![]() |
De ce Dumnezeu are nevoie de purtator de cuvant?
Hai să ieșim puțin din teologia convențională cu răspunsuri patristice,biblică sau arhicunoscute. Să ne punem pur și simplu problemă cât mai real și serios cu putință. Să găsim soluții la manipularea religioasa în care fiecare își însușește mesaje divine,sau oameni care au viziuni sau fac lucruri care depășesc normalul sși exprimă idei sau convingeri care devin standardizate și crezute la nivel general.Adică noi cunoaștem pe Dumnezeu prin alții, noi îl înlocuim cu Arsenie Boca în prezent,sau cu orice ni se oferă ca obiect de adorație și ajutor,făcând-o dintr-un mod care exprimă tendința politeistă și ușor magică din noi.Creștinismul actual românesc e încercuit de superstiție,sfinti în deveniri locali și contemporani,icoane făcătoare de minuni șimmoaște care apar constant.Un ansamblu de misticism magic cu ritualuri de post și comportament adecvate nevoilor fiecăruia,în care comerțul și turismul religios nu depășesc templele ce se ridica mai ceva ca durerile unei minți intoxicate de atata snobism și retard evolutiv.
|
Subiectul discutiei
Care e subiectul discutiei? Comercializarea imagini lui Arsenie Boca?
|
Citat:
|
Exces de zel
Da, intradevar romanul are o spiritualitate intensa si isi manifesta evlavia exagerat. Mai exact, ce anume te deranjeaza? Cine sunt "purtatorii de cuvant"?
|
Citat:
|
Agnostic
Deci esti impotriva religiei in general, nu te concentrezi strict pe manifestarea credintei crestin-ortodoxe in societate?
|
Ai mare dreptate, e destul de bun-stim si logic cele ce spui.
Ca o chestie umoristica, imi place semnatura fratiei tale. Dar, totusi, daca spiritul se scutura sau este scuturat, nu pica picatura aia? Imaginea asta mentala...a unei picaturi care atarna de ceva...e simpatica tare! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Acum..ca sunt oameni care manipuleaza toate aceste aspecte pentru interese politice, materiale, personale etc, nu stiu de ce ne mira.Astfel de persoane exista peste tot si nu au nici o legatura cu credinta autentica. |
Utopia
Pai daca stergem cu buretele cei 2000 de ani ai Bisericii lui Hristos, inseamna ca misiunea Lui a esuat si are nevoie de oamenii acestui secol sa Ii arate cum ar fi trebuit sa procedeze. Sau?
|
Parca a tunat si v-a adunat. Auzi sa "regandim sistemul ". :)
"Sistemul " nu are nici o problema. Singura problema este ca din comoditatea unora, sau din dorinta de castiguri cat se poate de materiale a altora, "sistemul " este lasat deoparte. |
Citat:
|
Deci esti cel putin impotriva crestinismului. Crezi ca ar trebui sa-l interzicem sau sa mergem din usa in usa si sa le explicam oamenilor cum e treaba cu mantuitorul universal ? :1:
|
Citat:
|
Pai cum ii informezi corect ? Spune-ne tu adevarul despre mantuitorul universal. Ca se pare ca foarte multi de pe aici nu-l stim de vreme ce credem in povestile vechi de 2000 de ani.
|
clar, umbli prin medii informationale dubioase, sunt niste tipare de marketing de la ateu la pseudoreligios/umanist usor de recunoscut
iar tu esti inca departe de credinta, chiar si la nivel teoretic acum vrei discutii despre matematici speciale si n-ai dat nici capacitatea... |
Iată soldații credinței care înloc de un răspuns pertinent trec la ironie și devalorizare a persoanei.
|
Hai nu mai plânge.
|
Atata știți,să aruncați cu vorbe ,să va retrageți după măștile adevărului pe care încă așteptați să va elibereaze.Care credință și teologie alin,aia vpe care am studiat-o la facultate?Teologia împrumutată de la platonicieni și filosofi convertiți?Eu mă duc în miezul problemei, admirând atât pe karl barth cât sși pe Stăniloaie sau bucurandu-ma de siluan athonitul.Voi nu mai înțelegi ca problema nu e una de natură ideologică, e una ontoteologica, sau mai degrabă cum integram omul dintr-un sistem de noțiuni alese de el prin studiu și trăire pop proprii .
|
n-as zice "devalorizarea persoanei" ci "dezumflarea balonului"
esti la o rascruce in viata, la scadents unor facturi pe care ai luat marfa proasta si in tine sunt doua voci, una care iti spune ca solutia e simpla, schimbi furnizorul si cumperi ce e simplu si autentic si mai e o voce care nu vrea sa te piarda de client si iti vinde gogosi caldicele si cu gust amar la sfarsit oricat de confuz pari, variante sunt doar doua iar alegerea e a ta |
Cica "avem nevoie de o lume in care unde nu ți se spune ce să gândești sau ce să faci".
In afara de cazul in care esti crestin desigur. Atunci e clar ca trebuie sa-ti spuna toti ca ai luat-o pe un drum gresit si ca trebuie sa renunti. :71: |
Citat:
|
Mediul virtual
Seraphim, eu te inteleg. Eu am intalnit oameni care puneau cam aceleasi probleme ca tine. Unii mistocari de maidan, altii fiind oameni foarte educati.
Nu am putut alege cand si unde ma nasc. Nici chiar oamenii cu care interactionez, voluntar sau involuntar. M-am framantat in aceasta societate seculara inconjurat de revolta spirituala. Am ales sa ma lipesc de Biserica Ortodoxa. Unde vreau sa ajung. Mediul virtual ne permite sa alegem oamenii cu care interactionam. De ce ai ales acest forum? |
Citat:
|
Dar ne bagi lampa in ochi mie si lui Alin spunandu-ne ca nu permitem sa ne satisfaca decat lucrurile pe care le-am asimilat. :)
|
Citat:
|
Dar unde am incercat eu sa-ti sting lumina ? Eu vad ca tu ai inceput sa ne explici care-i lumina buna si pe care ar trebui s-o stingem ca sa facem o lume mai nu stiu cum. :)
Din punctul meu de vedere te-ai ratacit atat de tare in intuneric incat nici daca ai aprinde lumina nu te-ar ajuta prea mult ( ca nu poti afla pe ce planeta esti nici cu lumina aprinsa :71: ). Dar e problema ta. |
Citat:
|
Adica esti in punctul in care inca incerci sa intelegi ? Ia-o usor, ca cine stie cu ce te superdozezi de data asta. :1:
|
Citat:
|
Forum
Si eu navighez aceat forum din 2010. Sunt cativa useri, cum e AlinB, care ar fi bine sa ii ignori.
Totusi, impasul tau spiritual nu trebuie sa se rasfranga asupra persoanelor din jur. Nici o dezbatere, oricat de bine construita intelctual nu iti va aduce pacea. Fie o sa ai parte de un dialog la unison cu oameni cu aceleasi puncte de vedere sau ajungi la o polemica unde castiga orgoliul si politica cuvintelor. Sper ca Dumnezeu sa te lumineze! Doamne ajuta! |
Băbăieți, mai bine ați naviga prin niște cărți de limba română. Abia după aia la filozofie...
|
Citat:
|
Claudiu_FT
Unul singur, la care am uitat parola la user si la mail-ul care l-am folosit cand m-am inregistrat.
AlinB, cu peste 15500 de mesaje, te crezi un fel de misionar al tastaturii? Realitatea e mai dura. Nu poti da log out cand omul din fata ta iti rasplateste aroganta. ;) |
Citat:
Dar calitatea trebuie demonstrata, nu preluata cu credulitate. Cursul de nanotehnologie crezi ca raspunde framantarilor tale? |
Citat:
|
Citat:
Problema pe care ar trebui sa o judeci proritar este cum te raporezi tu la credinta. Nu-ti cere nimeni sa aci "turism relgios" sau sa-l ridici in slavi pe Arsenie Boca, sa zicem ca aia sunt prosti pentru ca s-au oprit undeva la nivelul asta, problema este daca tu ai ajuns undeva mai profund de atat sau de fapt incerci sa folosesti ceea ce este aparent esecul lor pentru a-l justifica pe al tau. |
Citat:
|
Mersi, ce dragut din partea ta, acum zi si ceva critic ca se supara Urbanophon si te lipseste de sfaturile lui intelepte :)
BTW, a fi (bun) crestin (ortodox) chiar inseamna sa faci parte dintr-o elita. Problema cum ai zis, e ca nu reusim mereu sa ne ridicam la inaltimea chemarii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:21:34. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.