![]() |
Oare sunt prea batrana pentru manastire?
Buna ziua!
Imi cer iertare ca intervin si eu cu o intrebare personala. Am 40 de ani, sunt necasatorita, fara obligatii, si as vrea sa intru si eu intr-o manastire. Acum vreun an am vorbit cu o maica de la o mare manastire din Oltenia, care mi-a zis ca ”monahismul nu mai e ce-a fost”. Am mai vorbit cu o alta maica de la o manastire mai mica din Bucuresti, care mi-a zis ceva de genul: la varsta asta nu mai e cazul sa intri in manastire, ca e cam tarziu. Nu stiu ce sa mai cred. Amandoua m-au descurajat. As vrea sa va spun ca am fost pe la manastiri, inca din timpul facultatii, ori in tabere de munca, ori ca simplu turist sau pelerin, si stiu cum este viata de acolo, dar nu pot alege o manastire. Ma gandesc chiar sa infiintez eu - evident, cu binecuvantare - o manastire de maici la marginea Bucurestiului (am gasit un teren bun), pentru ca este mare nevoie de o manastire mai mare de maici in Bucuresti. Ce sfat imi puteti da? |
Citat:
Citat:
Citat:
http://www.manastireapasarea.ro/contact.html http://ro.wikipedia.org/wiki/M%C4%83...a_Pas%C4%83rea Poti sa ajungi cu trenul la manastirea Pasarea.Trenul se ia din Bucuresti-Obor si se coboara la halta Pasarea. Trenuri personale (regio -R) care pleaca din Bucuresti-Obor si opresc la Pasarea: R-8013, plecare 8:00, Pasarea=8:21 R-8015, plecare 13:00, Pasarea =13.21 R-8017, plecare 16:30, Pasarea=16:51 R-8019, plecare 20:00, Pasarea=20:21 Poti sa dai tel la manastire sa intrebi cum ajungi din Gara Pasarea la Manastire. |
Multumesc.
|
Citat:
Stiati ca s-a (re)activat o manastire de maici chiar in "buricul targului" ? Cititi aici: http://basilica.ro/stiri/schitul-mag...iere_3378.html |
|
Citat:
,desigur daca asculti de vre-unul si nu cumva esti o “autodidacta“ . |
Citat:
Măicuța din Oltenia nu te-a descurajat, a încercat doar să-ți curețe vederea de idealism. Mănăstirile de astăzi nu mai sunt cele despre care citești prin cărți. Sunt multe lupte, confruntări, rupturi, resentimente în mediul monahal și ai nevoie de o mare tărie de caracter ca să reziști. Nu în puține cazuri, viața duhovnicească este sacrificată pentru urgențe de ordin material, construcții nesfârșite, renovări care o dată începute par să nu se mai termine niciodată, deficultăți organizatorice în atingerea unui echilibru acceptabil între muncă și rugăciune, obști instabile etc. Deci socoteala de-acasă s-ar putea să nu se potrivescă cu cea din târg. Măicuța din București te-a pus în gardă asupra criteriilor reale de selecție în mănăstiri, fiindcă nu există nicio dispoziție canonică în măsură să limiteze vârsta aspiraților la viața monahală. Stareții și starețele se feresc să primească persoane cu experiență de viață lumească îndelungată, întrucât cunosc foarte bine faptul că tinerii încă aflați în perioada de formare umană și profesională, se integrează mult mai ușor în ritmul monastic neavând repere existențiale anterioare marcante la care să se raporteze tot timpul. La 40 de ani deja caracterul și mentalitățile sunt în mare parte cimentate și capacitatea de adaptare la alt stil de viață, radical diferit de cel cu care s-a obișnuit, este semnificativ diminuată. Duhovnicii mai adaugă neajunsurilor descrise sumar anterior și alte suspiciuni, cunoscând faptul că oamenii mai au puseuri de evlavie periodice determinate de necazuri, eșecuri, boli psihice și alte stimulente din categoria acestora. La care se adaugă, desigur, monahismul văzut ca o alternativă compensatorie a incapacității persoanei de a-și întemeia o familie deși are înclinații evidente pentru acest mod de viață în care se poate dobândi mântuirea. În mănăstire intri doar dacă ți-ai rezolvat conflictele interioare sau cu semenii și poți privi în trecut cu libertate și seninătate covârșitoare. Monahismul nu este sub nici o formă un refugiu pentru inadaptați. Dacă n-ai reușit să ai comuniune, atâta cât se poate în lume, cu alți oameni în calitate de mirean, în mănăstire n-ai să reușești nici atât. Dorința de a construi o mănăstire pe o proprietate personală și după placul inimii tale, în care să viețuiești apoi ca monahie, este o capcană în care au căzut mulți, întrucât reprezintă rezistența instinctului de proprietate într-o formă de viață care-l combate radical și sistematic. Călugăria este fundamentată pe cele trei voturi (angajamente ferme, definitive) asumate fără rest: ascultarea, sărăcia și curăția. Dacă nu iei în serios aceste angajamente și lași locuri de manifestare în tine a instinctelor blocate de acestea, fie eșuezi lamentabil în aspirația spre viața monahală, fie duci o viață de struțocămilă, adică de om lumesc cu înfățișare înșelătoare și statut formal de călugăr sau călugăriță. În cea din urmă situație nu-ți faci rău doar ție, ci îi smintești și pe alții întrucât acestă impostură nu prinde la toată lumea, iar cei care văd șmecheria se poziționează apoi ca vrăsmași ai Bisericii, confundând pădurea cu uscăturile de la liziera ei. Înainte să iei o decizie definitivă, stai o vreme pe lângă un duhovnic responsabil, căruia îi pasă cu adevărat de soarta ta vremelnică și veșnică. |
Da, multumesc pentru sfaturi.
Oricum, nu ma gandeam la mine cand am zis ca trebuie o manastire de maici mai mare in Bucuresti. Oricine isi poate da seama de aceasta necesitate. Cat despre teren, nu detin niciunul. Intr-adevar, problema trebuie rezolvata cu ajutorul duhovnicului. |
Citat:
Pe urma, din articolul din "Basilica" pe care l-ati citat, eu am ramas cu ideea ca intentia Arhiepiscopiei Bucurestilor a fost sa faca la Schitu Magureanu manastire de maici, dar a renuntat la proiect din lipsa de doritoare. |
Va rog sa blocati subiectul
Buna ziua, d-le administrator!
Va rog sa imi spuneti cum pot sa ma sterg din baza dvs. de date si de asemenea va rog sa blocati toate subiectele deschise de mine. Va multumesc! |
Citat:
|
Asa, m-am suparat pe mine. Mi-am revazut toate mesajele si am ramas uimita de ce am putut sa scriu. In plus, aici este un mediu virtual in care, intr-adevar, am primit sfaturi bune, dar eu am nevoie de un duhovnic bun, ori ultimul pe care l-am gasit m-a cam socat. Cand ma spovedeste sta in picioare, iar eu in genunchi. Nu mai suport aceasta situatie. In plus, alti duhovnici sunt foarte ocupati, nu ma baga in seama. O data, dupa ce avusesem o perioada de probleme mari m-am dus la duhovnicul meu de atunci, voind sa ii povestesc cate ceva. M-a intrebat rastit: tu ce mai vrei? L-am lasat.
|
De regulă la spovedanie stăm în genunchi; se presupune că ne pocăim și că ne smerim, totodată. Preotul, însă, nu e pe aceeași poziție cu noi, el fiind cel care ne ascultă și ne dă dezlegarea. Stă și el în genunchi atunci când se spovedește, la rândul lui.
|
Nu ma deranjeaza ca stau eu in genunchi, ci ca sta el in picioare. SI este si inalt: imi sucesc gatul vorbind cu el.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Cauta duhovnici cat mai incercati duhovniceste si roaga-te si tu ca prin ei Dumnezeu sa-ti arate calea ta de mantuire. Roaga-te intens, eventual tine si post 40 de zile, ca Dumnezeu sa te povatuiasca. Accepta voia Sa. Du-te si fa ascultare la o manastire, inainte de a intra acolo definitiv. Incearca sa cunosti putin atmosfera de acolo.
Ai un suflet si e foarte important sa-l incredintezi unui duhovnic incercat dintr-o manastire inca inainte de a intra in viata monahala. El iti va spune daca ai putea sa te mantuiesti in manastire sau iti este mai de folos sa te nevoiesti in ritmul tau. la o anumita varsta, ne putem obisnui mai greu cu ascultarea. Ascultarea e de baza in viata monahala. Totusi, exista o primejdie in ascultare, in conditiile in care in manastire apar ispite. Caleste-te, ia decizia si asumati-o. Vrei sa vietuiesti ingereste, e un lucru minunat si sa nu te miri ca ai ispite. Citeste Acatistul Mantuitorului. Ai nevoie sa asculti cu adevarat de Dumnezeu, nu de om. Ascultarea de o stareta este doar abecedarul. Ascultarea de om dureaza cateva ore pe zi, dar ascultarea de Dumnezeu 24 de ore din 24. Daca vrei sa faci ascultare de Dumnezeu, poti sa faci ascultare oriunde, respectand poruncile evanghelice. Citeste mai multe despre viata monahala. Pregateste-te sa te aduci jertfa pe tine insati. Fa in lume ceea ce ai face la manastire. Uite un program duhovnicesc. Daca te spovedesti curat si respecti cat poti din acest program, te obisnuiesti cu nevointa: Programul de rugăciune ,,Programul de rugăciune propus de Părintele Gabriel era unul monahicesc, din care fiecare făcea cât putea. Unora Părintele le recomanda să spună anumite acatiste, altora le dădea binecuvântare să spună Rugăciunea lui Iisus sau să citească Psaltirea lui David. Pe toți îi îndemna să citească Psaltirea Maicii Domnului. Celor neștiutori de carte și celor aflați în călătorie, le recomanda să spună de câte 33 de ori rugăciunea Tatăl nostru, dimineața, seara și la miezul nopții.Dimineața: Rugăciunile dimineții Ceasurile 1, 3 și 6 Acatistul zilei
Seara:
L., București" Sursa: http://www.parintelenicugabriel.ro/marturii.php |
Citat:
Poate de aia uneori preotii nu au timp sau rabdare sa asculte toate astea! Spovedania e altceva, trebuie sa invatam sa ne spovedim cu adevarat ca sa nu irosim timpul preotului. Nu zic ca e cazul tau pentru ca nu stiu daca faci parte din categoria asta, dar ar putea fi motivul pentru care te-a repezit. Uneori mai avem nevoie si de dusuri reci nu numai de vorbe calde... E doar o parere, scuze daca am suparat pe cineva! Doamne ajuta! |
Citat:
Citat:
o zi proasta, fie au alte activitati pe care le considera mult mai importante decat activitatea de duhovnic. Citat:
spovedanie ? |
Citat:
E o carte foarte buna, cred ca tot pe forumul asta am citit despre ea, se numeste Duhovnicul si ucenicul, de Vladimir Vorobiev. O recomand. Doamne ajuta! |
Pe site-ul manastirii Cetatuia- Nehru Voda si schitul Sf. Modest, acum cati a ani, is I ex prima parintele staret dorinta de a intemeia o obste mai mare, ba chair pare a dezamagit ca nu mai sunt persoane dornice as imbratiseze monahismul... cu to ate aces tea, de acum mi-e clear ca nimeni nu the primeste acolo cu brarele deschise, ci stunt incercari LA care esti sup us/a ca sa dovedesti ca vrei pasta cu adevarat si esti vrednic/a as slujesti lui Christos si omenirii pe aceasta Cale.
|
Citat:
Of, mai Iliana! Da, spovedania este pentru spus pacatele. Dar prima problema este sa stii care iti sunt pacatele in fata lui Dumnezeu si sa le diferentiezi de alte lucruri/fapte care nu sunt pacate. Exista tendinta la multi credinciosi sa considere ca totul este pacat pe lumea asta si nu este asa. Pe urma daca tu spui ca numai noi insine suntem vinovati de ceea ce ni se intampla nu este asa. Sunt multe lucruri din afara. S atunci inseamna ca totusi toti gresim si facem rau altora. Iti dai seama? Daca eu ma duc si spun ca am gresit aia si aia si asa am facut rau Mariei, atunci si ea poate spune ca ea a gresit si deci mi-a facut mie rau. Ori admitem ca suntem toti vinovati si atunci este normal ca facem rau celor din jur, ori suntem nevinovati toti. Si da, exista lucruri care ne fac rau si nu sunt de la noi. Cred ca adevarul este de fapt undeva la mijloc. Daca eu muncesc bine si imi vad de treaba si totusi firma da faliment din alte motive si eu imi pierd serviciul, este din cauza mea? Si cate si mai cate. Oamenii sunt toti asa cum sunt si noi traim printre ei. Asta este. Exista razboaie, inundatii, saracie, boli, somaj etc. Numai daca toti ar inceta sa faca rau si ar fi mai buni, atunci ne-ar fi la toti mai bine. Si cu preotul/duhovnicul trebuie sa poti discuta si alte lucruri, nu numai la spovedanie. Trebuie sa poti intreba, cere sfaturi. Si da, te poate ajuta si sufleteste. Trebuie sa poti sa intrebi ce n-ai inteles in credinta, din scripturi etc., pentru ca sa stii de ce te duci la biserica. Trebuie sa poti sa ceri sfaturi in probleme care pot duce la efecte urate: divort, conflicte in familie sau la serviciu, probleme de sanatate. Un divort este un pacat mai mare, un avoret la fel, sau conflicte cu cei din jur. Sigur ca exista niste limite, nu te duci pentru orice prostie. Dar un duhovnic ar trebui sa aibe putini fii/fice si sa aibe timp si rabdare si intelepciunea sa-i ajute. |
Citat:
Parinti Duhovnici sunt nu putini la numar. Mari traitori au fost pe meleagurile noastre si sunt si azi printre noi. Dar noi, cei de azi, sa invatam sa facem ascultare. Omul zilelor noastre cam le stie pe toate.. O manastire nu o ridica omul, manastirea e un loc sfant si cei manati de un foc launtric vietuiesc cu bucurie, in liniste, in ascultare. In momentul cand avem o nemultumire la Parinte Duhovnic este bine sa ne descoperim gandurile. La taina spovedaniei nu este un om cel ce sta in picioare, nu ne marturisim pacatele unui om, ne cerem iertare pentru cele gresite si cerem ajutorul lui Dumnezeu sa ne putem ridica. Sa ne indreptam pasii catre Sfanta Biserica si Dumnezeu va trimite pe cineva, astfel vom afla incotro sa mergem. Sunt oameni bine intentionati si pe acest forum, dar nu este tocmai usor in mediul virtual sa indrumi. Doamne ajuta..rugaciune, ascultare, tacere si multa bucurie.. |
Citat:
Noi trebuie sa le primim pe toate! Cat despre cunoasterea pacatelor proprii, slava Domnului, in ziua de azi avem atatea posibilitati de informare, incat chiar nu e cazul sa mergem sa-l intrebam pe parinte care sunt pacate si care nu. Noi trebuie sa mergem sa ne spovedim pacatele, sa incercam sa pasim pe calea cea dreapta, dupa care, in functie de duhovnicul pe care -l avem trebuie sa vedem daca are timp sa ne primeasca din cand in cand (mai ales in afara perioadelor celor patru mari posturi, pt ca atunci sunt foarte ocupati) la o discutie mai amanuntita, cand putem sa-i punem intrebari sau sa-i cerem sfatul in anumite probleme gen casnicie, copii, frati, surori etc. Nu sa mergem toata ziua buna ziua cum se zice ca sa-i mai povestim ce-am mai facut peste zi, ce-a mai facut sotul/concubinul/copilul/ prietenul... Este parerea mea, bazata si pe experienta personala, si cred ca e valabila mai ales in cazul preotilor din orasele mari, cu foarte multi enoriasi, sau chiar si in cazul celor din manastirile foarte vizitate. Faptul ca ti-ai pierdut serviciul la care lucrai cu drag si spor pentru ca firma a dat faliment nu e un lucru pe care trebuie sa-l marturisesti preotului, nu e un pacat. Doar daca ai contribuit cumva la falimentare, eventual (furt, lene, neindeplinirea sarcinilor etc). Altfel trebuie doar sa cauti un alt loc de munca si sa te rogi lui Dumnezeu si/sau anumitor sfinti sa te ajute! Atat! Nu dai repede fuga la duhovnic sa-i spui ca ti-ai pierdut serviciul, ca el n-are locuri de munca de oferit. Cat despre vinovatia noastra: da, toti avem pacate, numai El e fara de pacat, e adevarat. Numai ca trebuie sa vedem fiecare in parte de ce pacate ne facem vinovati, sa le spovedim si sa ne pocaim. Si nu inseamna ca prin fiecare pacat pe care-l facem neaparat facem un rau altcuiva. Uneori ne facem rau doar noua insine. Si iarasi nu inseamna ca daca vine peste noi vreo nenorocire e neaparat urmarea unui pacat, asa cum am spus la inceput. Dar de foarte multe ori este, numai ca noi nu ne dam seama. Sau ne dam seama mai tarziu. Sau pur si simplu nu vrem sa admitem ca asa e... Cum eu? Care sunt drept, cinstit, bun, eu sa fi gresit cu ceva in viata si de aia mi se intampla vreun rau? Nu se poate asa ceva... As putea sa-ti dau multe exemple, dar nu am timpul necesar si cred ca nu e nici locul si nici momentul potrivit. Imi cer scuze daca am intervenit aiurea pe acest subiect, off topic cum se zice parca, dar nu prea ma pricep la utilizarea forumurilor si de aceea probabil ca am gresit, nu cred ca era subiectul topicului, repet imi cer iertare! Doamne ajuta tuturor! |
De acord
Citat:
Si, intr-adevar, eu cred ca relatia duhovnic-ucenic trebuie sa se bazeze pe dragoste. Daca dragoste nu e, nimic nu e, cum spus Sf. Pavel. |
Parintele Arsenie Boca a cautat un duhovnic exigent, deoarece era dispus sa se smereasca.
Acum e adevarat ca nu suntem toti la masura parintelui Arsenie Boca, deoarece nu toti am putea suporta dusurile reci adresate ucenicilor pentru a-i smeri. Smerenia se castiga greu si e important sa gasesti un duhovnic exigent care, chiar daca te smereste, sa o faca cu dragoste. Sa simti ca lupta cu pacatele tale, mai ales in predici, iar tie la spovedanie, iti da curajul sa-i spui toate pacatele, ca sa iei iertare de la Dumnezeu. Oricum, daca ajungi in manastire, sa-ti pregatesti inima pentru dusuri reci, caci s-ar putea ca duhovnicul sa incerce sa te caleasca duhovniceste. Nu toti au acel tact pedagogic. Incearca sa iei cuvant de invatatura de la mai multi duhovnic daca ai prea multe probleme. Roaga-te pentru duhovnic ca prin el Dumnezeu sa te calauzeasca spre mantuire. Nu uita ca el e, totusi, un om. Daca sta o femeie prea mult pe langa el, o poate respinge din mai multe motive. Daca simte ca o femeie il ispiteste cu voie sau fara voie, atunci pastreaza distanta. |
Citat:
La "urgenta" mergem intr-adevar atunci cand am savarsit un mare pacat intr-o zi si simtim nevoia sa-l si marturisim imediat sau atunci cand ne apasa unul sau mai multe pacate si simtim un impuls, la un moment dat, sa mergem chiar atunci! Nicidecum atunci cand cineva ne ignora sau ne jigneste, inseamna ca ori suntem noi prea mandri (si asta e un pacat mare) ori acei oameni au o problema si atunci nu trebuie sa ne tulburam, trebuie doar sa-i compatimim pe acei oameni si, eventual, sa ne rugam pentru ei ( ca tot suntem noi plini de iubire nu-i asa?), sau, uneori, chiar Dumnezeu îi trimite pe acei oameni sa ne vorbeasca intr-un anumit fel sau sa se comporte urat cu noi. Stie El de ce! Si trebuie sa incercam sa intelegem si noi de ce! Deci fugim la spovedanie atunci cand stim sigur ca noi am facut anumite pacate si vrem sa le marturisim, iar despre sfaturile pe care vrem sa le cerem duhovnicului am scris si in alta postare: le cerem atunci cand este disponibil si , mai ales, atunci cand chiar nu putem afla acele lucruri din carti, internet sau de la alte persoane. Nu mergem la duhovnic cu toate fleacurile ca sa ne pacalim pe noi ( ca pe altcineva n-avem pe cine pacali) ca de fapt ne spovedim. Si inca si des... Asta e parerea mea pe care, bineinteles, puteti s-o ignorati in continuare. Probabil ca e doar parerea mea, nimeni nu mai gandeste asa, asta e, eu atat am inteles deocamdata despre spovedanie. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne intelepteasca pe toti! |
Inapoi la topic.
In ceea ce priveste spovada si efectele pacatului, avem o sectiune de forum aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/f...lay.php?f=5019 Pe acest fir de discutie este vorba despre varsta potrivita pentru intrarea in monahism, precum si daca se poate intra, cu folos, si la alte varste. |
Citat:
|
Mersul la manastire, nu are varsta
Problema cu mersul la manastire este una privata, care nu se poate discuta pe un forum in adancimea ei. Intr-adevar manastirea este un loc unde trebuie sa ai o chemare speciala...Cum spunea pr. Arsenie Boca "Nu toti care se duc la manastire se mantuiesc, nici toti care raman in lume, se prapadesc." Problema este complicata si necesita discutii/spovedanii cu duhovnicul ales. Dumnezeu, daca va rugati va va arata un duhovnic potrivit pentru dumneavoastra. Dar, pentru aceasta trebuie sa aveti un mic program de rugaciune (de dimineata/seara, acatistul Maicii Domnului, paraclisul Maicii Domnului, rugaciunea/acatistul/paraclisul catre sfantul din ziua curenta etc.). Cereti sfat unui duhovnic, pe care il alegeti aleator, la inceput.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------Cred Doamne si marturisesc ca Tu esti cu adevarat, Fiul lui Dumnezeu, care ai venit in lume sa ii mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ |
Mantuirea e mai usoara in lume sa stii.
Si poti sa incerci sa implinesti aici ce implinesc monahii in manastire. Ce iti va lipsi din manastire? Bogatia duhovniceasca pe care parintii o au. Dar poti sa dobandesti din aceea mergand des la manastiri si petrecand mai mult timp acolo. Parerea mea dupa ce ti-am citit posturile este ca nu ai asezare duhovniceasca pentru manastire si ca ai o personalitate destul de puternica, care o sa fie lezata de multele ispite din manastire. Daca te tulbura un cuvant sau o situatie mai mica, in manastire o sa te tulbure... totul. Tine minte: manastirea este ispita si nu pace. Pace este doar pentru cei sporiti duhovniceste, asezati cu harul si cu mintea. Pentru cei care merg dupa capul lor este doar ispita continua. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:24:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.