![]() |
Micile placeri ale vietii
Incerc sa inteleg conceptia ortodoxa despre cum ar trebui omul sa traiasca. Nu m-am lamurit inca daca sunt acceptabile micile placeri ale vietii, de exemplu placerea de a te plimba prin natura, placerea de a te intalni cu un prieten, placerea de a manca un fruct, placerea de a descoperi si analiza natura si legile sale.
Pentru ca din cate vad ortodoxia cere ca singura activitate, atunci cand omul nu munceste, este sa se roage/caiasca. Ce parere aveti? |
Citat:
Pentru inceput: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...eri-80052.html |
Citat:
Totusi, cum ramane cu ceea ce spunea Pr. Papacioc, ca "Dumnezeu ne-a creat doar pentru El". Pare ca aceste mici placeri "bune" sunt doar o pierdere de vreme, deviaza omul de la scopul si menirea sa. Sa nu sa suparati pe logica mea incompleta. :). |
Nu cred ca interzice nimeni placerile vietii, nici pe cele mici nici pe cele mari, atata timp cat le traim in contextul potrivit.Adica, iubirea.Daca sunt viu pe dinauntru, daca am ganduri curate fata de semenii mei, daca imi ingrijesc viata spirituala etc, daca ma iubesc pe mine si pe oamenii din jurul meu, daca am masura si bun simt in tot ceea ce fac,sau macar incerc, de ce ar fi interzis sa ma bucur in acelasi timp de lumea inconjuratoare si de ceilalti?
Si daca ma rog toata ziua, cunosc teoria religioasa la perfectie, sunt nelipsit din viata bisericeasca, si mai excelez si in multe alte privinte, dar am sufletul ingreunat de ura si de sila fata de cei din jur, sa fiu oare mai bun, in sens duhovnicesc? Unde scrie ca trebuie doar sa ne rugam si sa ne caim?Parintii nostri duhovnici subliniaza adesea lucrurile astea pentru ca noi de cele mai multe ori suntem inconstienti, impietriti sufleteste si nepasatori, fata de pierzania si mocirla in care traim.Poate asa constientizam si incepem sa miscam ceva pentru binele nostru. |
Citat:
Citat:
Mersul la Liturghie este obligatoriu in Duminici si celelalte zile de porunca de peste an. Inclusiv ascultarea cu atentie a "teoriei religioase" de la omilie. Asta nu inseamna "nelipsit din viata bisericeasca", ci inseamna ca, o data pe saptamana, in Ziua Domnului (si in alte cateva zile din an pe care le vedeti marcate special in calendar) trebuie sa mergem la biserica si sa participam. Incalcarea acestei obligatii este materie grava. Rugaciunea de seara este inalt recomandata. Aceasta inseamna ca cine o incalca, desi nu pacatuieste grav (adica ne putem mantui si fara rugaciunea de seara) face o eroare prudentiala: este de prevazut (potrivit experientei directorilor nostri spirituali) ca se va inscrie pe un drum spritual descendent, rarind si, in final, intrerupand legatura vie cu Dumnezeu. Foarte recomandata (desi nu cu acelasi rang de insistenta) este si rugaciunea cand ne asezam la masa. Celelalte (de dimineata, de inceput de lucru sau invatat, de multamita dupa masa etc) sunt facultative. Le facem daca simtim impulsul, dar, daca nu le facem, nu comitem nici macar eroare prudentiala. Sfintii sunt foarte diferiti. In temperamente, in grad de cultura, in ce vreti. Dar ceea ce au in comun toti sfintii este bucuria vietii, bucuria de a trai. In "Fratii Karamazov" avem doua portrete de calugari care stau fata in fata: Zosima si Ferrapont. Autorul ne lasa sa intelegem ca unul se mantuieste, celalalt nu. Meditati la ceea ce au ei diferit: despre asta este vorba. |
Citat:
Ma gandesc la tinerii din "Colectiv", Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei dusi.Bine spunea domnul Ioan Florin Florescu despre cei care s-au sacrificat in acea seara, pentru a-i salva pe altii: "Multe am aflat zilele astea despre bostani, dar cel mai important lucru l-am aflat despre oameni, nu în înțelepciunea pentru morți a părintelui Savatie, ci în iubirea pentru vii a celor doi tineri, Claudiu și Adrian, care au murit în foc, după ce s-au întors acolo ca să-și salveze prietenii. Băieții aceștia nu au știut cât de periculoși sunt bostanii și muzica rock. Nu știau ei nimic despre moarte și simbolurile ei, dar ne-au învățat ceva despre viață și dragoste. Mai mult ca sigur că nu aveau în camerele lor nici cutiuțe cu moaște sfinte. Dar s-au întors în foc de două ori pentru aproapele lor. Eu nu știu dacă m-aș fi întors măcar o singură dată. Ei au împlinit cea mai mare poruncă a lui Iisus: ânu este dragoste mai mare ca atunci când cineva își pune sufletul pentru aproapele luiâ. Eu nu sunt în stare să o împlinesc nici pe cea mai mică. Nu s-or fi jucat ei de-a lumina, dar sufletele lor curajoase s-au făcut cu totul lumină. Mă plec cu cutremur în fața jertfei lor, ca și cum ar fi intrat în foc să-mi salveze copilul. Când m-or urmări să mă arunce în foc demonii bostanilor, aș vrea să am și eu curajul și dragostea lui Claudiu și Adrian.â( Claudiu Petre si Adrian Rugina) Nu m-am facut bine inteleasa.Postul, rugaciunea si multe alte lucruri sunt intr-adevar obligatorii.Ca si aerul pe care il respiram, ca apa de baut si mancarea.Insa doar ele insele nu sunt suficiente.Fara iubire, toate sunt pustii: postul devine regim alimentar, rugaciunea, o insiruire de cuvinte, fuga de ceilalti( chipurile pentru a nu ne tulbura universul duhovnicesc/spiritual ) se transforma in dispret si in ura etc.Fara iubire jertfelnica, ramanem niste farisei.Sunt duhovnici care au spus asta.Exemplul cu cei doi calugari( Zosima si Ferrapont) e foarte potrivit in discutia de fata, vine sa confirme ce spuneam mai devreme.Si desi la noi, la ortodocsi, domina o atmosfera sumbra, de asprime, sa stiti ca nu toti calugarii si preotii sunt asa.Si dansii sunt tot oameni, multi au avut parte de multe lipsuri si suferinte in viata si mai ales in copilarie, iar lucrul asta isi pune amprenta.Am intalnit si preoti sau monahi/monahii glumeti si vorbareti, plini de viata, spre surprinderea mea.Si acestia sunt cei mai carismatici, daca pot spune asa. Ca sa revin la subiectul topicului, ati spus dvs. foarte bine: " Nu am auzit sa fie interzisa bucuria. Nici placerile vietii. Ceea ce este interzis este pacatul."Si nu cred ca este pacat sa te bucuri si sa traiesti, atata timp cat o faci cu dragoste si cu respect fata de Dumnezeu, fata de tine insuti si de cei din jur. |
Eu o sa-mi permit cumva sa contrazic, intr-o oarecare masura, ce s-a scris pe acest topic. In primul rand nu sunt de acord ca in ortodoxie predomina o atmosfera sumbra. Eu cel putin nu i-am perceput in acest mod pe ortodocsi, incluzandu-i si pe calugari. Ascetici da, dar nu sumbri, este o nuanta foarte importanta care face diferenta. Oricum poate ma insel si atat i-am inteles eu. In al doilea rand as face o precizare: nu doar evitarea pacatului este suficienta. Poate parea exagerat ce spun dar am argumente.
|
Citat:
Parintele Papacioc explica ce spune https://www.youtube.com/watch?v=ALAAGw8NvNo https://www.youtube.com/watch?v=UANqGEduWYA |
Citat:
Ca sa dau un exemplu: in liceu aveam o profesoara foarte credincioasa.Tinea toate posturile, era nelipsita de la slujbe si mergea foarte des in pelerinaje la manastiri.Era insa de o asprime cumplita.Ne teroriza.Ca sa ne "indrepte" pe calea cea buna, era foarte dura cu noi.Ca sa aflam mai tarziu, din spusele dansei, ca in copilarie a trait cu amenintarea din partea parintilor de a fi data la orfelinat, din cauza saraciei.Si cine stie cate altele o mai fi indurat.Cam asa se intampla.Gasim blandete, intelegere si bucurie la cei care au primit asa ceva in copilarie si la cei care s-au recuperat din traumele traite.Si dansii sunt tot oameni, cu bune si cu rele.Asta nu intelegem noi uneori.Sunt si preoti, calugari sau drept-credinciosi plini de viata, veseli, glumeti, n jurul lor fiind totul plin de culoare, de speranta nu o atmosfera de penitenta continua, si asa cum zicea, cred ca sunt cei mai carismatici. |
Citat:
Citat:
Ce vreau sa spun cu asta: in toate cate facem, nu incetam sa ne minunam de geniul Atoatelui, nu incetam sa-I multmumim ca ne-a facut partasi la opera Lui, nu incetam sa laudam scanteile pe care din El le-a dat oamenilor, spre mai marea glorie a Lui. |
Pt un suflet: permite-mi, te rog, sa te intreb ceva. Daca te uiti la versetul 1 din Epistola catre Evrei, capitolul 12, remarci ceva deosebit, in contextul discutiei de pe acezt topic?
|
E mai degraba o ispita.
Adica, cu certitudine cine a intrebat asta nu s-a lepadat de toate placerile vinovate si i-au ramas taman doar cele aparent nevinovate cu care sa se mai razboiasca. |
Citat:
|
Eu cred ca cele scrise acolo conteaza enorm si pentru mine si pentru tine, acel verset si urmatorul vorbesc de cateva aspecte extraordinare care, odata intelese, prin puterea lui Dumnezeu, schimba radical oameni.Undeva in ele, in acele versete, exista o bucurie pe care nu multi o vor cunoaste.Totusi iti respect alegerea de a nu aprofunda subiectul.Inteleg ca opinia ta vizeaza in principal, daca nu cumva exclusiv, aspecte din credinta ortodoxa in raport de care eu nu am ce comenta, cei care fac parte din ea fiind in masura sa comenteze. Multumesc pentru dialog, numai bine va doresc.
|
Citat:
Din ce în ce mai mulți creștini dau astazi o atenție sporită acestei Epistole, nu știu de ce... Și eu cred că mai ales acest text ar trebui comentat și aprofundat în vremurile acestea de încercări și de rătăcire tot mai evidentă. Problema pe care o ridică acolo Sfântul Pavel nu este ura. Ci lupta cu păcatul ("până la sânge", zice Apostolul). Și credința și nădejdea în Pronia Domnului. Dacă vedem cum se încheie capitolul precedent, poate ne e mai clar cum începe acesta: "...ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea. De aceea și noi..." Și nu, nu de micile plăceri ale vieții e vorba în Biserică. |
Citat:
|
Citat:
Depinde ce intelege fiecare prin "placere".Sunt oameni care au placerea de a vizita regulat orfelinate sau camine de batrani.Sau poate fi vorba de placerea de a construi ceva.Nu stiu, fiecare are placerile si bucuriile lui, si atata timp cat le subordonezi vietii duhovnicesti, nu vad de ce ar fi interzise. Imi amintesc o pilda crestina, in care o femeie ii spunea insufletita( si probabil mandra de ea insasi) duhovnicului ca toata noaptea se roaga, aproape ca nu mai doarme deloc.La care duhovnicul i-a spus ca nu faceprea bine, pentru ca s-ar putea imbolnavi si nu si-ar mai putea face datoria cum trebuie, asa bolnava.Deci fiecare are felul lui de a-si trai viata duhovniceasca si limitele lui.Cel mai bine e de discutat cu parintele duhovnic. |
Serios, acolo unde sunt norme clare, ai reusit sa subordonezi "placerile" in totalitate vietii duhovnicesti?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Nu. De altfel, soția trăiește.
Pe de altă parte, de unde ar rezulta că acele bucurii – mai mici sau mai mari – ar fi nepermise? |
Citat:
|
Nu-i nicio problemă. S-a îndreptat :)
|
Din cauza ca nu mai imi amintesc exact am preferat sa sterg tot.Asa e cel mai bine.
|
Citat:
Hai mai bine sa nu cazi in extreme. Viata trebuie sa fie construita echlibrat, fara a face exces de zel. *placerea de a descoperi si analiza natura si legile sale->daca faci referire la fizica, biologie, chimie, etc invatandu-le iti dezvolti cultura, fara de care nu poti intelege anumite lucruri si in consecinta iti poti forma principii gresite. *placerea de a te intalni cu un prieten-> pai oare nu e un mod sa ne aratam dragostea fata de oameni? *placerea de a te plimba prin natura->natura este creatia lui Dumnezeu iar cateva ore-zile petrecute in mijlocul ei iti reincarca bateriile si te ajuta sa iti pastrezi un echilibru interior. |
Citat:
constat ca de fapt vorbiti despre un lucru banal: conflictul dintre pulsiunea vietii trupesti si normele unui fel de sef normativ. Altfel spus, ridicati o problema veche, a relatiei dintre Id si Supraeu. Treburi care tin strict de interiorul psihismului, de dinamica intra-psihica, iar nu de relatia dintre lut si Cer. Sa fiu iertat, dar locul pentru astfel de lupte (nevrotice, de obicei) nu e Biserica. Nu despre chestiuni analizabile si solutionabile psihanalitic se poarta discutiile duhovnicesti. Aceste chestiuni lumesti sunt bune la psihanalist. In Biserica vorbim despre Dumnezeu si om, despre razboiul duhovnicesc (patimi, mandrie, draci, har, nevointa etc.). Dar e treaba dvs. sa flecariti la infinit, mai ales ca, precum vad, v-ati gasit repede amatori zelosi. Toate cele bune! Si munti de placeri nevinovate va doresc! |
Citat:
Pentru ca din cate vad ortodoxia cere ca singura activitate, atunci cand omul nu munceste, este sa se roage/caiasca." Din punctul meu de vedere faptul de a te plimba prin natura, placerea de a te intalni cu un prieten, placerea de a manca un fruct, placerea de a descoperi si analiza natura si legile sale nu sunt "vinovate", asa cum se exprima cineva.Gresesc? Dvs. ce raspuns dati la aceasta intrebare, dar strict la aceasta intrebare?Dar pe intelesul tuturor.Nu toti avem atatea cunostinte de psihologie si poate nici chiar de viata, atatea cate aveti dvs si care sunt de apreciat.Dar asta nu inseamna sa ne desconsiderati.Ma scuzati daca v-am suparat cu ceva. |
Citat:
|
Citat:
Daca nu v-am deranjat prea tare cu ce am spus in randurile de mai sus, raspundeti si dvs. la intrebare?Repet postarea de mai devreme. ----------------------------------------------- Topicul incepea asa: "Nu m-am lamurit inca daca sunt acceptabile micile placeri ale vietii, de exemplu placerea de a te plimba prin natura, placerea de a te intalni cu un prieten, placerea de a manca un fruct, placerea de a descoperi si analiza natura si legile sale. Pentru ca din cate vad ortodoxia cere ca singura activitate, atunci cand omul nu munceste, este sa se roage/caiasca." Din punctul meu de vedere faptul de a te plimba prin natura, placerea de a te intalni cu un prieten, placerea de a manca un fruct, placerea de a descoperi si analiza natura si legile sale nu sunt "vinovate", asa cum se exprima cineva.Gresesc? Dvs. ce raspuns dati la aceasta intrebare, dar strict la aceasta intrebare?Dar pe intelesul tuturor.Nu toti avem atatea cunostinte de psihologie si poate nici chiar de viata, atatea cate aveti dvs si care sunt de apreciat.Dar asta nu inseamna sa ne desconsiderati.Ma scuzati daca v-am suparat cu ceva. |
Citat:
Te rugasem sa dezvolti ceea ce incepusei. Ca imi reprosai ceva, acolo, in postarea precedenta. Doream detalii. Numesti, aceasta, ironie? Cum asa? |
Citat:
dar cum de ti-a trecut prin minte??.....:)) * Hai, intelege te rog ca subiectul cu micile placeri e nitel cam ridicol, cam tras de par, asa... Pana la micile placeri avem mult de lucru cu .... marile pacate. In acest sens, cred, a intervenit si batranul, mult-hirsitul Pelerin. Adica hai sa nu ne ocupam cu fleacuri, cand treaba e cu totul alta si e grozava. Acum intelegi sensul obiectiei mele (noastre)? Iarta-ma, te rog ca te-am necajit. Asa e, uneori sunt cam sarcastic, imi pare rau. |
Citat:
|
Citat:
Intr-adevar, inteleg ce spuneti dvs.Dar va repet: nu toti oamenii sunt la nivelul asta de constientizare a situatiei.Si atunci, cand vine cineva mai nepregatit din toate punctele de vedere si va pune intrebarea respectiva, ce ii raspundeti, pe intelesul lui? |
Citat:
Multumesc oricum pentru mesaje. |
Citat:
de unde vrei să îți spun eu sau altul care e "perspectiva ortodoxa"? Dacă vrei asta, de ce n-o întrebi pe ea? Pe perspectivă, adică. Când erau condamnați la răstignire, creștinii nu erau întrebați "ce perspectivă ai nene? cumva una ortodoxă?" ci, pur și simplu erau întrebați: "Ești creștin?" "Da, sunt creștin." A fost răspunsul milioanelor de mucenici pentru Hristos. Nu a avea, ci a fi. Ființa. |
Un raspuns la obiect:
Nici o placere in sine nu e rea, reaua intrebuintare legata de ele, atasamentul, patima in schimb sunt. ex. imi place sa ma intalnesc cu prietenii - nu e rau imi place sa ma intalnesc cu prietenii desi prietenii mei nu ma duc intr-o directie buna - e rau imi place sa fac plimbari in natura - nu e rau imi place atat de mult sa fac plimbari in natura incat lipsesc sistematic de la Sf. Liturghie pentru asta - e rau imi place gustul unor mancariuri anume - nu e rau imi place atat de mult gustul mancarii incat nu pot manca decat ce imi place, imi vine f. greu sa tin postul din cauza asta - e rau etc. |
Citat:
Ca urmare, mai degrabă eu te-aș întreba, cu nădejde de bun răspuns, despre o chestiune sau alta. Înțelege că inocența reală, curăția inimii, sunt o carte demnă de a fi citită, cu mult mai bună decât fițuicile perverse ale unor oameni îmbătrâniți în rău. Ce răspuns aștepți de la un intelectual care a venit înapoi Acasă, după ce și-a irosit anii cu porcii și cu roșcovele? Mai degrabă te-aș întreba eu: ce s-a mai întâmplat între timp Acasă, în vremea când eu rătăceam... * Micile plăceri sunt deja o expresia bolnăvicioasă, de-a dreptul curvească. Ia aminte la asta, înainte de toate! Cuvântul cheie este "micile". Prin această particulă omul ar vrea deja să strecoare sugestia de nevinovăție, de lucru care nu contează, de fleac. Adică să minimalizeze ceea ce poate fi major. Or, dacă spunem lucrurilor pe nume, nu e vorba de mici, e vorba de plăceri. Iar aici Hristos ne vorbește limpede, lămurit, prin sfânta Lui gură și prin apostoli și preoți. Pe de altă parte, ai enumerat o serie de lucruri naturale și de activități naturale ale omului. Vorbeai despre plimbarea prin natură, de pildă. Ei bine, de ce îi pui eticheta de "mică plăcere" a vieții? De ce nu, de adevărată desfătare! Un om cu inima curată, un om în care șușotește blînd Duhul lui Hristos, găsește în plimbarea prin "natură" o adevărată fericire. Oare nu a făcut Domnul, în zilele Creației, toată natura pentru om? Nu este natura o găteală prin care Domnul ne-a împodobit existența? Nu ne minunăm noi, când cercetăm natura, când o contemplăm, de măiestria uluitoare a Ceasornicarului lumii? Așadar, nu doar că NU e o mică plăcere vinovată, dar plimbarea prin casa gătită nouă de Dumnezeu este o adevărată fericire, un act de rugăciune și de contemplație, un prilej binecuvântat de a cunoaște încă mai bine pe Creatorul nostru și de a ne bucura cu duhul că suntem, iată, copiii lui Dumnezeu. Totul atârnă de curăția inimii, a ochiului prin care privim Creația. Așa încât, mai bine ar fi ca tu să mă înveți pe mine, întrucât ai inima curată, cum să mă bucur și eu, îmbătrânitul în rele, de natură și de toate cele oferite nouă în dar de Bunul Dumnezeu. Toate cele bune, Doamne ajută! |
Citat:
|
Citat:
Multumesc pentru amabilitate si rabdare. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:31:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.