Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   casatorie intre rude (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=172)

simona 24.10.2005 20:25:12

as vrea sa stiu daca exista interdictii religioase de la casatorie in cazul in care prietenul meu este verisor primar cu prietenul surorii mele. Am auzit o varianta...neverificata...cum ca ar trebui sa facem nunta in aceeasi zi?!

10.01.2006 06:29:32

Citat:

În prealabil postat de simona
as vrea sa stiu daca exista interdictii religioase de la casatorie in cazul in care prietenul meu este verisor primar cu prietenul surorii mele. Am auzit o varianta...neverificata...cum ca ar trebui sa facem nunta in aceeasi zi?!

Eu zic sa-ti intrebi duhovnicul sau daca nu ai, orice preot.

loredana 17.02.2006 21:37:18

draga simona,biserica interzice casatoriile pana la gradul al VII-lea, ori in cazul in care una dintre cele doua surori s-ar cu verisorul primar ar fi cam 3,4 grade de rudenie. prima casatorie ar fi ok, dar a doua ar avea probleme. spre ex:s-au casatorit doua surori cu doi frati:prima casatorie a fost ok, dar in a doua s-au nascut copii cu malformatii. din aceste cauze genetice, dar cu implicatii spirituale s-au interzis casatoriile intre rude.dar pentru o mai buna lamurire incearca sa iei legatura cu un preot bun(ti l-as recomnda pe parintele Tanase de la Valea Plopului, foarte cunoscut in randul ASCOR:istilor)sper ca nu te-am dezamagit.Doamne ajuta!

tmirinel 09.03.2006 10:36:50

Cred ca nu este posibila aceasta casatorie din punct de vedere al bisericii

steluta 23.03.2006 10:06:43

Nici eu nu cred ca este posibila!

phradmon 23.03.2006 15:40:05

Simona, iti spun sigur ca este posibil. Ce nu au luat ceilalti in calcul este faptul ca biserica interzice casatoriile [size=6]intre rude[/size] pana la gradul al VII-lea. Ori tu nu esti ruda cu prietenul tau - ma refer la ruda de sange - si nici sora ta cu prietenul ei. Da, tu esti ruda de gradul I cu sora ta, iar prietenul tau ruda de gradul II cu prietenul surorii tale, dar in acest caz nu te casatoresti tu cu sora, iar prietenul cu verisorul, astfel incat biserica sa nu oficieze cununiile :D

loredana 30.03.2006 23:43:44

phradmon Simona, iti spun sigur ca este posibil. Ce nu au luat ceilalti in calcul este faptul ca biserica interzice casatoriile intre rude pana la gradul al VII-lea. Ori tu nu esti ruda cu prietenul tau - ma refer la ruda de sange - si nici sora ta cu prietenul ei. Da, tu esti ruda de gradul I cu sora ta, iar prietenul tau ruda de gradul II cu prietenul surorii tale, dar in acest caz nu te casatoresti tu cu sora, iar prietenul cu verisorul, astfel incat biserica sa nu oficieze cununiile

LOREDANA
din cate am inteles s-a pus problema casatoriei. or daca sora ei se casatoreste cu prietenul, automat intre ei se stabileste o relatie de rudenie, nu crezi?
astfel verisorul primar al sotie, dupa sot, devine cumnatul sau. observi acum inrudirea?
or tot pr. Tanase sfatuieste tinerii ca in momentul in care au o relatie sa o trateze serios, nu cu gandul de a-si imbogati palmaresul, ci cu gandul de a intemeia o familie crestina.Doamne ajuta!

simona 03.04.2006 13:19:38

va multumesc pentru raspunsuri
Eu va spuneam ca am auzit o varianta cum ca daca se oficiaza cununia in aceeasi zi nu ar mai fi nici o problema
Simona

phradmon 03.04.2006 15:19:32

Voiam sa mai adaug o ultima opinie pe acest topic, dar mi-am dat seama ca pana terminam de dezbatut eu cu loredana aceasta problema, simona s-ar fi casatorit. :D

simona 04.04.2006 15:01:48

nu cred ca o sa ma casatoresc asa repede, asa ca daca cineva afla ceva inaintea mea, as fi recunoscatoare
simona

phradmon 04.04.2006 16:26:41

glumeam si eu... :))

Macarie 05.04.2006 14:43:25

Regula a fost pusa de Biserica este pentru a evita cosanguinitatea, deci interdictia e numai pentru rude de acelasi sange.

Cu Nunta in aceeasi zi e o incercare de a pacali o eventuala regula, adica sa nu apuce una din fete sa devina ruda inaintea celeilalte. Sau ar putea incepe o cursa, care se marita prima o scoate pe cealalta din competitie :-) Nu asa trebuie rezovlate problemele astea, trebuie sa fii cu inima impacata ca ai facut totul asa cum trebuie, si nu ca ai gasit o metoda de a pacali.
Si de asemenea ca ai inteles rostul unei anumite practici bisericesti, daca s-ar pune problema sa fie vreo regula.

spinu 09.04.2006 14:13:43

:D da asa este , nu cred ca exista vreo problema in cazul tau, insa intre rude foarte apropiate exista o posibilitate a aparitiilor unol boli de sange ,si de aceea se interzic :D

Alexandr_Bazil 13.05.2006 19:07:12

E mai degraba vorba atat de boli fizice cat si de morala familiara cand vine vorba de casatorii intre rude. Singura problema de aici este daca intradevar isi doresti cu adevarat acest lucru. Casatoria intre rude de sange nu e buna din motive medicale, cat si pt ca e cam bizar zic eu, desi o buna vreme s-a practicat. Dar tu si potentialul tau cumnat nu veti fi niciodata rude de sange, orice ar fi.

Stefan500 10.06.2006 04:58:58

Dar verii de gradul 2 sunt rude chiar asa de apropiate?

simona 15.06.2006 15:51:14

am urmarit cu interes raspunsurile voastre. Am intrebat un preot, dar nu stiu daca sa ma iau sau nu dupa raspunsul lui, deoarece a fost foarte fugitiv. mi-a spus ca nu este nici o problema. acum, ramane de vazut...sora mea o sa se casatoreasca in curand, asa ca inainte o sa mai intrebam niste preoti, petru ca si noi urmeaza sa avem nunta.

Danutz_Ro 27.09.2006 00:01:22

As vrea sa intreb si eu ceva... Tatal meu sa recasatorit cu o femeie care deja avea 2 fiice eu ma pot casatori cu una dintre ele ... nu avem legatura de sange sau de nume.. eu am un nume de familie ea are altul ?

sovidiu 27.09.2006 10:06:22

Citat:

În prealabil postat de Danutz_Ro
As vrea sa intreb si eu ceva... Tatal meu sa recasatorit cu o femeie care deja avea 2 fiice eu ma pot casatori cu una dintre ele ... nu avem legatura de sange sau de nume.. eu am un nume de familie ea are altul ?

intreaba un preot ca sa fii sigur, dar parerea mea de crestin-ortodox laic este ca nu e voie, ia-ti adio, e greu..., iubeste-o altfel..., nu e voie, nu e voie..., si ai grija de tine sa nu o prostesti de cap si sa facetzi prostii ca vei regreta amarnic..., dar intreba un preot care te va ajuta...

dayana_18 04.11.2006 21:38:31

pt danutz_ro
nu are importanta aici lipsa inrudirii sangvine, insa este incorect din punct de vedere LEGAL, scrie si in constitutie. intereseaza-te la o primarie si vei vedea ca asa e. sunt ,desigur, si exceptii.
iar d p d v religios, se considera rude persoanele care au legatura de sange; cumetrii sau socrii sau mai stiu eu ce sunt rude prin alianta. casatoriile intre rudele prin alianta nu sunt interzise din cate stiu eu(vezi vechii evrei si mayasi in traditia carora femeia ramasa vaduva era obligata sa se casatoreasca cu fratele sotului decedat; exemplul este insa irelevant)

euftalia 06.11.2006 17:19:25

Citat:

În prealabil postat de Stefan500

Eu stiu ca verii de gradul doi sunt destul de aproriati ca grad de rudenie

Va_iubesc 06.11.2006 17:54:52

Citat:

Simona, nu este nici o interdictie de genul asta. Phradmon ti-a exlicat foarte bine ca interdictiile apar cand e vorba de legaturile de sange.

Eu chiar cunosc un caz. O prietena a carei verisoara s-a casatorit cu fratele sotului prietenei mele. Ce complicat suna...stai ca-ti fac o expunere mai logica, ca altfel nu mai intelegem nimic.
X1 si X2 frati.
Y1 si Y2 verisoare de gr I.
X1 s-a casatorit cu Y1.
X2 s-a casatorit cu Y2, la interval de cam un an dupa primul cuplu.

Deci e tot cam situatia voastra, de fapt e exact invers (surori si verisori). Ne anuntati si pe noi de nunta, nu?!

Elena

iosif 07.11.2006 12:11:37

Dragii mei,

Nu doar rudenia de sange constituie un impediment la casatorie, ci si cele de cuscrie
( inrudirea prin intermediu unei familii), precum si rudeniile spirituale (nasi, fini,etc).

Aceste rudenii au diferite grade si pentru anumite grade exista dispense.
Din cate se pare in acest caz, este vorba de o rudenie de cuscrie de felul III si gradul VI.

" Cuscrie de felul trei realizată între două familii prin intermediul unei a treia sau altfel spus între trei familii prin cel putin două căsătorii. Constituie impediment până în gradul III, acest impediment fiind stabilit de Biserică pe cale de obicei. "

Avand in vedere ca este de gradul VI iese de sub incidenta impedimentului.
Pentru confirmare, e bine consultat un preot.

herodotnero 11.11.2006 22:13:26

Pentru danutz_ro,

daca tatal tau este casatorit religios cu aceea femeie,nu te poti casatori cu nici una din ele,deoarece prin casatorie ele devin pentru tine surori.

Pentru Stefan500,
verisori de gradul doi sunt copii rezultati din casatoria a doi frati sau surori care au acelasi tata si mama.

euftalia 11.12.2006 17:42:52

Veri de gradul doi sunt copii fiecaruia dintre verii primari, deci rude apropiate.

CM 11.12.2006 19:11:25

D.p.d.v juridic nu exista, in cazul tau, ceea ce tu numesti casatorie intre rude.
Adica viitorii soti nu sunt rude intre ei.
Restul, tine de domeniul fantasticului.

Matza 27.02.2007 00:19:15

Citat:

În prealabil postat de euftalia
Veri de gradul doi sunt copii fiecaruia dintre verii primari, deci rude apropiate.

a) in linie dreapta, dupa numarul nasterilor; astfel, fiul si tatal sunt rude de gradul intai, nepotul de fiu si bunicul sunt rude de gradul al doilea;
in linie colaterala, dupa numarul nasterilor, urcand de la una dintre rude pana la ascendentul comun si coborand de la acesta pana la cealalta ruda; astfel fratii sunt rude in gradul al doilea, unchiul si nepotul in gradul al treilea, verii primari in gradul al patrulea.
iar verii de grad 2 ar fi rude de grad 5 sau 6 asa ca nu ar fi absolut nici o problema in cazul unei casatorii nici legal si nici religios

oana-dana 04.10.2007 13:17:18

Salut,
Am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta. De ceva vreme am gasit jumatatea dar am aflat ca suntem veri. Ne iubim si vrem sa fim impreuna. Nu suntem vrei primari. Lucrurile stau asa, mamale noastre sunt verisoare iar noi veri de-al doilea.Am inteles ca la veri de-al doilea avem de fapt gradul 6 si ca putem sa ne casatorim. Noi asta vrem.
Poate imi da cineva un rasp....:(

ory 04.10.2007 15:42:44

Oana-dana,nu stau eu in acest moment cu cartea de canoane bisericesti in brate,insa imi dau cu parerea succint,pana iti va da cineva raspunsul concret si detaliat.Daca spui ca sunteti inruditi dupa faptul ca mamele ambelor parti sunt vere primare,asta inseamna ca sunteti veri de-al 2lea,si deci sunteti rude destul de apropiate.Cred ca nu poate fi posibila,din punct de vedere canonic,aceasta relatie...din pacate!
ORICUM,SOLUTIA ACESTEI NEINTELEGERI O GASESTI MAI CU PRECADERE LA UN DUHOVNIC!

ory 04.10.2007 15:46:56

pARDON,AM IMPRESIA CA VARA DE-AL 2LEA POT FI EU CU COPILUL VERISOAREI MELE....nu mai stiu,m-am zapacit!!!

vsovi 04.10.2007 17:00:07

Citat:

Shi eu ma gandesc ca nu se prea poate interzice casatoria ca este aceiashi problema ca shi aia cu doua surori shi doi fratzi... dar nu sunt sigur shi poate ca este interzisa de canoane, adica trebuie sa-tzi calculezi rudenia pana la gradul 7 fie ca este de sange sau spirituala........ deci se poate ca celui ce s-a indragostit mai tarziu ii va fi interzisa relatzia... oricum eu intzeleg altfel, shi anume ca odata casatorit, el shi ea, avand altzi parintzi (nashii), devin o noua familie care nu mai are legaturi de filiatzie shi fratzietate cu vechii parintzi shi fratzi shi surori, aceshtia, cei lasatzi acasa, putand astfel sa se casatoreasca daca se intalnesc shi se indragostesc... eu asha vad lucrurile, dar cred ca Biserica considera ca parintzii se incuscresc iar fratzii unuia devin fratzii celuilalt shi atunci este ca shi o casatorie intre neamuri shi deci este combatuta de canoane........ dar pentru sigurantza trebuie intrebat la duhovnic... ca se apropie de relatziile incestuoase care sunt uraciuni in fatza lui Dumnezeu...

ory, te-oi fi zapacit shi mai tare? :)

NobodyN 17.03.2008 12:00:27

Buna. Am si eu o intrebare. Sper ca nu e prea complicata. Tatal meu are un frate si acest frate e casatorit. Are 3 fete, verisoarele mele, primare. Sotia lui are o sora, iar aceasta un baiat. Practic, intre noi doi sunt aceste verisoare comune. Primare pt mine prin tata, primare pt el prin mama lui...Ma intreb daca intelege cineva ce spun. Si eventual daca ma lamureste. Multumesc mult!

angel_my 07.05.2008 18:05:11

Este posibila casatoria intre rude de gradul 6?

bubulina18 08.05.2008 15:02:17

buna...as vrea sa stiu dak exista interdictii religioase de la casatorie dak prietenul meu este fratele sotiei varului meu primar?chiar nu stiu si sunt tare curioasa.ast raspuns

bubulina18 14.05.2008 13:38:49

Mi-ar fi placut sa aflu si eu un raspuns,dar ma rog....poate intr-o buna zi o sa mi se raspunda si mie...

14.05.2008 15:30:04

Draga bubulina gospodina intreba-ti duhovnicul (preotul de parohie daca nu ai duhovnic). E cea mai sigura cale de a afla un raspuns DREPT si BUN:) Nu din rea vointa nu ti s-a raspuns ci(poate) din nestiinta :rolleyes:

victor.r 03.06.2008 17:15:31

Citat:

În prealabil postat de loredana
draga simona,biserica interzice casatoriile pana la gradul al VII-lea, ori in cazul in care una dintre cele doua surori s-ar cu verisorul primar ar fi cam 3,4 grade de rudenie. prima casatorie ar fi ok, dar a doua ar avea probleme. spre ex:s-au casatorit doua surori cu doi frati:prima casatorie a fost ok, dar in a doua s-au nascut copii cu malformatii. din aceste cauze genetice, dar cu implicatii spirituale s-au interzis casatoriile intre rude.dar pentru o mai buna lamurire incearca sa iei legatura cu un preot bun(ti l-as recomnda pe parintele Tanase de la Valea Plopului, foarte cunoscut in randul ASCOR:istilor)sper ca nu te-am dezamagit.Doamne ajuta!

Da de ce nu ar fi 3.14 grade de rudenie? Mai cititi si voi.

http://www.crestinortodox.ro/Sfintele-Taine/Impedimente_la_Casatorie-248-7718.html

http://www.dsclex.ro/coduri/c_fam.htm

victor.r 03.06.2008 17:20:08

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Simona, iti spun sigur ca este posibil. Ce nu au luat ceilalti in calcul este faptul ca biserica interzice casatoriile [size=6]intre rude[/size] pana la gradul al VII-lea. Ori tu nu esti ruda cu prietenul tau - ma refer la ruda de sange - si nici sora ta cu prietenul ei. Da, tu esti ruda de gradul I cu sora ta, iar prietenul tau ruda de gradul II cu prietenul surorii tale, dar in acest caz nu te casatoresti tu cu sora, iar prietenul cu verisorul, astfel incat biserica sa nu oficieze cununiile :D

Frati (surorile) sunt rude de gradul II (DOI) si pot fi de trei feluri:
- buni, ambi parinti;
- uterini, dupa mama;
- consangeni, dupa tata.
Iti recomand sa studiezi gradele de rudenie.

http://www.avoconsult.ro/rudenia-si-filiatia-formele-rudeniei-gradele-de-rudenie-rudenia-civila-tagada-paternitatii.html

victor.r 03.06.2008 17:22:38

Citat:

În prealabil postat de phradmon
Voiam sa mai adaug o ultima opinie pe acest topic, dar mi-am dat seama ca pana terminam de dezbatut eu cu loredana aceasta problema, simona s-ar fi casatorit. :D

SaluT.
Cauta pe acest site, ai sa gasesti raspuns concludent.

victor.r 03.06.2008 17:27:27

Citat:

Veri de gradul II sunt rude de gradul VI (sase).
Din punct de vedere religios constituie impediment, insa te poti cununa daca depasesti imensul obstacol constituit de rude, prieteni etc.

vezi impedimente la casatorie.

victor.r 03.06.2008 22:07:12

Citat:

În prealabil postat de euftalia
Citat:

Eu stiu ca verii de gradul doi sunt destul de aproriati ca grad de rudenie

"... destul de ..." - irelevant
gradul VI (sase) - certitudine

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:24:08.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.