Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Singurul Învățător - Adevărata Biserică - Adevărații închinători (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=19668)

Seraphim7 03.10.2021 08:46:21

Singurul Învățător - Adevărata Biserică - Adevărații închinători

Haideți sa vedem puțin niște aspecte legate de cine ar fi singura autoritate în materie "învățătură", "biserică", "închinare".

Practic acest triunghi Învățător - Biserică - Închinare este temelia.

Matei Capitolul 23

"1.Atunci a vorbit Iisus mulțimilor și ucenicilor Săi,
2.Zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise;
3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac."

Vedem și sursa de inspirație pentru sintagma "Fa ce zice popa, nu ce face popa...

Hai sa mai vedem ce fac acești cărturari și farisei și dacă cumva găsim niște asemănări între ei și actualii mari" teologi "și clerici și capi ai bisericilor, o sa vedem și cine e singurul cap al bisericii....

" 4.Că leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, iar ei nici cu degetul nu voiesc să le miște."

Deci și aceea preferau sa dea canoane grele, și sa umple totul cu tot felul de reguli care impovarau oamenii, iar ei continuau sa rămână niște ipocriți care nu le practicau...

" 5.Toate faptele lor le fac ca să fie priviți de oameni; căci își lățesc filacteriile și își măresc ciucurii de pe poale.
6.Și le place să stea în capul mesei la ospețe și în băncile dintâi, în sinagogi,
7.Și să li se plece lumea în piețe și să fie numiți de oameni: Rabi."(Învățător)

Mai știm destui cărora le place sa își etaleze mantiile și toate veșmintele pline cu aur, și se împing mereu în capul mesei și dau numa" binecuvântări ", și dau mână spre sărutat, și se și se închina destui lor și ii numesc părinți și prea sfințiti și prea fericiți...

Rețineți, cuvintele acestea Iisus le spune.... Care mai spune în continuare...

" 8.Voi însă să nu vă numiți rabi, că unul este Învățătorul vostru: Hristos, iar voi toți sunteți frați.
9.Și tată al vostru să nu numiți pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.
10.Nici învățători să nu vă numiți, că Învățătorul vostru este unul: Hristos."

Deci este destul de clar, unul este Învățător, Iisus Hristos, iar noi trebuie sa, ne numit frați,nu părinți, nu prea, sfințiti, nu prea fericiți... Nu exista dascăli ai bisericii, învățători.... Singurul este Hristos... Despre felurite atributii ale fiecăruia în Biserica, este cu totul altceva, dar vom vorbi despre ele în Închinare...

Sa mai vedem ce spune Hristos despre acești cărturari și farisei, care sa, nu uitam "slujeau" Casa Tatălui Său, cum pretind și cei de azi ca îl "slujesc" pe Hristos...

"13.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că închideți împărăția cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intrați, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați.
14.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că mâncați casele văduvelor și cu fățărnicie vă rugați îndelung; pentru aceasta mai multă osândă veți lua.
15.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că înconjurați marea și uscatul ca să faceți un ucenic, și dacă l-ați făcut, îl faceți fiu al gheenei și îndoit decât voi.
16.Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceți: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.
17.Nebuni și orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfințește aurul?"

Da, cuvinte grele venite de la Hristos, nu I de mirare ca L-au vrut răstignit...

23.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați
24.Călăuze oarbe care strecurați țânțarul și înghițiți cămila!
25.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că voi curățiți partea din afară a paharului și a blidului, iar înăuntru sunt pline de răpire și de lăcomie.
26.Fariseule orb! Curăță întâi partea dinăuntru a paharului și a blidului, ca să fie curată și cea din afară.
27.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că semănați cu mormintele cele văruite, care pe din afară se arată frumoase, înăuntru însă sunt pline de oase de morți și de toată necurăția.
28.Așa și voi, pe din afară vă arătați drepți oamenilor, înăuntru însă sunteți plini de fățărnicie și de fărădelege.
29.Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că zidiți mormintele proorocilor și împodobiți pe ale drepților,

Foarte actuale aceste cuvinte ale lui Hristos, știu ca par deranjante, dar descriu efetiv societatea religiilor tradiționale...

Ipocrite, pline de ritual și formalități, pline de clădiri, și "morminte vătuite făcute sfinților"....

Dar tocmai asta a criticat Hristos, tocmai o asemenea societate, care l-a răstignit în fiecare biserica și a, uitat ca EL este VIU.....

Da, hai sa, rumegam puțin aceste Cuvinte, și vom continua cu Adevărata Biserică și adevărata Închinare

Iorest 03.10.2021 12:01:55

Frate tu ai fost azi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, i-ai jertfit lui Hristos din timpul tău, îl dorești pe Hristos și Harul său mai mult decât orice pe lumea asta, te cutremuri cu fior la fiecare chip al lui Hristos și aproape care cade și care necinstește talanții încredințați la venirea în lume, te doare nedreptatea, îți dorești înveșnicirea ?

Începi fiecare lucru cu răgicune, te rogi cu timp și fără timp, în orice situație, te bizui mai mult la necazuri pe rugăciune și încredințarea totală Lui decât în logica și puterile omenești, ai fost în situația când să simți părăsirea totală din partea oamenilor și să-l ai numai pe Dumnezeu și harul său aproape, crezi tu că orice rău scos în față poate fi transformat în timp în prilej de creștere și spre o biruință mai mare ?

Îți dorești să crești infinit căci infinit este și Domnul ?

Seraphim7 03.10.2021 12:42:05

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 669123)
Frate tu ai fost azi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, i-ai jertfit lui Hristos din timpul tău, îl dorești pe Hristos și Harul său mai mult decât orice pe lumea asta, te cutremuri cu fior la fiecare chip al lui Hristos și aproape care cade și care necinstește talanții încredințați la venirea în lume, te doare nedreptatea, îți dorești înveșnicirea ?

Începi fiecare lucru cu răgicune, te rogi cu timp și fără timp, în orice situație, te bizui mai mult la necazuri pe rugăciune și încredințarea totală Lui decât în logica și puterile omenești, ai fost în situația când să simți părăsirea totală din partea oamenilor și să-l ai numai pe Dumnezeu și harul său aproape, crezi tu că orice rău scos în față poate fi transformat în timp în prilej de creștere și spre o biruință mai mare ?

Îți dorești să crești infinit căci infinit este și Domnul ?

Sfânta și dumnezeiască este orice închinare adusă în duh și în adevăr....

Matei Capitolul 6

"5.Iar când vă rugați, nu fiți ca fățarnicii cărora le place, prin sinagogi și prin colțurile ulițelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor.
6.Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție.
7.Când vă rugați, nu spuneți multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
8.Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El."

Mie asa, mi-a spus Hristos sa ma rog, nu a pomenit nimic de" sfântă și dumnezeiască liturghie ", asta mi se, pare a fi un ritual uman....Frangerea pâinii, pe care a poruncit sa o facem întru pomenirea Lui... Dar nu vreau sa comentez eu dezvoltarea rituarilor și istoria bisericii terestre care este supusa failibilitatii,erorii și care a preluat tradiții umane, construind-se pe temeliile edifiicilor păgâne și a superstițiilor etc, alternând mesajul divin , poate pe alt topic...

Despre jertfa spui....

"Dar mergând, învățați ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem pe drepți, ci pe păcătoși la pocăință."(Matei, 9,13)

."Că milă voiesc, iar nu jertfă, și cunoașterea lui Dumnezeu mai mult decât arderile de tot."(Osea, 6,6)

Știe Dumnezeu ce îmi doresc și ce am nevoie fiindcă mă încredințez Voii Lui.

Pace

Iorest 03.10.2021 14:05:14

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669126)

Creștinii se adunau împreună încă din vremurile de început al creștinismului și mai mult apostolul Pavel se referea la ei ca la sfinți :

Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 1
1. Pavel și Timotei, robi ai lui Hristos Iisus, tuturor sfinților întru Hristos Iisus, celor ce sunt în Filipi, împreună cu episcopii și diaconii.

Existau comunități creștine care locuiau în același oraș, Corinteni, Galateni, Efeseni, Filipeni, Tesaloniceni, se adunau împreună, primeau vizitele pastorale ale Apostolilor, da au ba ?

Citat:

Matei Capitolul 6

"5.Iar când vă rugați, nu fiți ca fățarnicii cărora le place, prin sinagogi și prin colțurile ulițelor, stând în picioare, să se roage, ca să se arate oamenilor; adevărat grăiesc vouă: și-au luat plata lor.
6.Tu însă, când te rogi, intră în cămara ta și, închizând ușa, roagă-te Tatălui tău, Care este în ascuns, și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție.
7.Când vă rugați, nu spuneți multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate.
8.Deci nu vă asemănați lor, că știe Tatăl vostru de cele ce aveți trebuință mai înainte ca să cereți voi de la El."

Hristos nu a desființat închinarea publică,
[Mt 18:20] Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.

Vrei să spui că Dumnezeu nu ascultă rugăciunea unei comunități, unde fiecare se roagă cu durere și dragoste ?

[Lc11:11]
Cap. 11
11. Și care tată dintre voi, dacă îi va cere fiul pâine, oare, îi va da piatră? Sau dacă îi va cere pește, oare îi va da, în loc de pește, șarpe?

Dacă individual rugăciunea se ridică la Domnul ?

Oare unde e o pluralitate de inimi care se roagă cu conștientizarea nevredniciei Dumnezeu nu ajută, nu există și revărsare de Har ?

De ce la Pogorârea Duhului Sfânt erau toți adunați, cum s-ar fi făcut minunea cu limbile de foc dacă era fiecare la casa lui ?

Faptele Sfinților Apostoli
13. Și când au intrat, s-au suit în încăperea de sus, unde se adunau de obicei: Petru și Ioan și Iacov și Andrei, Filip și Toma, Bartolomeu și Matei, Iacov al lui Alfeu și Simon Zelotul și Iuda al lui Iacov.
14. Toți aceștia, într-un cuget, stăruiau în rugăciune împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Iisus și cu frații Lui.

Citat:

Mie asa, mi-a spus Hristos sa ma rog, nu a pomenit nimic de" sfântă și dumnezeiască liturghie ", asta mi se, pare a fi un ritual uman...

Ți se pare, fiindcă n-ai căutat să-ți sfințești perpetuu viața prin Sfintele Taine administrate în Biserică și atunci ai o intepretare și o privire exterioară, dacă ai fi primit cercetarea Domnului în Biserică nu le-ai mai fi ignorat.

Citat:

Frangerea pâinii, pe care a poruncit sa o facem întru pomenirea Lui... Dar nu vreau sa comentez eu dezvoltarea rituarilor și istoria bisericii terestre care este supusa failibilitatii,erorii și care a preluat tradiții umane, construind-se pe temeliile edifiicilor păgâne și a superstițiilor etc, alternând mesajul divin , poate pe alt topic...

Frângerea pâinii nu e un simplu ritual, sau o comemorare, ci:

Ioan cap 6
27. Lucrați nu pentru mâncarea cea pieritoare, ci pentru mâncarea ce rămâne spre viața veșnică și pe care o va da vouă Fiul Omului, căci pe El L-a pecetluit Dumnezeu-Tatăl.
51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu.

Citat:

Despre jertfa spui....

"Dar mergând, învățați ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem pe drepți, ci pe păcătoși la pocăință."(Matei, 9,13)

."Că milă voiesc, iar nu jertfă, și cunoașterea lui Dumnezeu mai mult decât arderile de tot."(Osea, 6,6)

Matei 9:35. Și șezând jos, a chemat pe cei doisprezece și le-a zis: Dacă cineva vrea să fie întâiul, să fie cel din urmă dintre toți și slujitor al tuturor.

Ioan 15:13. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi.

Citat:

Știe Dumnezeu ce îmi doresc și ce am nevoie fiindcă mă încredințez Voii Lui.
Pace

Deocamdată te încredințezi minții tale și puterilor tale de înțelegere, de unde să știu că tu nu cumva trebuia să fii mai sus ca trăire duhovnicească, decât ești acum, dar pe drum s-a întâmplat ceva ?

Ioan cap 15 : 16. Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veți cere în numele Meu.
19. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște.

Seraphim7 03.10.2021 14:11:22

Biserica Adevărată

Haideți sa vedem câteva caracteristici ale Bisericii Lui Hristos...

Efeseni cap 4

"11.Și el a dat pe unii apostoli, pe alții prooroci, pe alții evangheliști, pe alții păstori și învățători,
12.Spre desăvârșirea sfinților, la lucrul slujirii, la zidirea trupului lui Hristos,
13.Până vom ajunge toți la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea bărbatului desăvârșit, la măsura vârstei deplinătății lui Hristos.
14.Ca să nu mai fim copii duși de valuri, purtați încoace și încolo de orice vânt al învățăturii, prin înșelăciunea oamenilor, prin vicleșugul lor, spre uneltirea rătăcirii,
15.Ci ținând adevărul, în iubire, să creștem întru toate pentru El, Care este capul - Hristos."

Efeseni cap 2

"19.Deci, dar, nu mai sunteți străini și locuitori vremelnici, ci sunteți împreună cetățeni cu sfinții și casnici ai lui Dumnezeu,
20.Zidiți fiind pe temelia apostolilor și a proorocilor, piatra cea din capul unghiului fiind însuși Iisus Hristos.
21.Întru El, orice zidire bine alcătuită crește ca să ajungă un locaș sfânt în Domnul,
22.În Care voi împreună sunteți zidiți, spre a fi locaș al lui Dumnezeu în Duh."

" Acum mă bucur de suferințele mele pentru voi și împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica,(Coloseni, 1,24)

"Bisericii lui Dumnezeu care este în Corint, celor sfințiți în Iisus Hristos, celor numiți sfinți, împreună cu toți cei ce cheamă numele Domnului nostru Iisus Hristos în tot locul, și al lor și al nostru:" (1Corinteni,1,2)

"Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui.
19. Și îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri."(Matei, 16,18-19)

Ioan capitolul 17,tot capitolul este superb și explica în profunzime lucrarea lui Iisus, practic Evanghelia lui Ioan este o capodopera

" 1.Acestea a vorbit Iisus și, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăvește pe Fiul Tău, ca și Fiul să Te preaslăvească.
2.Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viață veșnică tuturor acelora pe care Tu i-ai dat Lui.
3.Și aceasta este viața veșnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis.
4.Eu Te-am preaslăvit pe Tine pe pământ; lucrul pe care Mi l-ai dat să-l fac, l-am săvârșit.
5.Și acum, preaslăvește-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine, mai înainte de a fi lumea.
6.Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau și Mie Mi i-ai dat și cuvântul Tău l-au păzit.
7.Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine;
8.Pentru că cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut că Tu M-ai trimis.
9.Eu pentru aceștia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, că ai Tăi sunt.
10.Și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei.
11.Și Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi.
12.Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; și i-am păzit și n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura.
13.Iar acum, vin la Tine și acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei.
14.Eu le-am dat cuvântul Tău, și lumea i-a urât, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume.
15.Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzești pe ei de cel viclean.
16.Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume.
17.Sfințește-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.
18.Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume.
19.Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr.
20.Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor,
21.Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.
22.Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem:
23.Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și să cunoască lumea că Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.
24.Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii.
25.Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, și aceștia au cunoscut că Tu M-ai trimis.
26.Și le-am făcut cunoscut numele Tău și-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei și Eu în ei."

Iorest 03.10.2021 15:25:40

Citat:

Matei Capitolul 6

"5.

Hai să comentăm și acest verset care nu e absolut și nu interzice rugăciunea lungă, și pusă pe un suport, nicidecum:

Ai citit rugăciunea de pocăință a regelui Manase ?

https://www.bibliaortodoxa.ro/vechiu...ment/54/Manase

Știi câte cuvinte are, fără semne de punctuație, virgulă, punct, semnul exclamării, cratimă ?
Răspuns 350, e mult, e puțin, Domnul să judece.

Se vorbește despre rugăciunea lui Manase în slujba de la Taina Sfintei Spovedanii ?-
http://molitfelnic.ro/slujba-marturisirii/ :

Dumnezeule, Mântuitorul nostru, Care prin proorocul Tău Natan ai dăruit lui David, cel ce s‑a pocăit, iertare pentru păcatele lui și ai primit rugăciunea lui Manase pentru pocăința lui, însuți și pe robul Tău acesta..

2. Psaltirea lui David, are mii de cuvinte, sunt 20 de catisme a câte 150 de psalmi ?

Ce spune regele David în psalmul 151 v 2 ? http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=151#2
Mâinile mele au făcut harpa și degetele mele au întocmit psaltirea.

Era psaltirea o rugăciune lungă ?
Da

Este în conflict cu ideea de rugăciune în duh și adevăr ?
Nu

Este opera păgânilor/păgânească
Nu

Este pe un suport fizic, făcută cu degetele, ne-a rămas consemnată ca și capitol biblic din canonul vetero testamentar ?
Da

Este în cultul public ?
Da

Seraphim7 03.10.2021 16:21:52

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 669129)
Hai să comentăm și acest verset care nu e absolut și nu interzice rugăciunea lungă, și pusă pe un suport, nicidecum:

Ai citit rugăciunea de pocăință a regelui Manase ?

https://www.bibliaortodoxa.ro/vechiu...ment/54/Manase

Știi câte cuvinte are, fără semne de punctuație, virgulă, punct, semnul exclamării, cratimă ?
Răspuns 350, e mult, e puțin, Domnul să judece.

Se vorbește despre rugăciunea lui Manase în slujba de la Taina Sfintei Spovedanii ?-
http://molitfelnic.ro/slujba-marturisirii/ :

Dumnezeule, Mântuitorul nostru, Care prin proorocul Tău Natan ai dăruit lui David, cel ce s‑a pocăit, iertare pentru păcatele lui și ai primit rugăciunea lui Manase pentru pocăința lui, însuți și pe robul Tău acesta..

2. Psaltirea lui David, are mii de cuvinte, sunt 20 de catisme a câte 150 de psalmi ?

Ce spune regele David în psalmul 151 v 2 ? http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=151#2
Mâinile mele au făcut harpa și degetele mele au întocmit psaltirea.

Era psaltirea o rugăciune lungă ?
Da

Este în conflict cu ideea de rugăciune în duh și adevăr ?
Nu

Este opera păgânilor/păgânească
Nu

Este pe un suport fizic, făcută cu degetele, ne-a rămas consemnată ca și capitol biblic din canonul vetero testamentar ?
Da

Este în cultul public ?
Da

Rugați-vă neîncetat (1Tesaloniceni,5,17)

"Și a venit la ucenici și i-a găsit dormind și i-a zis lui Petru: Așa, n-ați putut un ceas să privegheați cu Mine! Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul este neputincios." (Matei, 26,40-41)

Iisus făcea o paralelă între rugăciunea formala, făcută cu buzele, și de ochii lumii și rugăciunea adevărată în Duh...
El a insistat mereu asupra rugaciunii, a criticat însă falsitatea și ipocrizia celor care au formalizat-o și transformat-o în ceva lipsit de adevăr

Iorest 03.10.2021 18:14:44

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669121)
Matei Capitolul 23

"1.Atunci a vorbit Iisus mulțimilor și ucenicilor Săi,
2.Zicând: Cărturarii și fariseii au șezut în scaunul lui Moise;
3. Deci toate câte vă vor zice vouă, faceți-le și păziți-le; dar după faptele lor nu faceți, că ei zic, dar nu fac."

Vedem și sursa de inspirație pentru sintagma "Fa ce zice popa, nu ce face popa...

Dacă privești din alt unghi situația chiar nu poți face tot ce face popa, nu poți citi epicleza, nu poți cumineca, spovedi, nu poți oficia Taina Sfântului Maslu, nu poți binecuvânta obștea ca preotul, nu poți cununa, iar preoții din prima treaptă nu pot face ce face clerul superior ierarhii care binecuvântează cu două mâini, stau în scaunul arhieresc etc.

Citatul respectiv e și pentru respectarea autorității.

Citat:

Hai sa mai vedem ce fac acești cărturari și farisei și dacă cumva găsim niște asemănări între ei și actualii mari" teologi "și clerici și capi ai bisericilor, o sa vedem și cine e singurul cap al bisericii....

" 4.Că leagă sarcini grele și cu anevoie de purtat și le pun pe umerii oamenilor, iar ei nici cu degetul nu voiesc să le miște."

Deci și aceea preferau sa dea canoane grele, și sa umple totul cu tot felul de reguli care impovarau oamenii, iar ei continuau sa rămână niște ipocriți care nu le practicau...

Canoanele actuale au o anumită semnificație în funcție de perioada opririi de la Împărtășanie indică gravitatea faptei, deci un mirean care citește poate înțelege stratificarea păcatelor, dar preotul poate da oprire și o lună și 3 ani maxim, Dumitru Stăniloae spunea că rar mai e cineva oprit 20 de ani de la împărtășanie.

Nici nu poți împărtăși oricum pe oricine, adică cine are 3-5-10 avorturi pe conștiință, sau cei care fac fermecătorii, nu cred că sunt la același nivel cu unul care a înjurat la nervi, sau care a fost prins într-o ceartă etc.

Citat:

" 5.Toate faptele lor le fac ca să fie priviți de oameni; căci își lățesc filacteriile și își măresc ciucurii de pe poale.
6.Și le place să stea în capul mesei la ospețe și în băncile dintâi, în sinagogi,
7.Și să li se plece lumea în piețe și să fie numiți de oameni: Rabi."(Învățător)

Mai știm destui cărora le place sa își etaleze mantiile și toate veșmintele pline cu aur, și se împing mereu în capul mesei și dau numa" binecuvântări ", și dau mână spre sărutat, și se și se închina destui lor și ii numesc părinți și prea sfințiti și prea fericiți...

Nu mantia te face preot sau călugăr cred că știu toți treaba asta, un preot din Cluj Napoca a sărit calul când a cerut la o înmormântare o supușenie.

Am înțeles dintr-o omilie a lui Igor Paslusnik că sfântul Ignatie Brianceaninov zicea că unul din 12 care vin la preoție sau călugărie sunt Iuda, eu nu știu dacă e așa, într-o știre din 2016 am găsit că ar fi 15.500 preoți în România, rontunjind în sus la 16.000 și împărțind la 12(a doisprezecea parte) - îmi dă 1333.33, or fi 1333 de oameni care nu sunt împliniți în preoție și sunt predispuși să calce pe bec după algoritmul acela.

Sfântul Sinod are 57 de ierarhi - mitropoliți + episcopi vicari (episcop care încă nu are mitropolia) - dacă împart 57 la 12(a 12-a parte) îmi dă 4.75, deci până la 5 e posibil să nu fie desăvârșiți.

Oricum un preot neîmplinit în preoție e un om trist.

Nietzsche 03.10.2021 18:18:05

Foarte frumoasa dezbaterea intre Iorest si Serafim, rafinata, de bun gust, greu de crezut ca ar fi crestina. Sunt un pic impresionat de respectul pe care il aratati unu fata de celalalt. Mar rar in crestinism asa ceva! In general e balacareala...

Iorest 03.10.2021 18:23:22

Citat:

" 8.Voi însă să nu vă numiți rabi, că unul este Învățătorul vostru: Hristos, iar voi toți sunteți frați.
9.Și tată al vostru să nu numiți pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.
10.Nici învățători să nu vă numiți, că Învățătorul vostru este unul: Hristos."

Deci este destul de clar, unul este Învățător, Iisus Hristos, iar noi trebuie sa, ne numit frați,nu părinți, nu prea, sfințiti, nu prea fericiți... Nu exista dascăli ai bisericii, învățători.... Singurul este Hristos... Despre felurite atributii ale fiecăruia în Biserica, este cu totul altceva, dar vom vorbi despre ele în Închinare...

Totuși în faptele Apostolilor cap 13 v 5 apar personaje care sunt numite învățători, încalcă apostolii porunca Domnului să nu numească învățători ?]
:
1. Și erau în Biserica din Antiohia prooroci și învățători: Barnaba și Simeon, ce se numea Niger, Luciu Cirineul, Manain, cel ce fusese crescut împreună cu Irod tetrarhul, și Saul.

Apostolul Pavel se numește pe sine învățător:

Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 2
20. Povățuitor celor fără de minte, învățător celor nevârstnici, având în lege dreptarul cunoștiinței și al adevărului,

Cum zici matale că nu există dascăli ai Bisericii nu vezi că sari din schemă perioada Apostolilor ?

Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 1
7. Spre aceasta am fost pus propovăduitor și apostol (adevăr grăiesc în Hristos, nu mint) - învățător neamurilor, în credință și adevăr.

Epistola a doua către Timotei Sfântului Apostol Pavel
Cap. 1
11. Spre aceasta am fost pus eu propovăduitor și apostol și învățător al neamurilor.

Apostolul Pavel vorbea chiar de titulatura de Părinte, pentru că i-a născut prin Evanghelie pe cei cărora li se adresează :

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 4
15. Căci de ați avea zeci de mii de învățători în Hristos, totuși nu aveți mulți părinți. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos.

Apostolul Pavel se adresează lui Timotei cu Fiule, fără să-i fie fiu trupesc, deci e relația Părinte duhovnicesc -fiu duhovnicesc pentru că l-a născut prin Evanghelie :

Cap. 1
18. Această poruncă îți încredințez, fiule Timotei, ca potrivit proorociilor făcute mai înainte asupra ta, să te lupți lupta cea bună, după cuvântul lor,

De aici mai decurge și principiul ascultării Părinte-Fiu duhovnicesc din moment ce Apostolul Pavel încredințează porunci, sarcini, povețe.

Ce mai zice Apostolul Pavel:

Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 6
6. Cel care primește cuvântul învățăturii să facă parte învățătorului său din toate bunurile.

Seraphim7 03.10.2021 19:27:45

Adevărata Închinare

Sa vedem acum și cum ar trebui sa dezvolte relația dintre Creator și creatură...

" Ale Tale sunt, Doamne, mărirea, puterea și măreția, veșnicia și slava, căci tot ce este în cer și pe pământ este al Tău! A Ta, Doamne, este domnia, căci Tu Te înalți ca un stăpân mai presus de orice!" (1 Cronici 29:11)

"Tot ce are suflare să laude pe Domnul! Lăudați pe Domnul!" (Psalmi 150:6)

"Dumnezeu este Duh, și cine se închină Lui trebuie să I se închine în duh și în adevăr.” (Ioan 4:24)

" Din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile. A Lui să fie slava în veci! Amin. "(Romani 11:36)

(Ioan 9:31) " Știm că Dumnezeu n-ascultă pe păcătoși, ci, dacă este cineva temător de Dumnezeu și face voia Lui, pe acela îl ascultă."

(Efeseni 5:19) "Nu vă îmbătați de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiți plini de Duh. Vorbiți între voi cu psalmi, cu cântări de laudă și cu cântări duhovnicești și cântați și aduceți din toată inima laudă Domnului"

(Fapte 2, 46,47) : „Toți împreună erau nelipsiți de la templu în fiecare zi, frângeau pâinea acasă și luau hrana cu bucurie și curăție de inimă. Ei lăudau pe Dumnezeu și erau plăcuți înaintea întregului popor. Și Domnul adăuga în fiecare zi la numărul lor pe cei care erau mântuiți“.

( Fapte 16, 25) : „Pe la miezul nopții, Pavel și Sila se rugau și cântau cântări de laudă lui Dumnezeu; iar cei închiși îi ascultau“.

(Efeseni 5, 4) : „Să nu se audă nici cuvinte porcoase, nici vorbe nechibzuite, nici glume proaste, care nu sunt cuviincioase; ci mai degrabă cuvinte de mulțumire“.

(1 Petru 2.9) : „Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Și l-a câștigat ca să fie al Lui, ca să vestiți puterile minunate ale Celui care v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată“.

Iorest 03.10.2021 19:39:33

Citat:

Mai știm destui cărora le place sa își etaleze mantiile și toate veșmintele pline cu aur...

Cât la sută e aur acolo, sunt mai degrabă suflate cu ceva ce seamănă cu aurul, nu s-ar putea topi și reface în lingouri aurul.

Am găsit și versete în care apostolul Pavel se declară împotriva aurului și a ierarhizării pe bază de avere, dar în Noul Testament să luăm doar aici ca referință se vorbește în apocalipsa Sfântului Ioan Teologul despre altar de aur care stă înaintea Domnului, cădelniță de aur, sfeșnice de aur, un episcop e numit îngerul din Efes.

Citat:

Mai știm destui cărora le place sa își etaleze mantiile și toate veșmintele pline cu aur, și se și se închina destui lor și ii numesc părinți și prea sfințiti și prea fericiți...

Ți-ar conveni să ne adresăm episcopului cu îngerimea voastră ?

Apocalipsa(Revelația) cap2 v1. Scrie îngerului Bisericii din Efes: Acestea zice Cel ce ține cele șapte stele în dreapta Sa, Cel care umblă în mijlocul celor șapte sfeșnice de aur:

Citat:

16.Vai vouă, călăuze oarbe, care ziceți: Cel ce se va jura pe templu nu este cu nimic legat, dar cel ce se va jura pe aurul templului este legat.
17.Nebuni și orbi! Ce este mai mare, aurul sau templul care sfințește aurul?"

Cele șapte Biserici din Apocalipsă sunt numite sfeșnice de aur:

20. Taina celor șapte stele, pe care le-ai văzut în dreapta Mea, și a celor șapte sfeșnice de aur este: Cele șapte stele sunt îngerii celor șapte Biserici, iar sfeșnicele cele șapte sunt șapte Biserici.

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
Cap. 1
12. Și m-am întors să văd al cui este glasul care vorbea cu mine și, întorcându-mă, am văzut șapte sfeșnice de aur.
13. Și în mijlocul sfeșnicelor pe Cineva asemenea Fiului Omului, îmbrăcat în veșmânt lung până la picioare și încins pe sub sân cu un brâu de aur.

Cap. 3
18. Te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur lămurit în foc, ca să te îmbogățești, și veșminte albe ca să te îmbraci și să nu se dea pe față rușinea goliciunii tale, și alifie de ochi ca să-ți ungi ochii și să vezi.

Cap. 4
4. Și douăzeci și patru de scaune înconjurau tronul și pe scaune douăzeci și patru de bătrâni, șezând, îmbrăcați în haine albe și purtând pe capetele lor cununi de aur.
Cap. 5
8. Și când a luat cartea, cele patru ființe și cei douăzeci și patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută și cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinților.
Cap. 8
3. Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților, pe altarul de aur dinaintea tronului.

Seraphim7 03.10.2021 19:45:39

Iorest, fac asa o mica paranteză, în care vreau sa subliniez un aspect...

Fiecare verset trebuie interpretat și înțeles în contextul său.

Deci nu prea are relevanță sa explicăm, confirmam, infirmam un verset prin valentele altuia...

Iorest 03.10.2021 19:51:59

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669139)
Iorest, fac asa o mica paranteză, în care vreau sa subliniez un aspect...

Fiecare verset trebuie interpretat și înțeles în contextul său.

Deci nu prea are relevanță sa explicăm, confirmam, infirmam un verset prin valentele altuia...

Păi cum nu are rost, te-ai făcut deja de râs când ai spus că nu există dascăli ai Bisericii, că de ce numim preasfințiți, părinți toate texte copiate de pe facebook de la cei care au un interes să dea în Biserică, asta ai făcut tu ai preluat crezând că distrugi și că ești deasupra fenomenului ți-ai dat cu stângul în dreptul.

Adică sunt episcopi numiți îngeri, creștini și episcopi numiți sfinți și tu vii și faci teorie pe aici așa preluând versete, făcând tehnica postărilor culisante prin flux de postări care să ascundă ce am scris atunci când ți se vădește poziționarea greșită, că de ce aur, dar de fapt nu e aur e suflătură, că de ce preasfințiți ca și cum nu știi că se sfințesc administrând taine ba chiar taine pe care preotul nu le poate face hirotonia întru diacon, preot, întru alt arhiereu de către alți 3 episcopi.

Lasă să rămână aici ca să nu mai poți să te dezvinovățești dacă vii iar și iar cu textele și interpretările pe care le dai.

Seraphim7 03.10.2021 20:04:52

Pai singurul Învățător, Mijlocitor și Cap al Bisericii este Hristos.

Asta e, dacă m-am făcut de râs mărturisind-L pe Hristos, nu sunt primul nici ultimul.

Eu nu am lovit în nimeni, ți-am prezentat cuvintele Bibliei, dar se pare ca Biserica Ortodoxă are alergie la Biblie...

Nu înțeleg de ce te ofensezi, nu am făcut altceva decât să-ți prezint niște opinii bazate pe Scripturi...

Da, am dat copy paste de pe biblia online, preferai sa scriu fiecare verset in parte?

Cuvântul Lui Dumnezeu același este indiferent de sursă.

Eu îl marturisesc pe Hristos, și Biserica vie...

Iorest 03.10.2021 20:10:58

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669141)
Eu nu am lovit în nimeni, ți-am prezentat cuvintele Bibliei, dar se pare ca Biserica Ortodoxă are alergie la Biblie...

Nu înțeleg de ce te ofensezi, nu am făcut altceva decât să-ți prezint niște opinii bazate pe Scripturi...

Păi și eu am citat Biblia tu se pare că te-ai oprit la Evangheliile sinoptice, n-ai trecut mai departe la Fapte, Epistole, Apocalipsă, dar e deranjant ca un fost teolog să vină cu texte de haștagieni, pe care le văd pe facebook făcute special pentru a da în Biserica Ortodoxă.

Seraphim7 03.10.2021 20:22:59

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 669142)
Păi și eu am citat Biblia tu se pare că te-ai oprit la Evangheliile sinoptice, n-ai trecut mai departe la Fapte, Epistole, Apocalipsă, dar e deranjant ca un fost teolog să vină cu texte de haștagieni, pe care le văd pe facebook făcute special pentru a da în Biserica Ortodoxă.

Doar pentru ca Biserica Ortodoxă nu este conformă în unele aspecte cu Cuvântul Scripturi nu înseamnă că dacă se evidențiază asta cineva vrea sa lovească în ea.

Citatele aduse nu sunt doar din evangheliile sinoptice, le-am adus, nu cu scopul de a lovi în Biserică, dimpotrivă...

Ele vorbesc despre Biserică, despre lucrarea lui Hristos, despre rolul lui Hristos și a noastră în acesta lucrare a lui Dumnezeu...

Deci, ce vina am eu ca urmărești haștagieni neoprostestanti pe Facebook, eu nici nu mai folosesc aplicația asta demult :))

Iorest 03.10.2021 20:39:01

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669143)
Doar pentru ca Biserica Ortodoxă nu este conformă în unele aspecte cu Cuvântul Scripturi nu înseamnă că dacă se evidențiază asta cineva vrea sa lovească în ea.

Citatele aduse nu sunt doar din evangheliile sinoptice, le-am adus, nu cu scopul de a lovi în Biserică, dimpotrivă...

Păi văd că nu reiei nimic din ce spune apostolul Pavel despre învățători, cum face diferența între părinți duhovnicești și învățători, cum se adresează cu fiule Timotei, faptul că există veșminte de slujire, faptul că în Apocalipsă apar elemente grafice din aur cădelniță, altar, sfeșnice care sunt biserici, că unui episcop i se adresează cu îngerului din Efes, faptul că-i numește pe creștini sfinți.

Sigur nu ataci Biserica:
Citat:

Cap. 4
13. Când vei veni, adu-mi felonul pe care l-am lăsat în Troada, la Carp, precum și cărțile, mai ales pergamentele.

Iei numai ce vrei tu ca să prezinți Biserica după mintea ta de parcă rațiunile pentru care sunt unele lucruri în Biserică sunt puse așa aiurea de cineva.

Iorest 03.10.2021 21:33:53

Îți mulțumesc oricum pentru prilejul pe care mi l-ai dat de a căuta învățături Biblice, cu adevărat e un izvor nesecat din care poți prelua noi și noi interpretări iar unele versete se interpretrează prin tehnica întrepătrunderii.

Iertare pentru observațiile făcute.

Am găsit ce spune un călugăr (care cred că a tradus Everghetinosul)despre termenul de preafericit, de unde vine, e mai mult o adresare de politețe.

http://www.cuvantul-ortodox.ro/frate...-banci-diavol/

„Stiti cum se numeste Patriarhul? Il numim “Preafericit”. De ce il numim asa? Patriarhul se alege, in mod normal, dintre calugari. Toti episcopii trebuie sa fie calugari. Imaginati-va ca din noi toti, care stam retrasi pe toate coclaurile astea, se alege [la modul ideal, originar, n.n.] cel care este cel mai… fericit. Pentru ca un om care s-a retras din lume se chema in vechea limba romaneasca “fericit”. Cand cineva vorbea despre un pustnic care s-a retras, zicea: “Fericitul… cutare”. Ei, dintre acesti fericiti care s-au retras din lume cel mai fericit este ales, el este… Preafericit.”

Nici în Biblie nu spune să te adresezi cuiva cu Sanctitatea Sa, Serenisimul Principe, Alteța Sa Regală, Majestatea sa , dar astea sunt strict adresări protocolare, politicoase, reverențioase din cultura românească.

Nu știu dacă incomodează pe cineva că e numit un ierarh prea sfințit de exemplu, adică se vede faptul că are atribuții bisericești speciale, un preot nu poate hirotoni nici diacon, nici preot, nici episcop, un alt episcop da, e pur o distincție ierarhică care arată deplinătatea administrării tainelor, exprimarea e luată în bășcălie prea tare.

Ce spune apostolul Pavel ?

Cap. 13
7. Dați deci tuturor cele ce sunteți datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vamă; celui cu teama, teamă; celui cu cinstea, cinste.

Pe epitaf când trece la Domnul scrie simplu episcopul cutare, patriarhul cutare, nu cred că un episcop sau patriarh nu se simte respectat dacă i se spune părinte episcop, părinte patriarh, nu știu dacă ține el neapărat să i se spună doar într-un mod, eu n-am întâlnit așa ceva să corecteze un episcop pe cineva că i s-a adresat părinte episcop, părinte patriarh.

Cât privește adresarea părinte profesor poate e din respect al învățăcelului față de înaintașul său care-l învață tainele scrierilor bisericești.

Seraphim7 03.10.2021 22:12:55

Mereu am conversații constructive cu tine Iorest, sper ca putem vedea doar părțile ziditoare pentru fiecare dintr-e noi. Fie ca harul lui Dumnezeu și Duhul Său prin Hristos sa ne călăuzească spre cunoașterea Lui.

Moroco 04.10.2021 15:20:53

Frumoase citate, frumoase si bune doar ca nu le crede si nu le urmeaza nici unul din voi.

Unul apara noii farisei si ipocriti ai lumii sustinand ca nu sunt farisei ci sfinti ai bisericii ortodoxe si ca celalat s-a luat dupa eretici si neoprotestanti si loveste in biserica. Celalalt ne arata cuvintele Mantuitorului si ne spune ca aia ar trebui sa ascultam si sa facem intocmai caci chiar Petru si Pavel ne marturisesc ca nu in numele lor au facut minuni ci in numele lui Iisus si ca nu in numele lui Pavel i-a nascut si ca nu Pavel s-a rastignit pentru ei ci Domnul Iisus, ca nu in numele lor i-a botezat ci in numele sfintei Treimi si ca Pavel n-a botezat pe nimeni ca sa nu zica cineva ca face dezbinare.

Frumoasa e deci polemica si dialogul dus cu duhul blandetii insa credinta ramane departe, foarte departe.

E careva care vrea sa se angajeze la firma cereasca a Domnului Hristoc-Cuvantul? E careva care vrea sa-si stranga comoara in Cer?

Vad doar oameni care oricat ortodox vorbesc, tot la lume muncesc si aici pe pamant isi strang comori sau crezandu-se unii mai intelepti nu-si strang aiaici nicio comoara dar nici in Cer fiind pusi numa pe cerseala stand la miloaga.

Ambii ajung saraci lipiti dincolo crezandu-se foarte importanti si insemnati.
Mai sunt unii pentru care au strans parintii si fratii si Biserica si se caznesc osandind sa risipeasca tot pana acolo.

”Voi insa iubiti pe vrajmasii vostrii si faceti bine celor ce va fac rau si binecuvantati pe cei ce va blesteama si lepadati lumea, pe scurt, iubiti satanistii si lepadati satanismul dupa porunca Domnului si veti primi rasplata in ceruri!”

Acum s-au ridicat multi mesii mincinoase si toti promit rasplata in ceruri numai sa-i ascultati pe ei.

Nimeni nu s-a suit la Cer decat cel ce s-a Coborat din Cewr, Fiul Omului care este in Cer.... Hristos-Cuvantul Duhovnicesc!

Iorest 04.10.2021 17:52:27

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 669151)
Frumoase citate, frumoase si bune doar ca nu le crede si nu le urmeaza nici unul din voi.

De unde știi matale ce credem sau facem noi, dă-ne pace.

Citat:

Unul apara noii farisei si ipocriti ai lumii sustinand ca nu sunt farisei ci sfinti ai bisericii ortodoxe

De unde ai dedus că apăr noii farisei și ipocriți, am scos în evidență că mereu va fi un șir de arhierei până la Parusie, indiferent cum le spunem, că e Preafericit, Preasfințit, astea sunt mai mult atribute de politețe și limbaj specific protocolar în scrisorile, cererile depuse către episcop, plus se subliniează ierarhia la slujire când sunt preoți și episcopi care slujesc împreună.
În cererile către mitropolie/patriarhie doar nu poți să-i spui dragă Daniel, sau dragă Teofan vă rog să-mi aprobați...

Indiferent cât de antipatic îi e cuiva un arhiereu, mereu pe scaunul episcopului va sta cineva și acum și peste 50 de ani și peste 100..

În epistola Apostolului Pavel către evrei apare o mică descriere a arhiereilor, care cred că se regăsește ca note de subsol la statutul episcopului și la canoanele de la Sinoade Ecumenice și Locale care prevăd cele despre episcopi

Epistola către Evrei a Sfântului Apostol Pavel
Capitolul 5
1. Căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu, ca să aducă daruri și jertfe pentru păcate;
2. El poate să fie îngăduitor cu cei neștiutori și rătăciți, de vreme ce și el este cuprins de slăbiciune.
3. Din această pricină dator este, precum pentru popor, așa și pentru sine să jertfească pentru păcate.
4. Și nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum și Aaron.

Citat:

Celalalt ne arata cuvintele Mantuitorului si ne spune ca aia ar trebui sa ascultam si sa facem intocmai caci chiar Petru si Pavel ne marturisesc ca nu in numele lor au facut minuni ci in numele lui Iisus si ca nu in numele lui Pavel i-a nascut si ca nu Pavel s-a rastignit pentru ei ci Domnul Iisus, ca nu in numele lor i-a botezat ci in numele sfintei Treimi si ca Pavel n-a botezat pe nimeni ca sa nu zica cineva ca face dezbinare.

Păi nu în numele lui Pavel a făcut a spus clar și eu am subliniat că i-a născut prin Evanghelie în Iisus, deci e clar le-a adus Evanghelia, le-a explicat-o, le-a dat îndemnuri organizatorice, a mediat conflicte chiar dacă n-a botezat.

Cap. 4
15. Căci de ați avea zeci de mii de învățători în Hristos, totuși nu aveți mulți părinți. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos.
16. Deci, vă rog, să-mi fiți mie următori, precum și eu lui Hristos.

Dar în versetele acestea despre altceva era vorba, era răspuns la o primă întrebare a colegului că de ce se folosește Părinte și implicit formularea Fiule (Timotei) în Biserică.

Și mai era vorba că e diferență învățător-Părinte duhovnicesc, părintele te formează prin ascultare, îndemnuri, povețe, epistole, sfaturi, învățătorul poate fi și unul mincinos la aceștia se referea Hristos, în Biblie se vorbește și despre învățători mincinoși încă din timpul apostolilor:

A doua epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru
Cap. 2
1. Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire;

Există chiar și apostoli mincinoși de care vorbește Apostolul Pavel

Epistola a doua către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel Capitolul 11

13.Pentru că unii ca aceștia sunt apostoli mincinoși, lucrători vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos.

Deci Apostolul Pavel deși folosește despre sine titulatura de apostol și învățător, totuși face diferența între Părinte și învățători (la grămadă) un părinte(duhovnicesc) te naște prin Evanghelie întru Iisus Hristos.

Titulatura de propovăduitor, învățător și apostol se folosește în Biblie și alăturată de oameni falși, mincinoși, înșelători, pe când cea de Părinte nu, apare pe undeva formularea Părinți mincinoși în epistolele Pauline sau Faptele Apostolilor ?
Nu!
Deci apostolii,propovăduitorii,proorocii, învățătorii pot fi mincinoși conform celor lăsate de Apostolul Pavel în Epistole, Părinte (duhovnicesc) nu, fiindcă îi formează pe alții în lumina Scripturii care-l vestește pe Iisus, nu în numele lui
.

Citat:

Vad doar oameni care oricat ortodox vorbesc, tot la lume muncesc si aici pe pamant isi strang comori sau crezandu-se unii mai intelepti nu-si strang aiaici nicio comoara dar nici in Cer fiind pusi numa pe cerseala stand la miloaga.

Ai confundat personajele, pe alt thread se cereau donații, de către alt user.

Seraphim7 04.10.2021 18:39:53

Iorest, dacă îmi permiți iarăși sa subliniez același aspect în care îți spuneam ca trebuie sa înțelegem textul biblic în contextul în care a fost adresat...

În epistola către evrei a lui Pavel, mai exact capitolul 5,Pavel se adresează evreilor...

Deci le spune că :
"1.Căci orice arhiereu, fiind luat dintre oameni, este pus pentru oameni, spre cele către Dumnezeu, ca să aducă daruri și jertfe pentru păcate;
2.El poate să fie îngăduitor cu cei neștiutori și rătăciți, de vreme ce și el este cuprins de slăbiciune.
3.Din această pricină dator este, precum pentru popor, așa și pentru sine să jertfească pentru păcate.
4.Și nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum și Aaron."

Acesta fiind textul invocat de tine pentru a descrie cum vede Pavel calitățile unui arhiereu. Dar dacă citim până finalul textului, se precizează," dupa cum și Aaron ", și este evident ca adresându-se evreilor, el descrie de fapt preoția vechi-testamentara, Arhiereu referindu-se la Mare Preot, cum este și tradus în alte variante ale Bibliei.

Tot Pavel continua:

"5.Așa și Hristos nu S-a preaslăvit pe Sine însuși, ca să Se facă arhiereu, ci Cel ce a grăit către El: "Fiul Meu ești Tu, Eu astăzi Te-am născut".
6.În alt loc se zice: "Tu ești Preot în veac după rânduiala lui Melchisedec".
7.El, în zilele trupului Său, a adus, cu strigăt și cu lacrimi, cereri și rugăciuni către Cel ce putea să-L mântuiască din moarte și auzit a fost pentru evlavia Sa,
8.Și deși era Fiu, a învățat ascultarea din cele ce a pătimit,
9.Și desăvârșindu-Se, S-a făcut tuturor celor ce-L ascultă pricină de mântuire veșnică.
10.Iar de Dumnezeu a fost numit: Arhiereu după rânduiala lui Melchisedec."

Deci in noul testament nu mai avem alt Arhiereu sau Mare Preot decât pe Hristos. Hristos este singurul Arhiereu și noi suntem :

Iar voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu, ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat din întuneric, la lumina Sa cea minunată,"(1Petru, 2,9)

Deci Hristos e singurul Mare Preot și cei ce îl urmează sunt singura preoție....

Restul sunt rânduieli umane.... Despre slujirile in cadrul Bisericii am dat texte. Desigur se pomenește despre :presbiter, diacon, episcop, aici referindu-ne stric la aspectul administrativ, în care presbiter însemnă bătrân, diacon (slujitor) și episcop (supraveghetor). Iar despre slujirile și darurile spirituale (prooroci, predicatori, vorbiri în limbi, tămăduire etc)...

Dar sa nu confundăm asta cu preluarea Bisericilor Tradiționale a elementelor de slujire, ritual, arhitectura etc din iudaism și cultura greaca, romana și orice alt substrat pe care s-a dezvoltat creștinismul ca și instituție umană...

Moroco 04.10.2021 18:51:30

Citat:

În prealabil postat de Iorest (Post 669160)
De unde știi matale ce credem sau facem noi, dă-ne pace.

Nu stiu, poate stiu, nu-s egoist, va dau, deci pace voua... nu de la mine sau de la lume ca n-are ci de la Hristos.

Citat:

De unde ai dedus că apăr noii farisei și ipocriți,...
Pai daca Seraphim7 vorbea de ipocriti si tu l-ai contrazis, ce era sa inteleg?

Citat:

Păi nu în numele lui Pavel a făcut ...
Asta zicea si Seraphim7.

Citat:

16. Deci, vă rog, să-mi fiți mie următori, precum și eu lui Hristos.
Acest precum face diferenta... multi fac ce fac fariseii crezand ca e ascultare de mai mare.

Citat:

Dar în versetele acestea despre altceva era vorba, era răspuns la o primă întrebare a colegului că de ce se folosește Părinte și implicit formularea Fiule (Timotei) în Biserică.
Parinte e numai Tatal Ceresc Duhovnicesc, restul sunt preoti. Asa au preluat toti raspopitii si s-au facut tatuci comunisti si vor sa-i asculti si sa li te supui orbeste. E o forma de manipulare si de linguseala a pacatosului ca sa scape mai usor. Un Parinte adevarat sau un Pastor adevarat nu fuge cand vin lupii travestiti si nici nu vinde turma si se da cu lupii lumii ca sa ramana la putere. Mai nou s-au unit toti in amestecatura si toti sunt parinti si asteapta sa le spui parinti desi te duc spre lepadarea de Credinta.

Citat:

Și mai era vorba că e diferență învățător-Părinte duhovnicesc, părintele te formează prin ascultare, îndemnuri, povețe, epistole, sfaturi, învățătorul poate fi și unul mincinos la aceștia se referea Hristos, în Biblie se vorbește și despre învățători mincinoși încă din timpul apostolilor...
Deci Apostolul Pavel face diferența între Părinte și învățători (la grămadă) un părinte(duhovnicesc) te naște prin Evanghelie întru Iisus Hristos.
Nu te poate naste nimeni decat intru Tatal te naste daca te naste. Toti ceilalti parinti sunt parinti mincinosi.

Citat:

Titulatura de propovăduitor, învățător și apostol se folosește în Biblie și alăturată de oameni falși, mincinoși, înșelători, pe când cea de Părinte nu, [b]apare pe undeva formularea Părinți mincinoși în epistolele Pauline sau Faptele Apostolilor ?
Nu!
Cum sa nu: ”Voi nu sunteti fii lui Avraam caci Avraam a vazut Ziua Mea si s-a bucurat pe cand voi vreti sa Ma omorati deci voi sunteti fii celui rau, fii lui satana.”

Citat:

Deci apostolii,propovăduitorii,proorocii, învățătorii pot fi mincinoși conform celor lăsate de Apostolul Pavel în Epistole, Părinte (duhovnicesc) nu, fiindcă îi formează pe alții în lumina Scripturii care-l vestește pe Iisus, nu în numele lui.
Parintele duhovnicesc poate sa fie mai mincinos decat oricine. Ma mir ca nu-ti dai seama. Crezi ca daca e staret sau parinte Duhovnicesc nu poate fi un mincinos ipocrit? Pai asta zice Domnul Hristos, ca inconjura marea si pamantul ca sa-si faca ucenici (fii duhovnicesti) si fac din ei indoit de rai, niste fii ai satanei. Nu ti-a dat Serafim7 citate? Nu din scripturi le-a dat?

Tu crezi ca oricine poate fi mincinos dar parintele duhovnic nu? Pai cati preoti sau stareti au turnat la securitate si au transformat biserica sau manastirea intro sinagoga a satanei? Stii?

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Moroco

Ai confundat personajele, pe alt thread se cereau donații, de către alt user.
Iarta-ma daca ti-am dat impresia ca ma refer la voi doi, in citatul dat de tine, ma uitam in toata lumea de la inceputul ei si pana azi si maine si constatam ca asta se intampla si nu cred ca facem nici noi exceptie caci nu vad ca stam pe langa via Domnului dorind sa muncim pentru plata din Cer care ne va fi data din mana Lui.

Ma iarta ca vad multi farisei si ipocriti si parinti mincinosi care iata cum azi ca si acum 2000 de ani inchid usa in nas Domnului(IH-CD), dar nu de nevrednicia lor imi pasa, e treaba lor, eu de mine spun ca-s pacatos, poate mai ipocrit si mai fariseu ca toti. Fac si eu pe smeritul... dar din pacate nu e smerenie ci e realitate si importanta insemnata. Nasol de tot. Sa ma ierte Dumnezeu. Ma iarta, nu-ti fa probleme pentru mine, nu-ti fa griji.

Iorest 04.10.2021 19:13:56

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669161)
Iorest, dacă îmi permiți iarăși sa subliniez același aspect în care îți spuneam ca trebuie sa înțelegem textul biblic în contextul în care a fost adresat...

Acesta fiind textul invocat de tine pentru a descrie cum vede Pavel calitățile unui arhiereu. Dar dacă citim până finalul textului, se precizează," dupa cum și Aaron ", și este evident ca adresându-se evreilor, el descrie de fapt preoția vechi-testamentara, Arhiereu referindu-se la Mare Preot, cum este și tradus în alte variante ale Bibliei.

Tot Pavel continua:

Deci in noul testament nu mai avem alt Arhiereu sau Mare Preot decât pe Hristos. Hristos este singurul Arhiereu și noi suntem :

Deci episcopul nu e arhiereu, dar interpretând textele unele prin altele apar descrieri în dreptul episcopului precum cele pe care le zice în dreptul arhiereului în epistola către Evrei:
https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=80&cap=1#7

Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel
7. Căci se cuvine ca episcopul să fie fără de prihană, ca un iconom al lui Dumnezeu, neîngâmfat, nu grabnic la mânie, nu dat la băutură, pașnic, nepoftitor de câștig urât,
8. Ci iubitor de străini, iubitor de bine, înțelept, drept, cuvios, cumpătat,
9. Ținându-se de cuvântul cel credincios al învățăturii, ca să fie destoinic și să îndemne la învățătura cea sănătoasă și să mustre pe cei potrivnici.

De unde a copiat Apostolul Pavel indicațiile astea dacă nu din Arhieria vetero testamentară ?

Citat:

Deci Hristos e singurul Mare Preot și cei ce îl urmează sunt singura preoție....

O interpretare protestantă, dacă ar fi așa oricine ar putea face treburile preotului și episcopului și deci nu mai există nicio ierarhie, că doar Unul e preot și toți care-L urmează pot face ce face Marele Preot.

Hristos există dinaintea antichității, deci era Mare Arhiereu și când arhiereii precum Aaron exercitau funcția și nu se anulau unele pe altele.

Oare Nu era Hristos Mare Arhiereu când toiagul lui Aaron odrăslea, cine a fost înainte Aaron sau Hristos ?

Dacă Hristos era doar prevestit în Vechiul Testament și nu se arătase încă înseamnă că nu era Mare Arhiereu din afara timpului practic ?

Citat:

Dar sa nu confundăm asta cu preluarea Bisericilor Tradiționale a elementelor de slujire, ritual, arhitectura etc din iudaism și cultura greaca, romana și orice alt substrat pe care s-a dezvoltat creștinismul ca și instituție umană...

La ce te referi că s-a preluat din cultura greacă și romană în cult ?

Dacă e preluat din zona iudaică și are suport biblic

23. Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Că dați zeciuială din izmă, din mărar și din chimen, dar ați lăsat părțile mai grele ale Legii: judecata, mila și credința; pe acestea trebuia să le faceți și pe acelea să nu le lăsați

Aici Iisus vorbește și despre lucruri pe care să nu le lăsați, unele elemente de slujire sunt preluate din Apocalipsă/Revelație ultima carte canonică lăsată cronologic.

Seraphim7 04.10.2021 19:35:04

Diferența majora fiind următoarea :În VT Marii Preoți făceau jertfe pentru curățirea și iertarea păcatelor, după cum se vorbește și în textele citate.

Prin Hristos, Singurul Arhiereu din veac Și Mare Preot s-a terminat necesitatea jertfelor.

E a făcut ultima mare jertfă prin Sângele și Trupul Său pentru iertarea păcatelor tuturor.

Tot El a spus, aceasta să o faceți întru pomenirea mea, sau cine nu bea sângele Meu și nu mănâncă trupul Meu nu are parte de Mine, dar acest subiect necesita altă abordare mai extinsă...

Exercițiu de imaginație, iar îl propun...

Ia gândiți-vă sa vina acum Hristos pe pământ, nu în slava și putere, precum la Judecată, sa zicem asa în trecere...

Întrebare simplă cum s-ar raporta la oricare cult sau Biserică Tradițională care pretinde ca este înființată de El sau are autoritatea Lui.

Iorest 04.10.2021 20:06:12

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669164)
Diferența majora fiind următoarea :În VT Marii Preoți făceau jertfe pentru curățirea și iertarea păcatelor, după cum se vorbește și în textele citate.

Prin Hristos, Singurul Arhiereu din veac Și Mare Preot s-a terminat necesitatea jertfelor.

Acum revelația e deplină, e și normal că s-a schimbat jertfa oficiată, acum e trupul și sângele lui Hristos, n-am văzut niciun ierarh să jertfească viței, turturici.

Episcopii de acum oficiază jertfa lui Hristos, nu în numele lor, nici arhiereii vechiului Testament nu făceau oficial nimic în numele lor, arhiereii veterotestamentari nu aveau revelație deplină, deci episcopii sunt mai înalți în cunoaștere și în deplinătatea Harului.

Cât privește ierarhia, ea nu a fost desființată niciodată, altfel nu ar fi nicio distincție între episcop și preot, preot și diacon, dacă toți care cred ar putea face orice.

A rămas în vigoare și aceasta:
Capitolul 5
4.Și nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum și Aaron.

E clar că există și o succesiune în timp, nimeni nu se poate hirotoni singur, nu ajunge să crezi Lui ca să faci pe cele ale episcopului și preotului, înainte de treapta ta sigur e cineva mai înaintat în ierarhie.

Citat:

E a făcut ultima mare jertfă prin Sângele și Trupul Său pentru iertarea păcatelor tuturor.

Asta nu exclude cuminecarea și prefacerea în Trupul și Sângele Domnului la liturghie.

Ioan cap 6.
51. Eu sunt pâinea cea vie, care s-a pogorât din cer. Cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci. Iar pâinea pe care Eu o voi da pentru viața lumii este trupul Meu.
58. Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinții voștri mana și au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac.

Citat:

Exercițiu de imaginație, iar îl propun...

Ia gândiți-vă sa vina acum Hristos pe pământ, nu în slava și putere, precum la Judecată, sa zicem asa în trecere...

Întrebare simplă cum s-ar raporta la oricare cult sau Biserică Tradițională care pretinde ca este înființată de El sau are autoritatea Lui.

Asta o să vedem la sfârșit, cum s-ar raporta la cei care au minimalizat totul, care au teoria minimalismului dogmatic e o altă întrebare ?

Cum s-ar raporta la cei care desființează ierarhiile ?

Seraphim7 04.10.2021 20:47:50

O sa reiau pasajul menționat de tine...

"Și nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum și Aaron."(Efeseni 5,4)

Funcțiile în Biserică, în stat și în alte poziții unde se speculează veniturilor contribuabililor sau enoriașilor, după caz sunt licitate mai ceva ca la Bursă.

Deci și tu și eu și oricare punem sa ne luăm cinstea asta la prețul cuvenit și cerut.

Pai dacă Dumnezeu a chemat pe unii ca aceștia, atunci vai de ea...

Oare Luther a pornit reforma, împreună cu Calvin și ceilalți pre și ante reformatori, așa că nu mai avea vieți la candy crush?

De ce sa urmez niște "arhierei" și "episcopi" și alte funcții pe care le ridici în slavi?

De sa urmez o Biserică, doar fiindcă are un istoric care duce aproape de perioada apostolică?

Pai și eu dacă ma rup de biserica Ortodoxă, și îmi fac cultul meu, pot să-mi ma numesc apostolic cultul.

Dar nu asta e ideea...

Biserică este o instituție divin-umană, noi toți trebuie sa ajungem la unitatea credinței, sa devenim o singură turmă și un singur Păstor.

Și o sa afirm ca Biserica Catolică, cu toate "hibele" ei istorice, greșeli umane și alte tipuri de erori, mi se pare singura care dorește sa ajungă la unitate, singura care a încercat de la început să rămână în unitate cu celelalte credințe și biserici surori...

Observam ca mișcarea protestanta, a fost o reacție la abuzurile și erorile umane din cadrul Bisericii, s-a încercat o reforma interna de Luther, care era preot.

Și astăzi majoritatea teologilor protestanți se întorc la literatura și tradiția patristica, nu există unitate inafara Bisericii, dacă Biserica nu era sub călăuzirea lui Dumnezeu, nu rezista pana acum...

Iorest 04.10.2021 21:35:24

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669167)
O sa reiau pasajul menționat de tine...

"Și nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, ci dacă este chemat de Dumnezeu după cum și Aaron."(Efeseni 5,4)

Mie mi se pare că pasajul din evrei e compatibil cu cel de mai jos:
Sfânta Evanghelie după Ioan

16. Nu voi M-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți, și roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veți cere în numele Meu.

19. Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște.

Citat:

Funcțiile în Biserică, în stat și în alte poziții unde se speculează veniturilor contribuabililor sau enoriașilor, după caz sunt licitate mai ceva ca la Bursă.

Crezi că episcopul Macarie al Europei de Nord sau episcopul Igantie de la Huși au dat vreo șpagă pentru a fi ierarh ?

Crezi că părintele Necula care era băiat de frizer a licitat ceva ?

Citat:

Deci și tu și eu și oricare punem sa ne luăm cinstea asta la prețul cuvenit și cerut.

În stat sunt funcții alese și funcții numite, dacă la numiri există caracter discreționar și coterie/clică, la alegeri ține și de personalitatea omului, puteau Târziu sau Simion să dea bani cuiva ca să intre în Parlament ?

A dat Bolojan bani pt a fi primar și președinte de C.J. ?

A nu se confunda contribuția personală pe care fiecare candidat trebuie să o aducă pentru afișe, interviuri, meshuri, voluntari că doar apare moaca lui pe ele și el va încasa niște salarii cu șpagă pt a fi pe liste.

Citat:

Pai dacă Dumnezeu a chemat pe unii ca aceștia, atunci vai de ea...

Revenind, unii ierarhi sunt pentru păcatele oamenilor, să ne lăsăm de păcate și vom avea alți ierarhi sau aceștia se vor îmbunătăți.

Citat:

Oare Luther a pornit reforma, împreună cu Calvin și ceilalți pre și ante reformatori, așa că nu mai avea vieți la candy crush?

Luther avea semne de nebunie, avea tulburări de personalitate, trecea de la o stare la alta, era speriat de trăznete și făcea unele lucruri la superstiție.

Reforma a avut și un miez politic - desprinderea Nordicilor printr-o nouă religie de Central Europeni și de influența Papei care era un fel de conducător al Sfântului Imperiu Roman (refăcut de germanici).

Citat:

De ce sa urmez niște "arhierei" și "episcopi" și alte funcții pe care le ridici în slavi?

Eu nu ridic în slăvi ci dau celui cu cinste, cinstea -

Sfânta Evanghelie după Matei
Cap. 13
7. Dați deci tuturor cele ce sunteți datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vamă; celui cu teama, teamă; celui cu cinstea, cinste.

Citat:

De sa urmez o Biserică, doar fiindcă are un istoric care duce aproape de perioada apostolică?
Pai și eu dacă ma rup de biserica Ortodoxă, și îmi fac cultul meu, pot să-mi ma numesc apostolic cultul.

Dar nu asta e ideea...

Păi tu nu ai succesiune apostolică, nu-ți poți pune singur mâinile pe tine să te hirotonești.

întrebare de baraj: de ce nu se poate hirotoni un episcop singur și mai e nevoie de alți trei ?

Citat:

Și o sa afirm ca Biserica Catolică, cu toate "hibele" ei istorice, greșeli umane și alte tipuri de erori, mi se pare singura care dorește sa ajungă la unitate, singura care a încercat de la început să rămână în unitate cu celelalte credințe și biserici surori...

Romano-catolicii nici măcar nu sunt în Consiliul Mondial al Bisericilor, nu se implică în discuții doar trimit observatori, ei vor să unească ca și cum o împărăție își extinde influența și hotarele.

Tu știi că greco-catolicii și-au pierdut din autonomia față de Vatican prin Concordatul din 1933 făcut cu Regele Ferdinand (ridicat în slăvi de către unii ca un mare om de stat), că inițial corifeilor de la Blaj li s-a promis ceva, iar după ce au fost prinși în plasă au primit altceva de la Roma ?

Citat:

Și astăzi majoritatea teologilor protestanți se întorc la literatura și tradiția patristica, nu există unitate inafara Bisericii, dacă Biserica nu era sub călăuzirea lui Dumnezeu, nu rezista pana acum...

Și dacă nu exista o Biserică Ortodoxă care să păstreze și să conserve literatura și tradiția patristică în spiritul lor, la ce s-ar putea întoarce învățătorii protestanți ?

Seraphim7 04.10.2021 22:57:49

Creștinism pur nu ai sa găsești...

Asa ca o paranteză,actualul teritoriu românesc a fost "alfabetizat" de către iezuiti și Calvini, Coresi deși era diacon ortodox, a publicat sub influenta calvinilor, dacă era după ortodocși, tot în slavona auzeai liturghia.La fel și în cazul catolicilor, care tot la intervenția lui Luther s-au gândit sa scoată latina și să-i lase pe oameni sa înțeleagă ce vorbesc ei acolo.

Asa, deci dacă îmi arăți dogma pura creștină...

Sa vedem puțin arealul geografic, practic primii care au rafinat creștinismul au fost filosofii, în timpul de apariție al creștinismului Platon, sau influenta lui, ca era mort, făcea legea încă. Practic tradiția patristica reprezintă o continuare în special a platonismului, și a altor curente filosofice, sub eticheta creștinismului, sau cum prefera ei sa spună ca acestea au deschis calea creștinismului...

Practic bisericile s-au construit pe ruinele templelor și dogmele pe cărțile filosofilor...

Deci,catolicismul și teologia, gândirea catolica asta sunt, Augustin, Toma de Aguino și ceilalți mai relevanți s-au înfruptat din filosofia greaca întâi și după au transformat-o în teologie creștină.

Te duci într-o biserica catolica arhitectura, statui, arta, muzica, sărbători și etc toate reprezinta o reinterpretare a antichității și religiei greco - romane...

În zona de orient, deși încă sub influenta romana, a pătruns curentul religiilor orientale, misticism, ascetism, pictura specifica cu aureola sfinților, mătănii etc... Acestea toate duc în zona de hinduism, budism...

Dacă vorbim despre persecuțiile creștinilor, și martiriul lor, hai sa vorbim și despre persecuțiile creștinilor asupra celorlați după ce au devenit religie oficiala, sau cum au dat foc bibliotecii din Alexandria, cea mai mare din lume...

Sau persecuțiile dintre creștini, sau inchiziția sau cruciadele etc...

Deci, care mai e poporul lui Dumnezeu?

PS

Ziceai ca, m-am făcut de râs ca am zis ca am zis ca nu există dascăli ai bisericii, zicând ca Hristos este singurul...

Pai tocmai ți-am explicat mai sus, toți s-au inspirat din filosofia greaca, în special din Platon și Aristotel...

Deci singurii învățători ai bisericii ar fi Platon și Aristotel, care apropo sunt pictați pe unele mănăstiri..

Întrebare, dacă aceștia doi erai deajuns, ca s-au născut înainte de Hristos...

De ce s-a mai întrupat Fiul Lui Dumnezeu?

Iorest 05.10.2021 09:20:11

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669170)
Creștinism pur nu ai sa găsești...

Asa ca o paranteză,actualul teritoriu românesc a fost "alfabetizat" de către iezuiti și Calvini, Coresi deși era diacon ortodox, a publicat sub influenta calvinilor, dacă era după ortodocși, tot în slavona auzeai liturghia.La fel și în cazul catolicilor, care tot la intervenția lui Luther s-au gândit sa scoată latina și să-i lase pe oameni sa înțeleagă ce vorbesc ei acolo.

Au fost mai mulți preoți ortodocși care au alfabetizat Varlaam (a scris Cazania), Antim Ivireanul, Ilie Iorest a scris în Transilvania împotriva catehismelor calvine, recunosc nu am fost la teologie să studiez I.B.R. istorie bisericească română.

Depinde de care țări române vorbim, în Țara Românească și Moldova se vorbea slavonă, există letopisețe rămase scrise cu caractere chirilice, așa am înțeles că și unele elemente din Liturghia Ortodoxă Greacă sunt în Vetero Greacă care nu se mai vorbește tocmai pentru a se arăta că se păstrează o limbă originară contemporană cu încreștinarea apostolilor, căci Apostolul Pavel vorbea vetero greacă nu neo-greacă și toată cultura Septuagintei a fost scrisă în vetero-greacă.

O parte din stratul limbii române e slavon, a existat element slavon în etnogeneza poporului român, nu era dominant dar a existat și Dragoș și Bogdan nume de domnitori descălecători din Ardeal în Moldova sunt slavone.

Doar nu credeți că năvălirile slavilor în Europa n-au lăsat urme genetic și lingvistic, mai ales că sunt mai multe ramuri slavii vestici cehi, slovaci,sloveni,croați, slavii sudici sârbi, bulgari,macedonieni, slavii nordici ruși.

Nu există un purism anti-slavon cum exagerau corifeii din școala ardeleană, dar școala ardeleană și uniația au fost o treabă politică împotriva maghiarizării forțate și a lipsei oricărui drept pentru locuitorii români majoritari, s-a considerat că latina e o limbă mai veche și mai nobilă decât maghiara sau germana și nici șovinii germano-maghiari care țineau țăranii români în mizerie nu aveau ce să facă fiindcă Roma le era superioară.

Citat:

Practic bisericile s-au construit pe ruinele templelor și dogmele pe cărțile filosofilor...

Deci,catolicismul și teologia, gândirea catolica asta sunt, Augustin, Toma de Aguino și ceilalți mai relevanți s-au înfruptat din filosofia greaca întâi și după au transformat-o în teologie creștină.

Tu ai spus că s-au păstrat în cult elemente din păgânismul greco-roman, mai precis ce anume s-a preluat în ritual de acolo, nu neoplatonicism.

Citat:

Te duci într-o biserica catolica arhitectura, statui, arta, muzica, sărbători și etc toate reprezinta o reinterpretare a antichității și religiei greco - romane...

Ioan Gură de Aur care era din părinți latini, vorbea împotriva statuilor de exemplu.

Citat:

În zona de orient, deși încă sub influenta romana, a pătruns curentul religiilor orientale, misticism, ascetism, pictura specifica cu aureola sfinților, mătănii etc... Acestea toate duc în zona de hinduism, budism...

Ascetism a existat de la Sfântul Ilie, Sfântul Ioan Botezătorul, proorocul Elisei, oricum și Ierusalimul e în Orient nu în Apus.

În apocalipsă apar cununi de aur, deci reprezentarea cu nimb nu e luată din alte culturi ci din ultima carte canonică lăsată cronologic.

Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
Cap. 4
4. Și douăzeci și patru de scaune înconjurau tronul și pe scaune douăzeci și patru de bătrâni, șezând, îmbrăcați în haine albe și purtând pe capetele lor cununi de aur.

Despre metanii există și în Noul Testament oameni care au căzut la picioarele Mântuitorului:

Sfânta Evanghelie după Matei
Cap. 28
9. Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucurați-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui și I s-au închinat.

Sfânta Evanghelie după Luca
41. Și iată a venit un bărbat, al cărui nume era Iair și care era mai-marele sinagogii. Și căzând la picioarele lui Iisus, Îl ruga să intre în casa Lui.

Sfânta Evanghelie după Luca
Capitolul 17

15. Iar unul dintre ei, văzând că s-a vindecat, s-a întors cu glas mare slăvind pe Dumnezeu.
16. Și a căzut cu fața la pământ la picioarele lui Iisus, mulțumindu-I. Și acela era samarinean.

Citat:

Dacă vorbim despre persecuțiile creștinilor, și martiriul lor, hai sa vorbim și despre persecuțiile creștinilor asupra celorlați după ce au devenit religie oficiala, sau cum au dat foc bibliotecii din Alexandria, cea mai mare din lume...

Fără să spun că au făcut un lucru bun, totuși biblioteca din Alexandria era un sălaș plin cu filosofii, orientalisme, misticisme, alchimisme cum le zici tu, dacă le-au dat foc înseamnă că nu le-au acceptat în cult și nu le-au preluat.

Ce scrie în Faptele Sfinților Apostoli că s-au ars cărți de 50.000 de arginți deci multe (probabil biblioteci):
Cap. 19
19. Iar mulți dintre cei ce făcuseră vrăjitorie, aducând cărțile, le ardeau în fața tuturor. Și au socotit prețul lor și au găsit cincizeci de mii de arginți.

Citat:

Sau persecuțiile dintre creștini, sau inchiziția sau cruciadele etc...

Catolicii au folosit inchiziția pentru a opri reforma și avansul maurilor în Spania, ulterior au exportat metodele și în coloniile din Americi, cruciadele s-au făcut și la chemarea Papei, totuși Ierusalimul a fost vandalizat de selegiuki, de otomani și de alte forțe, ce trebuiau să facă trupele creștine având în vedere că era stare de război ?

Oricum bizantinii au fost jefuiți de către catolici la Cruciada a IV-a :
https://ro.wikipedia.org/wiki/Crucia...tantinopolului

Citat:

Ziceai ca, m-am făcut de râs ca am zis ca am zis ca nu există dascăli ai bisericii, zicând ca Hristos este singurul...

Pai tocmai ți-am explicat mai sus, toți s-au inspirat din filosofia greaca, în special din Platon și Aristotel...

Deci singurii învățători ai bisericii ar fi Platon și Aristotel, care apropo sunt pictați pe unele mănăstiri..

Întrebare, dacă aceștia doi erai deajuns, ca s-au născut înainte de Hristos...

De ce s-a mai întrupat Fiul Lui Dumnezeu?

Platon și Aristotel sunt pictați pe pereții exteriori ai Bisericii,fără aureolă de sfânt, ca niște precursori nicidecum niște desăvârșiți, dascălii Bisericii au tâlcuit Evangheliile, Epistolele, Faptele Apostolilor în primul rând, de aici s-a plecat.

Oricum teologia face distincție între simpli scriitori Bisericești care au emis și păreri ce nu au fost receptate și preluate de Biserică și dascăli întru Hristos care nu au călcat în afara consensului patristic - Patrum Consensus.

Cine a zis că singurii învățători ar fi... cum formulezi, păi așa l-ar da afară și pe Hristos dacă folosim termenul singurii învățători, greșit, există și învățători în Hristos, dascăli în Hristos, Apostolul Pavel a fost unul dintre ei cum el mărturisea, Sfântul Vasile cel Mare e considerat un dascăl și ierarh al Bisericii dar întru Hristos nu în numele lui personal.

Cap. 2
7. Spre aceasta am fost pus propovăduitor și apostol (adevăr grăiesc în Hristos, nu mint) - învățător neamurilor, în credință și adevăr.

Cap. 1
11. Spre aceasta am fost pus eu propovăduitor și apostol și învățător al neamurilor.

Moroco 05.10.2021 16:43:02

Vad ca voi va contraziceti pentru a apara marimea lumeasca a functiilor bisericesti.

Cum ramane atunci cu porunca: ”Cine vrea sa fie mai mare intre voi (patriarh, mitropolit, arhiereu, episcop, preot, presbiter, diacon) sa fie mai micul vostru si slujitorul tuturor”?????

Voi asa aparati ortodoxia? Inaltati scaunele si functiile si puterile teroriste ca sa-i faceti pe slujitorii lui Hristos mai marii regi si imparati si judecatori ai lumii peste care stapanesc?

N-ati priceput nbimic din ortodoxie.

In crestinismul ortodox, exista ierarhie dar ca marime si putere terorista este inversata. In imparatia cerurilor cel mai mic este mai marele tuturor asa cum marturiseste Domnul despre ingerul Sau care a fost trimis inaintea Sa pentru a pregati Calea Domnului.

Este cel mai mare nascut din femeie dar cel mai mic din imparatia Cerurilor este mai mai mare decat el (sf. proor. Ioan B.)

Voi aparati puterea terorista si totalitara a ortodoxiei in loc sa aparati Calea cea stramta, Calea Ortodoxa fara pic de silnicie si fara terorism pe ea si fara niciun pacat.

Calea Ortodoxa (IH-CD) aia duce la viata si nicidecum terorismul si puterea totalitara discretionara cu toata ierarhia regala si imparateasca a lumii.

Daca respectivul ierarh nu e un sfant, nu asculta de Dumnezeu, nu face voia lui Dumnezeu prin Hristos atunci poate sa-i acorde lumea si toate organizatiile armate toata puterea lor caci nu va putea face nimic exact ca fariseii ipocriti suiti pe cele mai inalte scaune.

Voi chiar n-ati priceput nimic din scripturi si din ortodoxie?

Iorest 05.10.2021 19:53:54

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 669175)
Vad ca voi va contraziceti pentru a apara marimea lumeasca a functiilor bisericesti.

Nu vezi bine am făcut referire de vreo 3 ori deja e ticăloșie dacă se reia altceva, există oameni care sunt respectați pentru că au îndatoriri mai mari:

Cap. 13

Citat:

Cum ramane atunci cu porunca: ”Cine vrea sa fie mai mare intre voi (patriarh, mitropolit, arhiereu, episcop, preot, presbiter, diacon) sa fie mai micul vostru si slujitorul tuturor”?????

Păi dac-o iei așa episcopul slujește tuturor pentru că e un chivernisitor al tuturor treburilor, problemelor, obstacolelor care apar, își bate capul și pentru turmă și pentru aparatul clerical din jurisdicția lui, asigură și salarii își ajută și preoții cu familiile lor, unii preoți au probleme de sănătate și îi ajută cu medicamente operații șamd.

Episcopul le slujește și prin faptul că-i hirotonisește și pe preot și pe diacon, prin episcop se face chemarea la preoție și diaconie, există cazuri când și patriarhul poate cere unui mirean să accepte preoția.

Citat:

Voi asa aparati ortodoxia? Inaltati scaunele si functiile si puterile teroriste ca sa-i faceti pe slujitorii lui Hristos mai marii regi si imparati si judecatori ai lumii peste care stapanesc?

N-ati priceput nbimic din ortodoxie.

In crestinismul ortodox, exista ierarhie dar ca marime si putere terorista este inversata. In imparatia cerurilor cel mai mic este mai marele tuturor asa cum marturiseste Domnul despre ingerul Sau care a fost trimis inaintea Sa pentru a pregati Calea Domnului.

Asta după capul tău, există și ierahi blânzi care-și văd de treabă, nu au eparhii mari, sunt în zone sărace ex la ep Ignatie de la Huși, călătoresc obositor de mult mai ales prin Europa de Nord unde parohiile sunt foarte depărtate.

Tu scoți doar răul în față.

Citat:

Daca respectivul ierarh nu e un sfant, nu asculta de Dumnezeu, nu face voia lui Dumnezeu prin Hristos atunci poate sa-i acorde lumea si toate organizatiile armate toata puterea lor caci nu va putea face nimic exact ca fariseii ipocriti suiti pe cele mai inalte scaune.

Voi chiar n-ati priceput nimic din scripturi si din ortodoxie?

Dacă, dacă... doar că nu poți tu să faci anchete și nu ai instrumente să vezi care e sfânt, care nu, că nu stai 24/24 la ceafa lui să-i vezi pocăința și evoluția.

Cap. 13
7. Aduceți-vă aminte de mai-marii voștri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviți cu luare aminte cum și-au încheiat viața și urmați-le credința.

Există atâția ierarhi sfinți, sfântul Luca al Crimeei, sfântul Ioan Maximovici, Sfântul Ierarh Nicolae, Nectarie din Eghina, Spiridon, Calinic de la Cernica, Varlaam, Antim Ivireanu.

Mă uit în calendar doar pe luna Ianuarie
1.Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia
2.Sfântul Ierarh Silvestru ep Romei
3.Sf. Ier. Petru, ep. Sevastiei
4.Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei
5.Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei;
6.Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe;
7.Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiep. Alexandriei
8.Sf. Ier. Marcu, mitr. Efesului;
9.Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului;
10.† Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului
11.† Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei
12.† Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur

în Februarie
13. Sf. Ier. Vucol, ep. Smirnei și Fotie, patr. Constantinopolului
14. Sf. Ier. Partenie, ep. Lampsacului;
15.Sf. Ier. Meletie, arhiep. Antiohiei celei Mari
16.Sf. Ier. Evloghie, patr. Alexandriei
17.Sf. Ier. Flavian, arhiep. Constantinopolului
18.Sf. Ier. Leon cel Mare, ep. Romei
19.Sf. Ier. Leon, ep. Cataniei
20.Sf. Ier. Eustatie, arhiep. Antiohiei
21.Sf. Ier. Tarasie, patr. Constantinopolului
22. Sf. Ier. Porfirie, ep. Gazei;

Sunt circa 100 sau puțin peste de mențiuni de comemorări ale unor ierarhi în calendarul ortodox.

Iorest 08.10.2021 20:38:43

Citat:

Mai știm destui cărora le.... și ii numesc părinți...

Interesant e că în N.T. apostolii se referă cu privire la patru ucenici ca fiind Fii (evident duhovnicești nu biologici), deci e o relație „fiu-părinte” :

Cazul 1 - Timotei numit fiu de către Apostolul Pavel

Cap. 1
2. Lui Timotei, adevărat fiu în credință: Har, milă, pace, de la Dumnezeu-Tatăl și de la Hristos Iisus, Domnul nostru.

18. Această poruncă îți încredințez, fiule Timotei, ca potrivit proorociilor făcute mai înainte asupra ta, să te lupți lupta cea bună, după cuvântul lor,

Cap. 4
17. Pentru aceasta am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit și credincios în Domnul. El vă va aduce aminte căile mele cele în Hristos Iisus, cum învăț eu pretutindeni în toată Biserica.

Cap. 1
2. Lui Timotei, iubitului fiu: Har, milă, pace de la Dumnezeu-Tatăl și de la Hristos Iisus, Domnul nostru!

Cine era Timotei, clar nu era fiul natural al Apostolului Pavel:

Faptele Sfinților Apostoli

Capitolul 16
1. Și a sosit la Derbe și la Listra. Și iată era acolo un ucenic cu numele Timotei, fiul unei femei iudee credincioase, și al unui tată elin,

Cazul 2- Apostolul Pavel îl numește fiu pe Tit:

Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel
Cap. 1
4. Lui Tit, adevăratul fiu după credința cea de obște: Har, milă și pace, de la Dumnezeu-Tatăl și de la Domnul Iisus Hristos, Mântuitorul nostru.

Cazul 3. Apostolul Pavel îl numește fiu pe Onisim:

Epistola către Filimon a Sfântului Apostol Pavel

Capitolul 1

9. Pentru dragoste, îți fac mai degrabă o rugăminte. Așa cum sunt eu, Pavel, ca un bătrân, iar acum și pus în lanțuri pentru Iisus Hristos,
10. Te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim,

Cazul 4. Apostolul Petru îl numește fiu pe Marcu:

Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru
Cap. 5
13. Biserica cea aleasă din Babilon și Marcu, fiul meu, vă îmbrățișează.

Adresarea cu fiule vine în continuarea acestui verset:
https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=12&cap=4#15

Cap. 4

Deci exista o înrudire spirituală Părinte-Fiu duhovnicesc prin lumina Evangheliei încă din vremuri apostolice, nu e greșită adresarea de părinte, dar părinții duhovnicești care au rol formativ sunt rari și sunt diferiți de învățători duhovnicești cf. ap Pavel.
Pot fi mii de învățători, dar părinte duhovnicesc e unul.

Seraphim7 08.10.2021 21:39:45

Un Singur Părinte, Creatorul.... Un Singur Mijlocitor, Iisus Hristos.... Conform Evangheliei...

Înțeleg punctul tău de vedere, este relevant....Dar Pavel și-a, făcut treaba, apostolii la fel... Misiunea lor este îndeplinită, completă... Evanghelia este răspândită peste tot în lume...

Acum, tot conform Evangheliei vine sfârșitul, se apropie....

Nu avem altceva de făcut decât sa așteptăm Ziua, și pe Judecător....

Iorest 08.10.2021 22:49:20

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669271)
Înțeleg punctul tău de vedere, este relevant....Dar Pavel și-a, făcut treaba, apostolii la fel... Misiunea lor este îndeplinită, completă... Evanghelia este răspândită peste tot în lume...

Eu am arătat doar că adresări de tipul Fiule au fost folosite cu privire la 4 persoane în canonul N.T., față de trei ucenici a folosit apostolul Pavel (față de Timotei, Tit și Onisim), o dată a folosit ap. Petru față de Marcu.
Tot apostolul Pavel a făcut de două ori referire la ideea de născut prin Evanghelie în Iisus Hristos și a făcut distincția între părinți care sunt puțini și învățători în Hristos care pot fi zeci de mii.

Cât privește ierarhia - Tâlcuire din Ne Vorbește Părintele Cleopa care indică și ce spune Sfântul Vasile cel Mare:

DESPRE APOSTOLI ȘI IERARHIA BISERICII

„În trei ani și jumătate, Domnul i-a învățat pe Apostoli toate minunile cele mari, pe care le-a făcut în fața lor. Pe urmă, la înălțarea Lui la cer, le-a poruncit: Voi stați în Ierusalim până vă veți îmbrăca cu putere de sus.

N-a fost de ajuns numai că au văzut Apostolii minunile Lui, nu numai că le-a deschis mintea să înțeleagă Scripturile, ci le-a zis: Stați că vă îmbrac cu altă putere, adică cu Duhul Sfânt; că mai de folos este să Mă duc Eu, că dacă nu mă duc Eu, nu vine la voi Mângâietorul, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede . Și a trimis în chip de limbi de foc pe Duhul Sfânt: Când va veni Acela, va mărturisi despre Mine toate, și vă va spune toate.

Apostolii aveau să uite învățăturile Mântuitorului dacă nu venea Duhul Sfânt peste ei.
Dar le-a trimis pe Duhul Sfânt. Iar după ce i-a îmbrăcat cu putere de sus, le-a spus: Mergând, învățați toate popoarele.

Propovăduiți Evanghelia la toată zidirea, botezându-i pe ei în numele Tatălui și al Fiului și al Duhul Sfânt. Și pe urmă le spune: Intru numele Meu draci veți scoate, în limbi noi veți vorbi, de veți bea ceva de moarte nu vă va vătăma, veți sta cu aspide, cu scorpii și balauri și nu vă vor vătăma; morți veți învia... Le-a dat putere întreită: de a face minuni, de a boteza și de a predica.

Astfel, pe cei aleși i-a îmbrăcat cu puterile necesare de a duce cuvântul lui Dumnezeu în toată lumea.

Dar nu pe toți i-a îmbrăcat, nici pe toți i-a ales. Că dacă i-ar fi ales pe toți, unde mai era alegerea cea dintâi?
A ales numai pe cei doisprezece Apostoli, și a mai trimis încă șaptezeci de ucenici, câte doi înaintea feței Sale, de ajutor celor doisprezece. Vezi că Apostolul Petru l-a pus pe Filolog, pe Matia, pe Cleopa, l-a pus pe Timotei și pe Hermes.

Cei doisprezece Apostoli pe toți cei șaptezeci i-au făcut episcopi și i-au trimis în diferite părți să vestească Evanghelia mântuirii.
Până aveau să se facă alți ucenici, i-a pus pe cei șaptezeci de Apostoli să păstorească Biserica lui Hristos.
Iată, pe Timotei 1-a pus Sfântul Petru episcop în Efes și pe Tit 1-a pus în Creta.

Aceștia n-au fost din numărul celor 12, ci au fost din cei 70, ca să arate că ierarhia Bisericii începe din cei doisprezece și se continuă cu cei șaptezeci de Apostoli.

Cei doisprezece Apostoli au lăsat în locul lor pe episcopii de astăzi, iar cei șaptezeci au fost urmați de preoți.

Așa arată Sfântul Vasile: „Preoții țin locul celor șaptezeci, iar episcopii țin locul celor doisprezece Apostoli, până la sfârșitul lumii, așa cum Hristos a pus ierarhia de la început”.

Seraphim7 09.10.2021 01:02:39

Iorest, nu am nimic împotriva ierarhiei bisericești, atâta timp cât vine de la Dumnezeu și nu de la oameni...

O sa vin cu niște pasaje din Apocalipsă, întrucât mi se pare mai apropiata de vremurile actuale...

"Și de la Iisus Hristos, Martorul cel credincios, Cel întâi născut din morți, și Domnul împăraților pământului. Lui, Care ne iubește și ne-a dezlegat pe noi din păcatele noastre, prin sângele Său,
Și ne-a făcut pe noi împărăție, preoți ai lui Dumnezeu și Tatăl Său, Lui fie slava și puterea, în vecii vecilor. Amin!"(Apocalipsa, 1,5-6)

" Și cântau o cântare nouă, și ziceau: "Vrednic ești tu să iei cartea și să-i rupi pecețile: căci ai fost înjunghiat, și ai răscumpărat pentru Dumnezeu, cu sângele Tău, oameni din orice seminție, de orice limbă, din orice norod și de orice neam.Ai făcut din ei o împărăție și preoți pentru Dumnezeul nostru, și ei vor împărăți pe pământ!"(Apocalipsa,5, 9-10)

" Fericit și sfânt este cel ce are parte de învierea cea dintâi. Peste aceștia moartea cea de a doua nu are putere, ci vor fi preoți ai lui Dumnezeu și ai lui Hristos și vor împărăți cu El mii de ani."(Apocalipsă, 20,6)

Deci, pe care" noi".... Doar pe cler oare, sau pe toți? Iar în al doilea și al treilea pasaj explica mult mai clar...

" Cel viu. Am fost mort, și iată că sunt viu în vecii vecilor. Eu țin cheile morții și ale Locuinței morților."(Apocalipsa, 1,18)

"M-am uitat, și iată că s-a arătat un cal gălbui. Cel ce sta pe el, se numea Moartea, și împreună cu el venea după el Locuința morților. Li s-a dat putere peste a patra parte a pământului, ca să ucidă cu sabia, cu foamete, cu molimă și cu fiarele pământului."Apocalipsa, 6,8)

Aici un pasaj bun, pentru subiectul privind ce e dincolo de moarte și ce se întâmplă cu sufletul imediat după moarte. De aici reiese ca Iisus deține și control asupra morții și" Locuinței Morților ", în alte traduceri apare sub numele de" Iad". La fel în al doilea pasaj nu e logic sa se traducă Locuința Morților inloc de iad, din moment ce venea după Moarte .Însă aici întram in cu totul alt subiect.

Asa, mergem spre capitolul 2 din Apocalipsă, unde vedem niște trimiteri interesante....

"Știu necazul tău și sărăcia ta (dar ești bogat), și batjocurile, din partea celor ce zic că sunt Iudei și nu sunt, ci sunt o sinagogă a Satanei." (Apocalipsa, 2,9)

"Știu unde locuiești: acolo unde este scaunul de domnie al Satanei. Tu ții Numele Meu, și n-ai lepădat credința Mea nici chiar în zilele acelea când Antipa, martorul Meu credincios, a fost ucis la voi, acolo unde locuiește Satana"(Apocalipsa, 2, 13)

Aici sunt pasaje in care Hristos se adresează la doua din cele 7 biserici, în primul pasaj Smirna iar în al doilea pergam. În prima vedem ca ar avea legături cu o "sinagoga a Satanei" iar în a, doua ca este acolo unde e scaunul de domnie al Satanei.... Dar ne edificam imediat mai clar...

Da, sa mai clarificam un aspect.... Pentru cine nu era în clar deja..

"Și am auzit numărul celor ce fuseseră pecetluiți: o sută patru zeci și patru de mii,din toate semințiile fiilor lui Israel." (Apocalipsa, 7,4)

"După aceea m-am uitat, și iată că era o mare gloată, pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice seminție, din orice norod și de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie și înaintea Mielului, îmbrăcați în haine albe, cu ramuri de finic în mâini;"(Apocalipsa, 7, 9)

Deci 144.000 pentru fii lui Israel, si restul neamurilor" fără număr "....

" Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților, pe altarul de aur dinaintea tronului.
Și fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinților."(Apocalipsa, 8,3-4)

Da, aici se pomenește de altar, cadelnita, tamaiere... Însă o sa, vedem mai încolo de ce nu asta e relevant... Pana la urma" rugăciunile sfinților "sunt cele relevante...

" Dar ceilalți oameni care nu au murit de plăgile acestea, nu s-au pocăit de faptele mâinilor lor, ca să nu se mai închine idolilor de aur și de argint și de aramă și de piatră și de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble.Și nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de fermecătoriile lor, nici de desfrânarea lor, nici de furtișagurile lor."(Apocalipsa, 9, 20-21)

Aici e" buba ", acestea se pedepsesc.... Dar cine le ia în seamă, au devenit deja un cult în sine....

" Și m-am aruncat la picioarele lui ca să mă închin lui Dar el mi-a zis: "Ferește-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine și cu frații tăi, care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te! (Căci mărturia lui Isus este duhul prorociei.")"(Apocalipsă, 19,10)

" Eu, Ioan, am auzit și am văzut lucrurile acestea. Și după ce le-am auzit și le-am văzut, m-am aruncat la picioarele îngerului, care mi le arăta, ca să mă închin lui.Dar el mi-a zis: "Ferește-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine, și cu frații tăi, proorocii, și cu cei ce păzesc cuvintele din cartea aceasta Închină-te lui Dumnezeu."(Apocalipsa, 22,8-9)

Deci, vedem ca Ioan, autorul apocalipsei, bine intenționat dorește sa dea închinare "glasului", cel mai probabil un înger, însă este oprit. In al doilea pasaj se explica mult mai clar. Deci, de 2 ori se, evidențiază asta.... Singurul căruia trebuie sa ii oferim orice tip de închinare este Dumnezeu.... Adică ii interzice clar... Nici apostolilor, nici preoților, nici arhiereilor, nici îngerilor măcar, chiar dacă tu crezi ca indirect ii aduci lui Dumnezeu, sau prin asta te apropii de El, nu degeaba a interzis idolatria de orice tip...

" În cetate n-am văzut nici un Templu; pentru că Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca și Mielul, sunt Templul ei." (Apocalipsă, 21,22)

Se,refera la cetatea noului Ierusalim, care nu are nevoie de Templu, întrucât vom locui cu Dumnezeu și Hristos...

Iorest 09.10.2021 08:01:29

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669275)
" Și m-am aruncat la picioarele lui ca să mă închin lui Dar el mi-a zis: "Ferește-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine și cu frații tăi, care păstrează mărturia lui Isus. Lui Dumnezeu închină-te! (Căci mărturia lui Isus este duhul prorociei.")"(Apocalipsă, 19,10)

" Eu, Ioan, am auzit și am văzut lucrurile acestea. Și după ce le-am auzit și le-am văzut, m-am aruncat la picioarele îngerului, care mi le arăta, ca să mă închin lui.Dar el mi-a zis: "Ferește-te să faci una ca aceasta! Eu sunt un împreună slujitor cu tine, și cu frații tăi, proorocii, și cu cei ce păzesc cuvintele din cartea aceasta Închină-te lui Dumnezeu."(Apocalipsa, 22,8-9)

Deci, vedem ca Ioan, autorul apocalipsei, bine intenționat dorește sa dea închinare "glasului", cel mai probabil un înger, însă este oprit. In al doilea pasaj se explica mult mai clar. Deci, de 2 ori se, evidențiază asta.... Singurul căruia trebuie sa ii oferim orice tip de închinare este Dumnezeu.... Adică ii interzice clar... Nici apostolilor, nici preoților, nici arhiereilor, nici îngerilor măcar, chiar dacă tu crezi ca indirect ii aduci lui Dumnezeu, sau prin asta te apropii de El, nu degeaba a interzis idolatria de orice tip...

Oricum pe citatele pe care le-ai adus nu reiese nicăieri că ar fi interzise metaniile până la pământ cu Doamne Iisuse.
Tu ai zis pe la începutul threadului că metaniile sunt împrumutate din vechile religii sau de la greci și că nu ar fi specifice creștinismului, iată că cel puțin în fața Domnului erau permise, iar în Vechiul Testament abundă, o să dau doar citatele în care oameni pun metanie unor îngeri :

Cartea lui Iosua Navi
Cap. 5

13. Aflându-se însă Iosua aproape de Ierihon, a căutat cu ochii săi și iată stătea înaintea lui un om; acela avea în mână o sabie goală. Și apropiindu-se Iosua de dânsul, i-a zis: "De-ai noștri ești sau ești dintre dușmanii noștri?"

14. Iar acela a răspuns: "Eu sunt căpetenia oștirii Domnului și am venit acum!" Atunci Iosua a căzut cu fața la pământ, s-a închinat și a zis către acela: "Stăpâne, ce poruncești slugii tale?"

Facerea (Geneza)
Capitolul 18

1. Apoi Domnul S-a arătat iarăși lui Avraam la stejarul Mamvri, într-o zi pe la amiază, când ședea el în ușa cortului său.
2. Atunci ridicându-și ochii săi, a privit și iată trei Oameni stăteau înaintea lui; și cum l-a văzut, a alergat din pragul cortului său în întâmpinarea Lor și s-a închinat până la pământ.

Avraam se închină celor trei îngeri.

Lot se închină îngerilor:
Facerea

Cap. 19
1. Cei doi Îngeri au ajuns la Sodoma seara, iar Lot ședea la poarta Sodomei. Și văzându-I, Lot s-a sculat înaintea Lor și s-a plecat cu fața până la pământ

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669275)
" În cetate n-am văzut nici un Templu; pentru că Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, ca și Mielul, sunt Templul ei." (Apocalipsă, 21,22)

Se,refera la cetatea noului Ierusalim, care nu are nevoie de Templu, întrucât vom locui cu Dumnezeu și Hristos...

Se vorbește în apocalipsă de un altar de aur:

Cap. 8
3. Și a venit un alt înger și a stat la altar, având cădelniță de aur, și i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu rugăciunile tuturor sfinților, pe altarul de aur dinaintea tronului.

13. Și a trâmbițat al șaselea înger. Și am auzit un glas, din cele patru cornuri ale altarului de aur, care este înaintea lui Dumnezeu,

Deci există un altar și un Tron, ok.

Hristos care e izvorul preoției are brâu de aur:
13. Și în mijlocul sfeșnicelor pe Cineva asemenea Fiului Omului, îmbrăcat în veșmânt lung până la picioare și încins pe sub sân cu un brâu de aur.

La capitolul 21
21. Iar cele douăsprezece porți sunt douăsprezece mărgăritare; fiecare din porți este dintr-un mărgăritar. Și piața cetății este de aur curat, și străvezie ca sticla.

Deci, treaba cu aurul e inspirată atât din Noul Testament, cât și din Vechiul, ce se spune acolo e că nu e mai important aurul decât Hristos și nimeni niciodată nu a zis să fie ceva musai de aur, poate fi suflat în tehnica aulică și îmbrăcămintea de slujire (deși arhiereii nu au brâu de aur ca Iisus care e izvorul preoției dar au tot un brâu și ei) și unele obiecte de cult.

Moroco 11.10.2021 13:01:18

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 669271)
Un Singur Părinte, Creatorul.... Un Singur Mijlocitor, Iisus Hristos.... Conform Evangheliei...

Acum, tot conform Evangheliei vine sfârșitul, se apropie....

Nu avem altceva de făcut decât sa așteptăm Ziua, și pe Judecător....

Foarte bine ai inteles, da, asa este, aia ar trebui sa facem fara sa judecam si fara sa osandim pe cineva pe fata sau in ascuns dorindu-i raul, dar si fara sa lepadam ortodoxia sau hainuta ortodoxa a botezului sau a credintei si pocaintei, pregatindu-ne mereu, asa cum ne invata toate scripturile si Evangheliile dar mai ales asa precum ne invata Cuvantul lui Dumnezeu al Celor 7 Tr.Apocaliptice. Dumnezeu cu sfintii lucreaza pregatirea in vederea judecatii si Ei ne invata cum sa ne spalam hainutele murmurdare de patate de moarte si de spurcare rautacioasa, ne indruma pe Calea cea stramta sa le curatim in trupul-painea si sangele-vinul lui Iisus si cu dor asteptand si priveghind sa ramanem curati si sa fim credinciosi si ascultatori-lucratori ca niste albinute-ingeri-fameni asa ca fecioarele intelpte care nu si-au corcit credinta si nu si-au amestecat uleiul de candela al luminii Domnului cu uleiul cel mincinos si ipocrit al lumii pacatoase si care nu s-au ”spalat” in vinul-blestemacios si iadificator al lumii pieritoare si n-au pus botul la is-pita si la aluatul fariseiilor care mereu zic ca sa fie laudati de oamenii amagiti de ei ce li se supun speriati si ingroziti dar nici cu degetul nu se ating sa faca ce propovaduiesc si invata pe altii imbracati in purpura, vison, stacojiu-ventigi fainuta si in topit aurit in timp ce aduc mare slava si multa colaborare si slujire marelui babilon, ”sfanta” ratiune spiritista stiintifica a marelui papalâc discretionar spre armaghedonul tuturor eretlâcilor si sectalâcurilor care se lupta intre ele spre distrugere si pierzare ca sa stapaneasca ei peste lume si peste oameni ca niste teroristi profitori, pilosi si parveniti fiind defapt buni de nimic ca niste ciorbii et corbii ce rad de U0Aalele sparte batjocurind si prigonind Cuvantul-Duhovnicesc si pe mai micii ucenici care cred bine, urland exact asa ca fecioarele nebune intoarse in ceasul al 12pelea si 1 minut ca niste porci mistreti sa calce margaritare, sa rupa si sa sparga usa de la camara de nunta in timp ce trag de coada sirena lui Ruaita ca sa tipe toate impreuna revoltate ca din gura de sarpe ca cica au fost tradate si lasate afara de Domnul care le-a inchis usa in nas dandu-se victime violente sustinand ca cica ele au ascultat si s-au conformat si iata ca acum nu li se mai sting candelele si nu li se mai ofilesc podoabele fiind pline pe interior de toata rasplata lumii sataniste si antihriste si cu toate astea iata sunt socotite nebune si lasate afara in frig acolo unde e frigul si scrasnirea dintilor si aruncate in focul cel vesnic al gheenei iadului si in intunericul cel mai din afara, in pacura ce arde vesnic... neghina si pleava... intrun foc nestins pregatit pentru toti cei ce fac minciuna si faradelegea slujind idolii si inchinarea la ei si se mai si lauda ca o pot face pe ea ca niste puternici grozavi de parca s-ar iubi si s-ar uajuta intre ei.

Crezi?

gpalama 11.10.2021 17:05:40

Citat:

În prealabil postat de Moroco (Post 669311)
Foarte bine ai inteles, da, asa este, aia ar trebui sa facem fara sa judecam si fara sa osandim pe cineva pe fata sau in ascuns dorindu-i raul, dar si fara sa lepadam ortodoxia sau hainuta ortodoxa a botezului sau a credintei si pocaintei, pregatindu-ne mereu, asa cum ne invata toate scripturile si Evangheliile dar mai ales asa precum ne invata Cuvantul lui Dumnezeu al Celor 7 Tr.Apocaliptice. Dumnezeu cu sfintii lucreaza pregatirea in vederea judecatii si Ei ne invata cum sa ne spalam hainutele murmurdare de patate de moarte si de spurcare rautacioasa, ne indruma pe Calea cea stramta sa le curatim in trupul-painea si sangele-vinul lui Iisus si cu dor asteptand si priveghind sa ramanem curati si sa fim credinciosi si ascultatori-lucratori ca niste albinute-ingeri-fameni asa ca fecioarele intelpte care nu si-au corcit credinta si nu si-au amestecat uleiul de candela al luminii Domnului cu uleiul cel mincinos si ipocrit al lumii pacatoase si care nu s-au ”spalat” in vinul-blestemacios si iadificator al lumii pieritoare si n-au pus botul la is-pita si la aluatul fariseiilor care mereu zic ca sa fie laudati de oamenii amagiti de ei ce li se supun speriati si ingroziti dar nici cu degetul nu se ating sa faca ce propovaduiesc si invata pe altii imbracati in purpura, vison, stacojiu-ventigi fainuta si in topit aurit in timp ce aduc mare slava si multa colaborare si slujire marelui babilon, ”sfanta” ratiune spiritista stiintifica a marelui papalâc discretionar spre armaghedonul tuturor eretlâcilor si sectalâcurilor care se lupta intre ele spre distrugere si pierzare ca sa stapaneasca ei peste lume si peste oameni ca niste teroristi profitori, pilosi si parveniti fiind defapt buni de nimic ca niste ciorbii et corbii ce rad de U0Aalele sparte batjocurind si prigonind Cuvantul-Duhovnicesc si pe mai micii ucenici care cred bine, urland exact asa ca fecioarele nebune intoarse in ceasul al 12pelea si 1 minut ca niste porci mistreti sa calce margaritare, sa rupa si sa sparga usa de la camara de nunta in timp ce trag de coada sirena lui Ruaita ca sa tipe toate impreuna revoltate ca din gura de sarpe ca cica au fost tradate si lasate afara de Domnul care le-a inchis usa in nas dandu-se victime violente sustinand ca cica ele au ascultat si s-au conformat si iata ca acum nu li se mai sting candelele si nu li se mai ofilesc podoabele fiind pline pe interior de toata rasplata lumii sataniste si antihriste si cu toate astea iata sunt socotite nebune si lasate afara in frig acolo unde e frigul si scrasnirea dintilor si aruncate in focul cel vesnic al gheenei iadului si in intunericul cel mai din afara, in pacura ce arde vesnic... neghina si pleava... intrun foc nestins pregatit pentru toti cei ce fac minciuna si faradelegea slujind idolii si inchinarea la ei si se mai si lauda ca o pot face pe ea ca niste puternici grozavi de parca s-ar iubi si s-ar uajuta intre ei.

Crezi?

Post sectar toxic, prozelitism agresiv al sectei NIP pe forum ortodox.

Rog sa se stearga si sa se ignore.

Din ce vad Moroc si-a inceput prozelitismul agresiv pe un forum ortodox, promovand secta NIP.

Prozelitismul parca era infractiune Moroco, ce zici?

Sau acum pui in fiecare post al tau prozelitism agresiv si invatatura diferita de cea ortodoxa?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:38:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.