Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Dreptul si teologia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1971)

Casiana 03.07.2007 13:12:14

Deptul si teologia compatibile sau nu!

Mirean 03.07.2007 13:44:39

Citat:

Īn prealabil postat de Casiana

Da.

Cristalin 03.07.2007 13:53:43

DA.
Asa intrebare, asa raspuns. :D
Adica scurt si cuprinzator.

D.C. 03.07.2007 16:53:01

Eu consider ca nu sunt compatibile. Cum ramane cu, nu exista decat un singur Judecator? Sotia mea este procuror, de cand a ajuns la pr Galeriu s-a lasat de meserie. Doar pentru ca nu mai indraznea sa ia viata oamenilor in propriile maini. Acest mare teolog, i-a aratat ce responsabilitate, au medicii, judecatorii, preotii, profesorii samd. Dar dintre toate a judeca inseamna a rapi cu obraznicie un drepr a Lui D-zeu i-a spus parintele la ultima lor intrevedere. Trebuiesc judecati si raufacatorii dar cel ce ajunge sa simta pe propria piele iertarea nu mai cuteza sa judece chiar daca o fac cu responsabilitate:)

Casiana 03.07.2007 17:19:22

Citat:

Īn prealabil postat de D.C.
Eu consider ca nu sunt compatibile. Cum ramane cu, nu exista decat un singur Judecator? Sotia mea este procuror, de cand a ajuns la pr Galeriu s-a lasat de meserie. Doar pentru ca nu mai indraznea sa ia viata oamenilor in propriile maini. Acest mare teolog, i-a aratat ce responsabilitate, au medicii, judecatorii, preotii, profesorii samd. Dar dintre toate a judeca inseamna a rapi cu obraznicie un drepr a Lui D-zeu i-a spus parintele la ultima lor intrevedere. Trebuiesc judecati si raufacatorii dar cel ce ajunge sa simta pe propria piele iertarea nu mai cuteza sa judece chiar daca o fac cu responsabilitate:)

Si atunci ce ne facem cu raufacatorii?
E drept ca e posibil sa ne inselam de multe ori si sa dam hotararii care ar putea sa distruga vietile unor oamenii nevinovati (eruarile judecatoresti).
E posibil deasemena ca cel care a gresit sa regrete si sa nu mai faca, insa e posibil sa persiste in greseala de ex criminalii in serie. Ce ne facem cu acestia? Nu pun ei in pericol si viata celorlaltii?

Casiana 03.07.2007 17:21:17

Va rog argumentativa parerea!
Doamne ajuta!

D.C. 03.07.2007 19:07:57

Orice as spune eu nu vei asculta, ba mai mult sunt convins ca imi vei aduce si argumente:)
De aceea iti recomand sa te sfatuiesti cu un duhovnic, spre exemplu parintele de la Sambata Pr Teofil. Daca acest subiect te intereseaza in mod personal vei primi cu bucurie sfaturi, dar este doar pentru a afla noutati, sunt un om foarte ocupat:D
Ma poti contacta pe Pm daca vrei mai multe detalii.
cu stima :)

dillema 03.07.2007 20:26:26

Citat:

Orice as spune eu nu vei asculta, ba mai mult sunt convins ca imi vei aduce si argumente:)
De aceea iti recomand sa te sfatuiesti cu un duhovnic, spre exemplu parintele de la Sambata Pr Teofil. Daca acest subiect te intereseaza in mod personal vei primi cu bucurie sfaturi, dar este doar pentru a afla noutati, sunt un om foarte ocupat:D
Ma poti contacta pe Pm daca vrei mai multe detalii.
cu stima :)

Pai si atunci si presedintii ar trebui sa se lase de meserie! Ciudata logica! Eu stiu ca D-zeu a dat la fiecare daruri si haruri. Avem nevoie si de judecatori si avocati in societatea crestina cum si cei doi Anania si Safira au fost judecati de apostoli. Nu or fi acu sfinti ca si apostolii dar D-zeu a randuit judecatori. Fiecare structura sociala are un rol precis in societate. Judecatori au fost si in Vechiul Testament deci? Ca avem nevoie de judecatori neatinsi de coruptie si credinciosi ..asta e altceva...

moro.d 03.07.2007 22:11:03

da, dar inainte de Iisus era permis "dinte pentru dinte"...

Maria_Sofia 04.07.2007 08:57:03

Citat:

mi se pare cea mai mare ineptie sa consideri pana si dreptun necrestinesc.fara suparare dar pana o sa vina dumnezeu pe pamant sa judece vii si mortii(asta dak nu o sa uite)oamenii trebuie sa se protejeze intre ei,sa traiasca in conformitate cu drepturile si libertatile omului.Dreptul nu judeca oamenii ci ii protejaza,le apara drepturile.Crima este mare pacat si printre porincile voastre nu?dar omul nu are dreptul sa judece un criminal si sa hotarasca asupra sortii lui,dar un criminal dak nu este inchis de oamenii legii pana sa ajunga la judecata din ceruri o sa omoare copii,o sa violeze femeile,o sa violeze chiar si copii,dak nu ar exista lege si oameni care sa lucreze in slujba ei ar exista copii maltratati de parinti si in fine totii fii mai ciudatei si odiosi ai domnului pe care noi oamenii ii iubim ca pe fratii nostrii ar fi liberi in lume sa comita toate ororile.Dar mai este o problema:exista o teorie conform careia poti fi criminal chiar dak nu savarsesti crima direct cu mana ta ci ramai neimplicat,nu iei toate masurile pt a o opri desi sti ca ea este pe cale de a se comite,e o problematica f frumos dezbatuta in fratii karamazov,si care mai pe scurt se numeste complicitate la crima sau ma rog o forma mai delicata de complicitate.Dak stai si gandesti ca odiosulk criminal aflat in libertate va fi judecat de dumnezeu si tu ca om nu ai dreptu sa intervi asupra sortii lui s-ar putea sa devi un fel de complice la crima,ceea ce este mult mai grav decat afi"judecator".Nu cred ca exista un domeniu mai crestinesc decat dreptul care slujeste legea ,libertatea si siguranta omului.

D.C. 08.07.2007 18:58:17

Era necesar sa precizez ca sotia mea a renuntat la magistratura dar a urmat facultatea de Psihologie la indemunul pr Galeriu, acum incearca sa imputineze cazurile pe care alta data le judeca,:D Acesasta este alegerea ei de a recupera timpul pierdut.:rolleyes: Nu am afirmat ca nu sunt necesari procurorii si judecatorii dar asa cum spunea parintele de am avea mai multi duhovnici buni am avea mai putina treaba in procuratura.:)

Casiana 09.07.2007 13:40:59

Daca termini facultatea de Drept nu este necesar sa urmezi si magistratura. Mai sunt si alte optiuni cum ar fi de exemplu notariatul.
Insa eu cred ca este nevoie si de oamenii care sa aplice dispozitiile legii pt ca nu traim intr-o societate ideala.
Si chiar daca fiecare dintre noi ar avea un duhovnic nu cred ca toti ar urma sfaturile acestuia. Ispite sunt multe si uneorii cadem in capcana lor fara sa ne dam seama.Uneorii bani care nu aduc fericirea aduc confortul de care nu ne putem lipsi.
Eu am terminat anul acesta facultata de drept si am si intarat in sistem, sunt jurista la o societate comerciala. Pt moment nu am ajuns sa faca lucrurii care ar contraveni canonelor bisericesti si am vb si cu parintele meu duhovnic si m-a sfatuit sa continui aici pt ca nu desfasor o activitate care ar putea sa imi dauneze pe plan spiritual.
Doaamne ajuta!

erzbet 09.07.2007 15:44:27

Felicitarile mele pentru cei care reusesc sa intre la magistratura, este foarte greu si trebuie multa vointa. Si avem nevoie si de judecatori asa cum avem nevoie si de avocati, si de profesori, si de vanzatori si de psihiatrii. Este un pic egoist modul acesta de a gandi "avem nevoie de judecatori dar eu nu ma fac pentru ca este pacat, sa faca altul". Insa daca ati avea o problema juridica ati avea nevoie si de judecatori. Ar fi haos altfel in lume.

"Dar dintre toate a judeca inseamna a rapi cu obraznicie un drepr a Lui D-zeu"

Atata timp cat Dumnezeu nu intervine pe pamant, avem nevoie de judecatori. Dumnezeu judeca dupa moarte. Pana atunci ce se intampla cu cei care ne ucid copiii? Repet, daca Dumnezeu s-ar amesteca si ar face dreptate pe pamant, ar fi altceva. Dar nu o face.

moro.d 09.07.2007 16:03:02

stii tu k nu face...

macs 09.07.2007 17:15:40

se vede ca nu face...

erzbet 09.07.2007 17:29:33

A, deci hai sa ii lasam pe violatori, criminali, hoti, rapitori liberi, ca cine suntem noi in fond sa judecam? Lasa ca se ocupa Dumnezeu-gandirea asta e defectul nr 1 al crestinului. Lasa totul in mana Domnului fara sa isi asume responsabilitati. Sa ne lasam copii pe mana pedofililor, sa ii lasam pe criminali sa ne omoare familia. Ca deh, cine suntem noi oamenii sa judecam..? hai sa avem aceasta atitudine extremista si ipocrita in acelasi timp, pentru ca nimeni nu isi doreste sa fie atacat, jefuit, criminal, omorat. Este o atitudine ipocrita pur si simplu. Nu imi dau seama cum poate gandi cineva asa. Ori isi acopera ochii cu mainile si nu se uita in jurul lui sa vada ce haos e si asa in lume, ori e sado-masochist si doreste sa vina sf lumii mai repede. Imaginati-va lumea fara justitie, in care sa nu existe decat Domnul care sa faca dreptate, aici pe pamant, acum.

moro.d 11.07.2007 13:00:42

de ce sa nu cautam la radacina? eu una... nu stiu dak e un pacat sau nu meseria lor, dar stiu k cel mai bine ar fi sa cautam sa nu mai fie nevoie de ei... sa ne educam bine copiii si pe cei din jur si nu se va mai ajunge pe mana unui judecator pamantean... nici Ceresc.
acum nu-mi sariti in cap k e greu, stiu. :)

am spus k nu stiu dak e pacat sau nu meseria lor pt k judecata lor, in fond, nu e facuta cu rautate, ci din contra, cauta sa-l indrepte pe faptas si totodata sa aduca liniste in sufletele celor nevinovati.
chiar ieri am citit intr-o carte despre formele si limitele dragostei in kre Arhiepiscopul Hrisostom de Etna spune asa "dragostea pentru aproapele nu numai ca este un tip de dragoste diferita de cea pentru care o avem pentru Dumnezeu, dar este o dragoste care are limite clare. in forma sa adevarata, aceasta dragoste este evanghelica, ceea ce inseamna ca ea reproduce si imita preocuparea morala a lui Hristos pentru ucenicii Sai si a Apostolilor pentru primii crestini. Este o dragoste care pedepseste si care indruma si care totusi nu judeca si nu condamna."
intelegeti? :)

erzbet 11.07.2007 15:27:59

Pai in acest caz, sa se schimbe lumea si sa nu mai fie nevoie de judecatori. Decat sa isi inceteze meseria in speranta ca nu va mai fi nevoie de ei, mai bine sa ajunga lumea la nivelul la care judecatorii sa devina inutili. Si atunci se vor reprofila pe alte domenii; pana atunci, cei care judeca sa isi tina parerile pentru ei. Daca ar avea vreo problema juridica tot in fata unui judecator i se va face dreptate, nu va veni Dumnezeu sa zica "faceti asa"

moro.d 12.07.2007 15:10:02

meseria aceasta este periculoasa, dpdv duhovnicesc, din mai multe motive: ai parte de oameni de cea mai joasa speta si esti nevoit sa te confrunti cu multe ispite knd intri in contact cu acestia... risti sa nu dai verdictul corect, desi dovezile spun altceva... etc
motive sunt si pro si contra...

maria55 12.07.2007 23:22:50

In orice meserie poti sa te mantuiesti , parerea mea .

Trebuie sa fii cinstit si sa respecti legea (sa dai Cezarului cei a lui).
Nu conteaza cu cine intri in relatii si cine te minte , astea sant incercarile necesare .
Cel ce hotaraste trebuie sa tina cont de ce i se prezinta si sa aplice legea .

Pentru minciuna altuia nu raspunde el , nu e cercetator sau vazator cu Duhul .

Asta ca sa nu se creada ca am plecat de pe Forum , vin mai rar ii las pe altii sa se exprime .

maria

PS.
Aduceti-va aminte de regele care s-a mantuit cu toate ca traia in bogatie si toata lumea i se inchina ,dar el saracul le ura pe toate si in inima lui , era cu gandul la Dumnezeu . Nu mai tin minte unde am citit , dar asa e .

dorinel78 13.07.2007 00:21:45

parca Dzeu a spus sa respectam legile tarii, sa dam cezarului ce e al cezarului. asa si medicina ar fi in contradictie cu teologia nu? daca omul se imbolnaveste este voia lui Dzeu nu? vine medicul il trateaza si il vindeca... asta inseamna ca e contrar voii?

dillema 13.07.2007 02:34:41

Citat:

Īn prealabil postat de dorinel78
1)parca Dzeu a spus sa respectam legile tarii, sa dam cezarului ce e al cezarului.
2) asa si medicina ar fi in contradictie cu teologia nu? daca omul se imbolnaveste este voia lui Dzeu nu? vine medicul il trateaza si il vindeca... asta inseamna ca e contrar voii?

cu primul punct sunt de acord.
Cu al doilea punct mai putin... boala nu e voia lui D-zeu ci voia diavolului. Boala este liberul arbitru. Ca D-zeu accepta ...este cu totul altceva. Iti este scris in Biblie de ex ca "trupul este templul sufletului". In cazul in care isi bea si mintile sau isi fumeaza si plamanii pana la sange...nu e vina lui D-zeu ...ci e voia ta. D-zeu iti acorda liberul arbitru:) Stii ca fumatul dauneaza si continui sa fumezi ...pai frate ce mai vrei. Asa ca exemplul cu medicina din acest punct de vedere...cade.

erzbet 13.07.2007 10:17:19

Citat:

Īn prealabil postat de dillema
Citat:

Īn prealabil postat de dorinel78
1)parca Dzeu a spus sa respectam legile tarii, sa dam cezarului ce e al cezarului.
2) asa si medicina ar fi in contradictie cu teologia nu? daca omul se imbolnaveste este voia lui Dzeu nu? vine medicul il trateaza si il vindeca... asta inseamna ca e contrar voii?

cu primul punct sunt de acord.
Cu al doilea punct mai putin... boala nu e voia lui D-zeu ci voia diavolului. Boala este liberul arbitru. Ca D-zeu accepta ...este cu totul altceva. Iti este scris in Biblie de ex ca "trupul este templul sufletului". In cazul in care isi bea si mintile sau isi fumeaza si plamanii pana la sange...nu e vina lui D-zeu ...ci e voia ta. D-zeu iti acorda liberul arbitru:) Stii ca fumatul dauneaza si continui sa fumezi ...pai frate ce mai vrei. Asa ca exemplul cu medicina din acest punct de vedere...cade.

Ai dat un exemplu...gandeste-te la cati copii mor de foame pe strada; sau cati oameni nevinovati sufera de cancer. Ce vina au cei ce sufera de cancer?

sofiaiuga 13.07.2007 21:39:23

"NU POT ZICE:CE ESTE ACEASTA?PENTRU CE ESTE ACEASTA?CACI TOATE SINT FACUTE CU UN SCOP" din INTELEPCIUNEA LUI ISUS SIRAH CAP39 VERSETUL26

mihaela_dadp 26.07.2007 17:18:05

Legea ne desparte de, ne indeparteaza si ne izoleaza de Dumnezeu
Harul ne apropie de Dumnezeu, ne uneste cu El si ne alipeste la El
Legea ne obliga sa privim la noi insine
Harul ne indeamna sa privim la Dumnezeu
Legea ne obliga sa recunoastem ca suntem neputinciosi si neajutorati
Harul ne face sa ne incredem in ceea ce Dumnezeu poate si este dispus sa faca
Legea ne face preocupati de sine
Harul ne preocupa cu Dumnezeu
Legea ne arata ca suntem pacatosi, nelegiuiti si pierduti
Harul ne descopera ca Dumnezeu este plin de indurare si de o dragoste salvatoare
Legea iti spune: FA!
Harul iti spune: FACUT!
Legea ne ofera neliniste, insatisfactie, nesiguranta
Harul ne ofera incheiere, odihna si siguranta
Legea ne spune sa ne temem
Harul ne spune sa nadajduim
Legea ne osandeste si pretinde pedepsa, fara mila
Harul aduce mantuire si ofera indurare
Legea se asteapta la perfectiune din partea noastra
Harul ne ofera perfectiunea lui Hristos in schimbul imperfectiunii noastre

vsovi 26.07.2007 17:48:05

Mie imi place shi Legea... shi randuielile cerute pentru curatzenie trupeasca shi sufleteasca... in Vechime... :) deshi daca ma intrebi sa zic ce shi cum, cred ca nu prea am habar de ele... asha ca tot Harul cred ca ramane pana la urma sprijin shi nadejde...

cristiboss56 26.07.2007 18:02:47

Citat:

Īn prealabil postat de Casiana

Sunt foarte compatibile. In multe rugaciuni , se aminteste ca celor ce judeca sa lucreze intru dreptate. Multe din pacatele si fara delegile savarsite de noi oamenii se regasesc si in codul penal si pentru a le opri si a nu le incuraja in raspandire, trebuie pedepsite ca atare. La judecata finala, vom raspunde cu toti pentru faptele noastre, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa luptam pentru stavilirea faptelor grave.

windorin 27.07.2009 12:51:01

Daca nu ma insel, chiar o parte din sfinti au facut retorica, drept si alte asemenea meserii.

Nu cred ca teologia, rugaciunea si sfintenia pot fi impiedicate de drept. Ba mai mult, cred ca dreptul ar putea fi chiar o punere in practica a milei si a dragostei de aproapele. Depinde de mintea si inima celui ce il practica.

Marius22 28.07.2009 18:37:55

Sunt compatibile, altfel nu am fi avut disciplina Drept Bisericesc. :-))

Nevrednicul 28.07.2009 19:47:00

Parintele Adrian (care este probabil cel mai mare duhovnic in viata) a studiat dreptul din dorinta de a face dreptate celor nedreptatiti. Deci e bun si dreptul,perfect compatibil cu teologia,insa depinde de fiecare cum si in ce scop isi foloseste virtutile.

Si o arma este buna,depinde cum o folosesti. Fie ca sa vanezi un animal pentru a-ti hrani familia,fie ca sa omori pe cineva!

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:08:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.