Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Preotul (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5012)
-   -   PREOT (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=175)

alexandra 25.10.2005 19:04:10

PREOTUL IL INCHIPUIE PE HRISTOS

carmen 28.10.2005 14:02:14

Citat:

În prealabil postat de alexandra

Preotul este slujitorul Bisericii, sfintit prin punerea mainilor de mai marii Bisericii, avand rolul de a-i duce pe oameni pe calea mantuirii.Are un rol foarte important in viata noastra ,a crestinilor.Un crestin ortodox nu se poate numi crestin (parerea mea)daca nu are un preot drept parinte duhovnicesc.Altfel nu se poate mantui.

carmen 28.10.2005 14:04:22

Revin cu scuze, intrucat din greseala am citat alexandra

alecsandru 31.10.2005 12:25:38

Citat:

Preotul Il preinchipuie pe Iisus Hristos dupa har (chiar este Hristos dupa har!). Iar plinatatea, plenitudinea puterii harice, este a celei de a treia trepte sacramentale: Arhieria. (prima treapta este diaconia, iar cea de a doua preotia!)
(Arhiereul dupa har il reprezinta pe Melchisedc! Tu esti preot in veac, dupa randuiala Lui Melchisedec, precum si pe Iisus Hristos, Marele Arhiereu!-vedeti Crezul care marturiseste, inaltarea la Ceruri si sederea de-a dreapta Tatalui!)
P.S.[color=red]Am facut aceasta precizare, pentru a evta pe cat posibil, arianismul si idolatria!(erezia adica,caderea in pacat, prin afirmatii relativ corecte, dar insuficiet fundamentate sub aspectul cunoasterii teologice, dar si al trairii hristice autentice, in duh!)[/color]
Preotul este de fapt veriga de legatura dintre om si Dumnezeu, si ar trebui sa fie vas ales, sfintit al Duhulul Sfant! De aici importanta predicii vietii a fiecarui preot pentru fiecare credincios, in fata puterii de intelegere a fiecarui credincios! Pentru a nu sminti, sau produce ratacire, sau duce in ispita, pentru ca Dumnezeu nu ispiteste niciodata, a ispiti este propriu diavolului, si uneori si oamenilor (de!)! Deci sa ne rugam sa nu ne lase, sa nu ne paraseasca Dumnezeu intru ispita (la vreme de ispita sa avem aparator, inger pazitor, pe Maica Domnului, Sfintii, si mai ales pe insusi Domnul nostru Iisus Hristos, cel in Treime inchinat si slavit, Tatal Fiul si Duhul Sfant.)!
Rugaciunile marturisesc acestea, inclusiv Crezul si Tatal nostru!

03.01.2006 09:27:30

Preotia universala o avem toti, de la botez. Suntem datori a-l marturisi pe Hristos si sa invatam pe cei care nu stiu. Doar unii dintre noi insa au acest har sa fie primiti in cler. Preotia este taina prin care se transmite Harul lui Dumnezeu si de aceea trebuie ca cel care il primeste sa fie vrednic. Ma rog ca Dumnezeu sa ne trimita cat mai multi preoti buni care sa ne indrume spre Imparatia Sa.

17.01.2006 09:23:00

Citat:

În prealabil postat de Mircea
Preotia universala o avem toti, de la botez. Suntem datori a-l marturisi pe Hristos si sa invatam pe cei care nu stiu. Doar unii dintre noi insa au acest har sa fie primiti in cler. Preotia este taina prin care se transmite Harul lui Dumnezeu si de aceea trebuie ca cel care il primeste sa fie vrednic. Ma rog ca Dumnezeu sa ne trimita cat mai multi preoti buni care sa ne indrume spre Imparatia Sa.

Am vorbit cu cel mai bun prieten si mi-a spus ca el nu crede in preoti. De ce? Pai pt. ca majoritatea au fost informatori, etc., etc., Omule, intradevar pe vremea comunismului poate au fost si din acestia, dar nu asimila omul cu preotul. Am citi ca preotul chiar de ar fi pacatos, atunci cand savarseste Liturghia, harul lui Dumnezeu il sfinteste. Deci, vezi puterea Domnului, nu pacatul omului. Si preotii, calugarii au ispite mai mari dacat noi. Eu zic, metaforic(dar poate fi aievea de as avea ochii sufletesti mai curati)ca eu ma lupt cu un diavol, iar ei poate cu 10-20. Si atunci la care e lupta mai grea? Doamne apara-ne de ispite si pune paza gurii noastre sa nu ne ardem prin rautatile pe care le spunem.

alecsandru 08.03.2006 13:32:11

Citat:

Am vorbit cu cel mai bun prieten si mi-a spus ca el nu crede in preoti. De ce? Pai pt. ca majoritatea au fost informatori, etc., etc., Omule, intradevar pe vremea comunismului poate au fost si din acestia, dar nu asimila omul cu preotul. Am citi ca preotul chiar de ar fi pacatos, atunci cand savarseste Liturghia, harul lui Dumnezeu il sfinteste. Deci, vezi puterea Domnului, nu pacatul omului. Si preotii, calugarii au ispite mai mari dacat noi. Eu zic, metaforic(dar poate fi aievea de as avea ochii sufletesti mai curati)ca eu ma lupt cu un diavol, iar ei poate cu 10-20. Si atunci la care e lupta mai grea? Doamne apara-ne de ispite si pune paza gurii noastre sa nu ne ardem prin rautatile pe care le spunem.

Adevarat este ca valabilitatea Sfintelor Taine, nu este afectata, se pastreaza intregul har, pentru primitor, .....preotul este o persoana sfintita, a carei vrednicie, ar trebui sa fie pe masura harului primit!
Totusi, exista caderi din har, si preoti caterisiti, care sunt indepartati de la savarsirea sfintelor slujbe! cum a fost de altfel cazul si la Tanacu!

Poate mai mult decat slujbele, si predica, mai mult sau mai putin mestesugita, sau chiar teologhisita, agoniseste suflete lui Dumnezeu (ale Caruia si sunt!), predica vietii preotului, slujitorului, robului Lui Dumnezeu, care, prin curatenia vietii, ii slujeste astfel Lui Dumnezeu, nu lui mamona!

vsm 19.04.2006 07:46:32

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul !
Doamne ajuta !
Este o minune in zilele noastre sa gasesti un om fara de pacat, undeva in Sfanta Scriptura scrie ca nu este niciunul macar...Important este, daca ai cazut in pacat sa lupti sa te ridici, iar prin Sfanta taina a Pocaintei sa incepi a trai CURAT !
Doamne, Te rugam, ajuta-ne sa nu ii judecam pe fratii nostri preoti ci sa ne rugam pentru ei !

Ma bucur, in Domnul, ca sunteti aici, ca discutati sanatos ! Tata ai mila de toti cei care sunt departe de CUVANT, lasa IUBIREA TA sa ii calauzeasca spre Tine !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Hristos a inviat !

Adevarat a inviat !

Tata din ceruri, Te iubim si dorim sa fim mereu copiii Tai ascultatori ! Amin.

26.04.2006 23:57:57

Care era rolul preotilor in VT ? Pentru ce exista si pentru ce exista preotii ?

Eugen 27.04.2006 08:05:44

Citat:

În prealabil postat de marinaru

Si atunci, ca si acum, ca sa rezolve problema pacatului.

27.04.2006 10:59:19

Eugen scuza-ma dar nu il avem pe Iisus acum ?

najhat 27.04.2006 11:13:31

Citat:

În prealabil postat de Eugen
Citat:

Draga Eugen,as dori sa aflu mai multe despre raposatul parinte Arsenie Boca[Domnul sa-L odihneasca im pace], dar prin intermediul vostru ptr. ca nu sunt in tara[carti electronice].Dumnezeu sa va calauzeasca pasii pe cararea credintei ,ca sa poata veni si altii dupa voi.Noi nu avem un preot permanent aici si voi sunteti pentru noi hrana spirituala.Dumnezeu sa va ajute.

Eugen 27.04.2006 14:54:56

Citat:

Daca te dai drept crestin ortodox (ca asa te-ai recomandat la alta sectiune), nu mai e cazul sa intrebi. Daca te-ai deghizat numai ca sa ispitesti, sa vorbim discutii, lasa-ne. Stii f. bine ca Biserica a fost infiintata de Apostoli (si nu de Iisus personal), care Apostoli au hirotonit preoti si episcopi care sa pastoreasca turma (imputerniciti sa lege si sa dezlege prin Duhul Sfant pe care l-au primit prin succesiune pana astazi - rugaciune si punerea mainilor). "Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute" (Ioan 20, 21-23) . Asta este Taina Spovedaniei. Iisus iarta prin cei pe care i-a imputernicit sa ierte. Daca era suficient sa ierte direct, putea sa spuna de atunci, nu mai era nevoie sa infiinteze Biserica, le dadea la fiecare cate o Biblie in mana. Deci atentie mare: "Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi". Nu mergem la Domnul Iisus dupa mintea noastra, dupa cum ni se nazare noua din mandrie, sau cum ne invata alti nechemati. Ci mergem dupa randuiala apostolica a Bisericii. "Iar cand se lupta cineva, la jocuri, nu ia cununa, daca nu s-a luptat dupa regulile jocului." (2 Tim. 2,5).

Eugen 27.04.2006 16:21:54

Citat:

În prealabil postat de najhat
Citat:

Citat:

Draga Eugen,as dori sa aflu mai multe despre raposatul parinte Arsenie Boca[Domnul sa-L odihneasca im pace], dar prin intermediul vostru ptr. ca nu sunt in tara[carti electronice].Dumnezeu sa va calauzeasca pasii pe cararea credintei ,ca sa poata veni si altii dupa voi.Noi nu avem un preot permanent aici si voi sunteti pentru noi hrana spirituala.Dumnezeu sa va ajute.

Despre parintele Arsenie Boca gasesti la urmatoarele adrese:
http://www.ortodoxmedia.com/autor.php?autor=42 aici gasesti o conf. audio cu Arh. Vasile Prescure "Despre parintele Arsenie Boca"
Apoi, in format electronic gasesti pe site-ul
http://www.resurse-ortodoxe.com la carti scrise, sortate.
Daca folosesti motorul de cautare Google si-i dai sa caute "Despre parintele Arsenie Boca" mai gasesti cate ceva prin "Formula As". Altceva nu stiu daca mai exista.

27.04.2006 17:52:45

Citat:

Citat:

Daca te dai drept crestin ortodox (ca asa te-ai recomandat la alta sectiune), nu mai e cazul sa intrebi. Daca te-ai deghizat numai ca sa ispitesti, sa vorbim discutii, lasa-ne. Stii f. bine ca Biserica a fost infiintata de Apostoli (si nu de Iisus personal), care Apostoli au hirotonit preoti si episcopi care sa pastoreasca turma (imputerniciti sa lege si sa dezlege prin Duhul Sfant pe care l-au primit prin succesiune pana astazi - rugaciune si punerea mainilor). "Si Iisus le-a zis iarasi: Pace voua! Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi. Si zicand acestea, a suflat asupra lor si le-a zis: Luati Duh Sfant; carora veti ierta pacatele, le vor fi iertate si carora le veti tine, vor fi tinute" (Ioan 20, 21-23) . Asta este Taina Spovedaniei. Iisus iarta prin cei pe care i-a imputernicit sa ierte. Daca era suficient sa ierte direct, putea sa spuna de atunci, nu mai era nevoie sa infiinteze Biserica, le dadea la fiecare cate o Biblie in mana. Deci atentie mare: "Precum M-a trimis pe Mine Tatal, va trimit si Eu pe voi". Nu mergem la Domnul Iisus dupa mintea noastra, dupa cum ni se nazare noua din mandrie, sau cum ne invata alti nechemati. Ci mergem dupa randuiala apostolica a Bisericii. "Iar cand se lupta cineva, la jocuri, nu ia cununa, daca nu s-a luptat dupa regulile jocului." (2 Tim. 2,5).

eugen scuza-ma dar eu nu sunt cunoscator ca tine. chiar nu am facut nimic nu inteleg de ce te temi de mine am pus doar cateva intrebari. daca vrei raspunzi daca nu le ignori nu inteleg de ce trebuie sa te porti asa de urat cu mine ?!?!?!

najhat 28.04.2006 23:17:02

Citat:

Citat:

În prealabil postat de najhat
Citat:

Citat:

Despre parintele Arsenie Boca gasesti la urmatoarele adrese:
http://www.ortodoxmedia.com/autor.php?autor=42 aici gasesti o conf. audio cu Arh. Vasile Prescure "Despre parintele Arsenie Boca"
Apoi, in format electronic gasesti pe site-ul
http://www.resurse-ortodoxe.com la carti scrise, sortate.
Daca folosesti motorul de cautare Google si-i dai sa caute "Despre parintele Arsenie Boca" mai gasesti cate ceva prin "Formula As". Altceva nu stiu daca mai exista.

Multumesc din tot sufletul,Eugen.

Macarie 08.05.2006 13:40:56

Am vazut ca pe forum au intrat oameni cu pareri din cele mei diverse, de fapt asta e un forum.
Eu zic ca e bine sa vina oricine pe forum, daca e de bune intentii si deschis.
Inteleg ca dupa ce patrunzi mai adinc in cunoasterea religiei, unele afirmatii (chiar intrebari) par copilaresti, deplasate, sau chiar absurde.

Noi spunem ca puterea botezului copiilor sta in educatia religioasa data de Nasi si de parinti, si bine spunem. Numai ca nu se prea intampla asa, si asta e fisura in care se infiltreaza teoriile unor secte.
Nu e de mirare ca din partea unor oameni de bun simt vin intrebari de origine evident sectara, ei nu au avut ocazia sa cunoasca Ortodoxia, in timp ce sectarii te agata la orice colt de strada. Si vin cu explicatii care par si logice !
Daca putem sa le raspundem cu rabdare, le-ar putea fi de mare folos.

Iisus e Invatatorul si Arhiereul Dumnezeiesc, fara indoiala, dar El nu ne-a lasat singuri, doar cu cuvintele de invatatura, ne-a lasat pe Apostolii sai, pentru care s-a rugat: “Pentru ei Mă rog. Nu Ma rog pentru lume, ci pentru aceia pe cari Mi i-ai dat Tu; pentru ca sint ai Tai“ Ioan 17:9
Asadar exista oameni alesi, nu oricui a dat Hristos puterea de a ierta pacatele, nu pe oricine a trimis zicand: “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezindu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfintului Duh” Matei 28:19
Doar pe Apostoli, si acestia pe ucenicii lor, atunci s-au randuit preoti, si acesta e transmiterea neintrerupta a Harului pana in zilele noastre.

vsm 10.05.2006 23:11:22

Toti stim foarte bine ca sunt preoti si PREOTI, asta in functie de chemare sau CHEMARE... Bunul Dumnezeu sa se indure de fiecare in parte si sa ne ajute pe toti cei care IL cautam pe EL sincer, din toata inima, sa il iubim pe aproapele nostru, sa il iubim pe dusmanul nostru si sa ne rugam pentru toti preotii nostri !

Lasa HARUL TAU, Bunule Tata in inimile noastre !Doamne Iisuse Hristoase,miluieste-ne !

Tudor 24.05.2006 16:29:49

Hristos dupa inaltarea Sa, devine nevazut pentru noi(Il putem vedea daca vom face si noi ceea ce a facut El cu firea omeneasca pe care a asumat-o). Insa, voind sa ne daruiasca Trupul si Sangele Sau in mod vizibil, alege si sfinteste El insusi persoane prin taina hirotoniei. Daca nu s-ar face daruirea in mod vizibil, am ramane in nesiguranta - daca Hristos ni S-a daruit in mod real sau suntem robii unor iluzii subiective.

toader 09.06.2006 13:12:14

eu am cumparat un vesmant foarte frumos de preot de la o firma din bucuresti,str. lanariei ,nr 95,langa liceul sincai,la un pret bun.

MMihail 14.06.2006 02:38:09

Citat:

Citat:

Citat:

eugen scuza-ma dar eu nu sunt cunoscator ca tine. chiar nu am facut nimic nu inteleg de ce te temi de mine am pus doar cateva intrebari. daca vrei raspunzi daca nu le ignori nu inteleg de ce trebuie sa te porti asa de urat cu mine ?!?!?!

S-a purtat urat? Ti-a raspuns la intrebare si ti-a pus alte cateva. Sa nu exageram :).

RURU 19.06.2006 17:12:58

Citat:

În prealabil postat de carmen
Citat:

Preotul este slujitorul Bisericii, sfintit prin punerea mainilor de mai marii Bisericii, avand rolul de a-i duce pe oameni pe calea mantuirii.Are un rol foarte important in viata noastra ,a crestinilor.Un crestin ortodox nu se poate numi crestin (parerea mea)daca nu are un preot drept parinte duhovnicesc.Altfel nu se poate mantui.

Buna sunt Ramona si sunt un nou membru.Poate sa ma ajute si pe mine cineva cu adresa Preotului Cristian Pomohaci de la Biserica sau Manastirea Mosuni?

alecsandra 23.12.2006 09:53:35

Citat:

În prealabil postat de alecsandru
Citat:

Adevarat este ca valabilitatea Sfintelor Taine, nu este afectata, se pastreaza intregul har, pentru primitor, .....preotul este o persoana sfintita, a carei vrednicie, ar trebui sa fie pe masura harului primit!
Totusi, exista caderi din har, si preoti caterisiti, care sunt indepartati de la savarsirea sfintelor slujbe! cum a fost de altfel cazul si la Tanacu!

Poate mai mult decat slujbele, si predica, mai mult sau mai putin mestesugita, sau chiar teologhisita, agoniseste suflete lui Dumnezeu (ale Caruia si sunt!), predica vietii preotului, slujitorului, robului Lui Dumnezeu, care, prin curatenia vietii, ii slujeste astfel Lui Dumnezeu, nu lui mamona!

eu cred in preoti si in faptul ca ei au mult mai multe greutati decat noi oamenii de rand.Dar cunosc un viitir preot,un student la teologie care nu are o viata tocmai potrivita unui viitor preot.Daca toti preotii se comporta asa inainte de hirotonie ce incredere mai putem avea noi in ei?M-a dezamagit foarte mult acest om.Am crezut ca mai exista oameni tineri cu o adevarata "dorinta" de a deveni preot

dannsan 20.01.2007 22:13:44

Preotii...
Nu trebuie sa crezi in "preot". Preotul nu este altceva decat o unealta in Mana Lui Dumnezeu. Preotul nu este altceva decat un mod de transmitere si de aplicare a legilor lui Dumnezeu si a lui IIsus.
Si aici intervine discutia:
Preoti si preoti!
La fel ca si medicii :Un culoar intr-o clinica medicala, era impartit de trei medici, care aveau aceeasi specialitate. Doar la unul dintre ei era aglomeratie. La ceilati... nu.
Acela era vestit in "oras", era cel care reusea sa dea diagnosticul exact, si care salva cele mai multe vieti.

Multi nu cunosc.. sau cei mai multi NU cunosc: Preotul nu este cel care hotaraste soarta "pacientului". El e cel care stabileste "diagnosticul" si eventual "tratamentul".
Urmarea e in mainile lui DUMNEZEU! Preotul e un intermediar in relatia aceasta.
Si asa cum medici sunt mai pregatiti, sau ..mai putini pregatiti in meserie.... asa si cu preotii.
Ideea de baza este: sa gasesti un peot adevarat, (nu dintr-astia facuti la Kg), care stie ce are de facut!, Care sa-ti poata spune, si explica, legile Dumnezeiesti care tin de faptura ta sufleteasca. (Din ce in ce mai putini!- preoti).

cristiboss56 20.01.2007 23:47:25

Citat:

În prealabil postat de dannsan
Preotii...
Nu trebuie sa crezi in "preot". Preotul nu este altceva decat o unealta in Mana Lui Dumnezeu. Preotul nu este altceva decat un mod de transmitere si de aplicare a legilor lui Dumnezeu si a lui IIsus.
Si aici intervine discutia:
Preoti si preoti!
La fel ca si medicii :Un culoar intr-o clinica medicala, era impartit de trei medici, care aveau aceeasi specialitate. Doar la unul dintre ei era aglomeratie. La ceilati... nu.
Acela era vestit in "oras", era cel care reusea sa dea diagnosticul exact, si care salva cele mai multe vieti.

Multi nu cunosc.. sau cei mai multi NU cunosc: Preotul nu este cel care hotaraste soarta "pacientului". El e cel care stabileste "diagnosticul" si eventual "tratamentul".
Urmarea e in mainile lui DUMNEZEU! Preotul e un intermediar in relatia aceasta.
Si asa cum medici sunt mai pregatiti, sau ..mai putini pregatiti in meserie.... asa si cu preotii.
Ideea de baza este: sa gasesti un peot adevarat, (nu dintr-astia facuti la Kg), care stie ce are de facut!, Care sa-ti poata spune, si explica, legile Dumnezeiesti care tin de faptura ta sufleteasca. (Din ce in ce mai putini!- preoti).

Nici fara medici si nici fara preoti nu poti sa traiesti ! La inceputul si la sfirsitul vieti preotul este prezent in ambele cazuri. Duhovnicul trebuie sa fie pentru tine principalul "psiholog" in momentele X din viata ta. Preotul, profesorul si doctorul au fost si sint elita intelectualitatii noastre pentru 70 la suta din populatia acestei tari.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:17:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.