Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   Casatoria cu o persoana neortodoxa. (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19549)

PRazvan 25.08.2020 20:55:09

Casatoria cu o persoana neortodoxa.

Buna seara tuturor! Sunt nou pe acest forum si am si eu o mica-mare problema: urmeaza in curand sa ma casatoresc si intrucat eu sunt de credinta ortodoxa si viitoarea sotie de religie penticostala am ales sa facem cununia religioasa si in biserica ortodoxa si in cultul penticostal. Acuma intrebarea mea in primul rand este daca acest lucru este posibil si cum ar fi posibil; eu doresc sa imi pastrez credinta ortodoxa si ea pe cea penticostala. Daca cineva are o idee as fi recunoscator. Va multumesc.

Iorest 25.08.2020 22:06:29

Nu știu dacă se poate, nu cred că vor vrea cultele, la penticostali nu se pun cununi în cap, nu se înconjoară masa la Isaia dănțuiește, citesc pastorii niște psalmi și niște rugăciuni de binecuvântare în fața adunării plus o scurtă cuvântare, nici petrecerea de nuntă nu prea se face cu muzică populară, iar la mese știu că se servesc sucuri bune, fresh, în loc de alcool, cel puțin așa îmi aduc aminte de la nunta unor cunoștințe.

Având în vedere că și femeile ortodoxe când se căsătoresc la alte culte creștine preiau religia soțului, ar trebui și soția să preia religia ta, de obicei femeia urmează religia soțului, dar și tu ar trebui să cunoști bine ortodoxia și să fii foarte moral ca să convingi o femeie din alt cult să urmeze ortodoxia.

Altfel la starea civilă, statul laic nu cere religia, ci doar doi martori, buletinele, o programare din timp.

De ce nu te-ai rugat foarte mult să-ți scoată Dumnezeu în cale o soție ortodoxă ?

Moroco 26.08.2020 12:31:33

Prozelitismul ”ortodox” și penticostal și interesul îndreptățirii propriei religii va turna otravă în iubirea voastră sinceră și va da apă la moară dezbinărilor căci niciunii nu vor să-și lepede religia proprie pentru dreapta credință a soțului sau a soției.

Cum însă e vorba de mântuire trebuie ca în iubirea voastră să alegeți dreptatea și viața care vă va duce la împăcare cu Dumnezeu și la fericire după trecerea la cele veșnice, deci orice om cinstit vă va sfătui să mergeți pe calea cea strâmtă, pe CALEA ORTODOXĂ căci aceea e calea Domnului Iisus Hristos în care se țin posturi lungi și sărbători Cerești, în care se ascultă și omul învață să se supună Domnului urmând sfinților.

Deci decât să vă pierdeți fiecare mântuirea sufletului de grija lumii pentru o dragoste desfrânată mai bine vă despărțiți acum dar dacă vă iubiți în Hristos atunci alegeți să mergeți pe Calea Ortodoxă fără stress și silnicie.

Eu, ca om slab ce sunt, căzând, cred că m-aș lăsa păcălit de mulțimea de papi pe care îi întâlnești la adunările eretice neoprotestante și aș deveni de dragul femeii eretice un papă ”pocăit” care culmea, așa ca ea, nu se mai pocăiește niciodată, care nu crede în sfinți, în Taine, în sf. Cruce și turuie din biblie îndreptățindu-și negările și nesupunerile față de bărbat și față de Dumnezeu.

PRazvan 26.08.2020 14:31:09

Am decis sa ne respectam reciproc in toate aspectele inclusiv credinta (eu consider ca cea ortodoxa e cea dreapta) - eu nu ii spun sa treaca la biserica ortodoxa ea nu imi cere sa trec la cea penticostala.
Eu am discutat cu un preot - cel la care ma spovedesc de 40 de ani - si i-am explicat situatia limpede.
Cat despre nunta propriu zisa se va servi alcool - bineinteles in cantitati moderate - pe langa sucuri si va fi muzica diversa gen clasica, poate si populara.

Moroco 26.08.2020 15:43:15

Citat:

În prealabil postat de PRazvan (Post 665821)
Am decis sa ne respectam reciproc in toate aspectele inclusiv credinta (eu consider ca cea ortodoxa e cea dreapta) - eu nu ii spun sa treaca la biserica ortodoxa ea nu imi cere sa trec la cea penticostala.
Eu am discutat cu un preot - cel la care ma spovedesc de 40 de ani - si i-am explicat situatia limpede.
Cat despre nunta propriu zisa se va servi alcool - bineinteles in cantitati moderate - pe langa sucuri si va fi muzica diversa gen clasica, poate si populara.

Bine că ați decis respectul reciproc adică neschimbabilitatea și infailibilitatea deci veți forma o familie de papi-”pocăiți” pentru care credința și calea dreaptă de urmat va fi un recidivant motiv de scandal.

Nu trebuia oare să decideți să respectați sfințenia Domnului ca să vă supuneți Lui să vă poată schimba și îndrepta El ori de câte ori va fi nevoie?

Voi ați decis să respectați credința unul altuia în ciuda faptului că doar Credința în Dumnezeu e ziditoare de suflet. Cum veți putea trece de piedica asta?

Înțeleg, ați aplicat un fel de diplomație, un fel de politicaly correct. Multe căsnicii au fost și sunt asemănătoare, creștini ortodocși cu eretici, cu musulmani sau turci, cu atei, cu păgâni, albi cu negrii sau cu galbeni... nu e problemă de rasism sau de cine e șeful... problema va fi de cine e șeful din dreptul căruia se va auto-îndreptății fiecare crezând că va aduce slujire lui Dumnezeu.

Dacă vă iubiți cu adevărat atunci veți căuta ca să aveți grijă de mântuirea sufletului vostru, de viața de dincolo și veți face tot ceea ce vă stă în putință ca să slujiți Domnului.

Pebnticostalii sunt eretici, slujesc satanei, deci va fi o luptă grea în familia voastră între Dumnezeu și satana prin intermediul vostru.

Defapt în orice familie și în orice mănăstire ortodoxă se dă lupta asta așa că nu văd că ar fi o problemă.

Penticostalul Traditional 26.08.2020 22:28:31

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665822)
Pebnticostalii sunt eretici, slujesc satanei

Dopurile de ceara din urechi iti creaza probleme de echilibru.
Si mare atentie, s-ar putea sa te-mburzi in cap!

E destul de ieftin daca mergi la un consult ORL la o policlinica cu plata. E doar 55 lei consultatia si 10 lei spalatura in urechi.

Ieftin ca braga. Iti da o stare generala de bine. Auzi perfect.
Plus ca nu mai ai probleme grave de echilibru si orientare.

Dupa operatia asta simpla si usoara sa ai grija cand inoti sau faci dus! Sa nu-ti intre apa in urechi. Ele sunt mai sensibile o perioada. Ceara aia are si ea un rol protector. Dar la tine acum este in evident exces.

Penticostalul Traditional 26.08.2020 22:39:44

Citat:

În prealabil postat de PRazvan (Post 665815)
am ales sa facem cununia religioasa si in biserica ortodoxa si in cultul penticostal. Acuma intrebarea mea in primul rand este daca acest lucru este posibil si cum ar fi posibil

Nu este posibil sa faci nunta si in BOR si in Biserica Penticostala.

Iorest 26.08.2020 22:47:48

Citat:

Mai degrabă aveți în familie o abordare laică asupra căsătoriei, decât una religioasă, eu nu judec sunt mai multe tipuri de căsătorii și de abordări.

Citat:

Și părintele cum v-a îndrumat ?

Citat:

Am înțeles că și unii călugări nu erau de acord cu petreceri de nuntă prea zbuciumate, dar în cantități limitate ca la nunta din Cana Galilei e bine.

Demetrius 27.08.2020 07:12:10

Citat:

... eu doresc sa imi pastrez credinta ortodoxa si ea pe cea penticostala. Daca cineva are o idee as fi recunoscator. Va multumesc.

Te rog sa nu te superi, dar ce-ti doresti mai mult? Sa-ti pastrezi credinta ortodoxa sau sa te casatoresti?

gpalama 27.08.2020 09:39:49

Citat:

Buna seara tuturor! Sunt nou pe acest forum si am si eu o mica-mare problema: urmeaza in curand sa ma casatoresc si intrucat eu sunt de credinta ortodoxa si viitoarea sotie de religie penticostala am ales sa facem cununia religioasa si in biserica ortodoxa si in cultul penticostal. Acuma intrebarea mea in primul rand este daca acest lucru este posibil si cum ar fi posibil; eu doresc sa imi pastrez credinta ortodoxa si ea pe cea penticostala. Daca cineva are o idee as fi recunoscator. Va multumesc.

Salut,

Ai deschis un subiect extrem de sensibil pentru toti cei de pe forum...
Si asta pentru ca este cu mult mai mult decat o simpla polemica ce propui tu, este ca si cum ai casatori apa cu focul.

Ca sa faci asa ceva trebuie sa te rogi toata viata pentru sotia ta, sa o aduca Dumnezeu pe calea cea buna.

Asta este singura modalitate prin care ce propui tu este posibil.

Trebuie sa te rogi in fiecare zi ca Dumnezeu sa o aduca pe calea cea dreapta.
Aici este o problema foarte complicata duhovniceasca, pentru ca odata iesita din ortodoxa si intrata la penticostali are multa ispita de la duhurile rele.

Trebuie sa incepi sa te rogi pentru ea sa fie adusa pe calea cea buna.

Si mai ales, tu trebuie sa fii un practicant foarte bun al ortodoxiei si trebuie sa te intaresti in credinta.

Dar vezi ca risti tu sa cazi din credinta, pentru ca protestantismul aduce o mare tulburare omului!!! Aici este pericolul cel mai mare, sa te pierzi pe tine definitiv... Odata ce ai inhalat de la protestanti ce au ei acolo, nu iti mai revii...

PRazvan 27.08.2020 09:58:11

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 665825)
Și părintele cum v-a îndrumat ?

Parintele mi-a dat o explicatie mai lunga dar in principiu a spus ca intrucat protestantii si neo protestantii sunt cei care au protestat si au format propriul lor cult acest lucru nu este posibil si ma sfatuieste ca ea sa treaca la biserica ortodoxa si astfel se poate face cununia - a spus si ca daca vom avea copii acestia vor urma de obicei religia mamei.
Mentionez ca logodnica mea are certificat de botez deoarece a fost botezata ortodox.

PRazvan 27.08.2020 09:59:20

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 665827)
Te rog sa nu te superi, dar ce-ti doresti mai mult? Sa-ti pastrezi credinta ortodoxa sau sa te casatoresti?

Sincer si cu tot respectul ambele astfel nu as fi cerut sfaturi pe acest forum.
PS: nu stiu cum a fac multi-quote de aceea am dat 2 raspunsuri.

gpalama 27.08.2020 10:05:54

Citat:

În prealabil postat de PRazvan (Post 665830)
Parintele mi-a dat o explicatie mai lunga dar in principiu a spus ca intrucat protestantii si neo protestantii sunt cei care au protestat si au format propriul lor cult acest lucru nu este posibil si ma sfatuieste ca ea sa treaca la biserica ortodoxa si astfel se poate face cununia - a spus si ca daca vom avea copii acestia vor urma de obicei religia mamei.
Mentionez ca logodnica mea are certificat de botez deoarece a fost botezata ortodox.

Parintele te-a sfatuit foarte bine.

Chiar daca are certificat de botez, ea acum l-a invalidat prin faptul ca merge la protestanti. Nu stiu daca o sa accepte cineva doar pe baza unei hartii o cununie.

Vezi ca in fapt voi in biserica la cununie marturisiti credinta voastra si nu poti sa mergi la protestanti si sa marturisesti ca esti protestant... este o problema acolo.

Si da, are dreptate, o sa fie discutii cu botezul copiilor.

Credinta noastra este buna, de ce nu vine la ortodocsi?

De ce nu clarificati acum problema la inceput cand se poate si este mai usor?

De ce nu o rogi frumos sa incepeti casatoria corect si frumos? Tu esti capul familiei sa te asculte ca o sa mergeti bine in viata. Si promite-i ca o sa fie bine in viata.

Insista sa vina la ortodocsi pentru ca este o alegere foarte buna pentru amandoi pentru ca amandoi sa fiti pe o cale buna. Are ceva cu ortodoxia? (Aici as putea sa iti spun cum este murdarita de protestanti ortodoxia in cultul lor... lucru pe care nu cred ca il stii...).

Solicita-i sa vina si sa incepeti corect casatoria.

Moroco 27.08.2020 12:06:49

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 665823)

Citat:

În prealabil postat de Moroco Vezi mesajul
Pebnticostalii sunt eretici, slujesc satanei
Dopurile de ceara din urechi iti creaza probleme de echilibru.
Si mare atentie, s-ar putea sa te-mburzi in cap!

E destul de ieftin daca mergi la un consult ORL la o policlinica cu plata. E doar 55 lei consultatia si 10 lei spalatura in urechi.

Ieftin ca braga. Iti da o stare generala de bine. Auzi perfect.
Plus ca nu mai ai probleme grave de echilibru si orientare.

Dupa operatia asta simpla si usoara sa ai grija cand inoti sau faci dus! Sa nu-ti intre apa in urechi. Ele sunt mai sensibile o perioada. Ceara aia are si ea un rol protector. Dar la tine acum este in evident exces.

Dragul meu, nu e voie să cureți ceara din urechi, dopurile, deoarece procedeul ăsta devenit un obicei îți va slăbi credința în ortodoxie, în Dumnezeu căci nu cu urechile trupești trebuie să auzi poruncile ci cu urechile duhului trebuie să auzi ca să crezi adevărul, deci cu urechile de auzit (ale duhului sau ale bârfei, fiecare folosește ce are în dotare).

Dacă te referi ironic la dopurile de ceară însinuând că aș fi dus cu capul și am mințit în postarea mea exagerând când am scris:
Citat:

Pebnticostalii sunt eretici, slujesc satanei, deci va fi o luptă grea în familia voastră între Dumnezeu și satana prin intermediul vostru.
...atunci trebuie să știi că știam că adevărul doare dar te rog să mă ierți dacă te-a nimerit fix pe tine căci eu nu m-am referit la cineva anume ci m-am referit la penticostali în general defapt la toate formele de eres, de la papistașii ce vor să instaureze papalâcul smințișorului infailibil în toată lumea și până la orice formă de neoprotestantism.

Știu că niciunii nici alții din eretici nu cred că singura cale care duce la mântuire și împăcare cu Dumnezeu este Calea Ortodoxă: respectarea sfinților, posturi lungi și grele și miercuri și vineri, sărbători cerești, pocăință periodică de cel puțin 4 ori pe an pentru curățirea inimii, școală duhovnicească dreaptă, mâncare fără spurcăciuni, fără produse animaliere, sănătoasă pentru curățirea trupul și purificarea simțurilor, metanoie interioară adică schimbare modului de gândire, de vorbire, de sumțire sufletească, de mărturisire și de comunicare cu apropiații, tăierea voii proprii pentru ascultare de Dumnezeu sau de trimișii Lui sau de mai marele pus peste tine în biserică și desăvârșire prin supunere, smerenie, blândețe și multă rugăciune bisericească și a minții sau a inimii asemenea rugăciunilor sfinților.

Deci trebuia să fi priceput de ce am postat adevărul direct și frank unui om sincer ”au doară” n-ai auzit că Domnul a cerut să te lepezi de satana, de lume și de sine, de voirea de sine, să-ți iei crucea și să urmezi Lui pe Calea Ortodoxă, pe calea cea strâmtă ca să intrii pe portiță în bucuria lui Dumnezeu căci calea cea largă a lumii, înalta poartă, duce la păcat și la moarte?

Deci dacă te supără adevărul de credință ortodoxă pe care îl mărturisesc te rog să mă ierți căci nu vreau să supăr pe nimeni, nu vreau să jignesc sau să fac durere cuiva dar crede-mă că nu vreau să pot să mint când e vorba de viața unui frate ortodox și de viitorul lui neștiind la ce anume se înhamă.

PRazvan 27.08.2020 12:11:25

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 665832)
Parintele te-a sfatuit foarte bine.

Chiar daca are certificat de botez, ea acum l-a invalidat prin faptul ca merge la protestanti. Nu stiu daca o sa accepte cineva doar pe baza unei hartii o cununie.

Vezi ca in fapt voi in biserica la cununie marturisiti credinta voastra si nu poti sa mergi la protestanti si sa marturisesti ca esti protestant... este o problema acolo.
[/b]

Asta am observat amandoi de cand am inceput sa planificam nunta! Sugestia unui prieten vechi a fost sa mergem la o biserica unde nu suntem cunoscuti si unde depunem actele necesare si atat fara sa precizam ca unul din noi nu este ortodox. Acuma eu am o mare retinere in a urma acest sfat mi se pare foarte foarte josnic sa ascunzi lucrul asta.

gpalama 27.08.2020 12:20:00

Citat:

În prealabil postat de PRazvan (Post 665834)
Asta am observat amandoi de cand am inceput sa planificam nunta! Sugestia unui prieten vechi a fost sa mergem la o biserica unde nu suntem cunoscuti si unde depunem actele necesare si atat fara sa precizam ca unul din noi nu este ortodox. Acuma eu am o mare retinere in a urma acest sfat mi se pare foarte foarte josnic sa ascunzi lucrul asta.

Dragule, casatoria si actele sunt ultima problema.

Problema este sa aveti o viata corecta.

In genunchi sa o rogi sa vina la ortodoxie. Pentru ca aici este Dumnezeu.

Daca te iubeste sa faca lucrul asta. Pentru ca ortodoxia este aici de 2000 de ani.

Faceti asta pentru un curs bun al vietii voastre. Este vorba despre viata voastra in fond.

Nunta ca nunta, dar pana la urma asezati-va viata frumos. In Ortodoxie este o frumusete curata a vietii pe care tu o stii si o vezi si o cunosti.

Roag-o sa faca lucrul asta pentru voi. Este o propunere frumoasa, Ortodoxia are o frumusete de netagaduit. Du-o la cea mai frumoasa biserica din oras si arata-i-o. Ea nu stie ce este Ortodoxia, doar ce i s-a spus gresit...

Si roaga-te 2 saptamani pentru ea Maicii Domnului sa accepte!!!

SOLUTIA TA ACUM ESTE RUGACIUNEA!

Ne rugam si noi pentru tine.

Moroco 27.08.2020 12:23:14

Citat:

Păi cum logodnica domniei tale a fost botezată în credință ortodoxă și ea nu s-a lepădat de Hristos ci a fost atrasă vremelnic de mesajul ereticilor, de cuvântul evangheliei răstălmăcit de ei, trebuie doar să revină la biserica ortodoxă în care este botezată și să se căsătorească tot în biserica ortodoxă dar după ce mai înainte se spovedește regretând ascultarea de eretici și viețuirea greșită.

Trebuie doar să vrea să urmeze ortodoxia cu atât mai mult că a fost botezată ortodox.

Dacă a făcut ”rebotezarea” la neoprotestanți atunci când se spovedește la un părinte ortodox trebuie să regrete baia inutilă făcută înaintea unui eretic fără nicio valoare spirituală și duhovnicească.

Dacă a plecat de la ea porumbelul duhului sfânt, atunci trebuie să se spovedească de tot ce crede ea că a greșit Domnului (și domnia ta la fel), să-și facă canonul de îndreptare și se va întoarce Duhul căci bun și milostiv este Dumnezeu.

Iorest 27.08.2020 22:14:52

Citat:

Dacă la ortodocși ai fi putut eluda oarecum criteriile formale legate de acte, la neoprotestanți nu te-ar fi lăsat pastorii să închei o căsătorie(cu ceremonial religios specific) fără să fii botezat, fiindcă nu te cunoșteau, la pocăiți relațiile sunt mai directe, cei noi sunt de obicei aduși de cineva rude/prieteni, deci se cam știu care cu care, mai puțini vin atrași de zelul predicatorial al unui comunicator fără să cunoască pe cineva într-o adunare.

Legat de subiect, unde ați cunoscut-o pe doamna ?
Normal că dacă stăm prin medii unde sunt catolici, neoprotestanți, greco-catolici putem fi tentați să ne căsătorim cu persoane din alte confesiuni.

Prietenul tău nu cred că a vrut să te ducă în ispită, te-a sfătuit mai mult tehnic , pe bază de certificate de botez, iată o hibă în partea de administrație că nu se știe exact în timp real și actualizat câți ortodocși practicanți sunt, ajunge un certificat de botez luat acum zeci de ani și se poate face o încurcătură.

Biserica va trebui să-și facă o evidență, un recensământ online per parohie la care să primească acces doar cei care figurează în evidențe iar cei care trec la alte culte sau devin nepracticanți să poată notifica, urmând să reia o altă notificare dacă se reîntorc.

Acum în epoca internetului nu mai ține cu catastife vechi putrezite prin beciurile sau podurile parohiei, birocrație, dosar cu șină, până și la unele cimitire se știe pe baza unui cod unde este sola, plătită pt un loc de înhumare, pe câți ani e concesionat locul etc.

Partidele sondează opinia membrilor prin platforme online special dedicate, la care se face logare pe bază de parolă, acum există posibilități electronice de comunicare la orașe cel puțin, la sate încă nu.

Mi s-ar părea corect să știm câți ortodocși suntem pe bune, să nu trecem și pe cei adormiți la numărătoare sau pe cei care s-au dezis, în felul acesta am hirotoni numai după cât avem nevoie, am școli mai puțini teologi crescând criteriile de selecție la învățătură și viața morală, am construi mai puține parohii noi și ne-am concentra întâi pe cele deja construite să le întreținem și să creăm o viață bisericească în jurul lor.

Ne-am înteți pastorația la ortodocșii botezați care o vreme au venit și acum nu mai vin din varii motive unele care țin de disfuncționalități în relația parohie-slujitori+angajați-credincios, am coborâ printre oameni, nu ne-am izola în spatele catapetesmei ca și cum e o ruptură cler- popor.

Am fi mai smeriți ca Biserică dacă am vedea că am pierdut 2-3-5 milioane de credincioși în 30 de ani, chiar dacă i-am pierdut pe bază demografică tot e vina noastră ca Biserică dacă nu am întețit strategia pro viață, pro familie din timp că doar au trecut treizeci de ani.

Mihnea Dragomir 27.08.2020 22:37:10

Indiferent ce veti hotarî în privinta nuntii, un lucru esential este sa va puneti de acord in privinta religiei in care veti creste copiii.

Iorest 27.08.2020 23:04:26

Citat:

Parintele .... - a spus si ca daca vom avea copii acestia vor urma de obicei religia mamei.

În Imperiul Roman era altfel, bărbatul oficia ceremonialul religios al familiei, bărbatul dădea dajdie cezarului, titlul de preot suprem Pontifex Maximus era deținut de un bărbat, n-am auzit femeie care să-și aroge un asemenea titlu, Moise a despărțit apele cu poporul în spate, nu o femeie, Moise a coborât cu Tablele Legii.

Când ne rugăm începem cu ”În Numele Tatălui”.

Copiii ar trebui să urmeze religia tatălui, româncele când se căsătoresc cu eterodocși, în proporție de peste 50% copiii lor urmează religia tatălui și mai puțin a mamei, în Liban dar și în România un copil dintr-o relație mixtă urmează religia tatălui.

De aceea e mai important ca bărbații să fie cât mai bine catehizați în credința străbunilor moștenită de la Sfinții Părinți, să nu fie o religie a babelor făcută după ureche cu pietisme, plângăcisme, cu busuioc sub pernă, nu domnle bărbatul e forță, e tracțiune 4X4 în materie de duhovnicie, credință, îmbisericire, iubire de neam, mintea bărbatului e ascuțită și instruită pentru a înțelege tainele dogmaticii sfinte.

Moroco 28.08.2020 15:14:53

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 665840)
În Imperiul Roman era altfel, bărbatul oficia ceremonialul religios al familiei, bărbatul dădea dajdie cezarului, titlul de preot suprem Pontifex Maximus era deținut de un bărbat, n-am auzit femeie care să-și aroge un asemenea titlu, Moise a despărțit apele cu poporul în spate, nu o femeie, Moise a coborât cu Tablele Legii.

Copiii ar trebui să urmeze religia tatălui, româncele când se căsătoresc cu eterodocși, în proporție de peste 50% copiii lor urmează religia tatălui și mai puțin a mamei, în Liban dar și în România un copil dintr-o relație mixtă urmează religia tatălui.

De aceea e mai important ca bărbații să fie cât mai bine catehizați în credința străbunilor moștenită de la Sfinții Părinți, să nu fie o religie a babelor făcută după ureche cu pietisme, plângăcisme, cu busuioc sub pernă, nu domnle bărbatul e forță, e tracțiune 4X4 în materie de duhovnicie, credință, îmbisericire, iubire de neam, mintea bărbatului e ascuțită și instruită pentru a înțelege tainele dogmaticii sfinte.

Ce spui dumneata și ce susții dumneata cu argumente bazate pe scripturi pute a uslamism, pare un fel de instigare la terorism și dictatură impusă de masculul baalfa.

Să nu uităm că Iisus Hristos a urmat Calea Maicii Sale și apoi calea Domnului s-a numit sfânta Cale Ortodoxă, calea cea strâmtă.

Să nu uităm de femeile credincioase, de mironosițe, care au mărturisit ucenicilor și apostolilor iînvierea Domnului, deci vezi dumneata, nici masculii ortodocși nu sunt feriți de ispita de a se crede niște papi infailibili și asta poate că li se trage și de la calendarul defazat cu 13 zile căci cum poți fi cu Cerul mai mult decât un rus sau un grec dacă azi 28 august 2020, de ziua Sfintei Maria Mare, tu ții post și nici nu-i dai nici o mulțumirea sau urare sau o mică rugăciune de pomenire amintindu-ți că ea a fost cea mai mare femeie, cel mai mare om dintre oamenii tuturor timpurilor căci Ea l-a pogorât (prin sfinte iubiri-rugăciuni) din Cer pe Domnul și Mântuitorul sufletelor noastre și L-a iubit și crescut fiindu-i pildă de viață smerită înviind și ea din morți și fiind înălțată la Cer cu trupul la fel ca Moise și Ilie.

Neoprotestanții de aia nu-s buni de urmat, nu numai pentru că cinstesc masculii baalfa în loc de sfinți și de preoți ci mai ales pentru faptul că nu cinstesc pe preasfânta fecioară ci o consideră o femeie obijnuită, care a avut mai mulți copii trupești și că Iisus era fratele lor.

Cum deci ar putea o femeie să urmeze un cult care-și bate joc de exemplul perfecțiunii maxime negând slava Tatălui pusă drept cunună fecioarei Maria: maică și fecioară preacurată, preanevinovată și preasfântă?

Noi ortodocșii o cinstim pe Maica Domnului ca find mai mare față de oricare dintre fecioare și femei și față de oricare om deci de aia e bine logodnica dânsului să se căsătorească în ortodoxie și să urmeze calea ortodoxă.

Dacă ar fi liberă ar putea alege ea să plece de la neoprotestanți și să se căsătorească în ortodoxie și să rămână în biserica ortodoxă însă nu poate căci e legată cu lanțurile satanei, cu nemulțumirile și cârtelile satanicești la adresa preoților, sfinților și drepților.

Iorest 28.08.2020 17:19:38

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665841)
Ce spui dumneata și ce susții dumneata cu argumente bazate pe scripturi pute...

Îți voi da report de acum la fiecare postare în care-mi vânezi comentariile și în care faci prozelitism stilist pe baza calendarului.
Ce faci tu e deja hărțuire față de mine cel puțin, nici nu mai vreau să pierd timpul cu un om care visează trâmbițe, prooroci, trimiși,papalâcuri, ai intrat într-o logică în care crezi că te auto-îndreptățești dacă încerci să mă umilești pe mine.

Nu-ți permit nici să mi te adresezi cu ”pricepi” ca și cum te-ai răsti, de parcă ai avea cine știe ce realizări și eu aș fi subalternul tău, tu deocamdată ești cam singurul care ai fost blocat de pe forum de mai multe ori, deci problema e la tine, de la niciun alt user n-am văzut o asemenea ostilitate.

Dacă ai probleme de sănătate psihică, eu nu știu dacă ai, nu cred că trebuie să ți le suport eu.

Cât privește mesajul meu celălalt avea și o notă de ironie chiar dacă nu pare, cât privește lucrarea femeilor, ele nu au umbrit cu nimic pastorația publică a bărbatului, Maica Domnului nu a transformat ea apa-n vin ci l-a îndemnat pe Hristos s-o facă.

Dacă nu-ți adresez ție mesaje scutește-mă de înșiruirile tale, bine, altfel report.

Demetrius 28.08.2020 23:18:14

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 665840)

Oare daca barbatul era protestant si femeia ortodoxa ce scriai?

Demetrius 28.08.2020 23:19:23

Slava Tie, Doamne, slava Tie!

Iorest 29.08.2020 14:32:03

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 665843)
Oare daca barbatul era protestant si femeia ortodoxa ce scriai?

Nu scriam nimic, dar se subînțelegea ce am subliniat eu că femeia de obicei urmează bărbatului în multe tradiții, adică noi oricum ca români cedăm femei care în Italia merg la catolici și se căsătoresc cu italieni, în alte țări merg în tradiția de acolo, după același principiu și femei de alte religii sau naționalități care se căsătoresc cu bărbați români ar trebui să urmeze bărbatul la ortodocși dacă se căsătoresc cu bărbați ortodocși.

Asta ar fi interpretarea patriarhală, când există două opțiuni confesionale, există și interpretarea mixtă când se face cununia doar la stare civilă.

Ortodocșii pierd de 2 ori - când femeia e de alt cult de obicei bărbații ortodocși lasă de la ei și merg după ea în religia ei, când femeia e ortodoxă ea merge după religia bărbatului ei că se subînțelege că femeia își urmează bărbatul.
Deci unde mai e o proporționalitate a intrărilor și ieșirilor din cult prin căsătorie ?

Noua ni se aplică două măsuri și pierdem în două interpretări oameni.

Penticostalul Traditional 30.08.2020 08:40:35

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665833)
Deci dacă te supără adevărul de credinČ›ă ortodoxă pe care îl mărturisesc

Ma supara ca nu esti ortodox ci eretic stilist, adorator al trambitei Virginica Puciosica :9:

Si se stie ca toti ereticii stilisti sunt de la satana si nu mai vor sa se pocaiasca pentru ca au dopuri de ceara in urechi si nu pot auzi Cuvantul Domnului.

Intru aceasta sunt recomandate spalaturi vartoase.
Spre pocainta si dreapta credinta.

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665833)
Te rog să mă ierČ›i dacă te-a nimerit fix pe tine

Te iert dar sa nu mai pacatuiesti!

Penticostalul Traditional 30.08.2020 09:02:38

Citat:

E o situatie delicata.
Unul dintre voi va trebui sa renunte la biserica si implicit la unele din incredintarile lui.

In astfel de casatorii mixte, de obicei unul dintre cei doi nu pretuieste prea mult trairea crestina si nu are o mare problema cu trecerea in biserica celuilalt. Daca insa amandoi sunt fermi pe pozitia lor lucrurile se complica. Rau.

Unul dintre voi, deci, va trebui sa cedeze.
Daca prietena ta nu are asezata o baza puternica a credintei penticostale si se pare ca nu o are daca e gata sa sa se casatoreasca cu tine, trebuie fie sa primeasca mirungerea si sa treaca in credinta ortodoxa, fie ca tu sa ceri o dispensa dela episcopul tau.

Uite aici pozitia BOR pentru cazul tau:
Nu se poate renunta la canoane, dar este firesc sa se acorde dispense, asa cum exista flexibilitate si in cazul postului, a explicat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Vasile Banescu.

Comunicatul transmis de Patriarhie privind hotararile Sinodului Bisericii Ortodoxe (20 - 25 iunie, Creta), in care se facea referire si la interzicerea casatoriilor intre ortodocsi si neortodocsi, a provocat multa neliniste in spatiul public. Discutiile de la Sinod au vizat, insa, o interdictie veche si mai ales exceptiile, care sunt ceva obisnuit.

De altfel, Patriarhia mentiona intr-un comunicat inca din februarie ca se pot casatori ortodocsi cu crestini neortodocsi cu aprobare (dispensa) de la episcopul locului si cu conditia sa-si boteze copiii rezultati din casatorie dupa ritul ortodox.

Acest lucru este, insa, posibil de foarte multa vreme, iar solicitarile de dispensa sunt in mod normal aprobate, a spus Banescu.

Moroco 31.08.2020 15:53:20

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 665842)
Îți voi da report de acum la fiecare postare în care-mi vânezi comentariile și în care faci prozelitism stilist pe baza calendarului.
Ce faci tu e deja hărțuire față de mine cel puțin, nici nu mai vreau să pierd timpul cu un om care visează trâmbițe, prooroci, trimiși,papalâcuri, ai intrat într-o logică în care crezi că te auto-îndreptățești dacă încerci să mă umilești pe mine.

Nu-ți permit nici să mi te adresezi cu ”pricepi” ca și cum te-ai răsti, de parcă ai avea cine știe ce realizări și eu aș fi subalternul tău, tu deocamdată ești cam singurul care ai fost blocat de pe forum de mai multe ori, deci problema e la tine, de la niciun alt user n-am văzut o asemenea ostilitate.

Dacă ai probleme de sănătate psihică, eu nu știu dacă ai, nu cred că trebuie să ți le suport eu.

Cât privește mesajul meu celălalt avea și o notă de ironie chiar dacă nu pare, cât privește lucrarea femeilor, ele nu au umbrit cu nimic pastorația publică a bărbatului, Maica Domnului nu a transformat ea apa-n vin ci l-a îndemnat pe Hristos s-o facă.

Dacă nu-ți adresez ție mesaje scutește-mă de înșiruirile tale, bine, altfel report.

Domnule Iorest, să pare că ești foarte supărat pe mine încât mă ameninți cu raportarea la admin ca să mă bannze, că cică aș avea ceva cu domnia ta, că eu când mă adresez ție te umilesc sau te jignesc.

Păi dragul meu coleg cu care mi-am permis să intru în dialog pentru că de aia se numește forum, crede-mă că toate postrăile domniei tale le-am citit cu plăcere, fără să te consider greșit sau subaltern sau neânțelegător care nu ai putea să pricepi ce e drept sau ce scriu eu ci răspunsurile sau postările mele nu erau despre domnia ta ca să te contrazic pe tine ci eu scriu sincer, cinstit, argumentat, clar, pentru a sluji Adevărului mărturisind ceea ce e drept pe un ton civilizat, prietenesc, frățesc nicidecum să vreau prin DREPTATE să-ți provoc dureri de natură emoțională, să-ți fac atacuri la persoană sau să te denigrez.

Dacă am postat fraza asta atunci trebuia să te gândești că nu mă refer la tine personal ci la ceea ce reise logic din postarea aia a ta căutând să înțeleg drept folosul pentru cel ce a cerut sfat de căsătorie:
Citat:

Ce spui dumneata și ce susții dumneata cu argumente bazate pe scripturi pute a uslamism, pare un fel de instigare la terorism și dictatură impusă de masculul baalfa.
Nu m-am referit în ideea logică pe care ai scos-o dumneata în evidență în mod complet neadevărat că cică :
Citat:

Ce spui dumneata și ce susții dumneata cu argumente bazate pe scripturi pute...
N-ar fi fost frumos din partea mea să susțin vreodată că ”(tot) ce spui sau susții dumneata bazat pe scripturi pute...” pentru că ar fi fost necinstit, nu ăsta era sensul sau logica mesajului meu, umilirea domniei tale sau susținerea minciunii că n-aș avea nimic de învățat sau de discutat cu domnia ta.

Din contră dragul meu, de aia ți-am răspuns la unele mesaje, de aia am discutat cu domnia ta, pentru că am avut cu cine, pentru că scri mult și frumos, pentru că îmi place ceea ce scrii, iar dacă am scris chestiuni redundante gen pricepi dumneata? sau înțelegi dumneata? a fost dintr-un reflex nevinovat al artei dialogului, așa cum zici unuia cu care discuți: știi cum zic? , știi la ce mă refer?, înțelegi ce vreau să spun? iar astea nu le-am folosit pentru a mă răsti poruncitor și terorist la interlocutor în a-l determina să creadă, să se supună sau să facă ce zic eu de parcă interlocutorul ar fi incapabil sau handicapat sau prea prost ori de parcă l-aș certa sau mustra cu rutate, cu trufie, cu răzbunare ci ceea ce am folosit sunt forme ce apropie persoanale și le fac mai deschise mai glumețe încât ele devin mai bine dispuse, mai dornice de dialog, sporind capacitatea de acceptare a Adevărului pe baza dreptății.

Deci crede-mă că în postările mele era vorba doar de adevăr, de dreptate, de o logică simplă și sănătoasă și nu de euri, de înălțare de sine, de luptă între masculii dominanți dar se pare că dumneata ești un om prea sensibil și văd că după ce m-ai amenințat cu alungarea de pe forum simțindu-te stăpân aicea ai dat în mine cu tot ceea ce dumneata nu crezi și mă consideri pe mine vinovat că nu sunt ca tine: cu stilismul deși nu e vorba de stilism în ce am scris, cu bannările deși de fiecare dată când am fost bannat a fost pe nedrept, cu trâmbițele și cu Cuvântul lui Dumnezeu deși n-au niciovină nici ei și nici eu care cred.

Spui că eu sunt un rău așa cum mă vezi dumneata dar atunci cum ești dumneata care mă ameninți astfel:
Citat:

Domnule ești foarte simpatic acuzându-mă în felul acesta dovedind ce este în inima ta, în sufletul tău, în credința ta din tine ca să pricep eu mai bine cu cine am dialogat crezându-l un frate ortodox însă crede-mă că:
-nu-ți vânez postările ci-mi place să dialogheze cu oricine dar mai ales cu cei pe care-i duce mintea, care au ceva de spus, de scris mult și frumos
-nu fac prozelitism stilist căci eu sunt ortodox din BOR și ți-am spus că problema nu e de stil, de modă, ci greșelile apar în avalanșă de la defazajul de 13 zile
-nu visez trâmbițe, prooroci, trimiși ci ei chiar există, sunt îngeri-oameni reali, sunt conform Apocalipsei, sunt sfinți, poate ai auzit și dumneata de ei: Părintele Iosif Trifa și Traian Dorz, Ciobănașul de la Maglavit și Moșul Dumnezeu, păr. Pooroc Arsenie Boca și ucenicul său păr. Dorobanțu, păr. Ioan Iovan și sora Veronica de la Vladimirești, trâmbița Verginia și sora sa Maria de la Maluri și astăzi sora Mihaela și preotul Nicușor de la Pucioasa cu situl pe care se postează Cuvântul. Iată aceștia sunt persoane reale care au ascultat de Domnul Iisus Hristos și de BOR dar n-au fost crezuți de mai marii lor tot așa cum nici Domnul Iisus nu este crezut nici astăzi în Israelul cel vechi de poporul care l-a răstignit acum 2000 de ani socotindu-l eretic.
-nu caut să mă auto-îndreptățesc umilind pe domnia ta, ci încerc să respect dreptatea și adevărul în care cred și pe care-l mărturisesc.
-papsistașii chiar asta urmăresc: să zidească papalâcul mondial eretic deci nu visez ci constat că Transilvania de ei a fost atacată în ultima mie de ani și avem mărturisitori români mucenici care au murit mărturisind ortodoxia. Eu nu mă dezic de drepții mei frați ardeleni ortodocși.

Orice om se bucură de lumină, de îndreptare divină, de dialog cu folos, de discuțiile frățești cu colegii de pe forum dar dumneata se pare că ești mult prea sensinbil la nivelul eului, al personalității și uite așa cum te-a jignit termenul dresaj iată că acum ai reacționat de parcă aș fi fost dușmanul tău.
Eu sunt prietenul tău, colegul tău, fratele tău ortodox. În ideea asta scriu și nu ca să mă auto-îndreptățesc sau să mă laud cu ceea ce aparține de drept altora... deci eu pe alții i-am îndreptățit.

Dacă chiar ceri să nu mai dialoghez cu tine, să nu-ți mai ”vânez” postările atunci uite, mă umilesc și nu mi-e rușine să mă umilesc și îți cer iertare dacă te-am supărat și nu te mai deranjez încercând să dialoghez dar să știi că e foarte urât ca ortodox să ameninți pe cineva cu raportarea, cu pâra, ca să-i ceri bannarea pe NEDREPT aruncând acuzații nefondate căci amenințarea asta cu excluderea e o formă de terorism, de cenzură, de umilință reală și nu închipuită... iar eu, departe de mine gândul să nu te respect, ca ortodox, ca și coleg înțelept, ca și om care scrii frumos și mult.

Iartă-mă și nu mă mai amenința cu raportarea sau bannarea căci pe nedrept am fost bannat de fiecare dată chiar dacă nu mă crezi căci necredința din unii se coaliza și mințind ei împreună despre mine nepricepând că de partea mea era Adevărul cereau să fiu bannat căci mă socoteau și ei așa ca tine, căci le convenea: nebun, troll, prozelit, sectant, satană, tot ceea ce e mai rău iar adminul le făcea pe plac în ciuda faptului că eu aveam dreptate, eu fiind cinstit și drept și sincer în timp ce ei mințind cereau cenzură pentru ”ortodoxie” și făcându-mi răutate.

Păi eu sunt ortodoxul, eu susțin ortodoxia română și Adevărul ei și nu ei cei care m-au denigrat!

Deci iată încă odată mă umilesc și mă smeresc, rabd și nu iau în serios amenințările și acuzațiile și ce ai scris la adresa mea și îți cer eu iertare dacă asta ai simțit, dacă asta ai înțeles, dacă asta ai crezut despre mine.

Eu nu pentru mine am scris ci pentru tine, pentru tine și pentru cei care vor să creadă Adevărului căci eu mă străduiesc să scriu de la Duhul Adevărului, de la Dumnezeu și să rămân în ceea ce e drept.

Iartă dacă poți să ierți, dacă nu atunci ignoră-mă că nu te mai deranjez domnule Iorest decât dacă vrei să mai dialoghezi cu mine, dacă în mod explicit mi te adresezi sau îmi ceri să-ți răspund.

Am deviat de la subiect dar a trebuit să răspund întorcând și celălalt obraz.

Moroco 31.08.2020 16:05:18

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 665849)
Ma supara ca nu esti ortodox ci eretic stilist, adorator al trambitei Virginica Puciosica :9:

Si se stie ca toti ereticii stilisti sunt de la satana si nu mai vor sa se pocaiasca pentru ca au dopuri de ceara in urechi si nu pot auzi Cuvantul Domnului.

Intru aceasta sunt recomandate spalaturi vartoase.
Spre pocainta si dreapta credinta.

Te iert dar sa nu mai pacatuiesti!

N-are rost să-ți răspund la astfel de aberații. Dar trebuie să combat minciuna și să reafirm adevărul:
Sunt din BOR în Cluj și cred și în Cuvântul lui Dumnezeu suflat de Iisus prin cele 7 Trâmbițe. Ereticii sunt cei ce se cred papi infailibili ce nu mai au nevoie de pocăință și toți cei ce-i slujesc pe aceștia mințind și făcând nedreptate și teroare. Ți-am mai spus că dopurile din urechi nu se spală căci prin obijnuința asta îți slăbește credința ortodoxă dar tu o ții pe a ta cu sfaturile tale învățate de la papii ”pocăiți”.

Mulțumesc că mă ierți, măcar atât bun să mai ai în tine, deși nu am greșit afirmând ceea ce am afirmat, dar dacă te-ai simțit vizat și te-ai supărat deși nu mă refeream la tine atunci de asta m-am umilit și ți-am cerut iertare deși eram nevinovat.

Nu mai e mult și fiecare se va întâlni cu Domnul... și cei ce L-au străpuns!

Moroco 31.08.2020 16:47:42

Citat:

Păi părintele tău ortodox ți-a dat un sfat foarte simplu, bun și drept.

”ea sa treaca la biserica ortodoxa si astfel se poate face cununia”

Dacă ea nu vrea să treacă înapoi, acolo unde a fost botezată ortodox având certificat de botez, atunci nu se poate face cununia. Asta a spus Domnul prin preotul ortodox pe care L-ai întrebat.

De ce ai iubi o femeie care se leapădă de ortodoxie toată viața ei și copiii ei vrea să-i boteze în religia ei neoprotestantă iubind un soț ortodox? Nu pare o necredincioasă? De ce ai iubi-o? Pentru necredința și desfrânarea ei? Păi dacă a lăpădat ortodoxia acum s-a îndrăgostit de un ortodox? Ceva e putred în inima și în sufletul logodnicei tale deci ea trebuie îndreptată cu duhul blândeții și dacă ”pocăita” alege să se pocăiască și să se îndrepte ascultând de preotul tău atunci va fi bine. Altfel asta a spus preotul: nu se poate face cununia!

Deci dacă nu vrei s-o lași și nici ea nu vrea să priceapă ce e mai bine pentru ea și pentru voi atunci nu-ți rămâne decât să trăiți împreună fără cununie ortodoxă ca și concubini. E viața voastră, iubirea voastră, treaba voastră... ceea ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă.

Penticostalul Traditional 01.09.2020 07:25:55

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665859)
Sunt din BOR în Cluj și cred și în Cuvântul lui Dumnezeu suflat de Iisus prin cele 7 Trâmbițe.

Nu te poti inchina si lui Dumnezeu si satanei.
Trebuie sa incetezi a mai sluji la doi stapani.
Io ti-am zis!

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665860)
Altfel asta a spus preotul: nu se poate face cununia!

Tocmai ce ti-am prezentat ce zice BOR, prin vocea autorizata a Patriarhiei: "se pot casatori ortodocsi cu crestini neortodocsi cu aprobare (dispensa) de la episcopul locului".
Dar pucistii puciosisti, batman, ca de obicei, fratioare!
Ei isi raspandesc otravurile puciosiste nestingheriti si indeamna mai degraba la curvie decat la unire sfanta in Biserica:
Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665860)
nu-ți rămâne decât să trăiți împreună fără cununie ortodoxă ca și concubini

Moroco 01.09.2020 12:49:23

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 665861)
Citat:

Sunt din BOR în Cluj și cred și în Cuvântul lui Dumnezeu suflat de Iisus prin cele 7 Trâmbițe.
Nu te poti inchina si lui Dumnezeu si satanei.
Trebuie sa incetezi a mai sluji la doi stapani.
Io ti-am zis!

Tocmai asta și fac stimabile coleguț! Ai perfectă dreptate în propozițiile în care îmi spui ce trebuie să fac doar că eu asta și fac de mai înainte de a-mi spune tu ce trebuie să fac eu în loc să ai grijă de mântuirea ta și eu așa fac, mă închin nu și lumii ci doar unui singur stăpân și Dumnezeu: Domnului Iisus Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu (dăruit prin sf. Verginica și de sus și pus acum pe siteul celor din Pucioasa) conform proorociei Apocaliptice. De ce cred și în BOR și în Cuvânt fiind vorba de același unic Dumnezeu? Păi pentru că așa este întreg duhul sfânt al ortodoxiei, în El avem tot Dumnezeul cel Adevărat: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh precum și firea umană a lui Iisus Fiul Omului, fiul Mariei, uns preot în veac după rânduiala lui Melchisedec a cărui nume nou este: Cuvântul lui Dumnezeu. Problema nu e la mine ci la tine și la cei ca tine, voi sunteți cei ce nu credeți și în Cuvântul lui Dumnezeu crezând ca evreii că Iisus e eretic sau dacă nu Iisus atunci Cuvântul lui Dumnezeu e eretic în ciuda faptului că este vorba despre aceiași persoană Divino-Umană ce poartă un nume Nou și care lucrează și merge înainte după cuvântul ”Noi le vom face pe toate”. Știu că e greu să puteți accepta pentru că e scris în Apocalipsă că după toate câte le trimite și le grăiește Domnul, fiii oamenilor tot nu se vor pocăi și tot nu vor crede și se vor închina lumii, idolilor, lemnelor, bolovanilor urmând satanei și păcatelor și vor chinui sfinții și drepții mințind și crezând că aduc jertă lui Dumnezeu.
Citat:

Citat:

Citat:
Altfel asta a spus preotul: nu se poate face cununia!
Tocmai ce ti-am prezentat ce zice BOR, prin vocea autorizata a Patriarhiei: "se pot casatori ortodocsi cu crestini neortodocsi cu aprobare (dispensa) de la episcopul locului".

Preotul are toată puterea cu care a fost investit și el știa de dispensă adică ce spui dumneata că zice Patriarhia dar preotul a ales să-i facă un bine mai mare fratelui ortodox, să-l sfătuiască să facă o căsătorie între ortodocși din moment ce ea a fost botezată ortodox iar colegul nostru ortodox ar trebui să priceapă că așa e mai drept, așa cum zice preotul, iar dispensa este un caz excepțional de căsătorie greșită care nu ar trebui să existe dar care poate fi acceptată pe răspunderea episcopului care poate face pogorământ.
Citat:

Dar pucistii puciosisti, batman, ca de obicei, fratioare!
Ei isi raspandesc otravurile puciosiste nestingheriti si indeamna mai degraba la curvie decat la unire sfanta in Biserica:
Citat:

Citat:
nu-ți rămâne decât să trăiți împreună fără cununie ortodoxă ca și concubini

Citatul trunchiat dat de tine este o vicleană înscenare și aruncare de acuze către sfinții din Pucioasa. Adevărul este că în Cuvântul pus pe site ni se cere ca poporul Domnului să nu mai aibă relații cu femeile, să nu se mai căsătorească deloc ci să fie ca îngerii din ceruri căci Femeia Mileului, viitoare soție în veșnicie care s-a pregătit pentru Dumnezeu este fecioară curată și maică și înger în iubirea și ascultarea ei.

Deci nu am răspândit nimic (darmite otrăvitor) deoarece cine dorește găsește scris pe site. Nu e nevoie de propagandiști ortodocși ca să fie acuzați că cică ei otrăvesc..., culmea, ...lumea sau pe ereticii și păgânii și păcătoșii ei. Otrava e în voi și se vede asta din viclenia voastră. Citatul meu e chiar un pic contrar Cuvântului cu scopul de a răspunde cinstit colegului ortodox care chiar vrea să se căsătorească și nu să se călugărească deci își iubește sincer logodnica.

Citatul cu sensul corect este ăsta:
Citat:

Deci dacă nu vrei s-o lași și nici ea nu vrea să priceapă ce e mai bine pentru ea și pentru voi atunci nu-ți rămâne decât să trăiți împreună fără cununie ortodoxă ca și concubini. E viața voastră, iubirea voastră, treaba voastră... ceea ce a unit Dumnezeu omul să nu despartă.
Iar înțelesul corect era că dacă Domnul nu i-a spus să-și lase logodnica pentru a avea o viață îngerească urmând Lui și dacă el o iubește, eu ca om oarecare nu-l pot sfătui să se despartă de ea dar i-am arătat că nu pe tine sau pe mine ar fi bine să ne asculte ci pe preotul lui, pus să vegheze peste el de la Dumnezeu, care i-a spus foarte simplu și clar și înțelept că-i unește în taina sfântă a Cununiei dacă ea se întoarce la ortodoxie și nu altfel. Defapt preotul nici n-are voie altfel deoarece nu el ci episcopul locului poate da dispensă.

Dacă voi vreți să mă denigrați mereu ca să vă susțineți minciunile și viclenia și neprimirea Cuvântului și denigrarea sfintelor Trâmbițe și umilirea Prorocițelor tot așa cum nu o respectați și o umiliți pe preasfânta Fecioară Maria că cică n-ar fi maică și fecioară preacurată, ziceți voi, atunci e treaba voastră ce veți păți în ziua aceea însă atitudinea asta vă dovedește nu pe mine ci pe voi de eretici vicleni căci iată slujind satanismului îmi dați voi mie mereu de făcut câte ceva, eu care trăiesc în ortodoxie deși voi sunteți neoprotestanți deci pe undeva sunteți niște papi ”pocăiți” certați cu papa cel infailibil de la Roma dar care-i slujiți lui și calendarelor lui și papalâcului satanist și-mi spuneți voi mie ce ar trebui să fac eu și de la ce să mă pocăiesc eu ca să mă ”îndrept” în timp ce voi nu credeți și în Cuvântul lui Dumnezeu de la sfârșit de timp, sărbătoriți ca evreii sâmbăta călcând Duminica, ziua învierii Domnului, împreună cu cei ce-L socotesc și azi eretic și mai ales mă speriați că greșesc și mă pocăiți voi pe mine deși nu eu greșesc în timp ce voi nu vă mai pocăiți niciodată după ce v-ați făcut baia publică eretică înaintea predicatorilor voștrii crezând că e botez ca al lui Ioan Botezătorul susținând că ortodoxia și preoții ortodocși nu sunt puși de Dumnezeu peste oameni ci se trufesc ei singuri socotindu-se și punându-se singuri mai mari peste alții pentru a sluji mai bine păgânismului înfiltrat în ortodoxie.

Sper că nu te superi iarăși dacă ți-am răspuns frumos și cu duhul blândeții încercând să nu mint. Sper că nu-mi mai ceri să-mi scot eu dopurile din urechi în timp ce voi nu puteți auzi deloc și în ciuda faptului că ți-am repetat că procedeul ăsta și obiceiul ăsta duce la slăbirea credinței ortodoxe și la închinare și la lume, la stăpânul ăla la care se închină toți ereticii ce vor zidirea marelui papalâc babilonian.

Dacă te superi iarăși deși nu am discutat cu domnia ta deloc, tu ai sărit ca ars când am scris că neoprotestanții sunt eretici, că slujesc satanei atunci te rog să mă ierți căci n-aș vrea să fi trist din pricina mea care ca orice om ”păcătuiesc în tot ceasul” și Domnului și aproapelui. Dar nu eu v-am făcut eretici ci voi v-ați făcut eretici, eu doar v-am spus că aia sunteți! De ce? Păi recitește mai sus ce am scris și zi că nu-i așa, că n-am dreptate! Deci dacă am dreptate atunci sunteți eretici voi și nu eu, greșiți voi și nu eu!

Penticostalul Traditional 01.09.2020 14:35:00

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665862)
te rog să mă ierți

Lasa ereziile veronicesti, satanicesti si puciosesti, nu mai invata omul sa curveasca, lasa-l sa asculte de Biserica si iertate iti vor fi pacatele.

Eu ti-am mai zis ca te iert dar sa nu mai pacatuiesti!
Asta e conditia.

Moroco 01.09.2020 16:31:49

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 665864)
Lasa ereziile veronicesti, satanicesti si puciosesti, nu mai invata omul sa curveasca, lasa-l sa asculte de Biserica si iertate iti vor fi pacatele.

Eu ti-am mai zis ca te iert dar sa nu mai pacatuiesti!
Asta e conditia.

Erezii sunt în mintea și credința din capul vostru al neoprotestanților și ți-am descris mai sus care sunt ele deci nu te hulesc ci ți-am arătat ce faceți și precis și dumneata ești doar o biată victimă. Așa că nu-mi tot cere mie să mă ”pocăiesc” și să mă lepăd și să nu mai urmez pe ”ereticul” Dumnezeu, pricepi domnia ta ce îți cer? Iar să curvească îl înveți dumneata pe colegul nostru ortodox care a deschis discuția și nu eu căci tu ai invocat dispensele pentru oficierea unor căsătorii nedrepte, neortodoxe, corcite, interconfesionale în timp ce preotul lui ortodox l-a sfătuit bine spunându-i s-o aducă înapoi în ortodoxie și așa se poate cununa cu ea iar eu i-am spus lui că sunt decât un om care nu poate să despartă ceea ce a unit Dumnezeu, iubirea lor, deci eu nu pot să-i sfătuiesc să se despartă și să ducă ei viață cuvioasă, să-și călugărească viața așa cum cere Domnul poporului Său în Cuvânt dar le-am arătat ceea ce ar fi bine pentru ei, să asculte de preotul lor ortodox fără să-i silesc să facă ascultare de mine sau de alții sau de Dumnezeu prin preoți. Deci nu minți că i-am sfătuit la curvie sau la neascultare de Dumnezeu. Dacă susții asta și cum prost sau analfabet nu pari a fi înseamnă că ești viclean cu interese viclene și nu vrei să citești corect ca să înțelegi drept ceea ce am scris ci repeți mereu minciunile tale despre mine ca să obții un câștig într-o bătălie iluzorie. Dacă câștigi cumva vei regreta amarnic cândva... atunci când vei conștientiza că defapt așa ai pierdut mai mult decât dacă te-ai fi lăsat învins și m-ai fi crezut simplu și firesc, pentru că crede-mă că nu eu mint, ci tu și cei necredincioși care se trufesc așa ca tine.

Păcatul este când te lepezi și nu când faci invers , când faci ceea ce faceți voi se numește erezie, păcat, așa ca papa de la Roma căzut în luxiferianism eretic infailibil și așa ca voi papii neoprotestanți ”pocăiți” care după ce v-ați lepădat de Dumnezeu, de dreptate, de ortodoxie vă apucați să pocăiții și să convertiți ortodocșii, vezi cei 1000 de ani în care creștinii eretici occidentali au venit pentru zidirea marelui papalâc să ”creștinească” cu deasila ortodocșii din Ardeal creștinați de sfinții Apostoli. Au sfârșit prin a fi învinși în primul și al doilea război mondial dar tot nu se pocăiesc și iată ne-au stricat calendarul și incurcat tradițiile și v-au trimis pe voi să aveți tupeul și trufia de a crede că voi ne iertați pe noi când nu ți-am greșit cu nimic nici ție și nici altora chiar dacă cred și în Cuvânt. Voi nu puteți crede nici în duhul cel drept ortodox darmite în Cuvântul lui Dumnezeu de la sfârșit de timp, nu vă lasă ”stăpânul” vostru. Dacă v-ar lăsa ați putea citi și a-ți putea crede și voi. Nu puteți deci e clar că nu vă lasă, îi sunteți sclavi!

Deci nu eu ci fix tu păcătuiești dacă îmi tot ceri să fiu necredincios așa ca tine și să-L socotesc pe Domnul Iisus Hristos eretic ca evreii sau pe Iisus Hristos și Cuvântul lui Dumnezeu eretic ca voi iar pe trâmbițele apocaliptice ca fiind de natură satanică sau eretică. Dumneata nu știi ce vorbești. Îți place să lovești și să te distrezi așa ca orice ignorant.

Oprește-te din a-mi da sfaturi și îndemnuri că iertare ți-am cerut din smerenie și nu că aș fi vinovat de ceva. Eu mă pocăiesc de păcate nu de DREPTATE iar Cel Drept și Sfânt ce mă iartă chiar mă iartă și nu se joacă așa ca tine de-a trufia și nesimțirea.

Tu ar trebui să-mi ceri iertare și poate o vei face cândva dar eu nu-ți cer să-ți ceri iertare sau să te pocăiești, e fix treaba domniei tale dacă ai auzit Cuvântul: ”Pocăiți-vă căci împărăția Cerurilor s-a apropiat”, iar dacă doar atâta poți crede, atâta cât v-a învățat predicatorul vostru și altceva susțineți că e minciună și de la satana atunci nu știu de ce dați voi sfaturi ortodocșilor căci ei cred mai mult ca voi și respectă mai mult ca voi: țin Calea ortodoxă, calea cea strâmtă, jugul cel ușor și bun, sfinții, tainele, liturghia, preoții, învățăturile, dreapta credință etc. Dacă voi nu puteți mai mult atunci ce faceți? Ispitiți? Ei vezi, dacă ispitiți și nu pricepeți ce faceți atunci sunteți slugile satanei și nu eu sau ortodoxia sau trâmbițele sau poporul Domnului vă vrem răul că vă mărturisim Adevărul ci voi sunteți slugile satanei căci nu vă opriți din faptele voastre rele ci ispitiți mereu deci voi dovediți asta iar eu doar vă spun ceea ce voi faceți și ceea ce deveniți prin faptele voastre.

Deci din smerenie și umilință ți-am cerut iertare și nu în sensul prostesc și viclean în care crezi dumneata că cică eu aș greși crezând în adevăratul Dumnezeu (din ortodoxie, din BOR și de la Pucioasa).

Sper că încerci să mă respecți și nu să mă toooot ispitești! :103:
(Nu sunt supărat pe tine și sper să nu rămâi nici tu supărat pe mine căci nu cu tine e lupta cea bună sau cu omul sau cu trupurile ci cu duhurile rele și cu puterile minciunii și răutății și cu începătoriile necredinței și înșelării ce sălășluiesc în văzduhuri, dar asta e situația, voi sunteți eretici și mai și atacați ortodocșii rupându-i de ortodoxie și punându-i să se ”pocăiască”, culmea, tot ei. De râsul curcilor sunteți dacă stai să te gândești. Mă iartă că n-ai de ce să mă ierți. :4:)

Penticostalul Traditional 02.09.2020 22:59:28

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 665865)
De râsul curcilor sunteți dacă stai să te gândești :4:

Persoanele care rad de noi, sfintii penticostali, in mod binemeritat pot fi considerate niste adevarate...curci.

Acia ai deplina si perfecta dreptate!
Nu pot nicicum a te contrazice.

Iorest 03.09.2020 00:08:27

Citat:

Acuma intrebarea mea in primul rand este daca acest lucru este posibil si cum ar fi posibil; eu doresc sa imi pastrez credinta ortodoxa si ea pe cea penticostala. Daca cineva are o idee as fi recunoscator. Va multumesc.

Recapitulare la soluțiile date până acum, 1. vorbești la mitropolie, ceri audiență să vorbești cu episcopul ca să iei acea dispensă, sau obții dispensa prin preotul care te va căsători - cere el aprobare să poată căsători.

Dispensa un fel de binecuvântare smulsă sub o promisiune de a boteza, deci are o hibă - dacă nu se nasc urmași sau soțul eterodox nu vrea să-i boteze ortodox promisiunea care a stat la baza obținerii binecuvântării pt căsătorie nu produce nici efecte, nici sancțiuni- nu se consideră invalidă căsătoria pt asta.
Deci dispensa e un fel de promit că botez ortodox copiii acuma cât sunt sub presiune - dar s-ar putea să mă răzgândesc.

2. Fata revine la ortodocși cu mirungere.

Nu te-ai putea căsători și la ortodocși și la penticostali, pt că penticostalii recunosc căsătoria unei familii care trece la neoprotestanți, nu au pus în umbră taina nunții sau să o repete.

Pocăiții care se respectă și respectă Noul Testament, nu îndeamnă la despărțire nici măcar dacă doar femeia ortodoxă, greco-catolică, catolică aderă prima la un cult neoprotestant, iar soțul rămâne ani de zile greco-catolic, ortodox, catolic, ei nu se bagă în casa omului să o despartă.

Argumentul acesta ar fi în favoarea ta să vină fata să se căsătorească la ortodocși, că oricum penticostalii recunosc Taina Nunții la ortodocși și nu o repetă și la ei dacă s-a făcut odată.

3. Non-soluția ”evazivă” - fata ia certificatul de botez de la parohia unde a fost botezată și mergeți să vă căsătorească unde nu vă cunoaște nimeni, problema e dacă nu se informează preotul, dacă preotul își dă acordul își asumă și el, ideea e să fie transparență.

Gândiți-vă că în primul rând preotul ar putea avea probleme cu mai marele lui dacă căsătorește ortodocși cu oameni din alte culte creștine fără să ceară dispensă, poate fi sancționat disciplinar pt încălcarea canoanelor privind căsătoria, deci nu e bine să fie implicat un preot fără știința lui în greșeli care-i pot atrage caterisirea, mutarea disciplinară, retrogradarea fără posibilitate de a urca în treaptă.

De aflat se află, că întodeauna se găsesc posibili râvnitori la o parohie bună de oraș care să meargă la episcop cu astfel de chestiuni ca să înlăture un preot din funcție.

Moroco 04.09.2020 15:13:18

Problema călugărilor și mirenilor care închid ochii și urechile făcând ”ascultare”.

Unii cred că dacă un mai mare ortodox se lasă păcălit și ascultă de lume, de eretici sau de satana, de exemplu în a denigra și a minți despre cineva, așa cum îi poruncește sau cere sau îl sfîtuiește lumea sau un eretic sau satana și apoi ortodoxul mai mare îl pune pe unul sau pe mai mulți subalterni ortodocși să asculte și ei de el însuși în același sens în a denigra și a minți și ei despre acel cineva așa cum a poruncit sau i-a cerut sau l-a sfătuit lumea, ereticul sau satana atunci unii ”ortodocși” cred că ”ortodocșii” aceia mai mici care se supun fac ascultare... de mai mare.

Aia nu e ascultare de Dumnezeu ci e o falsă ascultare de ortodoxie, de mai mari, de mai mare, defapt e o ascultare de lume, de eretici sau de satana, adică de minciuna înfiltrată în ortodoxie ca ”ascultare” printr-un mai mare! Ei o socotesc ascultare când colo e o ditamai neascultarea acceptată ca fiind și ea ascultare de frica de mai mare.

Așa o pățesc mulți călugări sau mireni care cică ”fac ascultare” de mai mare confundând ascultarea de Dumnezeu prin mai marele său cu neascultarea de Dumnezeu prin mai marele său pe care ei o numesc tot ascultare deși e o neascultare de Dumnezeu defapt e chiar o ascultare de mai marele cu supunere care le cere să nu mai asculte de Dumnezeu ci de lume, de eretici sau de satana așa ca el deci e o clară neascultare.

Asta e problema! Nu poți sta să nu vezi că te închini și urmezi nu Lui Dumnezeu ci mai marelui tău în ceea ce el ascultă de lume, de eretici, de satana.

Mulți ”ortodocși” te îndeamnă la o astfel de ”ascultare” de mai mare de frica mai marilor lor motivând că e pentru ca să nu apară revolte și dezbinare cică când colo ei se gândesc la pielea lor, ca să scape mai ușor, să nu moară de foame sau să nu-și piardă comoditățile, funcțiile, privilegiile nevrând să fie caterisiți. Te ”pocăiesc” și vor să te supui și tu așa ca ei. La ce să te supui? Cui să te supui? Lumii, ereticilor, satanei?

Numai Domnului ești dator să te supui direct sau prin mai marii tăi care se supun Lui în ceea ce-ți cer ei ție să te supui lor.

Scria pe undeva sf. Ap. Pavel:

”Fiți următori ai mei precum și eu sunt următor al lui Hristos”,

”Bărbatul și femeia vor forma un singur trup în sensul că femeie e bine să se supună bărbatului care este capul femeii tot așa cum bărbatul ascultă și se supune lui Hristos care este capul bărbatului.” ceva de genul ăsta.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:51:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.