![]() |
Camasa lui Cristos
Relicva majora a crestinatatii, camasa lui Cristos (sau Sfanta Tunica) va fi expusa spre venerare in aceasta primavara. Este vorba de o ostesiune exceptionala, in mod normal Camasa lui Cristos este expusa o data la cincizeci de ani.
In ultimele douasprezece secole, Sfanta Tunica a stat in grija Manastirii din Argenteuil, Franta. Initial necusuta, Sfanta Tunica este, astazi, cusuta pe un suport textil. Abatele care o avea in grija a taiat-o in bucati la Revolutie, de teama sa nu fie profanata, asa cum s-a intamplat cu alte relicve. Fiecare bucata a fost incredintata unui enorias cunoscut pentru credinta sa. Dupa ce revolutionarii si-au mai potolit setea de sange si distrugeri, a fost reconstituita pe suport textil, dar unele bucati nu au mai fost aduse inapoi, fiind facute pierdute... De notat ca, in urma expertizei din 1986, urmele de sange de pe Sfanta Camasa (aflate in dreptul umerilor si spatelui, unde Domnul nostru si-a purtat Crucea) apartin grupului sanguin AB. Acelasi grup sangvin a fost gasit si in urmele de sange din Giulgiul din Torino, precum si pe Orarul din Oviedo. Nu este altul decat grupul gasit, de fiecare data, cu ocazia miracolelor euharistice, cand are loc Prefacerea vizibila. Imi amintesc ca am invatat ca acest grup de sange, AB, este grupul "primitorilor universali". Intamplare sau mai mult decat atat ? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
A "donatorilor universali". Deoarece Hristos Si-a varsat sangele pentru mantuirea tuturor. |
O camasa este la Trier. Se pare ca o bucata, care a fost pe urma reconstruita.
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Totusi, din moment ce eram inteligent, la fel de dezinvolt pacatuiam si apoi... Este o mare pierdere, ba chiar un handicap, sa nu fie citita. E extraordinara. |
Citat:
Tin minte cand mi-am facut analizele la sange pt buletin (ca pe vremea aia, la 14 ani,erau obligatorii), mi-au repetat testul de 2 ori..Din incrucisarea grupelor sanguine a parintilor mei,exista o probabilitate f mica sa rezulte o progenitura cu grupa 0.Uite ca am fost eu..:) in fine revenind la mine si la caracterul meu...totdeauna am simtit nevoia sa ajut, sa-l salvez pe cel disperat, sarac , singur sau in nevoie,sa-l ridic pe cel cazut.Cateodata dorinta de-l ajuta pe celalalt era mai puternica decat focalizarea pe propria mea persoana...Ce pot spune, am avut si am in continuare satisfactia de a ajuta, a salva pe oamenii care merita, care intr-adevar cereau o mana intinsa dar am avut si deazamagiri crunte in viata... Datorita lor am devenit mai cerebrala, mai sceptica..dar in mine inca mai exista blandetea, finetea de caracter, mila innascuta pt aproapele meu si dorinta de a ajuta.Doar ca am acum trec prin filtrul ratiunii cine merita sau nu sentimentele, timpul, energia, nervii mei... Desi toti cer sa fie salvati, nu toti merita.Si oricat as incerca, nu am cum sa-i ajut pe toti..de limitele mele mi-am dat seama, destul de tarziu si cu un gust amar. |
Ortodoxia are acest cult, al venerarii obiectelor atinse de Hristos?
|
Citat:
|
In Ortodoxie, lucrurile sfinte, de exemplu capul Sfantului Inaintemergator a fost descoperit chiar de Dumnezeu prin minune mare, lucru trecut in calendar.
Exista asa ceva si pentru lucrul in cauza? Sunt confirmate si prin descoperire Dumnezeiasca? Sfanta Cruce a fost gasita prin cautare si descoperire, dar lucrul acesta este unul mare pentru intreaga Biserica. Are aceeasi semnificatie/statut si camasa/giulgiul Lui? Intreb si eu: are vreun sens sa ne abatem atentia cautand astfel de lucruri? |
Nu are un sens deosebit ,nu e o informatie mantuitoare dar daca raspandim informatii eronate nu e bine .
Am gasit aici mai multe informatii referitoare la acest subiect ,eu cred ca sunt adevarate deoarece si sfanta traditie nu trebuie neglijata. http://www.lovendal.ro/wp52/camasa-l...crestinatatii/ |
In anul 1983, cineva a reusit sa fure Sfanta Tunica. Cercetarile Politiei au ramas fara rezultat. Dar, dupa trei luni, unul dintre preotii sfantului lacas care o adaposteste a adus-o la locul ei. Un credincios care se spovedise o furase. Mai mult nu stim, identitatea fiind protejata de sigiliul sacramental.
Dupa furtul de atunci, din 1983, este prima data cand Camasa lui Cristos este expusa cultului public, intre 25 martie si 10 aprilie. Mai multi episcopi vor veni in basilica ce o adaposteste, unde vor sluji Sfanta Liturghie. Liturghia de inchidere, din 10 aprilie, va fi condusa de cardinalul guinean Robert Sarah, nimeni altul decat cel care ocupa, in Curia Romei, pozitia de prefect pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor. Urmatoarea ostensiune publica este prevazuta pentru anul 2033. |
Într-un fel, este rizibil că două tradiții creștine afirmă, în același timp, că dețin cămașa Mîntuitorului. Nu ar fi normale niște cercetări istorice obiective, care să arate cine și ce are? Întreb și eu.
|
Citat:
Aceasta sfanta relicva a fost daruita de imparateasa Irina a Bizantului lui Carol cel Mare, in cadrul unor pertractari care vizau casatoria fiicei ei cu marele imparat franc, ramas vaduv. Bizantinii (care inca erau, pe atunci, catolici) au adus Sfanta Tunica cu mare pompa si a fost preluata, cu acelasi protocol, de Charlemagne care a dispus construirea unei manastiri in mod special pentru a o adaposti. Este manastirea de langa Paris, unde se afla si azi, dupa 12 secole. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ducele de Anjou, mostenitor al tronului Frantei (ar fi Ludovic al XX-lea) a venit, ca multi dintre predecesorii sai, sa se inchine in fata Sfintei Tunici. Fotografii aici: http://www.vexilla-galliae.fr/royaut...teuil-photos-2
|
Asta nu dovedeste ca e autentica.Sfanta camasa e in Georgia ,dar mormantul nu a putut fi deschis ,cei care au incercat au avut diferite piedici ,cum s-ar spune , mormantul e pecetluit.
|
Citat:
M-am obisnuit ca ortodocsii sa conteste autenticitatea relicvelor catolice. Cel mai amuzant este ca aceiasi ortodocsi care contesta autenticitatea celeilalte mari relicve, Giulgiul din Torino, ii acuza pe catolici ca au furat-o la Cruciada din 1204. Care va sa zica, Giulgiul era autentic in 1204, cand era in custodia bizantinilor cazuti in schisma, dar nu a mai fost autentic dupa acea data, cand a fost preluat de catolici. Altfel, oricum era praf, pulbere si legenda, precum "camasa din Georgia" pe care nimeni n-o poate vedea, fiind pecetluita. In fond, nu alta e situatia Sfintei Tunici din Argenteuil. Era autentica pe cand se afla in proprietatea imparatesei Irina, dar, in momentul cand a trecut in proprietatea imparatului Charlemagne a devenit un fals. Imprejurarea ca asta s-a petrecut in secolul al IX-lea, cand imparateasa Irina era la fel de "ortodoxa" ca imparatul Charlemagne, ambii impartasind, in realitate, sfanta credinta catolica, trece neobservata. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
ps: vad ca si voi romano catolicii procedati la fel. Puneti stampila cu insemnele papei pe un artefact mayas si brusc el devine...relicva catolica, asa cum ati procedat si cu acesta camasa: este relicva catolica |
Citat:
Nu am timp acum ,dar daca gasesc voi scrie aici ,am citit acum cativa ani ,din pacate revista am imprumutat-o si nu o mai am ,daca o recuperez voi scrie spre informare. Georgienii nu sunt samani ,sunt ortodocsi autentici ,increstinati in secolul III de sfanta Nina ,cea intocmai cu apostolii. |
Citat:
Am glumit cind am scris "samanisme". Serios acum, de ce sa nu trecem legendele, fie ele si crestine, prin filtrul verificarii rationale? Mormintul acela trebuie deschis si investigat, prelevat ADN din osemintele persoanei ingropate acolo, cercetata camasa, daca exista. Daca se dovedeste un mit fals, asta e; e de ppreferat demitizarea tuturor legednelor pioase, decit perssitenta unor brese de minciuna in propovaduirea credintei. Nu trebuie sa lasam adversarilor credintei nici un punct de sprijin! |
Citat:
Nu, doamna Anita, miracolele catolice nu sunt asa. Prin ele, Dumnezeu binevoieste uneori sa isi arate puterea Lui celor care nu cred sau cred insuficient. La fel, relicvele: se expun periodic, daca nu permanent, ca toti sa vada si, vazand, sa creada ca Dumnezeu este creator si imparat nu numai al invizibilelor, ci si al vizibilelor si niciun secol nu-l scapa din putere. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
2. In al doilea rand anita a spus ca nu-si aminteste exact, relatarile nu amintesc de o sabie. 3. Povestirea este din viata sfintei Nina, probabil si catolicii au aceasta sfanta, inclusiv povestirea. http://www.pateric.ro/sfanta-nina-ce...-cu-apostolii/ 4. Relatarea cu sfanta camasa este din secolul I, nu se stie sigur daca e in acel mormant. E posibil sa fie o parte din camasa. Arhiepiscopul Nicolae I., care păstorea Biserica Georgiană la mijlocul secolului al XII-lea (1150–1160), vestit pentru sfințenia și înțelepciunea lui, notează următoarele: „În vremea mea, mulți pun la îndoială dacă într-adevăr există cămașa Domnului sub stâlpul făcător de minuni. Această îndoială este îndreptățită, fiindcă nu s-a descoperit cămașa, nimeni nu a văzut-o aici. În orice caz, minunile, atât cele din vechime cât și cele de astăzi, pe care cu ochii noștri le vedem toți, se datorează cămășii Domnului și se săvârșesc prin stâlpul «izvorâtor de mir»“. 5. Bucati ale sfintei camasi se presupune ca sunt in mai multe locuri, in Germania, la Moscova, Sankt Petersburg si alte localitati: http://www.crestinortodox.ro/religie...tos-96856.html 6. Minunile catolicilor si relicvele sunt din primul mileniu sau aduse din rasarit (in cazul relicvelor). |
Citat:
|
Catalin, securi si topoare si fierastraie exista din antichitatea timpurie. Adica inaintea erei curente. De ce trebuie sa credem mitul asta gruzin, doar pentru ca gruzinii sint ortodocsi, nu stiu. Daca Camasa Domnului a ajuns din Rasarit in Apus, si acum este in grija Bisericii Catolice, nu e logic sa presupunem ca este autentica, mai ales ca anume teste inclina spre acest adevar?
Oricum, nu cred ca relicvele sint importante. Camasi, lanci, cuie, cruce...nu sustin umanitatea si moralitatea omenirii. Nu au ajutat la asta inainte de mizerabilii ani 1789, 1848, 1917, cu atit mai putin acum, cind ura prostilor fata de Dumnezeu este ceva ce trece drept firesc, ba chiar in curind obligatoriu? A ramine fidel Domnului nu este legat de tot soiul de obiecte, ramasite, morminte, etc. Au existat sfinti si cind o parte din relicve au fost instrainate, distruse, sau cind mormintul Domnului sau al diversilor prooroci si sfinti au fost sub ocupatie non-crestina, de pilda inainte si dupa cruciadel orientale. Daca viermii islamisti au dinamitat mormintul Profetului Iona, asta va scoate acel profet din credinta iudaica si crestina!? |
Catalin, daca acel arhiepeiscop gruzin se indoia de prezenta camasii acolo, de ce punea minunile pe seama camasii!? E ilogic. O spunea doar din ratiuni pastorale si de propaganda?!
|
Citat:
Si multe alte minuni care nu pot fi explicate rational. Un crestin nu verifica minunile sa vada daca sunt minciuni sau nu acele intamplari ci se cerceteaza pe el mai degraba ,sa vada in ce stadiu se afla ,cum gandeste ,cum se comporta ,daca este placut Domnului. |
Faptul ca nu se poate taia un cedru cu sabia nu e o minune. Minune ar fi fost sa-l fi taiat.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:30:31. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.