Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Logodna religioasa (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18675)

sintaxa 27.10.2016 20:55:42

Logodna religioasa

Buna seara . As avea o intrebare , care ma preocupa in ultimul timp, si sper sa imi puteti oferi un raspuns si un sfat . Sunt intr-o relatie cu o fata de doi ani, si ne-am gandit sa ne legam in fata Lui Dumnezeu . As vrea sa facem Cununia religioasa , dar e obligatorie cea civila , si momentan nu dispunem nici de bani, nici de timp pentru a pegati pentru la anul o nunta cu tot ce trebuie . Credeti ca se mai poate face o logodna la biserica ? O binecuvantare pana la Cununia religioasa pe care am avea de gand sa o facem in 2018 cu tot cu nunta ? Sau Dvs . ce sfat ne-ati da ? Chiar vrem sa ne intemeiem o familie, dar banii, timpul , nu ne permit momentan o nunta pentru anul 2017 . Sper sa ma intelegeti si sa ma puteti ajuta . Multumesc

AlinB 27.10.2016 21:13:16

cununie civila + cununie religioasa
nunta e optionala

CristianR 27.10.2016 21:42:27

Logodna nu e un fel de binecuvântare care să poată înlocui temporar cununia. Este un legământ sfânt, prin care fiecare dintre viitorii miri se promit unul altuia. Este un timp de cunoaștere reciprocă până la nuntă, dar în curăție.

Cel mai bine este, cum a scris și Alin, să amânați petrecerea de nuntă sau să o faceți mai modest, cu un număr redus de invitați; cununia religioasă se poate face fără mari cheltuieli.

Igor_Paslusnik 27.10.2016 22:23:20

Logodna se poate face și fără cununia civilă și fără cununia religioasă și fără nunta opțională de după. Dar nu-i recomandat.

Mai bine așteptați, să mai strângeți bănișori să puneți măcar o masă bogată în familie, la 20 de invitați, alături de verighete, de rochia de mireasă și costum, sau costume populare, bani care oricum îi scoateți înapoi cu plus, și știți că le aveți toate odată cu rânduială, eliberându-vă de o grămadă de ispite care pot veni dacă aveți doar logodna singură.

Multe biruințe și belșug duhovnicesc pe cărarea strâmtă, îngustă și grea, a mântuirii.
Doamne ajută.

AlinB 28.10.2016 01:10:58

Bati campii ca de obicei Igor-Emilian.

Sa mai astepte ce ? "bani de masa bogata"?
Pai cu ce e mai putin paguboasa logodna + asteptare decat asteptare si atat... de dragul mancarii si tzoalelor.

Abtine-te a mai da sfaturi ca mai mult smintesti decat folosesti pe cineva.

Demetrius 28.10.2016 02:30:26

Citat:

În prealabil postat de sintaxa (Post 634005)
. Sunt intr-o relatie cu o fata de doi an

Eu inteleg ce-ai vrut sa zici, dar tu intelegi ce-ai zis?

Iorest 28.10.2016 02:41:15

Citat:

As vrea sa facem Cununia religioasa , dar e obligatorie cea civila , si momentan nu dispunem nici de bani, nici de timp pentru a pregati pentru la anul o nunta cu tot ce trebuie . Credeti ca se mai poate face o logodna la biserica ?

De cand s-a introdus in Codul Civil institutia logodnei civile, Sfantul Sinod a hotarat ca ierurgia pentru logodna sa fie lipita de Sfanta Taina a casatoriei in aceeasi zi, ea continua sa o preceada, dar nu se mai intinde in timp pentru a nu se confunda de catre tineri logodna cu binecuvantarea pentru trait impreuna inainte de nunta.

Deci nu cred ca mai gasesti preot in Biserica Ortodoxa Romana sa-ti faca logodna religioasa inainte cu cateva luni/ani de Taina Casatoriei si eu inteleg de la punctul 1 ca nici daca ai fi cununat civil, nu ai putea face logodna inainte cu 1 an de cununia religioasa, din moment ce slujbele sunt legate.
Punctul 2 se refera doar la faptul ca nu poti fi cununat religios pana nu faci cununia civila si aduci dovada ei, dar nu ca se poate desprinde logodna religioasa de cununia religioasa, punctul 1 e clar.

Detalii
Citat:

Hotărârea nr. 9027 din 25 octombrie 2011
[...]Ca urmare a propunerilor Comisiei canonice, juridice si pentru disciplină, precum si a votului unanim exprimat, Sfântul Sinod a hotărât:
1.Aprobă ca, pe viitor, să nu mai fie permisă în nici o situatie săvârsirea logodnei religioase separat de Sfânta Taină a Cununiei.
2.Aprobă ca, la nivelul unitătilor bisericesti din Patriarhia Română, să se precizeze clerului si credinciosilor că încheierea logodnei civile nu obligă Biserica să oficieze această ierurgie separat de Sfânta Taină a Cununiei, pe care o pot primi doar credinciosii crestini ortodocsi care fac dovada încheierii căsătoriei civile.
3.Aspectele semnalate la punctele 1 si 2 vor fi incluse si în programele catehetice si de pastoratie a celor ce doresc să primească Sfânta Taină a Cununiei[...]
Sursa: http://patriarhia.ro/images/pdf/Hota...odul_civil.pdf

Mihnea Dragomir 28.10.2016 06:40:50

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 634073)
De cand s-a introdus in Codul Civil institutia logodnei civile,

Cum, cum ? Asta e pe bune ? Dom'le, sunt zorii zilei si nu mi-am baut cafeaua. Puneti emoticoane cand glumiti, ca sa-mi pice fisa de suguiti ori ba.

GMihai 28.10.2016 07:16:19

Art. 266 si urmatoarele din noul Cod civil...

Mihnea Dragomir 28.10.2016 07:53:20

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 634080)
Art. 266 si urmatoarele din noul Cod civil...

Aha, am citit, multumesc.

Inteleg ca "logodna civila" nu este un act formal in fata unei autoritati, asa cum este casatoria civila. In principiu, logodna facuta la biserica e valabila si poate fi dovedita cu martori. Dar rezulta ca nu e neaparat la biserica, articolele nu spun nimic nici de vreo autoritate ecleziala. Asadar, intelegerea intre miri ar putea fi considerata logodna, chiar daca nu se face in mod solemn si termenul "logodna" nu este pronuntat: de aici pot aparea spete interesante. Imi imaginez ca paratul ar putea invoca si hotararea Sf Sinod, potrivit careia nu se mai fac logodne decat alipite casatoriei, prin urmare ceea ce pretinde reclamantul ca a fost logodna nu a fost perceput astfel de paratul ortodox. Au si aparut spete? Exista deja jurisprudenta?

GMihai 28.10.2016 08:11:44

Din cate stiu, nu.
Cel putin, eu n-am intalnit, desi e drept ca nu prea angajez dosare de dreptul familiei, dar nici colegii specializati pe asa ceva nu mi-au relatat spete.

Igor_Paslusnik 28.10.2016 12:34:44

Alin B., fi atent la relatarea lui. "Nu dispune de bani, nici de timp", spune. Dacă nu are bani cu ce să facă rânduiala? Nu e firesc că trebuie să mai aștepte? Și dacă spune că nu dispune nici de timp, și totuși trebuie să aștepte pentru o sumă de bani, atunci ca să nu aștepte după mulțu bani, să facă nuntă de 100+ invitați, neavând timp (după doi ani de zile e indicată căsătoria, dar să stea măcar 6 luni în abstinență trupească unul cu altul, numai bine, cât ar aduna bani) atunci sigur că i-am spus să facă rânduiala în familie, cu 20 de invitați.
Cu ce-am greșit?

Iar hotărârile Sfântului Sinod, sunt norma de rânduială după care se ghidează Biserica acelei autocefalii, dar nu e dogmă. Dacă oamenii cer Slujba Logodnei separat de Taina Cununiei, preotul are datoria să o săvârșească, cu mențiunea că trebuie să li se explice de ce Biserica îndeamnă la săvârșirea Logodnei cu Taina Nunții împreună, anume că Logodna fiind slujba de a se da în promisiune de căsătorie unul altuia, pe lângă că după logodnă nu mai au voie patristic, să se cunoască intim până la nuntă, dar există riscul ca cei doi să se despartă până la Taina Nunții, iar slujba Logodnei va fi desconsiderată, batjocorită chiar, în fața lui Dumnezeu și-au încălcat promisiunea, e ca și cum divorțează, de aceea e mai bine să nu se facă separat, și preotul trebuie să indice și să recomande asta.

Slujba Logodnei se poate face separat de Taina Cununiei, dacă el sau ea, pleacă în război, sau întro misiune periculoasă de orice natură, sau în altă țară cu diferite riscuri, sau dacă se îmbolnăvește, logodna devenindu-i motivație și întărire de har pentru a reuși să treacă cu bine prin riscuri sau întâmplări, ca să se întoarcă acasă la cea pentru care s-a promis și care îl așteaptă, promițându-se și ea, lui. Logodna nefiind Taina Cununiei, totuși nu va fi săvârșită slujba de dezlegare a cununiei, dar de exemplu un candidat la hirotonie, prin Logodnă, se consideră căsătorit și dacă se vor despărți, nu va mai avea voie să devină preot, decât ieromonah, eventual.

Deci situație e foarte delicată, de aceea Biserica oferă rezolvarea cea mai frumoasă și firească pentru marea majoritate a turmei Domnului, anume să fie săvârșită împreună Logodna cu Taina Cununiei.

Doamne ajută.

AlinB 28.10.2016 12:40:55

Nunta nu e obligatorie. Doar cununia.
Nu stiai?

Iorest 28.10.2016 21:56:04

.............................

Iorest 28.10.2016 22:56:02

CristianR 28.10.2016 23:00:21

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 634206)
In primul rand sper sa nu fiu iar confundat, sper ca nu crezi ca sunt Alin, de altfel mi s-a mai intamplat pe forum, Alin credea ca sunt vreo Lore, crincrin ca sunt un fel de Antonia sub acoperire, deci nu ma mai mira nimic si nu am nimic cu cei doi.

Iar unul ca mine zice că ai putea fi Leonte :)
Dar poate greșesc și eu, să nu-ți fie cu supărare.

Iorest 28.10.2016 23:22:46

CristianR 28.10.2016 23:45:31

Nu știu cine-i Cristian Leonte. Mă refeream la un forumist cu pseudonimul ăsta, care mi s-a părut mie că scria cam în stilul tău.

Iorest 29.10.2016 00:22:17

Am gasit in ziarul Lumina si alte efecte ale Logodnei religioase, valabile chiar si pentru mireni:

Citat:

Efectele logodnei religioase
Efectele logodnei religioase sunt următoarele: "Oprirea logodnicilor de a se logodi cu alte persoane; obligația morală de a încheia căsătoria cu cel logodit, realizarea rudeniei între cei logodiți și consângenii lor".

În conformitate însă cu "Circulara Sinodului patriarhal din Constantinopol" din septembrie 1808 este interzisă: căsătoria dintre logodnic și mama văduvă a logodnicei decedate (gradul I), între logodnică și fiul logodnicului ei mort (gradul I) și între logodnică și fratele logodnicului ei decedat (gradul II). La încuscrirea închipuită sunt îngăduite, deci, căsătoriile în gradul al III-lea. Pentru evitarea consecințelor la care s-ar expune logodnicii care nu ar mai trece la încheierea căsătoriei din diferite motive, "Bisericile Ortodoxe au stabilit ca preoții să nu mai săvârșească logodna religioasă decât odată cu cununia religioasă".
Sursa: http://ziarullumina.ro/logodna-relig...ila-71894.html
Articolul e de actualitate, scris in 2012, adica imediat dupa Hotararea Sfantului Sinod citata.

dumitrucelmare2000 07.11.2016 19:21:27

Cununia religioasa

Acum vre-o cativa ani am fost invitat la o nunta de buni crestini. Acesti tineri nu au avut bani ca sa faca,, nunta,, odata cu cununia religioasa si au facut cununia civila si nedorind sa traiasca in pacat au facut si cununia religioasa in mare taina fiind de fata numai ei cu nasii. Apoi cam peste 2 ani au hotarat,, sa dea Cezarului ce este al Cezarului,, si au organizat petrecerea de nunta asa cum se organizeaza pe la noi iar la momentul cand trebuiau sa merga la biserica pentru cununia religioasa au mers desi erau deja cununati iar preotul le-a facut o slujba de binecuvantare asemanatoare cu sjlujba de cununie. Li s-au pus verighete pe deget si au multumit lui Dumnezeu pentru perioada petrecuta impreuna. Totul a fost frumos si multa lume a apreciat initiativa lor.

sophia 08.11.2016 18:32:52

Citat:

În prealabil postat de dumitrucelmare2000 (Post 635214)
Acum vre-o cativa ani am fost invitat la o nunta de buni crestini. Acesti tineri nu au avut bani ca sa faca,, nunta,, odata cu cununia religioasa si au facut cununia civila si nedorind sa traiasca in pacat au facut si cununia religioasa in mare taina fiind de fata numai ei cu nasii. Apoi cam peste 2 ani au hotarat,, sa dea Cezarului ce este al Cezarului,, si au organizat petrecerea de nunta asa cum se organizeaza pe la noi iar la momentul cand trebuiau sa merga la biserica pentru cununia religioasa au mers desi erau deja cununati iar preotul le-a facut o slujba de binecuvantare asemanatoare cu sjlujba de cununie. Li s-au pus verighete pe deget si au multumit lui Dumnezeu pentru perioada petrecuta impreuna. Totul a fost frumos si multa lume a apreciat initiativa lor.

Eu sincer nu inteleg acest sistem. La ce le-a mai trebuit petrecere peste 2 ani? Si de ce inca o slujba la biserica? Si 2 ani nu purtat verighetele, sau cum?
Mai asteptau 2 ani si faceau totul ca lumea, o singura data.
E totusi trist ca in ziua de azi sa nu-ti mai poti permite sa te casatoresti religios.

DragosP 08.11.2016 19:37:27

N-ai înțeles, ca de obicei. Petrecerea e amânată.

dumitrucelmare2000 13.11.2016 20:37:20

Au facut asta pentru ca nu se face cununie religioasa fara certificat de casatorie. Si consideri ca era mai bine sa traiasca in pacat acesti doi ani? Verighete au purtat acesti doi ani dar din cate am inteles acestea se pot sfinti de catre preot si pune pe degete ori de cate ori este nevoie ( daca se pierd sau nu mai corespund si trebuie schimbate etc) si in afara de asta foarte multe rude au vrut sa participe la nunta lor si numai dupa un timp a fost posibil.

Florinvs 15.11.2016 13:12:29

Da, intradevar, in cazurile in care doi tineri nu au inca resursele financiare sa faca o petrecere de nunta (care, oricat de mica sau restransa ar fi, presupune anumite cheltuieli), si vor sa se casatoreasca - mai ales religios- aceasta este practic singura solutie!

In Biserica Ortodoxa preotul nu oficiaza casatoria religioasa fara sa fie facuta intai casatoria civila, iar daca la acel moment nu exista resursele financiare pentru petrecerea de nunta, aceasta poate fi facuta mai tarziu.

Apoi sunt cazuri cand respectiva pereche poate aveea rude apropiate ori prieteni sau cunostiinte mai multe care vor sa participe la petrecerea de nunta si la casatorie, ori in acest caz petrecerea de nunta nu mai poate fi mai mica sau mai restransa, ceea ce evident duce la cresterea cheltuielilor legate de organizarea ei.

sophia 18.11.2016 15:20:43

Citat:

În prealabil postat de Florinvs (Post 635830)
Da, intradevar, in cazurile in care doi tineri nu au inca resursele financiare sa faca o petrecere de nunta (care, oricat de mica sau restransa ar fi, presupune anumite cheltuieli), si vor sa se casatoreasca - mai ales religios- aceasta este practic singura solutie!

In Biserica Ortodoxa preotul nu oficiaza casatoria religioasa fara sa fie facuta intai casatoria civila, iar daca la acel moment nu exista resursele financiare pentru petrecerea de nunta, aceasta poate fi facuta mai tarziu.

Apoi sunt cazuri cand respectiva pereche poate aveea rude apropiate ori prieteni sau cunostiinte mai multe care vor sa participe la petrecerea de nunta si la casatorie, ori in acest caz petrecerea de nunta nu mai poate fi mai mica sau mai restransa, ceea ce evident duce la cresterea cheltuielilor legate de organizarea ei.

Deci pe mine m-a surprins faptul ca acesti tineri (din cazul de mai sus) au facut inca o data si cununia religioasa, sau ma rog o slujba pentru asta. Ca si cum nu ar fi fost cununati, cumva.

Si solutiile sunt mai multe totusi ca sa faci totul asa cum trebuie:
- sa astepti pana ai bani (acum asta este o discutie separata)
- sa faci in cadru foarte restrans petrecerea si in general, totul mai modest
- sa te ajute si rudele la cheltuieli, mai ales parintii (nu stiu de ce s-au schimbat lucrurile acum?)

Unii fac imprumut la banca pentru te miri ce, deci ar fi si asta o solutie.
Si ar trebui inteles de cei din jur (rude, prieteni etc.) ca sunt alte vremuri si sa nu mai aibe pretentii.
S-au schimbat atat de mult lucrurile? Erau bani mai multi inainte?

forever... 18.11.2016 15:31:20

Sophia, idea este ca "așa cum trebuie" înseamnă să nu stai necununat. Deci poti renunța sau amâna petrecerea, dar nu e de dorit să amâni cununia religioasă.

AlinB 18.11.2016 15:33:22

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 636115)

Nu e "inainte si dupa" ci cazuri si cazuri.

Cei care tin la nunta mare, o fac de obicei din dorinta de profit.

Daca te intereseaza doar casnicia si nu ai bani (sau nu vrei nunta cu apucaturi cum se face la romani) cel mult dai o masa mica, unde chiar poti primi niste sume de bani si/sau cadouri si atat.

Yasmina 18.11.2016 22:31:06

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 636115)
Deci pe mine m-a surprins faptul ca acesti tineri (din cazul de mai sus) au facut inca o data si cununia religioasa, sau ma rog o slujba pentru asta. Ca si cum nu ar fi fost cununati, cumva.

Si solutiile sunt mai multe totusi ca sa faci totul asa cum trebuie:
- sa astepti pana ai bani (acum asta este o discutie separata)
- sa faci in cadru foarte restrans petrecerea si in general, totul mai modest
- sa te ajute si rudele la cheltuieli, mai ales parintii (nu stiu de ce s-au schimbat lucrurile acum?)

Unii fac imprumut la banca pentru te miri ce, deci ar fi si asta o solutie.
Si ar trebui inteles de cei din jur (rude, prieteni etc.) ca sunt alte vremuri si sa nu mai aibe pretentii.

Important este faptul ca au avut tarie de caracter si dragoste de Dumnezeu sa nu incalce porunca sa traiasca necununati.
Ca au facut petrecerea pentru lume si rubedenii mai tarziu,bravo lor-asta nu este considerat din cale afara.

Eu cunosc oameni care nu au vrut sa se casatoareasca tocmai pt ca aveau trac de nunta,de tambalau,de organizare etc.
Nu-i usor sa organizezi o petrecere pt vreo 100 de indivizi pusi pe baute,mancate ,dansat si glume proaste.

Dar in fine,probabilitatea de a gasi barbati dispusi sa astepte pana dupa cununie este aproape 0 in vremurile astea dezmatate.
Nici nu este de dorit sa lungesti cununia pt nu stiu cati ani tocmai pt a nu duce in ispita oamenii.
Daca nu sunt bani,amanam petrecerea cum au facut si acesti tineri intelepti;deoarece Dumnezeu este mai aproape de noi decat placerile unei petreceri si pe El ne luptam sa nu-l pierdem,nu compania lumii.

Ce au pierdut statistic acestia ca nu au facut petrecerea cu 2 ani in urma? Absolut nimic :)

PS- nu a avut loc o a doua Taina a nuntii ci doar o binecuvantare scurta inainte de masa,dans si antren.

sophia 19.11.2016 13:22:52

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 636148)
Important este faptul ca au avut tarie de caracter si dragoste de Dumnezeu sa nu incalce porunca sa traiasca necununati.
Ca au facut petrecerea pentru lume si rubedenii mai tarziu,bravo lor-asta nu este considerat din cale afara.

Eu cunosc oameni care nu au vrut sa se casatoareasca tocmai pt ca aveau trac de nunta,de tambalau,de organizare etc.
Nu-i usor sa organizezi o petrecere pt vreo 100 de indivizi pusi pe baute,mancate ,dansat si glume proaste.

Dar in fine,probabilitatea de a gasi barbati dispusi sa astepte pana dupa cununie este aproape 0 in vremurile astea dezmatate.
Nici nu este de dorit sa lungesti cununia pt nu stiu cati ani tocmai pt a nu duce in ispita oamenii.
Daca nu sunt bani,amanam petrecerea cum au facut si acesti tineri intelepti;deoarece Dumnezeu este mai aproape de noi decat placerile unei petreceri si pe El ne luptam sa nu-l pierdem,nu compania lumii.

Ce au pierdut statistic acestia ca nu au facut petrecerea cu 2 ani in urma? Absolut nimic :)

PS- nu a avut loc o a doua Taina a nuntii ci doar o binecuvantare scurta inainte de masa,dans si antren.

De acord cu tine.
Din cazul de mai sus insa, eu am inteles ca si cununia religioasa au facut-o pe ascuns cumva si au trebuit sa mai faca mai tarziu inca o slujba pentru restul lumii.

Eu sunt pentru a face lucrurile la vremea lor.
De aia am dat si solutiile de mai sus.
Si petrecerea facuta separat, peste ani, este rupta de context. Nu mai are farmecul, sensul initial.

Si mai am aici o nelamurire - te mai imbraci peste ani iar in rochia de mireasa? Nu cred.
Ori petrecerea aceea este (si) a mirilor totusi. Sunt anumite traditii.

Asta cu asteptatul pana dupa nunta. Da, este greu (pentru unii). Depinde de situatie.
Am invatat de-a lungul timpului din diverse cazuri din media, ca sunt posibile atatea lucruri, pe care nu le-as fi crezut.
Mi se par ciudate si de neimaginat. Si totusi exista.
Acum fiecare este liber sa decida pentru viata lui. Unii pot asa, altii nu.
Sunt de ex, oameni care isi traiesc casnicia in tari diferite, se vad doar cine stie cand, altii care nu impart casa, sau patul sau mai stiu eu.
Habar n-avem noi...ce fac unii.

Yasmina 19.11.2016 19:22:29

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 636171)
De acord cu tine.
Din cazul de mai sus insa, eu am inteles ca si cununia religioasa au facut-o pe ascuns cumva si au trebuit sa mai faca mai tarziu inca o slujba pentru restul lumii.

Si petrecerea facuta separat, peste ani, este rupta de context. Nu mai are farmecul, sensul initial.

Si mai am aici o nelamurire - te mai imbraci peste ani iar in rochia de mireasa? Nu cred.

Asta cu asteptatul pana dupa nunta. Da, este greu (pentru unii). Depinde de situatie.
Am invatat de-a lungul timpului din diverse cazuri din media, ca sunt posibile atatea lucruri, pe care nu le-as fi crezut.
Sunt de ex, oameni care isi traiesc casnicia in tari diferite, se vad doar cine stie cand, altii care nu impart casa, sau patul sau mai stiu eu.

Pai da,ca toate se fac de ochii lumii ,asta-i baiul!
Tinerii au facut o nunta pt ei si Dumnezeu ca sa poata incepe traiul impreuna( poate nu mai puteau sa astepte fizic inca 2 ani) ,apoi i-au dat lumii ce asteapta, petrecere, bautura,fast ,galagie ,barfe ...

dumitrucelmare2000 20.11.2016 22:11:37

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 636171)
De acord cu tine.

In ziua de azi multi tineri aleg sa traiasca in pacat ani de zile si din pacate numarul este din ce in ce mai mare. Consideri ca daca ai trait in pacat ani de zile iti sta mai bine in rochie de mireasa?

gpalama 21.11.2016 22:16:39

Citat:

Buna seara . As avea o intrebare , care ma preocupa in ultimul timp, si sper sa imi puteti oferi un raspuns si un sfat . Sunt intr-o relatie cu o fata de doi ani, si ne-am gandit sa ne legam in fata Lui Dumnezeu .
....
Multumesc

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 634011)
cununie civila + cununie religioasa
nunta e optionala

Nu iti mai caut scuze si rezolva problema asta cat mai repede, dupa ce te-ai uitat putin si in sufletul tau si al partenerului si ai chibzuit bine ca ramai cu el o viata.
Se rezolva in 2 saptamani problema ta, faci o programare la primarie/biserica.
O masa la un restaurant cu cativa prieteni e suficienta.

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 634027)
L
Mai bine așteptați, să mai strângeți bănișori să puneți măcar o masă bogată în familie, la 20 de invitați, alături de verighete, de rochia de mireasă și costum, sau costume populare, bani care oricum îi scoateți înapoi cu plus, și știți că le aveți toate odată cu rânduială, eliberându-vă de o grămadă de ispite care pot veni dacă aveți doar logodna singură.

Multe biruințe și belșug duhovnicesc pe cărarea strâmtă, îngustă și grea, a mântuirii.
Doamne ajută.

Tare dezechilibrate sunt sfaturile tale Igore, se vede ca nu esti trecut prin viata...

Nunta nu este pentru castigul banilor ci pentru vietuirea corecta in fata lui Dumnezeu. Tare le mai ametesti dupa cum iti convine tie.

Sa astepti ce? Sa vina diavolul peste tine?

Marias 26.07.2017 16:42:16

Citat:

Buna seara . As avea o intrebare , care ma preocupa in ultimul timp, si sper sa imi puteti oferi un raspuns si un sfat . Sunt intr-o relatie cu o fata de doi ani, si ne-am gandit sa ne legam in fata Lui Dumnezeu . As vrea sa facem Cununia religioasa , dar e obligatorie cea civila , si momentan nu dispunem nici de bani, nici de timp pentru a pegati pentru la anul o nunta cu tot ce trebuie . Credeti ca se mai poate face o logodna la biserica ? O binecuvantare pana la Cununia religioasa pe care am avea de gand sa o facem in 2018 cu tot cu nunta ? Sau Dvs . ce sfat ne-ati da ? Chiar vrem sa ne intemeiem o familie, dar banii, timpul , nu ne permit momentan o nunta pentru anul 2017 . Sper sa ma intelegeti si sa ma puteti ajuta . Multumesc

Tot ce conteaza cu adevarat la o nunta este cununia religioasa , care nu trebuie amanata sub nici un pretext si care nu necesita cerinte speciale.

Delia86 30.07.2019 17:28:25

Am nevoie urgent de un sfat

Sunt căsătorită de 7 ani civil si avem împreună o fetiță...De mai bine de un an tatăl copilul meu ne-a părăsit si nu suntem divorțati
De curând mama soacră m-a anunțat că vrea să se cununa religios cu amanta lui..Poate sa faca acest lucru in fata lui Dumnezeu desi el este inca cununat civil cu mine...se considera bigamie ?preotul daca este anunțat are voie sa-i cunune

Demetrius 31.07.2019 00:28:10

Citat:

În prealabil postat de Delia86 (Post 664656)
Sunt căsătorită de 7 ani civil si avem împreună o fetiță...De mai bine de un an tatăl copilul meu ne-a părăsit si nu suntem divorțati
De curând mama soacră m-a anunțat că vrea să se cununa religios cu amanta lui..Poate sa faca acest lucru in fata lui Dumnezeu desi el este inca cununat civil cu mine...se considera bigamie ?preotul daca este anunțat are voie sa-i cunune

Bine ai venit, Delia86!
Cununat civil nu exista. Nici bigamie nu e decat daca oficializeaza la oficiul starii civile legatura cu ea fara sa divorteze, ceea ce (legal) nu se poate.

In fata lui Dumnezeu conteaza ca este casatorit civil si ca aveti o fetita impreuna doar daca apoi v-ati si cununat la altar. Nu ne-ai spus nimic in legatura cu cununia voastra. Sunteti cununati? V-ati casatorit civil inainte sau dupa nasterea fetitei? Fetita e botezata?

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:09:49.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.