Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Umanitare (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5050)
-   -   Lupta cu handicapul si sistemul corupt din Romania. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18957)

Lumi27 11.07.2017 21:35:33

Lupta cu handicapul si sistemul corupt din Romania.

Ma numesc Luminita, 35 ani, din Focsani, o persoana nascuta cu un handicap - parapareza spastica dreapta (mana si piciorul nu le pot folosi decat partial) si un chist pe creier care ma face sa fiu dependenta toata viata de medicamente unele compensate iar altele mai scumpe trebuie sa le cumpar. Din cauza chistului am aproape toata partea stanga a creierului lipsa.

Cand eram mica medicii nu mi-au dat nicio sansa, dar am luptat sa inving handicapul. Am facut doua operatii la picior si pot spune ca am reusit sa merg ceva mai bine. Dar nu ma opresc aici pentru ca vreau sa-mi imbunatatesc atat mersul, cat si folosirea mainii. De parca acestea nu erau indeajuns, sufar de miopie si strabism divergent la ochiul stang.

Dupa ani am terminat si liceul pe care nu am putut sa-l termin din cauza numeroaselor recuperari.

Depind de o indemnizatie de handicap de la stat in valoare de 272 lei.

Nu demult am studiat legea pensiilor de invaliditate, m-am luptat cu sistemul, vizite repetate la Casa de Pensii pana ce am dat buzna peste directorul institutiei. Pentru ca nu am lucrat niciodata a trebuit sa platesc asigurarea sociala de 288 lei. Urmatorul pas a fost sa ma duc la spitat pentru expertiza medicala cu actele necesare care imi dovedeasca boala, certificatul de handicap, RMN-ul si descrierea lui despre chist si copia dupa certificatul social care dovedeste plata. Doctora, o femeie aroganta mi-a luat actele si mi-a zis sa vin abi peste 1 luna, desi la altii mai "darnici" le zicea peste cateva zile.

Eu nu imi permit sa ofer sticle de whisky cum i-a oferit un domn si nci sa platesc inca odata asigurarea sociala. E mai mult decat indemnzatia de handicap, plus ca medicamentele necompensate ma costa aproape 100 de lei.

Pur si simplu situatia ma depaseste, multi mi-au zis sa-mi i-au un avocat, altii sa-mi fac pile la medici, insa eu nu am aceasta putere.

Lumi27 15.07.2017 21:09:26

Cu cine am vorbit despre acest subiect mi-au raspuns "ca asa se face".
Oare nu sunt platiti pentru asta?

stefan florin 17.07.2017 14:18:06

Citat:

În prealabil postat de Lumi27 (Post 649927)
Cu cine am vorbit despre acest subiect mi-au raspuns "ca asa se face".
Oare nu sunt platiti pentru asta?

normal ca sunt platiti, dar...sunt corupti si mai ales insensibili

Lumi27 17.07.2017 21:25:15

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 649946)
normal ca sunt platiti, dar...sunt corupti si mai ales insensibili

Da, dar e dureros. Sa intri intr-un cabinet medical, doctora sa te astepte cu picioarele...pe birou si sa iti arunce actele intr-un sertar, sa-ti spuna sa vii peste 1 luna. Pe mine aceasta luna ma costa inca 288 lei (asigurarea sociala). E cam greu sa scoti 288 lei din 272 cat este indemnizatia de handicap.

Demetrius 17.07.2017 22:24:35

Citat:

În prealabil postat de Lumi27 (Post 649950)
Da, dar e dureros. Sa intri intr-un cabinet medical, doctora sa te astepte cu picioarele...pe birou si sa iti arunce actele intr-un sertar, sa-ti spuna sa vii peste 1 luna. Pe mine aceasta luna ma costa inca 288 lei (asigurarea sociala). E cam greu sa scoti 288 lei din 272 cat este indemnizatia de handicap.

Iti trimite Sf Nicolae aceasta suma daca-mi lasi pe MP numele tau complet si domiciliul ca in buletin.

Pe langa asta e nevoie sa-ti reconsideri atitudinea de dispret fata de doctorita pe care o acuzi de coruptie numai pentru ca tu nu ai posibilitati de a da mita. Daca ai avea posibilitati, ai da?

10. Dar pentru ce judeci tu pe fratele tau? Sau pentru ce dispretuiesti tu pe fratele tau? Caci toti ne vom infatisa inaintea scaunului de judecata al lui Hristos.(Rom14,10)

Lumi27 18.07.2017 15:45:48

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 649953)
Pe langa asta e nevoie sa-ti reconsideri atitudinea de dispret fata de doctorita pe care o acuzi de coruptie numai pentru ca tu nu ai posibilitati de a da mita. Daca ai avea posibilitati, ai da?

10. Dar pentru ce judeci tu pe fratele tau? Sau pentru ce dispretuiesti tu pe fratele tau? Caci toti ne vom infatisa inaintea scaunului de judecata al lui Hristos.(Rom14,10)

Clar nu aș da. Și nu doar pentru că nu am posibilitatea. Nu simt neapărat dispreț pentru medici , pentru că noi oamenii i-am învățat cu "atenții". Însă învățul are și dezvăț.
Dispreț am pe "teoria" nu dai nu primești.
Mentalitatea comunistă nu a dispărut nici măcar după 27 de ani.

Demetrius 18.07.2017 19:02:52

Citat:

În prealabil postat de Lumi27 (Post 649964)
Clar nu aș da. Și nu doar pentru că nu am posibilitatea. Nu simt neapărat dispreț pentru medici , pentru că noi oamenii i-am învățat cu "atenții". Însă învățul are și dezvăț.
Dispreț am pe "teoria" nu dai nu primești.
Mentalitatea comunistă nu a dispărut nici măcar după 27 de ani.

"Nu dai, nu primesti" se gaseste si in ceruri: nu primesti binecuvantare daca nu te inchini.
Ai grija cu dispretul, e paguba mare cu el.
Daca tu esti pusa in situatia lui Iisus ce faci?

Nu e mentalitate comunista, ci foarte omeneasca; peste tot o gasesti, chiar si acolo unde nu a fost comunism. Tu aveai 8 ani cand comunismul a cazut, mi-e greu sa cred ca aveai habar cum e fara comunism.
Acum e fara comunism si firea omeneasca a fiecaruia dintre noi se exprima cum vrea fiecare dintre noi.

Lumi27 18.07.2017 19:51:58

Aveți dreptate trebuie să reflectez mult asupra acestui subiect. Nici nu se pune problema să mă pun în locul Fiului Lui Dumnezeu. Ce a făcut EL e supraomenesc.

stefan florin 18.07.2017 22:14:39

Citat:

"Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei".E usor de "a da sfaturi" cand nu esti in situatia ei

Yasmina 18.07.2017 23:02:49

Dragilor nu este cazul sa acaparati discutia si sa transformati subiectul intr-unul personal de cearta ,de la o pasa la alta.
HAideti sa stam pe subiect.

Stefan,ce a zis Demetrius despre dispret nu este rau.

Luminita,chiar nu stiu ce ar fi de facut in Romania pe aceasta tema.S-a ajuns f departe cu hotia si coruptia. Cred ca numai o dictatura politieneasca ar putea distruge cloaca asta de pungasi si sistemul. Eventual o revolutie populara,ceva.

Am in familie o vara cu sindrom Down careia comisia medicala i-a sistat pensia medicala,fara nici un motiv aparent.Adica este clar ca persoana este handicapata,are serioase probleme de perceptie si de integrare,nu poate munci sau fi angajata undeva sa-si castige painea si totusi i-au luat si ajutorul acela minuscul de 4 mil(parca).

I l-au luat ei si l-au dat altora,pe nedrept.

Dar cam care este "atentia"care se percepe pt aceasta treaba? La cam cat se asteapta pt un dosar?

Lumi27 18.07.2017 23:47:47

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 649971)
Luminita,chiar nu stiu ce ar fi de facut in Romania pe aceasta tema.S-a ajuns f departe cu hotia si coruptia. Cred ca numai o dictatura politieneasca ar putea distruge cloaca asta de pungasi si sistemul. Eventual o revolutie populara,ceva.

Am in familie o vara cu sindrom Down careia comisia medicala i-a sistat pensia medicala,fara nici un motiv aparent.Adica este clar ca persoana este handicapata,are serioase probleme de perceptie si de integrare,nu poate munci sau fi angajata undeva sa-si castige painea si totusi i-au luat si ajutorul acela minuscul de 4 mil(parca).

I l-au luat ei si l-au dat altora,pe nedrept.
Dar cam care este "atentia"care se percepe pt aceasta treaba? La cam cat se asteapta pt un dosar?

Bună seara! În primul rând vara dvs nu este o "handicapată" ci o persoană cu un handicap,cu o dizabilitate.
Bărbatul care a intrat înaintea mea a avut o sticlă cu whisky și îi vorbea foarte politicos.
Se auzea de afară cum îi promitea "că-l va rezolva.
Pe mine m-a primit cu picioarele pe birou ca-n filmele western mi-a aruncat actele într-un sertar și mi-a zis să vin peste o lună . Când vroiam să zic ceva repeta că ne vedem peste o lună.

AlinB 19.07.2017 00:12:11

Citat:

Iti trimite Sf Nicolae aceasta suma daca-mi lasi pe MP numele tau complet si domiciliul ca in buletin.

O sticla de wisky e 60-70 lei, deci trimite femeii bani de wisky. Sau cumpara-o tu si trimite-i.

Pacatul nu e la ala care da, e la ala care ia.

Cu aia 288 nu rezolva problema. Ar putea sa o mai amane inca o luna. Sau cine stie, sa-i respinga dosarul.

Si hai sa fim seriosi, chiar si daca n-ai, intre a plati 288 lei si 70 lei, cred ca e la mintea cocosului ca dai si de unde n-ai aia 70 mai ales ca ai info de prima mana ca asa se rezolva repede si sigur.

Daca era o taxa ceruta de Stat ce faceai? Plateai si gata.

Si aici e aceeasi chestie, sunt banii de la Cezar si tot la sistemul imputit si corupt al Cezarului se duc.

Si evreii au incercat sa-l ispiteasca pe Iisus cu acelasi gen de dilema: platim bir de bani la Cezar sau platim bir (de sange) sa-l rasturnam (poate) pe Cezar ? Raspunsul l-au aflat evreii vreo 40 ani mai tarziu cand praful s-a ales de Ierusalim si taxe au platit in continuare.

Vrei sa iei taurul de piept? Te duci, faci o reclamatie pentru coruptie, o prinde in flagrant, si gata.
Sigur, asta nu inseamna ca problema ta o sa fie rezolvata, dar eroismul are un pret..

Si ne intoarcem la vesnica dilema, ce e mai ieftin...sau mai bine zis, ce imi permit ?
Tot sticla de wisky bat-o vina..

caminaris 19.07.2017 18:22:21

Ce ar face Hristos in locul tau?

Sfintii Parinti spun sa ne intrebam in orice situatie ce ar face Hristos in locul meu.

daca privesti situatia in aceasta lumina totul devine clar, limpede:

nu dispretui pe altul ca asta ar insemna sa-l judeci si atunci ne va judeca si Dumnezeu pe noi...

ce a facut doctorita au facut si soldatii care il chinuiau pe Hristos in ziua rastignirii si totusi pentru ei si pt cei ca ei a venit Hristos pe Pamant, pentru pacatosi.

Dumnezeu asteapta de la ei cainta si atunci cine sunt eu sa cer pedepsirea lor?...

ce asteapta insa de la noi Hristos este rugaciunea noastra pt ei sau, daca de asta nu suntem capabili inca, macar rabdarea noastra fata de ei.

In ce priveste mita cu whisky-ul, dati cezarului ce e al cezarului, cred ca asta spune tot.

s-ar putea traduce si ca: fiti smeriti asa cum si eu sunt.

deci cine sunt eu sa ma lupt cu altii care de fapt sunt ca si mine doar ca pe o treapta mai jos pe scara duhovniciei (spiritualitatii)

Sf Cuvios Paisie Aghioritul spunea ca noi oamenii, cu totii ar trebui sa ne privim si sa fim ca fratii pt ca de fapt asta si suntem desi nu ne dam seama.

cu totii am primit la nastere scanteia dumnezeiasca numita spirit, care ne anima trupul, ceea ce ne face, spiritual, frati cu acelasi Tata: Dumnezeu.

Asa ca hai sa ne purtam ca fratii cu ceilalti si sa nu asteptam nimic in schimb si atunci ne vom simti intr-adevar liberi.

Dumnezeu ne-a creat pe noi, oamenii, ca sa ne slujeasca deci daca vrem sa ne apropiem la fire de El tb si noi sa slujim celorlalti

am divagat

pe scurt: smerenia ne invata sa ne plecam capul...

stefan florin 19.07.2017 21:16:06

Citat:

În prealabil postat de caminaris (Post 649991)
Sfintii Parinti spun sa ne intrebam in orice situatie ce ar face Hristos in locul meu.

daca privesti situatia in aceasta lumina totul devine clar, limpede:

nu dispretui pe altul ca asta ar insemna sa-l judeci si atunci ne va judeca si Dumnezeu pe noi...

ce a facut doctorita au facut si soldatii care il chinuiau pe Hristos in ziua rastignirii si totusi pentru ei si pt cei ca ei a venit Hristos pe Pamant, pentru pacatosi.

Dumnezeu asteapta de la ei cainta si atunci cine sunt eu sa cer pedepsirea lor?...

ce asteapta insa de la noi Hristos este rugaciunea noastra pt ei sau, daca de asta nu suntem capabili inca, macar rabdarea noastra fata de ei.

In ce priveste mita cu whisky-ul, dati cezarului ce e al cezarului, cred ca asta spune tot.

s-ar putea traduce si ca: fiti smeriti asa cum si eu sunt.

deci cine sunt eu sa ma lupt cu altii care de fapt sunt ca si mine doar ca pe o treapta mai jos pe scara duhovniciei (spiritualitatii)

Sf Cuvios Paisie Aghioritul spunea ca noi oamenii, cu totii ar trebui sa ne privim si sa fim ca fratii pt ca de fapt asta si suntem desi nu ne dam seama.

cu totii am primit la nastere scanteia dumnezeiasca numita spirit, care ne anima trupul, ceea ce ne face, spiritual, frati cu acelasi Tata: Dumnezeu.

Asa ca hai sa ne purtam ca fratii cu ceilalti si sa nu asteptam nimic in schimb si atunci ne vom simti intr-adevar liberi.

Dumnezeu ne-a creat pe noi, oamenii, ca sa ne slujeasca deci daca vrem sa ne apropiem la fire de El tb si noi sa slujim celorlalti

am divagat

pe scurt: smerenia ne invata sa ne plecam capul...

pe bune?! Ce a facut Hristos cu schimbatorii de bani din templu? A plecat capul sau a luat atitudine?

Demetrius 19.07.2017 22:42:00

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 649997)
pe bune?! Ce a facut Hristos cu schimbatorii de bani din templu? A plecat capul sau a luat atitudine?

Pe bune?! Ce ai facut tu cu intrebabarea asta? Ce vrei sa afli?
Ce legatura are cu topicul?

AlinB 20.07.2017 01:07:20

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 649997)

Comparatia e aberanta, amice credeam ca ai mai mult discernamant.

caminaris 21.07.2017 23:11:51

asta e o alta situatie

Ce a facut Hristos cu schimbatorii de bani din templu? A plecat capul sau a luat atitudine?

acolo, in templu, e vorba de lucrurile sfinte si in astfel de cazuri tot Sfintii Parinti ne indeamna sa luam atitudine

spre exemplu când e vorba de sfintele moaste sau de numele Lui Hristos, e lipsa de evlavie sa lasam pe altii sa le terfeleasca, luând atitudine ne asemanam cu mucenicii care si-au dat si viata pentru Hristos (asa cum si Hristos si-a dat viata pt noi...)

dar acea mita despre care intrebi tu e o greseala, o obisnuinta a unui om care a dus la patima prin repetare adica doctorita nici nu-si mai da seama (mai ales ca o fac si altii), nu mai intelege ca greseste si atunci ce poti sa-i faci? O tratezi cu... rabdare si eventual o scurta rugaciune catre Hristos si Maica Domnului sa o ajute

Ca om nu poti sa faci mai multe ca suntem neputinciosi, doar Dumnezeu poate schimba ceva ca El poate ... toate!

Lumi27 22.07.2017 19:15:52

Pensia de invaliditate

Aceasta este legea pensiei de invaliditate dupa lupt sa-mi fac un drept.
O postez aici deoarece vreau ca mai multe persoane sa beneficieze de acest drept care este dat prin lege.
https://www.prostemcell.ro/articole-...aliditate.html

Lumi27 02.08.2017 20:45:21

Buna seara!
Am reusit intr-un final cu expertiza medicala, doctorita cu pricina mi-a dat actele in care scrie negru pe alb situatia mea si mi-a spus sa revin peste 3 ani.

La Casa de Pensii am platit doar 1/3 din asigurarea sociala, din cei 290 de lei, cat sa fiu la zi cu asigurarea, ca sa imi poata trimite dosarul la Bucuresti pentru a beneficia de pansia de invaliditate.

Acum astept decizia de...pensionare. Mi s-a spus ca vine cam in 1-2 luni si peste 3 -4 luni voi incepe sa primesc banii. Chiar daca dureaza atat pentru mine e o realizare.

Stiu ca poate unii dintre voi veti zice ca astept bani de la stat precum asistatii sociali, insa as fi muncit cu drag daca as fi avut ocazia. In statele din afara esti ajutat in acest sens, din pacate stim cu totii ca in Romania daca ai o dizabilitate nu esti ajutat sa te integrezi in societate.

Demetrius 03.08.2017 02:47:10

Citat:

În prealabil postat de Lumi27 (Post 650256)
Buna seara!
...
In statele din afara esti ajutat...

De unde stii? Din filmele artistice?
Filmele artistice fac parte din categoria fictiune.

Lumi27 03.08.2017 12:16:50

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 650258)
De unde stii? Din filmele artistice?
Filmele artistice fac parte din categoria fictiune.

Eu așa am înțeles de la cineva că unele peroanele cu dizabilități sunt ajutate să aibă un job part-Time și că și aici depinde de patron. Acum eu nu știu cat de adevărat sau fals e.

Demetrius 03.08.2017 21:45:53

Citat:

În prealabil postat de Lumi27 (Post 650262)
Eu așa am înțeles de la cineva că unele peroanele cu dizabilități
sunt ajutate să aibă un job part-Time

Acel "cineva" o fi ego-ul tau, adica ai vrut sa crezi ca altundeva(in statele din afara) cainii umbla cu covrigi in coada.

Peste tot in lume fortele de munca cu asta se ocupa.

Citat:

În prealabil postat de Lumi27 (Post 650262)
și că și aici depinde de patron. Acum eu nu știu cat de adevărat sau fals e.

Numai de patron depinde oriunde, iar patronul vrea profit.

Iorest 03.08.2017 23:38:58

.............................

Lumi27 04.08.2017 10:12:20

Am postat aici povestea mea mai mult pentru a face cunoscuta si aceasta lege, care e deja din 2013 insa eu nu am vazut nicaieri sa spuna la tv, radio, net detalii despre aceasta lege. Multe persoane cu dizabilitari care traisc cu indemnizatia de handicap, indiferent de gradul de handicap banii sunt mult prea putini.
Scopul acestei postari a fost in mare parte sa va arat nepasarea functionarilor. Eu am luptat pentru acest drept si mi-a luat o luna.

Daca cunosteti persoane care depind doar de indemnizatia de handicap invatii sa-si ceara drepturile.

ionn2017 08.08.2017 01:37:19

Indemnizațiile pentru persoanele cu handicap au fost mărite prin ordonanță de urgență :

http://adevarul.ro/news/societate/in...f7b/index.html

"Guvernul Mihai Tudose a adoptat, vineri, în cadrul primei ședințe a acestui Cabinet, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede creșterea indemnizației la 640 pentru cei care suferă de un handicap grav și la 480 pentru cei cu handicap accentuat, măsura urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. "

tot e bine

Lumi27 08.08.2017 21:35:27

Citat:

În prealabil postat de ionn2017 (Post 650338)
Indemnizațiile pentru persoanele cu handicap au fost mărite prin ordonanță de urgență :

http://adevarul.ro/news/societate/in...f7b/index.html

"Guvernul Mihai Tudose a adoptat, vineri, în cadrul primei ședințe a acestui Cabinet, OUG de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede creșterea indemnizației la 640 pentru cei care suferă de un handicap grav și la 480 pentru cei cu handicap accentuat, măsura urmând a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018. "

tot e bine

Da, important e sa nu se mai schime guvernul pana in 2018, la cum functioneaza politica in Romania....Kinder cu surprize.

gpalama 21.08.2017 23:40:28

Draga Lumi, iti dau o veste buna si una rea.
Cu care vrei sa incep?

Vestea buna este urmatoarea: daca nu te doare efectiv nimic spune multumesc, pentru ca problema reala pe pamantul asta este chinul si suferinta si nu infirmitatea. Cancerul si multe multe altele sunt infinit mai rele. Durerea atroce, crunta, indelungata este cu adevarat MAREA PROBLEMA a vietii... daca nu ai inteles asta iti spun eu acum lucrul asta.

Vestea rea este urmatoarea: e mai dificil in conditia ta, dar asta e viata, cu totii ducem o cruce mai grea sau mai usoara.

Infirmitatile pe pamantul asta nu sunt fericite deloc, insa eu zic ca esti si poti fi exact ceea ce gandesti despre tine.

Nu infirmitatea te defineste ca om ci atitudinea de viata.
Ai o problema, si ce daca? Mergi mai departe senina, ca si cum nu ar fi.

Trebuie sa fie ceva de lucru si pentru tine, ceva ceva trebuie sa poti sa faci, nu te descuraja total, pentru Dumnezeu, daca ai o mana si un picior, daca te poti deplasa putin si te poti ajuta de o mana tot este ceva.
Nu iti inteleg conditia complet, insa nu te descuraja singura.

Acum o dau si in pronie divina. Tu ai inteles care este sensul vietii tale? Sensul suferintei tale?
Pentru ca ce duci tu este mult, este greu, nu stiu cat doare fizic insa cu siguranta mental te ingenuncheaza.
Eu te sfatuiesc asa, cum o fac de obicei: omul daca are o nelamurire in viata sa se roage MAI SUS, sa ceara o explicatie: de ce Doamne mi se intampla mie lucrul asta? Sa ceara de mai multe ori pana primeste o explicatie.

Ne traim vietile exact ca oile. Bolnave, murdare, chinuite, suferinte. Si nu intelegem ce este cu noi, nu intelegem ca daca am merge la pastor ne-ar curata si ne-ar obloji ranile, care s-ar vindeca sau ar durea mai putin, sau le-am duce mai usor.
Stam departe de Dumnezeu, de rugaciune, de Biserica si asta ne aduce mari neajunsuri.
Stam in "viata", chinuti, dar excitati la maxim de bucuria si grijile ei...

E grea viata de azi poate mai mult decat oricand pentru ca ni s-a luat cel mai de pret bun: timpul de meditatie la Dumnezeu, timpul in care mintea putea sa se linisteasca si sa asculte lumina.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:17:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.