![]() |
Un catolic care vrea sa treaca la ortodoxism..
Buna ziua
Sunt Elena din Galati si am un prieten catolic care vrea sa treaca la religia ortodoxa. Cam ce ar trebui sa faca si daca trebuie sa se boteze din nou, ca sa fie acceptat de biserica ortodoxa? Multumesc, Elena |
Bisericile Ortodoxă, respectiv Catolică, își recunosc una alteia validitatea tainelor săvârșite și, deci, nu se justifică un nou botez; eventual o spovadă ca să fie ”la zi”.
BO nu are niciun motiv să-l respingă. Totuși, mirenii se supun rânduielii parohiale și pentru a intra armonios în parohie, va da ascultare preotului dacă acesta îi va cere ceva anume. |
Depinde, intrebati preotul la care ar vrea sa se boteze, pentru ca unii preoti nu recunosc botezul de la catolici...
Sau, daca tot sunteti din Galati, puteti sa va duceti la Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Iar acolo puteti afla mai multe detalii. |
Citat:
Revenind însă la subiect: 1. Ortodoxie, nu ortodoxism. 2. Un preot lămurește cel mai bine problema. |
Citat:
Atunci orice ratacit care se rupe de Biserica si isi face o "biserica" poate cere Bisericii sa ii recunoasca validitatea tainelor. Daca ar fi asa cele doua confesiuni ar fi o singura Biserica. Botezul se face in numele Sfintei Treimii (cu recunoaterea invataturilor corecte despre Persoanele Sfintei Treimii) prin intreita afundare. Se face asa la catolicii? |
Și eu știu că Botezul catolic este recunoscut de ortodocși.
Atunci când trece la ortodoxie, după o anume cateheză, respectivului i se aplică doar Mirungerea. După ce spune Crezul Ortodox. (cel puțin așa a fost în cazul soțului meu) Acum depinde și dacă prietenul tau a luat deja Confirmarea - prima împărtășanie la catolici. Soțul meu nu o avea. |
Botezul catolic sau al altor culte nu este si nu a fost niciodata recunoscut de Biserica Ortodoxa, care considera ca in afara ei nu pot exista Sfintei Taine, inclusiv Botezul. Dar, inca de la inceput, unora care veneau in BIserica din diderite erezii sau schisme, nu li se mai facea Botezul. Se numeste iconomie, este descris in primul canon al Sfantului Vasile cel Mare. La fel, in unele locuri nu se face nici Mirungerea catolicilor, doar marturisirea de credinta si Impartasania. De asemenea, la revenirea greco-catolicilor in Biserica Ortodoxa Romana nu li s-a repetat hirotonia, tot prin iconomie.
|
iconomie, ne-iconomie... practic este că se recunoaște botezul respectiv și nu li se cere să se boteze a doua oară.
|
Citat:
|
Eu nu vorbesc din teorie sau din auzite, ci din ceea ce am văzut că se practică.
Apropo, de unde știți voi că la catolici nu lucreaza Tainele? Duhul Sfânt lucrează acolo unde vrea El ! Nu unde îi dictează oamenii, fie ei cât de ortodocși. |
IPS Hierotheos Vlachos: Deosebiri fundamentale intre ortodoxie si papism. CATOLICII NU AU SFINTE TAINE
http://www.razbointrucuvant.ro/recom...ie-catolicism/ |
Dovadă incontestabilă că nu există Sfinte Taine înafara Ortodoxiei
http://www.apologeticum.ro/2013/04/d...unei-catolice/ |
Asta-i teorie. Practic, am mai spus (și nu numai eu), Duhul Sfânt lucrează acolo unde vrea EL.
|
Citat:
Citat:
Bucurie multa!!! |
Dacă ar fi precum zici, practic n-ar mai exista "iconomia" și s-ar cere tuturor catolicilor să se boteze, dacă vor să devină ortodocși. DAR, NU SE ÎNTÂMPLĂ AȘA.
|
3 atașament(e)
Citat:
Eu cred ca imaginiile acelea cu acea femeie care a facut botezul cap-coada spune ffff multe lucruri, desigur trebuie sa mai ai si credinta, cei necredinciosi ar spune ca sunt trucate. Uite de exemplu in sf Munte, vin fff multi catolici acolo si se boteaza, desigur cap coada. Citat:
Inca odata ma repet, hai sa cautam prin canoane, sfinti parinti etc si daca nu gasim nimic clar atunci eu cred in botezul catolicilor. |
Sigur că și teoria e bună la ceva. Dar acum noi discutăm un caz practic. :) să nu ne surprindă, dar viața bate... teoria !
|
Citat:
Mergeți și vorbiți cu preotul de care aparțineți, și de ce nu, puteți să-i scrieți o scrisoare și episcopului locului. Dacă încă aveți nelămuriri. Dumnezeu să vă ajute ! |
Citat:
Sau rânduiala lasată de sfinții părinți prin canoane ține doar de trecut? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cu privire la opozitia noastra majoritara,la ea ma refer exclusiv acum, amintita ea poate fi sintetizata foarte simplu:consideram acea forma de crestinism intruchipata intr-o religie a cultului,sacramentelor,ceremoniilor si supunerii neconditionate o forma a superstitiei si idolatriei. |
Citat:
ntrebare: Voiesti sa te lepezi de toata ratacirea schismaticilor si de impreuna petrecerea cu ei intru care ai fost pana acum? Raspuns: Voiesc cu adevarat. I: Voiesti cu adevarat sa fii intru toate ascultator Sfintei Ortodoxe Biserici a rasaritului si intru unirea dreptmaritoarei credinte si neclatit sa petreci intrinsa pana la sfarsitul vietii tale? R: Voiesc cu adevarat. Si indata Preotul, binecuvantandu-l de trei ori zice: in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Apoi puind dreapta pre capul lui zice rugaciunea aceasta: Doamne Dumnezeule Atottiitorule....( caut-o inapoi la fata 509 ). Si sfarsind rugaciunea zice: Scoala-te si te intoarce catre apus si te leapada de toata ratacirea si gresalele papistasesti intru care ai fost pana acum. -Si intorcandu-se spre apus il intreaba: I: Te lepezi de toata ratacirea si gresala adunarii papistasesti intru care ai fost pana acum? R: Ma lepad de toata ratacirea si gresala papistaseasca intru care am fost pana acum. I: Blestemi pre toate eresurile si dezbinarea lor, ca pre a unor potrivnici ai Adevaratului Dumnezeu si a Sfintei Lui Biserici? R: Blestem pre toate eresurile si dezbinarea lor, ca pre a unor potrivnici ai Adevaratului Dumnezeu si a Sfintei Lui Biserici. -Dupa aceasta zice catre dansul: Intoarce-te catre rasarit si te inchina Domnului catre care L-ai scapat. -Iar el intorcandu-se catre rasarit se inchina pana la pamant odata, zicand asa: Inchinandu-ma Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Unuia Dumnezeu Carele este in Treime Sfanta, Nedespartit, Slavit si Inchinat. -Preotul zice: bine este cuvantat Dumnezeu Cel ce voieste sa se mantuiasca toti oamenii, si la cunostinta Adevarului sa vina, fie binecuvantat in veci. -Cantaretii: Amin. -Si indata ii da lui capatul Epitrahilului zicand: Intra in Biserica lui Dumnezeu, ca cel ce de la dezbinarea papistasa departe te-ai facut, si sa te stii pre tine ca te-ai izbavit din lanturile mortii si din pieirea cea vesnica; fie tie uraciune toata dezbinarea si tot eresul, calca toata nedreptatea si ratacirea ereticiei si schismaticiei , cinsteste cu dreapta credinta pe Dumnezeu Tatal Atottiitorul si pre Iisus Hristos, Fiul Lui si pre Duhul Sfant, Unul Adevarat Viul Dumnezeu, pre Sfanta si Nedespartita Treime http://www.scribd.com/doc/8011276/Di...or-in-Biserica |
Aline, te-ai facut între timp preot și n-am aflat eu ?! :)
Oh, Doamne, ce vă mai pricepeți să teoretizați! Eh, dacă chiar ești curios să știi, a trecut prin rânduiala care trebuia, aceea pe care i-a zis-o preotul respectiv. (care nu era un oarecare, de capul lui, ci era trimisul PF Teoctist la fața locului). |
Citat:
Să "negocieze" cu cine?:1: Ei între ei, sau cum? :24: |
Citat:
|
Citat:
Faptul ca se accepta catolicii fara botez nu e neaprat bine, nu are la baza Sf.Traditie sau Sf.Scriptura. Sf.Munte Athos, din cate stiu eu, ii accepta doar prin botez, ceea ce spune multe. Sf.Botez mai are si darul de a sterge orice pacat dinainte, omul este imbracat in haina noua si curata. Nu este corect sa ii lipsim de acest dar. Botezul catolic este recunoscut in BO de putina vreme, dupa ce a inceput miscarea ecumenista, adica din secolul trecut. Deci este o chestiune noua. |
Chiar este recunoscut universal?
Am intrebat deja, a fost vreun sinod pan-ortodox (ecumenic as zice, dar sa nu se faca o confuzie cu miscarea ecumenica) unde s-a hotarat asta de comun acord, de catre toate Bisericile Ortodoxe? |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Acum cred ca stii si raspunsul la intrebare si poate ai realizat si tu ca anumite idei pe care le ai se bat cap in cap cu realitatile din Biserica, chiar cele cu care ai avut contact personal, intr-un fel. |
Biserica Greciei boteaza toti catolicii (inclusiv armeni, protestanti, etc.) din 1755 pana azi. O singura data a aplicat iconomia, in 1891, unei principese luterane, casatorita cu viitorul rege.
Faptul ca nu sunt botezati nu inseamna ca li se recunoaste botezul catolic, doar celor ce se convertesc la ortodoxie in unele tari si perioade nu li se mia face botezul daca a fost facut in forma exterioara corect. De exemplu si arienii nu erau rebotezati, desi nu credeau in Fiul lui Dumnezeu. Pe de alta parte rebotezarea eset interzisa de canoane, nimeni nu ar mai putea reboteza daca ar avea catolcii botezul valid, preotii sunt caterisiti. Chiar si daca un ortodox botezat se converteste la hinduism sau o secta obscura, cand revine la ortodoxie nu se reboteaza, i se face doar Mirungerea. A fost prima clarificare a unui sinod, in 255, care spune ca Tainele ereticilor si schismaticilor nu sunt valide. Dar erau primiti fara a li se face botezul cei ce aveau o forma exterioara facuta. Sfantul Vasile cel Mare explica cel mai bine acest lucru in canonul sau, reafirmat si la sinadele ecumenice: http://www.crestinortodox.ro/canoane...are-90410.html Chiar Biserica Ortodoxa Romana a hotarat in Sfantul Sinod din 2008 ca cine se Impartaseste la alt cult (in speta cel catolic, fiind voba de cazul IPS Corneanu) este oprit de la Impartasanie (adica afurisit) pana renunta la practica si se pocaieste. |
Eu din cate stiu, botezul se recunoaste a fi valid (prin iconomie!) cu doua conditii:
1. sa fie facut in numele Sf. Treimi 2. sa fie facut prin intreita scufundare Ori la romano-catolici NU se face prin intreita scufundare.. Catalin, ca tu esti expertul in "ecumenice", poti spune daca exista un document si ce biserici ortodoxe locale l-au semnat vizavi de recunoasterea "tainelor" sau macar a botezului romano-catolic? |
Citat:
|
Cred ca s-a exagerat discutia pe topicul asta. :48: Biata fata care a pus intrebarea, cred ca nu mai intelege nimic !!:104:
|
Multumesc mult de tot la toti pentru raspunsuri. Mi-au fost de mare ajutor.
In special Multumesc Mirelei T. pentru raspunsuri :) Cam asa gandesc si eu. Am un preot calugar la care ma spovedesc, il voi intreba si pe el.. dar oricum m-am linistit, se pare ca prietenul meu nu va fi stresat cu un nou botez, va trebui doar sa zica Crezul si sa i se faca mirungerea. Pentru mine (si cred ca si pentru el) este mai important sa se confeseze :) Inca o data multumesc, Elena |
Confeseze...
|
Da. La o șuetă.
|
Citat:
Exista si la noi practica exceptionala sa nu se faca scufundare. |
Pentru a se putea însura cu mândra visurilor lui, un biet prieten încearcă să treacă nevătămat de la catolicism la "ortodoxism" iar niște povățuitori neliniștiți ar dori să-l "boteze cap-coadă la Muntele Athos"
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:25:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.