![]() |
Intrebare care ma pune pe ganduri
Buna ziua! De ceva vreme ma tot gandesc: de unde stim noi ca urmam religia adevarata?
Daca, de exemplu, credinta adevarata este a musulmanilor, sau a budistilor, sau a penticostalilor iar noi nu respectam doctrina unuia dintre ele? As vrea sa aud si parerile voastre |
Pomul după roade se cunoaște.
|
Citat:
|
Sa citim textele presupus sacre. Vom vedea ca intemeietorul musulmanismului a fost un negustor care a avut mai multe neveste, dintre care favorita era un copil de 9 ani. El a omorat mai multi oameni, inclusiv din familia lui. In textele sale sfinte, recomanda raspandirea religiei sale prin uciderea sau luarea in sclavie a celor de alta credinta. Cei care, astazi, ucid atatia crestini (dar si evrei si chiar islamici de alte nuante) sunt, in realitate, buni musulmani, in sensul ca se conformeaza celor prescrise in cartea lor sfanta si modelului de viata a profetului lor.
Intemeietorul budismului a fost un print. Tot poligam, tot adulterin. Pe cand ajunsese in pragul batranetii, el s-a declarat plictisit de traiul de la curte, care nu-i mai oferea nicio placere. S-a retras la padure. Cei doi au fost oameni bogati. Din nastere in al doilea caz, din jafuri armate si zestre in primul. Amandoi au dus o viata de placeri. Ajunsi la sfarsitul ei, amandoi au avut morti naturale. Intemeietorul religiei mele s-a nascut in conditii de saracie extrema. Nu a fost poligam, ci a combatut imoralitatea. Nu a avut sclavi, ci a primit el insusi sa faca munca de sclav. A murit pentru convingerile lui, pe care le-a aparat cu pretul vietii. |
:))
Citat:
|
Citat:
Problemele apar daca nu o respectam pe aceasta. |
Citat:
Si asa ajungem la crestinism. DAR....si crestinismul are mai multe confesiuni; aici apare problema mai mare, la diferentierea intre acestea si in alt mod decat istoric. Istoric inca nu se stie 100% precis care a fost prima: BO sau BC? Apoi, celelalte au aparaut in timp, dar, toate au aparut ca reactie la ceva ce s-a schimbat in cadrul Bisericii din care s-au rupt. De-asta eu imi spun simplu:crestina si nu zic ce fel de crestina, pentru ca habar nu am ce fel e crestina sunt. Cred in Dumnezeu ca si Creator, cred in Iisus si Sfanta Fecioara, cred in cei 12 Apostoli, cred in moartea si Invierea lui Iisus; dar in astea cred si majoritatea confesiunilor crestine.... |
Citat:
Ca sa o identificam cu usurinta, avem patru criterii, dintre care niciunul nu e istoric. Stim ca acea Biserica este cea intemeiata de Cristos, care indeplineste TOATE cele patru criterii, si anume: -este una (unica), adica are o singura credinta, o singura guvernare vizibila -este sfanta, adica invata un mod de viata sfant si a avut in randul ei sfinti, pana in ziua de azi -este universala, adica raspandita pe intregul pamant si gata sa inmugureasca pana si in Univers daca acolo s-ar gasi suflete. -este apostolica, adica nu a renuntat la nimic din ce au predat apostolii, conducatorii ei sunt urmasi ai apostolilor si acest lucru e identificabil, are si a avut mereu zel apostolic. |
Mboon, dar asta tot nu ma prea ajuta (pe mine personal); mie mi se incadreaza aici destul de bine cel putin BO si BC...AMBELE...cele 4 criterii eu le regasesc si la ortodocsi si la catolic.
Si atunci eu ce fac? |
Cel mai bine este să nu ai îndoieli și să rămâi în Biserica Ortodoxă. Dacă, totuși, ai îndoieli, atunci poți căuta să înțelegi mai bine care sunt diferențele dintre Biserica Ortodoxă și cea Catolică. După care vei alege să rămâi în cea în care te afli :)
|
Citat:
În ce mă privește, căutarea mea a fost scurtată de următoarele evenimente: a) spovedania și participarea la slujbele bisericești, cele ortodoxe b) studiul Scripturii (am citit și comparativ, nu doar Biblia ortodoxă; cea care mi-a mers la inimă a fost Biblia noastră, celelalte fiind vădit "aranjate" și facil-adaptate la comoditățile minții lumești, la nevoile mundanului cel mult-logicist și fără de taină...) c) studiul răbdător al unor cărți duhovnicești, în special studiul Filocaliei, al Vieților Sfinților dar și al unor cărți care pun față în față duhul ortodox cu alternativa catolică - dintre acestea am găsit numeroase clarificări mai ales în cartea editată sub îngrijirea Părintelui Stăniloae unde e prezentată disputa dintre Sfântul Grigorie Palama și adversarii săi care s-au rătăcit în negura ignoranței (Achindin, Varlaam și alți teologi catolici). d) studiul cărților de dogmatică, unde sunt prezentate comparativ învățătura ortodoxă și învățătura celorlalte confesiuni; aici, în special, sunt evidențiate diferențe clare și, în virtutea principiilor logicii omenești, e imposibil să accepți ca fiind adevărate variante care se exclud reciproc, aflându-se nu în raport de diferență oarecare ci de contrarietate. Dar cel mai mult, cel mai convingător, m-a îndrumat rugăciunea, mai exact lucrarea ei. Lucrarea rugăciunii învață pe orice om, îi deslușește ce e cu el și unde îi este Biserica. Așa cum îți e rugăciunea, așa îți e și raportul cu Dumnezeu Cel Viu. Personal consider că nicăieri omul nu are parte de Adevăr și de Viață atât de deplin ca în Ortodoxie. Dar prin asta nu înțeleg nici că toți care se numesc pe ei ortodocși ar fi de urmat sau, ca să zic așa, de invidiat...:) Și nici că oamenii care aparțin altor confesiuni ar trebui, cumva, înfierați sau desconsiderați. Am cunoscut oameni frumoși, oameni buni și înțelepți care aveau credințe și educație religioasă diferite de a noastră, a ortodocșilor, după cum am cunoscut oameni care se pun ori sunt puși la mare preț în Biserică dar pe care eu nu voiesc nici să îi văd nici să îi salut. Afară de cazul când ar arăta că, prin minunea lucrării duhului de pocăință înlăuntrul lor, ei ar avea o cât de mică dispoziție să renunțe la mârșava și nebuneasca lor așezare. Din nefericire, canaliile și trădătorii, urâtorii de om și de Dumnezeu știu foarte bine să se pitească sub măști dintre cele mai bine brodate cu citate din sfinți. Nu de alta, dar tatăl lor este nimeni altul decât vicleanul făcător al minciunii și al tuturor otrăvurilor răutății. Bașca, al nebuniei incurabile. Și, în final, al garantării morții. Așadar, să caute sufletul omului duhul de umilită curăție și de smerită pace în Hristos, mai întâi! Aceasta e cheia care va deschide Ușa Milostivirii, aducînd Lumina Neînserată a Dumnezeirii prin Biserica Adevărată - una, sfântă, sobornicească și apostolească. |
Citat:
Buna asta :) Oricum nu am de gand sa imi schimb religia/confesiunea; oricum nu ma pot considera o crestina practicanta, asa cum trebuie, dar nici nu renunt la lectiile de bunatate si milostenie care le-am invatat in ortodoxie; chiar daca probabil de fapt le-am invatat trecand prin viata, dar si bunica imi citea din Biblie cand eram mica si imi citea pildele si de la ea am invatat primele rugaciuni, si tot ea ma ducea la Biserica aproape in fiecare Duminica. Practic ea mi-a insuflat bunatatea si mila in parte si din ceea ce mi-a citit. Asa ca asa nepracticanta cum sunt si pacatoasa si cum mai vreti s-o ziceti, sunt crestina ortodoxa. Cine nu e de acord cu asta, asta este; nu toti putem fi la fel si nu toti putem fi sfinti. PS: foarte frumos ai scris domnule Ioan Cezar; chiar m-a emotionat. |
Emoția poate fi începutul și susținătorul faptei bune. Sau, vai, doar înlocuitorul subiectiv și steril...:)
Așadar, dacă vrei să mă emoționez și eu (...:)) dă-mi vestea bună că ai luat în serios îndemnul lui Cristian și că te-ai pus pe căutat și (pre)lucrare de sine. E doar începutul unui drum, dar cei care pășesc fie și un pas pe el, au deja parte de Adevăr și de Viață. Doamne ajută! |
Citat:
|
Doamne ajuta
Daca mosii si stramosii nostri au fost ortodocsi inseamna ca au stiut de ce luptau pt patrie si credinta dreapta,deci bine ar fi sa nu ne ducem la alte grupuri sectare sau structuri de alta confesiune.Doamne ajuta sa multumim lui Hristos si Maicii Domnului ca nu ne am nascut de alta credinta
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Toate religiile incearca sa se apropie de Adevar. Nici una nu poate fi Lumina pura. Dumnezeu nu a ramas fizic pe Pamant si de aici oamenii au pastrat cat au putut din Adevar. Ne putem da seama, cum spunea si altcineva mai sus, dupa cat de mult respecta ele legea universala a iubirii. |
Citat:
Oamenii poate ca nu ar fi pastrat nimic din ceea ce li s-a predat de catre Dumnezeu daca Duhul Adevarului, care sufla incotro vrea, dar se manifesta mai ales in Biserica nu i-ar fi ajutat, pastrand acest Adevar pentru ei, explicandu-l si raspandidu-l pe intregul pamant, dupa cum Adevarul a poruncit sa se faca, spunand "Mergand, invatati toate natiunile!". Si, intr-adevar, Biserica este azi implantata in toate natiunile si toate natiunile care azi sunt crestine au ajuns astfel in urma eforturilor evanghelizatoare ale Bisericii lui Cristos si niciuna nu a devenit vreodata crestina prin efortul vreunei false Biserici. Deci, si din aceasta ne putem da seama care sunt falsele Biserici: niciuna dintre ele nu a fost, vreodata, capabila sa converteasca nici cel mai mic popor. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
Citat:
Te pomenesti ca de aia am trecut la catolicism. |
Citat:
Eu aș face un pas și mai în față și mi-aș pune întrebarea dacă este vreuna din ele adevărată. |
Citat:
|
Citat:
Si ce te faci cand nu poti alege nici dupa ce te-ai informat? Ca esti de acord in mare parte cu relia/confesiunea x, dar esti de acord si cu a si b din religia y, a si b neregasingu-se in religia x... si tampesti de cap de tot... si te numesti agnostic ori ecumenist... ori acepti existenta unui creator si punct, ori le combini te toate intr-un ghiveci...? |
Dacă te apuci să le încerci pe toate, n-ai să termini niciodată și n-ai să te alegi cu nimic. Sau vei sfârși prin a le respinge pe toate. Alegi Ortodoxia dacă crezi „întru una, sobornicească și apostolească Biserică”.
Iar dacă nu crezi, nu-ți poți căuta credința studiind toate religiile. Cei care au crezut mai întâi L-au crezut pe Hristos, văzându-L și cunoscându-L. Apoi, după ce El S-a înălțat, i-au crezut pe apostoli; pentru că erau credibili și mureau pentru ceea ce mărturiseau. Apoi au fost alți mărturisitori care au trecut prin chinuri și prin moarte. Și tot așa, până ce mărturia a ajuns în zilele noastre. În Biserică este o legătură neîntreruptă a mărturiei despre Hristos de la întruparea Sa până astăzi. De aceea credem această mărturie și nu alta. |
Citat:
Sau, cu alte cuvinte se aplica urmatorul algoritm: 1. Biserica este negreselnica (in credinta si morala). 2. In situatia in care mi se pare ca Biserica greseste, merg la 1. Eu sunt un ins cam incapatanat, amatorii de horoscoape spun ca din cauza zodiei Berbecului. Deci, adesea nu am fost de acord cu un lucru sau altul din ce invata Biserica. "Prea mariocentrica, deci prea putin cristocentrica". "Prea rationalista". "Prea formalista". "Diferentierea intre abstinenta si contraceptie este absurda", "acceptarea teoretica a pedepsei cu moartea ca fiind un lucru licit moral este in contradictie cu Porunca a Cincea". "Sfanta Prefacere este incredibila: nu pot crede ca in mii si mii de biserici are loc un asemenea miracol zilnic". Acestea sunt numai cateva exemple, unele foarte grave (ca ultimul) de lucruri la care m-am ridicat, in gand, ca sa strig: "Protestez! Incetati cu prostiile!" Dar, fiind un tip rational si metodic, m-am informat si, de fiecare data, am ajuns la concluzia ca Biserica are dreptate si ca cel care greseam eram eu. Mi s-a intamplat atat de des chestia asta, incat acum gandesc altfel. Daca este ceva ce nu pricep, ori chiar imi pare stramb de-a binelea, atitudinea mea este de tip "am o dificultate" si nu de tip "nu sunt de acord". E mare diferenta. Marea majoritate a dificultatilor mi le-am rezolvat prin informare si reflectie (misticii, dintre care nu fac parte, mai au si alte solutii). O mica parte nu le-am rezolvat nici acum. Am aflat ca acelea se cheama "mistere ale credintei". Nu sunt i-rationale, ci sunt a-rationale. Adica, ratiunea nu are nicio treaba cu ele. Kyrie, eleison! |
Citat:
Imi inchipui ca multi or sa se intrebe cum mi-a raspuns. Nu o sa spun, pentru ca nu vreau sa se formeze un cliseu. O sa spun doar ca Domnul are multe modalitati de a iti raspunde, atata timp cat tu esti dispus sa asculti mesajul Sau. Daca Ii ceri cu inima sincera, raspunsul nu va intarzia sa apara la momentul cel mai potrivit. Si El raspunde fiecaruia in felul potrivit lui (pentru ca nu sunt doi oameni la fel). Intre timp, iti recomand multa rugaciune si citirea Sfintei Scripturi. |
Cred că este de folos chiar să ne desprindem de ideea de religie. Căci nu religia ne mântuiește, ci Hristos, cu voia Tatălui, prin lucrarea Duhului Sfânt în Sfânta Biserică.
În privința religiilor necreștine, omul după despărțirea sa de Dumnezeu prin neascultare, a rămas cu un dor permanent, cu o lipsă dureroasă în sufletul său și mereu L-a căutat. Dar L-a căutat ca un orb, iar dacă pui mai mulți orbi să-ți descrie o persoană care le vorbește sau pe care o pipăie, vei afla răspunsuri diferite, deși asemănătoare până la un punct. Când a venit Hristos, a deschis ochii orbilor. S-a arătat pe Sine așa cum este. S-a revelat și ne-a dat o învățătură dumnezeiască. A întemeiat, apoi, Biserica, în care El este mereu prezent și poate fi cunoscut. El este Adevărul. |
Citat:
|
Trebuie să vă gândiți la cât de multă diversitate există în prezent și a existat dea lungul istoriei când vine vorba de religii peste tot în lume.
Eu nu cred că realizați implicațiile ce vin cu această diversitate. Oricare adept a oricărei religie e la fel de credincios ca și voi. Toți sunt la fel de convinși de religia și dogma lor. Toți argumentează validitatea religiei lor. Nici una din religii nu are un argument „superior” față de cealaltă, nici una nu are dovezi empirice. Trebuie să realizați că toate religiile sunt incompatibile una cu cealaltă. Din toate religiile dea lungul civilizației umane (mii și mii) nu pot fi toate adevărate, dar toate pot fi false. |
Citat:
-fie una este adevarata, iar restul sunt false -fie toate sunt false. Este o evidenta logica. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Să plecăm de la premisa că una din ele este adevărată și hai să facem un calcul care sunt șansele ca tu să urmezi cea adevărată. Hai să ignorăm complet toate religiile și dogmele din lume ce nu au la baza creștinismul (adică învățăturile lui Iisus) și tot rămâi cu un număr stupefiant de mare de denominații. Cât de mare?: -World Christian Encyclopedia - David A. Barrett; Oxford University Press, 1982 estimează peste 21.000 de denominații -World Christian Encyclopedia -Barrett, Kurian, Johnson; Oxford Univ Press, 2nd edition, 2001 estimează peste 33,000 de denominații - Centrul de Studiu al Creștinismului Global din Gordon-Conwell estimează undeva la 34.000 de denominații în 2000, și peste 43.000 după 2012 Hai să nu folosim cel mai mare număr ci să facem o medie între ele adică undeva la 30.000. Revenim la premisă și constatăm că 1 din cele 30.000 de denominații este adevărată. Matematic aia înseamnă că sunt 0.003% șanse ca denominația ta să fie adevărată. Și nu uita că am ignorat complet toate celălalte religii și dogme din trecut și prezent, vorbim strict de creștinism. Dacă aș putea să dau un sfat tuturor este să încercați să vă separați de aceste etichete (ortodox, catolic, musulman, ateu etc), să încercați să trăiți o viață plină, respectați-vă unul pe celălalt indiferent de naționalitate, apartenență religioasă, orientare sexuală și alte diferențe, că până la urmă dacă chiar există un creator care este benevolent nu cred că o să te pedepsească doar pentru că nu ai crezit în el când tu ai trăit o viață bună. |
Citat:
|
Cam cum a fost Adam când l-a prins Dumnezeu cu mâna-n pom.
Știm... |
Citat:
|
Citat:
Mai intai, sursele citate au, probabil, in vedere denominatiile asa cum sunt ele inregistrate in SUA. Poate si in alte cateva tari, in general anglofone, in care, daca vrei sa platesti impozite mai mici, te declari reverend si afirmi ca ai infiintat o "denominatie". In Ro nu avem o astfel de lege. Preoti, reverenzi, rabini sau ce sunt platesc impozite laolalta cu toti cetatenii. Prin urmare, ia cifrele Secretariatului General al Cultelor si vezi cate denominatii sunt, de fapt. In Romania. Fiindca, Biserica lui Cristos, din moment ce e universala, inseamna ca e una dintre denominatiile prezente in Romania. Biserica lui Dumnezeu trebuie sa fie una (unica). Adica, sa aiba o unitate in guvernare. Ia vezi cate din denomonatiile mentionate au unitate de guvernare vizibila. Biserica lui Dumnezeu trebuie sa fie sfanta. Adica, sa aiba (in toate epocile, inclusiv in prezent) oameni sfinti. Ia vezi cate din alea 30 000 de denominatii au minuni omologate atat de publicul larg, cat si de organisme stiintifice (laboratoare, etc) independente. Ea trebuie sa mai fie universala. Banuiesc ca multe din cele 30 000 de denominatii activeaza numai in Dakota, dar nu si in Montana. Ia vezi cate dintre denominatiile mentionate au filiale in toate statele, in toata tarile, pe toate continentele "pana la marginile pamantului". In sfarsit, ea trebuie sa mai fie si apostolica. Ia vezi cati din reverenzii celor 30 000 de denominatii au succesiune apostolica identificabila. Vezi cate dintre ele propaga doctrina apostolica, asa cum apare ea in Biblie. Prin urmare, asa cum am mai spus, acea Biserica la care orice om poate identifica TOATE cele patru semne vizibile: unitatea, sfintenia, universalitatea si apostolicitatea, aceea este Biserica intemeiata de Cristos. In plus (cum e "proba" la matematica) ea trebuie sa aiba cele trei caracteristici invizibile: sa fie ierarhica, sa fie indefectibila (adica fara intreruperi, aceeasi Biserica de 2000 de ani incoace), sa fie infailibila (sa nu fi gresit niciodata in materie de invatatura si morala). Aplicand aceste cateva criterii, din alea 30 000 de "denominatii", ai sa ramai cel mult cu vreo 5 la o prima analiza foarte rapida. Prin urmare, probabilitatea ca eu sa fiu in Biserica adevarata este nu de 1 la 30 000, ci de 1: 5. Din acele cinci, dupa verificari usor de facut si accesibile oricui, mai ales in epoca net-ului, ai sa ramai cu una singura. |
Și, din păcate pentru tine, aia nu e cea în care ești tu.:106:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:11:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.