![]() |
Sarutul icoanelor e obligatoriu in Biserica Ortodoxa ???
Am o mare neclaritate in legatura cu obiceiul unor credinciosi de a saruta icoane in biserica !
Mi se pare un gest destul de pretabil a fi interpretat ca inchinare la chip cioplit ! Chiar daca pot fi de acord cu prezenta icoanelor in biserica, prezenta lor in casele crestinilor,si faptul de a le cinsti in locurile lor cuvenite, obiceiul de a le saruta mi se pare deplasat din doua puncte de vedere : 1). poate fi interpretat extrem de usor, ca inchinare la chip cioplit. Deci, o incalcare grava a uneia din cele 10 porunci ! 2). este un gest total neigenic ! Cred ca acest gest,denota mai degraba un formalism ritualic rural, si nu cred ca in el sta toata credinta omului !!! De ce suntem obligati sa sarutam icoane ? Avem acesta obligatie trasata clar de Biserica Ortodoxa ? Sau am eu inpresia,poate gresita, ca Biserica Ortodoxa, desi nu condamana asemenea gesturi, totusi se fereste si sa le promoveze foarte tare ??? |
Cine te-a dat cu capul de icoane? Nt, nt, nt...
Inchinatul la icoane NU e încălcare a celei de a 2-a porunci. Pune mâna si citește, informează-te, nu ești tu mai priceput ca membrii Sinodului 7! |
Nu te obliga nimeni sa saruti!
Eu am fost in foarte multe biserici ortodoxe si nu te obliga nimeni asa ceva (cel putin nu am intalnit asemenea caz). Mi-a placut foarte mult. Am vazut multa lume care se inchina (se apleaca putin pe un genunchi) in fata icoanei in semn de respect si recunostinta si merg mai departe. Poti face linistit asta, fara sa saruti, daca in sufletul tau simti ca acest gest este inchinarea la un "chip cioplit". |
Citat:
|
Citat:
p.s. matale carei confesiuni apartii? |
Ateu practicant botezat cu forța.
|
Citat:
E egoism pur sa rupi o relatie din cauza ca ea nu se supune stilului tau! Toti avem modul nostru special in care aratam recunostinta si cinstirea. |
Citat:
|
Citat:
Atentie, fetelor, cu cine va imprieteniti!!! :45: By the way, e cumva sotia ta?! Cred ca mai bine pentru amandoi ar fi sa iti alegi o persoana care sa aiba aceleasi convingeri religioase. La ortdocsi, cinstirea icoanelor se realizeaza prin sarutare si inchinare. Nu saruti lemnul sau geamul icoanei, ci sfantul pe care il reprezinta. Mai multe lamuriri de ce icoanele nu sunt asimilate chipurilor cioplite aici - http://luminaortodoxiei.com/ro/artic...fintele-icoane. |
Citat:
|
Am avut si eu o colega carismatica penticostala ce sustinea ca nu e igienic sa ne impartasim cu aceiasi lingurita pentru ca putem lua diferite boli. Pentru numele Domnului, de ce intrati pe acest site daca nu sunteti ortodox si nu suportati ortodoxia? Ca sa va bateti joc prin intrebarile d-voastra si sa ne denigrati? ce alt motiv ati avea?
|
Citat:
|
Citat:
|
Nimic nu este obligatoriu în Biserica lui Hristos, fiindcă "unde este Duhul Domnului, acolo este libertate" (II Cor 3, 16). De aceea, fiecare dintre noi, persoane unice fiind, Îl cinstim pe Dumnezeu așa cum ne spune inima, conștiința, simțirea... în funcție de personalitatea noastră, de convingerile noastre, de modul specific al fiecăruia dintre noi de a se manifesta.
Nu cunosc situația dvs și, de aceea, îmi este dificil să o înțeleg. Bazându-mă strict pe mesajul dvs (posibil ca situația să fie mult mai complicată decât ați descris-o, nu știu), cred că o relație autentică de comuniune nu poate fi ruptă doar pentru că cei care o trăiesc au, în anumite privințe, opinii diferite, obișnuințe diferite sau modalități diferite de a-și trăi și mărturisi credința. Tocmai în ceea ce observăm că celălalt ne este diferit, putem iubi unicitatea sa indestructibilă. Dacă i-am iubi doar pe cei care ne împărtășesc întru totul modul de gândire (ceea ce, din fericire, cred că nu există: 2 persoane care să gândească și să se manifeste exact la fel), atunci dragostea noastră ar fi egoistă, narcisistă: ne-am îndrăgosti de oglinda ce ne reflectă chipul. Dacă sunteți de acord cu cinstirea icoanelor (așa cum ați scris în primul mesaj), atunci în aceeași venerare neidolatră se încadrează și sărutarea lor. Nu este obligatorie, așa cum nici evitarea sărutării lor NU este obligatorie și nu poate fi impusă nimănui. Dacă soția are o modalitate de închinare diferită față de dvs, atunci înseamnă că sunteți persoane complementare și e minunat să vă iubiți așa cum sunteți, respectându-vă unul celuilalt convingerile, căci nu iubim persoanele pentru ideile lor, ci putem prețui o idee (chiar una pe care nu o înțelegem și nu o putem asuma la nivel rațional) de dragul unei persoane. Este ca și în cazul relației noastre cu Dumnezeu (suprema relație de comuniune iubitoare pe care El i-a învrednicit pe oamenii cei muritori și păcătoși s-o râvnească și s-o poată trăi): nu ar fi corect să spunem că-L respectăm pe Hristos pentru învățătura Lui, ci credem în El ca Persoană, pentru El Însuși și-I primim întru totul învățătura de dragul Persoanei Sale, Persoana lui Hristos fiind de o importanță incomparabil, infinit mai mare decât învățătura Sa. |
Chiar așa să fie? "Nimic ne e obligatoriu"? Măi să fie! Și aici nu mă refer la subiectul concert, tocmai pentru că "nimic" se referă la tot.
|
Citat:
Morala creștină nu operează cu noțiunile de obligatoriu vs. opțional, ci cu valoarea supremă a binelui vs. maladia spirituală a răului. Nu putem spune: "este obligatoriu să-L iubești pe Hristos", ci "este BINE să-L iubești pe Hristos". Dacă religia ar fi fost obligatorie, atunci Tatăl nostru nu ne-ar mai fi adresat îndemnul plin de iubire: "alege viața"! |
Citat:
Ș-atunci, dacă nu respectăm cele sus-spuse și ne tot întoarcem buzunaru' când pe față, când pe dos, arătându-i Domnului Dumnezeului nostru, ca unui precupeț, că nouă ne arde de tocmeală și nu suntem dispuși să răsturnăm punga cu "talanți" pe masă, de ce ne trecem "ortodox" ca normă de prezentare, și nu scriem apăsat "mâglisitor new age" spre a nu mai exista echivocități în înțelegere? |
Citat:
Insa multi eretici au condamnat acest cult, aducand multe contestatii, iar cea mai utilizata fiind asa zica incalcare a poruncii a II-a din Decalog. Sigur, acesta este o desartaciune, fiindca noi nu ne inchinam materialului din care este confectionata icoana, ci celui pe care il reprezinta, adica un chip sfant. Nu ne limitama doar la latura materiala a icoanei, ci ne ducem mai departe, la dimensiunea spirituala a acesteia. Icoana este purtatoare de sfintenie si de har, prin ele revarsandu-se harurile lui Dumnezeu. Si avem icoane facatoare de minuni, icoane care plang care nimeni nu le poate contesta. Deci, ele fiind sfinte, sfintesc si pe cei care se inchina in fata lor. Sfintele icoane, mai sunt cunoascute si ca fiind "biblia celor necunoscatori de carte", iata deci ca au pe langa scopul dea ne sfinti, si scop pedagogic. Dumnezeu, prin porunca a II-a interzice inchinarea la idoli, pai oare sfintii sunt idoli? NU! Daca mergem si mai adanc in miezul problemei, vom vedea ca Dumnezeu da porunca lui Moise sa faca doi ingeri pe Sfantul Chivot... Acesta este in mare cultul sfintelor icoane care sunt atat de cinstite in Biserica noastra Apostoleasca si Soborniceasca. 2. Nu am auzit pe nimeni sa se fi imbolnavit ca a sarutat sfintele icoane, ci din contra, am auzit ca s-au vindecat de neputintele si patimile lor. Nu ne obliga nimeni sa sarutam icoanele. Acesta aceste o "obligatie" transata de Sfanta Biserica, la sinodul al VII-a ecumenic pentru a cinsti sfintele icoane, iar un mod de cinstire al lor este ale saruta cu credinta. Biserica Ortodoxa promoveaza cultul icoanelor, de aceea se face procesiuni cu icoanele, de aceea le picteaza pe peretii bisericilor s.m.a.d |
Luca este cel despre care spune traditia ca ar fi pictat icoanele respective,Toma a fost retinut in istorie pt alte motive :)
|
Imi cer scuze, Sf. Luca a pictat cele 12 icoane ale Maicii Domnului. M-am grabit, sa-mi fie cu iertare.
|
Nu va faceti nici un fel de probleme,toti gresim,poate fiind preocupat sa redati cat mai clar ideea ati tastat gresit.Numai bine.
|
Citat:
Îmi puteți arăta unde anume, în textul mesajului citat de dvs, am contestat sau am relativizat porunca iubirii? M-am referit la cu totul altceva și nicidecum la New Age: m-am referit la respectul lui Dumnezeu față de libertatea noastră! M-am referit la faptul că Domnul Dumnezeul nostru, Care "vrea ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină" (II Tim2, 4), ne-a creat liberi, având inclusiv putința de a I ne opune, de a face ca voia Sa eternă - aceea a mântuirii noastre - să nu se împlinească. Minunat este Domnul Dumnezeul nostru Care, în dragostea Sa infinită și necondiționată față de fiecare dintre noi, Își limitează atotputernicia, Se smerește de dragul libertății noastre căci Hristos, așa cum scria atât de minunat părintele Dumitru Stăniloae, ne răâne alături chiar și-n revoltele noastre împotriva Lui! Paul Evdokimov arăta, în lucrările sale "Vârstele vieții spirituale" și "Cunoașterea lui Dumnezeu în tradiția răsăriteană", faptul că, pe Cruce, Domnul Hristos, împotriva Lui Însuși, a luat partea noastră. Ce ar mai fi de adăugat? Cum am putea slăvi dragostea lui Dumnezeu? Căci orice cuvânt al nostru, în contrast cu lumina veșnică și infinită a iubirii Sale covârșitoare, rămâne banal... "aramă sunătoare și chimval zăngănitor"... Slavă lui Dumnezeu pentru toate! |
Citat:
Porunca neinchinarii la idoli au primit-o aceia care aveau in cugetul lor cum ca lemnul cioplit de maini omenesti sau vitelul turnat de ei insisi capata puteri miraculoase, carora le atribuiau merite care se cuveneau numai Creatorului tuturor. Vezi cum motivatia din spatele inchinarii e ceea ce conteaza si e judecat. Sarutul icoanelor sau al moastelor e cinstire de Dumnezeu .. si mai igienic ca orice .. pe cand inchinarea la idoli este alungare a oricarei cunoasteri despre om si despre Dumnezeu, este orbire si intuneric mult. |
Citat:
Citat:
Ori e poruncă, ori "nimic nu e obligatoriu"?! "Nimic nu e obligatoriu" cât ține creșa duhovnicească în care trecerea de la gânguritu' spiritual la articularea scripturatică se face prin bâlbâieli, încercări ratate, căderi, împiedicări, da' odată ajunși la o clasă mai mărișoară, pentru a lua coronița la finele anului, nu mai bâjbâim printre rigori, ci ni le însușim, asumăm și ne adaptăm "obligativităților" știind că acestea înseamnă izbândă, mântuire, salvare. |
Initial am decis sa nu postez pe acest subiect. Apoi am vrut sa scriu despre dimensiunea spirituala a icoanei, dar am renuntat si am sters ceea ce am scris. Ultima varianta, cea la care am decis in cele din urma sa raman este o scurta prezentare a dezbaterilor asupra posibilitatii de existenta a icoanei.
Pentru inceput trebuie spus ca Tertulian, Clement din Alexandria si chiar Origene s-au pronuntat impotriva icoanelor inca din sec III. Motivul lor avea la baza teama ca paganii crestinati nu vor vedea diferenta intre idolii lor si sfintele imagini. Secolul IV debuteaza printr-o decizie sinodala luata la Elvilla (Spania) care prin canonul 36 interzice asezarea imaginilor in biserici sau zugravirea pe peretii acestora. Decizia este sustinuta de Epifanie din Salamina si de Eusebiu din Cezareea. Partea interesanta este ca Eusebiu ofera date despre iconografia primei jumatati a sec. IV chiar daca pozitia sa este iconoclasta. Sf. Vasile cel Mare este cel care sustine ca cinsitea icoanei se transmite sfantului reprezentat si nu lemnului pe care acesta este pictat, in timp ce Sf. Ioan Gura de Aur face o paralela intre functia icoanei si cea a predicii. De mare ajutor in argumentatie ne este si cererea Sf. Nil Sinaitul care cere zugravirea scenelor din Noul si Vechiul Testament, pentru ca "acela care este neștiutor de carte și nu poate să citească dumnezieștile Scripturi, prin contemplarea picturii își va aduce aminte de faptele minunate ale celor care au slujit adevăratului Dumnezeu". Regret, dar e tarziu, voi continua maine doamnelor si domnilor. |
Citat:
|
E bine cu servetel ca nu raman urme de ruj. :71:
|
Citat:
|
M-am distrat foarte tare citind unele mesaje de la acest subiect. Tot felul de idei si strimbe.
Ma simt plina de emotie si evlavie sarutind sfintele icoane si rugandu-ma in fata lor. Nu sunt vrednica de sfintenia lor. In ceea ce priveste daca este sau nu igienic: Hai serios! La asta te gandesti? Spune o rugaciune mai bine. Sau mai bine, fratilor crestini ortodocsi de pe acest forum, sa facem rugaciune pentru cei care nu sunt lasati de cei apropiati sa-si manifeste credinta. |
Citat:
Si,cum am mai spus, mi se pare ca exista in acest comportament un risc destul de periculos de a fi incalcata porunca a 2-a a Decalogului ! De ce, sa ne priclitam noi mantuirea,riscand sa calcam una dintre porunci,doar din dorinta bigota si "babeasca " de a saruta materialul icoanei ??? Ce atigere grava credintei, si ce pacat revoltator ,ne facem daca, suntem mai retinuti in privinta sarutarii icoanelor,insa in schimb ne straduim sa si aplicam cele 10 porunci prin fapte bune in realitatea concreta,si sa nu ramanem la un ritualism bisericesc steril ??? |
Citat:
|
O echilibrata pozitie ecumenista,sintetica si frateasca !!!
Stimati forumisti,carele din timpuri mai stravechi sau mai noi,frecventati cu asiduitate si interes cararile intortocheate si peripatetice ale acestui loc de dezbateri ortodox-spirituale !
Sa aflam ,dara impreuna, o pozitie teologica interesanta formulata de insasi un monah ortodox,numitul Nicolae dela Rohia. Aceasta pozitie teologica am putea-o numi si teza (de la grecescul thesis,adica punere ),idee de capatai,adica,daca va place, ea suna cam asa,avand si urmatorul titlu: "Formula treimica a credintei" Este un lucru frapant si uimitor, faptul ca Dumnezeu in marea sa opera,a impus o formula treimica si religiei,adica : a). exista trei religii mari ,asa-zise, "ale cartii" : religia ebraica, religia crestina si religia islamica, mahomedana b). in sanul chiar al crestinismului, exista trei confesinui crestine majore : 1). ortodoxia 2).catolicismul 3). protestantismul fiecare dintre ele avand cateva virtuti proprii ,care le apartin numai lor,adica cateva puncte tari,insa ele numai impreuna pot realcatui un intreg armonios si perfect !!! In aceasta ordine de idei, ortodoxia are relatia mistica bazata pe persoana sfantului intr-o viziune a duhului care se coboara asupra creaturii si asupra creatiei Catolicismul are spiritul gotic ,cel al dorintei de asceza spre inaltime,combinat cu un puternic spirit de organizare si ierarhizare a lumii de aici intr-o structura social-educativa complexa. Protestantismul are spiritul individualist, ce implica o relationare directa,fara interpusi,intre persoana,lege si Creator,prin intermediul Cartii. Fiecare aceste trei ramuri ale credintei crestine sunt ale aceluiasi trunchi,fiacare avand un adevar al ei revelat de Dumnezeu,de aceea, se spune, ca, pozitia cea mai cuminte si corecta,a noastra ca si crestini, e sa incercam sa respectam si celelalte confesiuni, fie si prelunad un aspect al lor in religia noastra,sau macar sa incercam sa fim mai atenti cu unele aspecte ! |
Citat:
Acum nu inseamna ca toti cei care saruta icoanele o fac dintr-o profunda evlavie si credinta autentica - pentru unii este un gest reflex de imitatie sau conformism social, dar poate spre norocul tau (si nefericirea ei) prietena ta este in categoria celor care o fac din motivele bune. Citat:
Citat:
Citat:
Imi spunea cineva ca "el nu e de acord cu mersul la biserica, ca a discutat el cu niste preoti cu functii si i-au spus ca important e sa-l aiba pe Dumnezeu in inima si ca asta pune in practica, in tot ce face il are pe Dumnezeu in gand" Peste doar cateva ore, mi-a si demonstrat cum intelege lucrul asta: Fiind la o slujba de pomenire pentru socrul sau, cativa tigani au venit si ei la inmormantare, crezand probabil ca vor obtine ceva de pomana, nestiind ca pomana este planuita pentru mai tarziu si cu invitatii exclusiviste (rude, prieteni). Ei bine, nu stiu cum s-a impiedicat de un tigan din asta, si a si dat drumul la gura.. Te las pe tine sa ghicesti cat era Dumnezeu de prezent acolo. Nu cred, sunt sigur ca si tu esti un bun exemplu in sensul in care mentalitatile de genul asta produc "credinciosi". |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
sursa citatului aproximativ !
Citatul este unul aproximativ,redat din memorie,ceea ce conteaza e insa ca ideile sunt exacte !
Sursa este cartea DE IDEI SI DIALOGURI ORTODOX-CRESTINE: "INSOTIRI IN TURNUL BABEL' autor : IOAN PINTEA cine doreste sa consulte cartea ! |
Citat:
|
Citat:
ideea de progres, evolutie, ...va spune ceva ??? |
Rugaminte !
Doresc,prin intermediul acestui mesaj sa adresez o rugaminte, catre toate persoanele predispuse la atac la persoana sa-si indrume pasii spre alte meleaguri ale forumului,pentru ca aici nu e nimic interesant pentru ei, si nu o sa se intample nimic din ce cauta si asteapta !!!
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:38:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.