Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Despre somn si cosmaruri... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17054)

fallen 23.01.2014 21:15:27

Despre somn si cosmaruri...

Cred ca aseara am adormit cu gandul la Aura, si la scurt timp m-am trezit gandindu-ma daca moartea e la fel ca somnul; mai exact, daca se intampla si dupa ce mori cum mi se intampla mie in somn: sa adorm cu nadejdea la Dumnezeu, si sa ma trezesc fara ea! Desigur că nu știe nimeni ce se întâmplă în timp ce sau după ce mori, însă dacă e să treci prin aceleasi stadii ca între veghe și somn, de ce te părăsește credința odată cu scaderea nivelului de conștiență??? Să fii pățit și Mantuitorul pe cruce treaba asta, când a strigat "Doamne, de ce mă părăsești?" Teologii spun că moartea presupune și despărțirea de Dzeu, pe care a experimentat-o chiar Însuși Măntuitorul, ba chiar a fost și în iad pt o zi; însă cum a reușit să mai scape de acolo? Prin forțele proprii sau doar prin bunăvoința Tatălui? Oare ispitele și lupta noastră pt a nu rămane în iad nu încetează nici după ce murim, sau din acel moment nu mai putem face nimic???

Lucian008 23.01.2014 21:41:46

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 548540)
Teologii spun că moartea presupune și despărțirea de Dzeu, pe care a experimentat-o chiar Însuși Măntuitorul,

Ce-i cu ineptia asta? E o MARE erezie.
Citat:

ba chiar a fost și în iad pt o zi;

S-a pogorat la Iad pentru a-i ridica pe cei de acolo.
Citat:

însă cum a reușit să mai scape de acolo? Prin forțele proprii sau doar prin bunăvoința Tatălui?

Uitem ca Hristos era Dumnezeu? Forte proprii? Despre ce vorbim? Chiar nu este vorba de rea vointa, dar decat sa spunem prostii mari decat noi mai bine ne abtinem.

Citat:

Oare ispitele și lupta noastră pt a nu rămane în iad nu încetează nici după ce murim, sau din acel moment nu mai putem face nimic???

Nevoia de a citi un Catehism ortodox este stringenta.

fallen 23.01.2014 23:28:04

Nu stiu daca e o erezie, a spus-o chiar un parinte ortodox. Nu l-am auzit eu, am citit un articol.
Spre deosebire de marea majoritate, am inteles de ceva vreme ca Cristos este Dumnezeu, insa a vrut sa duca pana la capat "misiunea' de om...
daca crezi ca o sa gasesc aceste raspunsuri in catehismul ortodox...f bine, o sa le caut si acolo...

Mosh-Neagu 24.01.2014 01:09:34

Citat:

Cred ca aseara am adormit cu gandul la Aura, si la scurt timp m-am trezit gandindu-ma daca moartea e la fel ca somnul; mai exact, daca se intampla si dupa ce mori cum mi se intampla mie in somn: sa adorm cu nadejdea la Dumnezeu, si sa ma trezesc fara ea! Desigur că nu știe nimeni ce se întâmplă în timp ce sau după ce mori, însă dacă e să treci prin aceleasi stadii ca între veghe și somn, de ce te părăsește credința odată cu scaderea nivelului de conștiență??? Să fii pățit și Mantuitorul pe cruce treaba asta, când a strigat "Doamne, de ce mă părăsești?" Teologii spun că moartea presupune și despărțirea de Dzeu, pe care a experimentat-o chiar Însuși Măntuitorul, ba chiar a fost și în iad pt o zi; însă cum a reușit să mai scape de acolo? Prin forțele proprii sau doar prin bunăvoința Tatălui? Oare ispitele și lupta noastră pt a nu rămane în iad nu încetează nici după ce murim, sau din acel moment nu mai putem face nimic???

Am vazut la Sophia de exemplu, o naivitate dezarmanta cu care priveste si trateaza notiunea de credinta. Pe ea nu te poti supara, fiindca nu poti sa nu vezi ce eforturi disperate face, pentru a intelege. Si sincer, n-as vrea sa fiu in pielea unui preot care sa o intalneasca in drumurile lui. Dar aici nu e vorba nici de naivitate, nici de confuzie, nici de erezie. Bine macar ca sunt putini cei de pe forum cu o astfel de imagine asupra ortodoxiei. Nu perfecta, dar macar cat de cat, mai apropiata de radacini!... Aici e... altceva...

Lucian008 24.01.2014 08:07:48

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 548608)
Nu stiu daca e o erezie, a spus-o chiar un parinte ortodox. Nu l-am auzit eu, am citit un articol.

Ai inteles gresit. Preotul respectiv se referea la moarte in sensul de moarte prin pacat. Moartea fizica nu este o despartire de Dumnezeu, iar Hristos nu a experimentat un altfel de moarte.

fallen 24.01.2014 20:33:37

Poate am inteles gresit, sau poate am batut campii. De fapt voiam doar sa aflu, daca a mai trecut cineva prin asta, de ce se intampla sa ne culcam bine-mersi, increzatori, linistiti, si s a ne trezim speriati de moarte, ca si cum necuratul ne-ar ispiti si in somn, si nu neaparat cu pofte fiziologice, ci si cu asemenea trairi patologice... Nu ca as vedea vreo fantoma sau vreo halucinatie, Doamne fereste, ca mergeam direct la psihiatru, insa ma trezesc cu o teama inexplicabila, cu un gol in suflet, parca, de parca am plecat de acasa si m-am ratacit si nu mai gasesc drumul...plus o acuta indoiala, necredinta...care ma tine pana ma dezmeticesc de-a binelea, si uneori dupa aia; chiar daca incerc s ama adun, de exemplu, sa zic o rugaciune, nu reusesc, mi se 'rupe filmul". Si de-asta zic ca mi-e frica, ca si in pragul mortii, chiar daca ne spovedim si impartasim cat suntem inca ok, sa nu vina iar asemenea ispite asupra noastra si, psihicul nostru constient fiind slabit, sa nu mai poata sa le consteintizeze si nici sa le combata eficient, lasandu-ne prada unei mari, terifiante,frici, deznadejdi, groaze... Da, stiu ca tb sa ne rugam Maicii Domnului, ingerului pazitor, etc, sa ne vegheze mai ales in acele clipe, si poate or s-o faca, dar noi o sa mai fim constienti de prezenta si actiunea lor atunci? stiu ca nu trebuie sa ii percepem cu simturile trupesti, dar macar cu sufletul, insa se pare ca si acesta e (mai) vulnerabil la ispite si sminteli...

dobrin7m 25.01.2014 00:52:41

Citat:

Cred ca aseara am adormit cu gandul la Aura, si la scurt timp m-am trezit gandindu-ma daca moartea e la fel ca somnul; mai exact, daca se intampla si dupa ce mori cum mi se intampla mie in somn: sa adorm cu nadejdea la Dumnezeu, si sa ma trezesc fara ea!

Putina credinta trebuie sa aiba omul ca sa se risipeasca de seara pana dimineata! Ar trebui ca, insasi faptul ca ai deschis din nou ochii pentru o noua zi sa aduca in suflet bucuria ca esti iubit de Dumnezeu.

sophia 25.01.2014 13:07:47

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548630)
Ai inteles gresit. Preotul respectiv se referea la moarte in sensul de moarte prin pacat. Moartea fizica nu este o despartire de Dumnezeu, iar Hristos nu a experimentat un altfel de moarte.

Of Doamne, ce filozofii complicate! Bine ca macar tu stii despre ce scrii. Vorbesc serios, fara intentia de a te leza. Ma intreb de unde gasiti si cum puteti intelege asemenea lucruri.
Parca ar exista sapte feluri de moarte.
De fapt ce intelegeti voi prin notiunea de moarte. Dar concret, nu metaforic.
Prin pacat il superi pe Dumnezeu, te indepartezi de El, dar nu mori.

Inteleg intrebarea lui fallen, dar nu stiu decat ca Iisus a avut si el frica si nevoie de Tatal. Nu stiu sa explic. Stiu ca le spunea si apostolilor fara bucurie despre ceva ce avea sa urmeze. Ii era frica si in Gradina Ghetsimani. O frica de ceva, nu stiu ce. Cine poate stii ce gandea El?

Si da, se poate sa trecem prin diverse stari sufletesti. Cosmarurile sau visele au si ele influenta lor.
Am impresia ca unii chiar uita ca suntem fiinta umane totusi.
Se poate sa ai probleme sufletesti care se reflecta si in vise/cosmaruri si sa te trezesti cu o anumita stare sufleteasca. Nu, nu-ti poti pierde credinta numai din asta, dar poti sa simti si asa, ca esti mai departe de Dumnezeu.

Lucian008 25.01.2014 14:36:00

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 548885)
Parca ar exista sapte feluri de moarte.
De fapt ce intelegeti voi prin notiunea de moarte. Dar concret, nu metaforic.
Prin pacat il superi pe Dumnezeu, te indepartezi de El, dar nu mori.

Nu sunt 7 feluri. Sunt 3. Toate sunt urmarea pacatului, dar in feluri diferite.
Una este moartea fizica. Si este urmarea pacatului neascultarii al protoparintilor.
Al doilea fel de moarte este reprezentat de savarsirea pacatelor si prin care te indepartezi de Dumnezeu. Doar ca exista sansa indreptarii prin pocainta.
Si al treilea, cel mai inspaimantator si ireversibil, il reprezinta moartea vesnica si existenta fara Dumnezeu. Eternitatea in iad.

sophia 25.01.2014 16:03:27

Careva din noi vorbeste in alta limba, cred.
Indepartarea de Dumnezeu prin pacat 8cu sau fara posibilitate de indreptare se numeste cadere in pacat. Si atat. Eu asa stiu.
De ce o numesti moarte?
Moratea fizica este numai una. Plecarea din lumea aceasta. Si pe urma ajungem la Dumnezeu care ne judeca si decide daca ramanem in Rai, sau ne trimite in Iad.
Deci eu nu vad/inteleg decat o singura moarte.

Repet, nu vorbim aici in metafore, ca asa mai exista o gramada de morti.

Lucian008 25.01.2014 17:34:24

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 548919)
Indepartarea de Dumnezeu prin pacat 8cu sau fara posibilitate de indreptare se numeste cadere in pacat. Si atat. Eu asa stiu.
De ce o numesti moarte?

Nu si atat. "Plata pacatului este moartea." Rom 6.23
Deci fiecare pacat savarsit reprezinta "o moarte". Si nu este o metafora. Gresit este sa se inteleaga moartea doar ca moarte fizica. Moartea de fapt este o despartire. Cea fizica este despartirea trupului de suflet. Si dupa cum am zis aceasta este urmarea pacatului primordial. Dar ea, desi inevitabila, este cea mai mica forma a mortii.
Cea de-a doua moarte care reprezinta o despartire de Dumnezeu, poate fi doar temporara. Este reversibila. Este nevoie doar de pocainta.
Si cea de-a treia, cea mai grava este despartirea definitiva Dumnezeu, constienta si asumata prin propriile fapte, moarte si suferinta vesnica.

Citat:

Moratea fizica este numai una. Plecarea din lumea aceasta.

Da. Dar moartea fizica este doar o etapa, un tip de moarte.

Citat:

Deci eu nu vad/inteleg decat o singura moarte.

Biserica invata altceva.

Citat:

Repet, nu vorbim aici in metafore, ca asa mai exista o gramada de morti.

Nu este vorba despre o metafora, este o realitate concreta.

glykys 25.01.2014 18:03:15

Un articol de psihologie - http://www.la-psiholog.ro/info/cosmarul

Daniel_Ortodox 25.01.2014 21:40:09

Doamne ajută.

Frate "fallen" (căzut), cu dragoste jertfelnică îți scriu:

Ar trebui să adormi cu Hristos în minte, cu rugăciune, nu cu Aura. Și coșmaruri nu vor mai fi, crede-mă.

Dar pentru că nu te judec, și pentru că nu e greșit să adormi și cu Aura în minte, dacă Hristos e în întreagă ființa ta, sau cel puțin te străduiești mereu să fie așa, îndrăznesc, astfel, cu sfială, să te sfătuiesc:

Citește și iar citește.
Citește din Noul Testament măcar cîte un capitol pe zi, și apoi din scrierile unor sfinți, care îți plac ție, măcar cîte 5 pagini pe zi.

Fă-ți un canon de rugăciune, care să îl poți duce cu rîvnă zilnic, și caută să te îmbunătățești mereu în viața duhovnicească.
Luptă cu gîndurile, striveștele de piatra cea din capul unghiului, Hristos.

Și cu ajutorul unui duhovnic minunat, îți va fi de mult folos și încununare cele spre mîntuire ce le faci.

Caută și vei găsi, cere și ți se va da. - Matei 7, 7.

Bucurii.

cristiboss56 25.01.2014 22:59:42

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 548925)
Un articol de psihologie - http://www.la-psiholog.ro/info/cosmarul

Alt link nu gaseai ?
A saracit intra tat biserica noastra ortodoxa si au disparut scrierila Sfintilor Parinti ?
Urmeaza calea indicata de Daniel_Ortodox si va fi bine si pentru tine si pentru noi toti !

glykys 25.01.2014 23:44:50

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 548961)
Alt link nu gaseai ?
A saracit intra tat biserica noastra ortodoxa si au disparut scrierila Sfintilor Parinti ?
Urmeaza calea indicata de Daniel_Ortodox si va fi bine si pentru tine si pentru noi toti !

In linkul oferit de mine nu exista nimic neconform cu credinta ortodoxa.
De aia suntem aici mai multi useri, cu pareri si cu recomandari diferite, ca sa postam fiecare ce credem, iar Fallen va alege cu discernamant ce se potriveste.

Daniel_Ortodox 26.01.2014 00:57:44

Doamne ajută.

Prea mult spus, frate Cristi. E calea indicată de Hristos, nu de mine, cel vrednic de iad. Dar mulțumesc lui Dumnezeu.
Nimic al meu, de la Dumnezeu Treime avem toate, să le înmulțim, să ne slujim. "Ale Tale, dintru ale Tale".

Cînd vrei să ajuți, să îndrumi, iubitul meu frate, chiar dacă asta înseamnă să și mustri, trebuie să se simtă iubirea, care să o ai în suflet, neprefăcută.
Altfel, vei sminti, și în loc să ajuți, depărtezi.

Dumnezeu nu poate lucra -spun Sfinții Părinți- decît printro inimă iubitoare.
Noi nu avem așa inimi, dar ne străduim înspre asta, zi și noapte. (pt. protestanți: spunem și credem, conform Bibliei -că facem doar cele ce suntem datori să facem-, și că n-avem nimic bun, asta ca să ne smerim)

Surioară "Glykys", "iar adevărul vă va face liberi." - Ioan 8, 32.

Am tăcut, la postul tău cu siteul psiholog. Credeam că te-ai înțelepțit și ai văzut greșeala.

Dar pentru îndrăzneala ta necugetată și sminteala mare ce ai adus, susținînd acel site, nu mai pot să tac ! Nu trebuie să tac !
Nu există nimic neconform cu credința creștină, spui ? Na, hai să-ți arăt cîte există.
Pentru că pe lîngă că îți pierzi tu sufletul, văd că îl mai pierzi și la alții. Nu pot să las așa, mă doare.

Da, sunt mai multe căi, însă doar una e bună.

Știm că există o cale largă și ușoară, și mulți sunt cei care o află. Dar duce la pieire.
Și o cale strîmtă și îngustă. Și e grea. Dar duce la Viață.

Și mai știm că există și hristoși mincinoși, care oferă o cale. Care pentru ei, și pentru cei ce le urmează e bună! Vai! Și vor face chiar semne și minuni! Dar Domnul le va spune: "Plecați de la Mine, căci Eu nu vă cunosc pe voi".

Articolul care-l susții prin postarea ta deci, are o imagine cu demonul din interiorul celui ce a creat imaginea, ca cei ce crează filme horror.
Iar pentru că știu că nu mă crezi, citește despre demonii din mințile pictorilor, în Patericul de mai jos, dacă vrei să-l cumperi.

Apoi la dreapta articolului, apare rubrica "cuplu și sex", ceea ce pentru un creștin e cădere curată.
Nici gînd de îndumnezeire, sfințire, despătimire, dobîndirea Duhului Sfînt, prin acel site "la psiholog", cu simboluri și învățături pierzătoare de mîntuire.

"Căutați mai întâi împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate acestea se vor adăuga vouă." - Matei 6, 33.
Oare caută acel articol, mai întîi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui?
Oare ai căutat tu măcar, mai întîi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, înainte să-i dai să citească la fratele căzut (traducere "fallen") blestemăția aia de articol ? Cred că nu, că altul era rezultatul.

E atît de dulce să fi creștin, surioară "Glykys". Să fi simplu, inocent, nevinovat. Copil și bărbat în același timp. Ca și Sfîntul Arhidiacon și întîiul Mucenic Ștefan.

Deci da, fiecare alege cu discernămînt. Însă atunci cînd îi pui și otravă în față, el o poate alege, neștiind, și îl vei omorî. Da! Tu! Te faci responsabilă pentru căderea lui și a altora, care la recomandarea și insistențele tale, citesc articolul și se mai plimbă și prin împrejurimi, pe-acolo.
Sau poate gusta otrava, și îl vei îmbolnăvi crunt.
Dacă știm că ce oferim nu e o cale bună, nici noi să nu umblăm pe calea aia și nici altuia nu o arătăm.

Acestea fiind zise, îți mai spun un lucru, surioară Glykys: să nu te miri dacă nu te vei căsători curînd și îți va merge rău în viață.
E pentru indiferența și depărtarea și răcirea inimii tale de iubire. De Hristos.
Drumul spre iad e pavat cu intenții bune, asta ca să o țin în tonul psihologiei tale.
Dar nu te teme ! Dă prioritate la Matei 6, 33. Trezește-te !

Iar ca să călcăm peste șerpii și balaurii acestui topic, sau să-i strivim de piatra cea din capul unghului, Hristos, iată ce mai trebuie citit:

http://www.cartiortodoxe.ro/coperta/..._app000122.jpg

Pateric despre visuri și vedenii.

Sau pentru cei mai leneși, sărăcuții, este și articolul cel bun, nu de pe siteul psiholog, ci de la noi, articol ce ajută la mîntuire:

http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...nii-68461.html

Bucurii.

sophia 26.01.2014 13:55:32

Eu nu stiu ce v-a apucat de sariti asa pe Glykys.
Cristi - parca intelesesem ca sunteti si prieteni. Voi acolo v-oti cunoaste si personal.
Si nu va stitit credinta unul altuia.

"Acestea fiind zise, îți mai spun un lucru, surioară Glykys: să nu te miri dacă nu te vei căsători curînd și îți va merge rău în viață.
E pentru indiferența și depărtarea și răcirea inimii tale de iubire. De Hristos.
Drumul spre iad e pavat cu intenții bune, asta ca să o țin în tonul psihologiei tale.
Dar nu te teme ! Dă prioritate la Matei 6, 33. Trezește-te !"

Daniel_Ortodox - in aceeasi postare mustri pe alt user despre mustrare cu iubire. Si tu poti sa scrii asa o fraza nenorocita la adresa unei fete? Cum iti permiti?
Nici o ortodoxie din lume nu-ti da acest drept!!!

Fata a dat un link catre explicatii de natura medicala. Atat tot. Voua vi se pare tot ce este medical a fi neortodox.

Imi doresc cel mai mult ca tpti oamenii sa nu mai aibe nevoie de medici si spitale, ci sa se vindece doar in biserica. Dar nu este asa. Dumnezeu ne-a dat si medici. Exista in ortodoxie medicii fara de arginti.
Si pana si monahi si preoti se duc la medici.

Trebuie sa stim sa imbinam cele doua mari ajutoare date de Dumnezeu, nu sa le calcam in picioare.

aubergine 26.01.2014 15:28:09

Citat:

În prealabil postat de Lucian008 (Post 548900)
Nu sunt 7 feluri. Sunt 3. Toate sunt urmarea pacatului, dar in feluri diferite.
Una este moartea fizica. Si este urmarea pacatului neascultarii al protoparintilor.
Al doilea fel de moarte este reprezentat de savarsirea pacatelor si prin care te indepartezi de Dumnezeu. Doar ca exista sansa indreptarii prin pocainta.
Si al treilea, cel mai inspaimantator si ireversibil, il reprezinta moartea vesnica si existenta fara Dumnezeu. Eternitatea in iad.

Va multumesc pentru aceste explicatii, invat mult din ele si imi sunt de folos. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Daniel_Ortodox 26.01.2014 16:07:10

Doamne ajută.

Sophia, te-ai speriat? Foarte bine !

În articolul ăsta am să fiu foarte aspru !

Rar scriu acest tip de răspuns, dar aici, acum, trebuie ! "cel ce urăște certarea este nebun" - Pilde 12, 1.

Dacă s-a speriat și Glykys e și mai bine. Asta am și vrut. Pentru că o iubesc ! Cum te iubesc și pe tine și pe toți, după puțina mea iubire. Dar acum trebuie asprime, nerușinatelor !

Frază nenorocită la adresa unei fete, zici ? Cum îmi permit spui ? Copilă neroadă, ca tine multe sunt și vor mai fi. Ca "Glykys" iarăși. E plină lumea de voi, guralivelor ! Și vă mirați apoi, tot voi, de tot necazul ce îl aveți, mai dați vina și pe alții, sau mai grav, pe Dumnezeu !

Găsiți voi, în aroganța voastră, marele echilibru între cele din lume și creștinism, psihologie și alte ciudățenii și iubirea creștină cu care ar trebui să-l ajutați pe "fallen" (trad. căzut), mai rău îl afundați le recomandați ca fiind bune și mai grav, le recomandați înaintea Iubirii și mai și credeți că faceți bine, surioare nerușinate ce sunteți, dar contraziceți prin atitudinea voastră bolnavă, Cuvîntul: "Cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s-ar folosi deplin de ea. Căci chipul acestei lumi trece." I Corinteni 7, 31
Veți spune poate, cum adică? Uite și mai explicat: Nu se poate să slujiți și lui Dumnezeu și lui mamona. (Matei 6, 24 și Luca 16, 13) Adică punînd psihologia ca recomandare principală, puneți pe mamona prioritar. Atunci nu faceți asta pe un forum creștin, pentru că aici îl ajuți creștinește, dacă știi și dacă poți. Dacă nu, măcar nu îl afunda ! Dacă nu poți face cuiva un bine, măcar nu-i fă rău. Și mai spune: "Nu puteți să beți paharul Domnului și paharul demonilor" (I Corinteni 10, 21) Adică ori, ori ! Trecînd peste imaginea diabolică a articolului, oare putem spune că ce este scris în acel articol este din paharul Domnului? Comuniunea Domnului cu noi? Nu putem spune. Și-atunci unde-i îndrăzneala ta, nerușinată fată Sophia ?

Problemă mare nu e că citiți prostii de pe internet, dacă va-ți și putea da seama că sunt stricatoare de suflet, de mîntuire și greșite! Dar ce mai cu atîta mîntuire, nu? Problema mare apare atunci cînd le mai și credeți bune, și mai grav, le mai și dați și la alții de bune! Mai și susțineți întunericul unui articol, înconjurat de alt întuneric diavolesc, îl îmbrăcați în cuvinte "medicale" și vă da-ți de ceasul morții apoi, culmea tot voi, că vai! ce bine a-ți spus voi și ce greșit spun alții.

Vrei să fiți a lumii ? Mergeți nebunelor ce sunteți și fiți ale lumii ! Dar cu Hristos nu mai aveți treabă. Dacă vreți însă cu Hristos, bine-ați venit, dar lumea o să vă urască. "Dacă vă urăște pe voi lumea, să stiți că pe Mine, mai înainte decît pe voi M-a urît. Dacă a-ți fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște." Ioan 15, 18-19.

Fată! Ce i-am spus eu, e mîngîiere, față de ce spune Scriptura! Dacă smintește cineva pe aceștia mai mici (în credință), mai de folos i-ar fi dacă i s-ar lega de gât o piatră de moară și ar fi aruncat în mare (Luca 17, 2) Deci trebuia să-i spun să-și lege o piatră de moară de gît și să se arunce în mare? Putem fi ispitiți în prostia noastră, să spunem că suntem învățați la sinucidere. Vai nouă! Nu! Scriptura e plină simbolism, cu înțeles mult mai adînc față de înțelesul care se citește. Nu se referă la piatra propriu-zisă legată de gîtul unui om ce se aruncă în mare, ci că pentru cel care smintește pe altul, sminteala îi este ca o piatră, ce și-o leagă singur de gît, și în apă fiind, nepotrivit pentru oameni, este lipsa aerului, lipsa vieții, deci moartea sufletului, duhovnicească, pierderea Împărăției Cerurilor. De ce zice că mai bine asta decît sminteala? Adică mai bine să-ți pierzi tu sufletul dacă asta vrei, dar să nu îl pierzi pe lîngă al tău și pe-al altora, cu smintelile ce le spui. Asta-i un aspect.

Nicio ortodoxie din lume nu-mi dă dreptul să mustru? Fată fără minte ! Numai gură mare ai, dar ce grăiești cu ea, nu zidește, ci dărîmă. În primul rînd Îl avem exemplu pe Hristos, care a numit pe unii, care meritau, pe bună dreptate, "pui de vipere", de năpîrci, șerpi, morminte văruite pe dinafară. Dar tot cu iubire a spuso, El fiind Iubire, ca să-i îndrepte. Pe unii i-a îndreptat, pe unii nu. La alții a luat zbiciul, și i-a dat afară din templu, că făceau bișniță acolo. Dar tot îi iubea, și pentru ei, avea să moară mai tîrziu, răstignit pe Sfînta Cruce. Și tu? Mucoasă încă, ca și mine, dar te ridici cu prostii să pierzi sufletele mai multora care citesc "bijuteria" de articol al psihologiei. Și dacă eu o avertizez că dacă tot așa o ține, nu-și va găsi liniștea, nuși va găsi perechea, nu va rămîne însărcinată din cauza blestemățiilor ce le citește, și o va duce rău în viață, pentru depărtarea ei de Iubire, tot eu greșesc, așa-i ? Desigur, am greșit că n-am scris articolul ăsta de la început, decînd am văzut articolul de psihologie al surioarei "Glykys", echilibrata.

Pentru "Glykys", Sophia si "Fallen", Sfîntul Ignatie Brianceaninov - Despre înșelare :

http://www.librariasophia.ro/img/poz...elare-5548.jpg

"Bucurați-vă pururea" - I Tesaloniceni 5, 16.

antoniap 26.01.2014 17:27:57

Citat:

Nu e bine sa adormi cu gandul la nimic pamantesc. Ia un verset dintr-o rugaciune si repeta-l pana adormi. E mai de folos. Cugetarea la moarte e recomandata de Sfantul Antonie cel Mare ca antidot impotriva faptuirii pacatelor. ,,Aminteste-ti ca vei muri si nu vei mai pacatui.'', spune el. Cugetarea la iad e de folos impotriva mandriei, dar in stare de veghe, nu dupa ce am pus capul pe perna.

glykys 26.01.2014 20:36:52

Sunt foarte socata de ce s-a scris aici...
Daniele, sa iti fie tie dupa credinta ta!
Mie mi-e clar ca nu a deschis nimeni acel site ca sa il citeasca, ci toti s-au speriat vazand titlul lui.

Mosh-Neagu 26.01.2014 21:05:02

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 549064)
Mie mi-e clar ca nu a deschis nimeni acel site ca sa il citeasca, ci toti s-au speriat vazand titlul lui.

Ba mai sunt si dintre acei care l-au deschis si chiar au citit... Dar daca ti s-ar lua apararea, (acolo unde e cazul), sunt convins ca vom fi acuzati ca avem ceva cu... "parintele" Daniel. Personal, raman la concluzia ca vorbim de o atat de falsa iubire de semeni, incat si un copil o sesizeaza. In plus... ma gadila degetele cand vad pe cineva spunand ca are studii inalte, dar gramatica si exprimarea lasa mult de dorit, pentru un om "cu multa carte"... Tu nu te necaji... Toti trecem prin asta: si tu, si eu, si el...TOTI!

ovidiu b. 26.01.2014 22:46:34

Citat:

Eu tocmai l-am raportat. Nu se poate, a întrecut orice măsură.
Fii în pace. Nu te necăji, n-ai ce-i face.

Daniel_Ortodox 26.01.2014 23:11:08

Doamne ajută.

Dacă eu am întrecut orice măsură, negativă, te referi probabil, frate Ovidiu, tu să întreci mereu măsura iubirii. Iubind cît mai desăvîrșit posibil. Ca "nu atât noi apărăm adevărul, cât noi trebuie să intrăm în adevăr și să lăsăm Adevărul să ne apere pe noi", cum ai ales să spui la semnătura ta. Adevărul-Hristos. Scripturistic. Alt adevăr nu există.
Și cînd vei fi scuipat în față, înjurat, bătut, umilit, și poate omorît, să amintești acelora, cît de mult îi iubește pe ei Domnul, chiar în acele clipe. Și la fel cum ți-a păsat acum, de niște cuvinte ale mele, în loc să-ți pese de sufletele ce se pierd, să-ți pese și atunci de sufletul tău, să nu-l pierzi, făcînd pe eroul, ca și acum, ca să nu fi un nerușinat în fața lui Hristos, și a sfinților care te vor judeca, așa cum ești un nerușinat acum în fața Lui și a lor. (I Corinteni 6, 2)

Frate Neagu, mulțumesc pentru ironie ! Găsesc și eu cîteodată potrivită, retorica și ironia. Nu sunt părinte, preot, nu am studii înalte, sunt un muritor de rînd. Pe mine, numiți-mă cum vreți, atac la persoană, greșeli gramaticale, falsă iubire de semeni, mîndru, arogant, le am pe toate, și sunt vrednic de iad, știu asta. Nu fac nici un raport la nimeni, că sunt vrednic de ele. Oricum dacă ajung în Rai, voi cere la Dumnezeu să lase pe un creștin ce a ajuns în iad, să vină în locul meu în Rai și eu să merg în locul lui în iad, -ortodocși, restul nu sunt creștini, au fost avertizați din belșug-. Deci mi-e indiferent de mine, mă puteți și ucide, nu mă tem de cei ce ucid trupul, nu-mi pasă de trup, ci de suflet. (Luca 12, 4)

Dar nu voi tăcea, niciodată, cînd un creștin cere ajutor, și o creștină îi oferă otravă, învățătură care nu doar că n-are nimic de-a face cu firea omului, crestinismul, dar promovează drept "medicale" elucubrațiile minții unor anonimi, în articole fără autor și bibliografie, dar, de jur împrejurul acelui articol, se promovează iadul. Lucrări de desfrînare, "cuplu și sex" și alte întunecimi. Să mai pun versete despre desfrînare, e în zadar, oricum am vorbit în zadar și pînă acum.
Dacă s-a ajuns la promovarea și susținerea încă, a acelor articole, de creștine, și mai apoi, dacă cineva le spune că greșește, și tot ele să se supere, continuînd să promoveze iadul, cu pretextul că creștinul ce-a cerut ajutor, are de unde să aleagă, e grav cu sufletul acelor creștine. Să aleagă ce? Între un Sfînt Părinte și un altul? Sau te-ai gîndit că aduci echilibru și culoare, "Glykys"? Să mai fie și altceva, nu numai Sfinți Părinți, nu? Ai adus iadul, scumpa mea. Să-ți fie rușine și să-ți mărturisești păcatul la duhovnic, că ai smintit pe aproapele tău.

Da, oricine citește acel tip de articole, va avea o viață grea, pentru că nu va accepta ce are, va fi nemulțumit, nu va înțelege, se va răzvrăti, pentru că iubirea nu e prioritate în viața lui. Mă refer la tine, "Glykys", să nu te miri de ce îți va merge rău în viață, precum spuneam. Dar dacă dai prioritate la Matei 6, 33, tot precum spuneam, te vei schimba în bine. Mult în bine. Dacă nu, vei fi la fel ca alte mii și mii de alte fete, nemulțumite și frustrate, crezînd la o sclipire de idee că fac un bine, cînd defapt e încolăcit un monstru de ispită în jurul minții lor. Rugăciune.

Mi-am făcut datoria de creștin, așa cum am putut, de a mărturisi. Pilda semănătorului. Mai departe, cum e pămîntul inimii voastre, și ce rod aduceți, știe fiecare.

Aici în acest topic, am spus tot ce trebuia spus.

Îmi cer iertare celor pe care i-am smintit.

Bucurii.

laurastifter 27.01.2014 00:01:57

Citat:

Au reacționat așa pentru că există foarte multe prejudecăți legate de psihologie (și de știință în general, dar am observat că în special față de psihologie, n-am idee de ce) și toate aceste prejudecăți nu țin de credință, ci de habotnicie, nu reflectă Ortodoxia, ci ortodoxismul.
În profunzime, credința și știința sunt compatibile, sunt în dialog!
Oricum, nu știu de ce vă mirați și spuneți că sunteți șocată.
Să fi văzut ce am pățit eu de când n-am avut de lucru și am spus că sunt absolventă de Teologie.
Orice spun în dezacord cu opinia majorității forumului (fiindcă cei mai mulți dintre cei care-mi împărtășeau modul de gândire și înțelegere a credinței fie s-au retras, fie au fost banați), mi se dau replici de tipul: "asta se-nvață la Teologie?"; "ce cărți citești?"; "profesorii de la Teologie ți-au spus asta?"; "și mai zici că studiezi Teologia"...
De mai multe ori luasem decizia de a mă retrage de pe forum, mi-a spus și o persoană în care am mare încredere, o persoană familiarizată cu atmosfera acestui spațiu virtual, mi-a spus că acest forum își ratează vocația, din cauza atitudinii celor mai mulți dintre useri și a devenit un spațiu al discuțiilor contradictorii de foarte slabă calitate. Userii inteligenți și competenți teologic sunt jigniți doar pentru că exprimă opinii diferite... Chiar nu știu ce mă mai ține pe aici, sincer, sunt din ce în ce mai dezamăgită.
Există comunități virtuale creștine minunate, așa cum era cândva și forumul acesta. Acum ce s-a-ntâmplat?
Din ce motiv s-a modificat în sens negativ situația de aici, iar userii inteligenți și cu o gândire profundă se retrag rând pe rând???
Erau atâția credincioși creștini autentici aici, capabili să poarte discuții (inclusiv contradictorii) constructive și pe un ton civilizat, politicos.
Acum puținii dintre ei, care au mai rămas, sunt jigniți și atacați în toate felurile posibile, atitudine care nu are nici un fel de legătură cu Ortodoxia. Dvs ați fost jignită pentru că ați postat un articol de psihologie, pe un alt topic Fani71 e atacată cu o impolitețe intolerabilă doar pentru că a "îndrăznit" să exprime o opinie diferită de cea a majorității... și exemplele pot continua.
Îmi cer scuze că am scris acest mesaj critic, în loc să-i răspund inițiatoarei topic-ului, care a avut încredere în noi... dar m-am descărcat fiindcă sunt foarte dezamăgită, s-au acumulat prea multe (nu-i vorba de acest topic, ci de ceea ce văd aici de luni de zile și de modul în care eu și alți câțiva suntem tratați fiindcă avem opinii diferite față de majoritate) și nu cred că voi mai intra prea curând pe forum.
M-am plictisit să-mi fie jigniți profesorii, să mi se spună că sufăr de complexe și că sunt ignorantă doar pentru că gândesc ecumenic și critic viciul obedienței, m-am plictisit să mi se pună la îndoială cunoștințele teologice și, în primul rând, să-mi fie imposibil de a purta o polemică în mod constructiv și pe baza unor argumente valide din punct de vedere logic.
Îmi pare rău și-mi cer iertare celor pe care i-am întristat.
Dumnezeu să fie cu noi toți și să ne dăruiască pace sufletească, astfel încât să putem comunica mai constructiv și cu folos.
Voi comunica în privat cu userii pe care i-am îndrăgit aici, nu dezertez de tot. :)
Numai bine tuturor!
Vă salut cu respect!

Fani71 27.01.2014 00:20:31

Nu te mai necaji, Laura.
Dar cred ca intr-adevar nu folosestie prea mult sa discutam in contradictoriu daca asta este nivelul. Nu facem nici un bine si ne facem si noua rau.
Pana la un punct, anumite lucruri trebuie spuse. Dar daca nu le putem spune fara sa ne tulburam cand suntem atacati, mai bine ne retragem.
Eu m-am tot retras, si am tot hotarit sa nu mai intru in polemici agresive, dar ceva ma face sa revin si sa intru iar...

Daniel_Ortodox 27.01.2014 00:36:52

Doamne ajută.

Surioară Laura, nu te cunosc, n-am citit nimic de la tine, dar am aflat cîteva lucruri din acest ultim post al tău.

Dacă ai absolvit teologia, de ce nu ești demnă de lucrul ăsta? Cum altfel poți fi demnă decît prin mărturisire? Care nu e tot una cu a te lăuda. Anume, de ce nu începi, sau măcar să termini posturile tale cu salutul-rugăciune "Doamne ajută"? Și să nu te consideri cu gîndire profundă, că te vei privi superioară, pe alții josnic, și vei cădea din staulul mîndriei tale. Fi atentă la tot ce ai în suflet și în minte.

Apoi ai vorbit că nu-ți place obediența. Care înseamnă ascultarea. Primul neascultător a fost lucifer. Singura posibilitate de a nu asculta de un ierarh, preot sau diacon, este cînd el cade în erezie. Și se numește sfînta neascultare. Ori în lipsa ereziei, orice ar face, nu îl judeci, și iei ce e bun de la el. Cum și Sfîntul Apostol Petru s-a lepădat de 3 ori de Hristos. Dar luăm ce-i bun de la el. Pocăința de după lepădări. Deci obediența e minunată, aduce smerenie și belșug de iubire, cînd vedem pe Hristos în orice om, și îl slujim pe un om, ca pe Hristos. Multe de spus aici, dar lăsăm așa.

Am mai văzut că ești nemulțumită cînd ești atacată. Păi ce creștină mai ești tu atunci? Bucură-te, iubește-i, roagă-te pentru ei, pentru ce-i ce te atacă. Poartă-le slăbiciunile, dacă ești mai tare ca ei. "Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioși" - Romani 15, 1. Rabdă-i, deci. Ajută-i. Ridică-i. Mustră-i. Dar mai presus de orice, iubește-i și dă-ți și viața pentru orice om. În fond, fiecare vrea binele celuilalt, doar că în felul lui propriu, care, în realitate dacă ajunge să facă rău, în loc să facă bine, trebuie atenționat și ajutat.

Spui că cineva a fost jignit. Personal, n-am văzut nicio jignire. Cînd spui unui om sectar, dacă e în neo-protestantism, atunci chiar e sectar, sinonim cu confesiune neo-protestantă. Nu poate primi amendă un om, sau să fie dat în judecată că l-a numit pe alt om sectar, în loc de "că aparține de confesiunea x, y, z". E sectar și-atît. E Adevărul. Mai poți adăuga eretic.
Iar dacă ești numită pe nedrept sectar, atunci e prigonire, primești încercări și îți aduni cununi și biruințe.

Iar dacă te referi la mine, că am ridicat numiri ca nerușinat sau nebun, acestea nu sunt jigniri. Nerușinat, înseamnă că nu are rușine, e lipsa rușinii în atitudinea lui, ei. În sinea ei, a lui, poate e un om minunat, dar atunci, în acele clipe, nu a avut rușine, deci nerușinat(ă). Sau nu a avut bunătate, nu a făcut binele, deci fără bine, bun, e nebun, sau nebună. E adevărul. Nu e jignire. Jignire poate fi nesimțit, că lipsa simțurilor, nu se poate dovedi întrun post pe forum, iar sufletul nu poate fi fără simț, simțul ținînd de cele materiale, fără raportarea lui, ca aluzie, la cele spirituale, cînd, atunci, nu mai poate fi jignire. Iar cu psihologia nu am nimic, atîta timp cît nu are pretenții să învețe mai bine ca creștinismul. Cînd are pretențiile astea, îi dovedesc că eșuează lamentabil.

Și să închei în nota topicului, să nu uităm de minunata carte a părintelui Cleopa, despre Vise și vedenii.

http://www.librariasophia.ro/img/poz...si_vedenii.jpg

Am zis că nu mai scriu, dar uite că trebuie, din iubire, să revin. Mînca-v-ar Raiul !

Bucurii.

laurastifter 27.01.2014 00:47:49

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 549097)
Nu te mai necaji, Laura.
Dar cred ca intr-adevar nu folosestie prea mult sa discutam in contradictoriu daca asta este nivelul. Nu facem nici un bine si ne facem si noua rau.
Pana la un punct, anumite lucruri trebuie spuse. Dar daca nu le putem spune fara sa ne tulburam cand suntem atacati, mai bine ne retragem.
Eu m-am tot retras, si am tot hotarit sa nu mai intru in polemici agresive, dar ceva ma face sa revin si sa intru iar...

"Eu m-am tot retras, si am tot hotarit sa nu mai intru in polemici agresive, dar ceva ma face sa revin si sa intru iar..."
Da, mă regăsesc întru totul...
Desigur că accept ca ceilalți să nu fie de acord cu mine și chiar să reacționeze ferm, dur, dar să-mi atace argumentele, nu persoana. Și astfel de incidente s-au întâmplat nu doar o dată, ci frecvent, de luni întregi și - mai trist - nu mi s-au întâmplat doar mie. :(
Oricum, nu-i bai...
Mă bucur din toată inima că am avut ocazia de a discuta aici, pe forum, cu mai multe persoane deosebite - printre care vă numărați și dvs! - de la care am multe de învățat.
Nădăjduiesc să mai ținem legătura, Fani. Ar fi minunat! :)
Dumnezeu să fie cu dvs, Fani și să vă binecuvinteze!
Cu deosebită prețuire,
L S

zaharia_2009 27.01.2014 00:58:11

Voi fratilor va plingeti ba de una , ba de alta , dar sa fi vazut voi daca intervenea fratele Ioan Cezar psihologul vestit, atunci sa vedeti voi polemica si contrapunct .
Cu toata amaraciunea de acum, dar atunci ar fi fost culmea .
aproape ca suntem scapati ca prin urechile acului ,
Dar chiar... unde o mai fi de rabda sa nu intre in asa o savarina !?

In alta ordine de idei si pt. fratele fie mai Mos dintre noi, fie mai Neag : greselile mai mici sau mai mari de ortografie (pina la un punct, evident) sunt inerente aici pe forum. Toti le facem...chiar si t...toti !
Fie din graba de a nu uita ideile, fie din cauza tastaturilor vechi fie din cine mai stie ce cauza. Dar si acestea pina la un punct .
Chiar aseara vorbeam si eu despre folosirea limbii literare, musai pt. un om purtat la scoala, indiferent din ce provincie a tarii ar fi, in comunicarea publica, oficiala si grija omului cult, absolvent de gimnaziu, de a nu incurca spatiul intim, personal, propriu (unde poate vorbi cum pofteste el, chiar si trivial) cu cel public.
Insa lucrurl cel mai grav pe care l-am sesizat de multa vreme este ca multi, nepermis de multi useri nu cunosc sensul real, literara ca si pe cel figurat al cuvintelor . In aceasta necunostiinta traindu-se se ajunge la nebunie, deoarece amestecarea sensurilor cuvintelor ca si folosirea improprie a cuvintelor in limbaj duce la alienare, la nebunie, la a dori sa spui ceva si defapt sa zici cu totul altceva .
Chiar acum am constatat ca "obedienta" este tot una cu ascultarea, cu supunerea .
Vai de noi !!!! Pai ce are slugarnicia cu dragostea asculrarii si a supunerii nefatarnice si dezinteresate ?
Dar ma rog... nu mai are rost sa continui ca sunt convins ca vorbesc cu peretii !
Asta este, lucurile stau exact asa cum sunt si oamnenii : din vorbe toti suntem nemaipomeniti, dar din fapte nici pe departe. Ca de la vorba la fapta... ca de la cer la pamnint !

Daniel_Ortodox 27.01.2014 01:00:34

Doamne ajută.

Laura, și dacă-ți atacă persoana ce are ? Mare lucru ? La Hristos i-au atacat și trupul, nu numai persoana ca și caracter. și la Sfinții Apostoli, martiri și toți alții.

Cînd nu suporți să-ți atace persoana e un pui de mîndrie acolo, ca la Ovidiu sau la "Glykys", e aroganță. Și trebuie spart capul la acel pui de mîndrie. Spart de piatra cea din capul unchiului, Hristos. Să îl spargi tu, puiul de mîndrie, de una singură, sau să îți fie spart de oamenii prin care lucrează Dumnezeu sau chiar de El Însuși.

Dar repet, Laura, ca și mai sus:

"Am mai văzut că ești nemulțumită cînd ești atacată. Păi ce creștină mai ești tu atunci? Bucură-te, iubește-i, roagă-te pentru ei, pentru ce-i ce te atacă. Poartă-le slăbiciunile, dacă ești mai tare ca ei. "Datori suntem noi cei tari să purtăm slăbiciunile celor neputincioși" - Romani 15, 1. Rabdă-i, deci. Ajută-i. Ridică-i. Mustră-i. Dar mai presus de orice, iubește-i și dă-ți și viața pentru orice om. În fond, fiecare vrea binele celuilalt, doar că în felul lui propriu, care, în realitate dacă ajunge să facă rău, în loc să facă bine, trebuie atenționat și ajutat."

Laura dragă, poate am vorbit în zadar și cu tine, ca și cu ceilalți. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Bucurii.

P.S.: Zaharia frate, toate cele bune îți doresc, dar trivial să nu vorbim niciodată, nici măcar în somn, că ne depărtăm de îndumnezeire, de sfințenie, de dobîndirea Duhului Sfînt. Încearcă să fi on-topic, ajută cu ceva pe fratele "fallen". Ajută-l spre mîntuire.

zaharia_2009 27.01.2014 01:17:05

Triviala, este o cale, evidenta, de a nedespartii de Hristos , alaturi de alte 300 de cai neevidente si pline de smerenie mindra si evlavie puturoasa prin care il pierdem pe Hristos nici avind habar !

Daniel_Ortodox 27.01.2014 01:21:23

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 549110)
Triviala, este o cale, evidenta, de a nedespartii de Hristos , alaturi de alte 300 de cai neevidente si pline de smerenie mindra si evlavie puturoasa prin care il pierdem pe Hristos nici avind habar !

Doamne ajută.

Da, așa e. Bun, de acord, ai dreptate. Slavă Domnului.

Dar tot nu l-ai ajutat cu nimic pe fratele "fallen", înspre mîntuire, cu problema lui despre vise și coșmaruri, dacă tot ai intervenit.
Nădăjduiesc, că poate te-ai rugat pentru el, în sinea ta. E bine și atît.

Mult folos spre mîntuire.

Bucurii.

zaharia_2009 27.01.2014 01:29:43

Frate, nu-ti lua tu preocupari care nu sunt ale tale . Nu te apuca tu sa stabilesi ce are de facut un user sau altul si nici macar sa nadajduiesti ca ai intui interesul cuiva pt. care posteaza. Nu de alta, dar atitudinea aceatsa este de prost gust . Nici nu incerca sa fi parcimonios cu mine ca nu cadreaza, nu este frumos sa faci asta dupa ce ti-ai ambalat motoarele de ai scos flacari pe nas precum calul lui Harapul al' Alb.
Posteaza, comenteaza dar nu fi meduza. Nu te agata de oricine si nu considera ca ai avea un sfat sau un indem potrivit pt. fiecare deoarece lumea merge cel putin la fel de bine inainte si fara tine, daca nu chiar mai bine .
Domoleste-te ca esti tinerel. Este mai frumos asa .
Daca nu, continua tot asa pina vei constata ca nu iti mai raspunde nimeni .

Mosh-Neagu 27.01.2014 01:32:01

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 549071)

Frate Neagu, mulțumesc pentru ironie ! Găsesc și eu cîteodată potrivită, retorica și ironia. Nu sunt părinte, preot, nu am studii înalte, sunt un muritor de rînd.

Frate Daniel, imi pare rau ca s-a ajuns unde s-a ajuns. Macar poate reusim sa invatam cate ceva din asta. In mod firesc, asta am inteles in momentul in care mi-ai specificat ca imi scrii in "duh patristic". Eu alt duh patristic nu-l vad decat la cel care a fost hirotonit si pentru care s-a strigat: "Vrednic este". Si fiind putin bulversat, am indraznit sa-mi arunc o privire peste mesajele tale anterioare. De acolo am aflat: îmi dau licența din dogmatică (...) sunt la doua facultate, pastorala. Uneori, lucrurile nu merg in directia in care dorim noi sa mearga, ci in sens invers, in momentul in care incercam sa ne mandrim cu lucruri despre care... nu ne intreaba nimeni. Multi sfinti nestiutori de carte, au existat pe lume, care cunosteau Scriptura mai bine decat orice carturar cu titlu si staif. Harul, oricat ne-am stradui, tot de la Dumnezeu vine, daca-l meritam. Iar daca nu-l avem inca (pentru ca nu-l simtim dar si pentru ca nu convingem) inseamna ca undeva gresim.
Fratilor (si surorilor), daca chiar ne dorim sa-l iubim pe aproapele, atunci sa facem antrenamentul asta zilnic si in orice conditii, fiindca Dumnezeu nu ne lasa neispititi, cand avem teluri inalte. Daca insa, una spunem, si alta simtim in inima noastra, sa nu ne asteptam ca adevarul sa nu se iveasca printre randuri...Cineva "lucreaza" la asta, si mai devreme sau mai tarziu, cadem in propria capcana. Cu cat pretindem ca "noi nu", cu atat mai mult il provocam pe vrajmas, iar Dumnezeu ii va ingadui sa ne faca de ras.

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 549071)
Oricum dacă ajung în Rai, voi cere la Dumnezeu să lase pe un creștin ce a ajuns în iad, să vină în locul meu în Rai și eu să merg în locul lui în iad

Imi pare foarte rau de tine, fiindca poti gandi astfel. De aici se intelege cat esti de tanar si lipsit de experienta. Tu nu stii ce ceri! Nu vorbi fara sa gandesti. Nu ma refer la jertfa de care multi dintre noi suntem gata sa vorbim... desi eu stiu ca in caz de nevoie, suntem de nerecunoscut... Pana la urma... tocmai asta ne smereste mai mult: acest sentiment de vinovatie ca, desi am judecat pe altii si desi am promis despre noi ca vom fi, vom face si vom drege, am cazut exact unde strigam la ceilalti ca sunt nerusinati, ca sunt nebuni (asta cu nebunia... chiar ca e grava, pentru un bun crestin). E foarte trist ca, iata, vorbim noi intre noi despre ceea ce de altfel ni se pare ca deja ne-am insusit: smerenie, dragoste, rabdare, jertfa, intelepciune... Sa nu ne dea Dumnezeu mai mult decat putem duce, ca va fi vai si-amar de sufletele noastre, dar si de a celor ce vin dupa noi... Ispititorul noteaza, iar cand iti va veni randul, vei fi judecat dupa vorbele tale. Vrednic de Rai, nu e nimeni. Ce sa spun eu ca, daca ajung acolo... voi darui iubire... Atunci nu mai foloseste nimanui... Nici macar tie! Pana atunci e bine s-o avem, dar sa ne sacrificam, nu viata, ci mandria si vanitatea. Asta vrea Dumnezeu de la noi.

Sunt multe de spus. Vad multa frustrare... De ce? De ce ne pasa? Sa ne pese cand altul este la pamant, si totusi este lovit. Cand e vorba de noi... singura aparare "agresiva" este atunci cand ni se cere sa renuntam la ce avem mai sfant... Dar... teoretic, asta o stim cu totii!... Din pacate... nu se intampla asa... Fiecare tine minte raul personal, fiecare are un dinte impotriva cuiva care nu e de acord cu... etc, etc...Omul nu-l schimbi cu forta, ci prin puterea exemplului!...

Mosh-Neagu 27.01.2014 01:39:24

Se vede ca ma misc greu, ca s-a scris mult intre timp...

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 549111)
Dar tot nu l-ai ajutat cu nimic pe fratele "fallen", înspre mîntuire, cu problema lui despre vise și coșmaruri

Totusi, hai sa ne intelegem... Noi vrem sa ajutam... Foarte bine! Pe cine? Pe "fratele" falen... Pai fratele este o sora medic veterinar, care cred ca isi poate pune viata in ordine, muuult mai bine decat majoritatea dintre noi!
Asta asa, ca tot se mergea pe aceasta confuzie. Inainte de a dori cu tot dinadinsul sa ajutam, sa vedem, ce si cum...

Ekaterina 27.01.2014 01:46:10

Citat:

Parintele Rafael Noica spunea despre Parintele Sofronie Saharov ca il primea pe fiecare om asa cum era, nu incerca sa schimbe, sa forteze, se cobora la nivelul fiecaruia si de acolo pleca, de acolo pornea spre indreptarea omului. Era de o mare finete si dobandise adevarata dragoste.

Amenintari de genul: nu o sa te mariti curand, nu o sa-ti mearga bine, etc. sunt total nepotrivite, pornite dintr-un duh opus dragostei. Cu ce drept poate cine sa se adreseze in acest fel unui frate? Sa nu te mahnesti Glykys, nu lua seama la cuvinte nepotrivite. Nu se intampla lucrurile dupa cum vor "iubitorii de oameni" ci dupa cum randuieste Domnul (Cel ce ne cunoaste cu adevarat inimile).

Daniel_Ortodox 27.01.2014 01:56:40

Doamne ajută.

Mulțumesc frumos de sfaturi, frate drag Zaharia, dar sfaturile tale sunt împotriva Bibliei, și nu o să țin cont de ele, cu orice risc.
Te iubesc în Domnul, ai grijă de tine și roagă-te și pentru mine, dacă vrei și poți, ca și pentru surioara "fallen" (nu știam că e femeie, frate Neagu, mulțumesc), tot dacă vrei și dacă poți.

Frate Neagu, eu cred că nu m-am mîndrit, spunînd că sunt la pastorală, a doua facultate, ultimul an, tocmai că activez de-un an pe forum, și abea acum am spus. Dar observ că am fost ispitit, scriind asta, să știi că sună a laudă, nu mi-am dat seama, regret că am scris asta, te rog să mă ierți.
Și greșești: în duh patristic, poate și chiar e obligat dacă vorbește despre învățăturile creștinești, să fie, orice creștin. Vedem monahi, și profesori romîni, maica Siluana, Danion Vasile, și mulți alții, care sunt în duh patristic, și nu sunt preoți. Și mai greșești cu un lucru, cu "nebunia gravă pentru un bun creștin", sunt zeci de versete care te contrazic, dar e aproape ora 2, și nu mă pun acum să le mai scriu. Și în plus, eu nu am calitățile, virtuțiile acelea frumoase care le-ai spus, mă lupt să le dobîndesc, roagă-te și pentru mine să mi le dea Domnul. Sunt frustrat, sunt mîndru, arogant, precum bine spui, te rog, pomenește-mă în rugăciunile tale, fratele meu drag. În rest, ai vorbit minunat. Să îți dea Dumnezeu sănătate.

Surioară Ecaterina, ai dreptate, dar și greșești. Părintele Arsenie Boca, era și mai aspru, decît am fost eu acolo, cînd am spus că îi va merge rău în viață, dacă o ține pe drumul "echilibrului" între creștinism și alte prostii. Și eu cred că mai multe minuni se fac la mormîntul părintelui Arsenie Boca. Oricum, sunt departe și de părintele Sofronie Saharov, și de părintele Arsenie Boca, roagă-te și pentru mine.
Dar susțin ce i-am spus surioarei "Glykys" și trebuie să se mîhnească, nu să nu se mîhnească, cum îi spui tu. Am vorbit adevărul și trebuie să se sperie și să iasă din porcăriile ce le primește în căpșorul ei.
Și dacă văd că nu ai ajutato cu nimic pe surioara "fallen", în postul tău, măcar spune un Doamne miluiește și pentru ea, ca fratele Zaharia.

Surioară "Fallen", (traducere căzută), ridică-te, nu mai sta căzută. Iartă-ne dacă te-am supărat cu ceva noi aici, în luptele noastre. Îmi doresc doar să-ți fi fost cu ceva de folos, fiecare dintre noi. Mai puțin acel articol al lui Glykys, pe care nu ți-l recomand.

Bucurii.

Mosh-Neagu 27.01.2014 02:14:51

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 549117)

Frate Neagu, eu cred că nu m-am mîndrit, spunînd că sunt la pastorală, a doua facultate, ultimul an, tocmai că activez de-un an pe forum, și abea acum am spus. Dar observ că am fost ispitit, scriind asta, să știi că sună a laudă, nu mi-am dat seama, regret că am scris asta.
Și greșești: în duh patristic, poate și chiar e obligat dacă vorbește despre învățăturile creștinești, să fie, orice creștin. Vedem monahi, și profesori romîni, maica Siluana, Danion Vasile, și mulți alții, care sunt în duh patristic, și nu sunt preoți. Și mai greșești cu "nebunia gravă pentru un bun creștin", sunt zeci de versete care te contrazic, dar e aproape ora 2, și nu mă pun acum să le mai scriu. Și în plus, eu nu am calitățile, virtuțiile acelea frumoase care le-ai spus, mă lupt să le dobîndesc, roagă-te și pentru mine să mi le dea Domnul. Sunt frustrat, sunt mîndru, arogant, precum bine spui, te rog, pomenește-mă în rugăciunile tale, fratele meu drag. În rest, ai vorbit minunat. Să îți dea Dumnezeu sănătate.

Uf, ca tare-i greu cu tine...
Vrei sa vorbim de duh patristic? Intr-o zi chiar ascultam la radio-Trinitas cum un preot i-a dat unei credincioase un sfat, in timp ce era la scaunul spovedaniei, iar dupa ce si-a dat jos vesmintele sfinte, in timp ce ieseau din biserica, i-a dat sfatul exact pe dos! Asta e duhul patristic de care vorbesti?
Maica Siluana se roaga mult si este "tunsa" in monahism... Ce vorbim noi aici, despre tigari?
Vasile Danion... cand a fost la mine in oras, numai in duh patristic nu era, ca sminteala lui mi-a dat bataie de cap pentru cateva luni... Am colindat pe la multe manastiri sa ma lamuresc... Ce fel de duh partistic, daca s-au lepadat de el cei de la care sustinea ca are "dezlegare"?
Despre nebunie, ia seama, nu te incapatana, ca nu esti constient in ce "arena" te afli... Eu nu-ti cer versete, ci intelepciune. Daca o ai, vorbesti, daca nu inca, asculta si ia aminte. Multi de aici au trait ortodoxia mai mult decat au invatat-o din carti (fratele Zaharia, fratele Costel, fratele Cristian)... Ne-am lovit cu capul de pragul de sus ca n-ai tu zile de scoala pastorala, cate cucuie avem noi!...
Frustrarea nu-ti era tie adresata, dar asa esti tu, iei din zbor orice idee, ca si cum ai fi singurul care scrii pe-aici!
Si nu, n-am vorbit minunat! Dimpotriva, am vorbit groaznic de prost, din moment ce nu pot sa dau rod!

Daniel_Ortodox 27.01.2014 02:35:28

Doamne ajută.

Uf, greu cu mine, dar greu și cu tine.

Nu mă mai contrazic cu frăția ta, îți mărturisesc doar că în sufletul meu ai adus mult rod, tare mult rod.
Rîvna ta și discernămîntul frăției tale, și rugăciunea, le-am simțit, și m-am bucurat pentru ele așa de mult.

Să nu te mîndrești cu aceste cuvinte, păcătosule, că ți-am spus deja că e greu și cu tine, nu numai cu mine.

Te îmbrățișez cu sărutare sfîntă, dragul meu frate !

Ca și pe toți care au scris în acest topic, vă îmbrățișez cu sărutare sfîntă ! (cum spune minunat la Romani 16, 16, și la I Corinteni 16, 20, la II Corinteni 13, 12 și la I Tesaloniceni 5, 26)

Bucurii.

Mosh-Neagu 27.01.2014 02:44:58

Citat:

În prealabil postat de Daniel_Ortodox (Post 549121)
Te îmbrățișez cu sărutare sfîntă, dragul meu frate !

Eu nu cer mai mult decat atat: sa-mi dea Dumnezeu mie, tot ce-ti doresc tie!

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:29:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.