![]() |
Zilele facerii
Intr-un manual de religie am citit ca nu se stie daca zilele creatiei sunt zile propriu-zise sau ere geologice. Deci ,Sf. Parinti zic ca au fost 7500 de ani de la Facere sau de la caderea omului? Nu se poate ca oamenii de stiinta sa aiba putina dreptate (nu ma refer la evolutia omului sau la o evolutie la scara mare)?
|
După cum spune și manualul de religie, unele lucruri trebuie să admitem că nu le putem cunoaște și să le luăm ca atare. Nu este relevant pentru mântuire dacă vorbim de 7500 de ani sau de miliarde de ani. Nu toți forumiștii sunt de părerea mea, motiv pentru care poți găsi multe topice care abordează problema.
|
Citat:
Se poate sa aiba destul de multa dreptate. |
Citat:
|
Citat:
http://www.librariasophia.ro/carti-C...m-so-1476.html |
Citat:
|
Citat:
2. Pentru teoria potrivit careia vechimea omului pe pamant ar fi de sute de mii sau milioane de ani, nu exista support biblic. Insumand diverse perioade de timp descrise in Biblie, ies in jur de 7500 de ani. Se poate sa fie cateva sute de ani mai mult sau mai putin. Dar in niciun caz sutele de mii sau milioanele pe care le tot umfla, deceniu dupa deceniu, asa-zisi oameni de stiinta. Acest lucru coincide cu observatiile istoricilor. Avem izvoare istorice abundente dupa anul 4000 i. C. Dimpotriva, nu exista izvoare istorice care sa se refere la ce a fost inainte de anul 5000 i.C. Este ca un zid al tacerii inainte, lucru observat de multi istorici, inclusiv romani. |
Citat:
|
Citat:
- nu pot fi ere pentru ca scrie clar a fost seara si a fost dimineata. - soarele e facut in ziua a 4-a, dar lumina a fost facuta in prima zi, era lumina si intuneric. Trebuie sa luma talcuirea sfintilor, iar acestia spun ca ziua avea 24 de ore in primele trei zile, iar lumina se retragea la fel ca atunci cand e soarele. - mai clar decat atat, in decalog scrie ca omul sa iaba ziua de odihna pentru ca si Domnul a facut lumea in sapte zile. Deci e vorba de zilele normale. - am dat odata un amplu material in care se arata ca termenul ebraic insemana numai zile, nu perioade. Exista unele incercari de argumentare ca acel termen poate insemna si perioade, dar argumentle folosite sunt false si partizane. |
Citat:
Deci pana la urma trebuie sa luam Biblia ca un ghid spiritual (partile frumoase), nu ca un manual de stiinta. |
Citat:
|
Citat:
|
Deci da, ca sa concluzionam pentru OP:
Ce spun oamenii de stiinta este adevarat din punct de vedere observational, si fals/adevarat din punct de vedere teologic. Depinde daca interpretezi facerea literal sau nu. |
Au observat ei ca zilele aveau miliarde de ani. :)
Mai e o varianta. Poate ca zilele erau intr-adevar de 24 de ore...dar noptile erau de miliarde de ani. :1: |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
http://www.space.com/24054-how-old-is-the-universe.html |
Citat:
Alta tampenie. Ceea ce credeti voi e fals pentru ca ceea ce cred eu e adevarat. :) Bine, tu nici macar nu intelegi bine ce crezi, vorbeam de marii oameni de stiinta. :p |
Ca Universul are 14 miliarde de ani sau 8 mii este total irelevant pentru mantuire. Exista teologi care sustin una dintre teorii si altii care o sustin pe cealalta. Si nu vorbim despre agarici care isi dau cu parerea.
Cu ce ne afecteaza pe noi varsta Universului? Sau cu ce ne ajuta sa stim asta? Cu nimic. Dar pe diavol il bucura si amuza disputele si zazaniile inutile si neproductive. |
Citat:
|
Citat:
|
Nu e important, da` stiti ce mult conteaza ? :71:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Si atunci ai o anumita durata si-i mai pacalesti si pe unii crestini care accepta ca rationamentul asta este compatibil cu crestinismul. ( vorbim despre cei care cred ca sigur stiinta are dreptate, nu despre cei care cred ca e posibil ca stiinta sa aiba dreptate ) |
Citat:
Singurele dispute cred ca apar din faptul ca se afirma ca ortoodxia sustine ambele variante. Nu exista teologi mari, ci 2-3 teologi (inclusiv ierarhi) din SUA si Anglia care sustin evolutionismul teist propovaduit de un stilist (care era de fapt doctor, nu teolog), dr. Kalomiros. Miliardele de ani sunt necesare in evolutionism pentru a sustine perioada necesara transformarii speciilor si a formarii unoversului. Un Adam care a trait acum cateva miliarde de ani nu creaza dispute, ci doar amuzament. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
E ok sa crezi ca pamantul are miliarde de ani...daca in acelasi timp crezi ca Adam a trait cateva sute de milioane de ani - Avva Pafnutie :1:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Am sa dau 2 exemple de teologi care sustin ca zilele creatiei nu au avut 24 de ore: Parintele Galeriu si IPS Teodosie (nu vorbesc despre comportament, ci de calitatea sa teologica). |
Citat:
Tot cuvantul lui Dumnezeu vorbeste despre 14000 de prunci ucisi de Irod. Si nu erau 1400. Cuvantul lui Dumnezeu trebuie inteles prin prisma a ceea ce se doreste sa ni se transmita. In cartea facerii nu durata este relevanta, ci actul in sine. Dumnezeu putea crea Universul instant. Nu avea nevoie nici de 6 zile, nici de 14 miliarde de ani. Tocmai de aceea disputa este inutila. |
Observatie
Omul calculeaza zilele, anii, erele, in functie de corpurile ceresti. Astronomia. Calendarul. Bun.
Dar Dumnezeu a creat corpurile ceresti abia in a 4-z zi. Cum calculam primele trei zile? P.S: De multe ori cand aprofundam anumite enigme uitam sa ne raportam la Dumnezeu. Eu cred ca e destul de clar, pe tema asta, sa luam in considerare: "pentru Dumnezeu o clipa e ca o mie de ani si o mie de ani ca o clipa." (nu stiu pe de rost citatul exact, nu am stat sa il caut.) |
Mai rămâne să spunem și că "Adam" e de fapt o tipologie de om, a omului primordial, nu protopărintele nostru scos de Mântuitor din iad după ce S-a dat morții.
|
Citat:
Citat:
Doar Origen spune ca trebie facuta o interpretare figurata, pentru ca el interpreta toata Biblia in sens figurat. De aceea spune Sf. Vasile ca sa nu se interepteze in mod figurat Facerea. Cum spun si sfintii, in fiecare zi creatia are loc intr-o clipita, la cuvantul Domnului. Ce rost ar avea milioane de ani? Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:28:59. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.