![]() |
In primele sec crestine in biserici nu exista iconostas, acesta s-a introdus mult mai tarziu ca o prefigurare a catapetesmei din templu, dupa parerea mea nu a fost o idee buna introducerea iconostasului pt ca intr-un fel priveaza credinciosii de ceea ce se intampla in altar si parca ii distanteaza de comuniunea liturgica si euharistica, este un fel de a spune ca noi, credinciosii nu avem dreptul sa vedem ce se petrece acolo ca si cum Dumnezeu nu ar vrea sa fim partasi la jertfa euharistica, mai nou multi teologi ortodocsi sunt de parere ca iconostasul ar trebui eliminat sau cel putin usile imparatesti ar trebui sa ramana deschise pe tot parcursul Liturghiei si totodata rugaciunile rostite in taina de catre preot ar trebui rostite cu voce tare ca in vechime pt ca fiecare credincios sa auda! Voi ce parere aveti? Domnul sa fie slavit! |
Pavel Florenski marturiseste: "Din pricina neputintei vederii duhovnicesti a rugatorilor,Biserica, in grija pe care le-o poarta, s-a aflat in situatia de a alcatui un palid substitut spiritual. Iconostasul nu ascunde ceva ochilor credinciosilor, lucruri tainice, in stare sa starneasca curiozitatea, asa cum din ignoranta si egoism, isi inchipuie unii; dimpotriva, el le arata pe jumatate celor orbi, tainele altarului, deschide schiopilor si schilozilor intrarea intr-o alta lume care le ramane inchisa din cauza propriei obtuzitati, striga urechilor surde despre Imparatia Cerurilor".
Plecand de la cuvintele lui Florenski, consider ca cel care nu are ochi petru ceea ce este reprezentat pe iconostas, nu are ochi nici pentru ceea ce se petrece in sfantul altar. Daca se va inlatura iconostasul, altarul va dispare cu totul din constiinta oamenilor. |
Cuvinte frumoase,dar nu ne ajuta cu nimic...
|
nu TE ajuta cu nimic(pina una alta)... dar sper Danyel ca odata o sa intelegi. Trebuie citit si studiat mult, cu post si rugaciune... Sa te ajute Dumnezeu!..si pe noi toti!
|
Intradevar trebuie post si rugaciune pt a intelege ce vrea Dumnezeu de la noi, insa de ce iconostas? Dumnezeu nu mai este despartit de oameni prin catapeteasma ca in Vechiul Testament, cei ce au facut iconostasul nustiu daca au procedat cel mai bine, oricum, nu asta e important pentru mantuirea sufletelor noastre,
"De nu erai tu Primavara, a veacului intepenit, ar fi ramas de-a pururi iarna, si soarele n-ar fi zambit" |
In speranta ca poate vei intelege mai bine citeste aici : http://inoe.inoe.ro/ianus/Valentin%20Ilie.htm
despre: Raportul teologic dintre Templul iudaic și Biserica creștină si Catedralele, bisericile parohiale, mânăstirile și specificitatea lor liturgică |
O biserica a sec XXI nu mai are nevoie de taine ascunse, Biserica Catolica nu are iconostas si totusi si ei inteleg ce-i Euharistia, Iisus Hristos si toate celelalte taine, iconostasul face parte dintr-o traditie, nici nu ajuta si nici nu impiedica mantuirea, ori tot felu de explicatii frumoase..sa zicem, dar..nimic in intarirea credintei noastre, azi cand un sceptic dornic sa afle credinta il vede pe preot ascuns dupa o perdea interpreteaza automat ca acel preot face acolo niste lucruri ascunse, cel putin jumatate din credinciosii bisericii unde merg eu, cu care am vorbit, habar nu au ce se intampla in altar, bunica mea de peste 70 de ani care merge la biserica din frageda pruncie duminica de duminca habar nu are ce face preotul in altar cu perdeaua trasa, aceste lucruri dupa cum au spus mai multi teologi ortodocsi, nu trebuie ascunse de credinciosii de rand de dragul unor interpretari frumoase..Domnul sa ne dea putere si intelepciune sa ne grijim de mantuirea noastra Amin
|
Citat:
Pavel Florenski ..deci Danyel, nu numai ca este important sa ne rugam neincetat ca ingerii, si sa contemplam la Cuvintul Domnului in fata catapeteasmei, a icoanelor , ci este esential si asta nu o spun eu sau Florenski ci cei cu har mult, Sfintii Parinti de la care cu smerenie sa luam aminte. Biserica este spital unde ne vindecam sufletele si ca orice spital are o camera de operatii...si deci considera ca altarul impreuna cu iconostasul si portile imparatesti este acea sala de operatii unde sufletele se repara in mare taina. Daca vrei poti sa incerci sa-i explici astfel si bunicii tale si jumatatii de credinciosi cu care ai vorbit depsre acest fenomen "ciudat" Nu ai spus nimic despre Icoane in general, tie personal iti plac? |
uneori in spatele iconostasului se intimpla vedenii ale preotilor care ii fac sa reactioeze pe fiecare in mod diferit,iar noi nevazind ce vede preotul ci numai reactia lui am putea sa ne smintim si sa ne punem intrebari asupra preotului ca ce este cu o anumita atitudine alui ;dar el nu va explica ceea ce DUMNEZEU ii arata doar lui pt a-l lamuri pe el ,pe preot intr-o anumita privinta,ca pastor de suflete. Sar putea ca la catolici sa nu se prea intimple astfel de evenimente din cauza ratacirii lor dogmatice.
|
Citat:
|
iconostasul stimuleaza imaginatia omului. este o forma de arta si reprezinta conceptia umana despre divinitate.
|
Citat:
|
Danyel, gandeste-te ca in spatele iconostasului, in Altar, se pregateste Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie. Oare suntem noi la fel de vrednici ca si preotii sa asistam la asa ceva ?
Oricum catolicii au o credinta in conformitate cu slabiciunile si neputintele lor ( a se cerceta postul lor- un fel de regim ovo-lacto-vegetarian, care e sanatate curata , poti sa il tii cat vrei ). Si daca vad, si daca nu vad, ce se intampla ? Tot in ratacire se afla. Eu cred ca e o mandrie luciferica ( daca nu cumva e un termen prea pretentios) ; atunci unde mai e notiunea de taina ? Daca suntem chiar atat de curiosi, exista zilele de Paste , pana la Inaltare cand slujbele se fac cu usile imparatesti deschise si cu dvera ( perdeaua ) data la o parte si putem vedea , daca asta ar constitui o piedica in calea mantuirii noastre. Si daca unii dintre noi nu stim ce se intampla in timpul Sfintei Liturghii, la ce ne foloseste? Am cunoscut si un catolic care oricum daca vede, nu stie ce se intampla acolo, care este importanta tainei. |
asa cum a argumentat Dan73, cred ca iconostasul este util, chiar daca a aparunt mult mai tarziu in rasarit si nu are un temei din perioada Bisericii primare. Iconostasul in traditia rasariteana accentueaza taina (care se petrece dincolo de catapeteasma) si nu lasa sa fie rationalizata.
|
Danyel la noi usile imparatesti ramin tot timpul deschise. Si este bine asa. Cel care nu se considera vrednic sa se uite in potir nu o face cu sau fara iconostas. Cel care iscodeste o face si daca iconostasul are un metru grosime.
Iconostasul a fost suport pentru icoane care datorita numarului crescut de icoane a devenit ZID! Acum este paradoxal ca icoana care este usa spre lumea de dincolo a devenit prin suportul ei bariera spre dincolo.... Ba mai mult in unele locuri din diaspora care fac Liturghia in biserici de alt cult nu exista un iconostas si ca atare nici un altar ingradit. Totusi trairile pot si sint aceleasi cu sau fara acest iconostas. Noi avem o mentalitate de fosti detinuti si nevoie de linie clara pina unde avem voie. La Iisus ai voie pina in al atinge chiar daca esti tirfa, hot, vames sau altceva. Nu a avut Bodygard care sa-l fereasca de atingerea oamenilor si nici nu a dorit-o. Ba mai mult el Fiul lui Dumnezeu; Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat a spalat picioarele unor pescari!!!! Nu i-a fost frica ca se poate murdarii...de noi. A cautat contactul si prin contact a vindecat pe multi. Tare mi-ar place Andrei daca iconostasul ar disparea din constinta oamenilor. Daca oamenii l-ar cauta pe Dumnezeu ca sa-l atinga sa-i spele picioarele cu lacrimi..... Noi ne punem intr-una garduri intre El si noi, si iconostasul este cel mai slab dintre ele...iar pe urma ne plingem ca Dumnezeu nu se face simtit in viata noastra (direct nu prin semne) Cineva m-a invatat sa-mi lipesc obrazul de icoana (ii multumesc pentru lucru asta) si crede-ma ca daca iubirea ta pentru cel/cea pictata este adevarata ..nu simti doar raceala lemnului. |
Citat:
Daca vrei sa intri shi sa vezi ce este acolo, roaga pe parinte sa-tzi arate, dar apoi trebuie sa resfintzeasca... Iar daca tzin bine minte ce am citit ca spunea Hristos, atunci el afirma despre EL ca este chiar Usha prin care intri in rai, deci iconostasul este chiar Hristos prin care intri in rai, sau prin care Duhul Sfant al Raiul se impartasheshte credincioshilor... deci cum adica sa-l desfintzam? Ca sa vedem jertfa adusa de preot? poi comuniunea se realizeaza mai mult in duh shi nu neaparat prin priviri catre cele ce se jertfesc... Iar daca biserica nu este oculta asta nu inseamna ca totul trebuie sa fie vraishte, ca doar biserica este construita pe baza de izvoade shi trebuie sa fie in concordantza cu izvoadele vechiului testament primite de Moise pe munte, deci trebuie respectat ce a cerut Dumnezeu, nu se poate face dupa capul nostru.... ca asha cum a vazut Moise in munte asha a trebuit sa faca shi el... shi tot asha se fac shi Bisericile dupa cum a cerut Dumnezeu prin sfintzii lui, nu se poate inlocui cu o sala de sport... Iar ruperea Catapetesmei de sus shi pana jos, in doua partzi, probabil ca in Biserica, (cele doua partzi) sunt reprezentate prin ushile respective prin deschiderea celor doua ushi ale iconostasului, iar catapeteaspa reprezenta orbirea celor din vechiul testament ce nu mai stiau implini legea, ce nu mai stiau pazi poruncile, iar Domnul le-a deschis ochii shi urechile ca sa vada shi sa auda, deci a rupt bariera ce-i desparte pe oameni de Dumnezeu, iar ushile iconostasului asta o fi reprezentand... deci cum ne-am putea imagina o biserica fara iconostas? In vechime nu existau biserici deloc, shi slujbele se faceau in case particulare sau in peshteri, in catacombe, dar cand au aparut mijloace pentru construire corespunzatoare, atunci au aparut shi respectarea isvoadelor din vechime, adica asha cum se ceruse de Dumnezeu, de la inceputuri... deci sunt contra la slujbe in stil catolic sau protestant sau in alte feluri.... oricum cine ma intreaba pe mine... sau ma ia in seama... ??? |
Reprezentari, simboluri, dogme....cu duiumul, traire putina ca deh, de frica ca nu-i tot dupa lege nu mai avem timp de asa ceva!
Oare fariseii nu respectau legea intocmai? Cu siguranta o respectau, atita doar ca atit erau de preocupati sa fie indeplinita legea incit uitau sa mai si creada, simta...traiasca. MAi fratilor voi uitati ca Dumnezeu nu-i doar reprezentat in biserica prin preot, prin Euharistie, prin icoana etc. EL ESTE ACOLO PREZENT! Renuntati sa fiti Marta si fiti Maria ca-i place mai mult sa fie impreuna cu EL decit sa-i faceti casa bec!!!! Iisus este acolo si daca Liturghia se face intr-o biserica mareata cu iconostas si icoane de o deosebita frumusete si daca altarul este pe o buturuga in mijlocul cimpului. Sint bune toate si iconostasul si icoanele dar nu sint necesare si nici pe departe asa importante pe cit credeti. |
Citat:
EUHARISTIA administrata oamenilor SIMPLI ca sa fie COMPLETA se face prin FLOOD-INGUL simturilor, prin trupul si singele Mintuitorului(gust, miros, si la suflet) in primul rind insa si vizual prin scenele din viata Lui(vizual, senzitiv, merg la inima) prin aducerea Slavei Lui Dumnezeu prin cintari(auditiv) si tamiie(inapoi la miros), in asa fel necuratia sa nu mai aibe acces la credincios si el sa fiela Liturghie cu Domnul TRUP-SUFLET-SIMTURI! In ceea ce priveste buturuga in rol de altar, vai, vai de noi, sa ne abtinem sa vorbim cu pacat...din nou , nu suntem sfinti(inca), sa dea Domnul prin Voia Lui sa fim! |
Citat:
De ce crezi ca avem obsesia sa cucerim Cosmosul?:D cind de fapt suntem ca vai de capul nostru...cade o placuta de pe scutul termic(Atlantis) si mor toti iar noi visam cai verzi pe pereti!:( |
Pai pe un topic mai sus tocmai te-ai comparat cu Iisus pe aripa templului ispitit de diavol sa se arunce!:rolleyes:
Deci "inca" din mesajul tau anterior ma priveste doar pe mine:rolleyes:si inca vreo 2-3 doar.Recunosc cinstit NU sint Sfint si imi trebuie in ritmul meu de induhovnicire o mie de vieti sa ajung...daca ajung si atunci. Sint pacatos, cel mai pacatos daca te multumeste si toata tamiia din lume si toate cintarile din lume plus iconostasele toate nu ma fac vrednic de EUHARISTIE. Dar am un singur Dumnezeu este Treime dar mi-l inchipui sub ipostaza lui Iisus si Iisus asta "al meu" daca-i altfel decit IUBIRE daca-i tipicar asa ca majoritatea celor f. credinciosi care vad de neiertat faptul ca ai facut 3 pasi pina la Potir in loc de 4 atunci nu-i Iisusul meu.... Eu nu-l pot inchide cu legi pe Iisus nu-l pot vedea izolat linga oameni ci in mijlocul lor, nu privind de sus ci lucrind intre ei, nu doritor de slava cit doritor de iubire,nu in palat ci in casauta saracului, nu impartind oamenii dupa categorii ci cautind ce-i bun in ei.... Crezi ca buturuga din cimp este mai murdara decit ieslea? Pacat este sa-l ingradesti pe Dumnezeu chiar daca o faci din evlavie. |
Da catolicii acesti anticristi moderni tip Maica Tereza care s-a aruncat in mocirla ca sa-i soata pe ceilalti care si-a dat viata pentru celalat fara sa gindeasca ca poate e o ispitire!!!:rolleyes:
Daca asi ajunge eu macar la jumatatea valorii ei! |
Citat:
|
Citat:
Asta este parerea ta si a mea de pacatosi, dar in acelasi timp daca recunoastem asta hai sa nu ne mai dam cu parerea ca-i mindrie, alt pacat, si sa lasam Biserica sa ne vindece. Asa ca tine si ca mine noi in mintea noastra vicleana de pacatosi credem ca cele enumerate de tine si de mine nu ajuta de aceea TREBUIE SA CREDEM pe cei ce ne vindeca si sa nu intram cu bocancii nostri plini de "noroi" in SFINTA SFINTELOR, pentru ca suntem mici si nestiutori. |
Parerea mea este ca nu trebuie sa stam sa ne gindim prea mult, ...este nevoie doar de prezenta noastra smerita in Biserica, asa dupa puterea fiecaruia si cu credinta sa lasam preotul si Duhul Sfint sa ne binecuvinteze cu rugaciunile lor in speranta vindecarii si mintuirii sufletului...
|
Esti offtopic!:p
Aici discutam despre iconostas si necesitatea lui. Tu il sustii eu il combat mai precis tu dai ca argument pe Pavel Florenski eu pe Schmemann (daca ai citit Euharistia lui o sa intelegi cum inteleg eu crestinismul...desigur nu am cultura si inteligenta lui sa sustin ideeile ca el). Probabil din diaspora crestinismul...se vede altfel! |
...de ce offtopic, comentariul tinea de Euharistie - iconostas - Sfinta Sfintelor - omul, pentru ca fara credincios in biserica iconostasul nu face doi bani, nu se intimpla NIMIC, la fel cum altarul nu mai este altar fara Taina ce se savirseste acolo, taina de neinteles pentru muritorii de rind.
Catolicii au renuntat la el , treptat in urma presiunilor din partea acestor muritori care in urma revolutiei stiintifice initiata de Renascentism au inceput sa se umfle in pene devenind tot mai importanti, mai ales femeile care mureau de curiozitate sa "calce" pe acolo desi nu aveau voie, dar deh, feminismul isi cerea dreptul... Nu am citit pe Florenski, ce stiu este din faptul; ca am tangenta cu pictura icoanelor si fresca bizantina...si de pe la preoti. |
....la ea, la catapeteasma, si iconostas
|
Cam depate adus la topic..dar ma rog.:D
Icoana este una Andrei si suportul ei este cu totul altceva. Nimeni nu vrea sa se desparta de icoane. Nici chiar de altarul in forma lui actuala inchis si accesibil doar preotilor nu se doreste. CE vreau eu sa spun este ca-i un lucru care nu-i necesar si caruia i se da importanta si functia pe care de fapt nu o are si nu a avut-o la inceput. Este daca vrei ca cu zicala ca "lacatele sint pentru oamenii cinstiti" Pina unde mergi trebuie sa-ti spuna constinta nu gardul. Dar si iconostasul ca si alte briz-brizuri din biserica au devenit mult mai importante decit ce este important cu adevarat. Mie mi se pare un semn de respect mai important sa vi la cina la timp decit cine unde sta si pina unde are voie... Dar asta nu preocupa mai nici un preot si pe enoriasi ca atare si mai putin. Preocuparea mare este daca se saruta mina preotului cind si unde si altele de felul asta. Nu sint preot dar daca asi fi dupa "Cei chemati iesiti"....asi inchide usile sau poate chiar odata cu "Binecuvintata este Imparatia Cerurilor" pare dur dar si fecioarele nebune au patit la fel! Iar restul cu pina unde are voie femeia sau nu nu m-ar preocupa prea tare si nici daca cineva e prea aproape de Taine. Nu l-a preocupat pe Iisus deloc de ce m-ar preocupa pe mine. Crezi ca daca El nu ar dori-o....ar putea cineva sa o faca? |
Citat:
Prima fraza... Ce te faci cu atitea icoane, unde le pui pe jos, nu trebuie prezentate intr-un Dumnezeu? ; Omul nostru simplu este de asa natura ca daca nu-i pui in fata scenele incepe sa se uite in dreapta -stinga si ..l-ai pierdut( eu nu zic ca cu Iconostasul il tii concentrat pe cele sfinte ...dar MACAR AI SANSE MAI MULTE sa-i mentii frica cea buna! 2. Noi ne mai conducem si dupa sinoadele ecumenice si Sf. Traditie, nu numai dupa Sf.Scripturi, ce spui tu este un argument al protestantilor care nu cred ca invatatura lui Hristos s-a continuat si dupa Inaltarea sa la cer prin Sfintii Parinti. 3. Vezi tu Marius, eu speram ca nu o sa ajungem la aceasta intrebare mai ales ca ai crescut copii si intelegi perfect importanta ingradirilor, a "gardurilor si a zidurilor" care trebuie depasite prin vointa proprie, strunirea maselor care moare de curiozitate sa dea buzna...(caruia "numai prin parabole i se poate vorbi, iar cei ce vad sa nu vada iar cei ce nu vad sa vada"...) Noi am avut MAREA SANSA sa traim in Est si intelegem situatia de detinut, de intemnitat, este o ocazie unica pentru credincios in drumul spre mintuire, si de regula numai cel Ortodox a avut parte de tezaurul acesta din lumea nevazuta care reprezinta suferita sub un tiran. Vorbind despre ascultare un monah in pregatire de pe valea Oltuluiprintre altele imi spunea ca daca nu ai avut parte de un tiran du-te si cumpara-ti unul ca este foarte necesar! Iisus dupa cum ai vazut nu a dezvaluit Taina Trupului sau si a Singelui Lui decit celor 12(deci nu a dorit-o) , nu a facut-o in fata poporului, nu a aruncat margaritare la porci,... si a curs mult timp pina cind Taina a fost dezvaluita Apostolilor de Duhul Sfint la Pogorire Deci revenind la ZID, parerea mea este ca este mare nevoie de el mai ales in vremurile de pe urma care sunt acum! |
Am facut Liturghie cu 2 Icoane (a Mintuitorului si A Maicii Sale) ...MERGE!
Oamenii nostrii se uita in stinga sau dreapta si vorbesc ale lor daca iconostasul are 5 m inaltime si daca biserica este cu fresca si daca mai au icoane prin buzunare. Care noi ne conducem? Uita-te in jurul tau si vezi cit de noi sint ortodocsi. Si toate grupurile din toate natiunile sustin : NOI avem dreptate! Noi ne conducem dupa Sf. Sinod. Noi!! Noi!!!Tu poate esti un om f. inteligent si ai reusit sa-i aflii pe Noi-i cei adevarati. Eu am incetat de mult sa-i mai caut. Am ajuns la concluzia ca-i mai usor sa sa inteleg de ce doreste ceva Iisus de la mine decit cum doreste biserica de la mine. Nu am iesit din biserica si ma supun legilor ei (desigur in cea care sint...ca pentru altele sintem eretici, ecumenici mai stiu eu cu....cum sint fiecare grup de biserici pentru alt grup de biserici ortodoxe)dar nu mai dau mare importanta pe CUM!Am inceput sama uit dupa De ce? Iar inainte de orice iconostasul a fost un banal suport pentru o icoana. Nu a inchis nimic de nimeni. Era un lemn cu 3 picioare. Icoana era importanta nu suportul. Acum e invers icoana e ca sa nu se uita lumea in stinga sau dreapta iar iconostasul a ajuns Cortina de Fier care desparte initiatii de ne-initiati. Da am crescut copii si o mai fac. I-am crescut autoritar si acum fug nu doar de mine ci si de biserica (ca de ce imi place mie acolo) ii cresc neautoritar (pe cel mai mic) si deocamdata nu lipseste din biserica. Dar stiu ca si eu am fost copil si n-am facut niciodata nimic sau n-am facut cu placere cind am fost fortat.Poate sint eu un rebel. Eu pot sa-mi pun ziduri mai inalte decit poate sa o faca altul in fata mea. Dar trebuie sa o doresc eu. Credinta impusa nu-i credinta. Credinta este libera abia atunci este adevarata. Sfaturile duhovnicului tau pot fi bune pentru o parte din oameni...nu pot fi bune pentru toti oamenii; din orice inveti ceva depinde ce in inveti si cum aplici. Iisus a dezvaluit Taina Trupului lui la aceeasi masa cu "ai lui" nu dupa un zid!!!! EL s-a dorit primul si s-a facut ultimul, nu s-a ascuns intr-o camera doar a lui de unde a vorbit ca un oracol celorlalti! Sint convins si am exemplu viu linga mine ca Iisus venit astazi intre oameni ar fi criticat de preoti pentru felul lui de a se comporta. Cunos caz de arhiereu "exilat" pentru ca mergea intre oameni sa le faca maslu , sa-i slujeasca!!!! Andrei tu ai un suflet sensibil, dar nu ajunge!!! Incearca sa nu mai inghiti tot ce ti se spune. Tine-te de legea bisericii. Fa ascultare. Dar nu amesteca ce doreste Dumnezeu cu ce doresc oamenii (chiar ai bisericii) Nu intotdeauna se suprapun. Si nu-i un indemn la revolta sau erezie ci la mai mult decit iti cere biserica. |
Reprezentand iconografic Intruparea si preamarirea Domnului prin jertfa, iconografia bizantina reprezinta de fapt intreaga Sfanta Scriptura ca marturie a Intruparii, a acelui "intreg", care in Pantocrator este mai mult decat suma tuturor partile sale componente din Sfintele Scripturi. De aceea, iconografia ortodoxa tinde sa depaseasca redarea iconografica in scene biblice separate prin cadre ca parti ale Sfintei Scripturi, cautand redarea plastica printr-o legatura organica a evenimentelor biblice, asa cum intalnim in pictura de la Ferentari din Bucuresti, o pictura care reflecta si mai bine anul liturgic bisericesc. Caci nici pentru Sfanta Scriptura icoanele nu pot avea o valoare doar estetica, ilustrativa, ci un sens profund liturgic, reflectand unitatea organica a Sfintei Scripturi, care provine din unitatea intregului intruparii si jertfei Domnului asa cum s-a transmis si in scris prin inima Sfintilor Apostoli in care s-a scris prin sfintire Cuvantul lui Dumnezeu.
Jertfa Domnului a insemnat, intr-adevar, ruperea catapetesmei trupului Sau pentru deschiderea ochilor ucenicilor spre a putea privi "dincolo" unde era El pe pamant si pentru a fi mutati in El prin Duhul Sfant care L-a aratat lor pe Hristos cel de "dincoace", iar pe ei in Hristos, vadindu-le lor totodata lumea de pacat ca oamenii nu cred in Hristos (Ioan 16,9). Sfanta Scriptura trebuie inteleasa in lumina starii in care se aflau ucenicii la deschiderea ochilor de a vedea "dincolo" si de a "auzi" cuvintele Mirelui preamarit prin puterea mangaierii Duhului Sfant, anume aceea, de a aduce aminte in acea stare incandescenta, duhovniceasca, de tot ce a facut si a invatat Iisus. Era acea stare a "mijloacelor incinse si facliilor aprinse" (Lc. 12,35), prin duhul care nu trebuie stins (I Tes. 5,19). Miscarea lui Hristos in inimile ucenicilor inseamna vedere "dincolo" ca o transfigurare a imaginii lui Hristos (2Cor. 5,16), ca "ferestre" spre Hristos, "fantana cu apa vie" (Ier. 2,13). Numai astfel adancul dumnezeiesc din Hristos deschide cerul, incat sa se faca voia lui Dumnezeu pe pamant ca si in cer. De aceea, ca o lucrare a harului, icoanele insotesc textul Bibliei, sau textul Bibliei fara icoane tine de icoanele locasului de cult. Daca "duhul" nu poate fi circumscris in "litere", intrucat Sfanta Scriptura da doar "repere" ale Duhului, tot astfel, icoanele, prin vedere, arata chipul prototipului, ambele forme constand un ajutor pentru credinta, care este "adeverirea celor nadajduite, dovada lucrurilor nevazute" (Evrei 11,1). Aceasta "vedere dincolo", ca o trecere pascala in lumea lui Dumnezeu aratat in trup in Hristos este simbolizata in Sfanta Scriptura prin notiuni ca: "val", "perdea", Oglinda-ghicitura". Prin jertfa Sa, deci "prin catapeteasma trupului Sau" (Evrei 10,20), Hristos deschide ochii pentru privirea in Sfanta Sfintelor Templului prin ruperea catapetesmei separatoare de sus pana jos, pentru a impartasi "cele sfinte si vrednice de crezare ale lui David" (Isaia 55,5). Acestea se afla in viata lui Iisus ca "Sfanta", ca si o comoara a Invierii din viata Sa, ca o "tarina ce o ascunde", mijlocind vederea lui Dumnezeu "ca plinatate a dumnezeirii dupa trup" (Gal. 2,9; Ef.3,19), si "icoana" a Tatalui Insusi, pe care L-a aratat dupa Numele Sau minunat (Gen. 32,29). In acest fel El tinde mila Sa celor care il cunosc prin Fiul Sau. |
In acest fel El tinde mila Sa celor care il cunosc prin Fiul Sau.
Prin Jertfa Sa, Mantuitorul a intrat in Sfanta Sfintelor "ca si in cer" (Evrei 9,24): "Printr-o singura Jertfa a dus la slava pe cei sfinti" (Evrei 10,14). Prin cele ale adancului le-a deschis lor cerul. "Suirea" Sa pe cruce ca "pogorare" in cele mai de jos, a avut loc "ca sa umple toate" (Ef. 4,10). Expresia liturgica "Ale Tale", nu arata daca e vorba de cele din cer sau cele de pe pamant, ci subliniaza doar ca la "Evanghelia Sa si ingerii doresc sa priveasca" (1 Petru 1,22). |
Aha! Si ce legatura are asta cu topicul de aici?:dozingoff:
|
Citat:
..iar suna a protestantism( vezi cum ti-o strecoara ecumenistii incepi sa crezi ca asta este chiar parerea ta, asta stiind ca esti Ortodox- BOR,), buturuga, iesle, ...hai sa tinem slujbe in apartamente sau in natura, nu???? Nu este pacat sa-l ingradesti si iar ma mir ca tocmai tu Marius vorbesti de darimarea zidurilor care stii cit de vitale sunt ele - Muntele Athos -??? chiar trebuie sa te conving de ce trebuie sa ne aparam de smintitorii acestei lumi? hai mai ca acum chiar ca ma dezamagesti, pe bune:( |
Citat:
|
"Te inseli daca crezi ca El nu a impartit oamenii, a facut-o si a facut-o in mai multe feluri, exemple sunt multe dar principalul criteriu de abordare fiind:1 cei vindecati, 2 cei in curs de vindecare si 3 cei intinati, bolnavi "
...mai voiam sa adaug ca in functie de categorie, Iisus a si abordat oamenii, nu cautind ce-i bun in ei, si deseori cu asprime, alteori ignorindu-i complet, alteori prin tacere, alteori fugind si ascunzindu-se de ei, pentru ca nu era momentul potrivit pentru a vorbi cu ei, etc deci si in functie de om...si situatie, ...deci usor nici Lui nu I-a fost:) |
Tu stii!:)
Pentru mine discutia s-a incheiat nu aduce nimic si ca atare e vorbarie. |
...nu a fost intentia mea sa te supar
oricum, numai bine! :) |
Ai dreptate bmd,ne perdem de multe ori in detalii si uitam esentialul,exemplul tau dat asupra ceea ce se-ntampla in biserica si nu numa,atunci cand este vorba de credinta.
Nu stiu,inainte erau crestinii,paganii si ateii,acum insa s-au refosrmat si s-au format atatea crezaminte,incat a cam inceput sa se ocoleasca "literele de baza";CREDINTA,NADEJDEA SI DRAGOSTEA.Oamenii,intra permanent in polemici absolut nefolositoare dar care razvratesc atat de mult fiinta omeneasca.Efectiv nu-mi vine sa cred cate religii sunt in zilele noastre,nu-mi vine sa cred nici cum este impartita inclusiv ortodoxia...ce sa mai creada biata minte umana?Dar oare ce crede Dumnezeu,in realitate despre aceste lucruri,ca adevarul pe care-l propovaduieste fiacare cu-aceiasi intensitate,a devenit relativ,si stim foarte clar ca Hristos este;CALEA,ADEVARUL SI VIATA! Dumnezeu sa ne Miluiasca si sa nu ne piarda...ca noi ne-am cam pierdut in talmaciri. |
Dragilor, pentru "Die Ummertung aller Nerte" exista alte forumuri:rolleyes:
Numai bine! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:59:24. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.