavostra in tratarea insomniei va recomand sa va tineti de acestea.

Santate!

În general nu e nimic anormal în a visa urât, precum ziceți. Mai mult chiar, e semn de funcționare sănătoasă a unor resorturi psihice (chiar de altele sunt, poate, amenințate cu oareșce dereglare), deoarece visul, așa cum e deja cunoscut din științele psi și medicină, are prinrte altele o funcție de "supapă" pentru tensiunea psihică acumulată în exces. Ne eliberăm de grijile de peste zi, de tensiunile acumulate în stările noastre conflictuale, de frustrări și temeri, de dorințe mult prea intense, de angoase - visînd.
Mai mult, interpretarea viselor, asistată de un specialist (psihanalist) este o cale terapeutică pentru majoritatea nevrozelor și pentru psihozele în stare latentă sau în faza incipientă. Sunt studii nenumărate, dovezi cât casa, nu are rost să mai polemizăm.

Visul are o muncă a lui, cu efect terapeutic. Uneori nu e nevoie să interpretezi visul (deși el e mereu un purtător de mesaj camuflat), el își face deja treaba în timpul somnului și te trezești pur și simplu vindecat de ceva.
Surprinzător lucru, la polul opus se află situațiile când înnebunim în vis. Specialiștii din domeniu și mai ales psihiatrii cunosc destule cazuri de oameni care au înnebunit în vis. Scrie în tratatele din domeniu, se predă la școală.

Visul e din păcate interpretat în mod neglijent, superstițios etc. după ureche, amatorist. Acest lucru aduce uneori mult rău, are influență psihică negativă, așa cum horoscopul îi tâmpește pe unii (care, mă rog, sunt deja de tâmpiți de dau crezare horoscopului).

Părinții Bisericii, pentru a feri pe oameni de efectele negative ale unor interpretări greșite ori de interpretările șarlatanilor, au fost mereu prudenți iar această prudența s-a manifestat prin interdicții legate de interpretarea viselor. Practic, Părinții ne spun că visele sunt de la diavol pentru a convinge pe oameni să se ferească de interpretări care le-ar aduce pagubă și pentru că, uneori, sunt de la diavol, într-adevăr. Totuși, uneori visele sunt de la Dumnezeu. Dar omul nu știe să tâlcuiască, nu merge la duhovnic priceput (că azi sunt rari astfel de duhovnici), înțelege prost ori deloc și geaba darul, geaba chemarea. De ce se exprimă Domnul în vis și nu aevea, când ar putea? Sunt multe de povestit pe tema asta și nu e locul aici.

Din păcate, problematica viselor e abordată de pe două poziții opuse, ambele greșite, aiurite: băbisme și superstiții, bisericisme care nu au nici o legătură cu învățătura Sfintei Biserici - pe de o parte; aerele ateilor, a pseudointelectualilor cu o brumă de alfabetizare academică sau chiar post academică, oameni care își închipuie că știu ei totul, inclusiv despre vise și despre credință și credincioși - pe de altă parte.
Problematica viselor e destul de fină și complexă și cere competențe psi aparte, supraspecializare, respectiv duhovnicești de un anumit nivel. Folositor ar fi să ne ținem la discreție, atunci când nu avem o inițiere și o practică de specialitate în domeniu. Nu de alta, dar îi scutim pe alții de basmele noastre și pe noi ne ferim de păcatul vanității sterile și al îngâmfării stupide.

P.S. Încercați să nu mai priviți viața de credință prin ochelarii minții lumești. Lumescul nu poate înțelege duhovnicescul, îl reduce mereu, ca pe un pat al lui Procust, la măsuri care nu pot cuprinde fenomenologia vieții de credință. De voiți să cunoașteți Biserica, iar nu s-o interpretați păgubos pt. dvs., cred că aveți de făcut un singur lucru: cunoașteți-o din interior, din interiorul credinței. Dincolo de bisericisme și băbisme, de veți căuta temeinic să vedeți prin Duhul și prin roadele Lui în dvs., veți descoperi lucruri foarte, foarte surprinzătoare pentru mintea dvs. fudulă de acum. V-o spun cu prietenie. Smeriți-vă cugetarea, domnule, spre binele dvs. și al copiilor dvs., despre care pomeneați. Să vă trăiască și să fie sănătoși!

fallen 04.12.2014 17:20:59

Cine ma ajuta si pe mine sa interpretez un vis:
Am visat pe un parinte de la mine de la munca ( adica din cartierul unde lucrez) ca ma duceam la dansul si ma impartasea, fara sa ma intrebe nimic ...( daca m-am spovedit, daca am primit dezlegare)...iar eu eram uimita si totodata suparata ca de ce nu m-a intrebat nimic, adica d ce nu m-a oprit sa fac un asemenea gest necugetat, stiut fiind ca iti iei osanda daca te impartasesti cu nevrednicie....am simtit pana si gustul sf impartasanii ( care intr-adevar era cam arzator, de vin tare, neindoit, parca mai tare decat mi-l amintesc din copilarie, adolescenta..), si consistenta lingurii, din care am muscat si am tinut-o strans, de frica sa nu dau pe jos....eu cred ca pana la urma mai mult mi-a fost frica de superstitii decat sa ma bucur de sfanta taina...de care intr-adevar eram nevrednica, dar...deh, poate ca se incadreaza si asta la categoria " vise, taica, vise"...

Ioan_Cezar 04.12.2014 23:36:51

Fallen, nu vrei să te potolești, totuși?...

Yasmina 05.12.2014 00:57:26

Oare ce spune preotul cand ii aduci la cunostiinta ca ai vise rele in mod repetat?
In probleme duhovnicesti ascultam de preot, oameni de stiinta sau de psihologi?

Ioan_Cezar 05.12.2014 01:38:34

Îți răspund la formularea anterioară, mai întâi, pe care văd că ai șters-o între timp. Spuneai că sunt o autoritate și că diagnosticul pus de mine (??) ar trebui luat în seamă. Eventual că ar fi infailibil...
Mulțumesc pentru ironie, trec însă peste ea și încerc să ajung la problema visului, cât de cât.
*
Nu sunt o autoritate în domeniul viselor, Yasmina... Cum aș putea fi?...:)
Nu sunt o autoritate în nici un domeniu, slavă Domnului! M-am ferit toată viața de tentația autorității, știind de la alții ce aduce asta... Pedeapsa e, însă, că adeseori mă comport autoritar, ceea ce e însă o altă poveste. Care nu mă încântă deloc.
Cât privește diagnosticul, acest termen are sens doar în cadrul medical. Dacă spun însă, aici pe forum, că Fallen se manifestă precum un jucător patologic sau că are o conduită histrionică accentuată și manifestări emoționale de tip bordeline, asta e așa, o formulare amicală și fără pretenții, ca să nu fiu ispitit să spun lucruri care sună urât, cum că ar fi de-a dreptul nesimțită.
*
Legat de chestiunea diagnosticului, poate ar fi cazul să ne dăm seama că acesta e doar un moment dintr-o încercare de a stabili cam în ce zonă se află funcționarea unui om la un moment dat. Nu știu cum de le-a intrat multora în minte că diagnosticul este o reducere a complexității omenești sau că este o insultă etc. Mă minunez câtă sensibilitate grăbită și ofuscată au astăzi oamenii atunci când li se vorbește despre zona de funcționare în care se pare că se situează, cu o parte din ființa lor sau cu întregul. Am devenit foarte reactivi, la orice stimul, mai ales când ni se pare că vreunul vrea să își manifeste puterea asupra noastră.
*
Visele sunt un domeniu atrăgător pentru mulți. În special psihanaliștii dar și alți oameni de cultură au explorat, sistematic, domeniul visului. Freud, Jung și apoi toată breasla psihanaliștilor au lăsat opere valoroase care ne ajută să înțelegem funcționarea umană, relațiile dintre inconștient și conștient, precum și alte zone care țin de domeniul interpersonal și de legile adânci ale omenității.
Dar Biserica, prin unele voci cu adevărat autoritare, a îndemnat pe credincioși să lase deoparte preocuparea pentru vise, întrucât oamenii înduhovniciți știu bine că oniricul e un teren cu adevărat prea lunecos și chiar mlăștinos și poate băga pe omul naiv la impresii deloc folositoare.
Cu toate acestea, doamnele de azi și dintotdeauna își povestesc visele la cafea, se consumă emoțional, adulmecă mistere, formulează sclipitor, semnifică și resemnifică - desigur desenînd cu degete fine prin aburii cafelei care descoperă minunate gravuri tainice pe porțelanul ceștii. Viitorul, trecutul, penumbrele, monștrii, iubirea, crima, adulterul, lumea morților, toate se decriptează la o ședință de onirism împărtășit în diadă, în timpul serviciului sau în oaza de libertate a fast-foodului.
A rămas de pomină, pe de altă parte, expresia de-a dreptul comică, dar foarte eficientă pentru protejarea celor mulți "Visele sunt de la draci". Pentru un popor ca al nostru, cu totul paralel cu psihologia (lucru dealtfel inofensiv, întrucât psihologia e o știință nenecesară, dacă ne-am fi ținut cu adevărat de Biserică), o astfel de formulare a domolit multe minți înfierbântate și cred că a ferit pe cei ascultători de la multe necazuri sufletești.
Pe mine însă formularea mă amuză. Și, mărturisesc, mă cam plictisește...
*
Cu toate acestea oamenii se simt mereu atrași de lumea visului. Pentru că această lume dinlăuntrul omului are legile ei, legătura ei puternică, vitală chiar, cu suprafața conștiinței noastre și cu întregul mers al ființei, practic face parte din funcționarea omului și a relațiilor dintre oameni.
Sunt vise și vise... Unele au un simplu rol de descărcare a unor tensiuni psihice, altele semnalizează tulburări organice/debutul sau culminația unor boli. Altele anunță și pregătesc terenul pentru trecerea la un alt nivel de ființare, la o altă etapă de vârstă, la un alt mod de a trăi. Sunt și vise premonitorii, cu adevărat. Sunt și vise unde primim vești despre relația noastră cu lumea de dincolo, care e populată nu doar de îngeri, nici doar de demoni. Sunt vise în care oameni care nu pot comunica între ei reușesc să comunice pe această cale sau sunt puși în comunicare de o terță persoană.
Cu toate acestea, câtă vreme nu suntem pregătiți să lucrăm cu acest tip de material sufletesc și cu această modalitate a noastră de a fi, cu adevărat e mai bine fie să lăsăm deoparte preocupările pentru vise, fie să ne adresăm unui cunoscător dispus să lucreze cu noi. Însă cunoscători, pe la noi, nu sunt decât puținii terapeuți de orientare dinamică (psihanalitică) și, poate, unii dintre duhovnici - probabil nu prea mulți.
În orice caz, mai mult poate ca în orice plan al omenescului, formule și reguli și soluții universale și tabele ca la algoritmi și dicționare etc. - nu sunt valabile în lumea visului. E cea mai personală, originală, subiectivă și intimă funcționare a omului. Și cea mai bogată, în subteranele ei. Nu degeaba marile opere artistice și multe descoperiri științifice au pornit deseori și au valorificat ulterior materialul condensat și sugestiv al unui vis.
Iar visul este, mai mereu dacă nu suntem prea pretențioși, și o manifestare suficientă sieși care nu ar mai avea nevoie de nici o prelucrare suplimentară.

Ioan_Cezar 05.12.2014 02:00:22

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 574314)
Oare ce spune preotul cand ii aduci la cunostiinta ca ai vise rele in mod repetat?
In probleme duhovnicesti ascultam de preot, oameni de stiinta sau de psihologi?

Sunt preoți și preoți. Unii îți vor spune să mergi la medic.
*
În probleme duhovnicești ascultăm doar de preot precum și de alți creștini îmbunătățiți - dacă mai găsim azi. Nu e evident?
*
Visele "rele" și repetate nu sunt doar de competența preotului. Pot fi și de competența ... cardiologului sau a medicului pediatru.
Evident și de competența unui psiholog care cunoaște ceva din universul problemelor de dezvoltare, în special acolo unde se manifestă diverse tulburări emoționale.
Și, desigur, sunt de competența psihanaliștilor.
*
Multe vise "bune", iar nu rele, sunt însă de competența duhovnicului. Depinde ce înțelegem prin bun sau rău. De pildă visele din timpul Postului, când, lucru "bun" și plăcut, mă pomenesc că fac anumite lucruri în vis...
De pildă mă îmbogățesc teribil, devin un stejar care acoperă lumea toată etc.

Yasmina 05.12.2014 07:28:46

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 574315)
Îți răspund la formularea anterioară, mai întâi, pe care văd că ai șters-o între timp. Spuneai că sunt o autoritate și că diagnosticul pus de mine (??) ar trebui luat în seamă. Eventual că ar fi infailibil...
Mulțumesc pentru ironie, trec însă peste ea și încerc să ajung la problema visului, cât de cât.
*
Nu sunt o autoritate în domeniul viselor, Yasmina... Cum aș putea fi?...:)
Nu sunt o autoritate în nici un domeniu, slavă Domnului! M-am ferit toată viața de tentația autorității, știind de la alții ce aduce asta... Pedeapsa e, însă, că adeseori mă comport autoritar, ceea ce e însă o altă poveste. Care nu mă încântă deloc.
Cât privește diagnosticul, acest termen are sens doar în cadrul medical. Dacă spun însă, aici pe forum, că Fallen se manifestă precum un jucător patologic sau că are o conduită histrionică accentuată și manifestări emoționale de tip bordeline, asta e așa, o formulare amicală și fără pretenții, ca să nu fiu ispitit să spun lucruri care sună urât, cum că ar fi de-a dreptul nesimțită.
*
Legat de chestiunea diagnosticului, poate ar fi cazul să ne dăm seama că acesta e doar un moment dintr-o încercare de a stabili cam în ce zonă se află funcționarea unui om la un moment dat. Nu știu cum de le-a intrat multora în minte că diagnosticul este o reducere a complexității omenești sau că este o insultă etc. Mă minunez câtă sensibilitate grăbită și ofuscată au astăzi oamenii atunci când li se vorbește despre zona de funcționare în care se pare că se situează, cu o parte din ființa lor sau cu întregul. Am devenit foarte reactivi, la orice stimul, mai ales când ni se pare că vreunul vrea să își manifeste puterea asupra noastră.
*
Visele sunt un domeniu atrăgător pentru mulți. În special psihanaliștii dar și alți oameni de cultură au explorat, sistematic, domeniul visului. Freud, Jung și apoi toată breasla psihanaliștilor au lăsat opere valoroase care ne ajută să înțelegem funcționarea umană, relațiile dintre inconștient și conștient, precum și alte zone care țin de domeniul interpersonal și de legile adânci ale omenității.
Dar Biserica, prin unele voci cu adevărat autoritare, a îndemnat pe credincioși să lase deoparte preocuparea pentru vise, întrucât oamenii înduhovniciți știu bine că oniricul e un teren cu adevărat prea lunecos și chiar mlăștinos și poate băga pe omul naiv la impresii deloc folositoare.
Cu toate acestea, doamnele de azi și dintotdeauna își povestesc visele la cafea, se consumă emoțional, adulmecă mistere, formulează sclipitor, semnifică și resemnifică - desigur desenînd cu degete fine prin aburii cafelei care descoperă minunate gravuri tainice pe porțelanul ceștii. Viitorul, trecutul, penumbrele, monștrii, iubirea, crima, adulterul, lumea morților, toate se decriptează la o ședință de onirism împărtășit în diadă, în timpul serviciului sau în oaza de libertate a fast-foodului.
A rămas de pomină, pe de altă parte, expresia de-a dreptul comică, dar foarte eficientă pentru protejarea celor mulți "Visele sunt de la draci". Pentru un popor ca al nostru, cu totul paralel cu psihologia (lucru dealtfel inofensiv, întrucât psihologia e o știință nenecesară, dacă ne-am fi ținut cu adevărat de Biserică), o astfel de formulare a domolit multe minți înfierbântate și cred că a ferit pe cei ascultători de la multe necazuri sufletești.
Pe mine însă formularea mă amuză. Și, mărturisesc, mă cam plictisește...
*
Cu toate acestea oamenii se simt mereu atrași de lumea visului. Pentru că această lume dinlăuntrul omului are legile ei, legătura ei puternică, vitală chiar, cu suprafața conștiinței noastre și cu întregul mers al ființei, practic face parte din funcționarea omului și a relațiilor dintre oameni.
Sunt vise și vise... Unele au un simplu rol de descărcare a unor tensiuni psihice, altele semnalizează tulburări organice/debutul sau culminația unor boli. Altele anunță și pregătesc terenul pentru trecerea la un alt nivel de ființare, la o altă etapă de vârstă, la un alt mod de a trăi. Sunt și vise premonitorii, cu adevărat. Sunt și vise unde primim vești despre relația noastră cu lumea de dincolo, care e populată nu doar de îngeri, nici doar de demoni. Sunt vise în care oameni care nu pot comunica între ei reușesc să comunice pe această cale sau sunt puși în comunicare de o terță persoană.
Cu toate acestea, câtă vreme nu suntem pregătiți să lucrăm cu acest tip de material sufletesc și cu această modalitate a noastră de a fi, cu adevărat e mai bine fie să lăsăm deoparte preocupările pentru vise, fie să ne adresăm unui cunoscător dispus să lucreze cu noi. Însă cunoscători, pe la noi, nu sunt decât puținii terapeuți de orientare dinamică (psihanalitică) și, poate, unii dintre duhovnici - probabil nu prea mulți.
În orice caz, mai mult poate ca în orice plan al omenescului, formule și reguli și soluții universale și tabele ca la algoritmi și dicționare etc. - nu sunt valabile în lumea visului. E cea mai personală, originală, subiectivă și intimă funcționare a omului. Și cea mai bogată, în subteranele ei. Nu degeaba marile opere artistice și multe descoperiri științifice au pornit deseori și au valorificat ulterior materialul condensat și sugestiv al unui vis.
Iar visul este, mai mereu dacă nu suntem prea pretențioși, și o manifestare suficientă sieși care nu ar mai avea nevoie de nici o prelucrare suplimentară.

Am sters postarea deoarece nu voiam sa ma pripesc si sa va condamn de niste lucruri asupra carora nu am vreo siguranta ci doar o vaga idee( nu stiu precis daca v-ati referit la mine ca la cei care isi dau cu parerea despre babisme,superstitii in legatura cu visele urate etc...
De aceea am decis sa-mi schimb modul de adresare :)

Pana la urma nu-I nici o ironie:dvs sunteti mult mai pregatit decat mine in acest domeniu,desigur nu sunteti specialist"in vise"insa foarte probabil sa cunoasteti mai multe decat mine,caci este din domeniul dvs de experienta,de expertiza etc.
Nu-I nici o suparare si nici o ironie.Cred ca m-am suparat(f putin insa)cum m-a pamfletat sarcastic Unicornul ...dar nu-i nimic nici aia,parca ar fi prima data cand sunt luata la bascalie de atei cu o gandire net superioara ???
Noi sa fim sanatosi :)

Ioan_Cezar 05.12.2014 08:07:33

OK, înțeleg. Nu ar fi fost însă nimic dacă rămânea ironia. În definitiv am acceptat-o și am găsit prilejul să mai scriu ceva despre vise, dincolo de superstiție și/sau negarea lor. După cum am atras atenția și asupra modului în care Fallen se comportă de câteva luni pe forum, agitînd și batjocorind pe sub o perdea transparentă, deschizînd topice de-a valma, iscînd "dileme" care de care mai sucite. Și motivînd apoi că se plictisește. Poate sesizează, totuși, vreun admin care se ocupă cu atmosfera de pe forum că manifestarea liberă a unui inițiator de jocuri psihologice morbide nu aduce nimic constructiv pentru comunitate.

Yasmina 05.12.2014 08:25:15

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 574320)
OK, înțeleg. Nu ar fi fost însă nimic dacă rămânea ironia. În definitiv am acceptat-o și am găsit prilejul să mai scriu ceva despre vise, dincolo de superstiție și/sau negarea lor. După cum am atras atenția și asupra modului în care Fallen se comportă de câteva luni pe forum, agitînd și batjocorind pe sub o perdea transparentă, deschizînd topice de-a valma, iscînd "dileme" care de care mai sucite. Și motivînd apoi că se plictisește. Poate sesizează, totuși, vreun admin care se ocupă cu atmosfera de pe forum că manifestarea liberă a unui inițiator de jocuri psihologice morbide nu aduce nimic constructiv pentru comunitate.

Am vazut ca ati scris si apreciez,ca si pt faptul ca ati trecut peste ironie :)

Despre Fallen,nu am crezut nicodata ca s-ar juca ci doar ca intradevar are problemele si angoasele pe care le descrie.
Nu mi-am pus nicioadata problema ca isi bate joc deschizand subiecte personale care nu ar exista...
Deci nu pot sa ma pronunt intr-o atare chestiune.

anita 05.12.2014 09:10:55

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 574314)

Preotul duhovnic spune sa ne spovedim cat mai des ,cel putin asa a spus parintele meu duhovnic unei persoane care avea niste cosmaruri asemanatoare care se repetau nu prea des.
Cosmaruri cu ceva urat care incerca sa il blocheze ,sa ii taie respiratia.
Ar mai fi si taina sfantului maslu.

anita 05.12.2014 09:16:55

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 574320)

Nici eu nu cred ce spuneti.Mai degraba Fallen asteapta sa se intample ceva bun in viata ei.
Ceea ce nu e simplu de vreme ce nu renunta la viata pe care o duce acum.
Ca isi schimbe viata trebuie sa se casatoreasca la biserica.
Deocamdata ea se agata de semne ,vise ,intamplari cu sau fara semnificatie.

Corinusha 05.12.2014 09:55:04

Sau sa renunte la a mai lupta pentru o relatie care nu o vad ca avand un viitor prea stralucit, mai ales in conditiile in care el nu vrea casatorie...
Daca ea nu face/nu vrea sa fc nimic pentru binle ei insasi, atunci degeaba se asteapta sa faca altcineva sau chiar Dumnzeu. Poate Dumnezeu i-a dat zeci de samnala de alarma si ea pur si simplu nu le-a vazut sau le-a ignorat. Cu totii facem asa ceva ce putin o data in viata.
Fallen de pedepseste pe ea insasi ignorand probabil ca, la urma, o va judeca si Dumnezeu pentru pacate...de ce sa sufere si acum si intru vesnicie, cand ar putea face ceva sa isi imbunatateasca starea, atat cea de acum, cat si cea de dupa moarte nu imi explic...

Revenind la vise, de cel putin de 4-5 ori pe an visez despre marea mea teama: visez ca vomit (da, suna haios, dar pentru mine nu e) si ma trezesc aproape de un atac de panica. Am inceput sa ma obisnuiesc si sa nu mai mai trezesc cu starile acelea de panica totala; se pare ca, incet - incet scap de aceasta teama irationala pe care o am.
De asemenea am vut la viata mea tot felul de vise; din unele m-am inspirat pentru a scrie povesti scute, din altele am invatat cate ceva; am vise care au legatura cu filmul/serialul cu care am adormit. Sincer, mie imi place sa visez, indiferent ce, esi dupa unle vise ma trezesc transpirata si speriata (de exemplu cand am visat ca m-a traznit - vis care s-a repetat de vreo 2 sau 3 ori in decursul ietii pana acum). Imi place sa visez dar nu imi place sa fiu trezita din vis de alarma :)) si nu imi place sa uit ce visez (asta se intampla deobicei cand ma trezes fortat - alarma suna, sa telefonul sau ma trezese cineva. Ah, si visul meu repetitiv (probabil si a multor alte persoane), care il am la inceputul somnului - sa zicem cam in primele 5-10 minute dupa ce adorm - cad in gol si ma trezesc brusc.

Claudiu_FT 05.12.2014 11:17:45

Barbateste...

Citat:

Salut Cristina,
S-a mai discutat pe multe topicuri problema asta. Si eu am problema asta cu visele si am ajuns la anumite concluzii:
- odata ce iti indrepti sufletul spre Dumnezeu si incepi sa pasesti pe calea credintei, se deschid anumite "supape" in fiinta ta...incepi sa percepi lumea nevazuta si acolo demonii ne asteapta ranjind...
- eu vad acest lucru ca pe o boala, echivalent cu o boala trupeasca...asa a ales Dumnezeu sa ma intelepteasca...prin felul acesta de suferinta...trebuie sa ne ducem crucea barbateste...
- trebuie sa ramai cu picioarele pe pamant, sa nu devii "flamanda" dupa mistic..."Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut", "Nu ispiti pe Domnul Dumnezeul tau"...adica? sa nu ceri sa ti se arate lumea nevazuta, pentru a-ti confirma credinta...sa nu te fascineze aceste mici "invazii" din cealalta lume...
- mereu sa ai in minte ca diavolii nu se pot atinge de sufletul tau...rabda "spaima" si "arsura" cu incredere...nu pot decat sa urle si sa se maimutareasca...

Griji de tine,
Doamne ajuta!

Ioan_Cezar 05.12.2014 12:42:12

Citat:

În prealabil postat de anita (Post 574330)
Preotul duhovnic spune sa ne spovedim cat mai des ...
Ar mai fi si taina sfantului maslu.

Indiscutabil. Precum și toate celelalte - tot ce alcătuiește viața de credință, atât în planul personal al fiecăruia cât și împreună în comunitatea euharistică. Dincolo de orice îndoială că preotul spune tot ce ne este cu adevărat de folos. Dar aceasta nu exclude în nici un caz alte intervenții, specifice și necesare.
Visele urâte (coșmarurile) țin și de alte cauze care nu mai au de-a face cu viața de credință. Visele fac parte și din funcționarea biologică a omului, precum și din psihismul bazal, intim întrepătruns cu biologia noastră. Ca urmare, o tulburare a funcțiilor corpului (nu neapărat în caz de boală, ci și în perioade de creștere sau de regresie, cum e la bătrânețe) va fi corespunzător exprimată în vis, într-o formă sau alta, prilejuită de "munca visului", adică de transformările pe care psihicul nostru le realizează la întâlnirea dintre inconștient și conștiință.
De asemenea, în vis se exprimă și fenomene psihologice care iarăși nu au legătură cu viața de credință. Un copil bătut sau speriat de ceva/cineva e foarte probabil să viseze urât, iar abordarea viselor sale poate fi făcută și pe alte căi decât prin Spovedanie și Sfântul Maslu.
Trebuie așadar să facem unele distincții, impuse de natura fenomenelor și să nu luăm totul la grămadă, fără nici o deosebire.
Nici o Sfântă Taină nu poate înlocui sau rezolva, de pildă, educația precară pe care un copil o primește de la părinți sau groaza pe care un om o resimte când e terorizat de altul etc. Sunt niveluri diferite ale omenescului și cer o abordare diferențiată. Altminteri ar trebui să desființăm orice serviciu uman, orice profesie și să avem doar preoți și enoriași.
Așa cum problemele de alimentație, îmbrăcăminte, educație școlară, sănătate, construcții, conducere auto, divertisment etc., etc., etc. - nu le rezolvăm prin Sfintele Taine ci pe căile omenești cunoscute, așa și unele probleme ale vieții noastre psihice le abordăm în cadrul lor specific, pentru care există oameni pregătiți tocmai în acest sens. Nu este bine să reducem totul la un singur palier, deoarece omul funcționează la mai multe niveluri simultan, diferite ca natură, ca și calitate.
În concluzie, visele urâte pot fi împărtășite și medicului și psihologului și psihiatrului, nu numai duhovnicului. Ține de competența acestor oameni să recomande reciproc, atunci când cred de cuviință, pe unul sau altul dintre ceilalți. Așa cum se face mereu când suntem în echipă, iar nu solitari și (aparent) omnipotenți.
Din fericire de multe ori așa se și întâmplă de fapt: medicul recomandă pe psiholog, psihologul poate recomanda uneori pe psihiatru sau pe duhovnic, preotul îndrumă uneori și spre medic sau psiholog - în funcție de evaluarea pe care o face fiecare, în cadrul său de competențe specific.
Să crezi însă că tu le poți face pe toate și să ignori (desconsideri) complexitatea și diversitatea dinlăuntrul omului și din societatea umană, ce poate fi dacă nu semn de incompetență, de diletantism care, evident, nu pot aduce nici un folos omului care solicită ajutor. Între preoți și alți specialiști din diverse domenii consacrate slujirii omului e o falsă dispută/dezbinare care se cere înlocuită de duhul comunicării și al completării reciproce. Să nu neglijăm diversitatea lumii și a vieții doar pentru că există și o unitate a ei!
Eu așa cred, așa am cunoscut.

Ioan_Cezar 05.12.2014 13:08:44

Citat:

În prealabil postat de Corinusha (Post 574332)
Ah, si visul meu repetitiv (probabil si a multor alte persoane), care il am la inceputul somnului - sa zicem cam in primele 5-10 minute dupa ce adorm - cad in gol si ma trezesc brusc.

........:) De obicei acest vis exprimă încetinirea funcței cardio-vasculare, normale, la trecerea în starea de somn. Cred că Mihnea Dragomir, care e medic, poate oferi mai multe detalii.
Cât privește momentul apariției visului, permite-mi să-ți amintesc că visele apar fie la trecerea de la somn la veghe (sau invers), fie în timpul somnului paradoxal, adică între două cicluri succesive ale somnului lung, de 7-8 ore (un ciclu durează aprox. 1,5-2 ore). Visele nu apar în starea de somn profund, când omul "doarme buștean" ci atunci când somnul este superficial, adică scoarța cerebrală are un activism apropiat de cel al stării de veghe, în dinamica ei sinusoidală.
Acestea se știu din numeroasele studii efectuate în institutele care studiază somnul omenesc.
La noi în țară a funcționat unul din cele mai mari centre europene (și mondiale) de studiu al somnului și viselor - clinica de la Târgu Mureș, condusă de prof. dr. Popoviciu.

*
http://psihoshop.ro/carte.php?idb=1255
"Cartea prezinta experimente de neurofiziologie care au analizat baza fiziologica a visului, metodologia cercetarii somnului uman si diverse probleme de psihologia visului, precum continutul verbal al visului, visele si creatia artistica, visele si telepatia, visele si hipnoza, visele si memoria etc.
In plus, volumul contine un capitol dedicat patologiei visului, abordand teme precum reveria si visul hipnagogice, betia de somn, paralizia de somn, crizele de pavor nocturn, cosmarurile etc."

anita 05.12.2014 13:14:42

De acord ,dar totusi acea persoana a scapat de cosmaruri prin spovedanie la 40 zile urmata de impartasanie.
Daca cosmarurile nu au o cauza din copilarie sau viata de zi cu zi ci sunt o stapanire demonica in timpul somnului se pot indeparta si asa.

Ioan_Cezar 05.12.2014 14:07:19

Nu mă îndoiesc de astfel de situații. Am beneficiat eu însumi de ajutorul primit în Biserică și tocmai de aceea, mai ales că știu câte ceva din psihologie, nu pot să fiu de acord cu aceia care spun că de fapt, vezi Doamne, la voi totul ține de fapt de psihologie și nu e lucrarea directă a Harului etc.
Am convingerea că omul smerit care cere ajutor de la Domnul prin toate cele ale Bisericii, primește acest ajutor deîndată. Mai rămâne și de folosit acest ajutor și aici avem cu toții, cred, unele dificultăți. Dar Harul coboară și lucrează în omul din Biserică, asta o cred cu tărie.
Deci cred și eu ce spuneți, că oamenii pot beneficia de Sfintele Taine și de toate celelalte atunci când au diverse probleme, aici cazul viselor urâte.
M-aș bucura însă ca și dvs. să aveți în vedere că uneori visele urâte pot fi abordate eficient și pe alte căi, așa cum spuneam. Sunt atât de mulți oameni care au beneficiat de acest fel de sprijin, chiar printre credincioșii din Biserică, pentru a nu mai aminti pe cei din alte rânduieli...
În fine, cred că știți că Biserica noastră nu încurajează practicile de evitare a medicului sau a altor profesioniști, astfel de practici fiind specifice unor grupări religioase străine de Ortodoxie.
Probabil ați remarcat deja că Patriarhatul permite și chiar oferă, în centre arondate Bisericii, inclusiv servicii psihologice și psihiatrice. În plus, învățământul teologic de azi valorifică din plin domeniile psihologiei și ale disciplinelor conexe (Pedagogia, de pildă, ca să pomenesc doar disciplina fără de care nici un teolog nu poate preda Religia în școli; iar Pedagogia nu poate funcționa fără cunoștințe aplicative din psihologie, anume din psihologia învățării, psihologia copilului, psihologia dezvoltării, psihologia relațiilor interpersonale).
Doamne ajută!

Corinusha 05.12.2014 15:05:28

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 574340)
........:) De obicei acest vis exprimă încetinirea funcței cardio-vasculare, normale, la trecerea în starea de somn. Cred că Mihnea Dragomir, care e medic, poate oferi mai multe detalii.
Cât privește momentul apariției visului, permite-mi să-ți amintesc că visele apar fie la trecerea de la somn la veghe (sau invers), fie în timpul somnului paradoxal, adică între două cicluri succesive ale somnului lung, de 7-8 ore (un ciclu durează aprox. 1,5-2 ore). Visele nu apar în starea de somn profund, când omul "doarme buștean" ci atunci când somnul este superficial, adică scoarța cerebrală are un activism apropiat de cel al stării de veghe, în dinamica ei sinusoidală.
Acestea se știu din numeroasele studii efectuate în institutele care studiază somnul omenesc.
La noi în țară a funcționat unul din cele mai mari centre europene (și mondiale) de studiu al somnului și viselor - clinica de la Târgu Mureș, condusă de prof. dr. Popoviciu.

*
http://psihoshop.ro/carte.php?idb=1255
"Cartea prezinta experimente de neurofiziologie care au analizat baza fiziologica a visului, metodologia cercetarii somnului uman si diverse probleme de psihologia visului, precum continutul verbal al visului, visele si creatia artistica, visele si telepatia, visele si hipnoza, visele si memoria etc.
In plus, volumul contine un capitol dedicat patologiei visului, abordand teme precum reveria si visul hipnagogice, betia de somn, paralizia de somn, crizele de pavor nocturn, cosmarurile etc."

Stiu ca visul apare in trecerea de la veghe la somn si invers, dar spre rusinea mea, nu stiam de centrul de studiu al somnului si viselor, desi am sudiat psihologia (e drept, prea putin ceea ce tine de vise si somn) si sunt din oras (!!!)
Vesnicele vise de dimineata cand suna soneria si visez ca suna soneria si ma trezesc ca suna soneria :)) e clar ca buna ziua ca visul apare la trecerea de la somn la veghe :) la fel si vesnicele visuri in care simt ca trebuie sa merg la baie si sa trezesc sa FUG la baie :))

Call it stupid or a superstition, dar eu, cand eram ceva mai mica, cand a fost preotul cu botezul, acesta mi-a dat o crenguta de busuioc sfintit si mi-a zis sa-l tin sub perna ca o sa ma odihnesc mai bine; ei bine, pana nu am aruncat acel busuioc am avut intruna cosmaruri, noate de noapte. Pe moment nu am corelat busuiocul cu cosmarurile, dar dupa ce au trecut luni e zile in care cosmarurile nu au mai aparut (dupa e am scapat de busuioc) am inceput sa ma gandesc. Eu si in ziua de azi consider babism punerea busuiocului sub perna ca sa...si aici sunt mai multe variante. Dar mi-am pus intr-adevar intrebari dupa acea faza. Probabil subconstientul meu a lucrat anapoda in acea perioada din vreun motiv :))

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:21:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.