![]() |
Morala in afara bibliei!?
Am auzit si tot aud prin stanga si prin dreapta ca morala in afara contextului biblic n-are sorti de izbanda. Ceea ce ma intriga pe mine este de ce nu putem considera spre exemplu, indrumarea "sa ucizi este un pacat" ca "sa ucizi nu este un lucru favorabil". Spun asta pentru ca in conceptia unora, omul si-a definit bazele sa spunem, unui sistem moral, in urma unor observatii si deziderente de asigurare, garantie, ca mediul imediat lui sa fie in afara pericolului, ca de altfel si siguranta lui. Sau, observand ca faptele care aduc injurii, vatamari sau daune morale, sunt nefavorabile vietuirii in comunitate, omul spune ce e bine sa faci si ce e rau. Binele fiind conjectura in care omul nu este constrans, incatusat, liber sa se manifeste intr-un spatiu sigur si ordonat, in conformitate cu regulile privind neincalcarea acelorasi drepturi pentru ceilalti, iar raul fiind opusul. Ceea ce vreau sa subliniez este aceasta intersectie privind anumite aspecte ale moralei biblice si ale moralei omului. Poate va ganditi, pai uite, tocmai aceasta intersectie arata originea moralei omului. Dar de ce nu si invers? Plus ca, dupa cum bine stim, aceste tratate de o buna convietuire dateaza de mult timp, inca din timpurile Greciei antice, care a creeat sistemul de conducere democratic si a pus bazele drepturilor civice, inainte ca biblia sa fie un document usor de accesat, de verificat, de analizat, cum este in prezent, moment in care observam aceste intersectii. Care este opinia dumneavoastra? Cum va puteti pronunta privind aceasta problema si cum sfatuiti pe cei care inca se lupta sa gaseasca adevarul adevarat, comparand scriipturile si "restul", in aceasta privinta si nu numai( asa, ca sa va arat care este tendinta mea, desi nu sunt convins in totalitate) ? Ultima parte a intrebarii mi-o asum, chiar daca risc sa fi gresit locul unde trebuia sa fac acest apel.
|
Citat:
Ei,...exista ? |
Citat:
|
Citat:
In legatura cu morala in Biblie: http://en.wikipedia.org/wiki/Code_of_Ur-Nammu Cod de legi mai vechi decat Biblia. Citeste, mediteaza, si trage concluzii. |
Citat:
afara Bibliei. Citat:
|
Citat:
Poate tu ai gasit o metoda de a dezvolta viata in beci....,=)) stuff like that. Cine stie, poate cand te duci la supermaket sa-i intrebi pe aia: "Cartofi crescuti la lumina stelelor, aveti ? " "Nu." "Pai de ce, ca e si aia lumina naturala". =)) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
+ exemplul dat de utilizatorul abbaabb. Acestea fiind ca morala promovata de civilizatii antice. Nu detin informatii mai extinse asupra acestui domeniu, stiu doar ca sunt mai multe. Daca nu ma credeti va rog sa cautati dumneavoastra, caci nu am timpul necesar sa fac o cautare detaliata. |
Citat:
|
Citat:
Ce ai dat tu acolo este un sistem de control(fie el si sistem legislativ). Dar ceea ce este legal (dpdv al sistemului legislativ) nu este obligatoriu sa fie moral. Chestia asta se intampla cand sistemul legislativ intra in conflict cu moralitatea. Sa luam in exemplu: Intrebare pt tine: daca legea iti permite sa dai afara chiriasi din casa ta pe motiv ca nu si-au platit chiria , atunci faptul de ai da afara din casa chiar si mijlocul unui ger/crivat este perfect legal(ca asa spune legea) dar este moral ? Sistemul de control(in cazul acesta sistemul de legi) reprezinta doar o forma de control si guvernare a multimilor.El nu exprima nimic dpdv moral. Daca legea iti permite sa arunci in strada in plina iarna o mama cu pruncul la san pt ca nu si-a platit chiria, tu dpdv al legi ai facut o legalitate insa dpdv al moralei ai facut o actiune demonica. Deci sa nu confundam sistemul legislativ cu morala.Ceea ce e legal nu este obligatoriu sa fie moral, iar ceea ce este moral nu este obligatoriu sa fie legal. Sunt doua chestii separate. |
Citat:
(in functia de starea de moment) cu morala.:105: |
Citat:
In schimb, nu putem vorbi de o morala ateista. Asta e diferenta dintre morala si etica. Morala este mereu secundara unei religii. Etica este secundara unei filosofii. De aceea, morala este mai neschimbatoare: eu cred ca e bine asa fiindca dumnezeul meu (sau dumnezeii mei) mi-au spus ca e bine asa. Ei nu-mi spun azi una, maine alta. Dimpotriva, etica e schimbatoare, depinzand mereu de filosofia care sta in spatele ei. Mai observam un lucru ciudat: sistemele morale care corespund unor religii foarte diferite tind sa se apropie. Spre exemplu, desi exista unele puncte de vedere fundamental diferite intre credinta catolica si credinta ortodoxa, nu putem vorbi de nicio diferenta la nivel moral. Adica, nu exista o "morala catolica" si o "morala ortodoxa". Nici chiar morala budista, de care am vorbit mai sus, nu e atat de diferita de morala crestina pe cat e credinta budista de credinta crestina. In schimb, eticile diverg. Spre exemplu, etica utilitarista nu are nimic comun cu etica deontologica, desi ambele sunt sisteme etice non-religioase (ca orice etica). |
Citat:
sclavagist), atunci afla si tu acum ca intr-un sistem(oranduire) sociala acolo unde exista sclavie nu exista morala, doarece exploatoarea unui om de catre alt om nu este moral. Ce mi-ai spus tu aici, reprezinta o alta forma de control si nu morala. Sclavii aia nu erau omorati pt ca erau pusi la muncile de jos(adica era nevoie de ei, erau utili) insa daca sclavul refuza aceasta munca era omorat pentru ca nu mai era util. Asadar in astfel de sisteme ( ca democratia atheniana) condamnarea la moarte era hotarata in functie de cat de util sau nu era sclavul , societatii respective. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar asta nu este un sistem moral este un sistem demonic(anti-moral).:16: |
Citat:
Stim din ceea ce considera societatea. De exemplu in comunitatile musulmane extremiste sunt alte valori. Iar ceea ce considera societatea noastra se bazeaza in mare parte pe valorile crestine. Cand au fost date cele zece porunci nu era considerat ceva foarte gresit sa omori pe altcineva. Sclavia si pedofilia (se spune ca invatatorii aveau relatii cu foarte tinerii invatacei dati in grija) nu erau ceva gresit in democratia greaca (tot democratie). |
Citat:
Intreaba producatorii de cannabis:)) (desi putem spune ca energia necesara creeari si luminarii becurilor necesare tot de la Soare vine, indirect. Si ca toata viata de pe Pamant, de la beduinii arsi de razelei lui pana la creaturile crespusculare din cele mai adanci pesteri tot de acolo sus primesc viata, desi ar putea sa nu ia contact niciodata cu existenta lui. Si ar putea fii o analogie interesanta) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Doar dpdv informational, viata din adancurile oceanelor traieste fara nici un pic de lumina provenita de la soare :P |
Citat:
|
Citat:
|
Personal, cred ca problema e pusa prost.
Nu e vorba ca nu exista moralitate fara crestinism(faptul ca Cehia nu e in flacari si anarhie e dovada suficienta), problema e de baze si garanti. Toate eticile si moralele trebuie sa aiba o baza. De pilda in morala kantiana, baza si garantul actiunilor este intentia, imperativa morala. Etica virtutilor(http://en.wikipedia.org/wiki/Virtue_ethics) s-a nascut tocmai din aceasta critica a unei lipse. Sau, fara a intra in dezbaterea obosita daca America a fost fondata ca o natiune crestina sau nu, observati acest paragraf celebru: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness." Deci egalitatea oamenilor are ca baza statului de copii ai Divinitatii. Nu este existenta a priori, este endowed, data in dar. Asa ca cand zice cineva de bunatate si moralitate fara un cadru teologic, problema nu e ca daca exista, problema e garantul. Si cine zice ca "sa nu ucizi" sau "sa nu furi" ar fii lucruri de la sine inteles, care mereu au fost universal aceptate in cadrul tuturor culturilor ca rele,il rog metaforic sa ma insoteasca in Japonia medievala si sa se duca sa sacaie un samurai. Sau sa dezbata principiul minimizarii suferintei cu o horda mongola. |
Citat:
|
Citat:
trecînd peste perluța asta a ta cu Biblia ca unic izvor al moralei (??!!), hai să lărgim discuția pe un teren mai bogat - anume raportul dintre morala creștină și etică, etica filosofică. Uite un link în acest sens: http://www.crestinortodox.ro/morala/...ica-70838.html Fragment: Morala crestina presupune pe cea filosofica "in modul in care constiinta crestina presupune stiinta moralei din fire a omului". Preceptele morale nu sunt accesibile numai celor ce cred in Hristos, ci valabile pentru toti oamenii din toate timpurile si locurile. * Am dat acest exemplu pentru a arata ca unii dintre filosofii antici aveau opere care constituiau adevarate izvoare de intelepciune. Unii dintre filosofii antici care au putut ajunge numai datorita luminii naturale a mintii lor la intrezarirea adevaratei religii si a adevaratei moralitati, s-au bucurat de admiratie si simpatie din partea Bisericii. Astfel Sfantul Iustin Martirul l-a asezat pe Heraclit din Efes alaturi de Socrate si l-a numit pe Socrate ca pe unul care a trait in conformitate cu Logosul divin si ca pe un "crestin inainte de vreme". De aceea au fost pictati de zugravii ortodocsi pe peretii exteriori ai unor biserici si manastiri ortodoxe (Voronet, Moldovita, Biserica Sfintilor din Bucuresti) ca prevestitori ai Logosului Intrupat si ca unii ce s-au ridicat cu gandirea lor pana la marginile crestinismului. * Concluzie: 1) Morala e de când omul. Numai că, desăvârșirea morală o aduce Hristos. El plinește prin Duhul Său și prin întreaga Lui lucrare capacitatea morală a omului dintotdeauna. 2) Dacă tot ai pomenit de Scriptură, Biblia însăși prezintă (cel puțin) două niveluri distincte ale moralității. Primul nivel este cel din VT, fundamentat pe Lege. Al doilea este cel desăvârșit, adus de Hristos, fundamentat pe Porunca Iubirii, întru Veșnicia Vieții. |
"Moral" nu este un termen absolut, ci relativ. Adică presupune o minimă relație între doi oameni, o raportare concretă a unuia la celălalt. Termenul are sens doar în relația dintre două persoane.
Exemplu: pe insula lui, până la întâlnirea cu Vineri, Robinson nu este nici bun nici rău, nici cinstit nici necinstit. Când însă cei doi oameni se întâlnesc apare și planul moral în relația dintre ei. Adam, fără Eva, nu se supune problemei morale. (Era, totuși, în raport cu alte Persoane...) |
Multumesc pentru lamurire. Apreciez efortul dumneavoastra pentru redactarea unui punct de vedere partinitor ambelor parti.
|
Citat:
In interpretarea mea simplista, eu sunt mai putin moral decat un crestin, in termeni absoluti. Adica, indiferent de gradul inalt al moralitatii unui non-crestin, ea nu este desavarsita. Sunt OK cu asta. De ce? Pentru ca acest mod de gandire exclude discriminarea. Pe de alta parte, exista multi crestini de esenta tare, ca sa le zic asa, in ochii carora nu numai ca nu sunt desavarsit moral, dar sunt complet imoral. Imaginati-va ca acest mod de gandire nu are cum sa evite discriminarea. Moralitatea mea, zic ei, este precum viata in lipsa Soarelui: 0. Nu pot decat sa fiu multumit atunci cand luati atitudine in fata unor interpretari radicale. Un eventual protest din partea mea, un om total imoral, nu ar fi facut decat sa le consfinteasca faptul ca aveau dreptate. |
Citat:
pe baza unei metafore.N-are nici o legatura cu cele interpretate de tine. Atentie la neatentie. Citat:
Citat:
Daca omul are acces la morala asta nu este obligatoriu s-o puna in aplicare. Si asta din cauza liberului-arbitru. Omul decide daca sa puna in aplicare morala sau nu. Este alegerea sa. * Citat:
Citat:
fara sa stii.Deci prin urmare Socrate cautand Adevarul fara sa-si dea seama s-a apropriat de Dumnezeu. Intrebare: si-a dat seama Socrate de acest lucru ? Citat:
Ea nu a fost inventata de om.Ea a fost inventata de Dumnezeu.Toti cei care locuiesc in Rai, impartasesc legile moralei, pentru ca sunt legile lui Dumnezeu.Din momement ce omul este facut dupa chipul si asemnarea lui Dumnezeu, este normal ca acesta(omul) sa mosteneasca conceptele de morala, deoarce legile moralei reprezinta atribute Dumnzeiesti. De altfel, cand omul a fost in ratacire mare,Dumnezeu i-a amintit omului ca exista morala, atunci cand i-a dat lui Moise, Decalogul.Adica i-a spus omului cu subiect si predicat, legile moralei.Daca vei analiza mai bine fiecare lege din Decalog vei vedea ca fiecare lege, reprezinta la randul ei, un subsistem unic de legi ale moralei. Stiai ca din 10 legi(Decalogul), unde fiecare lege reprezinta la randul sau un subsistem de legi morale, rezulta 464 de legi propriuzise ale moralei. Pai si atunci cum ar putea omul sa respecte pe toate.Pai respectand Decalogul le respecta pe toate.Pentru ca daca respecta o porunca din Decalog, automat respecta si legile de morala care se desprind din aceea porunca ? Dupa ce Dumnezeu, a dat Decalogul, la scurt timp omul iarasi a ajuns in ratacire si atunci Dumnezeu-Tatal l-a trimis pe Dumnezeul Fiul pentru a salva iarasi omenirea de la un dezastru iminent, de care omenirea nu era constienta. Adica a mai dat o sansa omenirii si atunci avem: Citat:
Citat:
Citat:
Concluzii:in afara de Dumnezeu n-ai morala, ai doar intentii.Iar de obicei intentiile omului cam dispar atunci cand intalneste o oportunitate de a obtine profituri(de orice fel) si asta pentru ca firea omului este una decazuta. |
Nu distingi între Biblie și Dumnezeu, se pare...
Ți-am atras deja atenția exact asupra acestui lucru. Să afirmi că nu există morală în afara Bibliei ... Te-am atenționat că nu din Biblie vine morala ci din izvorul Dumnezeiesc, din care a fost creat și omul. Orice om se naște cu o capacitate morală, întrucât poartă în el chipul lui Dumnezeu. Iar acum vii să-mi ții lecții despre rădăcina Dumnezeiască a moralei... De parcă nu tocmai asta îți arătam când confundai Scriptura cu Dumnezeu. Soarele, ziceai în comparația ta... Nu e Scriptura, e Hristos. Biblia poate dispărea. Vor scrie creștinii o altă Carte, dacă va fi absolută nevoie. Se pare că nu prea te obosești să cugeți la lucrurile elementare care țin, în definitiv, de minima cateheză. |
Citat:
ales prin intermediul carora Duhul Sfant le-a spus ce trebuie sa scrie ? Versetele din Biblie, nu reprezinta ele invatatura lui Dumnezeu ? Tu ai crezut ca eu cand m-am referit la Biblie m-am referit ca ar fi fost scrisa de oameni ? Eu prin Biblie , m-am referit la cuvantul relevat a lui Dumnezeu si nu altceva. Biblia a fost scrisa de om , dpdv mecanic, insa principiile si conceptele din Biblie, nu pot fi gandite de oameni.Omul e prea primitiv pentru asa ceva Eu te intreb: ce nu ti-e clar, pentru ca este o confuzie la mijloc.Amandoi vorbim despre acelasi chestii insa nu ne intelegem. Ce nu ti-a fost clar din prima postare ? |
Citat:
Pana si din noul testament, se gasesc lucruri care sunt imorale in zilele de azi (Mult mai putine, de altfel.) |
Citat:
|
Citat:
|
Morala laica se imparte in doua :inainte de Hristos si dupa Hristos.
Inainte de Hristos a fost subiectiva de la o cultura la alta, binele diferea de la o cultura la alta ,ori e exprimat prea abstract , ca o idee filozofica oarecare . Nu exista practic o morala a oamenilor de rand ,decat poate doar morala din fire . Dar intr-o lume salbatica, oamenii nu puteau asulta de constiinta lor .Dupa Hristos ,morala laica nu face decat sa copieze ,sa se inspire din morala evanghelica. Pentru ca morala evanghelica a fost un varf atat de inalt,incat nici inainte nu l-a anuntat nimic,nici dupa ,nu a putut fi reprodus. Conceptele morale le fixeaza evanghelia, lumea culta doar opereaza ulterior cu ele .Le introduce in legi , le explica ,dar nu le inventeaza . Si morala populara se dezvolta din acelasi izvor evanghelic. Conceptul iubirii si respectului aproapelui , face ca omul sa se redescopere , sa redevina el insusi in raport cu ceilalti. Chiar daca razboaiele si uciderile continua , totusi,nu mai exista brutalitatea si cruzimea si lipsa de orizont dinainte . Intre oameni intervin relatii de intrajutorare , de filantropie , concepte cu totul noi , opuse egoismului antic. E drept ca inca reprezinta picaturi de normalitate intr-un ocean de rautate , dar ,macar in constiinta colectiva , se imprima ideile de adevar, bunatate ,mila,dreptate Exista un clar caracter de subordonare al morale laice fata de morala crestina . E ca si cum,copilul moral ,odata nascut , isi revendica dreptul de creatie a perceptelor morale. Dar omul lasat singur,fara ajutorul dumnezeirii ,nu poate produce decat haosul si relativismul,asa cum bine a aratat preistoria crestina . |
"Omilii la Matei" conține multă morală...:) Aproape nu e predică/omilie în care Sfântul Ioan Gură de Aur să nu introducă (accentuînd foarte) și o parte morală.
|
Citat:
Acolo unde Scriptura (e limpede că) ne prezintă explicit învățătura lui Dumnezeu nu e vorba doar despre morală. Nu din Scriptură vine întâia lecție morală. Cu mult înainte să apară primele texte care aveau să alcătuiască culegerea numită azi Scriptură, trăiseră mulți drepți, printre care Noe, Avraam, Iacov, Isaac, Iov etc. - aceștia nu erau oameni morali??). O morală înaltă aveau și oamenii din alte popoare și culturi, nu doar semințiile lui Israel - revezi Istoria Antică! Poemul prieteniei dintre Enghidu și Ghilgameș, Iliada și Odiseea (amintește-ți conduita lui Priam când cere corpul neînsuflețit al fiului său de la Ahile, sau răbdarea celor trei membri ai familiei lui Ulise - nu sunt acestea lecții splendide de virtute?), tragediile antice jucate/cântate de greci - sunt exemple clare ale unei moralități pre-creștine indiscutabile, de o mare complexitate și frumusețe. Apoi, conținuturile morale ale Scripturii sunt scrise în epocă mai întâi pentru anumiți oameni, dintr-o anumită împrejurare istorică. Existau și alte aspecte ale moralității pe care Scriptura nu le conține la un anumit moment, deoarece nu erau hotărâtoare atunci, în acele împrejurări istorice. Fiecare carte din Scriptură este circumscrisă unui anumit moment din istoria poporului evreu, iar ulterior unui anumit moment din istoria Bisericii (Epistolele sunt foarte relevante în acest sens). Scrisul acesta inspirat de Dumnezeu are în vedere mai puțin o finalitate morală (Hristos nu e moralist!) cât mai ales o deschidere a minții spre Dumnezeu și o înmuiere a inimii învârtoșate - în VT mai ales, precum și o învățătură practică necesară primilor creștini pentru a viețui creștinește în împrejurările concrete ale istoriei acelor vremi. Scriptura e un lung roman de dragoste. Nu un tratat de morală. Prin scrisorile Sale de iubire, Dumnezeu caută statornic să înmoaie inima omului, să-l întoarcă spre Sine, spre Obârșia și Menirea dintâi. Hristos aduce Mila, nu morala... |
Frate Ioan Cezar, n-am citit mai mult decat textul boldat si m-am blocat fiindca refuz sa inteleg ceea ce tu poate ca nu intelegi ca spui "printre randuri".
Daca Iisus nu-i moralist, atunci cine este? Daca textul boldat ma incurca, ce rost mai are sa citesc restul? |
Citat:
Demetrius, te rog mai citește odată ce am bolduit mai sus: cum e cu Scriptura și cu drepții, respectiv cum greșim când Îl coborâm pe Hristos la rangul de moralist (adică mai jos decât un profet, chiar!). Creștinismul nu e un curent moralist, Demetrius... Din astea au fost mii și mii... Doamne ferește să coborâm creștinismul într-atât! |
Citat:
Functie de persoana, morala laica poate fi mai autentica. Morala biblica este bazata pe porunca, pedeapsa si autoritate. Morala laica este un codex care vizeaza armonia comunitatii. Morala este morala, fie biblica, fie laica. Fa bine, nu fa rau. Insa "Binele" si "Raul" au intelesuri mai profunde in dimensiunea spirituala - comparativ cu cea laica. |
Citat:
parte esentiala a credintei crestine, si nu poti sa faci voia Domnului daca nu ai un sistem de valori morale (crestine). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:55:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.