![]() |
Confirmare minunată: romano-catolicii trebuie (re)botezați
"În SUA, doi romano-catolici, un bărbat și o femeie, au trecut la Ortodoxie. După practica locului, cei doi au fost întrebați cum vor sa fie primiți în Biserica cea adevărată: prin săvârșirea Botezului sau doar prin citirea exorcismelor și Mirungere? Femeia a ales Botezul canonic, prin trei afundări, iar bărbatul a ales Mirungerea.
În timpul slujbei cineva a făcut câteva fotografii, iar la developare chipul bărbatului (în dreapta) a ieșit firesc, în timp ce chipul femeii (în stânga bărbatului) este învăluit în lumină. Bineînțeles, nu este vorba de vreun trucaj în photoshop, ci de o minune care trebuie să ne dea de gândit… http://laurentiudumitru.ro/blog/wp-c...7/botez-21.jpg http://laurentiudumitru.ro/blog/wp-c...7/botez-23.jpg Amintim că în conformitate cu Canonul 50 Apostolic singurul botez valid este cel prin întreită afundare (completă), pentru că însuși cuvântul «botez / βάπτισμα» înseamnă «scufundare / afundare». Didahia (cap. 7) admite botezul prin turnare doar atunci când nu este suficientă apă, lucru care se poate întâmpla extrem de rar și doar în locurile pustii. Tradiția Bisericii admite botezul prin turnare și atunci când candidatul la botez stă la pat și nu poate fi scufundat în apă, dar și în acest caz apa trebuie turnată pe toată suprafața corpului. În condiții normale însă, botezul prin turnare sau stropire nu poate fi considerat valabil. Iată de ce athoniții și majoritatea grecilor (re)botează pe toți cei care nu au fost afundați complet la Taina Botezului. Nu-i clar însă ce trebuie să facem cu mulțimea de ortodocși (din Ardeal, dar și din cuprinsul Bisericii Ruse și a altor Biserici locale) care au fost și încă sunt “botezați” prin turnare/stropire, mai ales că unii dintre cei care au fost botezați în acest mod sunt deja hirotoniți preoți sau episcopi. Cred că doar o autoritate sinodală (nu-i clar de ce rang?) poate aprecia validitatea sau nevaliditatea acelor botezuri, dar a-i reboteza pe toți laolaltă, negând validitatea tuturor celorlalte Taine primite după “botezul prin stropire”, mi se pare un lucru periculos și chiar greșit. Fără îndoială “eclesialitatea” Tainei are o mai mare putere decât forma ei. Noi botezăm pe romano-catolici nu doar pentru că ei n-au fost afundați, ci, în primul rând, pentru că pretinsul lor botez nu a fost săvârșit în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolică (cu tot ce implică aceste însușiri ale Bisericii). Neoprotestanții, de exemplu, botează prin afundare (drept că numai una, dar acest lucru îl făceau și latinii în primul mileniu și nu era o problemă); cu toate acestea, noi nu putem recunoaște botezul lor. Deci, fără a minimaliza importanța formei Botezului, trebuie să ținem seama mai ales de eclesialitatea Tainei. Până la urmă, Biserica, prin Capul ei – Hristos, este cea care face Tainele valide și lucrătoare, nu doar forma săvârșirii lor. Forma Tainei poate fi perfect corectă, dar dacă ea nu este săvârșită și trăită în sânul Bisericii celei Una, nu are nici un efect prin ea însăși. Poate că ar fi indicat ca un Sinod al Bisericii, aplicând iconomia și ținând seama de caracterul eclesial ortodox al Tainei, să recunoască oficial (nu doar tacit) toate botezurile prin turnare/stropire săvârșite până acum de episcopi/preoții ortodocși, interzicând cu asprime continuarea acestei practici contrare Scripturii și Tradiției Bisericii. În felul acesta, nu doar că s-ar pune capăt unei practici greșite, care în mod sfidător continuă sub ochii indiferenți ai ierarhilor, ci s-ar stopa și valul tot mai mare de ortodocși care se îndoiesc de validitatea botezului lor. P.S. Deși sunt adeptul (re)botezării romano-catolicilor, nu mi se pare corect să spunem că romano-catolicii nu sunt creștini sau că nici unul dintre ei nu se va mântui (mai ales că aceste afirmații sunt făcute cu multă părere de sine și cu un dispreț nemaipomenit). Nu-i treaba noastră a spune cine se mântuiește și cine nu, ci a Mântuitorului Însuși, iar cei care se grăbesc să facă astfel de afirmații, se pare că n-au prea înțeles Evanghelia. Ca să fiu mai explicit: eu știu că Biserica Ortodoxă este singura care a păstrat credința nealterată și, prin aceasta, Ei nu-i lipsește nimic din ceea ce am eu nevoie pentru mântuire. Ar fi o prostie să caut altceva în altă parte… Iar dacă Dumnezeu vrea să mântuiască pe vreun romano-catolic sau chiar pe papa, este liber să o facă. Ar fi corect ca eu să mă bucur de asta… Deci merg pe ideea Sf. Teofan Zăvorâtul care, fiind întrebat dacă se vor mântui romano-catolicii, el a spus că nu știe dacă se vor mântui sau nu, dar este sigur că dacă el va lăsa Ortodoxia și va deveni romano-catolic, în mod sigur NU se va mântui! Haideți să-i chemăm pe toți la Ortodoxie, dar chemându-i, să nu le vorbim doar despre cum trebuie să ne botezăm, ci să le arătăm prin propriul exemplu și cum trebuie să trăiască un creștin botezat!" (comentariu al Pr. Dr. Petru Pruteanu, Sursa: laurentiudumitru.ro) |
Nu știu ce să cred despre astfel de poze... De ce lumina aceea nu se vede cu ochiul liber de către cei prezenți la locul evenimentului și se vede doar în fotografie?
Oare nu putem să cugetăm la Taina Botezului și să ne minunăm cu evlavie decât dacă strălucesc luminițe și forme îngerești în fotografii? Acestea sunt oare argumentele și temeiurile credinței? Așa îi convinge creștinul ortodox pe romano-catolici să se boteze? (desigur, o să mi se spună că nu creștinul, ci Dumnezeu e Cel Care face semne și minuni...) Mă tem mereu că prin asemenea mijloace nu apropierea de dreapta credință o realizăm, ci apropierea de idolatrie, de superstiție și de alte surogate ale credinței. Minunile credinței nu cred că stau în spectaculos și spectacular ci în modul de a fi al unui creștin, în bucuria pe care sufletul smerit o încearcă atunci când se împărtășește de Sfintele Taine și de Cuvântul lui Dumnezeu. Să fiu iertat pentru reținerile mele față de poze. Care nu sunt icoane... |
Cred că tocmai reținerea este atitudinea firească, Biserica însăși fiind foarte prudentă cu declararea unui fapt ca minune.
Iar acum, când posibilitățile de falsificare sunt atât de la îndemână, cu atât mai mult. Iar întrebarea pe care și-o pune Cezar mi-o pun și eu: Pentru ce o minune vizibilă în fotografie și nu în realitate? |
Nu se susține ceea ce par că ar spune respectivele fotografii, iar argumentul foarte clar este că, după părerea mea, nu doar acel om botezat trebuia să strălucească așa. Având în vedere că acolo sunt și preoți, care nu doar că sunt botezați, dar mai au și harul preoției, mai se și împărtășesc din Sfintele Taine, în mod normal ar fi trebuit să strălucească și ei, și chiar mai mult decât acel individ botezat. Raționamentul este foarte simplu. Dacă acea poză ar fi surprins harul Botezului, atunci vă întreb dacă ceilalți credincioși, plus preoții sunt sau nu lipsiți de harul dumnezeiesc, și mai precis aici de harul botezului? Dacă am merge pe raționamentul articolului ar trebui să concluzionăm că doar acel om ar avea har, iar ceilalți, inclusiv preoții nu ar avea pentru că nu le strălucește imaginea în poză. Ceea ce este absurd. De aceea părerea mea este că ceea ce par că ar spune acele fotografii nu se susține din punct de vedere logic. Și prin urmare nu se poate trage vreo concluzie pe baza lor (concluzia privitoare la "marea confirmare").
|
Citat:
|
Citat:
|
Chiar daca pozele nu sunt adevarate, stim ce scrie in Molitfelnic.
|
@ Demetrius:
Eu consider că nu poate fi gândit și înțeles. În fața a ceea ce este sfânt, dumnezeiesc, necreat, mintea poate să sesizeze și să se uimească, dar nu să înțeleagă. Pe de altă parte, să nu uităm că am fost creați de Dumnezeu, după chipul Său, suflând în Adam suflare de viață, despre care Sfinții Părinți spun că era tocmai harul necreat. Prin asta omul este de la început menit dialogului cu Dumnezeu, putând să-L audă într-un mod mai direct decât Creația, și să-I răspundă. Creația, și ea, este străbătută de harul dumnezeiesc, se sfințește și ea, mai ales când Biserica cheamă Duhul Sfânt asupra ei, însă mijloacele materiale, create, sunt cuprinse de Necreat, înconjurate, depășite. O lumină care nu-i din lumea asta nu poate fi sesizată cu mijloace din lumea asta. Lumina lui Hristos pe Tabor poate că a fost văzută și cu ochii trupești, însă nu doar cu aceștia. Ceea ce a stârnit în apostoli uimirea era, cu siguranță, sesizarea a ceva mai presus de lumea trecătoare, schimbătoare, muritoare. |
A fost într-adevăr o exprimare greșită a lui N. Priceputu, însă aparatul de fotografiat nu este spirit, minte și inimă umane.
|
Citat:
Sa ne amintim de multele cazuri in care sfintii aratau harul ca o lumina, de exemplu Sfantul Serafim de Sarov, Parintele Paisie Aghioritul si altii. Era o lumina reala, ce se putea observa cu ochii, nu doar in imaginatie. Asadar, intr-un caz exceptional, si un aparat foto o poate surprinde. |
Citat:
Iconomia nu inseamna ca cei celor ce nu li se face botezul sunt nebotezati, au acelasi statut ca cei carora li s-a refacut Botezul. De altfel Mirungerea si Impartasania aduc tot harul, deci oricum se ajunge la acelasi lucru pentru toti, sunt tot Sfinte Taine. Parintele Pruteanu spune ca forma exterioara a botezului la catolici e gresita, pentru ca se face prin turnare. Asa este, se aplica iconomia doar daca botezul in alt cult a pastrat forma exterioara, adica se face prin afundare de trei ori, in numele Sfintei Treimi. Dar sa vedem ca arienii au fost primiti prin iconomie in primele secole, desi nu credeau in Sfanta Treime. Tot astfel, neoprotestantii au botezul exterior facut in normele acceptate (in numele Sfintei Treimi si prin afundare), dar de obicei sunt rebotezati cand vin la ortodoxie. Cel mai simplu e in BO Greaca, ii boteaza pe toti indiferent din ce cult sunt, nu aplica iconomia. Citat:
|
Citat:
Sau mai bine zis e o confirmare că femeia n-a fost sinceră acolo e o o minune de la cel rău. |
Citat:
Nu ai scris confesiunea, esti neoprotestant? Pentur ca ei spun ca toate minunile sunt de la cel Rau, pentru ca ei nu au. |
Citat:
|
Citat:
nu am termen de comparație pentru a evalua lumina din fotografia postată. Dar tu vorbești despre un subiect pe care nu l-a avansat nici unul dintre interlocutorii de aici: despre lumina perceptibilă cu simțurile versus lumina din imaginație, iluzia sau halucinația luminii. Cine a spus aici că e lumină imaginată? Nu vezi că e lumină perceptibilă cu ochii? Dacă o lumină a impresionat placa fotografică, iată că o vedem și noi, deci nu e nimic imaginar ci e un fenomen fizic, perceptibil cu simțul vizual. Ai adăugat nepotrivit în textul tău dimensiunea imaginației. Problema e natura acelei lumini și obârșia ei. La care aș mai adăuga modul cum a fost folosită informația despre botezul acelor oameni, adică în scop limpede de manipulare și propagandă. Adică, vezi Doamne, să se convingă necredincioșii și papistașii că noi ortodocșii deținem Adevărata Lumină, iar ei nu, înșelații. Jenant, penibil, primitiv, nedemn de un creștin o asemenea manieră de a sugera... ce? ca de obicei, de a sugera că noi suntem adevărații, noi suntem aleșii, ei sunt înșelați și lor nu li se dă harul etc. Cunoaștem, am tot scris mereu împotriva putregaiului dinlăuntrul Bisericii, adică împotriva ortodoxismului încrezut, urîcios de oameni, care plesnește de îngâmfare și răutate. Să revenim totuși la problemă: a) care e natura acelei lumini? Avem vreo garanție, vreo justificare să ne ajute să facem diferența între un fals și un act autentic? Nu cumva natura acelei lumini e una fizică și, în acest caz, rămâne să ne explice un meșter în fotografie, în optică sau un meșter în operarea cu programul Photoshop ori alte programe: cum s-a făcut mânăria? b) din ce obârșie se trage fenomenul? Să credem că energia necreată a Dumnezeirii s-a pus pe placa fotografică? Sau în corpul și în jurul femeii? Atunci, dacă e în componența fizicului femeii, de ce nu se vede cu ochii liberi ai participanților direcți? Că doar spuneai, Cătăline, că acea lumină este perceptibilă fizic! Dovada că nu a fost percepută fizic e chiar în poză: nimeni dintre cei prezenți nu au aerul că sesizează o așa minune... Își văd liniștiți de treabă, cum e și firesc. În schimb noi, ăștia din fața computerului, avem așa o credință mare cu toții și așa niște ochi duhovnicești, că vedem cu toții ceea ce toți oamenii aceia, martori oculari, n-au văzut... Provine lumina aceea de la Părintele luminii, provine din Lumina Însăși Necreată? Eu zic că vine de la vreun bec de șmecher care s-o fi amuzat destul văzînd cum dau idolatrii pe spate, încrezători în faptul excepțional și nemaipomenit că doar ei sunt aleșii lui Dumnezeu sub soare iar ceilalți sunt niște râme sortite pierii... Îngâmfare și lipsa decentrării de pe sine, un eu hipertrofiat în relația cu sine însuși, o așezare tipică pentru narcisismul cel mai primar. Tot lucruri vrednice de milă. Așadar, cei prezenți în fotografie nu văd nimic deosebit în jurul lor, nu văd nici o lumină "harică" pentru că lumina pe care o vedem noi în poză nici nu exista acolo. Ea a fost adăugată ulterior, de meșterii în iluzii facile. Care s-or fi prăpădit de-atâta râs, între timp... |
Acolo unde lucreaza harul se depasesc de multe ori legile firii. Iar noua celor firesti ne este imposibil sa intelegem. Eu cred ca aceste fotografii nu sunt trucate. Nu ne ajuta cu nimic sa fim necredinciosi doar din dorinta de a gasi idei care sa ne sustina propriile noastre teorii.
Am sa dau un exemplu acum de lucrare a Duhului Sfant care depasesc legile firii. "Parintele Paisie Aghioritul nu era “prins” in fotografii sau pe casete audio; datorita smereniei sale, Cuviosul Paisie evita sa fie fotografiat, filmat sau inregistrat; ceda doar in fata oamenilor sensibili si smeriti, ca sa nu fie raniti de refuzul sau – din dragoste isi jertfea chiar si smerenia. Multi oameni l-au fotografiat in ascuns, dar fotografiile ieseau complet negre, ca si cum obiectivul ar fi fost acoperit cu capacul de protectie, alteori se ardea filmul sau se bloca aparatul, sau fotografia iesea foarte clar, dar Cuviosul Paisie Aghioritul nu aparea in poza. Atunci cand unii il inregistrau pe Parintele Paisie in ascuns, uneori caseta nu mergea deloc, sau se derula complet si nu inregistra nimic, sau se inregistrau toate celelalte sunete (discutii ale altor persoane care erau de fata, ciripitul pasarilor, alte zgomote), dar vocea Parintelui Paisie lipsea; alteori, casetofoanele inregistrau numai inainte si dupa discutia cu Parintele Paisie. In toate situatiile in care oamenii incercau sa-l inregistreze pe ascuns, desi ii rugase la inceput sa inchida aparatele, Cuviosul Paisie Aghioritul stia ca este inregistrat, si uneori le spunea: “Chiar daca nu le veti inchide, nu vor inregistra”, lucru care se si intampla." - Harisma depasirii legilor firii a Par. Paisie Aghioratul http://cuviosul-paisie-aghioritul.blogspot.co.uk/ |
Sa nu uitam ca fotografiile au fost facute in timpul slujbei deci cand harul este prezent. Daca sustinem contrariul atunci ajungem sa hulim si sa spunem ca in timpul Slujbei Botezului in Sfanta Biserica ortodoxa nu exista Duh Sfant. Rau am ajuns daca ne-am dus pana acolo cu gandul ca sa nu mai credem ca in Sfanta Biserica in timpul tainei Botezului, nu este Duhul Sfant prezent.
Ce stim noi astia atat de pacatosi despre lucrarea Duhului Sfant? suntem maestrii in descifrat imagini, catalogat si decretat, stim cum lucreaza Duhul Sfant ca e nevoie de ceva in plus pentru confirmari , avem nevoie de garantii ca sa credem ca in Sfanta noastra Biserica Duhul Sfant este prezent si lucreaza. Cred cu tarie ca cel care este botezat canonic in Sfanta si apostoleasca biserica ortodoxa este umplut de har dumnezeiesc. Dupa cum frumos spune si Sfantul Serafim de Sarov , la Botez ne umplem de har dumnezeiesc dar pe masura ce crestem in statura descrestem in har. Indiferent daca aparea sau nu vreo fotografie cu aceasta, eu credeam aceasta din inima cu toata convingerea, insa Bunul Dumnezeu mai face si cate o minune cum este si cu aceasta fotografie pentru a mai milui si pe cei mai putin credinciosi. De veti avea credinta cat un bob de mustar ati muta multii din loc. |
Of, Doamne, aceleași argumente de când lumea... Oameni buni, aveți grijă că între noi creștinii de azi și iudeii care cereau semne și minuni, nu prea e mare diferență...
Vă amintiți cum îi apostrofa Mântuitorul? Dar ei nimic. Și știm ce a urmat... |
Citat:
Dar spune-mi te rog: ai văzut mulți bebeluși bucălați strălucind de har cum strălucește femeia în fotografie? Și că tot te-ai aruncat imediat cu gândul la hulire, oare îți șade frumos să faci asta mai ales că acolo de față sunt și sfințiții slujitori ai lui Hristos? Nu era cazul ca ei, mai întâi, să sesizeze ori să comenteze miraculosul eveniment? Sau poate crezi că ei nu au credință, nu au har, ci avem noi care vedem lumini pe care nu le mai vede nimeni... Zvâcul miraculosului din noi nu-i a bună. Credința nu-i așa, nu-i așa... Mai citește pe Sfântul Serafim, inclusiv dialogul acela când ambii erau învăluiți în Lumină. Compară apoi și vei sesiza diferențele între un fapt minunat și un fals grosolan pe care doar idolatrii exaltați îl aduc mereu în discuție. |
Cat despre "putregaiurile" din Biserica noastra ortodoxa, sa ne rugam cu totii sa fim izbaviti de pacate si patimi. Cine nu se socoteste putregai trebuie sa se mai smereasca, dupa parerea mea.
|
Citat:
|
Citat:
|
De acord.
Uite ce posta Ekaterina pe un alt topic, unul frumos: Părintele Dumitru Stăniloaie a fost întrebat odată dacă a văzut îngeri. Cel mai mare teolog al nostru și martir al temnițelor comuniste a răspuns: ”Nu, pentru că niciodată nu mi-am dorit să văd îngeri. Dar L-am văzut pe Hristos”. Să luăm aminte! |
Citat:
Văd în controversa din jurul acestui subiect o diferență majoră cu privire la felul în care înțelegem harul. Și constat că cei care susțin posibilitatea observării lui au o viziune catolică, substanțialistă, cu privire la har, deși, paradoxal, sunt cei mai harnici critici ai catolicilor. Nu neg nici posibilitatea ca lumina necreată să copleșească în cazul sfinților trupul, în așa măsură încât să devină vizibilă chiar și cu ochiul fizic, pentru că nu există o graniță de netrecut între necreat și creat, Dumnezeirea transfigurând creația atunci când omul conlucrează cu Ea. Personal mă feresc să afirm că n-a fost o minune; dar mă feresc în aceeași măsură și să afirm că a fost. Pur și simplu n-am de unde să știu, iar minunile depășesc, cum ai și spus, puterea noastră de înțelegere. Totuși, o fotografie care circulă pe internet este prea puțin pentru a stabili adevărul. De aceea cred că este bine să fim rezervați. |
Citat:
Tu vrei sa spui ca la botez sunt minuni de la vrajmasul? |
Auzi exprimare, „bineinteles ca nu sunt trucate pozele”. Pai de unde stiti ca nu sunt? Ce garantie puteti sa oferiti? Va spun eu, zero.
|
Citat:
Ambii erau convertiti, nu era vorba de catolicism. Cum spune si parintele Pruteanu, problema era daca trebuie rebotezati sau doar primiti cu Mirungerea. Eu am scris parerea mea in mesajul de mai sus, nu consider o greseala daca nu sunt rebotezati si sunt primiti prin iconomie daca asa a hotarat Biserica intr-un loc. la fel cum nu consider greseala nici ca grecii ii boteaza pe toti, daca asa a hotarat Biserica lor. Am dat si argumentele necesare. Citat:
Pe de alta parte e evident ca acea femeie a primit harul in urma Botezului, noi discutam doar daca asta s-a vazut in fotografie sau nu, pentru ca de existenta harului nu trebuie sa ne indoim. Legat de fotografie, daca ne uitam atent vedem ca lumina aceea se reflecta si pe chipul si hainele celorlalti. |
Citat:
Sau poate angajăm o firmă (sau mai multe, pentru siguranță) să facă analiza pozei. Cît poate să ne coste dacă împărțim cheltuiala? Dacă nu a făcut-o altcineva deja. |
Citat:
|
Acolo este vorba de o lumină care apare în chip minunat, însă ea este de natură fizică, adresându-se vederii ochilor fizici. Că este de natură materială o atestă tocmai faptul că se aprind lumânările de la ea. Nu este tot una cu lumina divină a harului, a energiilor necreate care țin de Persoanele Sfintei Treimi, fiind nedespărțite de Acestea.
|
Citat:
|
Citat:
După Sf. Grigorie Palama, „marea vedere a Schimbării la Față a Domnului este taina zilei a opta, adică a veacului ce va să fie, care se arată după crearea lumii acesteia în șase zile și după trecerea celor ce sunt simțirii noastre de aici, care lucrează după șase simțuri, adăugând la cele cinci pe care le avem și simțul cuvântului rostit. Și asta, deorece nu numai dincolo de simțire, ci și dincolo de orice cuvânt este împărăția lui Dumnezeu, cea făgăduită celor vrednici. Astfel, după încetarea cea bună a celor ce se săvârșesc prin cele șase simțuri, se face roditoare din valoarea lor în ziua a șaptea, și apoi, cu puterea lucrării de sus, în ziua a opta se face arătată împărăția lui Dumnezeu. (...) Prin urmare, nici nu devine, nici nu se termină, nici nu se descrie și nici nu cade sub simțuri lumina Schimbării la Față a Domnului, chiar dacă a fost văzută cu ochii trupești, pentru scurt timp. Prin schimbarea simțurilor care a lucrat-o în ei Duhul, cei îmbunătățiți ai Domnului au fost mutați din cele ale trupului în Duh, adică pe acea tainică lumină, pe care nu o înțeleg cei care zic cuvinte necuviincioase despre ea. ” Tot după Sf. Grigorie Palama, „Zice deci „ca soarele” pentru ca nu cumva după simțire să înțeleagă cineva lumina aceea; departe să fie de noi nebăgarea de seamă a minții acelora care, în afară de cele ce cad sub simțuri, nu poate produce nimic mai înalt. Și a zis aceasta, pentru ca să cunoaștem că, precum este soarele pentru cei ce trăiesc și văd după simțire, tot așa este Hristos Dumnezeu pentru cei ce trăiesc și văd după Duhul și nu au nevoie de o altă lumină aceia care prin vedere dumnezeiască au ajuns să fie chipuri dumnezeiești, căci El și nu altul le este lumină. Ar mai avea ei nevoie de o altă lumină, de vreme ce au dobândit-o pe cea mai mare? Și pe când Se ruga așa a strălucit acea lumină negrăită și s-a arătat în chip negrăit apostolilor chemați, în timp ce erau prezenți corifeii profeților, ca să se arate rugăciunea ca fiind pricinuitoarea acelei fericite vederi și să învățăm că prin apropierea de Dumnezeu cea prin virtute și cea prin unirea minții cu El prin rugăciune, se săvârșește și se face arătată acea strălucire. O strălucire care se dă la toți și este văzută de toți aceia care tind fără încetare spre Dumnezeu, prin binefacere și rugăciune curată. Căci zice, frumusețea cea adevărată și binevoitoare, văzută numai de cel curat la minte, este după dumnezeiasca și fericita fire, iar de se va întâlni cineva cu strălucirile și harurile ei, se împărtășește cu ceva din ea, ca și când s-ar topi pe fața lui o strălucire înfloritoare.” |
Chiar speram ca cineva să facă o trimitere la Sf. Grigorie Palama.
|
1 atașament(e)
Citat:
Bunul Dumnezeu ne lasa uneori sa vedem si noi cei firesti aceasta si cum vederea noastra nu este duhovniceasca atunci sigur ca se intampla si astfel de minuni ca sa putem vedea. Iata o fotografie, deci si pe aceasta o contestati? Sper sa fi facut bine atasamentul fotografiei. |
Chiar asa credeti ca am ajuns noi ortodocsii sa fie nevoie de fotografii trucate ca sa aratam harul din Biserica noastra?
Eu cred ca nu avem nevoie de asa ceva deci nu vad ce sens ar avea sa facem noi ortodocsii fotografii trucate,. in Biserica noastra Duhul Sfant lucreaza si daca apar astfel de fotografii eu cred ca asa a voit Dumnezeu sa se descopere si ochilor nostrii a celor pacatosi si putregai , cum spunea Cezar. La Dumnezeu orice este posibil si daca voieste sa vedem harul si in acest mod, atunci asa il vedem. De fapt discutia pe tema "este fotografia trucata sau nu", este inutila si ispita draceasca. Stim si credem cu tarie ca cel botezat canonic in Biserica noastra cea apostoleasca se umple de har deci chiar nu vad de ce ne contrazicem. ori credem aceasta ori nu. daca credem sa ne bucuram atunci ca totusi putem vedea aceasta cu ochii nostri firesti si pacatosi macar si cu o minune de acest fel. |
Citat:
Cum pe topicul celalalt doua luni ti-am tot raspuns la afirmatiile tale gresite, nu o sa ncep o alta discutie fara rost, pentur ca oricum o sa spui aceleasi lucruri neavand importanta vreun argument dat de mine sau altii. Cum stim stilistii si cei zelosi vad erezii in toate lucrurile, fara sa faca vreo deosebire. Tu mai acuzat de blasfemie pentru ceva ilar, problema fiind la tine ca nu intelegi o fraza. Ma refer la acuzatia cu calculatorul, o redau, ca sa inchei discutia: "Eu tot nu inteleg de ce insisti atat pe ceva fara sens. Harul exterior este exterior, cum e calculatorul fata de tine. Fecioara Maria nu avea cum sa aiba doar harul exterior, pentru ca Iisus era in pantece, impreuna cu harul, deci era interior, evident. Tocmai de aceea a fost curatata Sfanta Fecioara de pacatul stramosesc, ca sa primeasca tot harul, altfel nu se putea naste Mantuitorul." Sfantul Grigorie Palama spune acolo altceva, ca desi se vede si cu ochii nu e ceva material, din lumea creata. La fel si ingerii, unii ii pot vedea, desi nu sunt din aceasta lume. Mai departe spune ca de ea pot avea parte cei induhovniciti, care sunt mutati din cele ale trupului in Duh. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ai criterii certe pentru asta, da? Poți băga mâna-n foc, ok? Tot ce vine ca lumină pe calea unei poze e harul lui Dumnezeu, da? Mai ales dacă ne aflăm în contextul unei slujbe religioase (argumentul suprem). Am înțeles bine? Asta e poziția ta? (Adresez aceleași întrebări și Mihaelei.) Ei bine, eu susțin că aceasta nu e credință creștin-ortodoxă, ci ușurătate în a discerne lucrurile. Un dicteu automat al emoției, al dorinței, care afectează discernământul. Mai consider și că e nu doar hilar, ci de-a dreptul ... nu știu cum să numesc... când credem că placa fotografică are ochi duhovnicești, pe când nici unul dintre credincioși, printre care se numără în cele două poze mai mulți purtători indiscutabili ai harului (sfințiții preoți), nu are. Oameni buni, dacă un om e scăldat în Lumină, cum se face că nu O percepe el însuși? Din toate mărturiile celor care au avut experiențe de împărtășire specială a harului, am aflat cu toții că ei înșiși mai întâi erau conștienți, văzînd și simțind, de prezența harului în ei și în jurul lor. Iar descrierile făcute arată că această lumină are o distribuție sferică în jurul corpului și capului credinciosului, nu e mulată pe corp, ca o umbră, ca o mănușă, ca o (atenție prieteni ortodocși) "aură". Cu totul altceva este revărsarea de mir din corpul moaștelor sfinților. Buna mireasmă este sesizată de toți credincioșii prezenți, întotdeauna. Avem multe, foarte multe dovezi în acest sens. Percepția cu simțul olfactiv este indiscutabilă. P.S. În urmă cu aprox. 10 ani a avut loc în Biserica din satul Răzvani din județul Călărași o minune: Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu arăta credincioșilor că Măicuța Domnului plânge. Câteva zile, cât a durat evenimentul, au trecut pe acolo mii de oameni, inclusiv, desigur, arhierei precum și câteva televiziuni cu specialiști de tot felul. Faptul supranatural a fost constatat direct, cu simțurile (cu ochii de carne) de către toți cei prezenți, mai mult sau mai puțin credincioși: din ochii Preasfintei Născătoare izvorau, indiscutabil, lacrimi. Aceea a fost într-adevăr o minune. Și a fost perceptibilă prin simțuri, fără nici un dubiu, de o mare mulțime de oameni. Și tot minune, lumină văzută de oameni, a fost și aici: http://www.crestinortodox.ro/sfinti/...lor-72849.html |
Citat:
(Cine are ochi de citit, să citească...) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:57:52. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.