Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Noile schimbari in cartile de cult ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17047)

radu1984 19.01.2014 18:36:33

Noile schimbari in cartile de cult !

Care sant noile schimbari in cartile de cult ca Liturghierul,Molitfelnicul,Aghiasmatarul,Panihida, etc.la ectenii,rugaciuni si altele,ce sa adaugat,ce s-a scos,inteleg ca e trecerea la "adevarata traducere corecta" in seminar dragostea mea era Tipicul Bisericesc,Liturgica,speciala,generala si practica precum si muzica bisericeasca, ( Varianta Banateana ne-a invatat pe noi ) dar sunt interesat de schimbarile noilor carti de cult !
Multumesc si Doamne Ajuta !
Ecleziarh : Barbos Radu
Timisoara !

catehumen 19.01.2014 19:32:47

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548118)
Care sant noile schimbari in cartile de cult ca Liturghierul,Molitfelnicul,Aghiasmatarul,Panihida, etc.la ectenii,rugaciuni si altele,ce sa adaugat,ce s-a scos,inteleg ca e trecerea la "adevarata traducere corecta" in seminar dragostea mea era Tipicul Bisericesc,Liturgica,speciala,generala si practica precum si muzica bisericeasca, ( Varianta Banateana ne-a invatat pe noi ) dar sunt interesat de schimbarile noilor carti de cult !
Multumesc si Doamne Ajuta !
Ecleziarh : Barbos Radu
Timisoara !

Ca intrebarea sa fie completa asa adauga eu ,daca nu se supara autorul,ce s-a schimbat in Sf.Liturghie, in Biblie si de ce ? L-am intreba pe IPS. Bartolomeu Anania dar...a plecat dintre noi ,ca probabil ar fi schimbat tot !

Lucian008 22.01.2014 19:57:40

Citat:

În prealabil postat de catehumen (Post 548134)
Ca intrebarea sa fie completa asa adauga eu ,daca nu se supara autorul,ce s-a schimbat in Sf.Liturghie, in Biblie si de ce ? L-am intreba pe IPS. Bartolomeu Anania dar...a plecat dintre noi ,ca probabil ar fi schimbat tot !

" Intr-adins, Nila, il taiem, intelegi?Asa, ca sa se mire prostii!" Dar nu se poate considera jignire. Eu doar am dat un citat din Morometii.
Si totusi nu pot sa nu ii numesc prosti pe aia care se baga in seama fara sa stie. Mai mult pe ei nu ii intereseaza adevarul ci doar parerea lor bazata nu stiu pe ce.

Daca as intalni un astfel de prost l-as intreba ce s-a schimbat in Sf Liturghie? La fel, daca as intalni un astfel de prost l-as intreba daca stie ce s-a "schimbat" in Sf Scriptura de catre IPS Bartolomeu? L-as intreba si daca a cautat si s-a interesat cu privire la ce a declarat IPS Bartolomeu despre aceste "schimbari". Dar fiind prea prost nu ar stii sa imi raspunda.
Totusi repet, eu nu jignesc pe nimeni, doar constat niste lucruri. Si daca a-i spune prostului prost nemultumeste pe cineva sau va fi considerat un motiv suficient pentru a se sterge o astfel de postare, dar in schimb ineptiile precum a acuza BOR ca schimba Sf Liturghie sau Sf Scriptura nu... ma abtin sa continui.

DragosP 22.01.2014 21:41:48

Lucian, mă gândesc că poți găsi și alt mod de a spune cuiva că-i în eroare.

Mosh-Neagu 22.01.2014 22:55:58

Sa se modifice primesc, dar sa nu se schimbe nimic, nene Iancule!...

zaharia_2009 23.01.2014 12:06:25

cartile de cult... de mii de ani cu greseli si modificari in ele !

Sensul pt care a fost deschis acest topic este unul clar, dar eu nu am stat sa iau pagina cu pagina noua editie a molitfelnicului sau a liturghierului ( "editia Daniel") astfel incit sa pot raspunde la obiect la intrebarea din deschidere.
Pot insa sa atrag atentia asupra a doua lucruri certe, clare ca lumina zilei :

- canoanele ortodoxe ne poruncesc clar ca slujbele se tin strict cuvint cu cuvint exact ca in cartea de slujba, astfel incit sa nu schimbam nici macar o litera(dara-mi-te un cuvint intreg sau... valeu ! vreo fraza intreaga !) deoarece putem cadea extrem de usosr in erezie. Atentie ! in erezie... lucru extrem de grav !
De asemenea sfintul Lavrentie al Kernigovului atrage atentia cu multa insistenta ca este vai de cei care scurteaza slujbele, indiferent de motiv, ca si de cei care considerind ca sfintii parinti nu au intocmit atit de frumos cit ar trebui textul slujbei, se apuca sa mai adauge cu de la ei putere tot felul de rugaciuni in plus ca sa faca slujba mai frumoasa sau " mai tare". Daeci vai si de unii si de altii.

- repetate editii ale cartilor de cult, fie de serfviciu public divin(ca sa ma exprim astfel !?!?!?) fie de uz personal contin greseli de exprimare si formulare care schimba complet sensul frazei si a marturisirii. Despre acestea, cu exemple consistente, am postat chiar eu cu ceva mai bine de 2 ani in urma.
Dar atit de inradacinate sunt exprimarile viciate in popor, iar poporul cult, cei ca noi, cu multi, multi , ani de scoala sunt atit de prosti in realitate si de habarnisti in cunoasterea limbii materne, a sensurilor cuvintelor, incit nu ai ce face decit ce spunea avva Pimen (citat de fratele Mos-Neagu de curind) vazind aceasta mare aiureala : daca ma intreaba cineva, raspund si ii invat, iar daca nu , tac, deoarece rostul meu este sa tac ! Si inca vorba gheronului Cleopa, deoarece, cine vrea sa se mintuiasca , cu intrebarea sa calatoreasca !
Acum dau doar citeva exemple : in Psaltire spune la Ps. ca "...tot omul este mincinos..." Traducerea si sensul corect este ca tot omul este "minciuna"... fata de omul neminciuna creat de Dumnezeu si nemodificat de el insusi prin pacatul originar.
Sau din cuprinsul Sf. Liturghii :
1. binecuvinteaza (cu "caciula" pe "i") fata de binecuvinteaza, cu punct deasupra "i"-ului. Sunt sensuri total diferite cu semnificatii total diferite !
2. "... cu pace Domnuluji sa ne rugam..." fata de , "...in pace Domnului sa ne rugam" Alte sensuri, alte mesaje !
3. "...inca ne rugam pt. unitatea credintei" fata de , "...pt. unirea credintei" Absolut alte sensuri si alte si diferite cereri una de alta. Pai ortodocsii nu vor unirea cu toti ceilalti oricum ! Atentie !
4. eternul "Tatal Nostru" : "...piinea noastra cea de toate zilele" fata de "...piinea noastra cea spre fiinta" Piinea noastra cea spre fiinta este sfinta impartasanie si nu are nimic comun cu aparenta purtare de grija lumeasca fata de om prin garantarea piinii pt mincarea zilnica.
Tot la Tatal Nostru : "...si nu ne duce pre noi in ispita" fata de ,"...si nu ne lasa pe noi in ispita". Dumnezeu nu duce niciodata pe nimeni in ispita, altcineva face asta, dar Dumnezeu ne poate lasa in ispita in care ca berbecii intram cu capul inainte sau, daca vrea, ne poate scoate. Total alte sensuri, alte cereri, alte treburi.
5. una este "Marire Tatalui...,etc" si alta este "Slava Tatalui..." Lui Dumnezeu treimic numai slava i se aduce. Cind aduci marire sfintei treimi, este ca si cind nu ii aduci nimic ! Alte sensuri , alte treburi !
6. la Crez : una este "...apostolica biserica" si altceva "...apostoleasca biserica".
Tot aici : una este "Maria fecioara" si cu totul altceva este :Fecioara Maria" Fecioara Maria, asa denumita, este o persoana indubitabila si este o formula de adresare plina de cinste si iubire . Maria fecioara... pot fi atit de multe fecioare........!!!!!!!!! despre care ar putea fi vorba !?

S.a.m.d... multe , multe, inadvertente de tipar sau de gramatica dar care nu sunt intimplatoare deoarece se perpetueaza in repetate editii .
De diferentieri am reusit sa ma sesizez pe masura ce studiam un Liturghier aparut la Chisinau inainte de anul 1900 cu mult. apoi am inceput sa caut diferente si in alte carti de cult.

In sfirsit, interventia mea este o propunere pt. cei interesati de a lua aminte la ceea ce se slujeste, la pacatele care pot fi facute prin slujire si mai ales la faptul ca cei care le fac nici macar habar nu au despre asta, deoarece ... nu ii intereseaza. Ei au alte treburi ! Zidesc biserici, case parohiale, orfelinate, cantine, camine de batrini, scoli de muzica si arte plastice, cabinete medicale... in loc sa se ocupe mai intii si mai intii de slujirea cu tot sufletul ! Pt. ca asta este treaba bisericii, mintuirea pastoritilor, si nu transformarea ei in ONG-uri pe profil ! Ori mintuirea pastoritilor este cea mai grea si mai tenace si epuizanta preocupare de pe pamint... iti maninca tot, tot , timpul vietii .

Asa cred si marturisesc eu !

bluester 23.01.2014 13:20:02

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 548470)
S
. Ei au alte treburi ! Zidesc biserici, case parohiale, orfelinate, cantine, camine de batrini, scoli de muzica si arte plastice, cabinete medicale... in loc sa se ocupe mai intii si mai intii de slujirea cu tot sufletul ! Pt. ca asta este treaba bisericii, mintuirea pastoritilor, si nu transformarea ei in ONG-uri pe profil ! Ori mintuirea pastoritilor este cea mai grea si mai tenace si epuizanta preocupare de pe pamint... iti maninca tot, tot , timpul vietii .

Asa cred si marturisesc eu !

Este adevarat ca Biserica trebuie sa se ocupe de suflete, dar acele suflete trebuie oarecum "castigate". Dar cum sa-i atragi la Biserica pe cei care NU vor sa auda chemarea lui Dumnezeu ? Sunt persoane (multe chiar) care se indoiesc de existenta lui Dumnezeu sau care nu vor sa aiba vreo tangenta cu Biserica, iar prin finantarea spitalelor,orfelinatelor este posibil sa-i atraga pe cei care pasesc o data in an in biserica.

sophia 23.01.2014 13:39:10

Da, si eu spun ca era mai bine sa se fi dat si exemple cu ce anume s-a schimbat in cartile mentionate (la postarea initiala), ca sa stim despre ce vorbim aici.

In al doilea rand mi s-a parut interesant messjul lui Zaharia, desi ma intreb niste lucruri si va intreb si pe voi:

- cine sta si face asemenea analize pe text si comparatii?
- de ce exista mai multe variante?

Eu am observat diferente in unele rugaciuni (de ex. Prohodul are multe variante).
Daca la Prohod ma deranjeaza pentru ca ajungem sa nu mai cantam unitar la slujba, la rugaciuni nu le-am bagat in seama.

Din exemplele date mai jos, eu deduc totusi ca este vorba de exprimari si nu de continut. Ori limba romana este foarte bogata in nuante.

Am nedumeriri (adica eu nu vad diferenta de continut) la punctele: 1, 2, 4, 5, 6. Poate explica autorul mesajului ce anume diferente vede el.

1. se scrie de fapt "binecuvanta". Restul nu este valabil dupa noua ortografie (de fapt veche, de pe vremea parintilor nostri).

5. ce diferenta este ca sens intre "marire" si "slava"? Sunt sinonime. Nu vad diferenta.

2. "cu pace" si "in pace" ?

4. painea cea spre fiinta, cea de toate zilele- eu inteleg ca se refera (ambele) la hrana necesara traiului. Daca era vorba de Sf. Impartasanie se referea si la sangele Sau atunci. Nu inteleg deductia.
Problema cu ispita imi este neclara din alt motiv. Dumnezeu ne duce in ispita?

6. Daca vorbim de Maria fecioara nu pot fi mai multe. Exista o singura Marie care a nascut fecioara. Indiferent unde plasezi adejectivul fata de substantiv.

In ceea ce priveste termenii "apostolic" si "apostolesc":

http://dexonline.ro/definitie/apostolic

Se poate vedea ca in dictionar apar puse ambele explicatii. Deci pot fi si sinonime. E drept ca apostolic se foloseste mai des cu privire la Papa, dar ce legatura ar avea cu Crezul nostru? Nu stiu acum cum spun catolicii la sfarsit
(mi se pare ca ei spun "biserica catolica"). Nu stiu sigur.
Dar la noi se stie la ce se face referire.

Acum nu stiu, poate ca aceste versiuni au aparut ca urmare a limbajului diferit in diverse zone. Sau au fost traduse gresit. Munca de traducator este ca o lucrare de dantela. Poate ca in limba originala nu a fost foarte clar ce a vrut sa spuna autorul?

Legat de modificarea cartilor de cult sau a slujbelor nu stiu ce sa spun. Pe de o parte nu stiu cine le-a scris/conceput asa. Biblia sau Sf. Evanghelie este una, dar slujbele nu cred ca au fost batute in cuie. Adica nu stiu, nu-mi imaginez.
Cine le-a facut asa? Exista informatii, explicatii la ele?

Pe de alta parte s-au mai schimbat niste lucruri de-a lungul timpului si exista niste lucruri care ar trebui modificate. In lipsa unui Sinod ortodox mondial care vad ca nu exista (sau nu se intruneste niciodata de sute de ani), oare cine are dreptul sa intervina?
In plus intre bisericile ortodoxe surori exista totusi diferente la slujbe. Pe alea cine le-a stabilit si de ce?

Sunt lucruri pe care noi nu le stim si inainte de a face anumite afirmatii e bine sa ne gandim bine.

Iata de ex. ce discutii exista mai nou cu privire la citirea Moliftelor Sf. Vasile (vezi discutiile de pe forum) si alte rugaciuni speciale.
Sunt multe lucruri care nu sunt unitare in credinta si care duc la smintirea oamenilor.
Este insasi in firea umana ca fiecare sa inteleaga si vada altfel lucrurile. Si preotii nu au voie? Nu stiu. Mitropolitii au voie sa faca modificari?

Eu nu stiu cum functioneaza Biserica pamanteana.
Stiu insa ca s-au intamplat de-a lungul istoriei atatea lucruri si nu cred ca ele au fost cu aprobarea Lui, sau altcuiva in drept.

Vorbim aici de lucruri foarte sensibile, delicate. Sa avem grija totusi.

radu1984 23.01.2014 15:51:12

Se presupune ca textele din liturgier si restul sant traducerea "corecta" care se pare ca pana acum nu era cea corecta asta este parerea multor preoti nu ca-i verde sau coapta !

Hector 23.01.2014 20:01:51

Citat:

- canoanele ortodoxe ne poruncesc clar ca slujbele se tin strict cuvint cu cuvint exact ca in cartea de slujba, astfel incit sa nu schimbam nici macar o litera(dara-mi-te un cuvint intreg sau... valeu ! vreo fraza intreaga !)

Si care, ma rog, sunt acele canoane.

Citat:

Atentie ! in erezie... lucru extrem de grav !
Sensul cu care spui un lucru este ceva si erezia este altceva. Le cam amesteci!

Sf Lavrentie al Kernigovului vorbeste despre preotii care schimba(au) lucrurile de la sine putere, din lene de cele mai multe ori.
In cazul unei carti editate cu binecuvantarea ierarhului/sf sinod, nu se pune aceasta problema. Sfantul Sinod are cea mai mare autoritate in biserica si poate sa stabileasca diferite nuantari. Daca e sa ne luam dupa ce zici tu, pai nici traduse nu ar fi trebuit sa fie cartile, ci slujbele facute in limba greaca. Eventual greaca veche.

radu1984 23.01.2014 21:27:26

E clar vorba de traducere,din cauza unor "minti luminate"

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 548518)

Sf Lavrentie al Kernigovului vorbeste despre preotii care schimba(au) lucrurile de la sine putere, din lene de cele mai multe ori.
In cazul unei carti editate cu binecuvantarea ierarhului/sf sinod, nu se pune aceasta problema. Sfantul Sinod are cea mai mare autoritate in biserica si poate sa stabileasca diferite nuantari. Daca e sa ne luam dupa ce zici tu, pai nici traduse nu ar fi trebuit sa fie cartile, ci slujbele facute in limba greaca. Eventual greaca veche.

E clar vorba de traducere,din cauza unor "minti luminate" care cand nu vor mai fi vor aparea altele s.a.m.d. Biserica e si ea o institutie si se "roteste" conform conducerii,fiecare cu ideile sale............simplu ca "buna ziua" ! Sincer faza cu schimbatul de la sine putere inca domneste in unele locuri........uneori e nevoie....traim in "spiritul" legii nu in "litera legii ori ma insel ?
Doamne Ajuta si noapte buna !

radu1984 23.01.2014 21:31:40

P.S. - Fratilor in excesul de zel nu mai "aberati" sa purtam convorbiri la subiect si sa nu o luam pe ulei , ce spuneti ! "Excesul de zel dauneaza grav comunicarii" :-D

Lucian008 23.01.2014 21:32:36

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 548413)
Lucian, mă gândesc că poți găsi și alt mod de a spune cuiva că-i în eroare.

Corect. Asa este. Mesajul meu nu exprima decat frustrare. Dar frustrarea vine din faptul ca cineva isi permite fara acoperire si argumentare sa minta, sa jigneasca si sa acuze si nu se oboseste nici macar cand i se atrage atentia sa raspunda, sa se corecteze sau sa isi asume greseala.
I s-a explicat pe un alt topic unde a "dat cu parul" in Sf Sinod cum ca ar fi incalcat canoanele si ca ar incerca sa-i "fure" credinta prin recomandarea de a nu savarsi Molitfele Sf Vasile pe 1 ianuarie. Si pe acel topic i-am facut observatie ca IPS Bartolomeu nu a "schimbat" Sf Scriptura, dar el continua cu acelasi diversiuni. Nu a raspuns nimic acolo. Nici acum nu spune care sunt schimbarile. Dar are pretentia de a fi crezut si de a fi un aparator al ortodoxiei.

radu1984 23.01.2014 21:33:57

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548548)
Corect. Asa este. Mesajul meu nu exprima decat frustrare. Dar frustrarea vine din faptul ca cineva isi permite fara acoperire si argumentare sa minta, sa jigneasca si sa acuze si nu se oboseste nici macar cand i se atrage atentia sa raspunda, sa se corecteze sau sa isi asume greseala.
I s-a explicat pe un alt topic unde a "dat cu parul" in Sf Sinod cum ca ar fi incalcat canoanele si ca ar incerca sa-i "fure" credinta prin recomandarea de a nu savarsi Molitfele Sf Vasile pe 1 ianuarie. Si pe acel topic i-am facut observatie ca IPS Bartolomeu nu a "schimbat" Sf Scriptura, dar el continua cu acelasi diversiuni. Nu a raspuns nimic acolo. Nici acum nu spune care sunt schimbarile. Dar are pretentia de a fi crezut si de a fi un aparator al ortodoxiei.

Sper ca nu-s eu acela,am incercat sa tin "directia dreapta" si sa dau dovada de respect....exces de zel asta-i baiul ;-) !

Lucian008 23.01.2014 21:48:49

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548549)
Sper ca nu-s eu acela,am incercat sa tin "directia dreapta" si sa dau dovada de respect....exces de zel asta-i baiul ;-) !

Nu. A se vedea pe prima pagina raspunsul.

ovidiu b. 24.01.2014 01:16:38

Citat:

2. "... cu pace Domnuluji sa ne rugam..." fata de , "...in pace Domnului sa ne rugam" Alte sensuri, alte mesaje !
3. "...inca ne rugam pt. unitatea credintei" fata de , "...pt. unirea credintei" Absolut alte sensuri si alte si diferite cereri una de alta. Pai ortodocsii nu vor unirea cu toti ceilalti oricum ! Atentie !

Recomand în acest sens, pentru o mai bună edificare, cartea ”Liturghia Ortodoxă istorie și actualitate” - Ierom. Petru Pruteanu.

Aș mai aminti de o altă greșeală de traducere: ...”plinătatea Bisericii Tale o păzește” și nu ”plinirea” (așa cum au tradus unii). Este vorba de ”plinătatea” pe care Biserica deja o are, nu de o ”plinire”, pe care Biserica încă nu ar fi atins-o.

Apoi ar mai fi interpolarea troparului Ceasului al III-lea în textul epiclezei, ca fiind una nepotrivită. Nici un mamuscris vechi a Sf. Vasile cel Mare sau a Sf. Ioan Gură de Aur, până în secolul al XVI-lea, nu prevedea citirea acestui tropar. Interpolarea troparului și a stihurilor încalcă orice regulă de gramatică și face textul lipsit de logică și de sens. Toate Anaforalele sunt adresate lui Dumnezeu-Tatăl. Se observă însă că troparul Ceasului al III-lea este adresat lui Dumnezeu-Fiul, ca Cel care a trimis la cincizecime pe Sfântul Duh. Prin urmare, introducerea acestui tropar face să începem rugăciunea către Tatăl, să o continuăm către Fiul și imediat să trecem iarăși la Tatăl - ceea ce e greșit.

Citat:

Tot aici : una este "Maria fecioara" si cu totul altceva este :Fecioara Maria" Fecioara Maria”

Sau corect ar fi ”Preasfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-ne pe noi” și nu ”miluiește-ne”.

Citat:

De asemenea sfintul Lavrentie al Kernigovului atrage atentia cu multa insistenta ca este vai de cei care scurteaza slujbele, indiferent de motiv,

Este nevoie de a rosti Ectenia și Rugăciunea pentru catehumeni atunci când nu avem asemenea persoane în biserică sau nu? Putem elimina Ectenia și Rugăciunea pentru catehumeni atunci când (concret) în biserica respectivă nu este nici un catehumen; sau aceste elemente trebuie rostite indiferent de situație?

În general, Biserica, în rugăciunile ei, nu folosește expresii ce nu corespund realității sau sunt lipsite de sens. Mai ales în Ectenii, Biserica a știut să adapteze textul în conformitate cu realitățile timpului.

ovidiu b. 24.01.2014 01:48:25

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 548621)
Apoi ar mai fi interpolarea troparului Ceasului al III-lea în textul epiclezei, ca fiind una nepotrivită. Nici un mamuscris vechi a Sf. Vasile cel Mare sau a Sf. Ioan Gură de Aur, până în secolul al XVI-lea, nu prevedea citirea acestui tropar. Interpolarea troparului și a stihurilor încalcă orice regulă de gramatică și face textul lipsit de logică și de sens. Toate Anaforalele sunt adresate lui Dumnezeu-Tatăl. Se observă însă că troparul Ceasului al III-lea este adresat lui Dumnezeu-Fiul, ca Cel care a trimis la cincizecime pe Sfântul Duh. Prin urmare, introducerea acestui tropar face să începem rugăciunea către Tatăl, să o continuăm către Fiul și imediat să trecem iarăși la Tatăl - ceea ce e greșit.

Trebuie remarcat faptul că, în momentul introducerii sale, troparul a fost plasat în însuși textul epiclezei, așa cum este și în Slujebnicul rusesc și așa cum era în Liturghierul românesc până nu demult.
Iată forma inițială a textului conținând acest adaos (marcat cu alt font):

Preotul: Încă aducem Ție această slujbă cuvântătoare și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte [...]

Apoi preotul ridicându-și mâinile zice troparul Ceasului al III-lea:
Preotul: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoiește nouă, celor ce ne rugăm Ție.
Diaconul: Stih 1: Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele.
Preotul și diaconul se pleacă din nou și preotul, ridicându-și mâinile, zice:
Preotul: Doamne, Cel ce ai trimis pe Preasfântul Tău Duh, în ceasul al treilea, Apostolilor Tăi, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci ni-L înnoiește nouă, celor ce ne rugăm Ție.
Diaconul: Stih 2: Nu mă lepăda de la fața Ta și Duhul Tău cel Sfânt nu-L lua de la mine.
Preotul și diaconul se pleacă din nou și preotul, ridicându-și mâinile, zice:
Diaconul: Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

[...] și , adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău...iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău.

Forma actuală arată așa:
Apoi preotul ridicându-și mâinile zice troparul Ceasului al III-lea:.....

Preotul: Încă aducem Ție această slujbă duhov nicească și fără de sânge, și Te chemăm, Te rugăm și cu umilință la Tine cădem: Trimite Duhul Tău cel Sfânt peste noi și peste aceste Daruri, ce sunt puse înainte.

Preotul: Și fă, adică, pâinea aceasta, Cinstit Trupul Hristosului Tău...iar ceea ce este în potirul acesta, Cinstit Sângele Hristosului Tău.

Așadar, deși schimbările dau sens epiclezei, tot nu scuză introducerea troparului. Neștiutorii (catehumenii) sunt rugați ca înainte de a eticheta pe cineva ca ecumenist, să se cerceteze, ca nu cumva, din neștiință, el însuși să fie un mai mare ecumenist.

ovidiu b. 24.01.2014 02:15:45

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548118)
Care sant noile schimbari in cartile de cult ca Liturghierul,Molitfelnicul,Aghiasmatarul,Panihida, etc.la ectenii,rugaciuni si altele,ce sa adaugat,ce s-a scos,inteleg ca e trecerea la "adevarata traducere corecta"

De curiozitate, ceea ce ai trecut în ghilimele are sens ironic?

radu1984 24.01.2014 06:39:00

Nu e in sens ironic stimabile !

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 548623)
De curiozitate, ceea ce ai trecut în ghilimele are sens ironic?

Nu era ironic ci de cate ori vine cineva nou in conducerea Mitropoliilor . Arhiepiscopiscopiilor si special al Patriarhiei "bum" ceva nou apare,ceva vechi se schimba,ceva ce zeci de ani nu era bine brusc e gresit. Asadar deschideti link-ul si cititi http://www.razbointrucuvant.ro/recom...catehumenilor/ Ironic nu am fost dar pe cuvant ca nu inteleg,in seminar eu "conduceam" strana,pasionat fiind de tipic biserice,liturgica, si evident muzica,multe editii ale aceasi carti spre exemplu mineie mi-au trecut prin mana,fiecare avea cev adaugat sau scos si atunci va intreb cu adevarat acum ironic "care-i" faza ?
P.S.- din anii 70',80'90' si pana nu de mult liturghierul a fost ok,acum nu mai e ... a fost schimbata conducere nu ?

ovidiu b. 24.01.2014 10:31:31

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548626)
Nu era ironic ci de cate ori vine cineva nou in conducerea Mitropoliilor . Arhiepiscopiscopiilor si special al Patriarhiei "bum" ceva nou apare,ceva vechi se schimba,ceva ce zeci de ani nu era bine brusc e gresit. Asadar deschideti link-ul si cititi http://www.razbointrucuvant.ro/recom...catehumenilor/

Dacă citești articolul cu atenție tocmai ți se explică foarte clar.

Citat:

Ironic nu am fost dar pe cuvant ca nu inteleg,in seminar eu "conduceam" strana,pasionat fiind de tipic biserice,liturgica, si evident muzica,multe editii ale aceasi carti spre exemplu mineie mi-au trecut prin mana,fiecare avea cev adaugat sau scos si atunci va intreb cu adevarat acum ironic "care-i" faza ?

Faza este (ironic vorbind) că habarnismul nu ține loc de miștocăreală și de aminti mereu de ”experiența” pe care o deții. Problemele pe le care ridici dovedesc contrariul. Edifică-te din cărți și nu de pe forumuri, discută cu părinți îmbunătăți în acest sens, face parte din viața ta acest subiect.

Citat:

P.S.- din anii 70',80'90' si pana nu de mult liturghierul a fost ok,acum nu mai e ... a fost schimbata conducere nu ?

Lipsa de interes nu ține loc de scuză și motiv de a-i judeca pe alții (mai ales ierarhi). Dar așa se întâmplă, neștiutorii dau cu parul, altceva neștiind să facă.

Mosh-Neagu 24.01.2014 11:03:44

Citesc, citesc, citesc si conchid: "Adevarul este ca... asta-i adevarul, domnule!" Si cand ma gandesc ca amandoi sunteti doi banateni de isprava, care stiti bine ce inseamna, "Doamne, miluieste!"!...
Pana la urma asta era "faza"!... Nici cu pace, nici in pace, ci "care pe care"!...
Sau poate ca asta e noua "pravila zilnica"...
Eu cred ca, certandu-va, ajungeti sa lasati cu totul altceva sa se inteleaga!... Voi ce parere aveti?

ovidiu b. 24.01.2014 11:34:58

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 548639)
Si cand ma gandesc ca amandoi sunteti doi banateni de isprava,

De unde ai ajuns tu la concluzia asta? :71:

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 548639)
Eu cred ca, certandu-va, ajungeti sa lasati cu totul altceva sa se inteleaga!... Voi ce parere aveti?

Doar mi-am clarificat o bănuială pe care am sesizat-o într-un mod mai agresiv. Și da, ai dreptate că nu am mai multă înțelegere și îngăduință, dar indiferența celui care semnalizează cu un asemenea CV, greu mă lasă să o trec cu vederea. În rest, mulțumesc de gândul bun.

zaharia_2009 24.01.2014 12:12:27

Citat:

În prealabil postat de Hector (Post 548518)

Iertare frate !
Eu sunt un ticalos si un pacatos de pica cerul pe mine ! Un vanitos si un cverulent de nu cred ca ai mai vazut inca 2 asemenea mie pina acum.Si nu stiu nici greaca veche, nici slavona comatoasa, nici chilirica moarta... abia de stiu bine cite ceva de prin limba mamei mele !
Un ingimfat si un incurcat in multe feluri de pacate, un venetic care crede ca stie mai toate lucrurile de pe pamint(fara ca macar sa fi avut curiozitatea sa se aplece spre toate acestea cu sirg !)si care duhneste de neostoire, imbrincit pururea de aroganta de a-i invata pe altii fara nici macar o retinere ori frica de Adevar .
Iertare frate... iertare !
Probabil ca pt. asta nici nu vad drumul drept in legatura cu subiectul propus si cu atentionarea pe care o speram eu.

Insa imi place postul tau . Si vad forta care transpare din el, suflul bun care ii sta in spate . Este un privilegiu o asemenea ocazie !
Pt. aceasta te rog sa imi ingadui sa iti pun citeva intrebari . Ca le pun din toata inima. Poate, poate ma mai indrept si eu !

Uite , sa luam zicerea asta si sa mi-o talmacesti putin :

" Sensul cu care spui un lucru este ceva si erezia este altceva. Le cam amesteci!"

Eu ma gindeam ca sensurile in care poti spune un lucru sunt nelimitate . Mai ales sensurile figurative, alegorice, dar prin care totusi poti spune f. bine orice realitate sau filosofie. Adica, sensul este ceva, da, dar in acelasi timp trebuie sa ai mare grija sa nu mai fie si altceva deoarece lucrurile nu stau chiar asa usor: ca una este una si alta-i alta !
Ca urmare, cel putin un sens daca nu mai multe pot fi f. bine si erezii cu orice lucru si la orice moment. Ca de aceea trebuie avut mare, mare grija la ce scoatem pe gurita. Sau cum spunea apostolul Pavel si mai nou si Sf. Serafim Rose : ca pt. fiecare (inca o data , atentie !) dar pt. fiecare cuvint rostit vom da mare socoteala !
Lucrurile pot fi separate (sensul de erezie) dar la fel de bine pot fi si legate de te si miri cind iti arata altul ca esti in erezie incit te crucesti (ca tu deobicei nu vezi . Nici un eretic, mai mare sau mai mic, nu a trait niciodata convingerea ca el este eretic, adica nu a vazut asta, ci din contra, ca este un profund cugetatator, un luminat , un corect, deoarece respecta lucruri scrise de nu stiu cine, desi Hristos ne atentioneaza atit de frumos ca putem cadea pe nebanuite in situatia: ca vedem si nu pricepem si ca auzim si defapt nici nu intelegem ce auzim... mai ales cind nici nu ne intereseaza... Sti cum suntem? ca in zicala cu mincatul usturoiului! Dar de bagat ne bagam ... ca ce ne costa ?!)

Deci, eu fiind asa cum am scris mai la inceput,adica neavind puterea de a intelege singur, tu defapt ce vrei sa spui cu afirmatia asta a ta asa de incilcita?

In alta ordine de idei si pt. alti useri :
chiar nu este nimeni care sa faca deosebirea dintre "sa binecuvinteze" si "sa binecuvinteze" cineva ? Cu scrierea corespunzatoare a cuvintelor la care m-am referit eu ?
Eu cred ca fiecare adult stie ce insemneaza sa cuvintezi bine, sa vorbesti bine , adica corect, drept, la obiect,sincer, pe fata, folosind sensul direct al exprimarii, corect si gramatical, ca oamenii scoliti, instruiti... asa, cam cum am fi noi, s.a.m.d.
Cum dealtfel cred ca si fiecare crestin cunoaste ce este o binecuvintare, adica ceva mult mai mult decit o vorbire corecta, dreapta, la obiect. Fiecare cunoaste ce insemneaza sa nu ai binecuvintarea(exprimat in mod cu totul simplist ca " ingaduinta" sau chiar mai mult, ca : "ingaduinta plina de dragoste si bucurie, de sustinere si acceptare" a lui Dumnezeu fata de noi fiecare) sau sa o ai pt. tot ceea ce gindesti si implinesti zi cu zi, din partea unui Dumnezeu care mai ales nu cuvinteaza, nu vorbeste asemenea oamenilor, nu binecuvinteaza.
Cu adevarat, semnificatia, sensurile, bogatia de sensuri, profunzimea notiunii de binecuvintare este mult de tot departata de cea de a vorbi bine, adica, a binecuvinta (scrisa cu "i" cu punct deasupra).
Ba mai mult, in plan faptic, depasind modul de exprimare verbal, adica folosul, rezultatul practic al celor doua actiuni diferite in sens si fapta, diferenta este si mai semnificativa !
Ce este asa de greu de priceput si de ce, deobicei, stirneste atita revolta un asemnea subiect ?
Sau mergind si mai departe pe idee, pe sensuri : de ce editiile moderne, astea girate de Sf. Sinod,acesta atit de invocat ca si o pavaza impotriva cinestiecui, au inclocuit multe sensuri, nu cuvinte (bine ! si cuvinte, dar sensurile sunt cele mai importante, ca despre asta vorbesc !) ci sensuri, din cartile mai vechi de cult ? Rele si gresite au fost acelea si bune s-au facut acum toate si noroc cum ca s-au indreptata acum ca altminteri cine stie de cind zaceam in "inselare". Tot timpul omul contemporan a suferit de o forma grava de cancer spiritual intretinuta de ispititorul, prin care el se crede mult mai destept si mai frumos decit cei din trecut, care vai de ei amaritii, erau atit de prosti... dar atit de prosti si de neputinciosi ca nu aveau computere si navete cosmice, incit ne si miram cum de le mai bateau inima !
Numai ca in realitate lucrurile nu stau chiar asa !
Iau un exemplu cu totul la intimplare de pocire intentionata a traducerilor Septuagintei in romana si ma gindesc la editia facuta de "marele" dascal Gala Galaction si pretenarul sau .... nomina audiosa, despre care se stie in prezent(despre traducere, desigur !) ca este tare mult defectuoasa dar ca bine inteles ca a fost aprobata de marele si infailibilul sinod, ca toate cartile deopotriva, bune sau nebune.
Si exemplele pot continua cu traduceri, corectari si recorectari defectuoase in esenta si mai ales intentionate din alte si alte carti de cult.

Dar intrebarea adevarata este : de ce se face asa ceva din timpuri trecute si mai ales cui slujesc astfel de lucruri ?

Stiu in mod clar doar cei care pun la cale asa ceva (ca intimplator nu este nimic, ci din contra, "binerinduit") iar ignoranta crasa si inradacinata a poporului "dreptmaritor" este garantia reusitei lor !

radu1984 24.01.2014 15:18:09

Tocmai ca am stat de vorba cu parinti de rang inalt in Mitropolia Banatului,stiu ce vorbesc,edificare din carti care azi "sant verzi" iar "maine coapte" nu e edificator, haideti sa luam cartile de Liturgica speciala,generala,practica,Tipicul Sf.Sava (Tipicul Cel mare),haideti sa luam carti ca "Drept Canonic Ortodox,legislatie si administratie bisericeasa vol 1 si 2" , sa luam canoanele si atunci sa edificam.Probabil ca sant facut habarnist dat fiind faptu "ca mis babatan in toalele mele...!!!" vesnic banatul a fost "tarat prin noroi" ca am dat de mancare tarii in vremuri de restriste,sa fim seriosi unii santeti nu crestini adevarati ci mari filozofi-teologigi care nu dat "2 bani" pe teologie dar deh va dati mari,eu ascult de conducatorii Mitropoliei Banatului,Arhiepiscopiei Timisoarei,precum si a episcopilor de Arad,Caransebes etc.Nu de Daniel care e de alta parte a tarii si vrea sa isi impuna dorintele "Lturgico-tipiconalo-canonice" si ne baga Banatenilor cantarea Psaltica cand in banat si caras se canta varianta noastra de sute de ani.Dar port "stigmata de a fi banatean". Macar Teoctist a mai lasat de la el asa ca falsii teologi si mafia bisericii ortodoxe romane vor lua sfrsit cand ecscrocii de ierarhi si "catei" de langa ei vor fi disparuti. Cineva va face "curatenie" asa ca terminati (Unii) cu excesul de zel si nu uitati "Feriti-va capul de 2 lucruri de frig si de prostie"discutiile astea nu mai au legatura cu Dumnezeu !

radu1984 24.01.2014 15:30:40

Ne tinem tari si mari...."dam cu parul in ierarhi ce conduc jeep-uri si masini scumpe cu geamuri fumurii " Da sa "dati",Nu cel mai mare dintr-e voi sa fie cel mai mic" ? Sa mai spun de nepotisme,simonie si altele , hai ca m-ati enervat deja sincer (Sunt carne , sunt pamant deci ma pot enerva) Ascundem adevarul sub o masca de sfintenie si acuzam catolicii (Care au ereziile lor cu "carul") De ce se intampla in B.O.R. atatea ????

radu1984 24.01.2014 15:49:39

Imi pare rau ca mi-am facut nervi sperand sa gasesc o "COMUNITATE ORTODOXA" si nu o cearta si sfada ! "FRATILOR TEOLOGIA NU SE FACE DOAR CU GURA CI MAI MULT CU FAPTA" Dar asa e la romani cu pacatul ce-l voi face trebuie sa spun ca B.O.R. a ajuns o "afacere,o sursa de venituri substantiale,de locuri sus puse ca "popa" nu "preot" , Profesori Doctori Preoti"cu cruci la gat ! Si acum sa va spun ce zicea un parinte cu rang in Mitropolia noastra "In trecut oamenii erau spanzurati pe cruci , acum crucile sun spanzurate pe oameni " cruci mari,grele, "sa se faleasca" iconomi-stavrofori si a.m.d. Rog inchiderea acestui topic si cred ca voi parasi forumul,ma dezgusta ! Biserica nu e ce vedeti unii dintr-e voi !

radu1984 24.01.2014 16:34:14

DE AM GRESIT VOUA FRATILOR VA ROG SA MA IERTATI,AM JUDECAT POATE PE NEDREPT,AM UITAT DE "NU JUDECA CA SA NU FII JUDECAT" . Sunt intr-adevar mai "nervos" in ultima vreme de cand sotia a plecat si urmeaza judecata la tribunal (divortul) dupa 6 ani s-a terminat in 2 ore si in plus un baietel ce in 18 Martie face 5 ani ! AM GRESIT CAU UN OM,"CACI NU E OM CARE SA FIE VIU SI SA NUGRESEASCA" uneori cad in denznadajduire asa ca IMI PARE RAU ! Sant in pensie de boala de ceva timp si am batut spitalele , pentru o depresie zic ei medicii,i-au pastile cu pumnul,imi pare rau ca am gresit !

ghroset 24.01.2014 16:45:13

Întrebare

Aș dori să lansez un subiect,dar nu știu cum să procedez!

Mosh-Neagu 24.01.2014 17:02:44

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548694)
DE AM GRESIT VOUA FRATILOR VA ROG SA MA IERTATI,AM JUDECAT POATE PE NEDREPT,AM UITAT DE "NU JUDECA CA SA NU FII JUDECAT" . Sunt intr-adevar mai "nervos" in ultima vreme de cand sotia a plecat si urmeaza judecata la tribunal (divortul) dupa 6 ani s-a terminat in 2 ore si in plus un baietel ce in 18 Martie face 5 ani ! AM GRESIT CAU UN OM,"CACI NU E OM CARE SA FIE VIU SI SA NUGRESEASCA" uneori cad in denznadajduire asa ca IMI PARE RAU ! Sant in pensie de boala de ceva timp si am batut spitalele , pentru o depresie zic ei medicii,i-au pastile cu pumnul,imi pare rau ca am gresit !

Radule, in primul moment am fost tentat sa te intreb de... sanatate, dar mai apoi am inteles cum stau lucrurile. Nu te mai necaji. In primul rand, ia lucrurile asa cum sunt, nu din varful piramidei, ci de jos in sus. Nu Patriarhul Daniel trebuie sa faca ascultare de episcopi, ci invers. Nu mi-o lua in nume de rau. Am fost undeva, intre Sf Gheorghe si Brasov, la o slujba de inmormantare, unde erau preoti de la mai multe parohii. Cantarile pe care le-am auzit, m-au pus mult pe ganduri ca nu semanau cu nimic din ce stiam eu... Si am participat la cateva slujbe ortodoxe in toata viata mea, in multe zone din tara sau din afara. Nu putem sa spunem ca "facem astfel fiindca suntem mai cu mot, si ca noi v-am dat sa mancati, calicilor!" Cunoastem ce-au patit egiptenii, cand au incercat sa-i trateze cu ostilitate pe cei carora le daduse hrana la nevoie. Acea hrana, nu era de la voi, ci de la Dumnezeu... Sa nu uiti asta, ca cine stie ce vei mai pierde, pe langa sotia care te-a parasit. Nu mai fi nedrept cu ceilalti, fiindca nu vei primi decat nedreptate. Sa nu intelegi ca te cert! Si-asa esti intr-o situatie pe care n-o poate nimeni invidia... Dar nu-ti impovara si mai mult sufletul. Banatean, oltean, moldovean, tot romani suntem, iar certandu-ne intre noi, dam apa la moara celor pe care noi ii consideram rataciti si rupti de ortodoxie. Nu stii tu cine e cu adevarat Patriarhul tarii, ca daca ai sti, n-ai mai vorbi asa... Sa luam seama la noi insine si atat. Restul, are Dumnezeu grija!
Mantuire sa dea Dumnezeu!

radu1984 24.01.2014 17:39:23

Mare dreptate aveti !

Citat:

În prealabil postat de mosh-neagu (Post 548697)
radule, in primul moment am fost tentat sa te intreb de... Sanatate, dar mai apoi am inteles cum stau lucrurile. Nu te mai necaji. In primul rand, ia lucrurile asa cum sunt, nu din varful piramidei, ci de jos in sus. Nu patriarhul daniel trebuie sa faca ascultare de episcopi, ci invers. Nu mi-o lua in nume de rau. Am fost undeva, intre sf gheorghe si brasov, la o slujba de inmormantare, unde erau preoti de la mai multe parohii. Cantarile pe care le-am auzit, m-au pus mult pe ganduri ca nu semanau cu nimic din ce stiam eu... Si am participat la cateva slujbe ortodoxe in toata viata mea, in multe zone din tara sau din afara. Nu putem sa spunem ca "facem astfel fiindca suntem mai cu mot, si ca noi v-am dat sa mancati, calicilor!" cunoastem ce-au patit egiptenii, cand au incercat sa-i trateze cu ostilitate pe cei carora le daduse hrana la nevoie. Acea hrana, nu era de la voi, ci de la dumnezeu... Sa nu uiti asta, ca cine stie ce vei mai pierde, pe langa sotia care te-a parasit. Nu mai fi nedrept cu ceilalti, fiindca nu vei primi decat nedreptate. Sa nu intelegi ca te cert! Si-asa esti intr-o situatie pe care n-o poate nimeni invidia... Dar nu-ti impovara si mai mult sufletul. Banatean, oltean, moldovean, tot romani suntem, iar certandu-ne intre noi, dam apa la moara celor pe care noi ii consideram rataciti si rupti de ortodoxie. Nu stii tu cine e cu adevarat patriarhul tarii, ca daca ai sti, n-ai mai vorbi asa... Sa luam seama la noi insine si atat. Restul, are dumnezeu grija!
Mantuire sa dea dumnezeu!

mare dreptate aveti !

radu1984 24.01.2014 17:40:27

Iertati-ma si va rugati pentru mine pacatosul !

Iertati-ma si va rugati pentru mine pacatosul ! Imi pare rau sincer pentru tot ce am spus,pentru fiecare jignire !
Doamne ne ajuta pe toti !

catehumen 24.01.2014 17:57:07

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548548)

Eu nu jignesc pe nimeni ,imi exprim o parere,am acest drept ! Ca sunt jignit si aruncat cat colo,nu e problema ,sunt obisnuit cu "cateii" acestui site ! Ca ori si ce roman daca nu jignesti si arati tuturor cat de destept esti ,nu esti ...roman ,de aia e tara plina de oameni capabili ...Sau de fapt e plina de incapabili deoarece toti desteptii stau aici pe crestin -ortodox sa de-a cu tifla daca cineva cuteza sa spuna ceva contra" noii schimbari" in BOR.

catehumen 24.01.2014 18:01:49

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548705)
Iertati-ma si va rugati pentru mine pacatosul ! Imi pare rau sincer pentru tot ce am spus,pentru fiecare jignire !
Doamne ne ajuta pe toti !

Intr-un mesaj te luase un "catel" al siteului putin la "tavalit" tu ai "schelait" putin si ai intrebat daca si tu esti "prostul" din mesaj ,iar "catelul" ti-a spus ca nu esti ,sunt eu cel prost . Oricum sa stii ca fricosii si lasii nu se mantuiesc !
As fi vrut sa-l vad in "actine" pe "catel" atunci cand acest site a fost atacat de homosexuali , dar ...liniste ,doar un mieunat si atat .

catehumen 24.01.2014 18:07:28

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548408)
" Intr-adins, Nila, il taiem, intelegi?Asa, ca sa se mire prostii!" Dar nu se poate considera jignire. Eu doar am dat un citat din Morometii.
Si totusi nu pot sa nu ii numesc prosti pe aia care se baga in seama fara sa stie. Mai mult pe ei nu ii intereseaza adevarul ci doar parerea lor bazata nu stiu pe ce.

Daca as intalni un astfel de prost l-as intreba ce s-a schimbat in Sf Liturghie? La fel, daca as intalni un astfel de prost l-as intreba daca stie ce s-a "schimbat" in Sf Scriptura de catre IPS Bartolomeu? L-as intreba si daca a cautat si s-a interesat cu privire la ce a declarat IPS Bartolomeu despre aceste "schimbari". Dar fiind prea prost nu ar stii sa imi raspunda.
Totusi repet, eu nu jignesc pe nimeni, doar constat niste lucruri. Si daca a-i spune prostului prost nemultumeste pe cineva sau va fi considerat un motiv suficient pentru a se sterge o astfel de postare, dar in schimb ineptiile precum a acuza BOR ca schimba Sf Liturghie sau Sf Scriptura nu... ma abtin sa continui.

...e asta depinde dupa facultati ... M-am uitat pe pagina ta de profil ,la semnatura apare acest mesaj "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi." Cata piosenie ...dar merge si cu jigniri si prosti ? Se pare ca la tine DA ! Tu esti fariseul din evanghelie . "Doamne multumesc ca sunt asa de dastept si nu sunt ca prostul asta de catehumen ... Si ma milueste Doamne pe mine pacatosul ...Amin .

Mosh-Neagu 24.01.2014 18:25:56

Citat:

În prealabil postat de radu1984 (Post 548704)
mare dreptate aveti !

Radu, Radu... nu trebuie sa-mi dai dreptate, in timp ce modifici integral mesajul, punand printre altele inclusiv pe Dumnezeu cu litera mica! Nu-i frumos ce faci!

radu1984 24.01.2014 18:33:18

Citat:

În prealabil postat de catehumen (Post 548716)
...e asta depinde dupa facultati ... M-am uitat pe pagina ta de profil ,la semnatura apare acest mesaj "Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuiește-ne pe noi." Cata piosenie ...dar merge si cu jigniri si prosti ? Se pare ca la tine DA ! Tu esti fariseul din evanghelie . "Doamne multumesc ca sunt asa de dastept si nu sunt ca prostul asta de catehumen ... Si ma milueste Doamne pe mine pacatosul ...Amin .

Ceva va deranjat si asta iseamna ca ubdeva am dreptate dar e asta este,mi-sm cerut iertare sa fiu eu fariseul si tu bunul samaritean,parerea mea este ca esti un fariseu asemeni mie ce nu stie sa ierte ce te-am jignit cu banatul asta e adevarul te-as putea face in fel si chip dar nu-mi pun mintea cu unul ca tine ce nu stie sa ierte , ori te deranjeaza ca banatul ti-a dat papa ca ati fost saraci lipiti pamantului. Esti catehumen.......vai si amar citeste Scriptura despre iertare . Tu esti Crestin si ateul e mai crestin,te-a frustrat ce am spus ! Vai de voi si de biserica ortodoxa romana. Mafia,nepotismul si simonia ne conduce,barem catolicii sant uniti,BANATUL E FRUNCEA nu uita crestinule catehumen....ma umfla rasul ! Mai bine merg la ortodocsi sarbi sau la Greco ori Romano Catolici decat sa am de-a face cu ignoranti ca Dumneavoastra domnule Fariseu ce se tine bun samaritean ! Da ati venit sus pe trenuri din moldova la banat sus pe acoperis si cand venea cablul unul striga SARMA ! si toti se lasau jos,ati distrus aici tot , multamul ca v-am dat mancare ca ati mancat doar mamaliga !

radu1984 24.01.2014 19:18:17

Am cerut inchiderea contului meu !

Am cerut sa mi se inchida contul caci n-are rost !

Lucian008 24.01.2014 19:55:57

Citat:

În prealabil postat de catehumen (Post 548711)
Eu nu jignesc pe nimeni ,imi exprim o parere,am acest drept ! Ca sunt jignit si aruncat cat colo,nu e problema ,sunt obisnuit cu "cateii" acestui site ! Ca ori si ce roman daca nu jignesti si arati tuturor cat de destept esti ,nu esti ...roman ,de aia e tara plina de oameni capabili ...Sau de fapt e plina de incapabili deoarece toti desteptii stau aici pe crestin -ortodox sa de-a cu tifla daca cineva cuteza sa spuna ceva contra" noii schimbari" in BOR.

Dreptul la parerea da. Dar nu ai dreptul in a te erija in aparator al ortodoxiei cand spui prostii.
In acelasi timp desi ai dreptul sa iti exprimi orice parere vrei, o dovada de bun simt este sa iti argumentezi parerea mai ales cand arunci cu noroi in altii.

AlinB 24.01.2014 20:00:27

Eh, BOSIV -istii mai ataca asa BOR din cand in cand...

Ca au schimbat, ca sunt ecumenisti, etc. etc.

Si cam asta e stilu, prostie dublata de agresivitate, toate sub masca "ortodoxiei".

Lucian008 24.01.2014 20:04:25

Citat:

În prealabil postat de catehumen (Post 548716)

Hristos a spus "Nebuni si orbi" si a luat biciul cand a fost cazul. Sf Nicolaie l-a luat la palme pe Arie.
Eu doar am folosit cuvantul "prost", care potrivit DEX-ului este " (Om) lipsit de inteligență, fără judecată, fără minte". Cineva care face afirmatii fara temei este fara judecata si fara minte? Un om care face afirmatii pe care nu le poate proba este lipsit de inteligenta, mai ales cand stie ca se expune unor astfel de intrebari?
Si atunci este jignire sau am folosit sensul propriu al cuvantului.
Piosenie? Smerenie? Imi cam lipsesc. Dar nu am sustinut niciodata altceva. Nu inseamna ca e bine ca stiu cum sunt si raman in starea in care sunt. Dar nici nu pot fi facut ipocrit.

Fariseu? Ce ar fi sa iti argumentezi afirmatia. Si poate imi arati unde am spus cat de destept as fi eu?

Dar inainte de a incheia poate dai dovada si de putin bun simt si raspunzi si la intrebarile puse. Alea cu schimbarile Sf Liturghii. Sau la schimbarile Sf Scripturi? Daca stii pe ce s-au bazat?
Sau poate doar ai sa confirmi ce am spus eu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:25:07.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.