![]() |
Sunt catolica.
Am observat ca acest forum ortodox are si o sectiune dedicata Bisericii Catolice. Daca mi se permite sa particip la discutii, voi raspunde strict la intrebarile ortodocsilor relativ la Catolicism. Astept intrebari. Daca nu primesc intrebari sau mi se sterge contul, nu am sa insist. Doamne-ajuta! |
Citat:
Bine ati venit! |
Citat:
Si poate chiar catre alti sfinti, tot asa scurte si usor de retinut! Si eventual sa ne si spuneti cate ceva despre acei sfinti/sfinte? |
Citat:
(mai ales ca ne-am mai intalnit si pe alte forumurile, inclusiv arcb.ro) Cat despre ceea ce ai zis, Alecsandru, ca "Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica, sunt cele doua surori Martha si Maria, pe care de o potriva le iubea Mantuitorul nostru Iisus Hristos, si sunt O Unica Biserica Crestina Universala intemeiata pe sangele Mantuitorului Iisus Hristos, varsat pe Golghota.", asta cred ca este parerea ta personala, iar nu una oficiala, reprezentativa pt. Biserica Ortodoxa... |
Citat:
Alte forumuri..........este problema ta. Du-te pe acele forumuri. Cat despre userul Maria, se pare ca ea si-a dorit o comunicare exact in duhul in care nu comunici tu! |
Imi doresc sa fiu prilej de impacare intre ortodocsi si catolici, dar mai bine sa nu fiu deloc decat sa fiu prilej de dezbinare intre ortodocsi!
Alexandru, te rog sa accepti ca AlexandruP este mai aproape de tine, crestineste vorbind, pentru ca aveti o formare comuna (in Biserica Ortodoxa)... Daca el insista pe "ceea ce dezbina" in relatia dintre ortodocsi si catolici este pentru ca asa a fost invatat, de aceea nu este o solutie buna sa il trimitem acolo unde a invatat sa se poarte asa. Cateva cuvinte despre mine: ma numesc Maria, dupa nasa de botez, si m-am nascut de Buna Vestire (de aceea adresa mea de mail este mariab2503@yahoo.com si nu cu referire la vreun an apocaliptic 2503, cum se intreba cineva). In traditia catolica, sarbatoarea Bunei Vestiri este sarbatoare, dar nu solemnitate, adica nu o sarbatoare mare, asa cum este in Biserica Ortodoxa (dar ziua este comuna). Foarte frumoasa ideea sa incep cu o rugacoiune la Sfanta Fecioara Maria. Iata "Ave Maria", asa cum este ea spusa in Bucuresti (stiu ca prin Ardeal este formulata un pic altfel): Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul trupului tau, Isus. Sfanta Marie, Maica lui Dumnezeu, roaga-te pentru noi, pacatosii, acum si in ceasul mortii noastre. Amin. rugaciunea este alcatuita incapand de la cuvintele cu care o intampina Elisabeta pe verisoara ei Maria, cand aceasta merge sa o viziteze iata si varianta in latineste: Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus et benedictum fructus ventris tui, Iesus. Santa Maria, mater Dei, ora pro nobis, peccatoribus, nunc et in ora mortis nostrae. Amen. |
Citat:
Modul in care pun eu problema pare a fi evident diferit de al tau, cel putin in cazul anumitor aspecte. Nu vad de ce in a nu recunoaste parerea unui alt utilizator autoproclamata drept invatatura de credinta a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si a Bisericii, ma face automat suspect (ca sa nu zic vinovat) de "intentii deloc crestinesti". Ceea ce vroiam eu sa zic (si se pare ca n-am reusit sa transmit suficient de diplomat) e ca fara a face rabat de la poruncile evanghelice de iubire a aproapelui etc. (in care cred si catolicii deopotriva cu noi), nu e cazul sa ne lansam in sforaitoare declarii pro-ecumenice, doar pe baza unor efuziuni personale. |
Citat:
Cat despre prilejul de impacare intre ortodocsi si catolici! Este mai greu de spus dar firesc de facut, pentru fiecare dintre noi ! Spun ca este firesc de facut pentru ca in Duhul Sfant, nu exista rupere, scindare, nici contrazicere, nici distrugere. Astfel este si cu Biserica Crestina Universala, intemeiata pe sangele Mantuitorului Iisus Hristos, atunci pe Golghota la poalele Crucii, cand sabie a trecut prin sufletul Preasfintei Fecioare Maria, dupa cum proorocise dreptul Simeon. Dar noi marturisim de o potriva Un Singur Dumnezeu, De o Fiinta , Intreit in Ipostasuri (in Fete), Tatal, Fiul si Sfantul Duh, Sfanta Treime. Si de aceea am asemanat Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica cu cele doua surori, din Evanghelia iubirii a lui Ioan, Maria si Martha, pe care de-o-potriva le iubea Mantuitorul Iisus Hristos. In poezia care imi vine acum in minte se spunea..."Maria si Martha sunt doua surori, alese din lumea cea larga, Maria-i Credinta ce invata de zor, iar Martha-i Credinta ce alearga! ............Sa fiu as vrea si Maria si Martha! Sa fiu as vrea cand Maria cand Martha!" AlexandruP, habar nu am unde este, crestineste sau chiar necrestineste, dar DREPT vorbind, aproape poate fi, dar nu-i! Din cate constat eu, pare dintre cei violenti, dar nici mania, nici violenta Lui Dumnezeu nici nu actioneaza nici reactioneaza cu bata, si nici nu obliga, impune! Violenta unor astfel personaje, tine mai mult de orgoliul luciferic, decat de smerenia crestina! Sincer sa fiu eu nu cred ca s-a format in Biserica Ortodoxa, Care invata smerenia, iar ceea ce are el este mai degraba deformare! Probabil ca se lauda ca s-a format in Biserica Ortodoxa, sau este o aspiratie, marturisita???? Si v-as ruga sa retineti eu sunt userul alecsandru, cu cs de la ortodocs! Este simplu! Asa este in Biserica Ortodoxa, sarbatoarea Bunei Vestiri, este o Sarbatoare Imparateasca! O solemnitate cum spuneti dumneavoastra (ce frumos! dreptii care ii dau onorul Lui Dumnezeu, Cinste si Slava! si prea-cinstire Prea-curatei Sale Maici, Prea-sfanta Fecioara Maria, cea mai presus de sfinti si de cetele ingeresti!) Trebuie sa va spun ca in cultul Bisericii Ortodoxe, exista Sarbatorile Imparatesti sau Solemnitatile, inchinate Teofaniilor, aratarilor Lui Dumnezeu, descoperirii lucrarilor Acestuia in omenire. (Exemplu: Boboteaza, Invierea, Inaltarea, Pogorarea Duhului Sfant. ) Buna-Vestire este socotita o Sarbatoare Imparateasca (o Solemnitate!) pentru ca atunci cand a primit vestirea ingerului, Arhanghelului Gavriil, a avut loc si pogorarea Duhului Sfant asupra Prea - Sfintei Fecioare Maria, curatind-o de pacatul originar, si de tot pacatul! Trebuie sa va spun ca in Biserica Ortodoxa, Sarbatorile Imparatesti, Solemnitatile, sunt inchinate nu numai Sfintei Treimi, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, ci si Prea-Sfintei Fecioare Maria Maica Domnului, pentru ca actiunea ei in istorie, plinirea vremii si Intruparea Mantuitorului Iisus Hristos, reprezinta actiunea proniatoare a Lui Dumnezeu, in istorie in omenire, prin Persoana Duhului Sfant. Si mai este ceva, poate ne spuneti cate ceva despre Miercurea Cenusii, a carei data reprezinta intrarea in postul Craciunului (14 nov.), care se suprapune peste o serie de "naravuri" pagane, precrestine! Eu inteleg aceasta Miercure a Cenusii, ca pe o ardere de tot, jertfa pentru pacat, astfel cred eu ca trebuie sa se aduca pe sine, sa se arda pe sine, in post si rugaciune, cei care cu adevarat Il iubesc pe Dumnezeu! |
Citat:
Si sincer - incep sa ma repet deja si n-am inca 10 postari pe forumul asta - eu credeam ca aprecierile personale nu-si au locul in discutii publice ci doar "debate"-uri legate de ideile persoanelor cu pricina. PS: Nu exista "ortodocs", forma de singular e "ortodox" cea de plural "ortodocsi" (cu "sh", forumul nu suporta diacritice). |
Citat:
Sa le luam pe rand. Postul Craciunului are patru Duminici. De exemplu, anul acesta, prima zi de post este luni, 28 noiembrie. Este obiceiul ca fiecare catolic, acasa, dar si in Biserica, sa se puna cate o coronita cu patru lumanari, care se aprind astfel: o lumanare in prima duminica din Advent (cum mai este numit Craciunul, de la cuvantul latinesc "sosire, venire") si in toata saptamana care urmeaza, doua lumanari, incepand cu a doua duminica, trei, din a trei, patru, in ultima saptamana din Advent. Acest obicei are un corespondent in practicile religiei iudaice din sarbatoarea de Hanuka. Cu prima Duminica din Advent incepe si noul an bisericesc catolic. Adventul este o perioada de asteptare a nasterii Mantuitorului si de pregatire pentru venirea lui in slava. Intrarea in Postul Pastelui se face in ziua numita Miercurea Cenusii. Anul acesta a fost pe 9 februarie, pentru ca in 27 martie a fost Pastele, in a saptea duminica de dupa Miercurea Cenusii. In aceasta zi, catolicii merg la biserica si preotul le presara in cap cenusa, ca semn de pocainta, spunand: "pocaiti-va si credeti in Evanghelie!". In zilele de dinaintea acestei zile are loc Carnavalul, in traditiile catolice Sud-Americane. Sarbatoarea Tuturor Sfintilor este pe 1 noiembrie. In noaptea dinaintea acestei zile este sarbatoarea de Halloween in traditiile protestante Nord-Americane. Pe 2 noiembrie este Pomenirea tuturor credinciosilor raposati, acea zi din an in care se merge la cimitir pentru pomenirea rudelor decedate (un fel de Sambata mortilor, care este in traditia ortodoxa, de mai multe ori pe an). Astazi, preotii fac rugaciuni la morminte, la cerere - si observ ca vremea este foarte frumoasa! |
Citat:
Nu este vorba de declaratii pro-ecumenice, nu de alta dar singurul CRESTIN ORTODOX ADEVARAT CARE EXISTA nu-i decat DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS! A Caruia este slava, cinstea si inchinaciunea, a Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Este drept ca nici macar nu v-am mai suspectat. Imi cer iertare! :) De fapt pentru mine nu este nici o problema! Adevarul este evident si ceea ce am exersat eu a fost sa il accept, sa il inteleg, si sa-l traiesc! Adica a marturisi ceea ce crezi, si in acelasi timp de a crede ceea ce traiesti! Ori este evident ca adevarul este unul singur,nu este deci aici problema ci in modul cum intelege fiecare persoana sa aceeada la acesta, si sa il recunoasca, sa il accepte,sa-l asimileze si chiar sa-i reziste! Din cauza aceasta apar de fapt pseudo-probelmele. Parerile fiecaruia dintre noi, nu sunt decat niste umbre in calea luminii Adevarului lui Dumnezeu! Dar de ce sa ucidem harul si acela putin cum este, cu prea mult intuneric? |
Citat:
Parerea mea este ca esti ceva mai matur! Ajuta-ma sa inteleg exact ceea ce ai vrut sa comunici, eventual cu exemple "..eu credeam ca aprecierile personale nu-si au locul in discutii publice, ci doar in dezbaterile legate de ideile persoanelor cu pricina." Pai este cam acelasi lucru! Este posibil sa fi scris ortodocs? Nu prea cred poate ortodox! Mesajele mele au si greseli, , omit litere, sau pur si simplu dactilografiez o litera in locul celeilalte! n cu b de exemplu! Cunosc forma corecta de plural pentru ortodox! sh fonetic? Multumesc! |
Citat:
|
Citat:
Si citandu-va iar, sa dea "DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A Caruia este slava, cinstea si inchinaciunea, a Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor" sa ne apropiem cat mai mult de acest Adevar fiecare dintre noi. Amin. |
Este adevarat, Bisericile noastre sint surori, asa ne place sa spunem, dar asta e si trist, pentru ca de fapt sintem Una singura si adevarata Biserica a Domnului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos, dar pe care neajunsurile firii omenesti a despatit-o si acum ne doare.
Cand vedem acum cat de greu e sa repari ceea ce o data a fost stricat, cand Intaistatatorii Bisericilor noastre se simt neputinciosi a indrepta o strambatate de veacuri si va mai trece timp pana vor putea sa o faca, nu mai poti adauga la durerea asta si pe aceea de a supara pe fratii nostri. Mai bine sa lasam Dragostea, mostenirea cea mai de pret lasata se Domnul nostru, sa ne incalzesca. In vremea acestui mileniu de grea departare desigur ca s-au accentuat diferentele culturale si de gandire, dar au fost momente si frumoase, de apropiere, in care Bisericile s-au sprijinit si au fost solidare in fata unor amenintari. Sa ascultam deci pe fiecare, si pe cei cu conceptii mai dogmatice, nu e nici un rau in asta, dar si o discutie despre catolici fara macar un catolic de fata nu ar avea miez :-) Cu dragoste |
Citat:
Neputinta reala o reprezinta imposibilitatea intelegerii Tainei Fiintei Sfintei Treimi, a comuniunii de credinta, vointa, fapta, energie ale celor Trei Persoane Sfinte, Ale Unuia Sfant Dumnezeu, Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Cuvantul Intrupat Al Lui Dumnezeu, si Duhul Sfant Dumnezeu, A carora este slava in veci! Este drept ca la intelegerea Tainei Sfintei Treimi, cat de cat, palida umbra si asemanare se ridica doar sfintii si Prea Sfanta Fecioara Maria! Spuneam intr-un topic pe acest forum, ca adevaratele genii pe care le-a cunoscut omenirea sunt Iisus Hristos, Apostolii si Sfintii Parinti! Sfintii si proorocii sunt genii! Si daca stam sa ne gandim ca in succesiune harica diaconii, preotii si arhiereii, episcopii, inclusiv intai-statatorii sfintelor Biserici sunt urmasii acestora (urmasii apostolilor!), atunci devine clar ca neputinta de a indrepta, rau de care vorbesti, ca de altfel raul in general, raul de orice fel este nu a celor care savarsesc fapte abominabile, cat mai ales a celor care nu savarsesc nimic, dar cultiva ignoranta, prostia, barfa, critica, cochetaria ieftina si de proasta calitate, in general mica perversitate a cugetului, ca surse ale unor rele mai mari! Si mai ales acesti mici si multi, insignifianti pacatosi, ca o caracteristica definitorie a tuturor acestora, vad paiul din ochii altora, nu barna din ochii lor, si asta-i duce la definitiva neputinta, nicidecum la intelegerea Tainei Sfintei Treimi, adica la transfigurare! Unde Dragoste dumnezeiasca si sfintenie nu e, neputinta e! Post Scriptum! Si nici macar prea multa dogma nu trebuie! Mai degraba fapta, fara profit miselesc (adica fara ipocrizie, slava desarta!-ca-i dracesc "paiu"! acesta.) |
Sunt atat de diferite Bisericile noastre incat ai zice ca nu au fost niciodata una.Dar daca ne rugam la acelasi dumenzeu la Iisus Hristos ,atunci suntem frati.
|
Maria, as vrea sa stiu ce alte slujbe se mai oficiaza in bisericile catolice, in afara de Liturghia duminicala. De exemplu, in bisericile ortodoxe se mai oficiaza Utrenia, Vecernica, Maslul, Acatistul etc.
|
Citat:
In afara Liturghiei, credinciosii mai participa in comun la diferite rugaciuni (prezenta peotului nu este obligatorie, decat in anumite momente): Rozariul, Litanii, Adoratie la Preasfantul Sacrament, Calea Crucii... |
nu vreau sa par rautacioasa desi stiu ca imi asum acest risc, continui sa las acest msg...sper ca nu va deranja pe nimeni...trageti voi singuri concluziile...si daca aveti vreo urma de indoiala va rog sa citi cartea Pr Arsenie Papacioc " Singur Ortodoxia"..cartea se gaseste pe net si nici nu iti ia mult timp ca sa citesti....eu pun aici doar un extras din ea:
.Sfinţia voastră, care sunt cauzele apariţiilor schismelor şi ereziilor? Pentru că se invocă motive sociale, politice, geografice, istorice, că n-au fost la Sinoade etc. arhimandrit Arsenie: Diavolul îndeamnă tainic inimile celor ce au concepţii amestecate privind adevărul mîntuitor; acesta este motivul principal. Motivele sociale, politice sunt puse ca să momească, să spună că tu nu eşti cu istoria. E vorba de Adevăr ! Nu-i vorba de timp, de istorie. S-au rupt după sute de de ani! Şi nu s-au rupt oricum, va să zică cu interes; această stare de măreţie, de mîndrie a Romei să fie mai deasupra decît Constantinopolul. Suprema valoare e Adevărul! Sfinţia voastră, Enciclica Patriarhilor Ortodocşi de la 1848 - care este un răspuns la o chemare a Papei să vină ortodocşii la Biserica Catolică - condamnă papistăşia ca erezie în special datorită învăţăturii Filioque; la fel şi Părintele Iustin Popovici spune despre romano-catolicism că este o erezie, ca şi despre protestantism. Ce părere aveţi? arhimandrit Arsenie: Nu ne pronunţăm pentru că repetăm lucrurile Pentru că au ieşit din răspunderea canonică, respectiv dogmatică, au modificat cu filioque Crezul: spun că Sfîntul Duh purcede şi de la Fiul cînd, e limpede, spune Mîntuitorul: "de la Tatăl purcede"[5]; nu spune: şi de la Mine. Mai întîi de toate, este o problemă de dogmă, deci cum pot să spun eu altfel, cînd s-a stabilit cu jertfe mari Adevărul. Apoi au început să adauge primatul papal, să adauge infaibilitatea papală, să adauge indulgenţele, să adauge purgatoriul; fac Liturghia cu azime, nu cu pîine dospită, care este legea Mîntuitorului, El a făcut artos, nu a făcut azimă; Imaculata Fecioară iarăşi este o mare greşeală: că s-a născut Maica Domnului fără păcat. Şi pe urmă, au băgat un lucru foarte grav, care se strecoară, dar este foarte grav din punct de vedere strategic şi din punct de vedere al luptei: "Scopul scuză mijloacele" - te omor că aşa spune religia mea; exact cum spune în Talmud: "Dacă vezi un creştin pe margine de prăpastie, dă-i vînt înăuntru."; este o obligaţie religioasă la ei. Ei nici n-au Proscomidie. S-a pus problema că noi, ortodocşii, avem cultul morţilor. Acuma, ce facem cu morţii? Noi avem cultul morţilor, avem Proscomidie, unde îi pomenim cu mare evlavie, mult timp, îi punem în Potir, în sîngele lui Hristos: " şi iartă, Doamne, păcatele celor ce s-au pomenit aici"; va să zică tot Hristos îi iartă prin Liturghiile pe care le facem, asta poate salva morţii. Păcatele nu le poate ierta decît Hristos; El este singurul care poate să ierte păcatele. Ei au creat purgatoriul să dea un răspuns la întrebarea ce facem cu morţii şi, într-o formă raţională, ard acolo cît ard pentru păcatele pe care le-au făcut şi automat se mîntuie; ei, nu-i aşa! Apoi mi-a schimbat Sfînta Cruce, forma Sfintei Cruci, care este motivată, Sfînta Treime: Tatăl, Fiul şi Sfîntul Duh; îşi fac crucea altfel: cu toată mîna şi de la stînga la dreapta numai ca să fie altfel decît a fost, ceea ce înseamnă o ambiţie şi, din punct de vedere strategic considerat, aducînd o noutate, mai repede îţi faci prozeliţi. Crucea este un lucru care are o semnificatie la noi, Sfînta Treime: toată înălţimea, toată lăţimea şi toată adîncimea; ei nu se gîndeau la o semnificaţie, pentru că nu-i nimic fără o semnificaţie în Biserica noastră. Trist este că ei au început de-o bucată de vreme să fie cu totul conştienţi că au dreptate şi îşi motivează dreptatea; mistifică adevărurile istorice. Au avut şi Papi: Papa Martin la Sinodul VI Ecumenic, Ipolit, de asemenea, Patriarh la Roma - au fost mucenici, deci au motive să rămînă în Ortodoxie, în Adevărul iniţial. Ortodoxia nu este un titlu, este un Adevăr! Acest Iustin Popovici nu cruţa nimic şi nu făcea diferenţe prea mari de termeni de exprimare cînd este vorba de Adevăr pentru că Mîntuitorul a spus: "o iotă, o cirtă dacă schimbaţi"[6], nu vă veţi putea mîntui, "mic se va chema în Împărăţie"[7]; adică nu se va putea mîntui. Ceea ce înseamnă că acest mic, care este de fapt mare, este ceea ce fac ei. ma iertati dc am suparat pe cineva Doamne miluieste! |
Eu zic sa-i lasam pe altii mai invatati sa faca apropierea dintre bisericile noastre. Noi putem sa ne rugam si sa speram ca vor fi mai multe care sa ne apropie decat sa ne desparta. Oricum, dupa cate imi aduc aminte anatema dintre bisericile noastre s-a ridicat prin 1960 si ceva. Asa ca, eu sper ca in curand sa fim din nou uniti toti crestinii. Doamne ajuta.
|
Da, si eu as dori ca cele doua biserici sa fie UNA. Dar o intrebare am: "Cine este Dumnezeu Mare ca Dumnezeul nostru?" (Sfanta Treime). Dar ce parere au catolici de Sf. Treime?
|
Citat:
|
"Dumnezeu este Tatal, Fiul si Sfantul Duh" Dar ce am zis eu ca nu este asa? Ideea e ca asa cum nu trebuie sa exite o ura,nu poate exista nici o unire prim faptul ca exista pareri diferit cu privere la Sf. Treime. Atunci te intreb, crezi "Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, Carele de la Tatal purcede..."?
|
Catolicii au adaugat la crezul niceo-constantinopolitan adaosul "filioque", adica ei considera ca Duhul Sfant purcede "de la Tatal si de la Fiul".
|
andaluzia
Asta este intrebare de aflat in treaba...exact cum eu te-as intreba : de ce ortodocsii ,care au dreapta credinta asa cum a lasat-o Hristos, nu o respecta si fac tot ce le trece prin caciula? |
Maria, din cate stiu preotii romano- catolici nu impartaseau credinciosii din potir. In schimb ei se impartaseau si din potir. Cineva imi spunea ca prin asta se arata superioritatea ierarhiei fata de credinciosi. Este adevarat? Sau am eu informatii gresite despre modul in care se impartasesc credinciosii?
|
Citat:
mai cred in plus, ca Duhul purcede si de la Fiul iar aceasta completare a Crezului nu aduce nimic contradictoriu in credinta mea |
Citat:
in comunitatile mici, toti cei care participa se impartasesc si din Potirul cu Sangele Domnului la fel si cu ocazia Sacramentelor, pentru cei care primesc Mirul, Euharistia, Casatoria daca ar fi fost vorba de vreun fel de "superioritate a ierarhiei" - nu s-ar fi facut deloc |
Maria B,am si eu o intrebare,ce pregatire spirituala faceti inainte de sf.Impartasanie? Si,cum tineti voi post,(cat si sub ce forma)? Vreau sa-mi mai spui ce fel se manifesta la voi taina spovedaniei,daca exista,fiindca te rog sa ma scuzi,dar nu stiu aproape nimic despre catolicism.
|
De ce nu exista un singur mod de impartasire atat in comunitatile mici, cat si in cele mari? Prin ce se diferentiaza aceste comunitati?
|
Citat:
este vorba despre o intalnire saptamanala in parohie, timp de cateva luni, cand copilului i se vorbeste despre rugaciuni, ritualuri, dogme de credinta... Primirea Primei Sfinte Impartasanii se face in cadru festiv, in prezenta intregii comunitati, fiind precedata de prima Spovada a micutului - pentru care a fost pregatit acum dupa acest moment, copilul dse poata spovedi si impatrtasi orice de cate ori simte nevoia, dar cel putin o data pe an, in timpul Pascal cum tineti voi post postul catolic este o perioada de abtinere de la anumite placeri si de intensificare a rugaciunii si a faptelor si gandurilor bune se poate tine oricand, dupa cum simte credinciosul nevoia postul colectiv este de doua ori pe an, de Pasti si de Craciun abtinerea de la mancarurile cu carne se recomanda pentru firecare zi de vineri, dar mai ales in timpul celor doua Posturi mai avem doua zile speciale din acest punc de vedere: Miercurea Cenusii (ziua in care incepe Postul Pastelui), si Vinerea Mare (Vinerea de dinainte de Ziua Pasala) aceste doua zile sunt de abstineta si post astfel: se manaca doar foarte putin, atat cat poti sa rezisti, si se pariticipa la celebrarile din biserica (in Miercurea Cenusii este oLiturghie in timpul careia preotul pune pe crestetul credinciosilor cenusa sfintita spunand "Pocaiti-va si credeti in Evanghelie": iar Vinerea Mare este o zi aliturgica, in care se face un pelerinaj la Crucea Mantuitorului, expusa in fata credinciosilor in biserica) taina spovedaniei exista si la catolici (preotestantii nu au) ma pregatesec pentru spovada (orice de cate ori simt ca trebuie sa o fac) amintindu-mi cand m-am spovedit ultima oara si ce am gresit in fata lui Dumnezeu si a semenilor de atunci incoace apoi imi pare rau pentru greselile facute si imi propun sa nu le mai fac apoi merg la preot si ii spun toate acestea preotul imi da dezlegarea despre impartasirea in comunitatile mici preotul are posibilitatea de a impartasi si cu Sangele din Potir pe credinciosi pentru ca sunt mai putini si au cam toti aceeasi atitudine si deschidere fata de momentul respectiv de multe ori la Liturghie se merge doar din obligatie sau de rusine sau frica de familie, prieteni, sau chiar de Dumnezeu - aceste persoane ar pleca inainte de incheierea Liturghiei (ceea ce la catolci echivaleaza cu nevenirea la Liturghie) daca se prelungeste prea mult momentul impartasirii... la Liturghiile la care toti credinciosii au venit sa se roage si sa traiasca intens, Liturghia poate sa dureze cateva ore - dar Liturghiile de zi cu zi tin cel mult o ora |
SFANTUL IOAN DE KRONSTADT (+1908) „Care dintre ortodocsi nu ar dori unirea cu toti catolicii sau luteranii si sa fie una cu ei in Hristos, o singura Biserica, o singura obste a celor credinciosi! Care insa, dintre aceste-zise biserici, mai ales dintre intai-statatorii numiti papi, patriarhi, mitropoliti,arhiepiscopi si episcopi, xiondzi (numele polonez pentru preot n.n.) sau pateri se va invoi sa se lepede de ratacirile sale? Nici unul. Iar noi nu putem sa ne invoim la invatatura lor eretica fara sa aducem vatamare mantuirii sufletului nostru. Oare se pot uni cele de neunit - minciuna cu adevarul?Iezuitii catolici in folosul papei si a propriei lor vederi
si scopuri egoiste si meschine, au pervertit legea constiintei si legea Evangheliei, afirmand ca pentru atingerea scopurilor proprii sau a scopurilor religioase, catolicii pot intrebuinta toate mijloacele nelegiuite: adica si ca sa omoare si ca sa vicleneasca in tot felul si sa prigoneasca credinta ortodoxa, sa o numeasca schismatica si o credinta de caini, si sa-i arda pe ruguri pe ortodocsi, ca pe Hus si pe altii.Neindoielnice sunt cuvintele Mantuitorului nostru Iisus Hristos: Cel ce nu este cu Mine, este impotriva Mea (Matei 12,30). Catolicii, luteranii si reformatii au apostaziat de la biserica lui Hristos - ei nu sunt de un cuget cu noi,nutresc vrajmasie impotriva noastra, cauta din rasputeri sa ne omoare, ne stramtoreaza in tot chipul pentru credinta noastra,ne batjocoresc si ne fac toate felurile de neplaceri mai ales in asezarile lor cele mai insemnate, ei merg in chip vadit impotriva lui Hristos si a Bisericii Sale, nu cinstesc de viata facatoarea Cruce, sfintele icoane, sfintele moaste, nu respecta posturile, stramba dogmele credintei celei mantuitoare. Ei nu sunt cu noi ci impotriva noastra si impotriva lui Hristos.Intoarce-i, Doamne, la adevarata Ta Biserica si mantuieste-i! „De gresita intelegere de catre catolici a cuvintelor Mantuitorului: Tu esti Petru si pe aceasta piatra (pe Hristos,pe Care Petru L-a marturisit Fiu al lui Dumnezeu) voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui (Matei 16,18) depind toate ratacirile catolicilor si papilor si mai ales parelnicul primat papal in Biserica si parelnicul rang al papilor de loctiitori ai lui Hristos. CI UITATI-VA CATE RATACIRI SUNT INGADUITE IN CREDINTA PAPEI (IAR NU A LUI HRISTOS) RATACIRI CIUDATE, HULITOARE DE DUMNEZEU – SI LE VETI INTOARCE SPATELE CU NEMULTUMIRE SI GROAZA! O TRUFIE OMENEASCA! O TRUFIE SATANICEASCA! AUZI, PAPA INFAILIBIL! O, IEZUITISM!” „CATOLICII RECUNOSCANDU-L DREPT CAP AL BISERICII PE PAPA, PE ADEVARATUL CAP AL BISERICII - HRISTOS L-AU PIERDUT SI AU RAMAS LIPSITI DE CAP. INTREAGA ISTORIE A PAPISMULUI DA MARTURIE CA LA CATOLICI NU ESTE CAP FIINDCA EI FAC LUCRURI NECUVIOASE, LUPTA IMPOTRIVA BISERICII ORTODOXE. IAR IN INVATATURA LOR DOGMATICA - VAI, CATE EREZII, INOVATII, ABATERI DE LA ADEVAR! O, PIERZATOR SISTEM PAPIST! SINGURUL CAP AL BISERICII CERESTI, PAMANTESTI SI DIN CELE MAI DEDESUBT ESTE HRISTOS DUMNEZEU!” (Spicul Viu, Ed. Sophia, Bucuresti, 2002) SFANTUL JUSTIN POPOVICI (+1979) „Conform gandirii unitare a Parintilor si a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci si unica… Biserica este una si unica, pentru ca ea este trupul Unuia si Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu exista Biserica, iar unde nu exista Biserica, acolo nici Euharistia nu exista. In afara acestei identitati, adica a Bisericii si a Euharistiei, se afla erezia, falsa biserica si antibiserica. Biserica, prin dumnezeiasca Euharistie, este unitate soborniceasca si unirea lui Hristos cu credinciosii si a credinciosilor cu Hristos. Si in Euharistie si in Biserica, Dumnezeul-Om Hristos este Unul si, de asemenea,este toate si intru toti. (Col. 3:11). DIN UNICA SI NEDESPARTITA BISERICA A LUI HRISTOS, IN DIFERITE TIMPURI, S-AU DESPRINS SI S-AU TAIAT ERETICII SI SCHISMATICII, CARE AU SI INCETAT SA FIE MADULARE ALE BISERICII. UNII CA ACESTIA AU FOST… ROMANO-CATOLICII SI PROTESTANTII SI UNITII SI TOATA CEALALTA LEGIUNE ERETICA SI SCHISMATICA. Ecumenismul e numele de obste pentru toate pseudo-crestinismele, pentru pseudo-bisericile Europei Apusene. In el se afla cu inima lor toate umanismele europene cu papismul in frunte, iar toate aceste pseudo-crestinisme,toate aceste pseudo-biserici nu sunt nimic altceva decat erezie peste erezie. Numele lor evanghelic de obste este acela de pan-erezie (erezie universala). De ce? Fiindca in cursul istoriei, felurite erezii tagaduiau sau denaturau anumite insusiri ale Dumnezeului-Om Hristos, in timp ce ereziile acestea europene indeparteaza pe Dumnezeul-Om in intregime si pun in locul Lui pe omul european. In aceasta privinta nu e nici o deosebire esentiala intre papism,protestantism, ecumenism si celelalte secte, al caror nume este legiune. PRIN DOGMA DESPRE INFAILIBILITATEA PAPEI, PAPA A FOST DE FAPT DECLARAT DREPT BISERICA SI EL, UN OM, A LUAT LOCUL DUMNEZEULUI-OM. ACESTA E TRIUMFUL FINAL AL UMANISMULUI, DAR ESTE IN ACELASI TIMP SI MOARTEA A DOUA A PAPISMULUI IAR PRIN EL SI CU EL, A ORICARUI UMANISM. TOTUSI, INAINTEA ADEVARATEI BISERICI A LUI HRISTOS CARE DE LA ARATAREA DUMNEZEULUI-OM HRISTOS EXISTA IN LUMEA NOASTRA PAMANTEASCA CA TRUP DIVINO-UMAN,DOGMA DESPRE INFAILIBILITATEA PAPEI ESTE NU NUMAI EREZIE, CI O PANEREZIE, FIINDCA NICI O EREZIE NU S-A RIDICAT ATAT DE RADICAL SI ATAT DE INTEGRAL IMPOTRIVA DUMNEZEULUI-OM HRISTOS SI A BISERICII LUI, ASA CUM A FACUT PAPISMUL PRIN DOGMA DESPRE INFAILIBILITATEA PAPEI – OM. NU EXISTA NICI O INDOIALA CA DOGMA ACEASTA ESTE EREZIA EREZIILOR, CHINUL CHINURILOR, O RAZVRATIRE NEMAIVAZUTA IMPOTRIVA DUMNEZEULUI-OM HRISTOS! DOGMA ACEASTA ESTE, VAI, CEA MAI INGROZITOARE SURGHIUNIRE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS DE PE PAMANT, O NOUA TRADARE A LUI HRISTOS, O NOUA RASTIGNIRE A DOMNULUI –NUMAI CA NU PE CRUCEA CEA DE LEMN, CI PE CRUCEA DE AUR A UMANISMULUI PAPIST. SI TOATE ACESTEA SUNT IAD, IAD, IAD PENTRU SARMANA FIINTA PAMANTEASCA CE SE NUMESTE OM. ACOLO UNDE IL INLOCUIESC PE DUMNEZEUL-OM HRISTOS CU OMUL, FIE SI CU CEL NUMIT INFAILIBIL, ACOLO SE DESPARTE TRUPUL DE CAP. SI DUPA CUM DIN ACEASTA PRICINA BISERICA DISPARE DE ACOLO, TOT ASA SE PIERDE SI IERARHIA APOSTOLEASCA DIVINO-UMANA SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SACRAMENTALA.” (BISERICA ORTODOXA SI ECUMENISMUL) CUCERNICUL PARINTE DUMITRU STANILOAE (+1993) ”Eu nu prea sunt pentru ecumenism; socotesc ca ecumenismul este produsul masoneriei; iarasi vor sa relativizeze credinta adevarata. A avut dreptate Biserica zicand ca nu prea suntem uniti. Ecumenismul este pan-erezia timpului nostru. BISERICA ROMANO-CATOLICA SI BISERICA ORTODOXA NU SUNT DOUA SURORI.NU EXISTA DECAT UN SINGUR CAP AL BISERICII, IISUS HRISTOS. NU POATE EXISTA DECAT UN SINGUR TRUP, ADICA O SINGURA BISERICA (CEA ORTODOXA).DECI NOTIUNEA DE BISERICI SURORI ESTE IMPROPRIE.” |
Hallo Maria B.
Am si eu o intrebare. Cine are dreptate sustinind ca Adevarul este de partea lui. Biserica Ortodoxa, cea Catolica sau fiecare are o parte de adevar? In functie de raspuns poate ne spuii cum vezi tu unirea. |
Maria, am si eu o intrebare. Religia catolica crede in pre-existenta sufletelor? Desigur, nu se pune problema de reincarnare, ci tot sub forma spirituala.
Am auzit ca Sf. Augustin ar fi scris ceva referitor la pre-existenta sufletelor. |
Citat:
asa dupa cum niciunul dintre cei doi parinti nu are dreptul sa isi aproprieze copilul asa vad eu situatia Ortodoxie-Catolicism unirea o vad existenta la nivelul crestinului intreucat este crestin si o vad realizabila de catre teologi la nivelul Bisericilor cand? asta nu prea vad! |
Citat:
aceasta teorie nu este sustinuta de teologia catolica decat in cazul particular al lui Isus Cristos (nascut din Tatal in vesnicie si intrupat in timp din Maria Fecioara) in Catolicism se spune ca Dumnezeu nu si-a incheiat Creatia, ci pentru fiecare om, la concepere, Dumnezeu mai creeaza un sufletel reincarnarea sufletelor numeste trecerea unui suflet dupa moartea trupului in alt trup aceasta teorie nu este sustinuta de teologia catolica decat in cazul particular al trupului care va fi primit la Inviere de fiecare om in parte nu stiu exact cum se discuta in Ortodoxie pe aceste subiecte, dar poate ca este la fel dupa cum vedem, pre-existenta si reincarnarea sunt concepte pe care le are si Crestinismul, dar nu in formele teologizate de alte religii |
Citat:
Din pacate daca adevarul nu s-a pastrat nicaieri intreg nici Duhul nu s-a mai coborit peste nici o taina si ca atare slujbele nu-s decit spectacole pe aceasi tema! Eu zic sa te hotarasti unde-i adevarul si sa actionezi in consecinta. Aici nu-i vorba de cine cistiga o disputa ci de mintuire! Exemplu cu copilul nu-i corect. Copilul in cazul divortului are dreptul sa-si aleaga parintele.Noi in cazul credintei sintem copiii nu parinti. Daca alegerea noastra e buna sau rea ramine de vazut. |
nimeni nu are dreptate sa sustina ca Dumnezeu este in proprietatea sa particulara asa dupa cum niciunul dintre cei doi parinti nu are dreptul sa isi aproprieze copilul asa vad eu situatia Ortodoxie-Catolicism Dar pe protestanti de ce îi excluzi? unirea o vad existenta la nivelul crestinului intreucat este crestin si o vad realizabila de catre teologi la nivelul Bisericilor cand? asta nu prea vad! Eu unirea o vad prin unirea fiecaruia cu Hristos. dupa cum vedem, pre-existenta si reincarnarea sunt concepte pe care le are si Crestinismul, dar nu in formele teologizate de alte religii Suna foarte ciudat. Am senzatia ca ne-o spui pentru a ne pregati de ideile cum ca si pagânii au dreptate în religiile lor. |
ENCICLICA PATRIARHILOR ORTODOCSI DE LA 1848
EPISTOLA ENCICLICA A BISERICII UNA, SFINTE, SOBORNICESTI SI APOSTOLICE: CATRE ORTODOCSII DE PRETUTINDENI Tuturor celor de pretutindeni, in Duhul Sfant iubiti si doriti frati ai nostri, sfinti Arhierei, preacucernicului cler din jurul lor si tuturor ortodocsilor, fii adevarati ai Bisericii una, sfinte, sobornicesti si apostolesti, imbratisare frateasca in Duhul Sfant si toate cele bune si de mantuire de la Dumnezeu. Trebuie ca propovaduirea evanghelica, sfanta si dumnezeiasca a rascumpararii noastre sa fie vestita de catre toti asa neschimbata si sa fie crezuta in veci asa de curata, cum a descoperit-o dumnezeiestilor si sfintilor Sai Ucenici Mantuitorul nostru, cel care pentru aceasta S-a desertat pe Sine, luand chip de rob, coborand din sanurile parintesti si dumnezeiesti, si cum aceia, devenind martorii vazatori si auzitori, ca niste trambite puternice au rasunat in toata lumea (caci in tot pamantul a iesit graiul lor si pana la marginile lumii cuvintele lor); si, in sfarsit, asa neatinsa, cum ne-au predat-o de obste atatia si atat de mari de Dumnezeu purtatori parinti ai Bisericii ortodoxe, cei de la marginile pamantului care au repetat aceleasi graiuri si au invatat pana la noi, in sinoade de fiecare in parte, dar precum odinioara in eden, incepatorul rautatii luand cu viclenie chip de sfetnic folositor, a facut pe om calcator al poruncii dumnezeiesti celei cunoscute, tot astfel unii nesocotind indestulator spre mantuirea lor sufleteasca cuvantul cel grait si scris al Domnuluisi autoritatea Bisericii celei de totdeauna, urmaresc nelegiuiri noi si inovatii si desfasoara in toate chipurile invatatura evanghelica cea de ei stricata. De acolo au aparut ereziile pe care Biserica cea Ortodoxa a fost nevoita sa le combata, si impotriva tuturor a triumfat pana azi si va triumfa biruitoare in toti vecii, infatisandu-se totdeauna mai stralucitoare si mai puternica dupa lupta. Dar din aceste erezii unele au disparut cu totul, altele iarasi reapar. Numai BISERICA ORTODOXA dainuieste vesnic, dupa fagaduinta nemincinoasa a Domnului. (MATEI, XVI, 18:” Si Eu iti zic tie, ca tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui. „). Dintre aceste erezii raspandite pe o mare parte a pamantului era candva Arianismul, iar astazi este si PAPISMUL, dar si acesta (ca si acelea, care au si disparut cu totul), desi este in putere acum, nu va birui pana la sfarsit. (APOCALIPSA, XII, 10). Parerea cea noua ca „Dudul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul” (FILIOQUE) este potrivnica lamuririi hotarate a Domnului nostru, data cu grija pentru aceasta (IOAN XV, 26:” Iar cand va veni Mangaietorul, pe Care Eu Il voi trimite voua de la Tatal, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede, Acela va marturisi despre Mine. „), si potrivnica marturisirii intregii Biserici ortodoxe, dupa cum este incredintata de catre cele sapte Sinoade ecumenice:”Care de la Tatal pucede” (Simbolul credintei). O asemenea parere poarta toate caracteristicile invataturii gresite, este si se numeste EREZIE (FILIOQUE), si cei care cugeta astfel ERETICI (CATOLICII) dupa hotararea celui intru sfintio Damasus:”Daca cineva va avea dreapta parere despre Tatal si Fiul, dar nu va avea despre Sfantul Duh, este eretic”. BISERICA ORTODOXA declara ca aceasta parere noua mai sus aratata, ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul, este in esenta EREZIE, iar sustinatorii ei, oricine ar fi ERETICI. Aceasta erezie a atras dupa sine si foarte multe inovatii. Inaintasii si Parintii nostri, au depus mult zel si iubitoare staruinta, si in sinoade, si in particular, pentru ca, salvand invatatura ortodoxa a sfintei Biserici Ortodoxe, sa coasa impreuna la loc de vor putea ceea ce s-a sfarsit numai ca sa nu se desparta in bucati corpul lui Hristos, numai ca sa nu se calce in picioare hotararile dumnezeiestilor si venerabilelor sinoade. Papismul n-a incetat de a tulbura Biserica trimitand pretutindeni asanumitii Misionari, oameni traficanti de suflete, care inconjoara pamantul si marea sa faca un prozelit, sa insele pe vreunul dintre ortodocsi, sa striceinvatatura Domnului nostru, sa falsifice prin adaos dumnezeiescul Simbol, sa arate de prisos Botezul, inutila impartasirea cu Potirul Testamentului si cate altele inovatii scolastice toate pentru iubirea de stapanire. Dar nu inceteaza pana astazi papistii sa atace dupa obiceiul lor Ortodoxia, care le este zilnic mustrare vie inaintea ochilor apostati de la credinta lor stramoseasca. Papa Pius al IX-lea, care a primit episcopatul Romei la 1847, a dat la 6 ianuarie 1848 Enciclica catre Orientali. Declarandu-se scaun episcopal al Fericitului Petru, voieste sa amageasca astfel pe cei mai simpli cu apostazia de la Ortodoxie, adaugand acele cuvinte surprinzatoare pentru oricine s-a hranit cu invatatura teologica:”nici nu exista motiv sa prestati contra intoarcerii la adevarata biserica si comuniune cu acest scaun sfant”. Desigur cuvinte de amagire si absurde. Pentru noi orice sfat venit de la Papa Pius al IX-lea, si orice indemn din oficiu, tinzand la distrugerea credintei noastre celei fara de pata pastrata de la Parinti, este nu numai suspecta si trebuie evitata, dar se si condamna sinodul de drept, ca nelegiuit si pierzatot de suflet. Si in aceasta categorie intra in primul rand si numita enciclica a Episcopului Romei celei vechi, Papa Pius al IX-lea, catre Orientali. De aceea, ca sa nu se piarda nimeni din sfantul Staul al Bisericii ortodoxe, sa cadem cu gandul ca nimeni nu ne va desparti de la invatatura evanghelica, nimeni nu ne va rataci de la calauza cea singura a Parintilor nostri. Aceasta porunca si indemnare apostolica o transmitem prin voi si intregii adunari ortodoxe, pentru ca toti intarindu-ne si sfatuindu-ne unii pe altii sa putem rezista la mestesugirile diavolului. Caci asa ne indeamna pe toti si fericitul Apostol Petru:” Fiti cumpatati, privegheati, ca potrivnicul nostru diavolul ca un leu care racneste umbla, cautand pe cine sa inghita. Caruia rezistati-i tari in credinta. Caci credinta nostra ortodoxa, fratilor, nu este de la oameni si prin om, ci prin descoperirea lui Hristos, pe care au vestit-o dumnezeiestii Apostoli, au intarit-o Sfintele Sinoade ecumenice, au transmis-o prin succesiune prea marii Dascali intelepti ai lumii si a confirmat-o sangele varsat al sfintilor Martiri. Si tinem marturisirea pe care am primit-o curata de la atatia barbati, evitand ORICE INOVATIE CA PE O INSUFLETIRE A DIAVOLULUI (DECI „FILIOQUE” CARE INSEAMNA SI DE LA FIUL, ADICA DUHUL SFANT PURCEDE SI DE LA FIUL , ESTE O INOVATIE A BISERICII CATOLICE SI VINE DE LA DIAVOLUL). Cel care primeste inovatia vadeste nedesavarsita Credinta ortodoxa cea propovaduita. Dar aceasta este pecetluita ca desavarsita, nesuferind nici micsorare, nici adaugire, nici vreo schimbare oarecare, si cel care indrazneste sa faca sau sa sfatuiasca sau sa cugete la aceasta a si tagaduit credinta lui Hristos, s-a si pus de bunavoie anatemei vesnice, pentru blestem impotriva Duhului Sfant, ca si cum n-ar fi vorbit drept in Scripturi si prin Sinoadele ecumenice. Aceasta infricosata anatema, nu o rostim noi astazi, ci a rostit-o cel dintai Mantuitorul nostru:”Celui care va vorbi impotriva Duhului Sfant nu i se va ierta nici in veacul de acum, nici in cel viitor” (Matei, XII,32). |
Ora este GMT +3. Ora este acum 05:06:28. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.