Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Intalnire istorica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18327)

pc-cutza 06.02.2016 16:24:34

Intalnire istorica

https://news.google.com/news/url?sa=...CqWSywOL7L2YBQ

Ion Pop 07.02.2016 10:46:05

Cu siguranta se vrea o data fixa comuna pentru Pasti.

Catolicii ar putea sa cedeze pentru prima oara si sa aleaga data de Pasti cea in care trimite Dumnezeu Lumina Sfanta la Jerusalim.

Oricum credinciosii catolici au si ei medii de informare si nu mai sunt ca si acum 200 de ani in negura.

De ce tot timpul ne pun ei degetele noastre la mengina ca noi sa cedem? nu am prea inteles.

CristianR 07.02.2016 12:42:20

Citat:

În prealabil postat de Ion Pop (Post 613036)
Catolicii ar putea sa cedeze pentru prima oara si sa aleaga data de Pasti cea in care trimite Dumnezeu Lumina Sfanta la Jerusalim.

N-am auzit ca Biserica Ortodoxă să stabilească data Paștelui în funcție de momentul la care vine sfânta lumină, ci după alte criterii.

Dimpotrivă, lumina o trimite Dumnezeu atunci când patriarhul Ierusalimului intră și se roagă în Sfântul Mormânt, în timpul slujbei de Înviere, care este prestabilită.

Ion Pop 07.02.2016 17:23:00

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 613037)
N-am auzit ca Biserica Ortodoxă să stabilească data Paștelui în funcție de momentul la care vine sfânta lumină, ci după alte criterii.

Dimpotrivă, lumina o trimite Dumnezeu atunci când patriarhul Ierusalimului intră și se roagă în Sfântul Mormânt, în timpul slujbei de Înviere, care este prestabilită.

Lumina Sfanta a venit prima data cand a inviat Mantuitorul Nostru.

De atunci acest "Fenomen electric" se repeta. El este ingaduit de Dumnezeu la o data anume.

Mihailc 07.02.2016 17:53:29

Citat:

În prealabil postat de Ion Pop (Post 613070)
Lumina Sfanta a venit prima data cand a inviat Mantuitorul Nostru.

De atunci acest "Fenomen electric" se repeta. El este ingaduit de Dumnezeu la o data anume.

Pentru evitarea fenomenului cunoscut sub numele de "bătutul cîmpilor" pe marginea acestui subiect, vă recomand cartea prezentată în link-ul de mai jos:

http://www.librariasophia.ro/carti-L...p-so-8330.html

antoniap 07.02.2016 20:46:55

S-ar putea sa se realizeze cu brio ,,unitatea credintei", dar lumina sfanta sa nu mai coboare! Pur si simplu.

catalin2 07.02.2016 21:29:05

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 613037)

Cand s-a adoptat noul calendar de Biserica Ortodoxa Romana cativa ani s-a tinut Pastele dupa noul calendar, dar apoi toate Bisericile au revenit la vechiul calendar pentru ca Patriarhie Ierusalimului ramasese la vechiul calendar si Sfanta Lumina venea la acea data.

CristianR 07.02.2016 21:51:01

Oare data să fie determinantă pentru sfânta lumină? Sau rugăciunile Bisericii, în speță ale Patriarhului? Dacă slujba de la Ierusalim s-ar ține la o altă dată, lumina ar continua să vină la data obișnuită, crezi?

catalin2 07.02.2016 22:02:46

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 613089)
Oare data să fie determinantă pentru sfânta lumină? Sau rugăciunile Bisericii, în speță ale Patriarhului? Dacă slujba de la Ierusalim s-ar ține la o altă dată, lumina ar continua să vină la data obișnuită, crezi?

Asta am spus si eu. Sfanta Lumina vine cand se roaga Patriarhul Ierusalimului. Am spus doar ca Patriarhia Ierusalimului ramasese la vechiul calendar si Sfanta Lumina venea atunci, in timp ce romanii aveau Pastele dupa noul calendar.

CristianR 08.02.2016 09:05:13

Mă bucur că împărtășim aceeași părere.

CristianR 08.02.2016 09:09:16

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 613073)
Pentru evitarea fenomenului cunoscut sub numele de "bătutul cîmpilor" pe marginea acestui subiect, vă recomand cartea prezentată în link-ul de mai jos:

http://www.librariasophia.ro/carti-L...p-so-8330.html

Mulțumim. Chiar vreau s-o citesc.

stefan florin 08.02.2016 09:14:25

Citat:

În prealabil postat de antoniap (Post 613083)
S-ar putea sa se realizeze cu brio ,,unitatea credintei", dar lumina sfanta sa nu mai coboare! Pur si simplu.

si nu Dumnezeu vrea unitatea credintei, asa cum Hristos a spus: "Ca toți să fie una" (Ioan 17:21)?

stefan florin 08.02.2016 09:19:25

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 613086)
Cand s-a adoptat noul calendar de Biserica Ortodoxa Romana cativa ani s-a tinut Pastele dupa noul calendar, dar apoi toate Bisericile au revenit la vechiul calendar pentru ca Patriarhie Ierusalimului ramasese la vechiul calendar si Sfanta Lumina venea la acea data.

Lumina Sfanta este o dovada a dreptei credintei. Daca Pastele s-ar sarbatori, sa zicem in luna august, ea tot ar veni la rugaciunea patriarhului Ierusalimului. Nu conteaza data cand se sarbatoreste ceva, ci conteaza semnificatia acelui eveniment care se sarbatoreste

DragosP 08.02.2016 10:11:35

Acu' eu n-am înțeles: cine pe cine așteaptă-n haeroport? :39:

Intrarea Vagonului 08.02.2016 10:45:29

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 613143)
Acu' eu n-am înțeles: cine pe cine așteaptă-n haeroport? :39:

Conteaza asa mult?

Ion Pop 09.02.2016 21:06:39

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 613136)
Lumina Sfanta este o dovada a dreptei credintei. Daca Pastele s-ar sarbatori, sa zicem in luna august, ea tot ar veni la rugaciunea patriarhului Ierusalimului. Nu conteaza data cand se sarbatoreste ceva, ci conteaza semnificatia acelui eveniment care se sarbatoreste

Interesant? Atunci sa sarbatorim Pastele in August? Sau avem vacanta? Nu merge, atunci mai bine il sarbatorim in Octombrie, nu?

Doar in Biblie scrie ca Sfanta Lumina a venit atunci si numai atunci cand a inviat Isus!

Femeile intrand in Mormant care era o pestera intunecoasa au vazut indata ca Isus lipsea, pentru ca toata Pestera era cufundata in Lumina.

Deci Lumina sfanta vine la data comemorativa a invierii lui Isus.

De acea Biserica Ierusalimului nu a indraznit de 2000 de ani sa schimbe data Pastelui.

Sau nu este logic?

Mihailc 09.02.2016 21:27:21

Femeile care au intrat în Mormânt au văzut arătare de îngeri, nu o lumină fără sursă determinată.
Nicăieri în Biblie nu se pomenește despre "sfânta lumină ".

Biserica nu "comemorează" nimic, ci prăznuiește. Între comemorare și prăznuire, diferențele sunt esențiale, orice creștin-ortodox ar trebui să știe asta!

stefan florin 10.02.2016 10:55:09

Citat:

În prealabil postat de Ion Pop (Post 613317)
Interesant? Atunci sa sarbatorim Pastele in August? Sau avem vacanta? Nu merge, atunci mai bine il sarbatorim in Octombrie, nu?

Doar in Biblie scrie ca Sfanta Lumina a venit atunci si numai atunci cand a inviat Isus!

Femeile intrand in Mormant care era o pestera intunecoasa au vazut indata ca Isus lipsea, pentru ca toata Pestera era cufundata in Lumina.

Deci Lumina sfanta vine la data comemorativa a invierii lui Isus.

De acea Biserica Ierusalimului nu a indraznit de 2000 de ani sa schimbe data Pastelui.

Sau nu este logic?

pai nu este chiar asa de logic cum spui tu amice. Tu uiti ca Pastele este o sarbatoare cu data schimbatoare. Anul acesta cade pe 1 mai. Anul trecut a fost pe data de 12 aprilie. Anul viitor Pastele va cadea pe 16 aprilie. Acum te intreb amice: pe ce data a inviat Hristos? Pe 1 mai, pe 12 aprilie sau 16 aprilie?
ps: tu ai spus ca Biserica Ierusalimului NU a indraznit sa schimbe DATA Pastelui. CARE DATA?

AlinB 10.02.2016 11:39:38

Aia de pe vechi, normal. Oricare ar fi ea..
Sfantul Calendar, nu?

antoniap 10.02.2016 11:59:07

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 613135)
si nu Dumnezeu vrea unitatea credintei, asa cum Hristos a spus: "Ca toți să fie una" (Ioan 17:21)?

Dumnezeu vrea ,,ca toti sa fie una" intru El, facand voia Sa. O unire in Duhul Sfant.

Politicul s-a infiltrat in biserica si vrea si el o unire: in duh antihristic. Brrr! Accentul nu se mai pune pe mantuire, ci pe mantuiala, in acest caz. Asa e moda!

Dumnezeu sa ne ajute sa ne pastram credinta in aceste vremuri!

Pelerin spre Rasarit 13.02.2016 09:33:36

La finalul intalnirii dintre cei doi au semnat una dintre cele mai interesante si ultra ecumeniste declaratii comune pe care le-am citit vreodata.

DragosP 13.02.2016 10:51:56

Bravos lor. Și ce au făcut după aia cu declarația comună?

Pelerin spre Rasarit 13.02.2016 11:06:04

Inainte de ea s-au imbratisat. Dupa ea au semnat.

DragosP 13.02.2016 11:10:52

Și fostul nostru Patriarh s-a îmbrățișat cu unul dintre papii precedenți. Și?

Intrarea Vagonului 13.02.2016 11:20:21

Declaratia a fost cit se poate de echilibrata si pertinenta. Ecumenism? Daca nu e sincretist, e ok.

Pelerin spre Rasarit 13.02.2016 11:20:30

Nu m-am opus niciodata imbratisarilor altora :)

sophia 13.02.2016 11:25:19

.................................................. ..

antoniap 13.02.2016 11:33:55

Sfintele Pasti trebuie sarbatorite respectand voia lui Dumnezeu, nu a oamenilor. Inca mai exista oameni cu viata sfanta care pot inalta rugaciuni pentru a nu se lua hotarari lumesti, gresite in aceasta privinta. Daca ne intereseaza voia lui Dumnezeu...

Intrarea Vagonului 13.02.2016 11:48:01

Sint tare curios ce vor latra saiturile cripto-legionare si zelotiste de la noi, in frunte cu prostologeticum si saxiv, in legatura cu aceasta intilnire...

CristianR 13.02.2016 12:55:47

Citat:

În prealabil postat de Intrarea Vagonului (Post 613600)
Declaratia a fost cit se poate de echilibrata si pertinenta. Ecumenism? Daca nu e sincretist, e ok.

Corect. Dar din declarație nici măcar de ecumenism nu mi se pare că se poate vorbi. Nu sunt abordate probleme dogmatice, nici măcar canonice.
E binevenit semnul ăsta de unitate într-o atitudine comună care privește problemele actuale:
- persecutarea creștinilor
- problema refugiaților, respectiv discrepanța între bogăția unora și sărăcia altora
- ofensiva secularismului, respectiv scăderea credinței
- afirmarea familiei normale
- dezavuarea avortului
- eutanasia
- procreerea ne-naturală
- încurajarea tinerilor de a trăi în credință, mergâd împotriva curentului general
- interesantă îmi pare precizarea că unitatea Bisericilor nu poate fi făcută așa cum s-a întâmplat cu Biserica Greco-Catolică (deși acesteia i se afirmă dreptul la existență, ceea ce mi se pare normal). Deci dl Mihnea e puțin în ofsaid. :)

Mihailc 13.02.2016 13:43:04

Întâlnirea de la Havana nu are nici un fel de urmări dogmatice, e doar o încercare de a strânge rândurile în fața agresivității secularismului neoliberal. Papa Francisc și-a făcut o prioritate a pontificatului său, din realizarea unei unități creștine în jurul principiilor de bază ale credinței apostolice, dincoace de diferențele doctrinare și în afara demersului similar, în mare parte eșuat, al Consiliului Mondial al Bisericilor.

iuliu46 13.02.2016 13:46:04

Plus ca inca nu e sigur cine cu cine s-a intalnit. :21:

http://www.crestinortodox.ro/forum/<...rqh/127440.jpghttp://s28.postimg.org/y0e2sdrqh/127440.jpg

Mihailc 13.02.2016 13:52:56

Ieri s-a petrecut și o fuziune neașteptată a celor două știri internaționale, promovate mediatic cu titlu de evenimente istorice.

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net...83&oe=576FB536

Comentariu inteligent și amuzant: "Prima dovadă certă a curbării spațiului de fuziunea a două găuri negre. Papa s-a întîlnit cu el însuși."

Pelerin spre Rasarit 13.02.2016 13:54:22

Intradevar foarte echilibrate. Frati in credinta din doua Biserici care se recunosc una pe alta, care dau o marturie comuna despre nadejdea crestina comuna, diferentiati, din pacate, printre altele, de intelegerea si exprimarea diferita a stramosilor spirituali cu privire la credinta in Dumnezeu,dar determinati sa faca pasii necesari pt reunificare si care isi vor combina eforturile pentru raspandirea Evangheliei. De asemenea se pleaca in fata sacrificiului martirilor moderni pt Hristos ( cei din tarile islamice in principal) care apartin diferitelor Biserici dar care sunt uniti prin suferinta traita, fiind un motiv in plus pentru unitatea crestina.Diferentele de intelegere a adevarurilor religioase nu trebuie sa impiedice oamenii sa traiasca in pace si armonie. Ramanem deschisi la contributia altor religii la civilizatia noastra, fiecare cu radacina lui. Ortodocsii si catolicii nu sunt uniti doar de traditia primilor 1000 de ani ci si de misiunea de propovaduire a Evangheliei acum,fiecare conform traditiei lui si care exclude orice forma de prozelitism intre partile participante.Mai mult ei nu sunt competitori ci frati si sunt condamnate mijloacele lipsite de onoare prin care s-ar incerca determinarea trecerii unora la altii,negandu-le libertatea religioasa si propria traditie.

Toate aceste idei se inscriu intr-o singura sintagma: ,,unitate in diversitate" :) Intrucat am vazut destule in viata, probabil am inteles putine, ma bucur pt locul ales cu grija, deloc intimplator, al intalnirii, ma uit fara uimire la contextul geo-politic ales si el, tot cu grija, si cred, pentru ca nu cred never ever in coincidente, ca intalnirea aceasta nu este doar a alor, si ca si alte imbratisari, nu neaparat in lumea religioasa, vor urma. Unii mai tineri dintre dvs s-ar putea sa traiasca timpuri si evenimente istorice foarte interesante. Cei va mine le vedem doar de departe dar ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a lasat sa vad asa ceva, ca daca mi-ar fi spus cineva sigur nu l-as fi crezut sau nu as fi crezut, mai bine, cata dreptate au avut unii oameni care au trait in trecut si au vazut si ei, de departe, ce unii vor vedea cu ochii lor.

Va doresc numai bine si putere statornica in credinta !

Intrarea Vagonului 13.02.2016 14:21:32

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 613615)
Intradevar foarte echilibrate. Frati in credinta din doua Biserici care se recunosc una pe alta, care dau o marturie comuna despre nadejdea crestina comuna, diferentiati, din pacate, printre altele, de intelegerea si exprimarea diferita a stramosilor spirituali cu privire la credinta in Dumnezeu,dar determinati sa faca pasii necesari pt reunificare si care isi vor combina eforturile pentru raspandirea Evangheliei. De asemenea se pleaca in fata sacrificiului martirilor moderni pt Hristos ( cei din tarile islamice in principal) care apartin diferitelor Biserici dar care sunt uniti prin suferinta traita, fiind un motiv in plus pentru unitatea crestina.Diferentele de intelegere a adevarurilor religioase nu trebuie sa impiedice oamenii sa traiasca in pace si armonie. Ramanem deschisi la contributia altor religii la civilizatia noastra, fiecare cu radacina lui. Ortodocsii si catolicii nu sunt uniti doar de traditia primilor 1000 de ani ci si de misiunea de propovaduire a Evangheliei acum,fiecare conform traditiei lui si care exclude orice forma de prozelitism intre partile participante.Mai mult ei nu sunt competitori ci frati si sunt condamnate mijloacele lipsite de onoare prin care s-ar incerca determinarea trecerii unora la altii,negandu-le libertatea religioasa si propria traditie.

Toate aceste idei se inscriu intr-o singura sintagma: ,,unitate in diversitate" :) Intrucat am vazut destule in viata, probabil am inteles putine, ma bucur pt locul ales cu grija, deloc intimplator, al intalnirii, ma uit fara uimire la contextul geo-politic ales si el, tot cu grija, si cred, pentru ca nu cred never ever in coincidente, ca intalnirea aceasta nu este doar a alor, si ca si alte imbratisari, nu neaparat in lumea religioasa, vor urma. Unii mai tineri dintre dvs s-ar putea sa traiasca timpuri si evenimente istorice foarte interesante. Cei va mine le vedem doar de departe dar ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a lasat sa vad asa ceva, ca daca mi-ar fi spus cineva sigur nu l-as fi crezut sau nu as fi crezut, mai bine, cata dreptate au avut unii oameni care au trait in trecut si au vazut si ei, de departe, ce unii vor vedea cu ochii lor.

Va doresc numai bine si putere statornica in credinta !

Amin! Si tie numai bine.
Ai dreptate, traim vremuri pentru care epitete precum "istorice", "interesante", etc., cum sunt adjectivele astea searbede spuse de ziaristi, sunt zeama chioara. Se simte lupta, Lupta dintre Sus si Jos, pe toate planurile. Forta s-a trezit...

Ion Pop 14.02.2016 10:14:19

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 613611)
Întâlnirea de la Havana nu are nici un fel de urmări dogmatice, e doar o încercare de a strânge rândurile în fața agresivității secularismului neoliberal. Papa Francisc și-a făcut o prioritate a pontificatului său, din realizarea unei unități creștine în jurul principiilor de bază ale credinței apostolice, dincoace de diferențele doctrinare și în afara demersului similar, în mare parte eșuat, al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Intai sa adune Biserica vestului. Din catolici s-au desprins si sunt acuma seci si sute de Biserici.

Din Biserica Ortodoxa nu s-au desprins decat Ortodocsi Vechi.
Din Ortodocsie nu a jesit nici o secta!!!!

stefan florin 15.02.2016 12:18:01

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 613614)
Ieri s-a petrecut și o fuziune neașteptată a celor două știri internaționale, promovate mediatic cu titlu de evenimente istorice.

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net...83&oe=576FB536

Comentariu inteligent și amuzant: "Prima dovadă certă a curbării spațiului de fuziunea a două găuri negre. Papa s-a întîlnit cu el însuși."

si uite asa s-a produs unde gravitationale

Intrarea Vagonului 15.02.2016 22:04:59

Citat:

În prealabil postat de Ion Pop (Post 613683)
Intai sa adune Biserica vestului. Din catolici s-au desprins si sunt acuma seci si sute de Biserici.

Trezirea, colegul, du-te la Pucioasa, Prislop, Slatioara, la asa-zisele "biswrici adevarate" stiliste din Grecis si catacombistii din Rusia, scandalagii din Esfigmenu, etc. In toate aceste locuri si oriunde poti intilni secta nedesprinsa-oficial, dar cu atit mai periculoasa, a pietismului.

stefan florin 16.02.2016 09:30:11

Citat:

În prealabil postat de Ion Pop (Post 613683)

exista ortodocsi vechi si ortodocsi noi?

Florinvs 17.02.2016 11:25:02

De exemplul as fi de acord ca Biserica Ortodoxa si cea catolica sa celebreze pastele la acceiasi data.

Insa sub nici o forma, Biserica Ortodoxa nu trebuie sa renunte la dogmele ortodoxe, la Sfanta Traditie.
Catolicii si protestantii, pana când nu vor constientiza si accepta faptul ca au abateri dogmatice serioase, nu vor putea reveni la singura credinta adevarata si mantuitoare- cea ortodoxa.

In plus, dincolo de diferentele dogmatice, mai exista si aspectul politic, lumesc al problemei.
Din pacate demult Vaticanul s-a transformat intr-un instrument politic, implicat in lupta pentru putere si influienta politica. Ori nu cred ca un papa , cel putin in viitorul apropiat, ar putea sa renunte la puterea politica destul de mare pe care o are.

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:01:25.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.