![]() |
Taina cununiei la alte confesiuni
Buna seara! am si eu o curiozitate care ma incearca de ceva vreme. Cum e cu sfanta taina a cununiei, sic u celelalte sfinte taine. la celelalte confesiuni, respectiv la cele reformate (protestante, neoprptestante, etc). In acceptiunea lor, sunt tot lucrari ale Duhului Sfant? La ei preotii (pastorii) sunt "purtatori", investiti cu putere de la Duhul Sfant ? (eu am auzit pe unii, ce-i drept mireni, si poate nici tocmai cunoscatori ai dogmei, cum ca dp lor de vedere, asta ar fii o blasfemie, ca un om, fie el si preot, sa sustina ca are asa ceva). Bun, si atunci, daca preotul sau pastorul care oficiaza o sfanta taina - cununie, botez, spovedanie, el e doar un martor care consemneaza ca lucrarea s-a efectuat (de catre Duhul Sfant, desigur)? Daca esti cununat la ei in biserica, Biserica ortodoxa iti recunoaste cununia, ca din cate banuiesc eu, nu prea... dar acum nu vreau sa vorbesc prostii, mai bine sa stiu punctele de vedere avizate, oficiale, ale unor cunoscatori.
|
Cred ca nu te-ai da inapoi sa te convertesti la adventisti daca ti-ar lecui "sotul" de ateism si te-ar lua de nevasta in conditiile astea, nu?
Nu stiu daca doar eu am senzatia ca problemele care le ridici de la o vreme si cum le ridici arata faptul ca drumurile tale te poarta tot mai departe de ortodoxie.. Desi poate ca la mijloc e de fapt ideea gresita ca intr-un fel, ai fost destul de aproape. |
Nuuu, la martorii lui iehova!
Uite chiar m-ati provocat; o sa merg la duhovnicul meu, care intamplator e si profesor de religie, sa-mi faca o evaluare obiectiva a nivelului de ortocsie... Pana atunci nu pot sa zic decat ca o consider o lovitura sub centura, ca si cand am fii colegi la munca si ne-am certa din motive extraprofesionale (nu tinem cu aceeasi echipa de fotbal, nu ne place acelasi manelist, etc), si tu mi-ai tranti-o ca nici macar nu sunt un bun spalator auto.... |
Pai era bine sa te duci mai intai la el cu nelamuririle de mai sus.
|
Din cate stiu eu, nu este valida!
Sunt culte care nici nu recunosc 7 Sfinte Taine si pe cele care totusi le accepta, nu pot fi puse la acelasi nivel cu cele savarsite in Biserica Ortodoxa. |
Biserica Ortodoxa nu recunoaste vreo taina in afara ei, nici macar botezul. Cine e casatorit in alt cult se considera ca e casatorit doar civil.
|
Celelalte culte nu au Taina Cununiei. Exista doar o singur Tana a Cununiei si atat, nu 100, ptr. ca nici Hristos nu are 100 de capete cu 1000 de trupuri. Nici un cult nu face "incoronarea": logodna+cununia. Din cate stiu eu, ei nici nu au preoti, ci doar pastori. Adica, ei nu recunosc preotia ca taina, nu recunosc Sf.Impartasanie, cum sa recunoasca Taina Cununiei?
Nu, Biserica nu recunoaste casatoriile facute la alte culte. Si cand zic Biserica, nu ma refer la un preot sau un mirean cu pareri diferite. Inainte erau casatoriri mixte, dar nu in sensul cum e acum, ca se ia un ortodox cu un adventist. Erau amandoi pagani, unul din ei se convertea, dar nu isi parasea sotul/sotia, ci statea cu el, si de multe ori isi aducea si sotul la credinta. |
Citat:
|
Ba e obligat. Altfel nu-i duhovnic. E orice altceva dar nu duhovnic.
|
La ce iti foloseste?sau ce iti veni :)
|
Citat:
|
pai si atunci cum se casatoresc, doar civil? sau nu e neaparat nici asta? imi spunea cineva pe alt forum, dar nu stiu dc era practicant sau doar isi dadea cu presupusu, ca asa zisa cununie se face cu binecuvantarea pastorului prin "punerea mainilor" ;care, daca am inteles eu bine, si el la randul ui a fost investit in functie tot prin punerea mainilor de catre un "arhiereu"; adica cam ca la hirotonia noastra; atunci care mai e diferenta? In plus, ei zic ca preotii nostri de fapt nu au cum sa primeasca harul Duhului sfant prin aceasta modalitate; atunci ei de ce o fac, daca nu cred ca e posibil? daca un cleric de-al lor nu are putere de la Duhul sfant sa lege si sa dezlege, atunci la ce se limiteaza atributiunile lui? doar sa catehizeze? Binecuvantarea care mi-o da la nunta, ce valoare are?
|
Ei cred, dar noi știm unde e Adevărul. De ce nu citești niște cărți în acest sens.
Pr. Arsenie Papacioc:http://www.librariasophia.ro/carti-S...m-so-3098.html Pr. Cleopa:http://www.librariasophia.ro/carti-c...m.-SO-536.html Sf. Iustin Popovici: http://www.sophia.ro/Omul-si-Dumneze...-ro-478-o5.htm, http://www.librariasophia.ro/carti-B...f-so-8633.html |
Citat:
Parerea mea e ca e chiar un pacat ca un ortodox sa ia parte activ (daca doar asista la o nunta nu e asa o mare problema) la o taina din alt cult. DE exemplu Sfantul Sinod al BOR a hotarat in 2008 ca un laic care se impartaseste la alt cult este exclus din Biserica (de la impartasanie) pana renunta si se caieste. |
Lasand la o parte mistourile si repetitiile ca Ortodoxia e Adevarul(zici ca incercam sa ne auto-convingem de asta, mari traitori ce suntem), e intrebare legitima.
Daca cineva nu crede nici in ceremonie, nici in autoritate, pe ce baza e valida? "Punerea mainilor" ar trebui, teoretic, sa umple recipientul cu Duhul Sfant, ca un fel de ajutor de discernamant. La hirotonire la noi, e ceremonie de investire in fata Autoritatii Supreme in toata regula. |
Catolicii au practica toate sfintele taine si sunt "valide"pt toata lumea, si ale noastre pt ei.
Insa cele practicate de protesatanti nu ar fi valide pt ca acolo, la ei, nu ar lucra Duhul Sfant pt ca ei nu au preoti adevarati... |
Citat:
|
Citat:
|
Ei, dacă a zis catolicul, apăi așa e, nu?
|
Intre timp am ajuns la urmatoarea concluzie: toti cei care suntem exclusi de la sf impartasanie, din varii motive, cat si protestantii, sumtem precum cananeanca, strigand in urma lui Hristos, si sperand la firmitura aruncata cainilor. Dar,dc avem suficienta credinta, o vom primi...
|
Intre timp am ajuns la urmatoarea concluzie: toti cei care suntem exclusi de la sf impartasanie, din varii motive, cat si protestantii, sumtem precum cananeanca, strigand in urma lui Hristos, si sperand la firmitura aruncata cainilor. Dar,dc avem suficienta credinta, o vom primi...
|
Tu faci mișto de noi grupa mare, este?
|
Imi pare rau ca va supara "ecumenismul" meu, sau ca l-am pomenit pe Mihnea Dragomir, dar asta e, mai suntem si care avem alte pareri decat dvs. ( Acum astept sa ma atace si protestantii, ca i-am asemanat cu cananeeni...)
|
Nu vad dc ar fi facut misto.
|
Eu încă sper că doar face mișto.
|
Ore cum o fi taina cununiei la mormoni????:106:
|
Multiplă, normal.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
C'est n'est pas vrai! Dati-va un update! Mormonii nu mai sunt poligami!
|
Citat:
|
In "practica" se intampla multe, peste tot (de ex,azi, de sf mucenici, se beau 40 de pahare), dar nu asa spune religia... Cel putin asa sustin cei care au venit pe la noi (mormonii). Iar in America, am inteles ca tin f mult la cununie, pe unii de ex (oaspeti la o fam de mormoni) nu i-au lasat sa doarma impreuna pt ca nu erau casatoriti...
|
Păi cine bea 40 de pahare, chiar 44 unii, au vreo legătură cu "religia"?
|
Bineînțeles că au, sunt împotriva ei, cu știință sau fără știință.
|
Citat:
Am lucrat pt un manager HR,care era mormon si tot ce-mi amintesc despre el a fost un scandal sexual... Firma la care lucram,avea locuinte pt angajati iar dumnealui a fost ferm in ceea ce priveste locuirea la comun a celor"necasatoriti"...Toate bune si frumoase,pana cand toti au inceput sa vb ca l-au vazut pe domnia sa iesind de mai multe ori,noaptea tarziu din camera unei june care era renumita pt"distractiile"de care era in stare cu oricine se arata interesat...(Asta nu ar fi insemnat nimic daca domnul mormon nu ar fi fost happily married,cu 2 copii mici si inca unul pe drum,ba mai avea si o nevasta draguta si foarte cumsecade). Aceasta purtare i-a smintit pe toti la lucru,incat toti vb numai despre asta iar dansul si-a dat demisia in final pt a scapa de jena... Ne era si noua jena de ipocrizia dumnealui ... |
Da' ei nu-s ipocriți. Așa-s ei.
|
Citat:
|
Dar poate n-a fost dansul vinovat de sminteala, ci d-ra respectiva :)...glumesc, desigur. A?a ipocriti sunt peste tot. Pana si preoti de-ai nostri, sau catolici, sau chiar monahi, mai sunt implicati in scandaluri sexuale. Tine de slabiciunea omeneasca, nu de apartenenta la un cult sau altul. Nici o religie nu aproba sau incurajeaza desfraul, adulterul - cazul prezentat de Yasmina. In legea veche evreiasca (VT) s-a mai acceptat o vreme poligamia, la inceputuri, dar acum nu cred ca mai este. Si oricum nu era considerat totuna cu adulterul. Insa acum, aici, nefiind sotia lui, chiar asta a fost...
|
Citat:
Am vorbit cu mormoni, cel putin in teorie nu accepta relatiile intime inainte de casatorie. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:15:56. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.