![]() |
Care este datoria unui crestin in astfel de momente ?
Doamne ajuta !
In timp ce citeam presa , am dat de un articol in care se anunta faptul ca duminica 29.12.2013 , ASUR (Asociatia Secular Umanista din Romania) vrea sa initieze proteste in toata tara pe motivul ca guvernul acorda ajutoare financiare Bisericii (http://goo.gl/jRrcqi). Evident, acuzatiile facute de ASUR sunt , ca de fiecare data , aberante si nefondate... dar lasand la o parte aceste lucruri , ce ar putea face un crestin in momente ca acestea ? (avand in vedere ca o data cu aceste proteste este foarte posibil ca unele biserici sa fie vandalizate, sa apara sminteala printre cei apropiati) |
În primul rând să se roage.
|
Nu cred ca se va ajunge la acte de vandalism, sminteala sigur vor face in randul celor mai slabi. Ei isi doresc sa iasa in evidenta, sa semene nemultumire printre oameni, o lucrare cu adevarat draceasca. Mai bine ar iesi in strada sa protesteze pentrul lucruri cu adevarat serioase. Se fura cu atata nesimtire in Romania dar nu mai iese nimeni in strada.
|
Citat:
DARURI pentru Masonerie. Marea Lojă a primit de la Guvern un teren de de 2,1 milioane lei Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/marea-loja...#ixzz2oi7w00hD Follow us: @realitatea on Twitter Din moment ce Marea Loja a devenit de utilitate publica, rolul Bisericii se diminueaza, in viziunea ASUR! ,,HOTĂRÂRE nr. 561 din 15 aprilie 2004 privindrecunoașterea Asociației "Marea Lojă Naționalădin România" ca fiind de utilitate publică În temeiul art. 108 din Constituția României,republicată, și al art. 39 alin. (1) din OrdonanțaGuvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații șifundații, cu modificările și completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articol unic Se recunoaște Asociația "Marea Lojă Națională dinRomânia", persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul în municipiul București,str. Theodor Speranția nr. 102, bl. S26, ap. 2,sectorul 3, ca fiind de utilitate publica." Sursa: http://ro.scribd.com/doc/62970513/H-...iei-in-Romania |
Conducerea masonica pune pe primul plan masoneria si saboteaza Biserica. Nimic nou sub soare. ASUR testeaza reactiile crestinilor. Daca le tine, vor dori din ce in ce mai mult. O atitudine responsabila demna, crestineasca este necesara. In genunchi stam doar in fata lui Dumnezeu, nu si in fata ASUR!
Sa protesteze si impotriva donatiei Guvernului catre Marea Loja! Care cetateni romani recunosc Marea Loja ca fiind de utilitate publica? |
Citat:
|
Citat:
|
Cu ce bine ai putea raspunde la protestele astea?
Da, ok, si mie mi se pare aberant ca banii statului sa mearga pe Biserici, dar la fel de aberant mi se pare si ca banii statului sa mearga la loje masonice sau orice alte culte si secte. Romania asta are nevoie de altele mult mai importante in momentul de fata. In mediul rural nu prea gasesti clinici si farmacii, scolile sunt un dezastru; parerea mea e ca ar trebui facut ceva in primul rand acolo, apoi sa ne ocupam de Biserici. Avem nevoie de spitale si scoli; biserici sunt si in cele mai amarate sate. Avem nevoie si de biserici, dar constructia altor biserici ar mai putea astepta o vreme pana s-ar pune tara pe picioare cu sistemul sanitar si educational. Nu sariti pe mine. Eu doar am expus parerea mea personala, si faptele. |
Stim.
Intelegem. Atata poti, asta scrii.. |
Cateva remarci:
1. E cam aberant sa consideri o "loja masonica" ca fiind de "utilitate publica"! Daca ei masonii-cel putin oficial- se declara ca fiind o "asociatie culturala sau filozofica", nu inseamna ca sunt si de "utilitate publica"! Asa si eu pot aduna mai multi vecini de pe scara blocului si sa formam o "loja" (sau vreo "asociatie spiriuala"), dar asta nu inseamna ca statul trebuie sa ne recunoasca ca fiind de "utilitate publica"! Asadar nu vad nici un motiv logic si normal pentru care statul ar trebui sa sprijine sau sa inlesneasca activitatea masoneriei. 2. Intradevar, pot fi declarate de "utilitate publica" si sprijinite de stat acele asociatii care se ocupa cu asistenta medicala, asistenta sociala, protectia mediului, educatia, etc, care intradevar merita sprijinite de stat, deoarece prin activitatea lor in domeniile sus-amintite contribuie la bunastarea populatiei. Insa nu este cazul masoneriei, deoarece-cel putin oficial- ei se declara ca fiind o "asociatie filozofica sau culturala". 3. In legatura cu sprijinirea Bisericii Ortodoxe de catre stat: trebuie tinut cont ca marea majoritate a populatiei este ortodoxa in Romania. Apoi statul este normal sa sprijine cultele religioase legal recunoscute, intr-un mod impartial. Apoi mai trebuie spus ca multe biserici ortodoxe au fost construite prin contributia benevola a enoriasilor, fara bani de la bugetul central sau local al statului. Oricum, ar trebui mai bine reglementata relatia dintre stat si biserica, pentru a nu mai aparea discutii si suspiciuni. E bine de stabilit lucruri clare si fara echivoc. 4. Situatia dezastroasa din sistemul educational si de sanatate din Romania nu se datoreaza constructiei de biserici, ci hotiei si jafului practicat la scara nationala de conducatorii nostri. Pana cand nu vom aveea o agricultura si industrie in Romania cel putin la nivelul celei existente in 1989, evident ca nu vor fi bani nici pentru spitale, nici pentru scoli. In Romania ar trebui investit in 3 domenii cu prioritate: agricultura, industrie si transport feroviar si naval. Dupa aia putem discuta si despre bani pentru scoli si spitale. Altfel ar insemna sa punem caruta inaintea boilor. |
Statul sa dea inapoi Bisericii manastirile,bisericile,terenurile etc. pe care le-a luat pe vremea lui Cuza si pe vremea comunismului. De asemenea, sa nu mai sponsorizeze avorturile din banii publici.
|
Citat:
Nu cred ca noi , in calitate de crestini ortodocsi, nu avem voie sa ne cerem drepturile prin proteste. |
Citat:
Atunci de ce nu zici ceva referitor la topicul in sine, nu la ceea ce scriu eu. Oh, si da, lojele masonice, nu pot fi declarate de "utilitate publica". |
Si mie mi se pare ca BOR sta cam prost la capitolul PR, in situatia in care are atat de multi dusmani, poate nu ar fii intelept sa ma ceara bani. Ei nu se tem ca prin aceste cereri o sa fie si mai rau huliti si dispretuiti de lume? Lume care sustine ca sunt destule biserici, chiar prea multe, ca e mai multa nevoie de scoli si de spitale, etc. Nu se tem ca s-ar putea isca o revolta? Sau cineva o surpa din interior si are interesul sa o denigreze , ca institutie , si chiar sa o desfiinteze, in cele din urma? Stiti ce zic confratii nostri? Ce va trebuie atatea biserici, daca nu mai aveti loc in ele rugati-va pe stadion! Pana la urma putem sa ne rugam si in aer liber, si intr-o baraca, si in subsol, la o adica. Dece sa fim acuzati ca noi avem biserici incalzite si scolile si spitalele stau in frig? Pana la urma crestinismul inseamna mucenicie, nu?
|
Sa nu confundam credinta crestina cu ...clerul !!!
Se stie foarte bine, ca din toate timpurile,si istoria umanitatii o consemneaza,au existat o serie de exagerari si atitudini deplasate ale clerului si ale bisericii ca institutie social-economica !
Trebuie sa despartim apele foarte clar, si sa aratam clar ,ca : doctrina crestina si institutia social-economica a bisericii sunt doua aspecte diferite ! In timp ce doctrina are deasupra ei aura sacralitatii, institutia functionareasca a clerului nu este imuna la greseala ! La fel,ca in erele trecute ale istoriei se observa un fenomen interesant si in sanul institutiei bisericii,si anume, o aplecare supecta fata de grandomanie imobiliara si lux ! Ca asta se intampla si in cazul Romaniai de ceva ani, se poate vedea cu ochiul liber : o hiper inflatie de biserici noi,intr-o tara in care o buna parte a populatiei se plange de saracie !! Chiar si unde existau asezaminte bisericesti in cadrul unor constructii vechi,sau chiar biserici noi mai mici, s-au apucat cu o fervoare mistica demna de cazuri umanitare mai bune, sa darame acele imobile,pentru a construi biserici noi,mult mai mari !!! De ce ??? De ce sa darami biserici functionale, pentru a construi pe locul lor altele noi, imense ??? De ce sa construiesti mereu biserici noi,cand cele existente ,nu functioneaza mereu la capacitate maxima,si oricum sunt suficiente, raportat la numarul credinciosilor ??? |
Citat:
|
Eu aici sunt de acord cu guardian. Da, sunt exceptii, dar nu peste tot.
Uite, la bunici s-a reconstruit biserica, in sensul ca au marit-o foarte tare, dar de fapt, si cand biserica era cum era inainte, jumatete era goala din simplul motiv ca nu erau suficienti oameni in sat care sa acopere locurile. Dar s-a marit. Pentru ce, habar nu am... s-au cheltuit bani care puteau merge oriunde altundeva, pentru ceva ce nu era necesar. Si cazuri de genul mai sunt multe. Sunt si exceptii; acolo ar trebui lucrat, nu unde nu este nevoie. Numarul credinciosilor oricum nu va creste curand, pentru ca populatia scade al naibii de rapid; oamenii pleaca, natalitatea scade in ultimul hal, oamenii nu vor mai mult de 1-2 copii pentru ca n-au cu ce sa-i creasca. Uitati-va in ce hal a ajuns economia tarii, in ce hal a ajuns sistemul educational si medical; de fapt; involuam pe zi ce trece. La mine in oras sunt cel putin 4 biserici mari (catedrale), si in afara de Craciun si Paste, sunt aproape goale. Plus ca mai sunt si Bisericile mai mici, de cartier. |
parere !
In orasul meu,centru universitar dealtfel,clinicile sunt intr-un hal fara de hal !
Recent am avut ocazia sa merg pe acolo, si sa constat cu indreptatita revolta ca nu s-au facut lucrari de renovare de mai bine de 140 de ani de cand s-au construit ! Ba mai mult, unele fatde chiart sunt degradate, si in general domeneste la exterior in unele parti o mizerie a zidurilor si a amenajarilor exterioare greu de crezut pentru un centru universitar medical, al tarii ! Pe scurt : nu s-a facut nimica,nu numai de 25 de ani incoace, dar si inainte !!! Cand e aglomerat,in timplul zilei, nici loc de parcare nu ai, de te tot invarti acolo ca un bezmetic in timp ce te asteapta o ruda bolnava sau un parinte ! Si toate astea intr-un oras in care ,dupa anii 89 ,s-a construit un mare numar de biserici noi ! Deci, suntem pe locul inatai la biserici construite in Europa, dar suntem in Africa neagra in ce priveste lipsa de spitale noi sau renovate si a serviciilor medicale !!! De ce nu se implica biserica sa faca sau sa renoveze spitale, daca tot are atatia bani,de se joaca in ei ??? Care sunt raspunsurile sau rezolvarile la aceasta situatie absurda a societatii romanesti,daca nu cumva ea isasi este absurda is sine ???!!! |
Problema construirii de biserici este destul de delicata. Nu sunt prea multe. Cele despre care stiu eu ca s-au construit au fost chiar necesare. Poate ca s-au comis undeva abuzuri, nu stiu. Atunci cand in jur exista blocuri de locuinte unora li se poate parea ca sunt prea multe biserici. Insa raportat la numarul locuitorilor, pot fi chiar insuficiente.
Despre numarul carciumilor nu comenteaza nimeni ca ar fi prea multe... Stiu un sat cu o biserica si cu patru carciumi! Sa vezi concurenta! Carciuma e deschisa inclusiv duminica dimineata. Ce sarbatoare?! Bani sa iasa! Si omul este ispitit usor sa intre mai ales cand se intoarce de la biserica! Vorbesc despre cei care merg la biserica, pentru ca exista atei si la sate! Pe de alta parte, zidurile singure nu ne asigura mantuirea. In paralel cu construirea bisercilor trebuie sa veghem la sanatatea morala a crestinilor, la calitatea vietii lor duhovnicesti. Un guvern crestin al unei tari crestine ar trebui sa protejeze drepturile crestinilor si sa nu adopte legi care sa le anuleze pe acestea...Avem nevoie si de biserici, dar si de imbisericiti si de induhovniciti care sa continue frumoasele traditii crestine ale acestui popor. |
In orasul meu s-a construit un stadion nou, modern. Si nimeni nu tipa ca vrem spitale nu stadioane. :)
|
Citat:
In mod paradoxal, asa cum spunea Sfantul Lavrentie de Cernigov, calitatea vietii duhovnicesti scade pe masura ce preotii se lasa antrenati in construiri de biserici. Apar ispite si pentru ei. Se construiesc biserici frumoase, in schimb, dupa ce sunt gata, preotii pot fi atrasi in masonerie ori obligati sa faca anumite concesii: sa taca atunci cand ar trebui sa vorbeasca despre aspecte de fond ale credintei ( ecumenism, cipuri, lupta cu pacatele grave - desfranarea, avortul, vrajitoria etc.). Cea mai puternica lovitura data Bisericii este aceea data din interior! Puterea politica se ocupa de forma, dar este impotriva fondului crestin. Sa nu ne lasam amagiti. Preotii mai bine sa accepte sa slujeasca in biserici mici decat sa construiasca biserici mari si apoi sa fie atrasi in diverse capcane. Preotii devotati au chiar mai multe probleme decat cei din sistemul sanintar. Despre scoli? A, stiu scoli in care se schimba mobilierul la doi-trei ani. Ba chiar si gresia! În schimb, salariile cadrelor didactice raman la fel. Despre spitale, da, stiu si aici situatii in care se cumpara aparatura scumpa, care zace apoi nefolosita, in schimb nu se aloca suficienti bani pentru medicamente uzuale. Degradarea vietii duhovnicesti aduce cu sine lacomia si ura fata de aproapele. |
Citat:
|
Citat:
Monumente mari se fac de obicei cand tara o duce prost(Marea Piramida a fost facuta in "recesiune", de exemplu), ca sa epatee.. Iar constructii megalitice se cam fac, de obicei, in tari in care preotimea e puternica. Stonehenge-druizi. Orasul Interzis-Imparatul, fiul cerului. America latina de azi- constructii pentru sacrificii. Manastiri din Europa de Vest-Biserica Catolica. Angkor Wat- templu hindus. p.s.: umanistii lui Cernea sunt penibil. |
|
Citat:
Esti frustrata ca nu reusiti sa amagiti mai multi preoti sa vorbeasca pentru cauza voastra, cipofobia neoprotestanta. Ca sa nu mai vorbim ca manastirea de unde au venit toate aiurelile astea, nu e nici pe departe una saraca. Ca sa vezi, ironie.. |
Citat:
|
În București au fost 4 (patru) manifestanți, dintre care unul președintele și unul vicepreședintele asociației.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
|
Azi patru, maine 4X4 !!!
Citat:
Totusi e un bun inceput,si cred ca tot mai mult lume o sa constientizeze ca in domeniul constructiei de biserici, exagerarea clerului a devenit chiar obraznicie si sfidare ,fata de saracia de care se plang unii romani ! Nu sunt de acord cu aceste asociatii asa-zs "seculariste",si cred ca ele exagereaza in foarte multe privinte,avand si scopuri obscure destul de ingrijoratoare,probabil! Insa in punctul cu problema infatiei de biserici,aici au perfecta dreptate ,pentru ca este anormal sa avem un sistem medical dezatruos in timp ce statul roman construieste tot mai multe biserici de care nu este nevoie !!! Din pacate, ca o constanta a societatii romanesti,nici o parte din cler, nu se inalta mai sus,pentru a fi un real exemplu de cumpatare, bun-simt si moralitate !!! Din pacate, ca o constanta generala a societatii romanesti, nici o parte din cler, nu se inalta ,mai sus,nereusind sa fie un exemplu de cumpatare, moralitate ,si bun-simt ! Nu trebuie sa idealizam o parte a clerului,daca este cum este,deoarece se stie prea bine ca orice breasla tinde sa-si proterjeze interesele banesti si economice ! In cazul de fata, infiintarea pe banda rulanta de parohii noi, este venita din nevoia clerului de a-si asigura locuri noi,pentru membrii noi !!! E simplu ! |
In privinta relatiei dintre stat si biserica cred ca cel mai potrivit e sa vedem cu e in alte state majoritar ortodoxe- Grecia, Rusia, Ucraina, Belarus, Serbia sau Bulgaria!
Acuma ca statul este adevarat ca trebuie intr-un anumit fel sa sprijine Biserica Ortodoxa (deoarece acestea a avut si are o contributie importanta la mentinerea identitatii si moralitatii poporului roman de-a lungul istoriei), insa nici nu trebuie exagerat! Si mai ales ce s-a gresit imens dupa 1990 a fost amestecul politicului in Biserica Ortodoxa- pentru multi politicieni din pacate credinta ortodoxa fiind vazuta de ei doar ca un mijloc de a obtine voturi. Ma intreb cati dintre politicienii nostri au "sprijinit" biserica Ortodoxa doar din pura credinta si cati au facut acest lucru doar ca sa obtina "simpatia" si voturile enoriasilor ?! |
Sa nu uitam...
Problema e mult mai complicata de atat. Eu am observat doua aspecte pe care nu le inteleg si nu stiu cum ar trebui abordate.
In Romania din cate imi aduc eu aminte (dar s-ar putea sa gresesc) sunt 18 culte religioase recunoscute oficial si TOATE primesc bani de la buget. Ortodocsii, catolicii, protestantii, evreii, musulmanii... -daca e cult religios recunoscut oficial are dreptul la sustinere financiara de la buget . E normal pana la urma. La fel cum e normal ca daca BOR nu mai primeste bani, nici celelalte sa nu mai primeasca. Unele s-ar putea sustine financiar din donatiile enoriasilor, altele nu... Ce facem, lasam sinagoga sa se darame fiindca in oras nu au mai ramas decat 20 de evrei si ei nu pot sa isi permita sa o renoveze? Dar cei 20 nu au dreptul sa isi practice religia recunoscuta oficial? O alta problema este ca desi in Romania per total majoritatea locuitorilor sunt ortodocsii, sunt zone unde situatia sta diferit. In zonele unde etnicii maghiari sunt majoritari e clar ca protestatii sunt mai multi ca ortodocsii. Totusi daca te plimbi pe acolo o sa vezi ca densitatea bisericilor ortodoxe e la fel de mare acolo ca si in zonele majoritar ortodoxe. Nu ar trebui sa fie mai multe biserici protestante acolo? |
Care moralitate a poporului roman, fratilor? Pai o gramada de deputati, conducatori, primari, patroni de firme, magnati si etc. intra in biserici isi fac parsiv cruci si se inchina, se fac ca se roaga, in timp ce fac toate pacatele lumii: de la furt la o gramada de altele. De Dumnezeu este nevoie si de religia pura, simpla, si nu de afaceri constisitoare. Aici se dezbate o problema de monetizare intre biserica ortodoxa si masonerie sau mai stiu eu ce alte secte, in timp ce biserica nu ajuta cu mai nimic oamenii saraci, disperati, orfani, lipsiti de portectie si iubire!!
|
Doamne ajută!
Doresc sa subliniez, bun ințeleg nemulțumirea faptul că B.O.R., primește bani publici, dar ce facem cu studenți de la medicină care după 6 ani emigrează, taxa la UMF Buc, este de 9000 RON) la ce ne trebuie noua studenti la medicină, dacă ei se duc și ingrijesc pe alți, și nu pe noi celor care le-a pus stilou in mnă si au facut practica in spitale pe noi( romani). O alta categorie sociala defavorizata sunt detinuti, la ce se pompeaza banii in ei daca nu produc nimic. Nu inteleg povestea cu scolile si spitalele, bun dorim spitale moderne, dar sunt parohii care au modernizat sectii, si plus nu cred ca-i treaba preotilor sa alerge dupa renovari, sa nu uitam asezamantul filantropic de la Mănăstirea Paltin, cine a fost acolo a văzut. Școlii, pai ptr ce se doresc construirea de scoli, dacă natalitatea scade, si plus ptr ce sa renoveze...daca mai sunt 1, 2 copii, nu inteleg problema? Nu vad comentarii despre primariile care investesc in echipe de sport( PRIMARIA PLOIESTI sponzorizeaza F.C PETROLUL PLOIESTI), dar nimeni nu aduce aminte de bani aruncati pe fereastra la autostrazi si ce bani |
Citat:
Poporul român are moralitate, are credinta si blandete; e muncitor, nu profitor, ospitalier si bine crescut. Cei care se indoiesc de acest lucru, nu fac parte din poprul român, ci sunt doar cetateni ai acestei tari. |
Miha-Anca, bine ar fi sa fie cum zici, dar uitandu-ne in jur nu e chiar asa.
Daca ar fi majoritatea buni, ospitalieri, muncitori s.a. tara asta si-ar reveni; daca erau majoritatea romanilor asa, atunci macar jumatate din patroni trebuiau sa intre in categoria asta si institutiile ale statului la fel, oameni are ar avea puterea sa-i ajute si pe ceilalti prin plata muncii lor, nu prin bataie de joc; daca s-ar primi salarii decente, n-ar mai pleca asa multi romani afara la munca si s-ar putea trai bine mersi si aici, dar nu se poate, ca firmele si instituriile publice sunt doar dupa profit si furtisaguri, nu le pasa de cei care munesc pentru ei; atat timp cat lor le e bine, altu' poa' sa moara de foame; asta e mentalitatea de aici, a celor multi cetateni, care, vrem, nu vrem, tot ne reprezinta tara, fiindca fiecare din noi reprezentam tara. Normal ca merg medicii afara sa lucreze, ca nu salveaza vieti pe cateva sute de euro, ci pe cateva mii de euro (bine, medicu roman face banii de fapt, din spaga, din banii dati pe sub mana, ca asa e la noi; dam bani la medic, chiar daca el are salariul lui, si apoi ne miram ca daca nu avem bani sa dam la medic, ne lasa sa murim asteptand; oricum vina majora e a celor care i-au invatat asa - nu e prost cel ce cere, ci cel ce da-) |
Citat:
Multi i injura (si pe buna dreptate) pe politicienii si conducatorii de dupa 1990, insa pana la urma acesti conducatori si politicieni tot romani sunt (cel putin dpdv etnic)-nu au fost parasutati asa din afara. La noi cei care ocupa functii de conducere in aparatul de stat au ajuns acolo ori pusi pe criterii politice, ori pe baza de spaga, pile, cunostiinte, relatii. iar majoritatea patronilor cauta numai sa obtina un profit rapid peste noapte (eventual facand evaziune fiscala) si mai putin sa faca o afacere de succes, care sa dureze. Cu medicii singura solutie care o vad ar fi sa primeasca salarii decente, dar apoi acei medici prinsi ca cer sau i-au spaga de la pacienti (eventual organizate flagrante cu ajutorul ofiterilor SRI) sa fie imediat destituiti si condamnati la ani grei de inchisoare. Si inainte de 1989 medicii mai luau spaga-dar atunci spaga se rezuma la un pachet de cafea si un cartus de Kent, nicidecum bani. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 13:53:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.