Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Rugaciuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5048)
-   -   Luminati-ma, va rog (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=181)

Ophelia 31.10.2005 14:21:54

Va rog invatati-ma cum sa scriu un acatist.

alecsandru 31.10.2005 14:58:51

Citat:

Īn prealabil postat de Ophelia

Nu-i mai bine sa intrebi la Biserica? ???:)

Ophelia 01.11.2005 07:57:15

Citat:

Īn prealabil postat de alecsandru
Citat:

Intotdeauna mi-a fost teama sa nu fiu ridicola. Speram sa primesc un raspuns, nu sa fiu luata "peste picior".:(

alecsandru 01.11.2005 11:57:27

Citat:

Citat:

Īn prealabil postat de alecsandru
Citat:

Intotdeauna mi-a fost teama sa nu fiu ridicola. Speram sa primesc un raspuns, nu sa fiu luata "peste picior".:(

Departe de mine asa ceva user Ophelia!:) Suna ca un cantec acest nume!:rolleyes::)
Dar pur si simplu cred ca cel mai bine te poate invata cineva care stie cu adevarat cum se scrie un acatist! Si cele mai mari sanse sa intalnesti o astfel de persoana sunt intr-o biserica!;) :)

ecaterina 01.11.2005 16:24:27

Doamne Ajuta Ophelia,
Iata cum scriu eu:

Ecaterina multumeste Bunului Dumnezeu si PreaSfintei Fecioare Maria pentru ...... si se roaga pentru sanatatea, iertarea e pacate si mantuirea robilor lui Dumnezeu ...... (sau pentru ce te rogi tu).

Cam asta e, nimic deosebit. Sa te ajute Dumnezeu.

alecsandru 02.11.2005 12:27:31

Citat:

Pana la urma tot la Biserica, inveti cele bune si de folos! Intreaba chiar un preot, si daca tii cu tot dinadinsul, sa stii ceva corect, sau scrie-l asa cum "nu stii" tu, cum poti, si roaga-te si tu alaturi de preot, cand acesta se roaga, si mai ales dupa ce s-a rugat preotul, tu continua sa te rogi! Acesta este un sfat pe care ni-l da si Sfantul Antonie Cel Mare!
:)

alexandra 03.11.2005 20:10:38

ACATISTUL NU TREBUIE SA-L SCRI TU SE GASESTE IN BISERICA SAU IN MAGAZINE RELIGIOASER

ecaterina 04.11.2005 16:30:52

Cred ca Ophelia se refera la acele rugaciuni pe care le scriem pentru a le citi preotii - si pe ele tot acatiste le numim.

alecsandru 08.11.2005 15:40:05

Citat:

La Acatistele si Paraclisele slujite in biserica se aduce pomelnicul celor vii pentru care ne rugam, tamaie si unt-de-lemn, necesare pentru savarsirea cultului.

phradmon 18.03.2006 22:34:50

La biserica noastră se procedează astfel: pe o coală A4 se notează ca titlu ACATIST, apoi se noteză mai jos prenumele tău, al celor dragi, al prietenilor etc. fără nici un alt fel de īnsemnare, de genul "Ion se roagă pentru examenul de titularizare, Maria pentru reuşită la următoarea īnfăţişare la proces, Vasile pentru alungarea blestemelor şi īntoarcerea lor pe capul celor ce le-au făcut". Noi īncercăm să descurajăm astfel de practici, pentru că ştie Dumnezeu ce nevoinţe au Ion, Maria şi Vasile, nu e nevoie să le cunoască şi preotul şi, eventual şi ceilalţi credincioşi, dacă acatistul este citit cu voce tare. Se mai notează de asemenea īn partea de sus numărul săptămānilor pentru care a fost īntocmit acatistul şi data īntocmirii. Pentru a evita orice confuzie noi avem un model de acatist afişat īn biserică, īntocmit după indicaţiile de mai sus. Dar un astfel de model variază de la o biserică la alta, aşa că, Ophelia, īţi dau acelaşi sfat ca şi alecsandru, cel mai bine este să īntrebi paracliserul bisericii cum se procedează.

phradmon 19.03.2006 14:41:38

Pentu ca topicul nu accepta diacritice, imi rescriu opninia: " La biserica noastra se procedeaza astfel: pe o coala A4 se noteaza ca titlu ACATIST, apoi se noteza mai jos prenumele tau, al celor dragi, al prietenilor etc. fara nici un alt fel de īnsemnare, de genul "Ion se roaga pentru examenul de titularizare, Maria pentru reusita la urmatoarea īnfatisare la proces, Vasile pentru alungarea blestemelor si īntoarcerea lor pe capul celor ce le-au facut". Noi īncercam sa descurajam astfel de practici, pentru ca stie Dumnezeu ce nevointe au Ion, Maria si Vasile, nu e nevoie sa le cunoasca si preotul si, eventual si ceilalti credinciosi, daca acatistul este citit cu voce tare. Se mai noteaza in partea de sus numarul saptamānilor pentru care a fost īntocmit acatistul si data īntocmirii. Pentru a evita orice confuzie noi avem un model de acatist afisat īn biserica, īntocmit dupa indicaciile de mai sus. Dar un astfel de model variaza de la o biserica la alta, asa ca, Ophelia, īti dau acelasi sfat ca si alecsandru, cel mai bine este sa īntrebi paracliserul bisericii respective cum se procedeaza.

olo 13.11.2007 20:41:53

PENTRU A SCRIE UN ACATIST, SCRII CA TITLU ACATIST. IAR DEDESUPT SCRII NUMELE TAU DACA AI DOUA NUME , IL TRECI SI PE AL DOILEA, SI SCRII: SE ROAGA PENTRU SANATATEA EI, MINTE BUNA,LINISTEA EI SUFLETEASCA, AJUTOR DE LA BUNUL DUMNEZEU SI MAICA DOMNULUI PENTRU REUSITA EI IN VIATA, CU FOARTE MULTE REALIZARI, IMPLINIREA DORINTELOR, IZBAVIREA EI DE VREJI, FARMECE , BLESTEME PENTRU A FI EA FOARTE FERICITA. SI DACA MAI AI CEVA DE SCRIS, MAI POTI TRECE. IAR DEDESUPT SCRII: SI MULTUMESTE PENTRU AJUTOR AMIN.

cristina83 13.11.2007 21:52:34

Cind dau acatiste si la Sf. Liturghie, dar si la duhovnic, eu scriu pt. vii sau pt. adormiti, incep cu numele duhovnicului dupa care cu cei ai familiei, fara a mai specifica pt ce ma rog, deoarece Dumnezeu stie mai bine ca mine de ce am nevoie.

georgeval 13.11.2007 22:09:21

Citat:

Īn prealabil postat de cristina83
Cind dau acatiste si la Sf. Liturghie, dar si la duhovnic, eu scriu pt. vii sau pt. adormiti, incep cu numele duhovnicului dupa care cu cei ai familiei, fara a mai specifica pt ce ma rog, deoarece Dumnezeu stie mai bine ca mine de ce am nevoie.

Cand dai acatiste ii scrii numai pe cei vii. Cand dai pomelnic pentru Sfanta Liturghie ii scrii si pe cei vii si pe cei morti. In rest este corect ceea ce ai spus(ordinea persoanelor). Iar in privinta cererilor, ai dreptate, cred ca fiecare dintre noi se poate regasi in cererile Bisericii, din cuprinsul ecteniilor.

Z.Lidia 13.11.2007 22:36:47

Sunt un pic confuza, desi scriu de mult acatiste.
Eu scriu titlu: Sf Liturghie, apoi pe doua coloane numele: stanga ale celor vii, dreapta ale celor adormiti, si pun si titlul coloanei, sa se stie care sunt vii. Si dau duminica sau de sarbatori la altar impreuna cu lumanari aprinse si ceva bani. Ophelia, eu zic ca e important sa dai si pomenirea aceasta la Sf Liturghie si mai ales sa participi, sa stai la slujba. Iertare ca mi-am permis, dar banuiesc ca nu prea ai fost la biserica daca nu stii sa scrii acatist.
Acatist- Odata, cand m-am trezit singura, fara bunica, la biserica, si eu eram nedumerita cum se scrie. Nu e un tipar. E important sa scrii numele de botez: al tau si al celor pentru care te rogi si sa scrii pentru ce te rogi. Mi-a spus cineva odata ca e bine sa scrii mai intai: se roaga pentru iertarea pacatelor, apoi celelalte: pentru sanatate, luminarea mintii,reusita la examen, intelegere intre membrii familiei, sau alte cereri mai personale, dar care sa fie asteptate de la Dumnezeu. Ca am auzit de unii care dau acatist sa castige la loto! Apoi e bine sa-l dai tu la altar cu lumanare aprinsa, miercuri sau vineri, inainte de a se citi in biserica,impreuna cu ceva bani. Poti sa lasi si pomenire pentru 6 saptamani, de obicei cu mai multi bani.
Si eu zic ca cel mai bine intrebi pe cineva: femeia de la lumanari, sau chiar pe vreun credincios, daca ai nelamuriri. Sau pe duhovnic.
Sunt confuza pentru ca eu nu am trecut pana acum pe acatist pe cei adormiti si pentru ca stiam ca se aduce untdelemn si faina la Sf Maslu, nu pentru acatist.

georgeval 14.11.2007 22:11:06

Citat:

Īn prealabil postat de Z.Lidia
Sunt confuza pentru ca eu nu am trecut pana acum pe acatist pe cei adormiti si pentru ca stiam ca se aduce untdelemn si faina la Sf Maslu, nu pentru acatist.

Corect, pentru acatist nu se trec pe pomelnic cei adormiti.

cristiboss56 17.11.2007 19:53:21

Citat:

Un raspuns s-a dat de Mirelat la topicul de reguli privind utilizarea forumului. O observatie frateasca as avea de facut si anume de a respecta cat de cat titulatura topicului. Exista topic pentru generalitati, diverse.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:20:00.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.