![]() |
Orban, lupta ortodocsilor unguri de 1000 de ani contra vestului?
Acum Orban vrea ceva nemaiauzit in Democratie, vrea sa intrebe poporul daca vor sa primeasca refugiati. La asa o idee nu ar ajunge nici un alt sef de stat.
Daca ne intoarcem in timp, acum 1000 de ani cand Ungurii erau Ortodocsi. Si l-am cunoaste pe conducatorul ungurilor de atunci, Gyula de la Alba-Julia, cel care i-a converiti pe unguri la crestinismul ortodox si l-a adus un Episcop de la Constantinopol. Desi au fost cuceriti de catre vestici, iar urmasul lui Gyula a fost impartit in patru....ei ortodocsi Unguri au dus o lupta contra vestului. Chiar daca oficial ei se dadeau catolici, nu au uitat pana in ziua de azi originele lor ortodcse. |
O tampenie de proportii epice.
|
Citat:
În general suntem săraci în fapte creștinești, dar bogați în mituri, atât de bogați încât avem de dat și prin vecini! |
Citat:
Serios, inca o aberatie din seria "ortodocsii e ingeri, ailalti e draci" sau " toti ne-omoara, toti ne fura, toti ne baga ceva-n gura". Ion Pop, nu ma provoca, poate vrei sa deschid un topic despre felul in care bizantinii ii tratau pe "eretici". |
Citat:
|
Citat:
Nu e mai bine sa crezi in ce vrei, si sa fii un om de treaba, fie si singular? Se pare ca este next 2 impossible: asta e natura omului social, sa se adune ca vitele in spatele unuia cu steag, armura, omofor, colan&sort, costum&cravata de functionar UE, etc. N-ar mai fi fost!... |
Citat:
|
Citat:
Dar popoarele asuprite de romani ne erau frati si surori. Ei aveau trecerea libera. |
Citat:
|
Istoria ungariei, daca este si un ungur adevarat pe acest forum, sa n-o spuna.
Cat au luptat ungurii cu vestul, de fapt toata istoria lor. |
Citat:
|
De ce te superi cand vorbim despre poporul care a fost ortodox si pe urma a urmat o cale grea si dureroasa de a fi transformat in catolic, iar cu prima ocazie la anul 1517 a fugit de mama focului sa rupa lanturile si s-a facut evangelic, si iar a fost facut din nou o parte catolic.
|
Si pe noi romanii s-a pus biciul, si pe urma in fata nostra tava cu miere.
Dar strabunii nostri au preferat sa manaince jaratec, decat sa paraseasca biserica lui Isus. |
Vai de mine, cum sa ma supar cand dvs il admirati pe Viktor Orban care a facut, in viziunea dvs, ce nu a mai facut nici un sef de stat. Chiar va rog sa nu va opriti mai ales ca Viktor Orban este CALVINIST :6: :6: Va rog sa continuati si sa nu va opriti :41: chiar sunt numai ochi si urechi sa va aud intreaga opinie favorabila despre un frate de-al meu de credinta.
|
Citat:
|
Citat:
Asa ceva vad rar, lasa-ma sa ma bucur printre hohote de ras. Domnule Pop sunteti foarte simpatic cateodata. |
Citat:
10. Noi suntem nebuni pentru Hristos; voi însă înțelepți întru Hristos. Noi suntem slabi; voi însă sunteți tari. Voi sunteți întru slavă, iar noi suntem întru necinste! 11. Până în ceasul de acum flămânzim și însetăm; suntem goi și suntem pălmuiți și pribegim, 12. Și ne ostenim, lucrând cu mâinile noastre. Ocărâți fiind, binecuvântăm. Prigoniți fiind, răbdăm. 13. Huliți fiind, ne rugăm. Am ajuns ca gunoiul lumii, ca măturătura tuturor, până astăzi. 14. Nu ca să vă rușinez vă scriu acestea, ci ca să vă dojenesc, ca pe niște copii ai mei iubiți.(1Cor4,10-14) De mai bine de 25 de ani perceptia mea cu Sf. ap. Andrei e legata de Dobrogea; poate că prima dată când am auzit de dânsul mi s-a spus că a venit în Dobrogea. Cât de ”creștin” poate fi cineva sa creada ca ap. Andrei o fi venit pe mare(cu corabia) la neamurile din Dacia? Eu cred. E o binecuvântare să fiu perceput cretin în loc de creștin, iar invers, cu atât mai bine. 23. Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.(1Cor1,23) P.S. N-am știut ca Narcis a fost ”filatelist”. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
E si amuzant: tot ce adevenit, "intimplator", in decursul istoriei, scaun/resedinta de patrairhie/mitropolie, hodoronc-tronc, a fost intemeiat de apostoli. Neaparat. Rusii si tot rasaritul European la nord de Tracia isi inchipuie de apostolul Andrei ca a lasat scaune patriarhale/metropolitan pe unde mergea; coptii se revendica de la apostolul Marcu; siriacii de la Toma si Iacob; nu mai zic de greci, care isi inchipuie ca tre' sa stii o limba pe care nici ei nu o mai vorbesc, anume greaca veche, ca sa intelegi pe bune scriptura si patristica. Fara apostolii evrei si ascetii siriaci si copti (deci semiti si hamiti, respectiv), crestinismul ar fi fost doar o alta filosofie greceasca partial iudaizata. Si zic unii ca vezi Doamne unele sensuri nu se pot prinde decit in vechea greaca. Parca crestinismul nu are popor ales, nu? Nici greci, nici romani sau rusi, sau sirbi. Nu exista decit evreii ca popor ales, punct, si anume in iudaism, care e trunchiul si saminta. In crestinism nu exista acest concept. Nu ma interseaza ca unele subtilitati dogmatice inutile pentru relatia personala cu Dumnezeu sint prezente in greaca bizantina veche si in alte limbi nu. Dumnezeu NU e filosof si cunoaste toate limbile; mai mult, cunoaste inimile oamenilor. Filetismele sint doar bisericisme politice, bine hranite din orgoliu local. Ma indoiesc ca Domnul a murit, inviat si S-a inaltat pentru ca orgoliile de etnie sau dogma ale unor tipi in haine rituale sa prinda contur si perenitate. |
Amice, nu pentarhia sau cirjele sau omofoarele episcopilor mintuie oameni, ci credinta in Jertfa Celui intrupat pentru nimicirea sclaviei noastre in lanturile pacatului.
|
Citat:
|
Citat:
Acolo asteapta mantuire si sfintenie, acolo va si gasi... |
Citat:
Daca e vorba ca in Dobrogea ar fi fost primul episcop, probabil nu a fost asa. In istoria de pe site-ul Patriarhiei http://patriarhia.ro/i-nceputurile-v...oman--101.html scrie ca: "Numai așa se explică faptul că cele mai vechi știri privind organizarea bisericească sunt din Scyția Minor." Nu stiu exact care e sursa, dar asta nu inseamna ca ar fi fost primii episcopi, ci despre asta ni s-au pastrat cele mai vechi date. In pasajul urmator din articol aflam ca "Sfântul Andrei a hirotonit ca episcop de Odyssos (azi Varna, în Bulgaria, în apropierea graniței) pe ucenicul său Ampliat, pe care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește la 31 octombrie." Acum, in legatura cu prezenta Sfantului Andrei in Dobrogea. Stim ca Sfantul Apostol a propovaduit in cetatile grecesti din sudul Marii Negre. In mod normal a ajuns si la cetatile din Dobrogea si, probabil, si la cele din nordul Marii Negre. Cetatile dobrogene si celelalte cetati grecesti erau cunoscute si prospere, putin probabil sa fie uitate. Pe langa aceste deductii, avem si surse istorice. Unii istorici au pus la indoiala relatarea episcopului Eusebiu de Cezareea, care preciza ca il citeaza pe Origen, scriind ca Sfantul Andrei a propovaduit in Scitia. Dar cineva contemporan cu Origen scrie acelasi lucru, e vorba de Hippolyt al Romei, acesta mentionand ca Sfantul Andrei a propovaduit in Tracia si Scitia. Dobrogea era numita Scitia Mica, nu se stie daca a ajuns pana in partile rusesti, probabil s-a dus la majoritatea cetatilor grecesti din jurul Marii Negre. |
Strict pe dovezi istorice trecerea Apostolului Andrei pe la noi si desfasurarea unei ample misiuni de crestinare nu pot fi probate in mod clar si direct. Eu sustin ideea istorica conform careia la noi, in realitate, crestinismul a ajuns prin difuziune lenta, prin soldati romani si, dupa cum se spunea intr-o opinie, a ,,iradiat peste limesul dunarean prin horepiscopii bizantini din sec IV-IX". In coloniile grecesti numai daci nu erau pe acolo, deci nu pe ei i-ar fi ,,crestinat" direct ci pe greci si conglomeratul colonial existent, care era diversificat. La randul lor acestia ,,polenizau" crestin pe parcursul principalelor rute comerciale. Legenda Apostolului Andrei tine mai mult de folclor fiind versiunea idealizata a unui proces istoric mult mai lent si pe o durata mai lunga. Dar, ca orice popor, avem si noi nevoie de stimulente morale, de embleme alaturi de care sa ne agatam identitatea. Din acest punct de vedere nu suntem singurii visatori din istorie :)
|
Citat:
Papa insemna inainte in timpurile vechi, tata sau cel mai invarsta din comunitate, deci popa cel mai batran. |
Citat:
Deci a fost trimis un Apostol, pentru ca trebuia sa cunoasca numai o singura limba pentru a comunica cu popoarele din jurul marii Negre. Si el a fost Apostolul Andrei. Pe cand fratele lui Apostolul Petru a ramas intreaga lui viata in Siria. Deci Apostolul Andrei a convertit cel mai mare popor dupa indieni si anume pe traci. |
Citat:
|
Citat:
In tarile limitrofe ale imperiului, si anume Dacia libera si Irak. Si unde au ramas cei mai infocati aparatori ai credintei crestine, in Romania 80% si pana acum 100 de ani in Irak, tara cu majoritate crestin ortodoxa acum 100 de ani. |
Citat:
Oare care o fi dicționarul în care definițiile sunt postate cu ghilimele, că fără ghilimele n-am găsit? |
Apostolul Andrei a stiut cu siguranta mai multe limbi:
Limba aramaica, era limba de comunicare in tinuturile pe care noi azi le numim arabe si turce. Limba greaca, care o fi fost pe vremea acea, probabil greaca veche erau numai limba scrisa, iar o alta greaca era limba poporului. Si limba traca, a celui mai mare popor dupa indieni. |
Citat:
P. S. Crestinii nu fugeau. Altfel nu am avea martiri, cu zecile de mii, in sinaxar. Ce ti-e si cu fanatismul confesional... |
Ion Pop: tu faci mișto de noi sau vorbești serios?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Citat:
Răspunsul mirabililor doctori a fost: nu, atâta vreme cât otrava ei rămâne în interiorul minții. Între un impostor obraznic și un nerod amabil, nu știu ce-aș alege!!! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 12:19:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.