Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   lupta cu gandurile (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1821)

consuela 29.05.2007 22:20:22

A reusit cineva sa combata gandurile externe de la spiritele malefice (sa fie clar ca nu ma refer la voci!) si cu care nu sunteti de acord, induse cu forta ? Care e calea ?-in afara de diverse rugaciuni scurte/lungi pt ca efectul e zero -am probat. La mine a mers alta metoda dar nu stiu cat timp ma va mai dura...oricum as vrea si alte pareri, de rezerva.

cozia 29.05.2007 22:26:19

Citat:

În prealabil postat de consuela
A reusit cineva sa combata gandurile externe de la spiritele malefice

Cind le vezi ca vin, observa-le, cum vin spre tine ca niste nori, dupa care observa-le si cum pleaca mai departe. In a le observa sta secretul. Eu cam asa fac, si nu te mai uita la filme horror, sau macar nu la asa de multe:).

consuela 29.05.2007 23:17:19

interesant...dar poti sa stai nepasator la ele totusi? Partea rea la inceput era ca desi nu erau ale mele aveam dubii daca nu cumva le-am emis eu si sunt vinovata, chiar am fost atacata cu ganduri ca eu as fi de vina,ca ar fi ale mele toate , cand eu ma luptam din greu sa le resping, si ca nu mai am nici o sansa sa ma ierte D-zeu pt ca am gandit in halul ala. Vin ca niste proiectile si se si inteteau de nu le mai faceam fata. Am scapat cu ajutorul ingerului pazitor pe care l-am chemat de atunci nu m-au mai atacat dar sper sa nu se repete, sunt 2 ani de cand ma lasa total in pace (ce usurare) dar nu stiu pana cand...

dillema 29.05.2007 23:42:36

Citat:

interesant...dar poti sa stai nepasator la ele totusi? Partea rea la inceput era ca desi nu erau ale mele aveam dubii daca nu cumva le-am emis eu si sunt vinovata, chiar am fost atacata cu ganduri ca eu as fi de vina,ca ar fi ale mele toate , cand eu ma luptam din greu sa le resping, si ca nu mai am nici o sansa sa ma ierte D-zeu pt ca am gandit in halul ala. Vin ca niste proiectile si se si inteteau de nu le mai faceam fata. Am scapat cu ajutorul ingerului pazitor pe care l-am chemat de atunci nu m-au mai atacat dar sper sa nu se repete, sunt 2 ani de cand ma lasa total in pace (ce usurare) dar nu stiu pana cand...

spune Rugaciunea inimii sau Tatal nostru (rugaciune data de insusi HRISTOS).

cozia 30.05.2007 03:10:37

da, rugaciunile sunt de baza, fara discutie

Imparate ceresc, Mingiietorule.....ce frumos, si uite asa fug toate relele, si adormi ca un prunc,
Doamne Ajuta!

vsovi 30.05.2007 10:02:26

tocmai ca sunt ale tale gandurile, si discutziile, nu le induce nimeni si nimic, toate sunt ale tale, iar problema este ca uneori trebuie sa te ocupi si de ele. Adica chiar sa gandeshti, nu sa le uramareshti ca pe nori cum zice Cozia, nici sa ai impresia ca tzi le sadeshte altcineva, nici sa crezi ca sunt de la cel rau chiar daca sunt, majoritatea sunt... doar ca trebuie sa te incluzi si pe tine, in sensul ca shi de la tine vin ganduri rele, deci socotindu-te shi pe tine un posibil inductor de ganduri si discutzii rele, sterile, inutile, sau foarte bune, pashnice, si aleaalea vei realiza ca in cele mai multe cazuri poate ca tu eshti cel ce induce ganduri nocive in spiritele locului, ca ele doar tzi le folosesc pe ale tale ...

deci cum te potzi pazi de ganduri? poi exact asha cum ai spus, sa le lashi in seama ingerului pazitor pus de Dumnezeu sau chiar in mana lui Dumnezeu prin rugaciune si Domnul Iisus Hristos, si sfiintzii se vor ingriji de toate gandurile si ideile tale fie generate fie induse fie citite, fie ascunse sau necunoscute. Asta neinsemnand nici lepadarea gandirii sau a ideilor dar nici tot felul de tehnici de mindcontrol.

Poi si sfiintzii sunt biruitzi de multe ori de ganduri sau de patima lor sau a unora dintre ei sau noi, asha ca trebuie sa practicam invatzatura ca si mie imi suna acestea care tzi se intampla tzie... Fiecare cum stie, cum poate, cum reusheshte dupa milele Domnului Nostru Iisus Hristos shi a Maicii Sale sf. Maria a parintzilor si fratzilor noshtrii.

Iarta-ma ca mi-am dat cu parerea si mi-am calcat promisiunea ca am zis ca azi nu voi mai publica nimic... (vroiam sa o las mai moale cu invatzatoria) fiindca asha parca a zis Ancah undeva ca Apostolul a spus: citez ambiguu "Nu va facetzi cu totzii invatzatori fiindca cei ce invatza au si responsabilitate mai mare fiind primii trashi la raspundere si vinovatzi de aleaalea" de aceea Domnul Iisus Hristos este invatzatorul si Domnul Nostru in primul rand... noi ne dam cu parerea doar chiar daca ne straduim sa ne si invatzam unii pe altzii... :)

consuela 30.05.2007 12:53:26

lasa ma, ca de-aia e forum ca sa vorbim si sa aflam unii de la altii.
Rugaciunea nu era o solutie, era perturbata de ganduri in continuu, numai ingerul pazitor m-a ajutat.

veilur 02.06.2007 00:53:34

La asta incerc si eu sa gasesc niste arme bune, cum sa maimpotrivesc gandurilor pacatoase. Pur si simplu imi apar involuntar in minte si incep sa devina chiar insistente si cu greu le fac fata uneori. Dar cel mai mult as vrea sa gasesc o modalitate sa nu ma mai gandesc la rezultate, pentru ca asta e mandria de sine si din aceasta cauza cad iarasi in pacat.

Sylvie 02.06.2007 11:14:14

Toti trecem prin asa ceva.La Manastire mi se parea ca unele maici sau surori nu ma suporta,mi se parea ca se uita cu invidie la mine.M-a invatat o sora mai in varsta ca poate fii de la vrajmasul acest lucru,doar eu vad astfel lucrurile.Imi spunea ca maica nu are nimic cu mine si am crezut-o.Astfel mi-a trecut.
Sau altadata,mi se parea ca o maica nu e deloc multumita de mine de felul cum munceam.Atunci nu am vorbit cu nimeni pt.sfat,dar m-am rugat la Dumnezeu astfel:"Doamne tu vezi ca atata pot sa muncesc.Ajuta-ma sa fac totul cu dragoste si sa nu se supere maica pe mine!"Am zis aceasta de mai multe ori si va spun eu, ca chiar am fost linistita si bucuroasa dupa ce am terminat.Atunci putea sa-mi zica maica orice,pt.ca eu facusem totul cu dragoste...:).
Deci poti indeparta astfel de ganduri prin rugaciune sau mai simplu cu alte ganduri frumoase...:).

krabu 02.06.2007 15:19:34

Cred ca foarte important este postul randuit. Este cel care te face sa vezi aceste ganduri si sa inveti cum sa le lasi sa treaca.

Laurentiu 04.06.2007 08:32:23

Citat:

A reusit cineva sa combata gandurile externe de la spiritele malefice (sa fie clar ca nu ma refer la voci!) si cu care nu sunteti de acord, induse cu forta ? Care e calea ?-in afara de diverse rugaciuni scurte/lungi pt ca efectul e zero -am probat. La mine a mers alta metoda dar nu stiu cat timp ma va mai dura...oricum as vrea si alte pareri, de rezerva.

Toata treaba este sa nu te invoiesti cu gandurile rele
Sa le ignori, sa nu stai de vorba cu ele.
În Pateric se spune că la avva Pimen s*a dus un frate si a zis: „Ce să fac, părinte, că*mi vin tot felul de gânduri rele în minte". Si avva Pimen a răspuns: „Opreste vântul! (bătea vântul). Întinde bratele si pieptul si opreste vântul!". Si el a zis: „Nu pot să opresc vântul!". Si părintele a continuat: „Asa cum nu poti opri vântul, asa nu poti opri gândurile rele! Dar altceva poti să faci, si anume, cu un gând bun să înlături gândul cel rău!". Deci, statornicirea în gânduri bune va duce la înlăturarea gândurilor celor rele.
Cand a venit la noi Episcopul Gherasim al Ramnicului a spus ca nu este pacat ca vin gandurile rele{ca toata lumea este ispitita si nu poti sa le opresti} si este pacat numai daca ne invoim cu ele .
Adica eu nu pot sa opresc pasarea sa se aseze pe streasina casei mele dar sa nu isi faca cuib eu o pot opri..Asa si cu gandurile rele..sa nu-si faca cuib in mintea noastra
SAu daca vrei sa lupti duhovniceste cu gandurile :
Cum vezi ca vine un gand rau spui in minte {cu cuvantul gandit} rugaciunea inimii
cu mai multa minte in inima .
Arsenie Boca i-a spus Pr. Teofil Parain ca atunci cand spune rugaciunea inimii sa o spuna in minte si sa zica in minte_ Doamne_ intre respiratii :
Iisuse Hristoase Filu Lui Dumnezeu ..cand inspiri....si - Miluieste-ma pe mine pacatosul can d expiri .

Am plecat ca am examen:)

vsovi 04.06.2007 12:05:16

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu
Citat:

Toata treaba este sa nu te invoiesti cu gandurile rele
Sa le ignori, sa nu stai de vorba cu ele.
În Pateric se spune că la avva Pimen s*a dus un frate si a zis: „Ce să fac, părinte, că*mi vin tot felul de gânduri rele în minte". Si avva Pimen a răspuns: „Opreste vântul! (bătea vântul). Întinde bratele si pieptul si opreste vântul!". Si el a zis: „Nu pot să opresc vântul!". Si părintele a continuat: „Asa cum nu poti opri vântul, asa nu poti opri gândurile rele! Dar altceva poti să faci, si anume, cu un gând bun să înlături gândul cel rău!". Deci, statornicirea în gânduri bune va duce la înlăturarea gândurilor celor rele.
Cand a venit la noi Episcopul Gherasim al Ramnicului a spus ca nu este pacat ca vin gandurile rele{ca toata lumea este ispitita si nu poti sa le opresti} si este pacat numai daca ne invoim cu ele .
Adica eu nu pot sa opresc pasarea sa se aseze pe streasina casei mele dar sa nu isi faca cuib eu o pot opri..Asa si cu gandurile rele..sa nu-si faca cuib in mintea noastra
SAu daca vrei sa lupti duhovniceste cu gandurile :
Cum vezi ca vine un gand rau spui in minte {cu cuvantul gandit} rugaciunea inimii
cu mai multa minte in inima .
Arsenie Boca i-a spus Pr. Teofil Parain ca atunci cand spune rugaciunea inimii sa o spuna in minte si sa zica in minte_ Doamne_ intre respiratii :
Iisuse Hristoase Filu Lui Dumnezeu ..cand inspiri....si - Miluieste-ma pe mine pacatosul can d expiri .

Am plecat ca am examen:)

Domnule ce zici tu Lavrentziu nu e corect, desi aduce in discutzii pilde de la sfintzii parintzi, ca se intzeleg anapoda si iese un dezastru pentru cei sarmani si necunoscatori si simpli... Si explicatziile sfiintzilor sunt mai mult duhovniceshti si nu practice la modul simplist, deci cu mare greutate de intzeles si ascultat si vietzuit...

Auzi acolo: - Sa nu te invoieshti de parca ai face o afacere si ai cadea la o invoiala, si toata ziua urmareshti sa nu faci invoieli si acceptantze si contraacceptantze, e aberant sa ceri cuiva asha ceva... poi nu despre asta banuiesc ca este vorba, ci despre a nu le introduce in anumite canoane, in anumite ascultari, acestea... n-are legatura cu cuibul, vantul sau lupta, sunt cuvinte duhovnicesti greu de intzeles... ci atata, ma gandesc, imi dau si eu cu parerea, ca trebuie sa staruieshti in a nu te lasa in nepasrea inimii care nu mai cauta sa respecte si sa faca lucrurile asha cum i-au fost cerute de mama, tata, duhovnic, biserica, shef, etc... sau cum a fost invatzat in cei 7 ani de acasa...

Mai bine te duci la examen, Laurentziu, ca macar nu mai dai citate pe care nu le pricepi nici tu, bine ca m-am gasit eu, extraordinar ce chestie, si nici nu se cuvine sa le faca altzii asha cum le da domnia ta,???

oricum succes la examene... :)

23 : - ???????????????

Laurentiu 04.06.2007 22:11:21

Mare dreptate avea Arsenie Boca cand spunea " [u]In mintea stramba si lucru drept se stramba[/i]...pacat ca este cam greu sa ne dam seama cand ne este mintea stramba
???

Silviu 04.06.2007 22:56:46

Si io m-am confruntat acu vreo cativa ani cu asa ceva si nu-mi explicam cum pot io sa gandesc asa ceva si acum mi se face frica.Da,e clar.Cand devii destul de vulnerabil in fata satanei,esti pierdut,atunci te "torpileaza" cu astea doar sa te mai slabeasca si sa te faca sa disperi si sa faci vreo prostie.Daca se mai intampla asa ceva,vorbeste si cu duhovnicul tau si afla ce rugaciune e cea mai potrivita si nu iti face probleme ca astea nu-s ganduri din inauntrul tau,tot de la diavolul sunt.

Laurentiu 05.06.2007 09:53:49

Citat:

În prealabil postat de Silviu
Si io m-am confruntat acu vreo cativa ani cu asa ceva si nu-mi explicam cum pot io sa gandesc asa ceva si acum mi se face frica.Da,e clar.Cand devii destul de vulnerabil in fata satanei,esti pierdut,atunci te "torpileaza" cu astea doar sa te mai slabeasca si sa te faca sa disperi si sa faci vreo prostie.Daca se mai intampla asa ceva,vorbeste si cu duhovnicul tau si afla ce rugaciune e cea mai potrivita si nu iti face probleme ca astea nu-s ganduri din inauntrul tau,tot de la diavolul sunt.

CE crezi tu ca poate face SAtana frate?
Puterea nu este la el si este la Dumnezeu
Dracii se inspaimanta cand aud numele Lui Iisus ii apuca groaza sar ca arsi
Si mai ales cand aud de rugaciunea inimii ...
Ei nu pot face nimic de capul lor ..dar daca noi ii hranim cu pacate din furnica se face leu
Imi placea expresia unui parinte furnico -leul a murit de foame..pentru ca nu la hranit:)
Asa ca stai pe pace Dumnezeu este puterea cu ajutorul Lui esti pazit de toti dracii chiar si de Lucifer

vsovi 05.06.2007 10:39:54

Aiaiai ce va place sa-l repomenitzi pe nepomenitul mai ceva ca la filmele de groaza horror cu drujbisti si marshomniaci ... :)

Asa este Dannsan, aici iar trebuie sa-ti dau dreptate... Lavrentziu inca scartzaie... scîrtz-scartz pana martzi... scârtz-scartz pana martzi... fireshte

icamilin 06.06.2007 00:29:46

Draga Ioana,mi-a facut mare placere sa-ti citesc mesajul. Intradevar, dreapta credinta este slujirea si cinstirea lui Dumnezeu, iar credintele superstitioase sunt slujire a satanei.
Vazand ca lui Dumnezeu i se aduc rugaciuni si slujbe sfinte, in Biserica de el intemeiata, Satan a invatat pe oamenii slabi de ingeri, sa fie adorat, aducandu-i-se jertfe si rugaciuni ca unui dumnezeu. Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa reusim sa ne lepadam de Satana, de lucrurile lui (poftele si pacatele ce ne stapanesc), de slujitorii lui (ingerii cazuti impreuna cu el), de toata slujirea lui(ceremoniile si practicile vrajitoresti), si de toata trufia lui(dansuri seducatoare si diabolice).DOAMNE AJUTA-NE! icamilin

consuela 06.06.2007 10:07:31

ai dreptate Laurentiu ca nu e bine sa fii de acord cu ele, de fapt de la asta a si plecat totul ca am fost de acord cu absolut toate gandurile de ura contra persoanelor care m-au neindreptatit si nu aveam posibilitate si putere sa imi fac dreptate, eram intr-o situatie fara iesire din cauza lor si a situatiei si eram plina de ura si am fost in totalitate de acord cu toate gandurile, timp indelungat, cateva luni in continuu ganduri rele de ura si scarba.
Asta cu rugaciunea inimii merge la calugari nu le persoane cu inima plina de ura si scarba nu m-a ajutat de loc, mai grav era ca nu imi aminteam 2 cuvinte din Tatal Nostru (stiu multe rugaciuni perfect) si nici din carte nu puteam citi ca eram intrerupta in continuu de ganduri de hula scarboase si injuraturi oribile cu debit foarte mare, ca si cand tu vrei sa citesti ceva si cineva emite peste tine si te incurca-am mai zis nu se aude nici voce erau ganduri paralele suprapuse peste cititul (tot cu gandul) a rugaciunii Tatal Nostru la care nu imi aminteam decat titlul. Din cauza asta eram confuza daca sunt ale mele sau nu dar era clar ca se suprapunea peste ce citeam eu si aveau debitul mult mai rapid decat am putut gandi eu vreodata parca eram tinta atacurilor aeriene-vorba vine si ma intrerupeau mereu asta era scopul sa ma intrerupa. Eu nu cred ca ma pot intrerupe pe mine insami din cauza asta am gandit ca nu sunt ale mele. Apoi mi-au veit in minte ganduri foarte puternice de deznadejge (cand am lasat cartea ca nu faceam fata sa lupt cu debitul ala) ca au fost ale mele toate gandurile si nu mai am nici o scapare, sunt pierduta si degeaba incerc, e obositor mai bine ma las dusa unde o fi si sa nu mai incerc pt ca oricum D-zeu nu ma mai iarta la ce ganduri am avut. Atunci singura scapare a fost ingerul pazitor pe care l-am chemat eu nestiind ce sa mai fac era singurul pe care nu il uram, in rest uram tot in jurul meu.

consuela 06.06.2007 10:21:30

a...si a mai zis cineva sa tin post si rugaciuni. Eu tin mereu miercuri si vineri chiar daca nu e post in calendar atunci nu era nici un post, tineam oricum miercuri si vineri, imi faceam toate rugaciunile corect. Deci nu exista remedii de genul asta care ati spus voi, e doar un pas dar mai sunt inca multi printre care cel mai gru controlul gandurilor. Daca ai ganduri de ura atragi ura din jurul tau entitatile pe aceiasi lungime de unda, si singur nu mai poti face nimic decat daca vine o forta mai puternica (inger ) sa te ajute. Ingerul vine foarte greu, trebuie sa fii pe aceiasi lungime de unda cu el daca esti in stare. Pe cand aia raii sunt mereu prezenti, cum prind slabiciunea sunt ca microbii, daca nu ai imunitate te invadeaza.

Sylvie 06.06.2007 11:55:19

Consuela,acum am inteles mai bine.Vezi ca Dumnezeu nu te-a lasat...:)?Ai zis ca era suparat pe tine,dar NU A FOST,altfel nu iti venea acel gand salvator de a-ti chema Ingerul pazitor.
Ti-ai dat seama ca ai gresit de la inceput...????Ca sa ajungi la URA este un drum lung,de invoire cu acele ganduri rele pe care tu nu le-ai alungat la timp(cred ca fara stiinta).Dar te-ai lasat in voia Lui(fiind obosita de a le face fata)atunci cand ti-a venit acel gand de deznadejde,si EL TE-A AJUTAT...:).Ai vazut CE A FACUT PT.TINE daca te-ai lasat in seama Lui...:)?Ai grija de acum inainte!

consuela 07.06.2007 23:24:17

nu e asa, ingerul mi-a venit in minte pt ca era o poza cu el pe spatele copertii cartii de rugaciuni, si mi-am amintit ca cel mai bun prieten al unui om , care tine cel mai mult la el pe lumea asta e ingerul pazitor.
A mai patit cineva sa ne povesteasca cazuri la gen, fara voci evident-numai gandul persistent care ataca?

Silviu 08.06.2007 05:40:08

Citat:

În prealabil postat de Laurentiu
Citat:

În prealabil postat de Silviu

CE crezi tu ca poate face SAtana frate?
Puterea nu este la el si este la Dumnezeu
Dracii se inspaimanta cand aud numele Lui Iisus ii apuca groaza sar ca arsi
Si mai ales cand aud de rugaciunea inimii ...
Ei nu pot face nimic de capul lor ..dar daca noi ii hranim cu pacate din furnica se face leu
Imi placea expresia unui parinte furnico -leul a murit de foame..pentru ca nu la hranit:)
Asa ca stai pe pace Dumnezeu este puterea cu ajutorul Lui esti pazit de toti dracii chiar si de Lucifer

Dar nici nu trebuie subestimat pentru ca e vrasmasul omenirii,uratorul de oameni.Nici eu nu mor de frica din cauza lui,dar cine l-a ispitit pe Mantuitorul?

Si tu Dansan,nu te mai crede atat de "matur".Se vede oricum ca nu esti indeajuns de matur sa intelegi ca batjocura e un pacat grav.In gheena vor sta batjocoritorii,dupa cum a spus un sfant,cred ca Pavel.

Si da,problema Laurentiu,era ca si eu il cam "hranisem".De aceea aveam o "stare" atat de proasta.

Silviu 08.06.2007 05:45:41

Citat:

ai dreptate Laurentiu ca nu e bine sa fii de acord cu ele, de fapt de la asta a si plecat totul ca am fost de acord cu absolut toate gandurile de ura contra persoanelor care m-au neindreptatit si nu aveam posibilitate si putere sa imi fac dreptate, eram intr-o situatie fara iesire din cauza lor si a situatiei si eram plina de ura si am fost in totalitate de acord cu toate gandurile, timp indelungat, cateva luni in continuu ganduri rele de ura si scarba.
Asta cu rugaciunea inimii merge la calugari nu le persoane cu inima plina de ura si scarba nu m-a ajutat de loc, mai grav era ca nu imi aminteam 2 cuvinte din Tatal Nostru (stiu multe rugaciuni perfect) si nici din carte nu puteam citi ca eram intrerupta in continuu de ganduri de hula scarboase si injuraturi oribile cu debit foarte mare, ca si cand tu vrei sa citesti ceva si cineva emite peste tine si te incurca-am mai zis nu se aude nici voce erau ganduri paralele suprapuse peste cititul (tot cu gandul) a rugaciunii Tatal Nostru la care nu imi aminteam decat titlul. Din cauza asta eram confuza daca sunt ale mele sau nu dar era clar ca se suprapunea peste ce citeam eu si aveau debitul mult mai rapid decat am putut gandi eu vreodata parca eram tinta atacurilor aeriene-vorba vine si ma intrerupeau mereu asta era scopul sa ma intrerupa. Eu nu cred ca ma pot intrerupe pe mine insami din cauza asta am gandit ca nu sunt ale mele. Apoi mi-au veit in minte ganduri foarte puternice de deznadejge (cand am lasat cartea ca nu faceam fata sa lupt cu debitul ala) ca au fost ale mele toate gandurile si nu mai am nici o scapare, sunt pierduta si degeaba incerc, e obositor mai bine ma las dusa unde o fi si sa nu mai incerc pt ca oricum D-zeu nu ma mai iarta la ce ganduri am avut. Atunci singura scapare a fost ingerul pazitor pe care l-am chemat eu nestiind ce sa mai fac era singurul pe care nu il uram, in rest uram tot in jurul meu.

Da,inteleg despre ce e vorba si eu aveam ganduri de alea oribile care suprapuneau rugaciunea si chiar pe altele care nu faceau parte din religie.
Dumnezeu sa ne aiba in paza.

Silviu 08.06.2007 05:49:51

Si,uneori,cand imi fac rugaciunea,sau chiar cand ma ocup de altceva,de exemplu ma uit pe forumuri,si atunci imi mai vin dar parte frumoasa acum e ca pot sa le fac fata cu ajutorul gandului cel bun,la Iisus adica.Si la oricare sfant,pur si simplu stau si ma gandesc,imi fixez in minte imaginea Mantuitorului sau a oricare alt Sfant pe care il retin si trece de parca n-ar fi fost si ma umplu de o stare de pace launtrica.Ma "sterilizeaza".

Sylvie 08.06.2007 11:23:21

Consuela,cel mai bun prieten al unui om este decat Ingerul Pazitor?Dar cum de el nu te-a lasat in acele momente de deznadejde,daca tu crezi ca Dumnezeu te-a parasit...????!
Nu crezi ca Ingerul vine cu ingaduinta lui Dumnezeu...:)?Deci Dumnezeu L-a trimis,poate tocmai pt.ca nu ai renuntat la El,din moment ce ai luat cartea de rugaciuni,si te-a facut sa o iei tocmai cu Ingerul pe spatele ei,ca sa-l poti chema ...:).Dumnezeu stie intotdeauna prin ce vine SALVAREA noastra...:).

iuda 12.06.2007 00:54:48

mai fratilor,eu am avut mari probleme cu gandurile de hula de nu mai imi venea sa ma duc sa ma spovedesc,tulburata,zi si noapte,mahnire ca niciodata,pana la urma am fost la spov m-a linistit,trebuie sa cant in momentele alea.dar tot mai vin din cand in cand

vsovi 12.06.2007 10:07:12

aceste retzete de indreptare sunt adevarate, asha mi se pare shi mie daca ma gandesc la unele pacate in care am ajuns in trecut, fiind un fel de stadii ale patimirii
de pe site (cum se nasc patimile):
"Isihie Sinaitul numara patru: atacul, insotirea, consimtirea, fapta sensibila. Sfantul Ioan Damaschin numara sapte trepte: atacul, insotirea, patima, lupta, robirea, consimtirea, faptuirea."

dar ce ma nemultzumeshte este faptul ca te potzi apuca sa practici acest lucru total defectuos (cum mi se intampla shi mie pana imi vine rau shi ma intristez) si iresponsabil deoarece aceste lucruri sunt ajutatoare doar dupa zeci de ani de straduintze cand monahii aveau shi indrumatori shi maimari pe care se puteau sprijini shi nu se apucau asha de capul lor doar ca li se pare ca ar sti ce fac... deci sa fim siguri ca daca ne apucam sa facem asha ceva vom face aiurea dar totushi nu trebuie sa disperam...

defapt aceste retzete sunt un fel de shosele pe care trebuie sa circulam cu tractorashul sau cu trotineta ca altfel ajungem la alte curente prozelitiste eretizand in neshtire...

deci chiar daca pare simplu, shoseaua 47 s-ar putea sa ne fie mai dificila decat simplul route66 cunoscut de toata lumea, devenit chiar o moda. ???

:satisfied::satisfied::satisfied::satisfied::satis fied:

maria55 12.06.2007 15:26:39

Citat:

A reusit cineva sa combata gandurile externe de la spiritele malefice (sa fie clar ca nu ma refer la voci!) si cu care nu sunteti de acord, induse cu forta ?

Ba ,
chiar si voci si sunete de tot felul se pot alunga cu muzica Bisericeasca .
Pune-ti o caseta sau CD sau ce ai in casa .
Daca ai o Sf. Liturghie e si mai bine .

Banuiesc ca nu merge la toata lumea , dar alinare aduce la toti care cauta linistea :)
Daca ai si casti chiar ca nu mai au pe unde sa intre :D

Post ,rugaciune si spovedanie in acelasi timp , pana trece tulburarea .
Poate asta e cel mai important .

cu drag
maria

D.C. 12.06.2007 16:32:16

Cand Hristos este in minte nu mai au loc vocile. Si daca inca nu este in minte sa il chemam cu rugaciunea Iisuse Fiul LUi Dzeu milostiv fii mie pacatosului.

consuela 14.06.2007 09:18:22

Da sylvie, asa este , ingerul vine cu ingaduinta lui D-zeu, dar D-zeu e pentru toti, ingerul e numai pt tine, astfel ca de multe ori ingerul vazand o situatie dificila a ta (pt ca sta cu tine zi de zi), cere voie la D-zeu sa te ajute si in functie de situatie si de staruinta ingerului D-zeu ii da voie.
De multe ori unii Sfinti garanteaza la D-zeu pt anumite suflete sa le ajute sau sa le scoata din iad si D-zeu le lasa pentru staruinta Sfintilor, la fel cu Ingerul.
Deci eu cred asa : cel mai bun prieten (si apropiat si la propriu si spiritual)e ingerul pazitor iar cel mai bun lucru pe care l-a facut D-zeu pt noi dupa creatia noastra (sanatosi, normali) e trimiterea ingerului pazitor.

Iar ref la lupta cu gandurile nu inteleg cum a divagat in voci. Eu am zis din start ca nu e vorba de voci, ce nu s-a inteles?
Deci gandul nu poate fi inlaturat cu casete audio si casti pentru ca nu e o voce!

vsovi 14.06.2007 10:04:17

Citat:

Da sylvie, asa este , ingerul vine cu ingaduinta lui D-zeu, dar D-zeu e pentru toti, ingerul e numai pt tine, astfel ca de multe ori ingerul vazand o situatie dificila a ta (pt ca sta cu tine zi de zi), cere voie la D-zeu sa te ajute si in functie de situatie si de staruinta ingerului D-zeu ii da voie.
De multe ori unii Sfinti garanteaza la D-zeu pt anumite suflete sa le ajute sau sa le scoata din iad si D-zeu le lasa pentru staruinta Sfintilor, la fel cu Ingerul.
Deci eu cred asa : cel mai bun prieten (si apropiat si la propriu si spiritual)e ingerul pazitor iar cel mai bun lucru pe care l-a facut D-zeu pt noi dupa creatia noastra (sanatosi, normali) e trimiterea ingerului pazitor.

Iar ref la lupta cu gandurile nu inteleg cum a divagat in voci. Eu am zis din start ca nu e vorba de voci, ce nu s-a inteles?
Deci gandul nu poate fi inlaturat cu casete audio si casti pentru ca nu e o voce!

exact, shi gandul pacatos care itzi staruie in minte, o zi-doua..., pe acela ar trebui sa-l discutzi cu cineva pentru a te ajuta, sau sa te rogi ingerului de la Dumnezeu sa te ajute, adica fie sa-l implineshti incet-incet, fie sa renuntzi la el cu ajutor de sus... asha spuneau parintzii (MBatan si cineva...), apropo, gandurile mai fug shi daca-ti pui cashti shi mai ascultzi muzica... cel mai bine fug daca te apuci sa citeshti o carte oarecare... parerea mea. :)

vsovi 14.06.2007 10:11:09

Citat:

În prealabil postat de vsovi
Citat:

exact, shi gandul pacatos care itzi staruie in minte, o zi-doua..., pe acela ar trebui sa-l discutzi cu cineva pentru a te ajuta, sau sa te rogi ingerului de la Dumnezeu sa te ajute, adica fie sa-l implineshti incet-incet, fie sa renuntzi la el cu ajutor de sus... asha spuneau parintzii (MBatan si cineva...), apropo, gandurile mai fug shi daca-ti pui cashti shi mai ascultzi muzica... cel mai bine fug daca te apuci sa citeshti o carte oarecare... parerea mea. :)

adioca ce vreau sa spun mai sus din ce am citit de mult din cartea MBatra shi inca cineva, deci fara experientza mea, ca daca ai gand care staruie shi nu-tzi prea da pace, ei aveau obiceiul sa-l intrebe pe staretz ca nu stiau ce anume este de facut, asta la manastire, in viatza noastra, e bine sa discutam cu cineva macar daca nu apelam la un duhovnic. Eu nici nu stiu cum se poate apela la duhovnic, practic, mergi la biserica shi il rogi pe preotul cu care te-ai mai obijnuit sa stea o clipa doua de vorba cu tine... asha ma gandesc, ca defapt eu m-am sfatuit foarte putzin... deshi m-am sfatuit de cateva ori... :)

consuela 14.06.2007 15:08:28

iti spune sa citesti rugaciuni si sa tii post, sau iti citeste ceva de moment. Eu atiunci tineam post si tocmai vroiam sa citesc rugaciuni...nu mai e cazul sa repet ce mi s-a intamplat. Cititul de catre preot le alunga de la tine pentru un sfert de ora. Nu e nici o rezolvare asta.

sofiaiuga 14.06.2007 17:53:51

Citat:

În prealabil postat de veilur
La asta incerc si eu sa gasesc niste arme bune, cum sa maimpotrivesc gandurilor pacatoase. Pur si simplu imi apar involuntar in minte si incep sa devina chiar insistente si cu greu le fac fata uneori. Dar cel mai mult as vrea sa gasesc o modalitate sa nu ma mai gandesc la rezultate, pentru ca asta e mandria de sine si din aceasta cauza cad iarasi in pacat.

SCAPI CU Doamne ajuta sau Doamne miluieste-ma sau bucura-te Marie

sofiaiuga 14.06.2007 18:01:55

Citat:

În prealabil postat de iuda
mai fratilor,eu am avut mari probleme cu gandurile de hula de nu mai imi venea sa ma duc sa ma spovedesc,tulburata,zi si noapte,mahnire ca niciodata,pana la urma am fost la spov m-a linistit,trebuie sa cant in momentele alea.dar tot mai vin din cand in cand

GINDURILE DE HULA VIN DIN CAUZA MINDRIEI ;TRE SA FACI EFORTURI SA-TIDEPISTEZI MINDRIA CARE NU E USOR DE DEPISTAT BA DINCONTRA DE MULTE ORI E CAM GREU.DE CITIT CAP cu gindurile de hula din cartea SCARA RAIULUI de IOAN SCARARUL

veilur 14.06.2007 23:04:00

Doamne...oare o sa primesc vreodata alt sfat decat "Domane miluieste....." ?
Fratilor, voi nu intelegeti ca aceste ganduri nu se opresc spunand niste cuvinte si nici daca doresti?
Pur si simplu noi gandim continuu, nu avem cum sa oprim ideile care ne vin cap, dar eu incerc sa gasesc o metoda de a le ocoli, nu sa le dau ignore ca nu merge, diavolul nu e prost, ci doar trebuie sa le ocolim, dar nu stiu cum...

consuela 15.06.2007 11:57:43

o fi mandria sursa gandurilor de hula?
Deci daca inlaturam mandria ne lasa in pace?
Cred ca spiritele malefice sunt ca microbii, cand scade imunitatea ataca, oricum sunt ca si microbii mereu prin preajma. Poate ca daca invingem mandria scapam de hula...sau poate nu e suficient. Nu cred ca eram mandra in perioada aia, mai repede eram scarbita de tot si toate , inclusiv de mine asa ca, nu stiu daca in spate se ascundea tocmai mandria. Nu aveam motive de mandrie chair nu realizasem nimic spectaculos incat sa fiu mandra, din contra eram dezamagita de tot in jur si de mine insami, imi venea sa ma iau la bataie si pe mine si pe toti (la figurat). In plus simteam o ura pe tot care se auto-alimenta. Singurul pe care nu aveam cum sa-l urasc era ingerul pazitor si de aici mi-a venit salvarea.

sofiaiuga 17.06.2007 23:56:55

DANNSANSFINTII PARINTI AU VAZUT SI VAD diavoli.DAR EI NU SPUN ALE LOR .adica luptele lor cu diavolii pt ca sa nu fie cuprinsi de alt demon acel al SLAVEI DESARTE;asa a zis parintele CLEOPA ,cind a fost intrebat de Sorin Dumitrescu intr-un interviu ca au zis sf.parintinu spune ale tale[lupte cu demonii]. Acolo in pustie monahii mai curatiti de pacate devin mai transparenti si mai sensibili in a vedea lumea duhurilor rele cu care au de luptat.SCrie asta in PATERIC.

ancah 18.06.2007 00:40:14

Citat:

În prealabil postat de veilur
Doamne...oare o sa primesc vreodata alt sfat decat "Domane miluieste....." ?
Fratilor, voi nu intelegeti ca aceste ganduri nu se opresc spunand niste cuvinte si nici daca doresti?
Pur si simplu noi gandim continuu, nu avem cum sa oprim ideile care ne vin cap, dar eu incerc sa gasesc o metoda de a le ocoli, nu sa le dau ignore ca nu merge, diavolul nu e prost, ci doar trebuie sa le ocolim, dar nu stiu cum...

Veilur, ai dreptate cand zici ca noi gandim incontinuu. Tocmai de aceea, am citit ca la manastire, de exemplu, se foloseste o saptamana doar pentru a spune scurta dar puternica rugaciune: "Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ma pe mine pacatosul". In felul acesta se formeaza obiceiul. Se spune ca mintea macina ceea ce-i dai. Ii dai rugaciune, macina rugaciune.
In plus gandurile intruse trebuie alungate. Iti poti spune:Nu am voie sa am acest gand.
Gandurile vin de la sine, dar tu poti fi activ in alegerea gandurilor tale.
Ca rugaciunea sa fie eficace, trebuie repetata de multe ori. la inceput cu voce tare, apoi in gand.
Zici ca aceste ganduri nu se opresc spunand niste cuvinte... Ar trebui sa iei aceste "cuvinte" mai in serios si sa te agati de ele ca de paiul salvator de la inec. Daca spui rugaciunea, dar mintea ta nu este prezenta, atunci nici sa nu astepti rezultat. Cu cat te straduiesti mai mult, cu atat rezultatul e mai bun. Glasul rugaciunii tale trebuie sa fie mai puternic decat gandul care te deranjeaza. Statul in genunchi la rugaciune ajuta.
Veilur, te-ai gandit totusi ce anume provoaca ivirea acestor ganduri puternice pe care le ai?

veilur 18.06.2007 00:56:27

Ancah, am citit din ce ai scris ca degeaba spunem rugaciunea inimii daca mintea noastra nu este prezenta si mi-ai amintit ca asa am facut odata, adica: mi-am spus in gand aceasta rugaciune dar tot am cazut in pacat. In ziua aceea am fost foarte mustrat si deranjat intr-un fel ca am pacatuit stiind foarte bine ce fac. Asta ma macina de cand am inceput sa gandesc in spirit religios, ca pacatuiesc cu buna stiinta, poftind si la ceea ce vreau sa fac sau sa zic, dar si la faptul ca actiunea mea este un pacat, fiindu-mi foarte greu sa accept faza ca am mai cazut o treapta cu voia mea si din buna stiinta, fiind constient ca imi fac singur drum spre iad, dar cu toate acestea tot imi este foarte greu sa inlatur anumite obiceirui din viata mea. :( Cred ca daca o sa continui asa, adica sa aman de pe o zi pe alta sigur o sa ajung in iad. Nu vreau sa deznadajduiesc, dar pacatuiesc zilnic, cum sa nu ma gandesc ca sunt vrednic de toata osanda iadului?

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:06:02.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.