Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Ucraina: o miza mai mare decit pare. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17120)

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 11:36:55

Ucraina: o miza mai mare decit pare.

Ma gindesc ca, avind in vedere ca majoritatea ne-am lamurit, sau ar fi trebuit pina acum, cu exceptia mereu-supusilor privilegiati ai sistemului la putere desigur, ce inseamna ue, sua, capitalism, occident, integrare, si alte notiuni din Iad (caci e clar ca de "aia" sunt nasite, via mintile politicienilor), e clar ca Rusia este, vorba lui Albert Wesker, "humanity's last stand". Punctele de vedere dominatoare si care-se-vor-universale, gen proeuropenismul, proglobalismul, etc. ma sufoca prin agresvitatea, numarul, subiectivismul si in ultima instanta prostia sustinatorilor.
Nu e mai putin adevarat ca daca traiam in Evul Mediu timpuriu, indeosebi in V Europei, as fi fost iritat de omniprezenta institutiilor feudale, y compris a BC.
Ma rog in fiecare zi sa se care americanii, eurofilii, si alte creaturi ca ele, din Ucraina si Est in genere...si, unde ar fi norocul, de peste tot.

DragosP 10.03.2014 12:04:59

Până una-alta, luați de aici, cât mai e timp: http://www.culturavietii.ro/2014/03/...aportul-zuber/

N.Priceputu 10.03.2014 13:03:38

Cu toate neajunsurile pe care le presupune, n-aș da democrația pe un sistem totalitar. Pentru că prima înseamnă, cel puțin, libertatea de a spune nu, de a avea o altă opinie, de a lupta pentru opinia ta.

Din dezgustul față de ideologiile sau de normele sociale occidentale există riscul de a idealiza țări ca Rusia, uitând câți ani am pătimit din cauza ei și ignorând nedreptățile crase pe care regimul ei le face chiar acum cu cei asupra cărora încă are putere. Cu Putin vei avea dreptul să crezi și să spui ceea ce îți dă el voie. Interesele lui nu sunt nici pro-ortodoxie, nici măcar naționaliste: sunt oligarhice, mafiote. Iată cum vede situația actuală un rus deștept.

E o greșeală idealizarea deopotrivă a Occidentului și a Orientului. Nu avem de ales între demoni și îngeri când e vorba de politică.

Admit că o mafie există și în Occident, că manipularea și exploatarea se întâlnesc și acolo. Însă, așa cum arăta Mihailc, aceștia trec peste cadavre mai elegant; te fură mai cu mănuși.

Poate că diferența dintre Orient și Occident (sub acest aspect) este diferența între a fi sedus și a fi violat. Ce preferați?

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 13:39:57

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 553418)
Cu toate neajunsurile pe care le presupune, n-aș da democrația pe un sistem totalitar. Pentru că prima înseamnă, cel puțin, libertatea de a spune nu, de a avea o altă opinie, de a lupta pentru opinia ta.

Din dezgustul față de ideologiile sau de normele sociale occidentale există riscul de a idealiza țări ca Rusia, uitând câți ani am pătimit din cauza ei și ignorând nedreptățile crase pe care regimul ei le face chiar acum cu cei asupra cărora încă are putere. Cu Putin vei avea dreptul să crezi și să spui ceea ce îți dă el voie. Interesele lui nu sunt nici pro-ortodoxie, nici măcar naționaliste: sunt oligarhice, mafiote. Iată cum vede situația actuală un rus deștept.

E o greșeală idealizarea deopotrivă a Occidentului și a Orientului. Nu avem de ales între demoni și îngeri când e vorba de politică.

Admit că o mafie există și în Occident, că manipularea și exploatarea se întâlnesc și acolo. Însă, așa cum arăta Mihailc, aceștia trec peste cadavre mai elegant; te fură mai cu mănuși.

Poate că diferența dintre Orient și Occident (sub acest aspect) este diferența între a fi sedus și a fi violat. Ce preferați?

Elegant?!? spune-le celor maltratati de politisti zilnic in usa sau fermierilor din Nantes chestia asta. Daca e sa traiesc sub teroare, prefer una mai brutala, dar tocmai de aceea recognoscibila ca atare, si deci mai ineficienta, decit teroarea subtila a Occidentului. Ma surpinde ca gindesti astfel. Sincer, prefer sa fiu atact fizic de un hot care imi ia beregata daca nu ii dau telegonul, pentru ca am motive limpezi sa il consider ce este, si deci daca e nevoie, in legitima aparare sa il asomez sau chiar, fereasca Domnul, ucid, decit sa am de-a face cu un escroc inteligent care m-ar face sa ii vind o parte din proprietatea mea, vorba ta, "seducindu-ma" si furind, "cu manusi", " din condei".
Exact ce spuneau unii duhovnici: oamenii se feresc de durere si soc, in toate sensurile posibile, prefera minciuni elegante unei agresiuni brutale. Pentru ca oamenii, inclusiv clasa mijlocie, gindesc in mare ca domnia ta, suntem in mizeria in care suntem.
Postarea ta spune totul despre o clasa, o epoca, un popor si o psihologie. Multumesc.
Vae victis!

N.Priceputu 10.03.2014 13:57:07

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 553419)
Sincer, prefer sa fiu atact fizic de un hot care imi ia beregata daca nu ii dau telegonul, pentru ca am motive limpezi sa il consider ce este, si deci daca e nevoie, in legitima aparare sa il asomez sau chiar, fereasca Domnul, ucid, decit sa am de-a face cu un escroc inteligent care m-ar face sa ii vind o parte din proprietatea mea, vorba ta, "seducindu-ma" si furind, "cu manusi", " din condei".

Pierzi din vedere că cel care te violentează este mult mai puternic decât tine și nu-ți lasă nicio posibilitate de reacție/apărare. Cum, oare, pierzi din vedere zecile de ani în care am trăit cu o cizmă apăsată pe grumaz? Când elitele au fost trimise în pușcării, ucise, umilite, desfigurate moral. Crezi, oare, că între timp rușii s-au schimbat? Oare ucrainenii nu înțeleg chiar mai bine decât noi cu cine au de-a face? Ei, se pare, n-au uitat că „frații” lor au vrut să-i extermine în masă prin înfometare (Holodomorul - 1932-1933).

Avem dreptul să uităm de milioanele de oameni trimiși în gulaguri? Vrei să te înfrățești cu unii care au ca ideal al vieții îmbogățirea peste măsură și dobândirea unei puteri nelimitate în timp ce-și țin poporul în sărăcie și minciună?
Și eu sunt mirat că nu (vrei să) vezi aspectele astea.

Față de cel care vrea să mă mintă frumos, să mă seducă, am, cel puțin, libertatea de a spune nu. Am nevoie doar de discernământ, pentru dobândirea căruia oricum sunt dator să mă străduiesc întreaga viață în calitate de creștin. Pentru că modul lor (occidental) de a proceda nu este altul decât al diavolului, pe care Dumnezeu l-a lăsat, totuși, liber; după cum și pe noi ne-a lăsat liberi să alegem, și numai în măsura în care vom face alegeri bune ne vom mântui.

Sistemele totalitare, însă, sunt împotriva chiar a lui Dumnezeu, întrucât ele nu mai lasă nimănui posibilitatea de a alege; sau doar celor dispuși să fie martiri.

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 14:07:07

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 553421)
Pierzi din vedere că cel care te violentează este mult mai puternic decât tine și nu-ți lasă nicio posibilitate de reacție/apărare. Cum, oare, pierzi din vedere zecile de ani în care am trăit cu o cizmă apăsată pe grumaz? Când elitele au fost trimise în pușcării, ucise, umilite, desfigurate moral. Crezi, oare, că între timp rușii s-au schimbat? Oare ucrainenii nu înțeleg chiar mai bine decât noi cu cine au de-a face? Ei, se pare, n-au uitat că „frații” lor au vrut să-i extermine în masă prin înfometare (Holodomorul - 1932-1933).

Avem dreptul să uităm de milioanele de oameni trimiși în gulaguri? Vrei să te înfrățești cu unii care au ca ideal al vieții îmbogățirea peste măsură și dobândirea unei puteri nelimitate în timp ce-și țin poporul în sărăcie și minciună?
Și eu sunt mirat că nu (vrei să) vezi aspectele astea.

Față de cel care vrea să mă mintă frumos, să mă seducă, am, cel puțin, libertatea de a spune nu. Am nevoie doar de discernământ, pentru dobândirea căruia oricum sunt dator să mă străduiesc întreaga viață în calitate de creștin. Pentru că modul lor (occidental) de a proceda nu este altul decât al diavolului, pe care Dumnezeu l-a lăsat, totuși, liber; după cum și pe noi ne-a lăsat liberi să alegem, și numai în măsura în care vom face alegeri bune ne vom mântui.

Sistemele totalitare, însă, sunt împotriva chiar a lui Dumnezeu, întrucât ele nu mai lasă nimănui posibilitatea de a alege; sau doar celor dispuși să fie martiri.

Nu mai asocia pe rusi cu comunismul, te rog. Gulagurile acelea nu le3-a facut Ivan cel Groaznic, ci Lenin si Stalin. Cinstesti sfinti rusi, presupun. Inca ceva: sunt niste stiri calde pentru increderea ta in capacitatea/disponibilitatea occidentala de a spune "nu". Mai intereseaza-te. Exiswta, inca, google (asa cum e), exista stirile "de la om la om" (ultimele de preferat din sursa directa). In timp ce noi vorbim, poate deja s-a dat o spaga enorma, si parti din tara asta, mari cit judetele poate, au fost vindute. ti se pare normal ca marea proprietate, de coniventa cu statul, sa stringa, fie si incet si subtil, latul?
Of... Rept, informeaza-te singur. Deschide-ti ochii larg. Esti unul din stilpii forumului, si am un respct imens pentru persona, gindirea si postarile fratiei tale, dar ce zici si cum gindesti e exact ilustrarea la scara umana a parabolei broastei fierte lent, in timp ce zbenguie fericita in vasul cu apa tot mai calda, si tot mai calda. Iti place ca apa nu fierbe brusc, asa-i? am o veste proasta: asta nu e in avantajul tau, ci al celui care te va minca. NU s-a gindit la tine sa te simti bine, ci la tactica capcanei, daca vrei, ca sigur sa nu scapi de a fi devorat. Ultimul cuvint cu ghilimele, desigur, in cazul omului sau natiunii.
Clisee filodemocratie si anti-Putin sunt la fel de universale ca mirosul de benzina pe strazile unui oras mare. Chiar trebuie sa sa aduci aceste gedesisme, cederisme, anablandianisme, etc. iarasi sub ochi, ca locuri comune?
Inca ceva: pierzi din vedere excat unghiul nomral, nu doar crestin: occidentalii deja devin altceva decit oamenii. nu, nu bat cimpii. cind niste institutii de stat vor sa decida sa banez cuvinte de genul "mama" si "tata", mie asta imi evoca alte doua cuvinte pentru starea si identitatea lor: "Iad" si "balamuc". Daca se ajungela generalizarea eutanisei si legalizarea pedofiliei, atunci oricine e om (nu crestin, nu alt religios, sau alt gen de adept) normal pur si simplu, trebuie sa treaca la lichidarea sistemului prin revolta armata, daca va ami fi cu putinta. Si nu, nu va fi cu putinta: pentru ca exista multi din cei care gindesc in felul tau. Multi din ei nu sunt de nivelul tau, nici pe deaprte, dimpotriva. Dar alcatuiesc minunata majoritate. In Germania inceputului de 1933, dupa numirea lui Hitler (ales democratic, nu?) ca si cancelar, aveai dreptul la pareri proprii, si expunerea lor, nu? Gindire occidentala, asa e? Supravietuitorii Holocaustului au o opinie diferita in privinta stralucitei tolerante occidentale si perfectiunii democratiei, cu mult-cintatul ei mecanism de vot si dominatie (aparenta) a majoritatii.
Ce buna e apa calduta! A zis cineva ceva de fierbere?

N.Priceputu 10.03.2014 14:31:04

N-aș vrea să se înțeleagă că m-am referit la toți rușii. Am toată prețuirea pentru mulți dintre ei, pentru sfinți îndeosebi, pentru teologii din diaspora, dar și pentru oamenii de cultură. Unul dintre ei este Soljenițîn, de imaginea căruia Putin s-a folosit din plin, după părerea mea.

E o mare diferență, însă, între oamenii lor de valoare și politica lor, cel puțin externă.

După cum spuneam, nu sunt, însă, nici un entuziast al „valorilor” sau politicilor occidentale. Consider, doar, că reprezintă răul mai mic.
N-am aprofundat (și nici n-am timp) problemele pe care mi le ridici în măsura în care ai făcut-o tu. Totuși, îmi pare că ai, spre deosebire de mine, o afinitate pentru extreme dacă ai ajuns să demonizezi într-atât Vestul.

Cred că am epuizat ce aveam de spus pe acest subiect. Doresc să te las în pace, deși mă tem că prin intervenția mea am tulburat și liniștea altora, nu doar pe a ta, de care avem nevoie îndeosebi în acest post.
Iertare și post binecuvântat!

Theodore_of_Mopsuestia 10.03.2014 14:42:01

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 553424)
N-aș vrea să se înțeleagă că m-am referit la toți rușii. Am toată prețuirea pentru mulți dintre ei, pentru sfinți îndeosebi, pentru teologii din diaspora, dar și pentru oamenii de cultură. Unul dintre ei este Soljenițîn, de imaginea căruia Putin s-a folosit din plin, după părerea mea.

E o mare diferență, însă, între oamenii lor de valoare și politica lor, cel puțin externă.

După cum spuneam, nu sunt, însă, nici un entuziast al „valorilor” sau politicilor occidentale. Consider, doar, că reprezintă răul mai mic.
N-am aprofundat (și nici n-am timp) problemele pe care mi le ridici în măsura în care ai făcut-o tu. Totuși, îmi pare că ai, spre deosebire de mine, o afinitate pentru extreme dacă ai ajuns să demonizezi într-atât Vestul.

Cred că am epuizat ce aveam de spus pe acest subiect. Doresc să te las în pace, deși mă tem că prin intervenția mea am tulburat și liniștea altora, nu doar pe a ta, de care avem nevoie îndeosebi în acest post.
Iertare și post binecuvântat!

Fraita ta, iarta-ma daca am parut inversunat. Nu, nu vreau extreme. Detest, de exemplu, fundamentalismul musulman. Dar judeca si fratia ta: ce e mai rau? Ca un puber sau un adolescent sa lucreze intr-o fabrica sau intr-o colonie, sau sa fie necinstit de cei doi "tati", "casatoriti" dupa cheful legal al ue? Sfintii si induhovnicitii nu au fugit de greu, inclusiv de epuizare, lupta, provocare, asuprire brutala. Insa, da, au fugit de si au luptat impotriva murdaririi, inselarii, vicleniei. Care a fost primul act al Dusmanului asupra Protoparintilor speciei noastre? O agresiune? Nu. O inselare.
Post binecuvintat, fratiei tale si tuturor celorlalti!

N.Priceputu 10.03.2014 14:49:08

Fii pe pace, nu mi-ai părut înverșunat. Am înțeles încă de la începutul discuțiilor cu tine, chiar în contradictoriu fiind, că ai o inimă bună.
Am vrut să spun că îmi pare că vezi lucrurile la un mod radical, în alb și negru (occidentul-diabolic vs. răsăritul-angelic). Poate mă înșel și e doar o preferință pentru situațiile nete, chiar dacă brutale vizavi de cele confuze dar mai soft. Înțeleg și aș subscrie acestei preferințe, însă istoria destul de recentă (dar și cea actuală) ne arată că nici politicile brutale nu sunt - chiar deloc - lipsite de viclenie. E foarte multă minciună și de o parte, și de cealaltă.

EzioAuditore 10.03.2014 21:09:55

Citat:

În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia (Post 553411)
Ma rog in fiecare zi sa se care americanii, eurofilii, si alte creaturi ca ele, din Ucraina si Est in genere...si, unde ar fi norocul, de peste tot.

Si in acelasi timp Rusia din Crimeea ! Marxist este acela care recunoaște necesitatea dictaturii proletariatului.
до свидания!

Cu dedicatie pentru tine ...

http://www.youtube.com/watch?v=DKTA_agCj50

Florinvs 12.03.2014 12:40:50

Problema in general cu situatia din Ucraina este urmatoarea- Ucraina este un stat artificial (ca si Moldova si Belarus), care pana in 1991 nu au existat ca state independente.
Nu putem vorbi de poporul ucrainean, belorus sau moldovenesc.

Pentru rezolvarea durabila a situatiei, aceste 3 state nici nu ar trebui sa existe- partea de est a Ucrainei si Belarus sa revina Rusiei (deoarece si locuitorii din acele zone sunt tot slavi, iar diferentele istorice, culturale si lingvistice dintre ei si rusi sunt foarte mici), partea de vest a Belarus si Ucrainei sa revina Poloniei, Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Hertei si insula Serpilor sa revina Romaniei, iar asa-zisa Ucraina subcarpatica sa revina Slovaciei.
Cele mai corecte granite cu putinta in Europa au fost cele stabilite prin tratatele de pace de la Paris, din 1919.

In situatia actuala din Ucraina, interesele Rusiei pot fi intelese- ucrainenii sunt tot slavi, dar interesele Occidentului moral nu au nici o justificare.

Singurele teritorii aflate astazi in componenta Federatiei Ruse, si asupra carora rusii nu au nici un drept istoric si legal ar fi insulele Kurile (care apartin de drept Japoniei), zona de la granita cu Finlanda si enclava Kaliningrad (care ar trebui in mod normal sa fie in compunerea statului lituanian)
De asemenea, rusii nu ar mai trebui sa sustina regimurile separatiste si criminale de la Tiraspol, si cele din Abhazia si Osetia de Sud (regiuni care in mod normal apartin Georgiei).

stefan florin 12.03.2014 15:00:05

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 553576)
Problema in general cu situatia din Ucraina este urmatoarea- Ucraina este un stat artificial (ca si Moldova si Belarus), care pana in 1991 nu au existat ca state independente.
Nu putem vorbi de poporul ucrainean, belorus sau moldovenesc.

Pentru rezolvarea durabila a situatiei, aceste 3 state nici nu ar trebui sa existe- partea de est a Ucrainei si Belarus sa revina Rusiei (deoarece si locuitorii din acele zone sunt tot slavi, iar diferentele istorice, culturale si lingvistice dintre ei si rusi sunt foarte mici), partea de vest a Belarus si Ucrainei sa revina Poloniei, Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Hertei si insula Serpilor sa revina Romaniei, iar asa-zisa Ucraina subcarpatica sa revina Slovaciei.
Cele mai corecte granite cu putinta in Europa au fost cele stabilite prin tratatele de pace de la Paris, din 1919.

In situatia actuala din Ucraina, interesele Rusiei pot fi intelese- ucrainenii sunt tot slavi, dar interesele Occidentului moral nu au nici o justificare.

Singurele teritorii aflate astazi in componenta Federatiei Ruse, si asupra carora rusii nu au nici un drept istoric si legal ar fi insulele Kurile (care apartin de drept Japoniei), zona de la granita cu Finlanda si enclava Kaliningrad (care ar trebui in mod normal sa fie in compunerea statului lituanian)
De asemenea, rusii nu ar mai trebui sa sustina regimurile separatiste si criminale de la Tiraspol, si cele din Abhazia si Osetia de Sud (regiuni care in mod normal apartin Georgiei).

si crezi ca rusii, dupa ce isi vor primi inapoi Ucraina si Belarus, se vor opri? Crezi ca Putin a uitat de testamentul lui Petru 1? Dupa Ucraina si Belarus vor urma Georgia si Moldova

ignatiu 15.03.2014 17:39:39

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 553586)
si crezi ca rusii, dupa ce isi vor primi inapoi Ucraina si Belarus, se vor opri? Crezi ca Putin a uitat de testamentul lui Petru 1? Dupa Ucraina si Belarus vor urma Georgia si Moldova

Este o intrebare foarte buna. Oare cate razboaie de cotropire au purtat tarile ortodoxe?

Si Rusia este cea mai mare tara ortodoxa. Deci trebuie sa fi purtat razboaie de cotropire, nu-i asa? dar ar fi bine sa studiem razboaiele trecute si sa analizam cine era agresorul si cine era victima.

Eu nu am putut descoperi nici un razboi de cotropire purtat de TARI ORTODOXE!

Poate ma insel. Dar sa studiem:https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Kriegen

ignatiu 16.03.2014 00:37:00

Citat:

În prealabil postat de N.Priceputu (Post 553418)
C

Ausverkauf der Ukraine

Wie jetzt bekannt wurde
, sieht das von den neuen Behörden der Ukraine unterzeichnete vorläufige Abkommen mit dem IWF vor, dass das gesamte ukrainische Gastransportnetz dem US-Unternehmen Chevron übergeben wird. Die Metallkombinate würden zu 50 Prozent dem deutschen Konzern Ruhr zugesprochen. Die Kohleindustrie von Donbass soll die finnische Ruhr-Tochter erhalten.

Außerdem habe Kiew versprochen, in der Ukraine Teile des US-Raketenabwehrschildes und US-Luftstützpunkte stationieren zu lassen.

Vanzarea Ucrainei
Asa cum este acum cunoscut, autoritatile din Ucraina vor semna un acord cu IWF, acesta prevede ca toate conductele de transport de gaze sa fie date la concernul Chevron. Combinatele metalurgice au fost donate in proportie de 50% concernului german Ruhr. Industria exploatatoare de carbune din Donbass o primeste concernul fiica din Finlanda al concernului Ruhr.
Da asemenea Kiewul a promis ca Ucraina va gazduii scutul antiracheta si avioane americane.
Comentraiu aparut in Ziarul FAZ de heinrich thiry

ignatiu 16.03.2014 00:41:18

Lista: Razboaie dupa 1050

Hochmittelalter

1066 Norweger gegen Angelsachsen (Schlacht von Stamford Bridge)
1066–1071 Französische Normannen gegen Angelsachsen (Schlacht bei Hastings)
1071 Schlacht von Manzikert zwischen Byzanz und Seldschuken (Türken)
1061–1091 Italienische Normannen gegen Sarazenen in Sizilien
1073–1075 Sachsenkrieg Heinrichs IV.
1096–1099 Erster Kreuzzug, Kreuzfahrer gegen Seldschuken und Fatimiden
1135–1154 Englischer Bürgerkrieg
1146–1149 Zweiter Kreuzzug, Kreuzfahrer gegen Seldschuken
1147 Wendenkreuzzug, Sächsischen Fürsten gegen die Elbslawen
1180–1185 Gempei-Krieg in Japan
1189–1192 Dritter Kreuzzug, Kreuzfahrer gegen Ayyubiden
1200–1204 Vierter Kreuzzug, Kreuzfahrer und die Republik Venedig gegen Byzanz
1209–1229 Albigenserkreuzzug, Kreuzfahrer gegen die Katharer
1217–1221 Fünfter Kreuzzug (Kreuzzug von Damiette), Kreuzfahrer gegen Ayyubiden
1233–1234 Stedingerkrieg, Bremen gegen Stedinger
1238–ca. 1250 Sukhothai erhebt sich gegen das Reich der Khmer
1241 1. Schlacht bei Liegnitz, Mongolen über Heinrich II. v. Schlesien
1244–1260 Flämischer Erbfolgekrieg
1247–1264 Thüringisch-hessischer Erbfolgekrieg
1248–1250 Sechster Kreuzzug, Kreuzfahrer gegen Ayyubiden

ignatiu 16.03.2014 00:41:51

Spätmittelalter

1270 Siebter Kreuzzug
1274 Erste Mongoleninvasion in Japan
1278 Reichskrieg gegen den Böhmenkönig Ottokar II.
1281 Zweite Mongoleninvasion in Japan
1288 Schlacht bei Worringen
1297–1314 Schottischer Unabhängigkeitskrieg
1303–1411 Litauerkriege des Deutschen Ordens
1410 Schlacht bei Tannenberg Sieg des polnisch-litauischen Heeres über den deutschen Orden
1324 Krieg von Saint-Sardos, Frankreich gegen England, Vorläufer des Hundertjährigen Krieges
1329–1333 Pommersch-Brandenburgischer Krieg
1331–1333 Genkō-Krieg in Japan
1336–1392 Namboku-chō (Japan)
1342–1345 Thüringer Grafenkrieg
1337–1453 Hundertjähriger Krieg, Frankreich gegen England
1341–1364 Bretonischer Erbfolgekrieg
1349–1352 Bosporuskrieg
1362–1364 Erster Hanse-Dänemark-Krieg
1367–1370 Zweiter Hanse-Dänemark-Krieg
1370–1388 Lüneburger Erbfolgekrieg
1371 Schlacht an der Mariza
1386–1388 Sempacherkrieg
1387–1389 Städtekrieg
1389 Schlacht auf dem Amselfeld (1389)
1396 Schlacht von Nikopolis
1398–1408 Appenzellerkriege
1402 Schlacht bei Ankara
15. Jahrhundert Blumenkriege der Azteken
1412–1415 Fleglerkrieg
1419–1436 Hussitenkriege
1423–1430 Erster Venezianischer Türkenkrieg
1436–1450 Alter Zürichkrieg
1444 Schlacht bei Warna
1444–1449 Soester Fehde
1445–1451 Sächsischer Bruderkrieg
1448 Schlacht auf dem Amselfeld (1448)
1449–1450 Erster Markgrafenkrieg

ignatiu 16.03.2014 00:42:33

Frührenaissance

1453 Belagerung und Eroberung von Konstantinopel (das heutige Istanbul) durch die Osmanen, auch als Ende der Epoche Mittelalter bezeichnet
1455–1485 Rosenkrieg, englisches Adelsgeschlecht York gegen englisches Adelsgeschlecht Lancaster
1461–1462 Mainzer Stiftsfehde
1462 Badisch-Pfälzischer Krieg
1463–1479 Zweiter Venezianischer Türkenkrieg
1467–1477 Ōnin-Krieg in Japan
1474–1477 Burgunderkriege, Burgund gegen Eidgenossen
1494–1559 Italienkriege
1495–1497 Russisch-Schwedischer Krieg
1499 Schwabenkrieg (Schweizerkrieg)
1499–1503 Dritter Venezianischer Türkenkrieg
1509–1513 Osmanischer Bürgerkrieg
1514–1516 Osmanisch-Safavidischer Krieg, Osmanisches Reich gegen Persien
1516–1517 Osmanischer Mameluken-Krieg, Osmanisches Reich erobert Syrien und Palästina
1519–1521 Reiterkrieg

ignatiu 16.03.2014 00:43:23

Neuzeit

Spätrenaissance

1520–1521 Comuneros-Aufstand in Kastilien
1520–1521 Spanische Eroberung Mexikos
1521–1526 Osmanisch-Ungarischer Krieg
1521 Schlacht von Mactan
1522 Osmanische Eroberung von Rhodos
1522–1523 Pfälzischer Ritteraufstand
1524–1526 Deutscher Bauernkrieg
1525–1527 Indienfeldzug Baburs (Erste Schlacht bei Panipat)
1526–1555 Erster Österreichischer Türkenkrieg/Vierter Venezianischer Türkenkrieg
1526–1538 Ungarischer Bürgerkrieg (siehe auch Friede von Großwardein)
1526–1555 Osmanischer Safavidenkrieg
1529 Erster Burmesisch-Siamesischer Krieg
1529 Erster Kappelerkrieg
1531 Zweiter Kappelerkrieg
1532–1536 Spanische Eroberung Perus
1534–1535 Grafenfehde, Krieg der Hansestadt Lübeck gegen Dänemark, Schweden und Preußen
1538 Zweiter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1540–1542 Mixtón-Krieg
1546–1547 Schmalkaldischer Krieg
1548–1549 Dritter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1552–1555 Zweiter Markgrafenkrieg
1553–? Arauco-Krieg
1554–1557 Schwedisch-Russischer Krieg
1558–1582 Livländischer Krieg
1562–1563 Erster Hugenottenkrieg
1563–1570 Dreikronenkrieg, auch Siebenjähriger Nordischer Krieg
1564–1569 Vierter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1566–1568 Zweiter Österreichischer Türkenkrieg
1567–1568 Zweiter Hugenottenkrieg
1568–1570 Dritter Hugenottenkrieg
1568–1648 Achtzigjähriger Krieg
1570–1573 Fünfter Venezianischer Türkenkrieg
1572–1573 Vierter Hugenottenkrieg
1574 Fünfter Siamesisch-Burmesischer Krieg (Pegu)
1574–1576 Fünfter Hugenottenkrieg
1576–1577 Sechster Hugenottenkrieg
1579–1580 Siebter Hugenottenkrieg
1580–1583 Portugiesischer Bürgerkrieg
1583–1588 Truchsessischer Krieg, auch Kölner Krieg genannt
1584–1592 Sechster Burmesisch-Siamesischer Krieg
1585–1598 Achter Hugenottenkrieg
1585-1604 Englisch-Spanischer Krieg (1585–1604) (darin: Invasionsversuch der spanischen Armada 1588)
1587 Siamesisch-Kambodschanischer Krieg 1587
1590–1595 Russisch-Schwedischer Krieg
1592–1598 Imjin-Krieg
1593–1594 Siamesisch-Kambodschanisch-Burmesischer Krieg
1593–1615 Dritter Österreichischer Türkenkrieg
1594–1603 Neunjähriger Krieg (Irland)
1595–1597 Zweiter oberösterreichischer Bauernkrieg
1597–1599 Schwedischer Bürgerkrieg

ignatiu 16.03.2014 00:44:11

17. Jahrhundert

1600–1629 Polnisch-Schwedischer Krieg
1603 Siamesisch-Kambodschanischer Krieg 1603
1607–1615 Tarrantiner-Krieg
1607–1618 Siebter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1608–1614 Erster Englischer Powhatankrieg
1609–1618 Erster Russisch-Polnischer Krieg
1609–1614 Jülich-Klevischer Erbfolgestreit
1611–1613 Kalmarkrieg
1611–1617 Russisch-Schwedischer Krieg
1613–1617 Friauler Krieg
1618–1648 Dreißigjähriger Krieg
1618–1623 Böhmisch-pfälzischer Krieg
1623–1629 Dänisch-niedersächsischer Krieg
1630–1635 Schwedischer Krieg
1635–1648 Schwedisch-Französischer Krieg
1643–1645 Torstenssonkrieg
1620–1621 Osmanisch-Polnischer Krieg
1622 Siamesisch-Kambodschanischer Krieg 1622
1623–1623 Portugiesisch-Persischer Krieg
1624–1661 Niederländisch-Portugiesischer Krieg
1625–1630 Englisch-Spanischer Krieg
1626 Oberösterreichischer Bauernkrieg
1629–1631 Mantuanischer Erbfolgekrieg
1632–1634 Zweiter Russisch-Polnischer Krieg
1633–1634 Osmanisch-Polnischer Krieg
1635–1659 Französisch-Spanischer Krieg
1637 Pequot-Krieg
1639–1651 Schottland in den Kriegen der drei Königreiche
1639–1640 Bischofskrieg
1641–1653 Irische Konföderationskriege
1642–1646 Erster Englischer Bürgerkrieg
1644–1645 Schottischer Bürgerkrieg
1648–1649 Zweiter Englischer Bürgerkrieg
1649–1651 Dritter Englischer Bürgerkrieg
1640 Schweinekrieg
1640–1701 Biberkriege
1640–1668 Restaurationskrieg
1643–1645 Wappinger-Krieg
1644–1646 Zweiter Englische Powhatankrieg
1645–1669 Sechster Venezianischer Türkenkrieg
1648–1660 Ukrainisch-Polnischer Krieg
1652–1654 Erster Englisch-Niederländischer Seekrieg
1654 Erster Bremisch-Schwedischer Krieg
1654–1667 Russisch-Polnischer Krieg
1655 Pfirsich-Krieg
1655–1660 Englisch-Spanischer Krieg
1655–1660 Zweiter Nordischer Krieg
1656–1658 Russisch-Schwedischer Krieg
1659–1660 Erster Esopus-Krieg
1660–1662 Achter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1663–1664 Zweiter Esopus-Krieg
1663–1664 Vierter Österreichischer Türkenkrieg
1665–1667 Zweiter Englisch-Niederländischer Seekrieg
1666 Zweiter Bremisch-Schwedischer Krieg
1667–1668 Devolutionskrieg
1672–1676 Osmanisch-Polnischer Krieg 1672–1676
1672–1679 Holländischer Krieg
1672–1674 Dritter Englisch-Niederländischer Seekrieg
1674–1679 Schwedisch-Brandenburgischer Krieg
1674–1679 Schonischer Krieg
1675–1676 King Philip’s War
1676–1681 Russisch-Osmanischer Krieg
1683–1684 Reunionskrieg
1683–1699 Großer Türkenkrieg
1685 Monmouth Rebellion
1685 Französisch-Siamesischer Krieg
1687 Englisch-Siamesischer Krieg
1688–1697 Pfälzischer Erbfolgekrieg (Neunjähriger Krieg)
1689–1691 Irischer Krieg
1689–1697 King William’s War in Nordamerika

ignatiu 16.03.2014 00:45:01

18. Jahrhundert

1700–1721 Großer Nordischer Krieg
1701–1714 Spanischer Erbfolgekrieg
1702–1713 Queen Anne's War
1714–1717 Siamesisch-Kambodschanischer Krieg
1714–1718 Venezianisch-Österreichischer Türkenkrieg
1715 Erster Jakobitenaufstand
1715–1717 Yamasee-Krieg
1718–1720 Krieg der Quadrupelallianz
1722–1727 Dummers Krieg
1722–1723 Russisch-Persischer Krieg
1727–1729 Englisch-Spanischer Krieg
1733–1735 Polnischer Thronfolgekrieg
1735–1739 Russisch-Österreichischer Türkenkrieg
1735–1737 Spanisch-Portugiesischer Krieg um Colonia
1739–1748 Englisch-Spanischer Krieg
1740–1748 Österreichischer Erbfolgekrieg
1740–1742 Erster Schlesischer Krieg
1744–1745 Zweiter Schlesischer Krieg
1744–1748 Erster Karnataka-Krieg
1744–1748 King George's War
1741–1743 Schwedisch-Russischer Krieg
1745–1746 Zweiter Jakobiteraufstand
1751–1754 Zweiter Karnataka-Krieg
1754–1756 Guaraní-Kriege in Paraguay
1756–1763 Siebenjähriger Krieg
1754–1763 Siebenjähriger Krieg in Nordamerika
1758–1763 Dritter Karnataka-Krieg
1763–1764 Pontiac-Aufstand
1764–1769 Neunter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1768–1774 Russisch-Osmanischer Krieg
1769–1773 Vietnamesisch-Siamesischer Krieg
1775–1776 Zehnter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1775–1783 Amerikanischer Unabhängigkeitskrieg
1776–1777 Spanisch-Portugiesischer Krieg (Banda Oriental)
1778–1779 Bayerischer Erbfolgekrieg
1780–1784 Vierter Englisch-Niederländischer Seekrieg
1785–1792 Elfter Burmesisch-Siamesischer Krieg
1787–1792 Russisch-Österreichischer Türkenkrieg
1787 Preußischer Einmarsch in Holland
1788–1790 Schwedisch-Russischer Krieg
1788–1789 Chinesischer Vietnam-Feldzug
1790–1792 Chinesischer Gurkhafeldzug
1792–1793 Russisch-Polnischer Krieg
1792–1815 Revolutionskriege und Kriege Napoleons I.
1794–1795 Russisch-Preußischer Polenkrieg
1796 Russisch-Persischer Krieg
1798–1801 Ägyptische Expedition

ignatiu 16.03.2014 00:46:10

19. Jahrhundert

1801 Orangen-Krieg
1801–1805 Amerikanisch-Tripolitanischer Krieg (Erster Barbareskenkrieg)
1803–1805 Zweiter Marathenkrieg
1804–1813 Russisch-Persischer Krieg
1806–1812 Sechster Russischer Türkenkrieg
1806–1807 Aschanti-Fante-Krieg
1806–1807 Vierter Koalitionskrieg
1808–1809 Russisch-Schwedischer Krieg
1808–1809 Dänisch-Schwedischer Krieg
1808–1814 Spanischer Unabhängigkeitskrieg
1810–1811 Britisch-Niederländischer Krieg um Java
1810–1825 Südamerikanische Unabhängigkeitskriege
1810–1816 Expeditionen zur Befreiung Oberperus
1810–1818 Argentinischer Unabhängigkeitskrieg
1810–1818 Chilenischer Unabhängigkeitskrieg
1810–1823 Unabhängigkeitskriege in Venezuela
1812–1821 Peruanischer Unabhängigkeitskrieg
1820–1822 Expedition zur Befreiung Perus
1822–1825 Brasilianischer Unabhängigkeitskrieg
1810–1821 Mexikanischer Unabhängigkeitskrieg
1812–1814 Britisch-Amerikanischer Krieg
1813–1815 Befreiungskriege gegen die Napoleonische Fremdherrschaft
1813–1814 Creek-Krieg
1814–1816 Aschanti-Akim-Akwapim-Krieg
1814–1816 Gurkha-Krieg
1815 Österreichisch-Neapolitanischer Krieg
1815 Zweiter Barbareskenkrieg
1817–1818 Erster Seminolenkrieg
1817–1818 Dritter Marathenkrieg
1820–1847 Revolutionsversuche in Italien
1821–1832 Griechischer Unabhängigkeitskrieg
1823 Französische Invasion in Spanien
1823–1826 Erster Britisch-Birmanischer Krieg
1825–1830 Java Krieg
1826–1828 Argentinisch-Brasilianischer Krieg
1826–1828 Russisch-Persischer Krieg
1826–1829 Siamesisch-Laotischer Krieg (Vientiane)
1828–1829 Russisch-Osmanischer Krieg
1829–1835 Musketenkriege
1830–1833 Belgischer Unabhängigkeitskrieg
1831–1834 Siamesisch-Kambodschanischer Krieg
1832 Black-Hawk-Krieg
1832–1834 Miguelistenkrieg
1834–1839 Erster Karlistenkrieg
1835–1842 Zweiter Seminolenkrieg
1835–1845 Farrapen-Revolution
1835–1836 Texanischer Unabhängigkeitskrieg
1836–1839 Peruanisch-Bolivianischer Konföderationskrieg
1838–1839 Französisch-Mexikanischer Krieg
1839–1842 Erster Anglo-Afghanischer Krieg
1839–1842 Erster Opiumkrieg
1841 Peruanisch-Bolivianischer Krieg
1841–1845 Vietnamesisch-Siamesischer Krieg
1845–1872 Neuseelandkriege
1843–1851 Uruguayischer Krieg
1845–1846 Erster Sikh-Krieg
1846–1848 Mexikanisch-Amerikanischer Krieg
1847–1901 Kastenkrieg der Maya in Yucatan
1847 Sonderbundskrieg in der Schweiz
1847–1849 Zweiter Karlistenkrieg
1848–1849 Sardinisch-Österreichischer Krieg
1848–1849 Zweiter Sikh-Krieg
1848–1851 Schleswig-Holsteinischer Krieg
1848–1849 Revolution im Kaisertum Österreich
1850–1864 Taiping-Aufstand
1852–1853 Zweiter Britisch-Birmanischer Krieg
1853 Montenegrinischer Krieg
1853–1856 Krimkrieg
1853–1868 Nian-Aufstand
1855–1856 Haiti-Santo Domingo Krieg
1855–1858 Dritter Seminolenkrieg
1856–1860 Zweiter Opiumkrieg
1857 Sepoy-Aufstand in Indien
1857–1861 Bürgerkrieg in Mexiko
1859 Sardinischer Krieg
1859–1860 Spanisch-Marokkanischer Krieg
1860–1912 Rebellion in Portugiesisch-Timor
1861–1867 Französische Intervention in Mexiko
1861–1865 Amerikanischer Bürgerkrieg
1863 Zentralamerikanischer Krieg
1863 Ecuadorianisch-Kolumbianischer Krieg
1864 Deutsch-Dänischer Krieg
1864–1871 Spanisch-Südamerikanischer Krieg
1865–1870 Krieg der dreifachen Allianz Paraguay gegen Brasilien, Argentinien und Uruguay
1866 Deutscher Krieg (Preußisch-Österreichischer Krieg)
1866–1869 Kretischer Aufstand
1868 Britische Äthiopienexpedition von 1868
1868–1869 Boshin-Krieg
1868–1878 Zehnjähriger Krieg
1870–1871 Deutsch-Französischer Krieg
1872–1876 Dritter Karlistenkrieg
1876–1878 Serbisch-Osmanischer Krieg
1877 Nez-Percé-Krieg
1877 Satsuma-Rebellion
1877–1878 Russisch-Osmanischer Krieg
1878–1880 Zweiter Anglo-Afghanischer Krieg
1878–1888 Nauruischer Stammeskrieg
1879 Zulukrieg
1879–1880 Guerra Chiquita
1879–1884 Salpeterkrieg
1880–1881 Erster Burenkrieg
1882 Urabi-Bewegung
1883–1899 Mahdi-Aufstand
1884–1885 Chinesisch-Französischer Krieg
1885–1886 Serbisch-Bulgarischer Krieg
1885–1886 Dritter Britisch-Birmanischer Krieg
1885 Guatemala-Krieg
1888–1890 Aufstand der ostafrikanischen Küstenbevölkerung
1893 Französisch-Siamesischer Krieg
1893 Erster Rifkrieg
1894–1895 Erster Japanisch-Chinesischer Krieg
1895–1898 Kubanischer Unabhängigkeitskrieg
1896 Britisch-Sansibarischer Krieg
1896–1898 Philippinische Revolution
1897 Türkisch-Griechischer Krieg
1898 Spanisch-Amerikanischer Krieg
1899 Konflikt um Samoa
1899–1900 Boxeraufstand
1899–1902 Philippinisch-Amerikanischer Krieg
1899–1902 Zweiter Burenkrieg oder Südafrikanischer Krieg
1899–1920 Aufstand der Derwisch-Bewegung in Somaliland

ignatiu 16.03.2014 00:47:08

20. Jahrhundert

1900 Russisch-Chinesischer Krieg
1900–1901 Boxeraufstand
1903–1904 Britischer Tibetfeldzug
1904–1905 Russisch-Japanischer Krieg
1904–1908 Aufstand der Herero und Nama
1905–1908 Maji-Maji-Aufstand
1909 Zweiter Rifkrieg
1911–1912 Italienisch-Türkischer Krieg
1911–1912 Xinhai-Revolution
1912–1913 Balkankriege
1914–1918 Erster Weltkrieg
1914–1918 Westfront
1914–1918 Ostfront
1915–1918 Italienfront
1914–1918 Erster Weltkrieg außerhalb Europas
1917/18–1920 Russischer Bürgerkrieg
1918 Finnischer Bürgerkrieg
1918–1919 Polnisch-Ukrainischer Krieg
1918–1920 Finnische Ostkriegszüge
1918–1920 Estnischer Freiheitskrieg
1918–1920 Lettischer Unabhängigkeitskrieg
1918–1920 Georgisch-Südossetischer Konflikt
1918–1920 Kärntner Abwehrkampf
1919 Dritter Anglo-Afghanischer Krieg
1919 Polnisch-Tschechoslowakischer Grenzkrieg
1919–1920 Ungarisch-Rumänischer Krieg
1919-1920 Franko-Syrischer Krieg
1919–1921 Irischer Unabhängigkeitskrieg
1919–1923 Griechisch-Türkischer Krieg
1920 Polnisch-Litauischer Krieg
1920–1921 Polnisch-Sowjetischer Krieg
1921–1926 Dritter Rifkrieg
1922–1923 Irischer Bürgerkrieg
1925 Erster Chacokrieg
1927–1949 Chinesischer Bürgerkrieg
1929 Chinesisch-Sowjetischer Grenzkrieg (1929)
1931–1933 Krieg in der Mandschurei
1931–1932 Kolumbianisch-Peruanischer Krieg
1932–1935 Zweiter Chacokrieg
1934 Österreichischer Bürgerkrieg
1934 Saudi-Jemenitischer Krieg
1935–1936 Italienisch-Äthiopischer Krieg
1936–1939 Spanischer Bürgerkrieg
1937–1945 Zweiter Japanisch-Chinesischer Krieg
1938–1939 Japanisch-Sowjetischer Grenzkonflikt
1939 Slowakisch-ungarischer Krieg
1939–1945 Zweiter Weltkrieg
1939 Überfall auf Polen
1939–1940 Finnisch-Sowjetischer Winterkrieg
1940 Besetzung Dänemarks und Norwegens
1940 Westfeldzug
1940–1943 Afrikafeldzug
1940–1941 Luftschlacht um England
1941 Balkanfeldzug
1941–1945 Russlandfeldzug/Ostfront
1941–1944 Finnisch-Sowjetischer Fortsetzungskrieg
1941–1945 Pazifikkrieg
1943–1945 Italienfeldzug
1944-1945 Alliierte Invasion/Westfront
1941 Französisch-Thailändischer Krieg
1941 Peruanisch-Ecuadorianischer Krieg
1945–1949 Indonesischer Unabhängigkeitskrieg
1946–1949 Griechischer Bürgerkrieg
1946–1954 Französischer Indochinakrieg
1947–1949 Erster Indisch-Pakistanischer Krieg (Erster Kaschmir-Krieg)
1947–1949 Palästinakrieg
seit 1948 Bewaffnete Konflikte in Myanmar
1950–1953 Koreakrieg
1954–1962 Algerienkrieg
1955–1959 Zypriotischer Unabhängigkeitskrieg
1956 Sueskrise (Zweiter israelisch-arabischer Krieg)
1956 Ungarischer Volksaufstand
1956–1959 Kubanische Revolution
1957–1958 Spanisch-Marokkanischer Konflikt
1957–1962 Niederländisch-Indonesischer Krieg um West-Neuguinea
1957–1975 Vietnamkrieg
1959 Tibetaufstand
1960–1989 Namibischer Befreiungskampf
1960-1996 Guatemaltekischer Bürgerkrieg
1961–1991 Eritreischer Unabhängigkeitskrieg
1961–1963 UN-Katanga-Krieg
1961 Schweinebucht-Invasion (USA – Kuba)
1961–1974 Portugiesischer Kolonialkrieg
1961/1974–2002 Unabhängigkeits-/Bürgerkrieg in Angola
1976–1992 Mosambikanischer Bürgerkrieg
1962 Indisch-Chinesischer Grenzkrieg
1963–1964 Algerisch-Marokkanischer Grenzkrieg
1963–1967 Shifta-Krieg
1965 Zweiter Indisch-Pakistanischer Krieg (Zweiter Kaschmir-Krieg)
seit 1964 Bürgerkrieg in Kolumbien
seit 1966 Bürgerkrieg im Tschad
1967 Sechstagekrieg (Dritter israelisch-arabischer Krieg)
1967–1970 Biafra-Krieg (Nigeria)
1968–1979 Bürgerkrieg im Baskenland
1969 Fußballkrieg (Honduras/El Salvador)
1969 Chinesisch-Sowjetischer Grenzkrieg (1969)
seit 1969 Unabhängigskeitskampf der Provinzen Papua und Papua Barat
1969–1997 Nordirischer Bürgerkrieg
1971 Bangladesch-Krieg
1971 Dritter Indisch-Pakistanischer Krieg
1971–1972 Erster Uganda-Tansania-Krieg
1973 Jom-Kippur-Krieg (Vierter israelisch-arabischer Krieg)
1974 Zypernkonflikt
1974–1991 Äthiopischer Bürgerkrieg
1975–1988 Grenzkrieg zwischen Thailand und Kambodscha (ab 1979 unter vietnamesischer Besetzung)
1975–1990 Libanesischer Bürgerkrieg
1975–1999 Unabhängigkeitskampf in Osttimor (Besetzung Osttimors durch Indonesien)
1976–1978 Ogadenkrieg
1977 Libysch-Ägyptischer Grenzkrieg
1977–1978 Shaba-Invasion (Kongo/Angola)
1977–1989 Vietnamesisch-Kambodschanischer Krieg
1978-1987 Libysch-Tschadischer Grenzkrieg
1978–2005 Sezessionskrieg in Aceh (Indonesien)
1978–1989 Afghanischer Bürgerkrieg und sowjetische Intervention
1978–1979 Zweiter Uganda-Tansania-Krieg
1979 Chinesisch-Vietnamesischer Krieg
1980–1988 Erster Golfkrieg (Iran-Irak)
1981 Peruanisch-Ecuadorianischer Grenzkrieg
1981–1990 Contra-Krieg (Bürgerkrieg in Nicaragua unter Beteiligung der USA)
1982 Libanonkrieg
1982 Falkland-Krieg (Argentinien/Großbritannien)
1983–2009 Bürgerkrieg in Sri Lanka
1983–2005 Sezessionskrieg im Südsudan
1983 US-Invasion in Grenada, Operation Urgent Fury
1985 Krieg um den Agacher-Streifen
seit 1986 LRA-Konflikt
1986–1992 Bürgerkrieg in Suriname
1987–1993 erste Intifada (Gaza/Palästina/Israel)
seit 1988/1991 Somalischer Bürgerkrieg
1989 US-Invasion in Panama
1989 Rumänische Revolution
1989 Georgisch-Ossetischer Konflikt
1989–1996/1999–2003 Liberianischer Bürgerkrieg
1990–1991 Zweiter Golfkrieg (UN-Koalition-Irak)
1991–1994 Dschibutischer Bürgerkrieg
1991–2001 Jugoslawienkriege
1991 10-Tage-Krieg in Slowenien
1991–1995 Kroatienkrieg
1992–1995 Bosnienkrieg
1999 Kosovokrieg
2001 Mazedonienkrieg
1991–2002 Bürgerkrieg in Sierra Leone
1992 Transnistrien-Konflikt
1992–1997 Tadschikischer Bürgerkrieg
1992 Georgisch-Abchasischer Krieg
1992–1994 Krieg um Bergkarabach
seit 1994 Belutschistankonflikt
1994–1996 Erster Tschetschenienkrieg
1994–2006 Bürgerkrieg in Nepal
1996–1997 Erster Kongokrieg
1998–2000 Eritrea-Äthiopien-Krieg
1998–2003 Zweiter Kongokrieg
1999 Kargil-Krieg
1999 Dagestankrieg
1999–2003 Zweiter Tschetschenienkrieg

ignatiu 16.03.2014 00:47:53

21. Jahrhundert

2000–2005 Zweite Intifada
2001 Albanischer Aufstand in Mazedonien 2001
seit 2001 Krieg in Afghanistan
2002–2007 Bürgerkrieg in der Elfenbeinküste
2003–2011 Irakkrieg
2003–2009 Darfur-Konflikt
seit 2004 Südossetienkonflikt
seit 2004 Unabhängigkeitskampf südossetischer Rebellen
2008 Eskalation im Sommer 2008
2005–2010 Bürgerkrieg im Tschad
2006 Libanonkrieg 2006
seit 2006 Fatah-Hamas-Konflikt
2006–2009 Dritter Kongokrieg
2008 Eritreisch-dschibutischer Grenzkonflikt
2008–2009 Operation Gegossenes Blei Gaza (Hamas)/Israel
seit 2009 Krieg gegen die Taliban in Pakistan
2010–2011 Bürgerkrieg in der Elfenbeinküste
2011 Bürgerkrieg in Libyen
2011 Internationaler Militäreinsatz in Libyen 2011
seit 2011 Aufstand im Irak (nach US-Rückzug)
seit 2011 Bürgerkrieg in Syrien
seit 2012 Rebellion der Bewegung 23. März
seit 2012 Konflikt in Mali
seit 2013 Opération Serval
seit 2013 Bürgerkrieg im Südsudan
seit 2014 Bürgerkrieg in Kiew
seit 2014 Konflikt unter Russland und Ukraine

ignatiu 16.03.2014 00:48:24

Si lista se scrie si in continuare.......

ignatiu 16.03.2014 00:53:08

Große Kriege seit dem Zweiten Weltkrieg (mit Opferzahl) cele mai mari razboaie dupa al doilea razboi mondial (cu numarul de victime)

Diese Liste enthält die zivilen Toten durch Infektionskrankheiten, Hungersnöte, Kriegsverbrechen, Völkermord usw. sowie die in Schlachten getöteten Soldaten, also die gesamte Anzahl der Kriegsopfer.
Aceasta lista contine si mortii din cauza bolilor infectioase, foametei, crime de razboi, pogroame, soldati omorati in batalii, adica toate victimele.

55.000.000–60.000.000: Zweiter Weltkrieg (1939–1945), (siehe Kriegstote des Zweiten Weltkrieges)
20.000.000: Zweiter Japanisch-Chinesischer Krieg (1937–1945)
3.800.000–5.400.000: Zweiter Kongokrieg (1998–2003)
2.500.000–3.500.000: Koreakrieg (1950–1953) (siehe Kalter Krieg)
2.300.000–3.800.000: Vietnamkrieg (gesamt 1955–1975)
davon 1.750.000–2.100.000: Amerikanische Phase (1960–1973)
300.000–3.000.000: Bangladesch-Krieg (1971)
1.500.000–2.000.000: Afghanischer Bürgerkrieg und sowjetische Intervention (1979–1989)
davon 1.000.000–1.500.000 sowjetische Invasion (1979–1989)
1.300.000–6.100.000: Chinesischer Bürgerkrieg (1928–1949) – ohne Opfer des Zweiten Weltkrieges
davon 1.000.000–3.000.000 nach dem Zweiten Weltkrieg
1.000.000: Erster Golfkrieg, Iran-Irak (1980–1988)
1.000.000: Zweiter Sudanesischer Bürgerkrieg (1983–2005)
1.000.000: Biafra-Krieg, Nigeria (1967–1970)
900.000–1.000.000: Mosambiks Bürgerkrieg (1976–1993)
800.000–1.000.000: Bürgerkrieg in Ruanda (1990–1994)
800.000: Bürgerkrieg der Republik Kongo (1991–1997)
570.000: Eritreas Unabhängigkeitskrieg (1961–1991)
550.000: Somalischer Bürgerkrieg (seit 1988)
500.000: Bürgerkrieg in Angola (1975–2002)
500.000: Bürgerkrieg in Uganda (1979–1986)
200.000-240.000: Jugoslawienkrieg (1991-1999)
393.000–942.000: Irakkrieg (2003-2011)
Sursa:https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Kriegen

ignatiu 16.03.2014 00:55:15

Daca vedem de la 1050 si pana acum nu a fost nici un minut de pace. Deci care este miza in Ucraina? Sa se invarta roata mai departe?

ignatiu 16.03.2014 15:21:29

„Crimeenii votează pentru viitorul lor. Ei nu sunt obligați să ceară președintelui SUA, Barack Obama, recunoașterea voinței lor. Îi înțeleg pe liderii occidentali – popularitatea lui Obama scade, Uniunea Europeană se află într-o profundă criză economică și politică și nu le place că un rus poate să voteze liber la alegeri care îi decid viitorul. Pur și simplu, rusofobii occidentali nu vor să dea rușilor dreptul de vot”.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_03_16/C...e-soarta-9157/

Acest imi aduce aminte ca ungurii nu au dat drept de vot romanilor timp de mai bine de 100 de ani in Regatul Ungar din cadrul Austro-Ungariei. Era stabilit o cota de avere pentru ca romanii care erau saraci(zdrobiti sub bici) sa nu poata vota.

Florinvs 16.03.2014 16:30:53

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 553586)

Aici (si se pare ca Ion Iliescu ar fi incercat solutia asta) Romania trebuia inca din anii 90 sa incerce o intelegere cu Federatie Rusa (pe caile diplomatiei secrete) astfel: Romania sa nu adere la NATO si sa adopte o atitudine de neutralitate (cum a facut Austria in 1955 sau Finlanda in 1948), dar in schimb Federatia Rusa sa recunoasca public ca Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Hertei si insula Serpilor apartin de drept Romaniei, si sa nu se opuna revenirii acestor vechi provincii romanesti la tara-mama Romania.

Intradevar, la rusi intalnim aceasta obsesie istorica a testamentului lui Petru cel Mare, transmisa din generatie in generatie. In general rusii sunt oameni de treaba, primitori, au dat lumii mari nume in cultura si in arta, insa din pacate se pare ca trebuie sa mai treaca cateva generatii pentru a se putea uita de acel testament a lui Petru cel Mare.
Am sperat ca Vladimir Putin, un om inteligent si care a vazut multe la viata lui (tinand cont ca a fost ofiter KGB), va avea luciditate si taria de a renunta la acesta obsesie istorica.
Tinand cont de bogatiile naturale imense a Rusiei, daca conducatorii rusi ar renunta la politica imperiala si nu ar mai sprijini regimurile criminale separatiste de la Tiraspol si din Abhazia si Osetia de sud, si s-ar concentra pe ceea ce intradevar conteaza pentru omul de rand (nivelul de trai, locurile de munca, combaterea coruptiei, siguranta publica, etc), rusii ar putea avea unul dintre cele mai ridicate nivele de trai din lume.

Cu situatia din Ucraina: intradevar, din punct de vedere istoric, lingvistic si cultural partea de est a Ucrainei (inclusiv Crimeea) este foarte legata de Rusia. Din punct de vedere istoric rusii au dreptate cu partea de est a Ucrainei si Belarus, insa metodele folosite astazi de Rusia nu sunt cele mai corecte. Totusi rusii ar trebui sa-i lase pe ucrainieni sa decida daca doresc o eventuala alipire la Rusia, dar sa nu faca presiuni in acest sens.

Insa ce m-ar interesa mai mult ar fi care este atitudinea politica externa a Romaniei in privinta situatiei din Ucraina. Romania ar trebui sa-si coordoneze politica externa cu cea a Poloniei in privinta Ucrainei, deoarece si noi si polonezii avem teritorii aflate sub ocupatie ucraineana.
Poate pentru Romania ar fi un moment oportun ca sa recuperam nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, tinutul Hertei si insula Serpilor. S-ar putea incerca o intelegere discreta cu Putin- noi va recunoastem interesele in Crimeea, dar voi ne recunoasteti interesele in teritoriile amintite+retragerea trupelor ruse din Tighina.

ignatiu 04.04.2014 15:18:43

Procesul prin care a trecut si Romania. Bine ca noi suntem la capatul tunelului!?

Pe cetățenii din Ucraina îi așteaptă mari schimbări, dar care nu pot fi considerate plăcute. Pentru obținerea unui credit din partea FMI, autoritățile de la Kiev sunt dispuse să crească impozitele, să reducă salariile și să majoreze tarifele.

Deja s-a scumpit gazul pentru industrii, la rând este anularea subvențiilor pentru combustibil. Anul acesta se vor scumpi serviciile și mărfurile, iar 16% din cetățenii țări pot să-și piardă locurile de muncă. Măsurile economice sunt necesare pentru obținerea de ajutor internațional, însă probabilitatea că banii FMI și măsurile de austeritate vor salva economia ucraineană este foarte mică, spun finanțiștii.

Ucraina speră să primească în jur de 27 de miliarde de dolari ajutor internațional în decurs de doi ani. Se așteaptă ca prima tranșă a creditului FMI să intre în vistieria statutului la sfârșitul lunii aprilie. Până atunci, noile autorități trebuie să aprobe programul anticriză.

Deja s-a anunțat că prețul la gaze pentru populație va crește în următorii patru ani cu 120%. În următoarele luni, la prețul de piață vor fi aduse prețurile la căldură, electricitate și apă. Experții consideră că majorarea prețurilor va crește numărul celor care nu vor fi în stare să-și plătească dările, iar multe întreprinderi vor da faliment.

Guvernul Ucrainei a decis și să înghețe ajutoarele sociale și pensiile. Situația este comentată de analistul financiar Valeri Piven.

„Reformele propuse acum de miniștrii ucraineni îi va afecta pe cetățenii săraci, îndeosebi pe pensionari. Ținând cont de faptul că aceste măsuri sunt destul de dure, iar oamenii care depind de finanțarea bugetară în Ucraina sunt mulți, reducerea nivelului de trai al populației este inevitabilă”.

Programul anticriză îi va influența negativ pe cei care lucrează. Deja anul acesta, 10% dintre bugetari își vor pierde locurile de muncă. După cum arată experiența altor țări cliente ale FMI, valul șomajului va ajunge și la sectorul privat. În grupul de risc se află pensionarii care lucrează, oamenii aproape de vârsta de pensionare, absolvenții de universități, tinerii. Din cauza situației economice dificile, întreprinderile nu vor putea să țină mulți angajați și vor fi nevoite să recurgă la disponibilizări. Potrivit prognozelor oficiale, până la sfârșitul anului șomajul va fi de 8%, iar potrivit prognozelor neoficiale, de peste 15%.

Strângerea curelei are drept scop reducerea cheltuielilor bugetare. Iar controlul FMI asupra fiecărui dolar cheltuit din creditul acordat are drept scop construirea unei noi economii. Însă în condițiile realităților ucrainene, acest sistem poate să nu funcționeze. Directorul departamentului analitic United Traders, Mihail Krâlov, consideră că cea mai bună variantă pentru salvarea economiei ucrainene ar fi default-ul.

„Default-ul face ca obligațiile Ucrainei să devină destul de atrăgătoare pentru investiții. Creditul FMI va fi actual doar după default. În caz contrar, Ucraina va rămâne veșnică datoare la FMI, ceea ce nu este deloc bine”.

Între timp, dimensiunea totală a datoriei de stat a Ucrainei, fără a ține cont de viitorul ajutor financiar, deja este de 75 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 53% din PIB-ul țării.
Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_04_04/V...cumpeSte-6815/

ignatiu 04.04.2014 15:24:51

Cum este si a fost in ultimii 24 de ani in Romania.

Oamenii in varsta care au muncit o viata de 40-50 de ani si au produs valori incontestabile sa ajunga sa traiasca iarna dintr-o paine si o sticla de ulei?

Aceasta este/a fost promisiunea la inceput? Oare nu era ca vom trai ca occidentalii? Acum occidentalii au ajuns sa traiasca ca romanii. Multi dintre ei, numai nu vedem pentru ca consuma pe credit si se ascund in spatele aparentelor.

AlinB 04.04.2014 17:17:07

Citat:

În prealabil postat de ignatiu (Post 555358)
Cum este si a fost in ultimii 24 de ani in Romania.

Oamenii in varsta care au muncit o viata de 40-50 de ani si au produs valori incontestabile sa ajunga sa traiasca iarna dintr-o paine si o sticla de ulei?

Aceasta este/a fost promisiunea la inceput? Oare nu era ca vom trai ca occidentalii?

Au crezut propaganda electorala, au votat ca prostii, au incasat-o.
Si acum circula propaganda pe mail "mergeti in numar cat mai mare la vot", "natiunea are nevoie de voi", si alte indemnuri pilduitoare.
Se pare ca uitam un fact elementar: prostia dauneaza grav sanatatii.

Asta e una.

A doua, oare cati copii au facut in aia 40-50 ani?
Cum isi pot inchipui ca 1-2 copii pot intretine din impozitul pe salariu, doi pensionari, de exemplu, luand in calcul si somajul, munca le negru, emigrarea, etc.

Citat:

Acum occidentalii au ajuns sa traiasca ca romanii. Multi dintre ei, numai nu vedem pentru ca consuma pe credit si se ascund in spatele aparentelor.
Au fost mereu din astia, doar ca propaganda capitalista prefera sa nu vorbeasca despre ei, doar aia comunista, dar cine sa-i asculte pe comunistii aia mincinosi?
Capitalistii spun minciuni mult mai frumoase.

stefan florin 07.04.2014 09:51:01

Citat:

În prealabil postat de ignatiu (Post 553795)
Este o intrebare foarte buna. Oare cate razboaie de cotropire au purtat tarile ortodoxe?

Si Rusia este cea mai mare tara ortodoxa. Deci trebuie sa fi purtat razboaie de cotropire, nu-i asa? dar ar fi bine sa studiem razboaiele trecute si sa analizam cine era agresorul si cine era victima.

Eu nu am putut descoperi nici un razboi de cotropire purtat de TARI ORTODOXE!

Poate ma insel. Dar sa studiem:https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_von_Kriegen

Dupa ajutorul dat Rusiei tariste de catre romani in timpul principelui Carol 1 in 1877 impotriva turcilor (razboiul de independenta), care a fost recunostinta rusilor ortodocsi in frunte cu "unsul Domnului", tarul? Ne-au luat Basarabia

ignatiu 09.04.2014 13:16:20

Nu au luat Basarabia ci dopar 3 judete din sudul Basarabiei care au fost cucerite de unguri. Dupa ce s-a eliberat de unguri, Tara Romaneasca sau Valahia a avut in proprietate acest tinut numit Budceag. De la Tara Romaneasca l-a luat apoi Stefan cel Mare. Insa Stefan cel Mare dupa mai multe conflicte cu Poarta Otomana a pierdut acest tinut in favoarea lor.

Apoi valahii din aceste tinuturi erau din ce in ce mai des "recoltati" de tatari si vanduti in sclavie. Aceasta a dus la imputinarea poporului si inmultirea strainilor.

ignatiu 09.04.2014 13:24:38

Lozinca vestului: Pestele mare il inghite pe cel mic.

Aceasta lozinca s-a dezvoltat in evul mediu.
Atunci pentru a incuraja dezvoltarea armatei s-a introdus o noua regula. Furtul legal!

Adica daca existau doi cavaleri fiecare cu castelul lui in vecinatate. Era legal ca unul din cavaleri sau baroni sa porneasca cu armata impotriva celuilant. Daca cucerea castelul vecin atunci acesta trecea legal in proprietatea cuceritorului.

Asa s-au dezvoltat fortele armate ale apusului care in 1100 au zdrobit toate armatele arabe si turcice care nu puteau fi infrante de sute de ani. Ce sa mai vorbim Constantinopolul a fost cucerit intr-o singura zi.

CristianR 09.04.2014 13:28:05

12 invazii rusești în România

Este o carte apărută în 1996 la Editura Saeculum I. O. N-am citit-o.
Însă iată aici un rezumat al acestor invazii.

Theodore_of_Mopsuestia 09.04.2014 13:57:31

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 556005)
Este o carte apărută în 1996 la Editura Saeculum I. O. N-am citit-o.
Însă iată aici un rezumat al acestor invazii.

Si? Ca sa ma fac cit mai clar: prefer oricind o haita de Dinocrocuta unei hoarde de demoni. Dece in metafora am folosit un animal disparut? Nu, nu sunt chiar obsedat de "vremurile-dinainte". E o figura de stil: "Dinocrocuta", o hiena gigantica extincta, este imperialismul rus. Pentru ca globalizarea este inevitabila. Si da, Rusia nu mai e "imperialista", fie si pentru ca nu mai se poate. "Hoarda de demoni" este Occidentul/Statele Unite/UE/corporatiile, lojile, serviciile de informatii care le dau putere.
Cristian, iti reamintesc: primil act al lui Satan nu a fost sa il posede pe Adam sau sao ucida pe Eva, sau invers, sau ambele. Nu. A fost un act de seductie. De ducere in ispita, ca sa folosesc limbaj bisericesc. Excat asta face Occidentul cu "ceilalti", in masura in care mai exista "altii" si acesti "ceilalti" au ramas "ei insisi".
Occidentali sunt calul troian al Diavolului. Scuza-ma, daca tu sau vecinii tai aflati de un viol & asasinat comis de un pedofil in blocul vostru, presupun ca puneti mina pe tapoaie si bite, si prindeti bestia si o duceti la politie, iar daca opune rezistenta o...resetati manual nitel. :D Ei bine, niste oameni care zic de interzicerea cuvintelor "tata" si "mama", aflata decoamdata in proiect, ca nu e "big deal", sau de adoptarea copiilor de catre detracati, sau da, chiar de pdeofilie ca sunt lucruri relativ ok, nu mai sunt oameni, ci degenerati periculosi, pentru ca mai si conduc lumea. Acestia sunt occidentalii, deopotriva ca popoare si establishment, si trebuie exterminati. Daca Rusia sau China o vor face, nu importa. Tu ai cumva, scrupule corect politice cind ucizi agentii patogeni care te-au atacat, folosind antibiotice? Nu cred/sper ca nu.
"Corectitudinea politica" = falsa mila demonica. "Lasa in pace coporatia, ca ofera locuri de munca, ce daca distruge mediul si ofera salarii prea mici "bastinasilor"? Lasa in pace serviciile secrete, ne apara de teroristi, ce daca ajung sa stie totul despre noi, inclusiv ce poate fi folosit ca santaj/abuz?" Etc.
Nu stiu cum sa fiu mai clar sa scot, mai ales oameni de nivelul tau, din capcana impaciuitorismului/filo-occidentalismului subtil sau incipient.
Da, nu sunt naiv: Rusia e si ea oligarhica, corporatista, subjuganta. Dar nu in masura in care sunt popoarele/statele occidentale, acei spalaciti neomenesti.

CristianR 09.04.2014 14:31:42

Tocmai, că nimeni nu ne poate oferi o lume mai bună aici, pe pământ. Estul este, și el, de multă vreme sedus de spiritul occidental, rușii își evaluează economia în dolari. Îi detestă pe capitaliști, dar iubesc tare mult capitalul.

N-au decăzut atât de mult (încă?) sub aspectele pe care le menționezi (corectitudine politică ș.cl.). Dar nici nu s-au ridicat la un respect pentru om și pentru libertatea lui (care nu are doar conotații negative), pe care îl găsești în Vest.

Deocamdată mă simt bine în România, în sensul că pot respira liber, mă pot exprima, iată, chiar și aici pe forum. Oare pentru un intelectual, cum ești, dreptul la a avea și a exprima o opinie proprie nu contează? Într-un regim totalitar, care cenzurează și ce trebuie, dar și ce nu trebuie, ai mai putea să „înjuri” sistemul? Ai putea înghiți fără frustrări toate minciunile oficiale? Ai putea, de exemplu, să taci, atunci când fratele tău moare subit după ce a adus o critică „marelui conducător”?

Sau cum vei suporta toate abuzurile care în Rusia țin loc de lege? Ce faci dacă, presupunând că deții o proprietate, vine unul și te convinge cu pistolul la tâmplă să i-l vinzi lui pe un preț de nimic?
Oare rușii nu le recunosc drepturi homosexualilor pentru că sunt credincioși? Poate că știi, însă, cum stau cu avorturile. Se pare că mai rău, chiar, decât noi.

Chiar dacă ce trăim acum te poate deznădăjdui, cu siguranță Rusia nu ne-ar oferi o viață mai bună. Parcă am fi în secolul trecut când am fost obligați să alegem între Hitler și Stalin.

CristianR 09.04.2014 14:45:46

O societate mai bună nu are cum să se nască nici în Vest, nici în Est. Vedem astăzi limitele eforturilor umane atunci când nu colaborează cu Dumnezeu: fie o libertate lipsită de limite și fără repere, care se întoarce împotriva ei însăși, fie abuzuri care răpesc omului libertatea, dar al lui Dumnezeu.

Dacă Biserica (păstori și păstoriți, laolaltă), ar vrea, dacă ar fi cu adevărat vie, dacă ne-am înnoi noi în spațiul ei și plecând de la Liturghie am continua să lucrăm cu toții pentru Dumnezeu în spațiul unde viețuim, lumea s-ar schimba, s-ar îndumnezei. Creștinii sunt fermentul pe care Hristos l-a pus în lume ca să o dospească.
Dar pentru asta este nevoie de o credință lucrătoare, de pocăință în sensul ei adevărat, de schimbare a minții, a înțelegerii (metanoia), nu de una superstițioasă, în care omul face fără să înțeleagă niște gesturi rituale.

Cu o astfel de minte înnoită, pleci de la Biserică cu gândurile lui Dumnezeu, nu cu ale tale, și vei prelungi în lume lucrările Lui. Vei face, atunci, ca lumea să devină, și ea, după chipul Său. Și totul începe cu aproapele tău: Nu-l vei nedreptăți pentru că îl iubești, nu vei lua mită pentru a-ți face datoria, nu vei căuta să te îmbogățești necinstit pentru că alții vor sărăci, nu vei fi desfrânat ca să nu-ți rănești soția ș.a.m.d.

Ei bine, dacă în Rusia Biserica ar fi rodit în acest mod în lume, ar fi fost un argument foarte convingător ca să fiu pro-rus. Din nefericire, însă, lucrurile nu sunt așa, nici la ei, dar nici la noi, așa că avem foarte mult de lucru ca să aducem roade bune.

ignatiu 09.04.2014 21:37:19

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 556023)
T
N-au decăzut atât de mult (încă?) sub aspectele pe care le menționezi (corectitudine politică ș.cl.). Dar nici nu s-au ridicat la un respect pentru om și pentru libertatea lui (care nu are doar conotații negative), pe care îl găsești în Vest.

Chiar dacă ce trăim acum te poate deznădăjdui, cu siguranță Rusia nu ne-ar oferi o viață mai bună. Parcă am fi în secolul trecut când am fost obligați să alegem între Hitler și Stalin.

Deci vestul are un nivel ridicat de respect al omului. Aici o mica relatare din vest: Folter-Schiff schippert Sex-Touristen über den Bodensee. Nu traduc acest titlu din ziar, este prea ingrozitor. http://www.focus.de/reisen/deutschla...d_3738279.html

CristianR 09.04.2014 21:42:46

Iar eu nici măcar nu dau clic pe link. Și nu doar din cauză că nu cunosc germana, din care am observat că citezi. Sper, însă, că nu este vorba de generalizarea unui caz particular.

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:44:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.