Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce ii cerem lui Dumnezeu (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18329)

Misuar 07.02.2016 13:36:11

Ce ii cerem lui Dumnezeu

1. Exista vreo limita la ce anume e bine sa ii cerem lui Dumnezeu?
2. Exista vreo diferenta intre o cerere sau alta? Sunt unele lucruri mai usor de realizat de Dumnezeu de catre altele? Daca ii ceri lui Dumnezeu sanatate, e asta mai greu sau mai usor decat a cere lui Dumnezeu sa faca pace pe lume?
Pana la urma, nimic nu e greu de facut pentru Dumnezeu.

Seraphim7 07.02.2016 14:28:21

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613042)
2. Exista vreo diferenta intre o cerere sau alta? Sunt unele lucruri mai usor de realizat de Dumnezeu de catre altele? Daca ii ceri lui Dumnezeu sanatate, e asta mai greu sau mai usor decat a cere lui Dumnezeu sa faca pace pe lume?

1.Prima dată trebuie sa realizezi ca Dumnezeu nu este un PR ,nici serviciu de ambulanță,smurd etc.
2.Ca să ii ceri cuiva ceva trebuie să ai un pic de habar cine este,unde stă ș.a.
3.Dumnezeu urăște relațiile pe interes,adică dacă te apropii de el doar fiindcă El e bossul si te poate ajuta sau îți poate da orice....
4.Dumnezeu ți-a oferit totul...
5.Si nu așteaptă sa-I mulțumești
6.O face din iubire.
7.Iar singura noastră lectie pe pământ e să învățăm să iubim

ahilpterodactil 07.02.2016 15:32:23

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 613048)
5.Si nu așteaptă sa-I mulțumești
6.O face din iubire.

....:) Normal, doar e tatic.
Totodata, oamenii au descoperit un lucru: face bine omului sa pratice exercitiul recunostintei. Nu stiu prea bine de ce, insa constientizarea si practicarea recunostintei e de folos muritorilor.
Chiar daca Celalalt nu asteapta recunostinta omului...

P.S. Multumesc pentru postare!

Seraphim7 07.02.2016 15:45:13

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 613055)
....:) Normal, doar e tatic.
Totodata, oamenii au descoperit un lucru: face bine omului sa pratice exercitiul recunostintei. Nu stiu prea bine de ce, insa constientizarea si practicarea recunostintei e de folos muritorilor.
Chiar daca Celalalt nu asteapta recunostinta omului...

P.S. Multumesc pentru postare!

M-am plictisit să tot fiu negativist,incerc sa fiu mai echilibrat,chiar dacă viermele scepticismului nu va ieși din mine :)

ahilpterodactil 07.02.2016 15:51:56

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 613056)
M-am plictisit să tot fiu negativist,incerc sa fiu mai echilibrat,chiar dacă viermele scepticismului nu va ieși din mine :)

Aaaa, nu! Nu el trebe sa iasa din tine, ci tu din el!

Misuar 08.02.2016 09:32:48

Vreo parere on-topic?

antoniap 08.02.2016 14:27:10

Rugaciunile sunt: de lauda, de multumire si de cerere. Adesea trecem cu vederea primele doua tipuri de rugaciune si ne repezim cu lacomie la rugaciunile de cerere. Si cerem...cele materiale!

Iisus ne invata sa cautam mai intai Imparatia Cerurilor si toate celelalte se vor adauga noua. Un om iluminat de Duhul Sfant este intelept si calculat. Se imbogateste in virtuti pentru a fi pe placul lui Dumnezeu, dar este util si celor din jur. Ce putem sa cerem? Iertarea păcatelor, sanatate, ocrotire, ajutor, iluminarea mintii. Si am cuprins cam tot.

AlinB 08.02.2016 14:53:32

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613042)

1. No limit decat cea inerenta a bunului simt, dupa masura care il are fiecare :)
ce se cade si se poate se implineste, ce nu, nu, e atat de simplu :)

2.Sigur ca este, doar si cuvintele sunt altele, nu?
Greu/usor e dupa masura ta, nu a lui Dumnezeu :)

Sigur ca ai sa te rogi mai fierbinte pentru o marire de salariu decat pentru pace in Africa :)

Misuar 08.02.2016 15:25:01

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 613186)
1. No limit decat cea inerenta a bunului simt, dupa masura care il are fiecare :)
ce se cade si se poate se implineste, ce nu, nu, e atat de simplu :)

Sunt lucruri care nu se pot implini?

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 613186)
2.Sigur ca este, doar si cuvintele sunt altele, nu?
Greu/usor e dupa masura ta, nu a lui Dumnezeu :)

Sigur ca ai sa te rogi mai fierbinte pentru o marire de salariu decat pentru pace in Africa :)

Sigur, cererile sunt diferinte. Dar ma gandesc ca ele au acelasi nivel de dificultate, nu cred ca putem spune ca unele sunt banale iar altele imposibile.
Pana la urma, orice mica interventie poate avea un efect similar cu o interventie mare.

AlinB 08.02.2016 15:49:19

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613193)
Sunt lucruri care nu se pot implini?

Cele care nu sunt cu folos sau care nu se incadreaz cu o imagine de ansamblu asupra caruia tu nu ai perspectiva.

Citat:

Sigur, cererile sunt diferinte. Dar ma gandesc ca ele au acelasi nivel de dificultate, nu cred ca putem spune ca unele sunt banale iar altele imposibile.
Dificultate pentru cine?

Citat:

Pana la urma, orice mica interventie poate avea un efect similar cu o interventie mare.
Facem filosofia interventiei?
Si vrei sa ajungi unde de fapt?

Misuar 08.02.2016 16:12:44

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 613196)
Cele care nu sunt cu folos sau care nu se incadreaz cu o imagine de ansamblu asupra caruia tu nu ai perspectiva.

Dificultate pentru cine?

Facem filosofia interventiei?
Si vrei sa ajungi unde de fapt?

Ok, unele nu se indeplinesc fiindca nu sunt benefice, dar asta nu inseamna ca nu se poate.

Mai si filozofam, nu? :)
Incerc sa inteleg ce e moral si ce nu in legatura cu rugaciunea.

RedRose 08.02.2016 16:24:27

Ca sa va destind un pic, permiteti-mi sa va aduc aminte de un film:
"Dumnezeu pentru o zi " (in engl.Bruce Allmighty), cu Jim Carrey...In afara de faptul ca este o comedie buna,mi-a transmis un mesaj, care l-am inteles de-abia mai tarziu..si pe care sincer il voi tine minte cat voi trai..
Noi cerem lui Dumnezeu ceea ce credem ca ne trebuie, ceea simtim noi ca ne-ar schimba viata in mai bine...dar nu tot timpul ceea ce ne este de folos cu adevarat..Judecata noastra este subiectiva si plina de defecte, credem ca stim ce-i mai bine pentru noi, dar de fapt ajungem sa-i cerem lui Dumnezeu total opusul..Daca Dumnezeu intr-adevar ne-ar indeplini toate dorintele, ar fi vai si amar de capul nostru sau al celor din jur.
Si acuma tin minte momentul din film cand Bruce,dupa esecuri si deceptii, admite in sfarsit sa-si lase viata pe mainile lui Dumnezeu si sa-l lase pe el sa decida ce si cum- "faca-se voia ta"...
Poate ca cea mai potrivita rugaciune pentru Dumnezeu ar fi:"Doamne Iisuse Hristoase, tu ma cunosti mai bine decat oricare altul.Tu si doar tu stii de ce am nevoie de in acest moment al vietii mele.Pe tine te laud si te slavesc ca ai fost permanent alaturi de mine, la bine si la greu, si stiu ca vei continua sa fii. Iti multumesc pentru iubirea si grija pe care mi-o porti si ceea ce consideri ca-mi este de folos da-mi mie. Iar ce-i vatamator , departeaza de la mine si ajuta-ma sa nu-mi doresc sau sa jinduiesc .Caci tu si numai tu esti Invatatorul si Stapanul vietii mele si pe toate le stii.AMIN."
Cu multi ani in urma, am citit un poem superb , scris de un poet brazilian, Ademar Baross.Sper sa va placa si voua:

Pasi pe nisip

Am avut un vis in noaptea de Craciun.
Mergeam pe o plaja iar Dumnezeu
pasea alaturi de mine,
pasii ni se imprimau pe nisip,
lasind o urma dubla:
una era a mea, cealalta a Lui.
Atunci mi-a trecut prin minte ideea
ca fiecare din pasii nostri
reprezentau o zi din viata mea.
M-am oprit ca sa privesc in urma.
Si am revazut toti pasii
care se pierdeau in departare.
Dar am observat ca in unele locuri
in loc de doua urme
nu mai era decit una singura...
Am revazut filmul vietii mele.
Ce surpriza!
Locurile in care nu se vedea
decit o singura urma
corespondeau cu zilele cele mai intunecate
ale existentei mele:
zile de neliniste si de rea-vointa,
zile de egoism sau de proasta dispozitie,
zile de incercari si de indoiala,
zile de nesuportat...
Zile in care eu fusesem de nesuportat.
Si atunci intorcindu-ma spre Domnul
am indraznit sa-i reprosez:
-Totusi ne-ai promis ca vei fi cu noi
in toate zilele!
De ce nu ti-ai tinut promisiunea?
De ce m-ai lasat singur
in cele mai grele momente din viata,
in zilele cind aveam cea mai mare nevoie
de Tine?

Iar Domnul mi-a raspuns:
-Dragul meu, zilele pentru care n-ai vazut
decit o singura urma de pasi pe nisip
sunt zilele in care te-am purtat pe brate...

AlinB 08.02.2016 16:26:23

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613198)
Incerc sa inteleg ce e moral si ce nu in legatura cu rugaciunea.

Normele morale sunt clare, singura problema este masura in care ti le insusesti tu.

Daca ai sa te rogi sa-si rupa un picior baba de sub tine care iti bate in teava de la calorifer daca mergi mai apasat prin casa, sigur nu e moral :))

RedRose 08.02.2016 16:40:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 613202)
Normele morale sunt clare, singura problema este masura in care ti le insusesti tu.

Daca ai sa te rogi sa-si rupa un picior baba de sub tine care iti bate in teava de la calorifer daca mergi mai apasat prin casa, sigur nu e moral :))

Asa este, Alin, bun exemplu...Dumnezeu nu va asculta in vecii vecilor rugaciuni de astea..Imi aduc aminte, citisem mai demult ca la parintele Iustin Parvu venisera mai demult niste tineri...si mai in gluma, mai in serios, ori ca sa-l ia pe parintele in zeflemea, unul dintre ei i-a spus:"Parinte roaga-te pentru mine sa am noroc si sa castig diseara la poker"...Toti asteptau reactia parintelui, ca sa izbucneasca in ras.
PreaSfintia sa se intoarce si cu o umbra de tristete in ochi ii raspunde glumetului:"Cum poti sa-mi ceri asa ceva, fiule? "Norocul" tau inseamna pierderea altora...."
Se facu brusc tacere si stanjeniti tinerii, au plecat ochii...

AlinB 08.02.2016 16:44:09

"Atunci parinte, sa piarda iubitorii de placeri si sa castig eu, ca vin cu 90% din suma si vi-i pun la picioare, pentru vaduve si orfani" :)

Când vă rugați, nu spuneți multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El.

RedRose 08.02.2016 16:52:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 613207)
că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El.

Perfect adevarat...Sfanta Evanghelie dupa Matei, cap.6, versetul 8

AlinB 08.02.2016 17:04:50

Stii cum sunt copiii? Cand nu obtin ceea ce vor, dau din picioare, tipa, se tavalesc, etc :)

Asa si multi in rugaciune, cred ca e nevoie de multa zbatere, ca sa-L convinga pe dumnezeu-cel-zgarcit :)

RedRose 08.02.2016 17:24:56

Corect..:) si daca-i vorba, toti mami sau tati sunt rai...Nu-l iubesc indeajuns pe copil ..:)

Misuar 08.02.2016 19:00:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 613209)
Stii cum sunt copiii? Cand nu obtin ceea ce vor, dau din picioare, tipa, se tavalesc, etc :)

Asa si multi in rugaciune, cred ca e nevoie de multa zbatere, ca sa-L convinga pe dumnezeu-cel-zgarcit :)

Hai sa nu mai bagam in discutia rugaciunile profane ( gen cereri materiale, diferite mofturi), ci sa ne referim la cele legate de sanatate, intelepciune, rezolvarea conflictelor in familie, etc.

Misuar 08.02.2016 19:03:32

Citat:

În prealabil postat de RedRose (Post 613206)
Asa este, Alin, bun exemplu...Dumnezeu nu va asculta in vecii vecilor rugaciuni de astea..Imi aduc aminte, citisem mai demult ca la parintele Iustin Parvu venisera mai demult niste tineri...si mai in gluma, mai in serios, ori ca sa-l ia pe parintele in zeflemea, unul dintre ei i-a spus:"Parinte roaga-te pentru mine sa am noroc si sa castig diseara la poker"...Toti asteptau reactia parintelui, ca sa izbucneasca in ras.
PreaSfintia sa se intoarce si cu o umbra de tristete in ochi ii raspunde glumetului:"Cum poti sa-mi ceri asa ceva, fiule? "Norocul" tau inseamna pierderea altora...."
Se facu brusc tacere si stanjeniti tinerii, au plecat ochii...

Pai si cand ne rugam pentru sanatate, poate fi pierderea altora ( gen medici, asistente, farmacisti, etc).
Nu stiu daca ai auzit de butterfly effect, chiar si o mica interventie poate genera schimbari majore in istorie.

AlinB 08.02.2016 19:03:58

Pai ce e de discutat? Roaga-te si gata :)

O ora de discutii nu tine loc nici macar de un minut de rugaciune.

ahilpterodactil 08.02.2016 20:34:27

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613218)
Hai sa nu mai bagam in discutia rugaciunile profane ( gen cereri materiale, diferite mofturi), ci sa ne referim la cele legate de sanatate, intelepciune, rezolvarea conflictelor in familie, etc.

......:)
Ceva genul:
"Da-mi Doamne sanatate, plamani noi si puternici, sa pot duce nu unul, ci trei pachete de tigari pe zi" sau,
"Fa-ma, Doamne, intelept ca Solomon, dar daca se poate fara sa stau vreun minut in biblioteca sau la slujbele alea lungi si plicticoase din biserica..."
sau
"Doamne, ajut-o pe biata mea nevasta sa inteleaga si sa accepte ca problema nu-i la mine, ci la ea si la soacra-mea."

Copacel 08.02.2016 20:38:45

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613220)
Nu stiu daca ai auzit de butterfly effect, chiar si o mica interventie poate genera schimbari majore in istorie.

Pai atunci ar fi dezastru daca ai mananca fasole nu ? Ai deranja miscarea
vanturilor si conform lui "butterfly" asta care va sa zica au loc uragane in America
din fundul gradinii lui Ion de la Ciumafia de Campie....
Batărflai, efectul batărflai.Pazea...

Misuar 08.02.2016 20:50:27

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 613238)
......:)
Ceva genul:
"Da-mi Doamne sanatate, plamani noi si puternici, sa pot duce nu unul, ci trei pachete de tigari pe zi" sau,
"Fa-ma, Doamne, intelept ca Solomon, dar daca se poate fara sa stau vreun minut in biblioteca sau la slujbele alea lungi si plicticoase din biserica..."
sau
"Doamne, ajut-o pe biata mea nevasta sa inteleaga si sa accepte ca problema nu-i la mine, ci la ea si la soacra-mea."

De unde le stii pe astea?

Misuar 08.02.2016 20:51:50

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 613239)
Pai atunci ar fi dezastru daca ai mananca fasole nu ? Ai deranja miscarea
vanturilor si conform lui "butterfly" asta care va sa zica au loc uragane in America
din fundul gradinii lui Ion de la Ciumafia de Campie....
Batărflai, efectul batărflai.Pazea...

Daca nu il intelegi tu, trebuie neaparat ca nu se petrece fenomenu', asa-i?

Copacel 08.02.2016 20:57:02

Citat:

În prealabil postat de Misuar (Post 613245)
Daca nu il intelegi tu, trebuie neaparat ca nu se petrece fenomenu', asa-i?

Pai zi-mi si mie daca exista o legatura conform lui butterfly asta intre
fasolea lui Ion si uraganul din America.

Misuar 08.02.2016 21:16:37

Citat:

În prealabil postat de Copacel (Post 613247)
Pai zi-mi si mie daca exista o legatura conform lui butterfly asta intre
fasolea lui Ion si uraganul din America.

uraganu' trebuie sa fie neaparat in America?

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:57:20.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.