![]() |
Dovedirea existenței lui Dumnezeu
Stiu ca s-a mai discutat subiectul.
Promit sa nu vin cu contraziceri. Dar voi cere lămuriri. Așadar, care sunt dovezile, de orice natură, ale existenței lui Dumnezeu? |
Sfânta Scriptură și Sfânta Predanie nu sunt suficiente?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Ergo dubito ergo cogito, ergo cogito ergo sum, ergo sum ergo Deus est" Rene Descartes |
Daca ar exista dovezi obiective pentru existenta lui dumnezeu, nu s-ar mai pune problema de credinta (in intelesul religios al cuvantului). Ar fi pur si simplu realitate.
|
Dacă ar exista dovezi obiective, Dumnezeu ar fi obiect, nu Subiect pur.
|
Prin dovezi obiective ma refer la dovezi care sa nu depinda de perceptii individuale subiective (precum revelatii, experiente spirituale, etc).
|
Înțeleg. Iar eu încerc să spun că astfel de constatări nu se pot aplica decât obiectelor, care sunt prin definiție mărginite. Cunoașterea lui Dumnezeu ține tocmai de aspectul subiectiv, de relația dintre două subiecte, de aceea este cunoscut prin Revelație. Iar aceasta este un pogorământ, o coborâre și o micșorare a Sa până la înțelegerea noastră.
Cum am putea constata existența Nemărginitului? Nu-l cunoaștem pe Dumnezeu pentru că ne raportăm greșit la El. Obișnuiți cu o înțelegere naturală, care în general cuprinde ceea ce cunoaște (lucru posibil pentru că omul este superior naturii), încercăm să-L cuprindem și pe Cel necuprins. Evident că nu vom putea. Nu ne putem raporta la El decât lăsându-ne cuprinși noi, cunoscându-L prin uimire, ca pe ceva ce ne depășește mereu, sub toate aspectele. |
Citat:
Pentru orb, oricât s-ar văluri lumina, toate-s basme... Întrucât nu crede ce-i spune văzătorul. Dar sunt și orbi (am eu un prieten, de vreo 25 ani, care cunoaște lumea văzului prin ochii și cuvintele mele) care se smeresc și acceptă ajutorul văzătorilor. Cată, Dumitre, riscă-te și cere, în cămara ta, cu nădejde, hai, curaj!!!: Doamne, ai milă și de mine! să Te cunosc, să pot să urlu, ca poetul: "Este!" Așa, Doamne, să fiu și eu mângâiat (cum păcătosul de cutare, de pildă) că Te cunosc, că Te doresc, măcar, cu-adevărat, să-mi fii adică aproape, oricînd și oriunde... Că și eu sunt, eu Dumitru, lucrul Mâinilor tale, Doamne, că și eu sunt om, om simplu, Doamne, muritor de rând, făptură din Zidirea Ta! țărână, lut, ori nici măcar atât - nimic de-a dreptul fără Tine, Doamne.... Așadar, o, Iisuse, dacă până și nenorocitul ăla de cutare, stupidul, Te mărturisește - ori, ca să fiu mai exact, Te crede pe Cuvânt - fără să Te fi cunoscut cu adevărat, dacă până și nenorocitul ăla se laudă cu Tine, că, chipurile, îi ești Alfa și Omega, liman și scut, nădejde vie și putere, mângâiere, dor, dacă până și curvarul ăla bețiv bătrân și baba aia nebună și bebelușul cela abia gânnguriu se bucură de harul Tău, dacă până și pomii cântă și suspină după Tine..... apăi eu, însuși Dumitru, acest bărbat curat și nepătat ce sunt, eu oare, Doamne, după dreptatea Ta, nu merit măcar o bănuială, acolo, un fulg, un bob, un știulete, un ciur, un micron, un microfon, o râmă, o dudă, o scroafă, o scofală, o mealcă, un muc, un sfârc, un drob, un oarecare băjmăjit de dor și fuior de credință? Cred, Doamne, ajută necredinței mele mari, AMIN! Așa să zici, bre, Dumitru, parol! astfel, fără să mai aștepți minuni de la noi (că-ți dăm doar informații, mărturisiri, opinii, iar nu Har! Nu noi îți conferim putere/sfânt organ al credinței) să capeți pârtie, bre Dumitre, frate, spre Lumină. Doamne ajută! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Eu n-am argumente să vă conving că Adevărul este Hristos. După cum am spus, nu pot dovedi. Cred. Când veți crede și dumneavoastră veți ști, veți cunoaște adevărul.
Dar pentru a crede este nevoie de o mișcare a inimii pe care harul o face, nu omul. Iar pentru a primi harul trebuie să te așezi în starea potrivită, adică să fii pe recepție. Să vrei să asculți și să primești, dându-ți seama că singur nu poți afla adevărul, nu poți cunoaște ceea ce te transcende. Felul în care convinge Hristos nu ține de o filosofie impecabilă, de o logică fără cusur și imposibil de combătut. El convinge prin dragostea Sa arătată pe Cruce. |
Daca-mi permiteti sa va intreb, de ce credeti? Ce anume v-a convins? De exemplu, inainte de a crede, ce ati facut pentru a ajunge la actuala credinta?
|
Citat:
Cautati acest Adevar. Credeti ca musulmanii il au? |
Citat:
Ceilalti care au acest "inainte de a crede", s-a intamplat la un moment dat un clic, o revelatie personala , o legatura directa cu Dumnezeu, fie prin intermediul unui om plin de har fie de la Dumnezeu Insusi ca asa a voit. |
Citat:
In primul rand pentru ca nu stim exact ce este Dumnezeu, care sunt, de fapt, atributele Sale care-L disting de restul fenomenelor. Sfintii ne spun ca este “nemarginit”, “pretutindeni”, “necompus”…Insuficient si vag pentru orice tip de cognitie senzoriala care sa sustina o cunoastere conceptuala derivata. “Toate cate le spunem in chip afirmativ cu privire la Dumnezeu nu indica natura acestuia. Este mult mai potrivit să vorbim despre Dumnezeu facand abstractie de toate existentele, căci Dumnezeu nu face parte din existente. ” Sf. Ioan Damaschin Existenta Lui Dumnezeu nu poate fi dovedita, ci doar traita. Dumnezeu poate fi cunoscut doar prin contemplatie, intr-un mod direct. El nu poate fi indicat si aratat, ca in cazul fenomenelor compuse, pentru ca este dincolo de orice referinta spatiala si temporala. Aceste cereri de “dovada a existentei Lui Dumnezeu” fac parte din procesul firesc de maturizare spirituala a oricarei fapturi. “Dovezile” (felurite epifanii) vor incepe sa curga din interior, nu din exterior, pe masura nevointelor duhovnicesti. Insa nu dupa asteptarile noastre, ci la fiecare, dupa pronia divina (o cauzalitate insesizabila de mintea obisnuita). |
Citat:
1. Cauza primă a oricărui fenomen, a oricărei existențe de orice fel este Ceva sau Cineva necauzat, fără origine, doar cauzator al ceea ce e doar efect. Deci existența unui Creator este necesară. 2. Universul sau Cosmosul sau tot ceea ce este îndeplinește o condiție esențială fără de care nu ar putea să existe: stabilitatea. De la nivel de microcosmos pînă la nivel macrocosmic, toată materia / antimateria și orice fel de energie este cumva susținută de acest Cineva supranumit Dumnezeu. Altfel nu ar putea fi ceea ce denumim Univers. Edit: Dumitru e un ateu cu suflet de creștin. Postați cu grijă și nu schimbați subiectul propus. |
Citat:
Am căutat să înțeleg, am căutat răspunsuri și ele nu m-au mulțumit, nu mi-au dat senzația de deplin decât atunci când am dat, la început prin intermediul cărților, de oameni luminați de har (ca părintele Stăniloae și Galeriu). Am înțeles apoi că ajunsesem la Dumnezeul iubirii, la Dumnezeul al Cărui nume este însăși Iubirea (cf. evanghelistul Ioan), că lumea este întemeiată pe iubire, ea fiind motivul pentru care Dumnezeu a creat-o. Cu această perspectivă am citit apoi Evanghelia, înțelegând că, dacă ești de bună credință trebuie să o crezi, fiind scrisă cu sângele celor care au mărturisit-o înfruntând moartea și chinurile. Am ajuns apoi la momentul la care am înțeles că Dumnezeu răspunde chiar și unui necredincios, și că, paradoxal, trebuie să te rogi chiar înainte de a crede, sau atunci când ai multe îndoieli. Poate prima rugăciune a celui necredincios începe cu: „Doamne, dacă exiști...”. |
Citat:
Fara suparare, realitatea ne dovedeste contrariul acestor doua argumente. 1. Cauza oricarui fenomen sunt alte fenomene, intr-un lant care nu evidentiaza un inceput sau sfarsit al transformarii 2. Universul exista nu doar prin "stabilitate" ci si prin instabilitate. Depinde de scara temporala si spatiala la care se face observatia. Argumentele prezentate sunt de fapt impresii subordonate ideilor de "creatie din nimic, la momentul t0" si " necesitatii sustinerii miscarii" - care insa nu pot fi probate in experienta curenta. |
Eu consider ca e o lipsa de evlavie fata de Hristos faptul de a incerca sa convingi pe cineva de existenta lui Dumnezeu.
|
Citat:
|
Aveti aici o analiza a celor cinci cai tomiste pentru demonstrarea existentei Lui Dumnezeu, semnata de profesorul Gheorghe Petraru, http://www.aquinas.ro/studiitomiste/2004/05-Petraru.pdf , dar nu-mi dau seama exact ce fel de demonstratie cautati. De la Aristotel pana la Kurt Godel, e plin de asemenea demonstratii. Strict cu titlu de exemplu, aveti aici una dintre ultimele succese in domeniu:
Definiția 1: Un Dumnezeu este oricare ființă care are fiecare proprietate pozitivă [Godel se referă la o entitate "asemenea lui Dumnezeu", dar demonstrația rezultă că există o singură entitate care îndeplinește toate condițiile necesare ale divinității]. Definiția 2: O proprietate D este esența unui obiectiv d ddacă (= dacă și numai dacă) sunt îndeplinite următoarele condiții: 1. d are proprietatea D; 2. D implică pe fiecare proprietate a lui D. [Ex: din faptul de a fi rațional, proprietate esențială a unui om, trebuie să decurgă toate celelalte proprietăți ale sale - de exemplu, "a avea două mâini"; "Poate părea ciudat, dar acesta este conceptul de esență, cu care lucrează Leibniz" - observă Mircea Dumitru] Definiția 3: Un obiect d oarecare are proprietatea de a exista în mod necesar d, dacă esența lui d (suma de proprietăți care îl individualizează un Dumnezeu) este cu necesitate exemplificată. Axioma 1: Exact una dintre proprietăți SAU complementarea [negația] ei este pozitivă. [=> Dacă o proprietate este pozitivă, atunci complementara ei este negativă] Axioma 2: Orice proprietate implicată de către o proprietate pozitivă este pozitivă [Ex: "a fi roșu" implică "a fi colorat"]. Axioma 3: Conjuncția oricărei colecții de proprietăți pozitive este pozitivă [Deci a fi dumnezeiesc, adică a avea toate proprietățile pozitive, este o proprietate pozitivă] Axioma 4: Oricare proprietate pozitivă este cu necesitate astfel și oricare proprietate negativă este cu necesitate așa. Axioma 5: Existența necesară însăși (ca atare) este o proprietate pozitivă. Propoziția 1: Orice proprietate pozitivă este instanțiată (exemplificată) în mod posibil. Adică, dacă P este pozitivă, este posibil (să existe) ceva care să aibă acea proprietate [Dar nu înseamnă că există neapărat în realitate, ci doar conceptual] Propoziția 2: Este posibil ca un Dumnezeu să existe. Propoziția 3: Dacă d este un Dumnezeu, esența lui d este aceea de a fi un Dumnezeu. Propoziția 4: Dacă un Dumnezeu există, atunci el există în mod necesar. Propoziția 5: Dacă este posibil ca un Dumnezeu să existe, atunci este necesar ca un Dumnezeu să existe (asumând logica modală S5). Teorema 1. Presupunând toate axiomele și logica modală subadiacentă S5, Dumnezeu există cu necesitate. Problema este daca va convinge o asemenea demonstratie, n-ati rezolvat mare lucru, acceptarea existentei Lui Dumnezeu la nivel intelectual, nu are relevanta. Tipul acesta de abordare, strict rationalista e o forma de fariseism modernizat, nimic mai mult. Departe de mine gandul ca acest tip de cercetare nu-si are locul, dar nu este un inlocuitor. Noi avem deja informatia, in Sfanta Scriptura, avem demersul, prin Biserica, daca acestea nu sunt suficiente... |
Citat:
Bagă tare! |
Citat:
Chiar presupunand ca stiu fizica, gandeste-te cati au access la un accelerator de particule sa verifice teoriile in domeniu... Asa ca majoritatea, doar cred in baza experientei altora..experiente personale si subiective, desigur.. :P |
Citat:
Este un act de necredinta. |
Citat:
daca proprietatea de "a exista" este "pozitiva" (A5), iar Dumnezeu are fiecare proprietate pozitiva (D1) atunci "Dumnezeu exista". Un exemplu clasic de "delir logic" sau "prestidigitatie logica" in jurul tautologiei "Dumnezeu exista deoarece exista." |
Citat:
Aveti dreptate, exista multi oameni care cred fiindca asa au fost invatati de mici copii in familie. Totusi, dupa parerea mea faptul ca parintii te-au initiat intr-o anumita religie nu dovedeste adevarul ei. Dvs. va puteati naste in India sau Egipt si ati fi fost crescut in religiile majoritare acolo. Este o pura chestiune de geografie. Spuneti ca parintii care isi cresc copiii in religia dvs. sunt de admirat. Exact acelasi lucru il fac milioane de alti parinti care isi cresc copiii sa creada in religii diferite. Ei gresesc? @AlinB Experientele stiintifice nu sunt subiective. E adevarat ca eu nu am pregatirea necesara pentru a putea intelege sau repeta ceea ce fac cercetatorii la un accelerator de particule, dar exista destui alti oameni care pot. In teorie, oricare dintre noi isi poate dedica cativa ani studiului pentru ca apoi sa inteleaga, macar vag, ce se intampla acolo. In acest caz, sensul verbului "a crede" este diferit de credinta in sens religios. |
Citat:
1. Trebuie să fie o cauză primă care a generat primul fenomen. Nu se poate ca, de exemplu, Universul sau Multiversurile sau oricum am numi Cosmosul în care sîntem așezați să fi existat dintotdeauna decît dacă el însuși ar fi identic cu Dumnezeu, deci iar ajungem la o Cauză Primă. 2. Instabilitatea despre care vorbești este pe termen foarte lung, ceva de genul erelor sau eonilor care presupun multe miliarde de ani. Stabilitatea invocată de mine se referă la posibilitatea existenței durabile a [anti]materiei și a energiilor astfel încît elementele de bază în care sînt organizate aceste energii pot exista suficient de mult încît să permită formarea unui suport care să susțină la urma urmei viața. Un atom are o viață de cîteva milioane de ani, suficient cît să-și împlinească menirea. Quarcii rezistă foarte puțin pînă sînt convertiți în fotoni și invers și tot așa, în fiecare atom ducîndu-se un fel de luptă pentru supraviețuirea întregului nucleon format întotdeauna din trei quarci, cu toate că foarte mulți quarci / fotoni participă în mod continuu la un concurs nevăzut pentru existență - și totuși într-un haos la nivel microcosmic ceva permite atingerea unei condiții de stabilitate fără de care atomii și lumea pe care o știm nu ar putea fi cum o știm, de fapt nu ar fi deloc. Am dat argumente pentru credința mea în Dumnezeu, nu am avut pretenția că vin cu vreo dovadă care demonstrează ceva. Credința și știința sînt concepte complet diferite. |
Citat:
Daca dialogurile dintre El si farisei le citesti in cheie apologetica te inseli amarnic. |
Citat:
|
Citat:
E ca si cand ai fi bata la matematica dar ii ceri profesorului sa-ti demonstreze de ce teorema cutare e corecta si oricare alta care o contrazice nu e. Citat:
Tu nu esti un sfant dar iti poti pune increderea in ceea ce afirma unul care a experimentat sfintenia sau in orice caz vezi ca are o deschidere spirituala mai deosebita. Citat:
In teorie - si nu doar, poti dedica ceva din timpul tau pentru a intelege experienta religioasa pe care o cunosti doar din auzite. In felul asta la un moment dat poti intelege de ce aia e cu "ba" si cealalta cu "DA" desi din exterior fac apel la aproximativ acelasi set generic de norme morale, educatie, etc. |
Citat:
|
Citat:
http://www.librariasophia.ro/carti-S...-so-10652.html |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:52:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.