Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Fă ceva, nu sta degeaba! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18364)

Florin-Ionut 04.03.2016 13:04:08

Fă ceva, nu sta degeaba!

Erau vorbele unei persoane pe care am cunoscut-o mai demult. La vremea aia, în studenție, pot să spun că nu știam să fac nimic.

Am cunoscut oameni buni la toate. Pragmatici, eficace, talentați la orice. Ce-i drept, puțini ca ei, dar mi-au dat un exemplu și am încercat să învăț și eu să fiu practic. Ce aveam de pierdut?

Cuvintele soției m-au făcut să deschid topicul ăsta. Ceva de genul că oamenii în zilele noastre nu mai știu să construiască sau să creeze nimic. Și că meșteșugurile au cam dispărut - vorbim la modul general, firește. Acum știm să cumpărăm.

Mi se pare normal să ai în casă niște scule, o bormașină, un ferăstrău pendular. Nu sfătuiesc pe nimeni să taie cu flexul sau cu circularul de mînă sau să spargă pereți cu picamăru, decît dacă are de la cine învăța și doar cu protecțile obigatorii [pe care de multe ori nici profesioniștii nu le respectă]. Riscurile trebuie înțelese și oricum... nu oricine se încumetă să facă așa ceva. Dar nici să chemi ”un cetățean”, cum zice soacră-mea, ca să-ți instaleze un corp suspendat sau lustra pe tavan.

Chiar și femeile, cele moderne, pot învăța să folosească o mașină de cusut electromecanică. Acum mulți ani am cumpărat una cu vreo 400 de lei și a fost folosită ocazional, dar de multe ori. Și... să gătească! Altceva decît cele 5-6 feluri de mîncare cu care le-au obișnuit părinții.

Altfel, dacă ne rezumăm la jobul pe care-l facem, aici referindu-mă în special la cei ce lucrează pe comp, atunci copiii noștri nu prea vor avea ce învăța de la noi, la capitolul lucru manual. Și poate într-o zi ne vor reproșa că i-am învățat cu televizorul și cu tableta în loc să le fi indus dorința de a fi practici pentru ei și pentru ceilalți.

AlinB 04.03.2016 13:54:37

fain topic :)

RedRose 04.03.2016 14:01:25

Asa este, Florin...ma bucur ca ai deschis asemenea topic....E bine sa fii pregatit/a pt orice situatie..si eu una sunt de parere ca ce-si face omul cu mana lui se cheama lucru manual..:)Si e mai de calitate,mai trainic decat unul cumparat sau facut la comanda de alta persoana..Tu fiind principalul beneficiar, ai tot interesul sa iasa treaba buna, nu sa faci lucru de mantuiala...
Si intr-adevar, prin chestia asta dam exemplu si copiilor nostri...:)

pc-cutza 04.03.2016 19:22:03

Da, așa e. Sunt mulți care freacă duda aici pe forum. Pune-i la treabă! Dar dacă se apucă de ceva sa fie eficient, nu doar de dragul de a bate apa-n piuă.

antoniap 04.03.2016 19:24:35

Sunt total de acord. Mi-am cumparat o masina de cusut si sunt multumita de ea. Nu cos foarte mult, dar nici nu ma duc la croitoreasa pentru orice fleac. De asemenea cred ca intr-o casa trebuie sa existe un robot de bucatarie, un blender, o moara mica de facut faina pentru a putea prepara in timp scurt mancare sanatoasa.

aubergine 04.03.2016 20:02:12

Citat:

În prealabil postat de pc-cutza (Post 616129)
Da, așa e. Sunt mulți care freacă duda aici pe forum. Pune-i la treabă! Dar dacă se apucă de ceva sa fie eficient, nu doar de dragul de a bate apa-n piuă.

:))) cea mai tare replica!

ovidiu b. 04.03.2016 23:08:49

...:)) Florin, credeam că vii și tu cu propuneri mai serioase! ...:))

Ce zici de lucrarea unei parcele de teren? Spre exemplu, agricultură și pomicultură... Bineînțeles, în funcție de posbilitatea fiecăruia... Sapă, hârleț și o lopată - mult mai iefine și cu un risc mult mai redus în utilizare. Aș aminti de efectul benefic garantat asupra sănătății: mișcare în aer liber și o alimentație sănătoasă...să nu mai vorbim de gustul fructelor și al legumelor de grădină.

În acest caz televizorul sau calculatorul vor prinde miros de naftalină, iar pentru copii va fi un bun exemplu. :)

ahilpterodactil 05.03.2016 00:07:49

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 616090)
Erau vorbele unei persoane pe care am cunoscut-o mai demult. La vremea aia, în studenție, pot să spun că nu știam să fac nimic.

Am cunoscut oameni buni la toate. Pragmatici, eficace, talentați la orice. Ce-i drept, puțini ca ei, dar mi-au dat un exemplu și am încercat să învăț și eu să fiu practic. Ce aveam de pierdut?

Cuvintele soției m-au făcut să deschid topicul ăsta. Ceva de genul că oamenii în zilele noastre nu mai știu să construiască sau să creeze nimic. Și că meșteșugurile au cam dispărut - vorbim la modul general, firește. Acum știm să cumpărăm.

Mi se pare normal să ai în casă niște scule, o bormașină, un ferăstrău pendular. Nu sfătuiesc pe nimeni să taie cu flexul sau cu circularul de mînă sau să spargă pereți cu picamăru, decît dacă are de la cine învăța și doar cu protecțile obigatorii [pe care de multe ori nici profesioniștii nu le respectă]. Riscurile trebuie înțelese și oricum... nu oricine se încumetă să facă așa ceva. Dar nici să chemi ”un cetățean”, cum zice soacră-mea, ca să-ți instaleze un corp suspendat sau lustra pe tavan.

Chiar și femeile, cele moderne, pot învăța să folosească o mașină de cusut electromecanică. Acum mulți ani am cumpărat una cu vreo 400 de lei și a fost folosită ocazional, dar de multe ori. Și... să gătească! Altceva decît cele 5-6 feluri de mîncare cu care le-au obișnuit părinții.

Altfel, dacă ne rezumăm la jobul pe care-l facem, aici referindu-mă în special la cei ce lucrează pe comp, atunci copiii noștri nu prea vor avea ce învăța de la noi, la capitolul lucru manual. Și poate într-o zi ne vor reproșa că i-am învățat cu televizorul și cu tableta în loc să le fi indus dorința de a fi practici pentru ei și pentru ceilalți.

O idee cat se poate de buna.
Am observat si reactia copiilor fata de micile mestesuguri. Ei lucreaza cu bucurie. In gradina, de pilda, am sapat impreuna cu ei, am greblat si curatat, am dat foc resturilor nefolositoare (mare bucurie pentru ei!), am varuit pomii, am taiat crengile etc.
In fiecare zi ei au udat legumele si florile, cu minutiozitate si cu multumirea lucrurlui bine facut, cu sens.
La fel si in lucrul din casa - fetita a invatat sa coasa, sa proiecteze rochii (ii place mult sa deseneze diverse modele), sa construiasca mici bratari (le deseneaza/coloreaza, eu le plastifiez etc.) pe care se bucura sa le daruiasca altora. Baiatul face tot felul de reparatii, cu incantare.

Am vazut nu doar ca sunt satisfacuti de lucrul lor, individual si in echipa, dar isi dezvolta si unele insusiri - coordonare, indemanare, atentie, rabdare, ingeniozitate etc.
Intr-adevar, a lucra/mesteri dupa posibilitati, ca amator desigur, e o incantare si un izvor de sanatate. Ca sa nu mai spun ca in timpul majoritatii lucrarilor ai timp berechet sa iti odihnesti mintea, sa o curatesti, sa o speli fie si cu lacrimi...

ovidiu b. 05.03.2016 00:26:21

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 616150)
am taiat crengile etc.

Sper că ai ținut cont de mugurii de rod. :)

Yasmina 05.03.2016 01:20:46

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 616139)
...:)) Florin, credeam că vii și tu cu propuneri mai serioase! ...:))

Ce zici de lucrarea unei parcele de teren? Spre exemplu, agricultură și pomicultură... Bineînțeles, în funcție de posbilitatea fiecăruia... Sapă, hârleț și o lopată - mult mai iefine și cu un risc mult mai redus în utilizare. Aș aminti de efectul benefic garantat asupra sănătății: mișcare în aer liber și o alimentație sănătoasă...să nu mai vorbim de gustul fructelor și al legumelor de grădină.

În acest caz televizorul sau calculatorul vor prinde miros de naftalină, iar pentru copii va fi un bun exemplu. :)

Eiii aici vorbesti pe limba mea :)
Abia astept sa pun iar pe picioare gradina unei prietene.
In anii trecuti am plantat rosii, ardei, vinete, ceapa ,castraveti, dovlecei si plante aromatice ba chiar si sfecla. Castravetii si dovleceii au fost mai fitosi, insa rosiile ,ceapa si plantele aromatice au dat rod bun.

Nu-i vb doar de rod ,pana acolo ai zile in care te detensionezi intr-un mod placut dupa ispitirile cu semenii :)

crinrin 07.03.2016 11:31:09

Cu exact un an in urma, am facut pentru prima data coliva pentru Sambata mortilor.

Sunt asa de bucuroasa si mandra de mine ca am invatat sa fac coliva si nu vreau sa-mi scape niciuna din sambetele acestea speciale, cand sunt pomeniti toti cei adormiti! Urmeaza sa-mi cumpar un cosulet si un mileu artizanal, pentru ca vreau musai s-o transport dupa cum e datina! :)

DragosP 07.03.2016 11:59:09

Citat:

În prealabil postat de crinrin (Post 616383)
Cu exact un an in urma, am facut pentru prima data coliva pentru Sambata mortilor.

Nu cred că EXACT un an în urmă. Pen'că anul trecut Moșii de iarnă au fost pe 14 februarie.

crinrin 07.03.2016 12:14:15

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 616384)
Nu cred că EXACT un an în urmă. Pen'că anul trecut Moșii de iarnă au fost pe 14 februarie.

Te plictisesti, asa-i?

De la mosii de iarna de anul trecut si cei de anul asta, pentru mine a trecut un an bisericesc. Dar tu te pierzi in detalii...

DragosP 07.03.2016 12:26:56

Nici măcar un an bisericesc nu e corect să zici că a trecut.
Anul bisericesc are durată fixă.

Dar mă bucur pentru tine că ai învățat să faci colivă. Câte nuci pui?

crinrin 07.03.2016 12:32:04

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 616386)
Nici măcar un an bisericesc nu e corect să zici că a trecut.
Anul bisericesc are durată fixă.

Dar mă bucur pentru tine că ai învățat să faci colivă. Câte nuci pui?

Mersi, DragosP! Esti printre putinii de aici care ma plac. :6: Stiam! :)

P.S. Si ce zici acolo de nuci? Se pun si nuci???? Habar n-aveam.

DragosP 07.03.2016 12:34:03

Citat:

În prealabil postat de crinrin (Post 616387)
P.S. Si ce zici acolo de nuci? Se pun si nuci???? Habar n-aveam.

Deci tu faci orice, da' nu colivă.

crinrin 07.03.2016 12:35:48

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 616388)
Deci tu faci orice, da' nu colivă.

Ai vazut?! Aici trebuia sa se ajunga...

DragosP 07.03.2016 12:37:06

Eu îți zic de bine. Fac o faptă de milostenie creștină cu tine atrăgându-ți atenția că la colivă se pune ȘI miez de nucă. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.

crinrin 07.03.2016 12:38:19

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 616390)
Eu îți zic de bine. Fac o faptă de milostenie creștină cu tine atrăgându-ți atenția că la colivă se pune ȘI miez de nucă. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.

M-ai convins! Iar eu iti spun s-o lasi balta!

DragosP 07.03.2016 12:39:07

Să fii sănătoasă!

crinrin 07.03.2016 12:40:24

Asemenea! Sa te mai bagi si alta data in seama, tot ca acum!

DragosP 07.03.2016 12:43:58

Stai liniștită. O s-o fac indiferent că deranjează sau nu sufletele sensibile din preajmă.

crinrin 07.03.2016 12:47:43

Fa-o, daca-ti place sa te bagi aiurea-n seama!
Se pare ca esti singurul care l-a luat in serios pe Florin-Ionut: "Fă ceva, nu sta degeaba!"
Bravo! :24:

Florin-Ionut 07.03.2016 12:52:01

Ar fi minunat să locuim cu toții la casă cu grădină. Măcar un 1500 de mp acolo, nu cu gardul la cîțiva metri de pereți. Doar că majoritatea celor care scriem pe aici nu cred că trăim la casă, așa că m-am referit la activitățile care se pot face la bloc.

Chiar și așa, există organizații care se implică în activități de genul haide să plantăm un milion de puieți în jurul orașului sau orice altceva presupune mișcare constructivă în aer liber. E mare lucru să ieși cu copilul tău să plantezi niște copăcei undeva, fie și într-un loc sălbatic. După care să-i vizitezi de-a lungul timpului pentru a le urmări evoluția, eventual să le duci un bidon cu apă dacă e secetă...

Idei sînt, doar că trebuie să ne facem vreme pentru ele. Să reconsiderăm prioritățile și să conștientizăm că activitățile astea ”minore” clădesc altfel un suflet de copil, dacă de mic e deprins cu treaba, cu activitatea în și pe lîngă casă.

Da, chiar și a-i învăța de mici cum se face mîncarea contează pentru mai tîrziu. Mai întîi să știe cum, apoi să și facă la modul practic. Altfel se trezesc după căsătorie că nu știu nici să coacă niște cartofi în cuptor.

ahilpterodactil 07.03.2016 15:13:26

Intr-adevar, educatia pentru cele practice incepe din copilarie. Esti educat sa devii priceput si harnic sau dimpotriva.
Primul pas cred ca e legat de strangerea si ordonarea jucariilor. Greu lucru pentru copii, ei au tendinta sa le lase imprastiate. Le gasesti cine stie pe unde...
Apoi sunt micile treburi din casa. Spalatul vaselor, gatitul (supravegheat, focul e periculos...:)), aranjarea hainelor, a rufelor dupa spalat etc. Pe toate le pot deprinde micii gospodari.
Urmatorul nivel ar fi cel referitor la cooperare. As insista in mod deosebit asupra lui deoarece am vazut de prea multe ori ca oamenii, harnici dealtfel daca ii lasi sa roboteasca la cate o treaba anume, o dau in bara cand vine momentul sa coopereze. Se stanjenesc unii pe altii, nu tin cont de ritmul fiecaruia, se incomodeaza, se cearta etc.
A scutura cearceafurile impreuna cu copiii, a pune masa, a strange masa, a monta impreuna un obiect (de pilda o noua etajera, un patut, un dulap nou etc.) antreneaza si dezvolta spiritul de echipa si lucrul in cooperare.
In fine, asa cum spui, ar fi de avut in vedere si deschiderea spre comunitate. A face si in afara casei tale unele treburi. Aici ar fi multe de spus... Un incident pe jumatate amuzant a avut loc chiar zilele trecute la noi la bloc. Anume, doi vecini s-au apucat sa planteze flori in spatiul comun. O idee foarte buna, nu deranja pe nimeni. Dar o vecina a chemat Politia (si a luat amenda pentru asta!) pentru ca oamenii aceia au facut ceva care nu fusese aprobat in adunarea colectiva a blocului, apoi au facut nu stiu ce mizerie sub geamul ei etc. Din pacate le-a smuls trandafirii deja plantati si i-a aruncat la ghena. Deci sunt si aici unele mici/mari probleme care trebuie avute in vedere atunci cand ne extindem harnicia in afara casei...

Una peste alta, ideea ta de a pune aceasta problema, Florine, mi se pare binevenita si iti sunt recunoscator ca ai adus-o in atentie...:)
Toate cele bune!

RedRose 07.03.2016 16:16:13

Amuzant exemplu..E mai mult tragicomedie, zau asa...Oricat de obiectiva as fi, nu se poate sa nu-mi sara in ochi rautatea unor oameni...Cu ce drept sa strici munca altuia si sa arunci rasadurile la gunoi?Oamenii aia chiar s-au chinuit, au stat aplecati, au rasadit, etc...
Cata mizerie puteau face?Important era aspectul final si minunatele flori care urmau sau infloreasca si sa infrumuseteze blocul....
Un alt exemplu semnificativ pt sectiunea "Nu sta degeaba , fa ceva" este o stire pe care am vazut-o la televizor zilele trecute.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Ac...singuri+drumul

Deci e ras cu plans, zau asa...Dupa ce faci un bine tie si comunitatii, mai primesti si amenda sau ajungi la inchisoare!Nu mai bine sa te abtii? :)

aubergine 08.03.2016 21:17:28

Citat:

În prealabil postat de ahilpterodactil (Post 616409)
Intr-adevar, educatia pentru cele practice incepe din copilarie. Esti educat sa devii priceput si harnic sau dimpotriva.
Primul pas cred ca e legat de strangerea si ordonarea jucariilor. Greu lucru pentru copii, ei au tendinta sa le lase imprastiate. Le gasesti cine stie pe unde...
Apoi sunt micile treburi din casa. Spalatul vaselor, gatitul (supravegheat, focul e periculos...:)), aranjarea hainelor, a rufelor dupa spalat etc. Pe toate le pot deprinde micii gospodari.
Urmatorul nivel ar fi cel referitor la cooperare. As insista in mod deosebit asupra lui deoarece am vazut de prea multe ori ca oamenii, harnici dealtfel daca ii lasi sa roboteasca la cate o treaba anume, o dau in bara cand vine momentul sa coopereze. Se stanjenesc unii pe altii, nu tin cont de ritmul fiecaruia, se incomodeaza, se cearta etc.
A scutura cearceafurile impreuna cu copiii, a pune masa, a strange masa, a monta impreuna un obiect (de pilda o noua etajera, un patut, un dulap nou etc.) antreneaza si dezvolta spiritul de echipa si lucrul in cooperare.
In fine, asa cum spui, ar fi de avut in vedere si deschiderea spre comunitate. A face si in afara casei tale unele treburi. Aici ar fi multe de spus... Un incident pe jumatate amuzant a avut loc chiar zilele trecute la noi la bloc. Anume, doi vecini s-au apucat sa planteze flori in spatiul comun. O idee foarte buna, nu deranja pe nimeni. Dar o vecina a chemat Politia (si a luat amenda pentru asta!) pentru ca oamenii aceia au facut ceva care nu fusese aprobat in adunarea colectiva a blocului, apoi au facut nu stiu ce mizerie sub geamul ei etc. Din pacate le-a smuls trandafirii deja plantati si i-a aruncat la ghena. Deci sunt si aici unele mici/mari probleme care trebuie avute in vedere atunci cand ne extindem harnicia in afara casei...

Una peste alta, ideea ta de a pune aceasta problema, Florine, mi se pare binevenita si iti sunt recunoscator ca ai adus-o in atentie...:)
Toate cele bune!

Ati punctat extrem de bine educatia pentru cooperare, asa este, aceasta lipseste multora, si e foarte importanta.
Doamne, cata rautate in acea doamna, sa smulgi acei trandafiri, e groaznic, si ce atitudine comunista, auzi, ca nu a fost aprobat de adunarea colectiva, Doamne, in loc sa se bucure de trandafiri si sa ii felicite penru ce au facut.

ovidiu b. 08.03.2016 21:56:38

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 616397)
Ar fi minunat să locuim cu toții la casă cu grădină. Măcar un 1500 de mp acolo, nu cu gardul la cîțiva metri de pereți. Doar că majoritatea celor care scriem pe aici nu cred că trăim la casă, așa că m-am referit la activitățile care se pot face la bloc.

Faptul că locuiești la bloc nu te impiedică să cauți un teren pe care să-l poți lucra. Poate la un apropiat, vecin sau neam care nu are timp sau nu mai poate lucra acel teren sau care îți poate oferi și ție o parte.

stefan florin 09.03.2016 09:18:44

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 616397)
Ar fi minunat să locuim cu toții la casă cu grădină.

Deja o fac, chiar daca sotia "plange" dupa un apartament la bloc

RedRose 09.03.2016 10:27:49

Sunteti unul dintre norocosi,D-le Stefan....:) Si noi ne dorim sa ne mutam la casa, avem deja un mic teren la 15 min distanta de oras, unde incetul cu incetul, am inceput sa construim o casuta...Din pacate pentru definitivarea ei, trebuie sa vindem micul apartament din oras, unde cu greu mai incapem toti...:)
Din pacate piata imobiliara cam scartaie...deja m-am saturat de agentii imobiliare si "potentiali clienti" care vin, se uita si pleaca....pana acum, inca nimic !
Doar Dumnezeu, cand va hotari el...Ma uitam zilele trecute prin Kaufland ca au aparut o gramada de seminte la pliculet..si de legume, si de flori...Tare-mi doresc sa inchei capitolul oras si sa ne mutam la casuta noastra...!
Daca dvs deja locuiti la casa, am sa-mi permit sa va mai intreb de una, de alta...daca reusim sa ne mutam, bineinteles...Cu gradinaritul in special!

stefan florin 09.03.2016 10:40:25

Citat:

În prealabil postat de RedRose (Post 616669)
Daca dvs deja locuiti la casa, am sa-mi permit sa va mai intreb de una, de alta...daca reusim sa ne mutam, bineinteles...Cu gradinaritul in special!

va rog sa o faceti cu incredere!

RedRose 09.03.2016 10:57:34

Multumiri in avans..sunteti f amabil! :)

ovidiu b. 09.03.2016 10:57:53

RedRose,

Dacă aveți un teren înseamnă că puteți începe o mică activitate de grădinărit, câteva rânduri de ceapă, usturoi, salată verde, morcov, pătrunjel, cartofi (specifice lunii martie). În luna aprilie puteți semăna dovlecel, fasole, porumb de fiert (cel de Tg Mures e foarte bun - se găsește la plic), iar în luna mai răsaduri de roșii, ardei, gogoșar... :)

Pe marginea gardului puteți planta niște arbuști fructiferi: mur, zmeur, coacăz, cătin, alun...iar dacă mai aveți spațiu disponibil puteți planta niște pomi fructiferi. Înainte de a planta pomi, recomandarea mea este să vă documentați. Schema de plantare (distanța dintre pomi și orintarea față de punctele cardinale), perioada de plantare și modul de plantare sunt aspecte foarte importante.

Un site cu materiale informative utile, ce țin de grădinărit/pomicultură: https://www.paradisverde.ro/

Magazine online cu produse de calitate: http://pomifructiferibt.ro/ sau http://zdravan.ro/

P:S. Nu așteptați să vă mutați la casă, începeți să plantați, să experimentați. O mică livadă de grădină se formează în 4-5 ani până ajungeți să vă bucurați de roade. Puteți pune de probă diferite semințe sau răsaduri să vedeți ce merge și ce nu.

stefan florin 09.03.2016 11:21:43

Citat:

În prealabil postat de RedRose (Post 616673)
Multumiri in avans..sunteti f amabil! :)

sarut mana!

RedRose 09.03.2016 11:49:26

Multumiri pt informatii, Dl Ovidiu! F bune si interesante linkurile pe care mi le-ati dat, cat si sugestiile dvs..Se vede ca aveti experienta in acest domeniu...Din pacate teren mult nu am, ca mi-ar place sa ma extind si sa am gradina diversa, daca se poate si livada..ma bate gandul si de stupi, desi nu am experienta in apicultura...
Langa casuta as mai avea loc de cateva straturi, nu mai mult, unde as vrea niste zarzavat, morcovi, ceapa si eventual rosii...Sa vedem, ca si copiii ar avea nevoie de un pic de spatiu liber unde sa alerge, sa se mai joace cu mingea, etc...Si ar fi pacat s-o faca peste munca mea...:)
Daca nu si nu, o sa iau in calcul posibilitatea ori sa cumpar o parceluta mica de la cineva, ori sa iau in arenda, sa-i platesc chirie sau asa ceva, stiu ca se practica...si eu sa pot sa-mi cultiv acolo 2-3 cartofiori si niste rosii sa pot sa-mi fac suc vara..:)
Entuziasm si idei sunt, acuma totul depinde de Dumnezeu...:) Una din povestile mele preferate cand eram copil era "Aer, Apa si Soare"....chiar asa se numea, nu mai tin minte cine a scris-o..Era vorba despre o fetita de imparat, bolnavicioasa si slaba care cat era ziulica de lunga, statea in palat, inconjurata de bogatii...Unul dintre doctorii care au consultat-o i-a recomandat"aer, apa si soare" ca sa se insanatoseasca...
Asa ca imparatul a dus-o la un sejur la mare...unde copilul statea mult in aer curat, se balacea in apa si beneficia din plin de razele soarelui..Concluzia o trageti si singuri...fetita s-a vindecat..:)
Capatase iarasi pofta de viata si de mancare, nu mai era apatica si bolnavicioasa...zburda si deborda de energie...
Eu din pacate nu-mi permit sa-mi construiesc o casuta pe malul marii...dar aer, apa si soare se gaseste pretutindeni:) Chiar daca e un parauas care traverseaza satul si e apa dulce, tot apa se cheama..:)

ovidiu b. 09.03.2016 12:38:46

Cu drag! Nu uitați că pentru niște arbuști fructiferi nu aveți nevoie de mult spațiu, îi puteți planta pe lângă gard.
Să aveți vedere și niște căpșuni, o mare bucurie pentru copii.

RedRose 09.03.2016 12:45:31

Da ,da, Dl.Ovidiu, pomi fructiferi...dar daca am cartite pe teren..adica deduc ca-i vorba de cartite, cand vin sa vad terenul, sunt musuroaie raspandite pe alocuri...Nu ataca radacinile pomilor?
Ori trebuie sa astept pana ma mut definitiv sa-mi pot lua o pisica sa le mai starpeasca?

ovidiu b. 09.03.2016 13:03:56

Ținând cont de spațiul limitat am recomandat arbuști fructiferi: mur, zmeur, coacăz, cătin, alun...se pot planta aproape de gard. Să înțeleg că ar fi loc și de pomi fructiferi?

Cârtițele pot fi stârpite prin plantarea de Fritillaria Imperialis sau Euphorbia Lathyris, acestea au un miros care alungă cârtițele. Sau ar mai fi aparatele cu ultrasunete. Mai multe detalii puteți găsi aici: http://plant-shop.ro/blog/cum-scapam...de-bio-si-eco/

ovidiu b. 09.03.2016 13:09:11

Nu așteptați să vă mutați! Nu stați degeaba, faceți ceva! :)

RedRose 09.03.2016 13:15:33

da da...bine zis...:) Trebuie sa fac ceva...
Sincere multumiri pt informatii...Aveti o inima de aur :)

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:30:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.